- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- hcl: Philips M120D/10 kamera hackelés és parajelenségek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sellerbuyer: Mivel fotózz és videózz 2025-ben? Elég egy mobil vagy kell egy kamera?
Új hozzászólás Aktív témák
-
its_grandpa
tag
válasz
btraven #24286 üzenetére
Igen.
Mivel kérdés nem volt, elintézhetném ennyivel is de nem vagyok olyan k.....g.
Van egy kézim, lehet vele vágni olyan ágat ami nem nagyon leng ki vágáskor. Egyébként megszorul a pengéje.
Van egy drótos láncfűrészem vastagabb ágakhoz.Ezt többet használom de munkás, mert a ~ 3 méter végén lévő motor súlya húzza az ember karját.
A >5 méteres használhatósága nekem kétséges de rövidebbre lehet állítani. -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #24031 üzenetére
Megpróbálod ( de fontos a sebkezelés ), ha van benne élet akkor kihajt az alvó , rejtett rügyekből, ha nincs akkor ültetsz újat !! Évekkel ezelőtt ( olyan 15 éve ) egy akkor már koros sárgabarack fát kettétört egy viha ( még szegény megboldogult nagyapám ültette , aki 1992 -ben meghalt ) , legalyaztam a megmaradt ágat , hogy kiveszem , de nem jutottam oda és olyan szépen kihajtott , hogy a mai napig megvan , de a nagy lehasadas rész nem gyógyult be ( beszáradt és úgy van ) , egy egy galy elhal rajta ( gondolom monilia ) most is látom , hogy elszáradt egy ág , majd levágom , de megvan , ha saccolbi kellene olyan40 - 50 év között van !!
-
totron
addikt
válasz
btraven #23995 üzenetére
Nehéz belőni az igazságot. Aki a dísznövényekért van oda ésvagy a környezet elismerésére hajt, nyilván locsolni fog, mint állat. Az optimum nyilván nem ez, ma már. Az ember akarja szépet, ez eddig rendben is lenne. Aki képes meglátni az eddig délebbre tanyázó fajokban a fantáziát, az képes jól adaptálódni. A többiek konfliktusokba fognak keveredni a vízkorlátozásoktól kezdődően.
Belevág valaki a tanyainfrastruktúra fejlesztési pályázat keretében kútfúrásba vagy ismertek ilyet?
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #23799 üzenetére
Ere is 15 -19 mm jósoltak ( sok gazda a száraz porba , mert nem bírták jó terepet csinálni , elvetették a repcét ) és idáig semmi , és ahogy nézem a radart , vehettem a tömlőt és a tavasszal ültetett fákat locsolhatom !
Az öcsém az előbb ért haza Budapestről, Lajosmizséig szakadt az eső , Kecskemét után meg napsütésben jött egészen hazáig !! -
Essejó
veterán
válasz
btraven #23551 üzenetére
Vagy 20 éve a hátsó szomszéd fához támasztott gömbfa lépcsős létráját faragta télen rendszeresen, napokon keresztül egy harkály. Aztán a tavaszi metszés alkalmával 4 létrafok hullott ki a létrából, a harkály "áldásos" tevékenysége nyomán. Amikor az öreg felmászott rá.
A hang passz, de az előbb én is hallottam ilyest. -
6030D
addikt
válasz
btraven #23373 üzenetére
Mi a város szélén lakunk, itt van minden: szarka, szajkó, vércse, varjú, galamb, meg a picik. Egy épített gólyafészek és a mező között vagyunk félúton, felettünk repkednek el gólyák is. Meg néha a sarkon az üres telekre leszállnak. A zöld küllőket várom vissza, tavaly volt kettő, az jól néz ki.
A lehullott almát szerintem inkább valami emlős viszi el. Télen raktunk ki almát, annyira nem pörögtek rá a madarak. -
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21567 üzenetére
Gondolom , hogy kiugráltak.a fiókák és féltették őket ( mert a rigó kis fészket rak és a fiókák kiugrálnak és még hetekig a földön etetik őket ) , nállam a múlt héten ürült ki a fészek , de kis rogót nem lehet látni , bujkálnak
, de sok rigó ez miatt áldozatul esik !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21560 üzenetére
Ma néztem a kertben a fákat a Stanley szilvám ami úgy mutatta , hogy nagyon elfagyott , de nem , kellemes csalódás volt , nagyon sok szilva lessz rajta , de a kajszikon egy szem sem maradt ( azt két ízben is elvitte a fagy , ami maradt az első fagyok után , azt a következő elrendezte ) !
a második fagyok előtti kép , ő a Szokolyai fekete cseresznye , ezen egy szem sem maradt , de van még három cseresznye fám , kései ropogós , egy a kertbe azon sokat elvitt a fagy , de maradt is rajta , és két fám van az első udvarban ( védett helyen ) azokon szinte nincs is fagy kár !
Úgyhogy mindent egybevéve , amilyen fagyok voltak ahhoz képest sok gyümölcs lessz ( reméljük a májusi fagyok kimaradnak ) ! -
den89
tag
válasz
btraven #21444 üzenetére
Nem lesz semmi baja. 6 éve van 2 gömbkőrisem. Soha nem fagyott el a levél(rügy), legfeljebb a virág. Máshol sem láttam soha olyat, hogy ne lombosodott volna ki ez a fa. De én úgy gondolom a legtöbb lombhullató fára igaz, hogy nagyon komoly fagy kellene, hogy elfagyjon a levélkezdemény, de szerintem akkor meg újat hoz.
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21438 üzenetére
Hát ha fekete akkor valószínű, hogy elfagyott ,itt nállunk minden gyümölcs ami virágzott , elvirágzott , azok totálisan elfagytak , panaszkodnak a méhészek , hogy az akác is elfagyott , ő ugye később virágzik , de megindult a fákon a hajtás növekedés és elfagytak !
Mi a repcével vagyunk bajba , nem bírta az egész héti fagyokat , először meghajlott azután megtört a szára ( karikákak jelöltem )
és most azok szépen leszáradnak ( és nem kevés ilyen van , sőt olyan is van amelyik nem tört meg és mégis elkezdett hervadni levelestől viragostól ) már jó repce termés nem lessz !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21417 üzenetére
Igen a bibeket is néztem , élnek termelik a virág port és járják a méhek rajtuk , ahogy fentebb írtam a körték jól bírták pedig ők is kivoktak nyilván !
Ja és az első udvarban épületek között ( melett ) van két cseresznye fám azok megmaradtak ( majd lessz egy fotó, több virág nem fér rájuk ) de kint a kertbe a két cseresznye szinte 100%- ban elfagytak ! -
totron
addikt
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21279 üzenetére
Reggel szét néztem , elkönyveltem , hogy minden fasza és jó , és kimentem a földekre , na ott a repcétől majdnem dobtam egy hatást
ez tegnap derékon felül ért és most térdig ér , kezdett virágozni
, 35 hektár repce kifeküdt , még ezt egy kisebb nagyobb termés kieséssel és plusz költséggel hejre lehet hozni ( amalgeror , kelpak stb szerekkel ) , de további két nap kemény fagyok jönnek !! Így is haldoklik a mezőgazdaság , még egy aszajos kukorica termés és ebbe az évben semmi haszon , csak a sok munka ( és még gyümölcs se lessz ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21264 üzenetére
Gondolom , hogy milyen alma , ősrégi nyári alma , június elején érik el húzódva két három hétig , édes vékony héjú, éretten ha megrazod csörög benne a mag ( itt csörgő almának nevezik ) , körülötte sarjak nőnek ki , és ha elülteted ugyan olyan almát terem , tehát ez fajta , nem oltvány !!
Vágd akkor ki a jobb oldalit ( azon az a csúnya beszáradás se jó, vegyél fa gélt [link] nem muszáj a neten , egy gazda boltba , és ahol egymás mellett van a két fa , ott meg kell tisztítani , kaparni és kezelni , és úgy nem szárad be , hanem begyógyul ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #21160 üzenetére
Ha vissza vágtad és bekented seb kezelővel akkor jó lessz az ( a szilva fa sokat kibír ) , szilváról jut eszembe , itt az egyik Stanley szilva fám
majd ütök mellé nagyobb karót, hogy húztam egyenesbe a tetejét , sudaras kialakítás lessz ág emeletekkel , most 5 éves , már tavaly termett egy negyed vödörrel , most ha nem viszi el a fagy lessz rajta szinte egy 10 literes vödörrel !
-
válasz
btraven #21071 üzenetére
a meggyfa magasságát a létrádhoz méretezzed
egyébként a meggyfa egyike azoknak a fáknak (nálam a barack a másik, annak ellenére, hogy ismerem a szálvesszős metszést) amiknek MINDEN ágát el kell vágni, különben szomorúfűz lesz belőle. a meggy ugyanis jellemzően ágat a legutolsó hajtásból fog hozni (vagy abból is, meg visszább más rügyekből is, de a legutolsóból biztosan) így szépen lassan felkopaszodik. a meggyfa nem cseresznye, mi nem hagyunk neki közepét, hanem nyitott lesz, mint egy barack, csak nem a tövétől, hanem a második-harmadik elágazástól, attól függően, hogy mekkorára növeszted.
mindig koronából kifelé álló rügyre metszünk, és mindig felfelé vagy oldalra nézőre, soha nem lefelé néző rügyre.
koronába befelé mutató vesszőket kerülni illik, mint a baracknál vagy almánál, mert fontos, hogy a korona belsejébe is jusson fény -
-
v-man
őstag
válasz
btraven #20995 üzenetére
Van bizony néhány nekünk is tetsző viselkedés formájuk is 😄
Tegnap már volt bundás bogár is, de akár a poloskát is szívesen eszik, mondjuk azt is jobb egy vízzel töltött tejfölös pohárba összeszedegetni és úgy beönteni nekik, mert nyáron volt hogy a paradicsommal együtt ették
(Erre kérdezte is egy ismerős, nem lesz e poloska ízű a tojás?)
Egyébként ha 1 max 2 tyúk van kint, akkor lehet őket nagyjából "terelni", de akkor is folyamatosan figyelni kell rájuk. Plusz szinte mind más egyéniség, van amelyik jön az emberrel, azt pl könnyen kézbe lehet venni áttenni ahol tetszik, na meg olyan is, akit komoly feladat visszatenni a helyére mert nem kezes. -
H-Zol
senior tag
-
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20827 üzenetére
Csonkot akkor kell hagyni , ha van egy nem megfelelő szög állású ágad , vagy jövőre le akarsz egy ágat cserélni , akkor hagysz egy kis csonkot és az két , három ágat fog hozni , és a jót már nyári metszésel ki lehet választani , és a másikokat le lehet vágni , de ha befelé , felfelé növő ág , vagy nem kell hogy másik ágat hajtson , akkor tőből kell kivágni !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20750 üzenetére
Azért is nőhet minden felé, mert konkurálnak ( versenyeznek ) , hogy melyik legyen a sudár mer a genjeiben az van beírva ! Nekem a kalap kedveltje körte , nem árnyékban nőt minden felé, vékony kanyargós ágai voltak , fel kötöttem őket , hogy a termés ne törje le , és amikor vissza állítottam sudárra , megszűnt a probléma , de van még egy olyan körtém amit nem állítottam vissza , majd le fotózom !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20521 üzenetére
Igaza is van , legalább is itt nállunk egész télen nem jött össze 20-30 liter eső ( ami semmi ) , rosszul indulunk neki a tavasznak ami a másik nagy baj , hogy kimarad a tavasz , rögtön jönnek a nagy melegek ( két napja itt 25 fok volt ) !!
Mostmár be vannak indulva a gyümölcs fák , a kajszi pár nap múlva virágba lessz és el vagyok maradva a metszésel , de holnap egész nap metszeni fogok , holnapután megint esőt mutat, és utánna ahogy az idő engedi , meg egy nap és meglessz minden metszve !
Én megmetszem a szilvát is , egy pár tavaji szilva fám van , azokon korona alakítás lessz , és három öreg fám van , azokon szinte nem is kell metszeni ! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20458 üzenetére
Alma körte cseresznye mindég sudárra kell metszeni , legyen egy központi tengely , másképp soha nem fog jól menni
a sudáron azután lehet ág emeleteket kialakítani , vagy orsóra a lényeg a sudár , a szilva az lehet sudár de őt lehet több váz ágra de itt egy saját kép szilva sudár és ág emeletekre metszettem !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20193 üzenetére
Igen , sőt a kétágú létráról a hatalmas diófa ágakat is megtudom vele igazítani ( mondjuk ha kinyújtott karokkal dolgozok ott meg kell tartani
) , de nagyon praktikus , van hozzá Vál szíj is , akkor ugye has magasságba kerül a gép , de úgy is 3,5 méterre simán felér a földről !!
-
v-man
őstag
válasz
btraven #20115 üzenetére
Héj alá oltást meg lehet próbálni direktbe a tavasz elején 3-4 oltócsapot betenni [link] , vagy ami ennél sikeresebb lehet, az az hogy lefűrészeled mostanában, +sebkezelés, tavaszra kihajt várhatóan sok alvórügy.
Ezek a hajtások közül a legszebb 3-4et meghagyod nőni, így őszre lesznek jó ujjnyi vastag, és akár méter körüli magas ágak, majd ezekbe a nyári növekményekbe augusztus végén szemezhetsz, vagy jövő tavasszal lehet angolnyelves oltásokat beletenni. Aztán 4ből 1 csak sikerül, de ha netán szükségesnél több is megmaradna, újabb év elteltével kell szelektálni.
Nekem a nagy törzsbe oltás Fosókán, ami szintén bőven 10cm-nél vastagabb volt, nem bírta ki a nyarat, hiába volt öntözve, elszáradtak a hajtások. Lehet az a fa már nem volt kellően életképes, mert a nagy sebfelület miatt gomba is betámadta a fagéles kenés ellenére is, és az egész fa odalett végül.
Szemezve [link] , vagy párosításos oltásnál [link] nincs jelentős sebfelület, így ha a lefűrészelést átvészeli, akkor utána ok lesz várhatóan. -
totron
addikt
válasz
btraven #20054 üzenetére
Bő 20 év alatt 2x estem neki a tiszafának, 1x jobban, mert már gömbtestével megindult nagyon. Azóta tartja a versenysúlyát, semmi őrültködés, gyarapszik, de módjával, alig láthatóan, most, hogy jobban belegondolok. Meg azóta ugye a szárazságok is bejöttek, szóval sokat nem kell a jövőben küzdeni szerintem...
A barnulás egyre terjed viszont, több foltban is. Most, így, télen. -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20037 üzenetére
Az éle attól függ , hogy milyen acél , milyen élszög, mire használod ezt [kép] Kínából vettem ( kis cég terméke ) Német acél , nem a leg éltartóbb de viszont a savaknak, gyümölcsöknek , konyhai vegyszereknek ellenáll , használva vannak már több mint egy éve de van amelyiket még nem kellett élezni de egy puhább acélt könnyebb megélezni mint egy kemény acélt , de a szallagos élezőnek az is könnyen megy , pont ma éleztem a bicskámat az már egy keményebb acél D2 ( félig rozsdamentes ) !
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi 11T Pro 5G // 256GB // Számla + Garancia //
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3242
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest