- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
btraven
őstag
Szilvafa megoldotta a ritkítási problémát. Ledobta saját magától a gyümölcsök nagy részét.
-
-
Hujjuj, mi hamarabbi jobbulást. Ez esetben mindenképpen ajánlanám. Olyan kéne szerintem, aminek kicsi az akksija, és nem nehéz. Pl amit soldi3r ajánlott. Nekem Kimiyo-m van. Ennek nagyobb az akksija, de nap végére kevésbé fárad el a kezem még úgy is hogy nagyobb a tömege a manuálisénál
.
Csak az ujjadra figyelj!
-
Szerintem van. Kaptam egyet (valami kínai Hiks vagy Hikors de megnézem majd ha oda jutok leírom). Egész nap tudtam használni. Nem merült le. 2 akksija van, cserélhető.
Egy dologra kell odafigyelni! Ha elkezdi a vágást, be is fejezi. Le tudsz vele vágni 2-3 cm átmérőjű ágat és az ujjadat is. -
-igu-
veterán
Holgyek/Urak,
Van ertelme akksis metszoollo hasznalatanak? Ha igen, van ajanlott tipus? Az se baj, ha van hozza teleszkopos nyel.
+ info: van nehany 5Ah-as Makita LXT akksi itthon, de azok jo nagyok es nehezek, ezt az iranyt annyira nem szeretnem - bar ahogy nezem, a teleszkopos verzioknal annyira nem is szamit, csak a kis kezi megoldasnal terheli a csuklot.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #21986 üzenetére
Szőlőben szoktam ezt csinálni , anyi különbséggel , hogy sör és Cola keverék és működik , nagyon sok lodarazs is volt tavaly benne , meg ezek a nagy fekete köpő legyek voltak rengetegen !!
Tedd ki érés előtt, mielőtt megkóstolta a gyümölcsöt , mert először amikor alkalmaztam jól megvolt éve a szöllő és bizony a csabdaba is mentek de ettek is , és azóta hamarabb kiteszem és szinte érintetlen marad a szöllő !
Ne egyet tegyél ki , hanem egy fára legalább hármat! -
Dorian
félisten
Darázscsapdát fogok készíteni, mert a közelben vhol van egy lódarázs fészek és tavaly több körtét ettek mint én, a fügékért meg közelharcot vívtam velük.
Ezt a módszert találtam, véleményetek?
2 l-es palack elvág, nyakát befelé fordít. Bele fél l sör, evőkanál cukor és pár csepp ecet mert akkor a méheket nem vonzza. -
totron
addikt
válasz
Dorian #21981 üzenetére
Ez még mindig nem erre válasz, de oké. A saját vagy akár csoportos hit nem szükségszerűen esnek egybe a valósággal/egészségességgel. Valahol, valaminek, bizonyítékerejűnek, elégnek kell lennie, csak az emberek igen alacsonyan húzzák meg ezt határt. Részemről azt hiszem el amit látok.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
Stylewars_kp #21961 üzenetére
Így van , az már régen nem akadály , különböző adalékokkal ( ami gondolom nem tesz jót az emberi szervezetnek ) rögtön malmi lisztet csinálnak belőle !
Nállunk még üzemelnek kis malmok , én oda szoktam vinni búzát őrölni és ott azt őrölik meg és annak a lisztjét hozom el ( az asszony abból süt főz és tökéletes ) , a nagy malmok már ott az öles során beleteszik a különböző javító adalékokat ( csomósodas gátló, glutén javító, stb ) ! -
6030D
addikt
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Stylewars_kp #21963 üzenetére
Kb 5-6 már nem emlékszem pontosan
-
6030D
addikt
Egyébként ha a talaj el tudja vezetni a vizet (nem agyagos), akkor sok vizet lehet nekik adni. Talán a Megyeri Szabolcs videójában mondott egy olyat, hogy friss ültetésű fának, a nyári aszályban 60 liter víz kell. Az brutál sok. Meg jobb a csepegtetés nekik, akkor szépen le tud szivárogni. Most lesz a Lildben öntözőzsák fához, meg bokorhoz is, de 3000 Ft/db, annyira nem érzem szükségét. Viszont arra gondoltam, hogy vödör van sok, fúrok egy 3-4 mm-es lyukat az egyik aljára, telerakom vízzel a fa tövébe, aztán csöpöghet a 15 l szép lassan. Este kirakom, nappal elveszem, hogy ne legyen csúnya.
-
Z_A_P
addikt
De szerintem elengedhetjük a témát, majd augusztusban visszatérünk rá, milyen a növény.
Jelentkezem majd!
Hozzateszem, tegnap korbebarikadoztam egyesevel oket (kb 40x40 cm), es ontottem mindhez kb 2x15L vizet. Max fel perc alatt el is nyelte a fold ezt a sok vizet. Ma hajnalban es reggel is esik, de holnap(utan) kap ujra, utolagos iszapolas, hogy a zsak jo nedves legyen, meg a vizes iszapos fold minel jobban korbevegye. -
6030D
addikt
válasz
Stylewars_kp #21964 üzenetére
Ha sikerül elérni telefonon a Zöld terület fenntartási részlegvezető-t, és éppen darálnak, akkor ingyenes.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Szilágyi84 #21950 üzenetére
Hány éves?
-
6030D
addikt
Véleményem szerint két fajta zsákos kiszerelést lehet vásárolni. Az egyik, amikor a termelő kiássa neked, zsákba rakja, majd átadja a vevőnek. Nem potyog le a föld, nem lesz koszos az autó.
A másik, amikor a termelő kiássa, zsákba rakja, és eljut a viszonteladóhoz, aki még pár hétig öntözi a zsákot, majd utána kerül a végvevőhöz. Ekkor már elindulhatnak olyan friss gyökerek, amik a zsák szöveteibe is bejutnak, így ha leszeded a zsákot, akkor letéped a friss gyökeret. Viszont az ilyen zsákon látszik, hogy földes, vizes, és sokkal telítettebb (mint szatyorban a víz), nem csak egy burkolat (ahogy a vitaindító képen is van). De szerintem elengedhetjük a témát, majd augusztusban visszatérünk rá, milyen a növény.Más: az önkormányzati ágdarálékban úgy nő a szürke gomba (a kertünkben), mintha muszáj lenne neki.
Két éve nyílt egy Meki a városban, akkor azt röhögtem, hogy a szépen kialakított díszágyásokba terített fenyőkéreg között 20-30 centis őzlábgombák kezdtek nőni. Vicces lett volna, ha épp van a kínálatban különleges ajánlatként grillgombás BigMac.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Szilágyi84 #21918 üzenetére
Igen, csak úgy nehéz eltakarítani őket, ha a gyogyós szomszéd direkt eteti őket. [link]
-
Csabroncka
addikt
válasz
Szilágyi84 #21950 üzenetére
Az elszáradó végű ágakat mindenképpen tőben kapd le, majd kezeld valami lemosó tömény oldatával kis ecsettel bepacsmagolva a sebet.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Szevam #21956 üzenetére
öt napos kép , egy nagyobb parcella buzánk , egyszer volt kezelve növényvédővel és remélem , hogy még egy kezelés ( kalász fuzárium ellen ) megoldja ! Itt is vannak búzák amik fekszenek ( de nem sok ) , rossz fajta választás , sok nitrogén , de olyan is van amelyik érzékeny volt a kései fagyokra és még akkor megdőlt és azóta sem jött hejre , mi MV Nádort vetünk , jó az állóképessége és most megmutatta , hogy a kései fagyokat is jól tűrte !
-
H-Zol
senior tag
Én évekkel ezelőtt egyszer vettem egy ilyen zsákos dísz fát ( bokrot ) ,szépen óvatosan levágtam rolla a föld rajta maradt a gyökereken , és elültettem , azota nem futottam bele ilyen zsákos történetbe , csak most olvasom , hogy többen írjatok , hogy azzal is el lehet ültetni
!
-
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #21926 üzenetére
Sajnos ez így van
, nállunk meg még rosszabb a helyzet a mi általunk megtermelt gabona ( búza ) megy ki nyugatra és ide még még rosszabb lisztet , fagyasztott kovaszokat hoznak be , ezt a világot már nehezen lehet megérteni , most nállunk a megművelt területünknek a 2% parlagon ( muveletlenűl ) kell hagyni , első osztályú földek és nem szabad rajta termelni csak sekelyen megdolgozni , hogy ne gazoljon fel
!!
-
User_2
tag
válasz
Szilágyi84 #21947 üzenetére
ha elszárad futtathatsz rá babot,
nem kell mindenképpen kivágni.
az ágaira valamilyen fonalat kötsz, amit lehorgonyzol a földre, mondjuk 2db téglával.
a fonálon majd szépen felfut a bab. vagy uborka. vagy valami sportos növény, ami szeret futni.valószínű, hogy a törzsén lentebb már szárad, azaz a törzs nem teljes keresztmetszetében élő.
a fának az a része már kevesebb tápanyagot és vízet kap. -
Szilágyi84
senior tag
A napokban említett cseresznye aminek a negyede világosabb zöld, de nem teljesen sárgás és a pár ága ami visszaszáradt ilyenek
-
Rive
veterán
Pont annyi gyökere lesz, minr eddig volt. Ez a lényege a konténeres ültetésnek.
Ha konténeres is, kertészetben volt neki csepegtető öntözés, árnyékolás, párásítás.
De nekem (is) gyanús, hogy egyszerűen kivésték a földből és becsomagolták jutába, aztán most van egy hónapja összeszedni magát sérült gyökérzettel nyár előtt. -
6030D
addikt
De ez nem konténeres. Ezt kiásták, majd egy jutazsákba tették, hogy ne legyen szabadon a gyökér. A 4-5 éves bokornak hagytak egy focilabdányi gyökeret. Ha abból indulunk ki, hogy a növénynek akkora a gyökere, mint az ágrendszere, akkor mennyi maradt, a 20 %-a?
A konténerest ha kiveszed, akkor a konténer formáját felveszi a gyökérrendszer. Ott annyi gyökere van, amivel fejlődött. Igen. De egy ekkora növény (150 cm?) konténeresben, ilyen ágrendszerrel 20-25e Ft, attól függ honnan jön.
Z_A_P: sár ellen járófelületnek járda kell vagy ágdarálék/fenyőkéreg/fa-szelet
-
Z_A_P
addikt
Eszben tartom, akkor plane nyaron majd kapnak egy 10L vodor vizet 2-3 naponta.
Bar amugy nagyon nedves itt a talaj, hosszu ideig nem esik, aztan megis nedves az egesz. En utalom, mert ragad a cipore, az meg osszeb@ssza a szep tiszta terkovet. Gondoltam homokot szorok szet jo sokat, de valaki irta nem fog segiteni mert le fog sullyedni. -
Szilágyi84
senior tag
Egyébként városokban ahol nagyon elszaporodnak ott sólyommal szokás ritkitani, de ilyen esetekben nem fognak megmozdulni, mert kb 2 naponta kapnának bejelentést 5-10 dbró ami ilyen esetben nem mérvadó, mivel több száz vagy inkább ezer dbnál van ilyen procedúra
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
soldi3r #21924 üzenetére
1000 kmről csak verseny posta amelyik rendszeresen van tréningezve talál csak haza amelyik kinti szabad ott él költ egy helyen kb 10km hatótávon belül az nem találna, amúgy azért kell a fészek helyüket megszüntetni, mert az vonza a költési fészek vonzodás a legerősebb és a mű varjak baglyok se jelentenek félelmet hamar rájönnek, hogy mű.
-
pontyos
senior tag
válasz
Szilágyi84 #21918 üzenetére
Okés, köszi mindenkinek. Társasházi övezet, fészket keresni egyelőre lehetetlen.
soldi3r
Köszönöm, utána nézek, ez jó ötlet lehet! -
Rive
veterán
A zsák idővel tényleg lebomlik, bár nem pár hónap alatt: nálunk az első évben rossz helyre lerakott zsákos tiszafákat második évben még mindig zsákostól sikerült átültetni...
A nagyobb gond viszont az lesz, hogy ennyi gyökérrel frissen ültetve ez a lomb nem éli túl, ha lesz egy kis szárazság.
-
H-Zol
senior tag
válasz
forceberg #21919 üzenetére
A kilencvenes években egy átlag búza termés 4-5 tonna között mozgott 6-7 tonna már nagyon ritka volt , most meg 10-12 tornát is tudnak a búzák , mi már évek óta MV Nádort termesztunk [link] ez kimondott malmi búza , de vannak jó évek amikor anyira jó a beltertalma , hogy beillik javító buzának ! Általában nállunk 7-9 tonna között szokott lenni ( évtől és csapadéktól függ ) ! Vannak kimondott rossz beltartolommal rendelkező takarmány búzák amik jó évben mindent megadva nekik akár a 15 tonnát is elérik , és az árak is ezek után vannak kialakítva , most egy 4-5 tonnás búza terméssel partnak menne a szekér , hiába igényelne kevesebb mindent olyan árakat szabnak , hogy nem jönne ki a matek !
-
soldi3r
veterán
válasz
pontyos #21905 üzenetére
Nagy, muanyag varjut szoktak fellogatni, azt valamiert nem szereti.
#21917H-Zol, Ez mindennel igy van. Szolobol, gyumolcsbol is van olyan, aminek eleg evi 1-2 permetezes, csak az elvezeti erteke sokkal kevesebb, mint a komplexebb novenyvedelmet igenylonek.
#21918Szilágyi84, Szerintem viheted 1000km-re is, ha akar visszatalal.
-
pjen
félisten
válasz
Essejó #21915 üzenetére
Én se szedem le, pont az a lényeg. Azért lehet akár nyár közepén is konténeres fát ültetni. A zsák lassan elkorhad a gökerek át nőnek rajta. A fa észre sem veszi, hogy máshová került.
21918:.Vagy levest főzni belőlük. Régi melóhelyemen hagyományos padlás volt és egy csomó városi galamb fészkelt benne. Egy kollégám sokszor felment ha éjszakás volt és párat fogott, megették. Nekem is voltak óriás postáim , strasszerok tavasztól őszig nem nagyon kellett etetni, mentek a határba. Azt ettek amit találtak.
-
6030D
addikt
Az a lényeg, hogy amikor ültetsz, akkor minden nedves legyen a gyökerek körül. Kisebb konténereseket vödörben víz alá kell nyomni, és ott tartani, amíg bugyborékol. Utána kiveszed a műanyagból, és mehet az előkészített helyére.
A fáknak én ástam gödröt, az alján összekevertem a pelletet földdel (meg perlittel, mert nálunk össze van tömörödve a föld), teleengedtem vízzel, kicsit vártam, hogy elszívja körülötte, és beleraktam a fát. Az is szikkadt kicsit, majd ment rá/köré a föld+komposzt keveréke.1-2 hónap alatt kiderül, hogy kókadnak a levelei vagy sem. Mondjuk a babér elég igénytelen növény, gondolom kibírja.
-
Szilágyi84
senior tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #21881 üzenetére
Régen más volt , ellenállóbb fajták ( de jóval kevesebb termés ) , gombaölő a kétezres évekig azt se tudtuk , hogy mi az , a búza kapott egy gyomirtót és ennyi volt , ma ha legalább két gombaölőt nem kap , tönkre megy az egéssz , de esős időjárás melett akár négy kezelés is szükséges !
-
Z_A_P
addikt
Passz. Megirom, de évek kérdése ez, nem? Vagy lehet 1 hét alatt kipusztul?
Elastam, kapott kis pelletalt trágyat meg viragfoldet.
Holnap jól meglocsolom, azt mondták iszapoljam.Chatgpt:
Hogyan kell iszapolni növényültetéskor?1 Áss gödröt, helyezd bele a növényt a megfelelő mélységben.
2 Töltsd vissza a földet a gyökér köré körülbelül félig.
3 Önts bőségesen vizet a gödörbe – ez az „iszapolás” lépése. A víz „beülteti” a földet a gyökerek közé.
4 Várd meg, hogy a víz lecsorogjon.
5 Töltsd fel teljesen a gödröt földdel, majd újra öntözd meg bőségesen.
---Nos, én 2-3-4 kihagytam.
-
Szilágyi84
senior tag
-
Z_A_P
addikt
-
pontyos
senior tag
Sziasztok! Nem találtam megfelelőbb topic ot a kérdésemhez.
Galamb riasztó megoldást keresek, és ahogy próbáltam keresgélni, talán az ultrahangos megoldás lehet a legjobb. Használ valaki ilyesmit? Eléggé zavaró, hogy a társasház napi szinten szana - szét van sz.arva, és egész nap huhognak. Sajnos a gyerkőcök játszórésze feletti fáról is csak potyogtatnak.
Előre is köszi -
Z_A_P
addikt
Így jó lesz?
[kép]
Kap kicsi virágfoldet (legolcsobb Auchan 50L/1000 Ft) a kiasott föld mellé (fele fele kb)
Meg egy marék marhajo pelletaltat alá, illetve köré miközben temetem be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTD 8v 120Le 2009 ÁRCSÖKKENÉS, amíg a kiszemelt megvan
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- Új, csomagolássérült Catler KM 8020 konyhai robotgép - 2 év bolti garival! -
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest