Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koko52
nagyúr
válasz
petike9115
üzenetére
4 ram esetén jobban fog melegedni a proci is. Inkább 2×8.
-
Tails111
aktív tag
válasz
petike9115
üzenetére
Négy modulos felállás bizonyos esetekben kockázattal jár. Fagyási problémák, csak alacsonyabb teljesítményen működés. De néha az is előfordul be sem indul. Alaplap support-ban szokták írni mely modulokat támogatnak 4X felállásban. Ennek mindenképp nézz utána. Ugyanis jó páran belefutottak már ebbe a problémába.
-
koko52
nagyúr
válasz
petike9115
üzenetére
Kb egyforma gyorsak. Cl 8ra tudod levenni tehát pont ott vagy
Felesleges a váltás. -
petike9115
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy 2x4 GB 2133 Mhz-es és CL8-as időzítésű DDR3 ramom van. Kinéztem egy 2x4 GB 2800Mhz-es és CL11-es időzítésű DDR3 ramot.
Szerintetek melyik a jobb, melyik a gyorsabb? Illetve, ha az utóbbit csökkenteném 2133 Mhz-re, akkor az időzítése is csökkenne?Válaszotokat előre is köszönöm!
-
koko52
nagyúr
válasz
sarasota123
üzenetére
Igen menni fognak, de csak 1333-on bár irodai gépbe tökéletes. (1600mhz-en csak fesz emeléssel megy de nálad ez nem releváns)
-
sarasota123
aktív tag
sziasztok, irodai gépbe szeretnék 2x2 gb corsair value select (1333) ramok mellé még 4 gigát. ilyeneket már nem igazán találok, de egy ilyennel elvileg mennének együtt?
CORSAIR 4GB XMS3 DDR3 1600MHz CL9 CMX4GX3M1A1600C9
-
koko52
nagyúr
válasz
Beni97
üzenetére
Igen menni fog 1333.on minden. Gyorsabb semmivel nem lesz, de ha erős a vga (gtx980, 1060) és full hd felett nyomod kell a 16 gb. Érdekesség h ha csak 8 gb-od van a win10 takarékoskodik és elég a ram a játékhoz (kb7,5-ig tölti meg. Ha teszel mellé ramot és 16 lesz ugyanaz a játék már átlépi a 8gb-ot, tehát inkább a win tölt rá plusz dolgokat h előbb elérje. SSD esetén ezeket le lehet tiltani, mert az elég gyors.
-
Anulu79
addikt
válasz
Beni97
üzenetére
Ha jól emlékszem feljebb olvastam valahol, hogy működne így a dolog nálad is. Az 1600-as is 1333-on menne. Én amúgy javulást tapasztaltam anno amikor 8 giga helyett 16 giga ramom lett. Nekem a rendszer is hamarabb bootolt be.
A fejlesztéssel meg én is úgy voltam, hogy ha fejlesztek akkor már ddr4—re érdemes. És igazad van, rengeteg lóvé. Épo a közepén vagyok.
-
Beni97
őstag
válasz
Anulu79
üzenetére
A másik kettő mellé szeretnék még berakni 2x4 gb. Használtan venném mert találtam itt helyben talán jó áron és azok 1600. A lényeg igazából az lenne hogy ne 8 hanem 16gb ramom legyen.
Csak gondoltam megkérdezem mert aztán lehet nem működne az 1600mhz miatt meg ilyenek.De gondolom azon kívül hogy +8gb-om lesz semmi más nem változik.
Köszönöm a választ.

Az a baj, hogy szívesen vennék, jobb procit, csak akkor már nyílván új generációst, akkor már alaplapot és akkor már ddr4-es ramokat is kell vennem és ez sok pénz lenne. Meg hát még nem volt gondom vele szóval nem is kell még lecserélnem. Csak hát haladni is kéne néha a korral.
-
Beni97
őstag
Sziasztok.
Van egy Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 lapom benne egy i5-2500 mellettük egy 2x4Gb 1333Mhz Geil ram.
Játékra elég lehet az a 1333 mhz? Vagy a ramoknak nem nagyon van ilyenekbe beleszólása?
Nem nagyon szeretnék belenyúlni a gépembe, mert nekem elég ez a proci ami ugye csak 1333-ig támogatja a ramokat. Ha belerakok 2x4 1600mhz ddr3-as memóriát és biosban beállítom hogy csak 1333 menjen frekvenciája akkor már észlelhető lesz a plusz memória?Gigabyte GTX 1050 Ti Windforce OC van még vga ha számít valamit
-
Tails111
aktív tag
válasz
exabit
üzenetére
Bizonyos alaplapokból ha kiveszed a ramokat akkor is megtartják azok beállításait. Mikor újat teszel bele ezzel a beállításokkal akarja indítani az új ramot és kész a baj. Ráadásul sokszor még az sem segít ha kivétel előtt visszaállítod autó állásba a ramokat. Ilyenkor jó megoldás a biosreset.
-
rostiron
őstag
válasz
Submarine
üzenetére
Az eladóval beszéltem, teljesen korrekt. Ha kell kicseréli, de mondtam neki hogy amíg nem ellenőriztem másik gépbe addig maradjon. Azt mondja ő nem ellenőrizte, valahonnét vett sok darabot, kb 20-at már eladott de senki nem reklamált. Az mondja ő is látott már sok furcsaságot, minden verzió elképzelhető szerinte is.
Az egész nem ér annyit hogy itt postázgassuk a ramokat.
Talán egyszer véletlenül kiderül. -
rostiron
őstag
válasz
Submarine
üzenetére
Szia.
Úgy néz ki, nem tudom másik gépbe kipróbálni. Végigjártam a szervizeket, de sehol sincs olyan működő laptop ami DDR ramokat eszik. Viszont szerintük lehetséges hogy csak a ram egyik oldalát használja.
Itt "sztem a nyákra nyomtatott adatok alapján" milyen adatokra gondolsz ??
-
koko52
nagyúr
A feszültség is más. A gyorsabb kér egy pici emelést. Nézd meg mekkora fesszel mennek most a ramjaid és olyat vegyél ami a mostaniak fesz értékén hozza a velük egyező mhz/cl értékeket.
Ha a chipgyártó valamit módosít, v "dizájn" változik már módosul a száma. Akkor is változik ha kit, vagy single ram, vagy cl valamelyik értéke más.
-
ssgk
aktív tag
Sziasztok !
A két memória modul között mi a különbség ? ( a késleltetésen kívül cl13;15)
1.
2.És miért nem gyártják már ? ez egy bevett szokás hogy x évig nyomatnak 1 et majd váltanak nevet hűtőborítás designel együtt ?
Csak mert van 3db 12GB a gépbe de 4. et csak használtan fogok tudni venni ha egyáltalán találok majd
-
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
A gépem 2-3 hónapig hibamentesen működött, azonban mostanában munka és játék közben is lefagy, például ha rákattintok a játékon belül egy teleport kapura, vagy wordben kiemelek. W10 újratelepítve, játék eredeti.AMD Ryzen 5 1600 3.20GHz A
ASROCK AB350M Pro4
G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3000MHz CL15 KIT F4-3000C15D-16GVGBA memóriákat átraktam másik slot-ba, mentek dual és single channelben is, windows-os memóriadiagnosztika nem jelez problémát. Néztem XMP 2.0 profillal és anélkül, 2950 MHz-n fut.
Help? :S
-
exabit
tag
Szeretnék kis segítséget kéni. Adott egy GAH61-HD2 alaplap, amiben memóriát szeretnék bővíteni. Akármilyen memóriát (már vagy 10-et kipróbáltam) próbálok beletenni, egyet sem ismer fel. Ezek között volt olyan is amiről konkrétan írta a gyártó hogy azzel a típussal tesztelték. Az egyetlen modul amivel működik, annak a típusa FLFE85F-B8NL9 NEF. Ez azontúl hogy nincs benne a QVL-ben, gyakorlatilag beszerezhetetlen típusnak tűnik, a google is csak pár orosz oldalt dob fel találatnak. Valahogy mindig ezekkel a fos gigabyteokkal szívok. Más lapokba négy különböző modult is beletehetek, vígan működik. A BIOS verzió a lapon az F3-as, az újabb F4a csak béta, és elvileg csak videókártya kompatibilitást javít. Mit tudnék csinálni?
-
válasz
zolko74
üzenetére
Annyi a lényeg neki, hogy DDR4 legyen és 2133 MHZ-en menjenek a ramok. Mivel most van benne neked felemás ramok (2400 vs 2133) így a 2133-on megy a 2400-es is.
Szóval ha raknál bele nagyobbat, lásd 2400, akkor is maximum 2133-on fog menni.
Az, hogy single side, vagy double side, az mindegy neked, mert ha párban veszed, vagy külön-külön, de egy típust (mindenben megegyezzőt) az téged nem érint.
A többirajtad, pénztárcádtól fog függeni.
-
zolko74
tag
Adott egy HP Prodesk 400 G3 SSF (i5 6500) gépezet, amibe jelenleg a 2db memória foglalatban az alábbi ramok vannak:
4GB MICRON 1RX16 PC4 2400T
4GB SAMSUNG 1RX8 PC4-2133 (M378A5143DB0-CPB)A használati utasításban ezt találtam:
Industry-standard 288-pin. Unbuffered non-ECC PC4-17000 DDR4-2133 MHz-compliant 1.2 volt DDR4-SDRAM DIMMs, support CAS latency 15 DDR4 2133 MHz (15-15-15 timing)
In addition, the computer supports: 512-Mbit, 1-Gbit, and 2-Gbit non-ECC memory technologies single-sided and double-sided DIMMs
DIMMs constructed with x8 and x16 DDR devices; DIMMs constructed with x4 SDRAM are not supportedSzeretnék 2x8GB fejleszteni. Milyet ramot kell keresnem? Ha tudnátok pontos típust ajánlani az nagy segítség lenne!
Köszönöm!
-
Submarine
senior tag
Hi!
A meghajtót más miatt nem láthatta (kontakt hiba pl.), nincs köze a ramhoz.
Ez az egy jól megy a ramok közül, a többi így nem látszik.
Felül kattintgasd őket végig, hogy mindet ugyan így írja-e:
Az meg hogy rendesen mennek-e együtt, abból látod hogy pl. sosem fagy le a gép..Valójában minden dimm 400MHz-en tud max működni. Csak mivel csatornánként két modul van, és ezek egyszerre egy időben tudnak címezni, ezért effektíve 2X400 azaz 800 MHz-nek lehet venni a sebességüket.. - valami ilyesmi a logikája a történetnek.

-
válasz
MasterMark
üzenetére
kicsit bovebben

Most akkor jo ez igy ahogy van ? es mukodnek normalisan 800 mhzbe dualban vagy sem ? -
Submarine
senior tag
Hali! Telóról vagy a neten?

Konkrétan mik azok az anomáliák amik előfordulnak?
Fagyás, programhiba, gép újraindulás?Ebből csak annyi látszik, hogy két egyforma(feltehetőleg tudta mit csinál aki belerakta anno, és ezek a régiek) ram van a dimm 2. 4. -ben. A másik slotban pedig szintén két egyforma, amiket te tettél bele (dimm 1. 3. -ban).
Elvileg így lesz két dual channeled.De menj lejjebb az Alaplap/SPD pontra az AIDA-ban. Ott látod a "Memória sebesség"-et, dimmenként.
-
Szerintetek okozhat anomaliat a gep mukodeseben a Ram-ok ? Volt 4 gb Ram-om ehhez vettem meg 4 GB ezek 2gb os memoriak na most a regi melle beteve az uj Geil-eket igy nez ki a mem terkepem az aida szerint
Azt nem tudom hogy ezek most mennyire vannak pariba ? Gondolom nem 800 mhz en mennek es nem is Dualban jol sejtem ? A problemam viszont hogy idonkent fura dolgokat muvel a gep.
Tudna valaki tanacsot adni mit lehetne ezzel kezdeni ?
Vagy erdemesebb lenne meg 4 gb ot vennem a GEIL bol es akkor teljesen egyforma RAM-ok lennenek a gepben ?
KOSZI.
-
Submarine
senior tag
válasz
rostiron
üzenetére
Na ez az egész baromi érdekes.. sztem a nyákra nyomtatott adatok alapján(is) 512-es modul, de valahogy tesztelni kellene, mert az is érdekes felvetés, hogy egy max 512-őt kezelő slotban menjen az 1 gigás.
Úgyhogy itt két "mágia" is bejátszik.Mondjuk olyat már hallottunk, hogy vga-kat mókolnak át chip-info szintig..
Légyszi majd írd már meg a fejleményeket! -
Anulu79
addikt
Az lenne a kérdésem, hogy az mit befolyásol, hogy a ramon csak az egyik oldalt vannak chippek és nem mind a két oldalt?
-
válasz
koko52
üzenetére
Tudom miről beszélek és azt is tudom hogy igazam van...(több noti megfordult nálam mint gondolnád..mióta gyártják őket) és azt is biztosan tudom, hogy az 1GB-os RAM ami 512-n megy, mert a noti (egy) RAM Slot/DIMM annyit képes kezelni...(/csati amiből 2 van) de nem ragozom tovább, te vagy a topikgazda. Mentem is innen.

MD
L -
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Abba a notiba tökmindegy h single v dual ch-ban megy e a két ram. És rankot ne keverd már megin ide mert az chipek kiosztására utal. Merülj egy kicsit a témában h mi mit jelent: rank, bank, dimm, dual ch, single ch, sávszélesség
-
válasz
koko52
üzenetére

Az pedig 1GB-os modul.
És a notiba az csak 2 channel/rankbe megy/menne (ezért látja 512MB-nak) tehát a témában az első h.sz.-em a mérvadó.
MD
L -
rostiron
őstag
válasz
koko52
üzenetére
A linkelt medion laptopba raktam be. Még xp fut rajta, gyárilag 2x256MB volt benne.
Ha csak a most vásárolt "1GB" modul van benne akkor azt látom amiről beszélünk. Ha beteszem mellé az egyik 256-os akkor 768MB lesz. Szépen indul nincs vele gond.Most akkor mi a helyzet ??

-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Elbeszéltünk egymás mellett. A leírásban csak felveti h tud üzemelni dual-ban is. De az lehet akár 2x256-is. Azt benéztem h ő ebbe a medionba rakta, azt hittem abból való. Csoda h egyáltalán elindult neki, bár a ramba írt gyári adatok akkor sem egyeznek.
-
koko52
nagyúr
válasz
rostiron
üzenetére
Még egy dolog nem kerek. A nyákra az van írva 64Mx64. Ez azt jelenti, hogy 8mb-os chipek vannak rajta. Itt bukik a mutatvány, mert 16 chip van rajta és azt ha összeszorozzuk 1gb-jön ki. Ha te abba a medionba raktad csoda ha elindul, bár akkor sem írhat ki ilyen fals infókat. Kísérleteztzam már én is nagyobb modullal mint a dimmenkénti max, de soha még a biosig sem jutottam el, nemhogy feláll a winfos.
-
-
koko52
nagyúr
válasz
rostiron
üzenetére
TS64MSD64V6F5 Ez a pontos típusa, mindkét szoftver ezt dobja mert az spd-be bele van égetve, ezt nem lehet hamisítani. Erre ha rákeresel akkor csak az 512mb-osakat dogja. A 256-osnak más a szám, nem is egyezhet különben hogy azonosítanánk. Ez csak és kizárólag egy transcend 512 mb.os ram.
Természetesen reklamáld meg, akár meghívhatod ide is a kedves eladót.
-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Olvasd el az összefoglalót, hogy mit jelent és miben merül ki a dual chanel.
-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Kérlek ez azt jelenti, hogy max 1gb memóriát tud kezelni az alaplap. 2 foglalat van rajta. Mindegyikbe max 512mb-os ram rakható, amik képesek dual ch-ban menni (128bit sávszélességen) A 2db 512mb ram tehát 1024 mb.Ha nem kitet vesz hozzá akkor 2db 512mb=1024 mb ja lesz és 64 biten kommunikál tehát single módban. Még egyszer leírom h ne keverd a kapacitást a mérettel!
A linkelt oldalon is olvashatod, h 1db 512mb-os rammal van szerelve és még egy ugyanijet ha teszel bele akkor lesz 1gb és dualban tudnak üzemelni 128bit-es sávszélességgel.
-
válasz
koko52
üzenetére
Bocsi, de van.
(nem a bitekre értve, hanem a noti memória támogatásra, adott eszközzel kapcsolatban)
Oldalról is van infó (amit a kolléga linkelt) notival kapcsolatban (spec.)"Werkgeheugen 512MB Samsung
DDR RAM ultra snel PC333
max. 1024 MB Dual Channel Memory""Max" 1024 Dual Channel (ami ez esetben 2x512MB így Dual Channel, 1x512MB az Single Channel) 1Rank az Single 2 az Dual

MD
L -
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Ilyen nincs h 1gb-ot dualba viszi. A méretnek semmi köze a dual chanelhez, a dual chanel a sávszélességet jelenti amin kommunikál a procival. Single esetén 64 bit, dual esetén 128bit, triple ch 192bit, quad esetén 256bit.
-
rostiron
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Igen, arra gondoltam én is, de ha a modul nevére keresek rá akkor 512 modulokat találok.
TS64MSD64V6F5 -
-
rostiron
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Szia.
Egy öreg aldis gép, Medion MD41300.
ezt találtam róla -
pmcklan
kezdő
Hali.
Kérdésem a következő lenne.
Adott egy AM3+ os Fx gép.
Ami 2x4 Gb DDR3 1866 Mhz-vel rendelkezik.
Mivel nem tervezek a közeljövőben gépet cserélni, szeretném tudni manapság játékoknál elég-e ennyi RAM ?
Csak mert elgondolkoztam rajta hogy kicsit erősítenék a konfiguráción és vennék szettbe hasonló tipusú ramot, szintén kit -ben.
Azaz manapság mennyire elég ennyi?
Vagy felejtsem el bőven elég 8 gb ram -
koko52
nagyúr
válasz
üzenetére
Amint nézegetem a gyártó csak "dizájn" téren ad infót h miért AMD. Annyit találta még, h hynix chipes nem ajánlott (ezek általában alap mhz-eseknél van. Viszont a páros időzítést nem találom hol írják sőt vannak cl15-ösök is AMD hez. Valamint az X399 chipkészlethez szánták.
-
-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Kimondottan AMD-re tervezték, bár nem tudom ez miben merül ki...
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Flare-X amire kíváncsi vagyok és vételezek egy KIT-et...na ha az sem megy majd gyári értéken, akkor morcos leszek.

MD
L -
adam733
csendes tag
Sziasztok lenne itt nekem egy ilyen gépem:
Alaplap: ASUS M5A78L-M LE
Processzor: FX-6300 BE
Ram: Kingston 4GB DDR3 1600Mhz KVR16N11S8/4
Hdd: WD Blue 1TB WD10EZEX
Vga: Gigabyte GTX 1050 Ti 4GB GV-N105TD5-4GD
Táp: Chieftec CTG-500-80P 500Wez a 4GB ram édeskevés MINDENHEZ szeretném a közeljövöben bővíteni de addig is kéne egy ideiglenes megoldas: nos ugye ottvan fent a ramom és van még egy másik is amit mellé szeretnék rakni
Kingstone 2GB 1333Mhz KVR1333D3N9/2G
ezek tudnának együtt működni? és ha igen hogy? (nem muszaly a DC csak lássa azt a GB-t)
(már bele raktam a gépbe de csak a 4GB-set látta
) -
-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Az OC azért zárójeles, mert nincs rá garancia, hogy menni fog mégpedig azért mert másik két elem is befolyásolja. Az alaplap és a cpu. Ha valamelyik nem komálja már bukott is a mutatvány. A te esetedben csak úgy tudod visszaküldeni a ramokat, ha 14 napon belül vagy és elállsz minden indok nélkül. Arra hivatkozva nem veszik vissza, hogy a ram bár hibátlan de nálad nem megy maxon. Főleg h nincs benne a qvl listádban és ugye ryzen igen kényes a ramokra.
-
-
Csita123
újonc
Sziasztok!Adott egy ASUS ROG Strix b350-f alaplap,bele vettem egy G.SKILL Ripjaws 8gb 3200mhz-es kitet,nos a kérdés az volna:a lapon a slotra 1.2 v van írva a ramra viszont 1.35v, ez baj lehet?Válaszokat előre is köszönöm

-
koko52
nagyúr
válasz
MaxxDamage
üzenetére
A ramjaid tökéletesek, gariztatni nem tudod, a hiba máshol lesz.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Új, felbontott G.SKILL 32GB (2x16GB) KIT DDR5 6000MHz CL26 Trident Z5 Neo RGB EXPO - 10 év gari! -
- Patriot Viper Elite 5 Ultra 48GB (2x24GB) DDR5 6000Mhz CL28 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Patriot Viper Venom 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, Bontatlan, Gari 2028.10.15. -ig -
- Új, felbontott G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3200MHz CL16 Gaming - 8 év gari! bolti -
- Új, felbontott Kingston FURY 16GB (1 modul) DDR5 5200MHz CL40 Beast Black - 10 év bolti garival! -
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 8/256GB (MLY33MG/A) éjfekete - 141 Ciklus - 1+ év garancia - HUN
- ÚJ Parkside 10000 mAh powerbank 3 év garanciával.
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4183, 100% Akkumulátor
- Apple MacBook Air 13 M1 8GB 256GB magyar bill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Felesleges a váltás.

)
fudi2002