- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- pusszycat: JEYI - okos, színes, interaktív, ssd külső ház.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 5 – Edények és konyhai eszközök
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soriano
tag
Hú akkor elég messzire kell őket tenni egymástól. De megértem, hogy kell ez a távolság, mert azt olvastam, hogy a gyökereik nagyon szétterülnek. Nálunk az erkélyen lennének, szóval lehet, hogy a 12-ből valamennyi cserépben maradna ilyen távolsággal. Mekkora cserép kellene minimum szerinted?
Nagyon szép a kép
Sosem gondoltam volna, hogy lila paprika is van.
-
Thrawn
félisten
40-45 cm-es tőtáv és 60-90 cm-es sortáv az ami megfelelő nekik. Nálam eléggé be lesznek sűrítve, mert az alsó határokat vettem alapul (40x60 cm) igaz meg is akarok nekik adni mindent amire csak szükségük lehet.
aram01: Elég nagyra megnőnek ám, szóval jó nagy cserepet válassz nekik. Dísznek való chilivel is volt szerencsém találkozni tegnap, Bolíviai szivárvány a neve. Persze meg is lehet enni, de...
-
Soriano
tag
A kiültetéshez tudnátok még tanácsot adni? Milyen távol kell lenniük egymástól és milyen magasságig lepje őket a föld?
-
Soriano
tag
Egyébként nem úgy van, hogy ha hagyod pirosra érni, akkor nem olyan csípős? Amúgy nem tudom, hogy a miénk milyen.
aram01:
Mi e-bayről rendeltük, sajnos már nem emlékszem mennyibe került (pár dollár) és 25-30 mag volt a csomagban. Abból, amit elültettünk csak 2 mag nem kelt ki, szóval szerintem próbáld meg e-bayről, ha szoktál onnan rendelni. -
Thrawn
félisten
A jalapenót általában zölden szedik le, még mielőtt beérne, bepirosodna. Vastag húsa és finom íze van, ezért lehet nyugodtan nyersen fogyasztani, de természetesen savanyítani is lehet.
Az alap fajta az itthoni zöld hegyes erősnél 2-3x erősebb (2500 vs 6-7000 scoville), ezért kerestem idén egy ettől kevésbé csípősebb és egy egyáltalán nem csípős, csemege fajtát.
-
Soriano
tag
-
Thrawn
félisten
Túl korán túl fejletlen állapotban nem hiszem, hogy kivirágoznának.
Az első év az egyetlen évük is amikor teremnek (kivéve ha... de ez már egy másik téma). Az a 12 palánta kifejlett növényként bőven ellát egy négyfős családot és még marad is elosztogatnivaló vagy eltennivaló. Kilóra nem tudom megmondani mennyi lesz rajta, sosem mértem.
A jalapenót megesszük nyersen, még nem maradt annyi, hogy azon kelljen gondolkodnom, mihez kezdjek velük, de pl. savanyítani lehet őket és fűszeres olajban eltéve is elállnak. Milyen fajta Jalapeno palántáitok vannak? Nekem TAM és Fooled You jalapenóim vannak, Chocolate Habanero és Bhut Jolokia most lesz először. Ezeket fűszerezéshez akarom használni, szószokhoz és grillezéshez, de a Jolokiához lehet szereznem kellene egy analitikai mérleget, annyira piszkosul méregerős
-
Soriano
tag
Hú köszönöm szépen a részletes választ! Ezzel kapcsolatban még annyi, hogy a virágokat mekkora méretnél lehet meghagyni? A legtöbb palánta már 4 leveles és lassan jön a többi is. Azért kérdezem ezt, mert azt a tanácsot kaptuk, hogy ha még túl picik és virágzani kezdenének, vágjuk le a virágot, hogy ne terhelje meg a palántát.
Írtad, hogy te is termesztettél már jalapenot. Körülbelül mennyi a termése egy növénynek, az első évben?
Mi is szerettünk volna jolkiat is, de azok sajnos nem csíráztak ki. Egyébként te miket szoktál készíteni ezekből a paprikákból? -
Thrawn
félisten
Fiatalok még, majd kiheverik. Ha később szépek és egészségesek lesznek akkor nem lesz rajtuk kevesebb paprika, mint a többin, de az ugye még messze van.
Nálam előre kevert palántaföldben vagy jiffyben vannak, ami műtrágyát is tartalmaz. Ekkora korban ha trágyázod is, akkor foszfortartalmút adj nekik, az segíti a gyökeresedést. Ha halt el gyökerük a túlöntözés miatt akkor jót fog nekik tenni. Foszforos indítótrágyát leginkább virágkertészetekben használnak, szóval dísznövényeknek valót keress. (pl.: Universol 12-30-12) Ezt én nem közvetlenül a talajra szórnám, hanem tápoldatot készítenék belőle. Ennek a keverési aránya rajta van a csomagoláson. Ha túlöntözni nem szabad, akkor a trágyázásra azt mondanám, hogy tilos túltrágyázni! Heti 1x kaphatnak tápoldatot, de többször ne adj nekik, mert kiégnek tőle. Ha a heti egyszeri trágyázásnál is elváltozást tapasztalsz rajtuk, akkor vagy tápoldatozd őket ritkábban, vagy még hígabb oldatot keverj. A lényeg, hogy nem szabad túlzásba vinni. Később ha már nagyobbak lesznek, akár életük végéig lehet őket levéltrágyázni (Volldünger Classic pl) de akkor is max heti 1x.
-
Soriano
tag
Köszi szépen!
Most már kevesebbet locsoljuk, nem állnak vízben. Mennyire károsodhattak így? Nem az összes palánta levele foltos, illetve nem mindegyik ugyanannyira. Mennyire fogja ez befolyásolni a termést?
Még egy kérdés, hogy a trágyázás hogy működik? 12 palántánk van, nagyjából ekkorák, mint a képeken. Ezeknek mennyi trágya kellene? Nagy baj lenne, ha nem trágyáznánk?
-
Thrawn
félisten
Van, ha sikerül Habanero és Bhut Jolokia is lesz.
Ha van is alattuk tálca, sose álljon benne víz. Szeretik ugyan a sok vizet, de úszni nem tudnak. Én akkor locsolgatom őket kis kézi permetezővel, ha a földjük felszíne már kezd kiszáradni. Egy darabig jobban oda kell figyelnem rájuk, mert még csak most kezdtek el kibújni a jiffykből.szoke12: Jó volt elolvasni, örülök hogy sikerült bele életet lehelni
-
szoke12
őstag
Írtam egy röpke bejegyzést a Robi 151 felújításáról: [link]
Lehet olvasniSokkal nagyobb szenvedés volt, mint amilyennek látszik!
De megy és ennek örülök -
Soriano
tag
Szia!
Köszi a választ! Csináltam pár képet:
Még nincsenek kiültetve, valószínűleg a hétvégén csinálom meg. Elég sokat locsoltuk. Azt olvastam, hogy szeretik a sok vizet és ha mindig nedves a földjük, ezért úgy csináltuk, hogy soha nem hagytuk kiszáradni. Egy tálcán tartottuk őket és annak az alja mindig vizes volt. Trágyázni mennyire fontos? Nem elég a jó minőségű föld?
Köszi a segítséget!
-
szoke12
őstag
Na most már teljesen kész a kis gépem! Ma vettem bele benzincsaptömítést, és úgy megy, hogy alig bírom lefogni. (bár az én 65 kilómmal elég nehéz is lenne...
)
Na a lényeg, hogy megy mint a meszes és most már van benne erő is. Kiderült, hogy a legutolsó probléma az volt, hogy a tank tiszta rozsda, és eltömítette a benzincsap belsejét. Ezt most kiküszöböltem azzal, hogy a lefolyó csőbe raktam egy darab szívószálat, így olyan egy centi benzin mindig marad a tankban, de legalább a rozsdás szutyok nem folyik bele a csőbe.
Tudtok ajánlani valamit, hogy mivel tudom kitisztítani a tank belsejét?
Meg a benzincsap befolyó részén nem kéne lennie egy hosszabb kivitelű szűrőnek? Mert ezen semmi sincs... lehet lerohadt -
Soriano
tag
Sziasztok!
Van itt valaki aki jalapeno paprikát termeszt, vagy termesztett már? Mi idén próbálkoztunk először, eddig minden rendben volt, szépen fejlődtek, de mostanában fekete foltok jelentek meg a levelek szélén. Utána olvastam egy kicsit és azt találtam, hogy a gyökerek túl sok locsolás miatt elkezdtek rohadni. Ez ellen lehet tenni valamit? Már kevesebb vizet teszünk rájuk, így még megmenthetőek?
A másik dolog, pedig, hogy a legelső levelek elkezdtek leesni. Ez normális? Mert olvastam olyan kártevőről ami a levelek tövét rágcsálja meg és ettől elhalnak, aztán leesnek.
Köszi előre is!
-
szoke12
őstag
egy fránya benzincsaptömítés volt a ludas.
elért, pedig nincs egy éves (!).
még nagyon picit erőtlen a motor, így a levegővel még szórakozok egy sort, de a lényeg, hogy végre megy!öregem... 20-ból egy ilyen gépet! hát nagyon megérte.
majd írok egy röpke bejegyzést képekkel illusztrálva.
-
szoke12
őstag
ma már rotáltam is!
-
szoke12
őstag
bizony ezeket még összerakták, meg nem műanyag volt rajtuk minden.
folytatom a felújítást.
olyan légszűrőt csináltam, de olyat...ha minden kész, és megy a gép, lehet cikket írok róla. de legalább bejegyzést!
-
-
szoke12
őstag
na helló! a robi 151-es rotakapám nem akar jó lenni.
szívatón megy csak, de azon se sokáig. amint gázt adnék, már fullad is le.
5let? -
aram01
nagyúr
-
ati012
őstag
Lázad a robim segitsetek!
Hosszú állás után beindult szépen, majd leáállítottam.
Megint beindult, játszottam vele kicsit. Majd a francért se akar beindulni.
Néha 1-2 füstfelhőt kiköhög, de annyi.Típus: Robi-55
Ötlet?
-
aram01
nagyúr
nekem az a radiátoron a konyha ablakban szépen elvoltak, lehet egy picit később kellett volna elkezdened amikor már erősebb/több a napfény
más: örülök hogy ide találtam, nagyszabású faültetésbe kezdek idén, méghozzá energia fűzbe, alaki otthon van a témában? jó lenne tapasztalatot cserélni.
azért leírom a tervem hátha érdekel valakit:
van 1100 négyszögöl területem, ennek a töredékére ültetném az "anya nővényeket" 150 tőt, a terület többi részére jövőre kb 5000ezret rakok ki.
ennyi a terv egyelőre, ötlet észre vétel valaki? -
Sanyi.il
aktív tag
Üdv mindenkinek!
nem találtam más topicot ami az én témámhoz közelebb állna, így ide írok
nemrég kaptam pár különleges chilli magokat a páromtól, mert nagy csípős imádó vagyok, így ezzel a lökettel bele is kezdtem egy új hobbiba, paprika nevelés otthon. már elfogyasztott Habanero paprikávól kiszárított magokkal is kísérletezem. az elültetés szépen ment, előtte vízbeáztatás 2 napig, a csiraképes magokat elültettem, naponta kis vízzel tegnapra 10ből 7 kibújt a földből, lassan jönnek elő az első levelek (szík levelek tán?) na elég a rizsából, jöjjön a kérdés:
mivel még nem nagyon süt a nap odakint, és ezek nem európai növénykék, szükségük van a melegre és a napfényre! a hőigényük az 25c fölött van, ezt biztosítani tudom, na de a fény!
oldastam több cikket a mesterséges megvilágításról, de mivel gazdász vagyok, és nem villamosmérnök vagymi, fogalmam sincs hogy mi a jó meg mi nem. valaki közűletek ért ehez a témához? -
szoke12
őstag
Örülök, hogy kezd éledni a topik!
Úgy néz ki, hogy csak tavasszal tudom felrotálni a kertet, mert idén szerintem jóval melegebb már nem lesz.
És még a gépet se volt időm összerakni. -
Telda
addikt
Az a gond hogy ez többszöröse a keretnek, tudom hogy még 10 év múlva is menni fog és megbízható elnyűhetetlen gépek. De nálunk nem lenne kihasználva. Igazából az alkatrész ellátástól tartok. Meg ahogy olvastam, ha nem Oregon lánc+láncvezető van rajta, hanem valami kínai szütyök, akkor nyúlik mint a takony.
-
ati012
őstag
Melyik az a fa ami ültetéstől számítva rövid időn belül terem?
Elsősorban gyümölcsfára gondolok.Mikor célszerű ültetni a csemetéket?
-
Telda
addikt
Hali!
Van valakinek tapasztalata a CHS márkájú benzinmotoros láncfűrészekről?
Mert nekem gyanúsan olcsóak, 13ezer Ft.
Nem fakitermelésen használnák, hanem csak a ház körüli munkákhoz. -
lakisoft
veterán
Catalpa bignonioides 'Nana' - gömbszivarfa
mérete: SF 10/12
ára: 7 112 Ft
innen veszem: [link]szerzek valahonnan jó minőségű termőföldet azt rakom közel a gyökeréhez és a termőföld alá pedig megy a trágya. Tavasszal meg adok neki starter műtrágyát.
Jajj de várom már a hétvégét akkor hozom el a faiskolából. (Nagyon jól képzett fa ez már
)
-
szoke12
őstag
Milyen fajta? gyümölcsfa?
Igen, adjálneki tápanyagot rendesen.
Én egy időben nem annyira tudtam foglalkozni velük, és 2 sárga, illetve 2 őszibarackom bánta.
Monjuk a barackok alapból elég kényesek. ha nem permetezi az ember őket rendesen, meg nem ad neki elég tápanyagot, könnyen betegek lesznek.
Viszont van bio cseresznyém, amit soha nem permeteztem, mégsem kukacos. És nem is beteg. -
lakisoft
veterán
Fagyos időben fát ültetni gáz?
-
szoke12
őstag
Szép öreg darab.
Már egyszer sikerült életet lehelnem bele, de bizony nagy részét megette az idő. úgyhogy cserélnem kell:
-csapágy
-szimmering
-tömítés
-dugyattyúgyűrű
-kuplungpofa
-benzincső
-csaptömítés
-meg mégy néhány apróságNa az még nagy muka lesz. Sok minden már megvan, már csak össze kell rakni. Ha kell valakinek segítség, így már talán tudok segíteni.
-
szoke12
őstag
Azt hiszem. Ma vettem pár alkatrészt hozzá. Szünetben összerakom, aztán hadd szóljon!
Volt ár, hogy felástam, de a derekem nem éreztem egy darabig, ráadásul, mire körbeértem, indulhattam újra.
Robi barátom olyan szépen dolgozik, a drága, vele gyorsabb lesz a munka
Csak bírjam összerakni. Mert jelen pillanatban nem sok minden van belőle.Lassan jön a tél, szépen nekiállok metszegetni, elintézem az utolsó ültetéseket is, és felkészülök a szép hótakaróra. A talajt el kéne még egyengetni hozzzá.
Illetve be akarom vetni nagy részét gyeppel. Vagy inkább sportfűmaggal. Melyik a legtartósabb? Mert most tarackom van bőven, és nem kéne, hogy visszajöjjön. -
szoke12
őstag
szépen lassan kitisztítottam, újravezetékeltem, és mostmár beindul. csak 15-20 mp után leáll, mert fals levegőt szív a kitágult szimmering miatt. még a karbit kitisztítom egyszer, aztán összerakom, és menni fog
de mivel soha nem csináltam, segítséget kérnék, hogy mire vigyázzak. -
szoke12
őstag
Jó gondolat. Ha már kertészet, akkor kertrendezés is jöhet?
Van egy Robi 151-es rotációs kapám. nemrég jutottam hozzá, ráadásul olcsón, mert nem indult.
Hétvégén szétszedtem az ulolsó csavarig, mert a szimmering elért benne. meg akkor már kitakarítom már rendesen, és cserélem amit kell. 30 éves, és eddig egyszer volt szétszedve csapágycsere miatt.
Mire figyeljek, hogy a legegyszerűbb a szerelés, mit érdemes ilyenkor cserélni?
Van egyáltalán ilyen gépe valakinek?
Előre is köszi! -
lakisoft
veterán
Sziasztok.
Késztetést éreztem, hogy legyen kertészeti témájú topik is. Ilyen még úgy sem volt
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Roidmi X20S+SELF CLEANING KIT
- ÚJ Besen BS20 22kW APP smart elektromos autó töltő 2év gari
- ÚJ LaserPecker 2 Suit version gravírozó gép LP2-S számla, 2év gari
- Új elekrtomos rollerek 2/3 áron és e-bike dobozban, 1 év garanciával:
- Önerő nélkül is elvihető! RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. Gamer szék noblechairs HERO Valódi Bőr Fekete
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX SCAR 15 Gamer notebook - i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3396, 94% Akkumulátor
- Keresünk dokkolókat
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest