- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Orlin
addikt
válasz
ncc1701 #22638 üzenetére
Fiatal szőlőre azt írja az egyik oldal hagyni kell és ha szeptemberig nem fejezi be az új hajtások növelését , akkor kell csonkázni.
Nálunk fiatal szőlő van most hozza majd talán az első termésekez.Már vannak apró fürtök.
De viszont nálunk is nagyon hozza az új hajtásokat is...
Viszont az sem lenne jó ha az új hajtásokra menne az energia és nem a termés növekedésre.
Nálunk mi a teendő? -
zolikaDB
veterán
válasz
ncc1701 #22504 üzenetére
Nem, itt gaz volt. Kitakarítottam, felasoztam, gereblye, raklappal simítás, egy kis Lidl-fele műtrágya, majd pár nap múlva vetés, henger.
Alairom, elég drága cucc.
Fűvel vegyesen kell ültetni, és úgy gazdaságosabb.
Nekem is tetszik így, hátul még kell rendbe kell raknom az udvart, mert unom a port és poros gazt vágni, és szintén így fogom csinálni.
Annyit nem tudok még, hogy télen hogy néz ki a cucc6030D #22501: ralepsz, ott marad a nyom, majd 10-15 perc múlva kirúgja magát.
Már most, 2 hónaposan is elég sűrű, és a lóhere szaporodását tekintve, tenni is fog róla, hogy ez még sűrűbb legyen. -
zolikaDB
veterán
válasz
ncc1701 #22468 üzenetére
KITE microlover:
[kép]
2025.04.17-en vetettem, némi fumaggal keverve, 04.21-en kelt ki. Lehet kicsit elmertem a mennyiséget, nem gondoltam, hogy ilyen lesz
Bajnak nem baj, mert tényleg olyan, amilyennek irjak.
Kevesebb vagas, kevesebb víz, puha nagyon és ami gaz volt benne, az eltűnt, úgy összezárt. -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #22481 üzenetére
A sünök nállunk is aktívan mozognak ( a kutya a kerítésen keresztül ugatja őket , de nem zavartatják magukat ( megszokták , csak a kutya nem
) , békák is vannak , tavaly láttam nyár végén egy kis békát is , és most is találkoztam vele ( akkora mint egy kisebb szilva ) , este ha kint járok , figyelem nehogy rá tapossak, a kút mellett van kitéve egy kis edénybe víz és abba előszeretettel fürdenek !
-
zolikaDB
veterán
válasz
ncc1701 #22462 üzenetére
Talán egy kis vigasz (tőlem):
ha a fűmagot kevered herével (mikrohere pl), akkor kisebb vizigeny, kisebb tápanyagigény, kevesebb nyírás.
Egész jónak tűnik nálam a cucc.
És mivel gyorsan szaporodik, a gyomot is elnyomja.
Persze hosszútávon derül ki, mennyire volt jó ötlet, de egy steril gyepfelület bár gyönyörű, de nem feltétlenül kivitelezhető mindenkinél. (Akár anyagi, akár humán szempontból.) -
den89
tag
válasz
ncc1701 #22358 üzenetére
Értem a mondás lényegét, és nyilván van benne igazság. De szerencsére ennyire nem lehet leegyszerűsíteni. Szeretnek ezzel túlozni az emberek. Igen, van egy trend, hogy egyre melegebbek a nyarak, de ez nem azt jelenti, hogy minden évben melegebb és szárazabb lesz, mint az előző évben. Pl a 2023-as nyár kifejezetten enyhe volt ahhoz képest, ami az elmúlt 10-15 évben jellemző.
[link] Nézd meg itt az ábrákat. Igen, hőmérsékletben van egy brutálisan szomorú trend. De csapadékban teljesen változóak a nyarak. 50 vagy 100 éve is volt olyan kevés csapadék, mint pl tavaly. Gyakran inkább a csapadékeloszlással van a gond.Dorian: nyilván nem Ft-ban és főre leosztva kérdeztem, hogy ki mennyi vízben fürdik nálatok. Csak kiváncsi lennék mit takar nálad a nem locsoltam brutálisan sokat. Végiglocsolhattam volna a nyarat, hogy megmaradjon valamennyi a fűből, de nem éreztem értelmét.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #22261 üzenetére
Ha pocok és befeszkel és tetszik neki a környezet , akkor elég nehéz lesz kiirtani , mert egy borzasztó intelligens állat !
Évekig kinlodtam vele , méreg ( láda alatt ) élve fogó , ragacs , ultrahangos riasztó ( ami semmit sem ér ) , de végül sikerült kiirtani őket , de azt is hozzá teszem , hogy a szomszéd aki ithon disznókat , teheneket tartott , felhagyott vele ( gondolom nálla volt a fő hadiszállás ) !! -
User_2
tag
válasz
ncc1701 #22259 üzenetére
fóliába befészkel akkor nem találja meg a macska,
emellett lehet, hogy patkányvár készül a fóliában.
de nem kell azt gondolni, hogy hűű higiéniai katasztrófa a kerted.
nem véletlen van minden ipari telep minden épületsarkán dobozos patkányírtó.
persze azt, hogy pocok vagy valami más fúrja a lukat azt csak inflagrantival lehet megállapítani, nem a ph szövegdobozából. -
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #22119 üzenetére
Kicsinek úgy nézett ki mint a paprika , pedig paradicsomnak lett véve
, "Zorianka" a neve (Magyar oldalakon nem találok rolla semmit ) , egy rezisztens fajta , és fajta , tehát a megszerdett magról újra lehet vetni !
Most úgy néz ki mint valami beteg krumpliMa néztem és jönnek a virágok rajtuk , az már hasonlít a paradicsomra ( ma vertem karókat mögéjük ) , majd még írok rolla , meg a többiről is , mert vett az asszony vagy 4-5 fajtát de a többi az úgyis is néz ki mint a paradicsom , csak ezt a hideget semmi nem szereti, az uborka is nagyon lelassult !
-
btraven
őstag
válasz
ncc1701 #22136 üzenetére
Volt szomszédomnak is voltak ilyen kutyái. Úgy nézett ki a kertje mintha szőnyegbombázás érte volna.
Átültetett juharfám jól vissza lett vágva. Na most úgy néz ki hogy alulról van 15+ hajtás körbe jó sűrűn. A törzs tetején most lett csak egy kis hajtás. Most mi legyen a stratégia? Alsó hajtásokat hagyjam egy ideig nőni, mert azon vannak levelek, úgy kap napenergiát? Vagy egyet/néhányat hagyjak meg? Vagy egyet se és akkor ez felső gyenge fog csak tovább nőni?
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #22100 üzenetére
Nállunk is kint vannak , egy kicsit több mint két hete , már kis paradicsomok is vannak rajtuk , de van a kis foliaban is egy sor , meg ott van az uborka is !
Az asszony vett az internetről több fajta "Fajta" paradicsomot és az egyik nem is hasonlít a paradicsomra, felhívta az eladót de azt mondja , hogy pedig az az
, majd lefotózom nektek !
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #22099 üzenetére
A Héthalom utca (III. ker.) feletti erdőben még van valamennyi élettér.
Ürümről is jártak át de már nem nagyon tudnak.
Volt itt nyúl,róka,fácán amiket már évek óta nem látok az eszement beépítés miatt.
Nézd meg pl. maps utcaképen a Saroglya 52-t 2012-ben és 2024-ben.Tavaly bejött a vaddisznó és az összes vilmos körtémet megette, lerázta a fát.
Jól pozicionáltad magad, csak kicsit irigykedj, nem kell már sok idő, hogy innen is eltűnjön a természet :( -
-
-igu-
veterán
válasz
ncc1701 #22103 üzenetére
Nalunk vegre megjelentek a rozsabogar larvai, orulok nagyon.
Nyulak es mokusok rendszeren boklasznak a kertben, de ozet csak 4-5 alkalommal lattam bent. Az egyik szomszed felol nincs rendes kerites, ott be tudnak tevelyegni. Tegnap delutan a hatso keritesen kivul boklaszott egy. -
AssAssynn
addikt
válasz
ncc1701 #22080 üzenetére
Igen, megtud nőni ilyen kisebb/közepes fenyő méretűre is. Mondom, amikor a rokon visszavágta, voltak ilyen 5-8 centi átmérőjű ágak is, amik persze nem lettek lekezelve, mégse lett kutya baja. Csak ez szerintem idő volt, amíg megnőtt, meg néha csinál olyat, hogy egy részt nem tölt ki az agaival és ott lesz egy átláthatóbb folt a sövényben.
-
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #22069 üzenetére
Leanderrel vigyázni kell, mert valahol megmarad, valahol nem. Ahol márciusban volt reggel -10 pár napig, ott simán kifagytak. Máshol meg vígan megél. Azt kell nézni, miből van a szomszédban egészséges több éves példány, az működni fog, főleg, ha abból van dugványozva.
A tujából is a nyugati sínylődik, a keleti elvan. Nem is a szárazság a fő bajuk, mert az vízzel és pénzzel orvosolható, de a kártevőkkel (díszbogár, lepke) nem tudsz mit tenni, mint puszpángnál sem. Ezért nem ajánlják az új telepítést. -
Vismajor01
addikt
válasz
ncc1701 #22069 üzenetére
Magyarországon van óceáni éghajlat is, nedves és párás
És egséz magyarország éghajlata nedves kontinentális, tehát ezis már félig jó elvileg. Én rengeteg kertet rákok csodaszép tujákkal, akkor nemtudom azok hogy lehetnek így. Én is nagyon szerettem volna de letettem róla mert ezt olvasom róla amit te is irsz, de gyakorlatilag nem látok haldokló tujákat a közelemben
-
6030D
addikt
-
-
-
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #21677 üzenetére
Amerikai példát hozva ?
>> Az EPA szerint ezek a kis motorok évente 3 ezer liter benzint fogyasztanak az Egyesült Államokban,
Én a kerten belül villannyal nyírok és megpróbálom alacsonyan tartani a zöldfelületet.
Most az esők miatt van olyan rész ahol már 40-50 cm, vágnom kellene.
+ nem szeretnék kullancsfarmot sem a kertben mert jönnek a gyerekek, unokák.>>Az USA környezeti ügynökségének (EPA) adatai szerint a háztartási vízfogyasztás harmada kertöntözésre megy el, naponta 34 milliárd liter víz csak a gyepre
Csapadékvíz tárolás a megoldás, meg is mérem mindjárt mennyim van.Itt mifelénk a közterületen fűkaszás brigádok vágnak, gyakorlatilag tarra mindent, porzik a föld. Fűnyíró traktorral lehetne normális magasságot vágni.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #21582 üzenetére
Nincs error, takarom a talajt így nem pusztul le, szélvedett is + a talajtakarás (nyírt fű) is beleépül + a füvön a vakondtúrasokat oda hordom. + az utakat ugye taposom, járom a veteményest meg nem.
Most pedig kerül rá még 3/4 m3 komposzt.Amikor most délutan szétbontottam, megtalátam a vakondjáratot ahol bejött a komposzt alá. Azert nem volt benne pajor meg giliszta, pedig eddig minden évben csurig.
-
Csabroncka
addikt
válasz
ncc1701 #21381 üzenetére
Elárulom (a mellett, hogy részben valós a probléma) a vízcsövek műanyagok, és a ruháid nagy része is. Utóbbi és a természetes kopás miatt az otthoni szállópor jelentősebb része műanyag szál amit letüdőzöl.
Az valóban cél kell legyen, hogy a fizikai műanyag aprózódást kerüld a kertben - vagy ahol tudod - ezt egy bizonyos határig lehet, de a kannától, a lőcslófejen át a szivattyúalkatrészek, kitek, golyóscsapok tömítéséig...szóval a mai világban ezt felszámolni vagy minimalizálni nem lehet. Műanyag kannából viszont jobb öntözni, mint bádog kannából -
-
den89
tag
válasz
ncc1701 #21317 üzenetére
Ház mellett és a kertben tud ám lenni ~2-4 fok különbség simán. Attól függően mekkora a telek, illetve mennyire vannak közel a szomszéd házak. Nálam nagy a telek és a szomszéd házak sincsenek közel a gyümölcsfás részhez. Szóval én a ház melletti mérőből eleve le szoktam vonni 2,5-3 fokot, akkor tudom, hogy a gyümölcsfáknál kb annyi fok van. De ha várható a fagy, ki szoktam rakni a mérőt is a fákhoz, és akkor is megmutatkozik ez a ~3 fok különbség. Egyébként 7-kor már masszívan süt a nap, ha derűs volt, márpedig ilyenkor tavasszal fagy esetében általában derűs az ég, 5-6 között van ilyenkor a leghidegebb. 7 órára az autó simán mutathat már 3-4 fokkal többet, mint ami az alja volt a kertben. Én tegnap reggel negyed 8 körül indultam otthonról, az autó 0 fokot mutatott, a kertben -3 fok körül volt az alja aznap hajnalban. Ma pedig 0 fok körül volt a kertben, az autó +2-t mutatott.
soldi3r: tegnapi -3 nekem is legatyázta a kajszit, mivel már sziromhullás után volt nagy része, tehát már termés kezdemény állapotában volt. Ilyenkor még érzékenyebb is, mint teljes virágzásban. Egy -3 fok 90-100%-os fagykárt okoz. Ami teljes virágzásban van, azon egy -3 általában "csak" ritkít. Mondjuk a ritkítás mértéke kérdéses, az sok mindentől függhet. Csatolok egy képet a rügyek fagytűréséről: [kép]
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #21303 üzenetére
Itt -6,5 fok volt , minden kifeküdt , olyan infókat kapok , hogy a búza is fekszik ( összerogyodt ) a fagytól.
! Valaki kérdezte tőlem , hogy a búza nem bírja a fagyokat , nem
egész télen hibernál akkor akár -20 fokot is simán kibír, de miután megindul , mint most ( már a második görcs is ott van a szárán ) már nem bírja , pláne a -6,5 öt nem 🙈 !
Volt már ilyen , széna lett az egész , újra hajtott , de azon már csak fél termés lett , na de indulok terep szemlére !! -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #21193 üzenetére
Most csináltam a magaságyást raklapmagasítóból. Elgondolkodtam, mivel legyen bélelve, mert a műanyag, az műanyag (bár nem zárjuk ki az életünkből, szóval nem ezen fog múlni). Én arra jutottam, hogy inkább rakok, mert a raklap (és a -magasító) is olyan anyaggal van kezelve, hogy ne támadja meg a rovar, gomba. Az meg előbb oldódik ki a vizes ültetőközegbe/komposztba.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #21193 üzenetére
Dehogynem megy. Még az akác(!) karóim is már 3 év után már kezdenek használhatatlanná válni, némelyik beletörik kihúzáskor, láthatóan nagy mértékben korhad el a földben lévő részük.
Azért veszek műanyagból, mert sem kedvem sem időm ilyesmiket fabrikálni és nem parázom túl annyira ezt a témát, mint te. Van egy hipochonder ismerősöm, arra emlékeztetsz, csak ő a fertőzésektől és betegségektől retteg.
-
Csabroncka
addikt
válasz
ncc1701 #21141 üzenetére
Most néztem én is -3
hát srácok... Rive: az összes ezen az elven működik (rügyt virágot összehúzza és fokozza cukortermlést, hogy védjék az embriót). A nagyobb bajom, hogy -3 vagy alatta már ezek meg a füstölés/gyertya... halottnak csók ez nem talaj menti fagy, de reménykedjünk, nem is mertem még kinyitni a nyaralóban a vizet.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #21128 üzenetére
Olvastam amit írtál , és a leoltást is
Ide vasárnapra havazást mutat és éjelre -3 fokot , az fasza lessz , szinte minden virágzik!
Most neki készültem és szombaton az összes gyümölcsfát lepermetezem molipdénes bórral az állítólag segít a fagytürésben és még rengeteg mindenre jó , úgyhogy szombaton megy rájuk a csodaszer ( majd írom , hogy mi lett az eredmény , mert két szomszéd nem foglalkozik ilyesmivel , így lessz összehasonlítási alap ) ! -
den89
tag
válasz
ncc1701 #21062 üzenetére
Kifogást mindig lehet találni.
Bokáig a sárban? Nálunk 1,5 hét alatt leesett 60 mm eső szombattal bezárólag. Vasárnap vígan lekaptam a füvet és permeteztem a gyümölcsfákat, stb a 11-12 fokban. Azért meg nem fagytam ilyen időben, gyerekek is kint voltak 2-3 órát délután.
Azt a havazást nem tudom hova mondja, én 13-15 fokot látok szombatra, 8-10-et vasárnapra, legfeljebb este/éjszaka eshet hó. De csapadékot is minimálisat mutat, inkább szeles időt, az nem kellemes, aláírom, de azért dolgozni simán lehet attól még.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest