Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
Egy hajdani privát kertész barátom mondta jó 20 éve, hogy rotációs kapát a hobbisták használnak, a profik meg talajmarót. Ez pl egy olcsóbb kivitel link Vannak ettől jóval durvábbak is.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Szilágyi84 #19167 üzenetére
Soroksáron is és itt a 15. kerületben is járt idén a kerbe rendszeresen
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Szilágyi84 #19150 üzenetére
Bezzeg a permetezö hosszabbító csövemet (2m-es) belakta valami dög, alig bírtam kiebrudalni
-
Essejó
veterán
válasz Szilágyi84 #19143 üzenetére
Fúrj bele még pár lyukat és kész is a príma rovar hotel.
-
Essejó
veterán
válasz totron #18859 üzenetére
Befújod felszívódórovarölővel, ameddig éri a permet addig a magasságig megvédted a termést. A rajzási időben cirka 3 hetente ismétled. Ha a fa magasabb mint ameddig fel tudsz permetezni, akkor csak a permethatár feletti dió fertőződik, máris lényegesen kevesebb mint ha a teljes fát tudná fertőzni.
Persze üzemszerűen 1xűbb mert oltott fákkal termelik a diót, nem nőlnek 6-10 méteresre mint a házikertekben szokásos magról kelt diófák.A betonkeverőről csak annyit, hogy ha megkötött az a cement akkor akár nyalogathatod is. Ha nem így lenne akkor nem készítenének beton konyhapultot, sőt az ipari méretű krumpli pucolók nem beton bélésűek lennének.
-
Essejó
veterán
A klímaváltozással nem tudsz most mit kezdeni, namax tervezheted, hogy hova ülteted majd a datolya pálmát, olajbogyót, kaktuszfügét, etc. A dióval még esetleg tudnál.
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
Egy 10 méteres Pekándiót tényleg nehéz lenne, de azokat nem is kell. A hazai diófákat meg egy nagynyomású motorossal simán befújod. Aztán a fa alatti területet ahol a lepottyant nyüvek vannak bebábozódva, felkapálod kézzel vagy rotokapávak, az is csökkenti az egyedszámot. Ha vannak tyúkok azok is segíthetnének némi kapírgálással, de ez most, hogy erőst terjed itthon a H5N1 madárinfluenza nem javasolt. Viszont talajfertőtlenítőt kiszórhatsz a fa alá. Persze kilóméterekről is jöhet ahol nem védekezik a tulaj, és igen jó lenne minél kevesebb vegyszert használni. De vagy van pár zsák diód a fáról, vagy van egy szép levelű díszfád 0 terméssel és egy nagy adag bosszússággal.
-
Essejó
veterán
Mit tehetünk a dióburok-fúrólégy ellen link
-
Essejó
veterán
Két éve még Soroksáron laktam, ott erősen homokos a talaj. A Fügének van egy a felszín közelében szétfutó gyökérzete is, az ott a homokban kb 15 cm mélyen volt. Két éve nyáron az a gyökér az aszályban tuti kiégett, hiába locsoltam. Az összes levele lógott, aztán ősszel mikor megjött az eső, lassan magához tért. Pár utcányira laktunk a Kis Dunától, és a pincében volt az ásott 17 betongyűrűs kút. A szivattyú naponta kemény 5 percig tudott vizet kivenni. Nem aszályos időben akár órákat is mehetett gond nélkül.
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #18781 üzenetére
Nagymamám Kecelen a szöllőben ősszel mikor ekével betakarták a tőke tövét, akkor a sorok közt képzett árkot két évente megrakta kukorica szárral. Aztán a tavaszi nyitáskor ráhúzták kapával a homokot a tőkék közül , tökéletesen komposztálódott és táplálta a szőlőt.
-
Essejó
veterán
válasz modflow #18732 üzenetére
Ha papír tömítés akkor majd megszívja magát és abba hagyja, esetleg próbáld meg keresztben meghúzni a csavarokat. Ha ez nem megoldás, akkor új tömítés kell. Esetleg megvárod amíg el vízkövesedik.
-
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #18690 üzenetére
A nagyapámnak volt egy amit még én is használtam bő 40 évet, sajnos a költözéskor elveszett.
De 17 őszibarackot tartottam vele karban. Plusz volt mellettük kajszi, szilva, vilmoskörte, mandula és naspolya is. A nagyobb dolgokhoz ágvágót és fűrészt használtam, és aztán ha kellett akkor a kacorral tettem rendbe.
Akkoriban még nem dívott a fertőtlenítőben áztatás, meg a tavaszi metszést úgy is követte a lemosó permetezés.Egyébként igen, lehet más is tud tartós és használható kertiszerszámot készíteni. Főleg ha nem játszik be a tervezett avulás. Ami a nagyapám idejében készült olló esetében még nem létezett.
-
Essejó
veterán
válasz forceberg #18654 üzenetére
Itt pár utcával arrébb van egy öreg bácsi, egy rakás van neki a kertben kiültetve napos helyekre.
Bp. 15. kerület.
Tőle tudtam meg, hogy az elvirágzott virágot nem bántva a következő évben magot hoz hüvelyben, és magról is szaporítható.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz fulton #18647 üzenetére
Tegnap belefutottam az Fb-on Kertember a leylandy ciprusok betegségei írásába. Nem igazán érdekelt akkor, most meg nem találom. Mármint a Fb-on az embrt igen, csak a bejegyzést nem. Egyébként kertészmérnök az illető
-
Essejó
veterán
válasz hiperFizikus #18639 üzenetére
Van ilyen. A telefon középső gombját hosszan nyomva előjön egy ilyen link Itt egy ujjal a kijelzőn bekarikázom ami érdekel (kép vagy szöveg) és rákeres. S22+ és tán Android14
-
Essejó
veterán
válasz Szilágyi84 #18621 üzenetére
Valamilyen Zsálya.
-
Essejó
veterán
válasz Szilágyi84 #18612 üzenetére
Mirabella link
-
Essejó
veterán
válasz Dorian #18486 üzenetére
Nem a ház körüli használat az ártalom forrása, hanem az ipari mennyiségű kukorica deszikkálása. Majd az abból kivont kukorica 🌽 keményítővel sűríted magadnak otthon az ételt
-
Essejó
veterán
válasz noorbertt #18469 üzenetére
Bemész az első Gazda boltba és kérsz valami Glifozátos gyomírtót. Pl Fozát 480 etc...sokféle van.
Vigyázat! Nem OBI vagy Praktiker -be mert ott a 2 dl-ért kérnek annyi Ft-ot mint amennyiért a Gazdaboltban literest veszel.
Egy előkertre bőven sok a 2 dl is.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz OPiiPO #18471 üzenetére
Tehát akkor csak a kukorica és a napraforgó termesztők deszikkáljanak Glifozáttal. Ha vakaki otthon akar füvet vagy gyomot, esetleg bambuszt írtani hatásosan, az kapjon ásót vagy kapát a kezébe.
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
A Bluefree Stnley és a President keresztezéséből származik. Lényeges még, hogy a Sharka virusra (szilva himlő) kevéssé érzékeny. (toleráns)
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Ifjabb éveimben a Kusági főcsatornára jártam horgászni, körben kukorica fökdek voltak és bizony ment a locsoló. Vagy bevállalni az essetleges jégkárt, és nem szétlőni ezüstjodiddal a felhőket. Meg gyakran eljárni az esőtáncot. Zene az régóta van hozzá. link
Unokaöcsémnél még most is 29⁰ fok van éjjel. Nyáron napközben volt 50⁰ is, ott reggel ha 25⁰ van bemondja a rádió, hogy emberek hideg van tessék jól felöltözni.
Még is 2x aratnak rizst egy évben. Igaz ő a Fülpp szigeteken él már 10 éve.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz eldoble #18236 üzenetére
Na de kérlek az acél csapszeg még kenve is, mennyi idő alatt eszi meg az alumínium dugattyút csapágyazás nélkül? Vagy ez a betervezett elhasználódás miatt lett ilyen? Végül is a dugattyú gyártóknak is élniük kell valamiből.
-
Essejó
veterán
válasz eldoble #18226 üzenetére
Azért érdekes lenne, ha összerakott állapotban a hajtókarnak lenne tengely irányú mozgása működés közben. Vajon hány perc fordulaton működés után könyökölne ki a törött hajtókar a henger oldalán, ha mozoghatna oldalirányba is.
Az a gépzsír odakenés is értelmetlen dolog volt, motorolajjal szokás kenni össze szerelés közben. Ha a motor össze van rakva, akkor a dugattyú beáll egy adott pontra a csapszegen, és onnantól nincs a csapszegen tengely irányú mozgása.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz modflow #18167 üzenetére
Én elhiszem, hogy buzog benned az otthoni
gányolbarkácsolási kedv. Én is újítottam fel itthon Trabant motort, de ahhoz lehetett venni gyári később pedig felújított főtengelyt, hajtókarostul, csapágyastul.
Kinézetre az erőst csere érett, de ha te nem tudod szétszedni, akkor némi készpénzért egy ilyenekkel foglalkozó gépműhely még igen.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz modflow #18162 üzenetére
Mert biztos akad aki szét tudja szedni. Te most egy Babettát szerelsz?
Fötengely szétszedését nagy hidraulikus géppel csinálják akik ilyennel foglalkoznak.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Stylewars_kp #18087 üzenetére
Azért fura ez az időjárás, egyiknap éjjel még 24⁰ van a következő éjjel meg már csak 12⁰
-
Essejó
veterán
link TikTok allert
-
Essejó
veterán
válasz sharp4 #17995 üzenetére
Nekem a baloldali van link
Vagy az az előtti tipus, mert a tartálya a jobb oldalira hasonlít, de az alsó rész az még körbe fém, és nem műanyag .
Ha jól számolom már közel 40+ éves. Pár éve újítottam fel, a nyomás harangot kellett cserélni. Rendes gazdaboltokban minden részéhez van utángyártott alkatrész.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz enginev3.0 #17964 üzenetére
link
Válogass Szerintem van 6 db itthon is, vagy 3 cm-t nőttek tavaly ősz óta.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz 4Grider #17954 üzenetére
Jó pár évvel ezelőtt láttam egy kisfilmet a Budapesti füvészkertről, abban hagzott el, hogy van egy bizonyos hínár ami a halakat nem bántja, de beültetve a kerti tóba, nem lesz szúnyog keltető.
-
Essejó
veterán
válasz hiperFizikus #17933 üzenetére
Mirabolán? Vagy közkeletű nevén Fosó szilva?
-
Essejó
veterán
válasz Stylewars_kp #17911 üzenetére
Pedig jó eséllyel komposztálódna. Frissen nyírt füvet rakd kupacba és jó óra múlva egy maghőmérővel mérd meg a hőmérsékletét a közepén, meg fogsz lepődni, akár 50+ fokot is mérhetsz.
Amit a nyáron nyírtunk füvet a kertben, ment a paradicsom ágyas tetejére mulcsnak. 1x sem kellett a paradicsomot gazolni.
-
Essejó
veterán
válasz ncc1701 #17884 üzenetére
És vajon volt engedélye? Ugyanis még a saját telken történő fakivágás is önkormányzati engedély köteles. A parlagfű nem írtásáról már ne is beszéljünk.
-
Essejó
veterán
válasz f4lcon #17843 üzenetére
Én vettem 1 üveggel, de többet nem költök rá. Inkább pár zsák érett marha trágya meg némi dolomit por amit őszre beások.
Az tény, hogy ilyenkorra a Primula már kisárgul, most meg olyan mint egy kis kelkáposzta. link
Az hogy a 2 hónapja vízben lévő füge hajtás, a befújást követően hozott két kb 2 cm-es gyökeret meg 1 pici levelet az szép, de lehet hogy fújás nélkül is hozott volna. Kontroll hajtásom meg nincs. A befújt paradicsomokon sem látok érdemi változást a befújatlanokhoz képest. A befújt komposzt sem korhad gyorsabban mint szokott.
A cserépbe ültetett Csicsóka sem virágzott ki tőle, sőt a levelein megjelent foltok, talán lisztharmat (?) sem tűnt el róla. linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Sima Vilmos körtém volt, finom! Egyesek szerint pálinkát is lehet főzni belőle, de lekvárnak is gyorsan fogyott. Nem savanyú! Van egy érdekes édes-fanyar íze, jó megfogalmazás rá, hogy pikáns. Bármikor csukott szemmel felismerném az íze, és az illata alapján. Egyébként mindkettő régi magyar fajta.
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
-
Essejó
veterán
válasz ncc1701 #17817 üzenetére
Tavaly májusig Soroksáron laktam kb 4-5 utcányira a Kis Dunától.
Egy a '30-as években épült házat béreltünk. Hajdan borkereskedő építtette. A pincében még ott voltak a hordó fogadók. A lényeg, hogy a pincében volt az ásott kút is. Hét gyűrűt számoltam a víz felszínéig, és összesen 13-at. Ugyanis a költözést megelőző nyáron volt olyan időszak, hogy 2 egész percig tudott menni a locsoló szivattyú, utána elfogyott a víz a kútbólAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Idén a Magnolia is 2x virágzott.
A talán már említett Vilmos körte fámmal is előfordult párszor, hogy a már érő körték mellé hozott pár virágot.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #17781 üzenetére
Összekevertem, na. Bár azért érdekelne egy tényegesen független labor elemzése a terményekben fellelhető szermaradványról a deszikálás után. Mert nem mind1, hogy mit eszünk meg.
-
Essejó
veterán
válasz its_grandpa #17778 üzenetére
Közben beugrott a neve: Gramoxone. link
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz its_grandpa #17778 üzenetére
Tuti gyomirtó volt.
De jó 30 éve volt vagy több.
Vagyis biztos, hogy több, mert még Kecelen hallottam, és nagymamám '94-ben meghalt, és ez még előtte volt[ Szerkesztve ]
-
-
Essejó
veterán
Erről van valakinek tapasztalata? link fb allert!
-
Essejó
veterán
Legutóbb Boxer párom volt, a kan mindig behozta a kertből a sünt és letette a kutya ágyra, hátha bent is lenne kedve labdának lenni a sünnek. Nem ugatra, nem bántotta, csak rendre behozta.
-
Essejó
veterán
Macska van? Nekünk anno az hozta be. Sőt tavaly egeret engedett el a konyhában. Pedig csak egy 5x3 méteres macska ketrece van az ablak előtt, és ott fogta.
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #17669 üzenetére
A Trombita folyondár írtására különféle oldalak az őszi levélperzselést javasolják. Glialka és vagy Glifozáttal.
A Total 0,2 literes glifozát gyomírtó 4 ezer valahányszáz és kb mehet is be a 10 liter vízbe. A Fozát 480 az kb 1 ezressel drágább, de már 1 literes. A hígítása ugyan az 1,5 - 2 dl 10 liter vízbe. Ja és némi tapadás fokozó is ajánlott. Kezdők vehetnek Nonitot, a haladók meg kezet mosnak Flóra szappannal a Fozát bekeverése előtt a permet tartályban.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz soldi3r #17659 üzenetére
Pehá hogyne. Hátamon a 20 literes permetezővel a létra tetején forróvizet permetezek. A karton meg a tartály és a hátam közt hőszigetel.
Amim még van és nem vegyszer: Pb palack és 5 métr slag végén disznó perzselő, de légszáraz faház mellett nem szeretném használni. Nem akarok a hírekben szerepelni na. 😅
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Nem vagyok a vegyszerek híve, de valamit kénytelen leszek hasznélni. Megjelent nálunk ma délelőtt a hátsó szomszéd, és szépen kérte, hogy a kert végében növő Vadászkürttel kezdjünk valami. Ugyanis az ő oldalán lévő kis ház cserepeit kezdi emelgetni. Tavaly tavasszal a tető síkjáig vissza lett vágva, de azt gyorsan visszanőtte. Én meg egyre inkább nem vagyok abban az állapotban, hogy a létra tetején nyújtózkodva egy hosszú nyelű ollóval évente akár 2x is nyesegessen ezt az átkot. Jelen pillanatban így néz ki a helyzet
link link A faház mögé módjával még be lehet hatolni. Ott van kb 40 cm a szomszéd faláig, de a bal oldali hullám tetős sufni háta és a szomszéd fala közt csak pár centi hézag van. Arról nem beszélve, hogy a kertben kb mindenfelé találok fiatal feltörő Vadászkürtöt, ehhez képest a Bambusz terjedése, kutyafüle. Szóval mivel tudnám kiírtani ezt az átkot?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
Lehet hogy mégsem zöldessárga volt, az emlék bő 50 éves, hiszen még pár nap és 64 leszek.
A Google barátom ezt dobta Nyári Csíkos Borízű link
Régi Magyar fajta, nem szereti a metszést, talajra igénytelen. Ahogy nézem sok kerészetben kapható.Itt olcsóbb, majd a fellvel link
[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
Újra van Faecet a gazdaboltban, állítóag elriasztja a poloskákat link
Szerintem egy 0,25 literessel kioróbálom én is.
-
Essejó
veterán
Apróbb gyermekkoromban a nyarakat mindig Kecelen töltöttem a nagymamámnál. Sokat jártam az unokatesómmal a helyi strandra. Mindig vittünk zsíroskenyeret és Nyári Borízű almát. Valamikor Július - Augusztus-ban ért. Sárgászöld színű tán picit lapított gömb alakú termése volt. A húsa olyan kásás volt, az ízeére most azt mondanám, hogy egy édeskés alma cíder szerű. Hogy volt-e fajta neve nem tudom. Mi csak borízű almának hívtuk.
-
Essejó
veterán
válasz Stylewars_kp #17579 üzenetére
Ja, valami jó kis Üveg meggy.
-
Essejó
veterán
válasz User_2 #17568 üzenetére
Anno mikor a '80-as évek közepén építkeztünk, akkor Tüzép telepen vettük 15 kg-os zsákban. Most Gazdaboltban veszem 1 kg-os zacskóban. Igen a száraz mészhidtátot értem rajta.
-
Essejó
veterán
Kajsziból legutóbb két éve főztem lekvárt, kicsit elnéztem az adagot és sok pektin ment bele, mondhatni késsel jól vágható lett.
Tavaly új kecóba költöztünk, itt csak a tavaly cserépből kiültetett füge csemete van mint gyümölcs, már 4 db beérett rajta. Amit megettünk, de van még egy rakás éretlen is, ami talán még beérik, ez az első termő éve. Illetve júniusban kaptam egy Babits füge ágat, már jönnek a gyökerei, de az még pár év míg termést hoz.
Bár van aki a paradicsomot is gyümölcsnek nevezi, na abból vagy 10 kilót már megettünk a kertből.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
veterán
válasz Z.É.T. #17552 üzenetére
A paradicsom levél ázalék az rovarok ellen jó, enyhén mérgező, mint a zöld paradicsom is. Azért tiszta haszon, hogy a savanyitás lebontja, különben nem mehetne a csalamádéba.
A mészhidrátos beöntözés inkább megelőző jellegű, ja és a paradicsom mellett a paprikánál is működik.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz mokus1 #17537 üzenetére
A fakivágás úgy rémlik engedély köteles még saját kertben is.
Fügéből ha nem ismernéd én a Babits Fügét ajánlom. link
Egybiránt egy szép Vilmos körte is jól tud teremni, és finom is, állítólag lekvár is főzhető belőle. Na pláne van Piros változata is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Path of Exile 2
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Jövedelem
- Autós topik
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest