Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én sok helyen olvasom, hogy ki kell szedni. Lehet hagyok bent 1-2-t de nem szeretném, hogy elfagyjanak.

-
totron
addikt
Ez igazából már a megszemélyesítés, sorsot, eleve elrendeltséget, felsőbb irányítást való belelátás a működésbe, persze félre is érthetem a szavaid. Élhetünk szimulációban is, stb. - e teóriát tegyük most az istenhittel egyazon polcra. Mindenképpen vicces, hogy egy ideje már jól körülhatárolható kimeneteink, szépen megrágható, egzakt ismereteink vannak, feltérképeztük a világot, annak működését, miértjeit. Aztán csak addig rugdostuk az oldalfalat, hogy most megszeppent kiscsikókként próbáljuk elkapni és bekapni a felmerülő kérdőjeleket. Félig még mindig abban az infantilis tudatállapotban, hogy ha nem látjuk őket, akkor nincsenek is. Eddig is akadt az osztásoknak maradéka vegyszerek és azok maradékai a terményekben, hatásai a beporzókra (is), talajkizsigerelés műtrágyával és hibás művelésekkel, de most egy érdekes pontra érkeztünk: ezt már igazán nem lehet nem észrevenni. Megérdemelnénk, nagyon is meg, ha nem lenne több szőlő és már csak a kvantumfizika szintjén lenne megoldás, majd egyszer vagy még ott sem.
Megoldást találhat, de az nem biztos, hogy számunkra értelmezhető-hasznosítható formában fog megtörténni.
#24658Rive, ja, nem feltétlenül kell nagy egybefüggés, a kevésen is tovaugrál. -
H-Zol
senior tag
+1 , sok tudatlan gazda aki nem ért a mezőgazdasághoz , fújja agyba főbe a repcét miközben kiírtja az egyik legfőbb beporzót , a repce fénybogarat , amikor elkezd a repce sárgulni de még nincs kinyilva a virág , akkor csinál kárt mert belerágja magát a bimbóba és az a virág tönkremegy ( ha nagy a támadás és hűvös az idő akkor egy kicsit meg kell fékezni őket ) , de az jelentéktelen kárt okoz , nagyobb kárt okoz ha kiírtják őket és nem lessz beporzás és jönnek a meddő virágok !! Közbe megjön a bundás bogár
de ő a tábla végeit széleit támadja , nekik elég a táblát körbe fújni ha nagy a támadás , úgyhogy igazad van , nem megoldás minden rovart kiírtani !! -
totron
addikt
Tegnap Fércbukon álmuldoztak-hajladoztak egy őszi-borvidékes képen, közben meg soha nem látott mértékű látványossággal betegek voltak a levelek.:/ Engem meg a rívás kerülgetett. Sok fokozata van, mikor nem vagy nehezen megkülönböztethető az őszi bordulástól, hát itt egyértelmű volt.
#24639bitblueduck, ha érzékeny a szervezete valakinek ott a marhatrágyára, akkor pelletált formájában is az lesz, illetve annak is van szaga. Habár a felsorolás ilyen ~5%-ra enged következtetni. Vadássz tőzeget helyben inkább. -
-
6030D
addikt
Ha 50 g-ost veszel, azon lehet. Az első szikkasztóblokkhoz, meg utána a homokozó alá vettem a gazdaboltban olyan feketét, aminek az egyik fele kemény (szerintem megsütik forró hengerrel), és kb 0,5 mm vastag. Szikéből sem volt mindegy, milyennel vágom. Azon nem fog átjönni a tulipán, de szerintem egy fa gyökere is előbb fogja összeroppantani a blokkot, mint átbökni azt.
Szerintem egy normál (~150 g)-os geotextilnél is az átlapolásnál fog utat törni a gyom. Nekem most sima hullámkarton van az ágdarálék alatt, ott is csak ott jelenik meg a tarack, ahol az átlapolás nem lett jó, vagy elmozdult.
De aláírom, aki az olcsót veszi, azt simán átböki. A helyi kavicstelepen vettem én is olyat, hogy kézzel lehetett szakítani. Mondták is, hogy ha díszkavics alá viszem, akkor ne vigyem. -
Dorian
félisten
Mondjuk azt sem értem, hogy miért baj a moha. Nekem pl. tetszik, puha, zóld. Teljesen vegyes a füves felületem, nem csak fűszálak, hanem van kereklevelű kúszóizé, lándzsas utifű, fehér here, 1-pitypang, meg mindenféle benne.
Gondoltam, ha már megdöglött a szellőztető akkor nem is veszek másikat.
A kutya által kihugyozott elszáradt foltokat felkapargatom vmivel és úgy vetek felül és kész. -
H-Zol
senior tag
Ezzel én is így vagyok , nekem Golden és Starking almáim vannak , zölden sem jó leszedni , de túl se érjen !
Egy hete csak a nagy meleg , egy hete nem is láttam őket de viszont szerdától jelentős visszahűlés lessz , nappali 20 és éjjel 10 fokok lesznek , akkor belassul a téli gyümölcs érése !
Nekem téli körtéim is vannak , amiket ha nem szed le az ember időben túl érnek a fán ! -
H-Zol
senior tag
" f4lcon " kolléga akarja őket kivágni , de én is így csinálnám
, addig had teremjen a régi is !
Gyümölcsfákat is így ültettem , ( nem tetszett amit termet , nem ment jól stb ) beültettem a facsemetét és még egy darabig maradt a kivágásra szánt is ( most is van három ilyen fám , de azokkal nem lessz baj a kivágásukkal mert 3-4 centi vastagok és 6-8 évesek , nem mennek ) !! -
Gabesz87
veterán
Hogyne, aztán meg fizessek majd jó nagy büntit! Vágattunk már ki egy nagy fenyőt a kertünkben, bejelentve. Hallottam, ovlastam, hogy itt nálunk a 16. kerületben elég komolyan is veszik ezt. Mármint a bejelentéshez kötött fakivágást.
Szerintem arra hivatkozva, hogy nem biztonságos, mert a gyalogosok nem látnak ki az útra, talán engednék. Feltéve persze hogy ültetek helyette másik fát, vagy kifizetem az ellenértékét (mi anno a fenyő kivágásánál így tettünk, mivel szabályosan, a rendelet szerint előírt, kerítéstől és háztól való távolságokat betartva sehová nem tudnánk másik fát ültetni). -
-
totron
addikt
A bionak minimum 2 értelmezése van; egy mesterségesen generált intervallum, ami érdekek mentén tologatható, tágítható bármeddig. Ez a kényelmes. Meg van a tényleges, ami körültekintésen, rendszerben gondolkodáson, tapasztalaton, gondos tervezésen és tényleges vegyszermentességen alapul. Ez utóbbival egyre szűkülnek a lehetőségek, az előbbi meg nem ismer határokat és nagyon sokszor értelmét veszti a felhígított kifejezés. Egyik verzió sem fényes.
-
ncc1701
veterán
Van a sávalap, amit úgy csinálnak, h kiássák géppel, bevasalják, beöntik betonnal kb síkra. Erre megy rá a zsalukő, belülre meg mindenféle kavics,tömörítés mindenféle után a szerelőbeton. Erre megy a vízszigetelés, falak, belül 15cm hőszigetelés, ebben a csövezés (villany+víz, esetleg padlófűtés), majd egy úsztatott beton a szobákban.
Na, innen nézőpont kérdése, mi az alap. Mondjuk úgy, h lábazatot szigetelek, a föld alatt is kb 30cm mélyen. -
ncc1701
veterán
Elv kérdése. Ezzel így 70-80cm szigetelés lesz az aljzat szintje alatt. Hivatalosan ennyi kell, ennél több már nem nagyon ad hozzá a szigeteléshez.
Tovább nem ások, mert ez alatt már az ökörhugyozás sávalap van, annak a szélét meg nem fogom síkra vakolni, h még tehessek rá szigetelést. Ebből úgyse lesz passzív ház. -
ncc1701
veterán
Teszek rá szigetelést.
Nem nagy kaland, 2 zsalukő lefele, kb 30cm van a földben. Kap 15cm xps szigetelést, drénlemezt, meg asszem dréncsövet, és 30cm széles, 20cm mély kulé kavicsot. Lehet kap 3cm vastag xps szoknya szigetelést is, mégiscsak északi oldal, a vizes föld jobban viszi a hőt. -
v-man
őstag
Közben megnéztem Megyeri mester videóját, így értem mi a koncepció, bár a két szélén lehagyva minimum 1-1 métert, 3 dbnál több még úgyse fér el.
Az meg a másik, nekem ez a kétévente 4m magasságban tönkre vágás nagyon nem szimpatikus (lényeg a kertészet forgalma pörögjön
), mert akkor hogy lesz madár barát kert? Jó, a kérdező ezt nem is írta a feltételek között. -
den89
tag
Bosch UniversalHedgePole 18 - ilyenem van (amit 6030D is linkelt). Én írtam hozzá a véleményt, nem írom le még egyszer, olvasd el, ha gondolod.
Sűrűn nyírd a sövényt, ha azt akarod, hogy elvigye. Én évi 2x nyírom, tavasszal és ősszel, de így is van, amiért létráznom kell és vagy a sima (Bosch EasyHedgecut) sövényvágóval vágom el (kicsit vastagabbakkal is elbír, mint ez), vagy ágvágó ollóval, ha már tényleg olyan vastag. -
totron
addikt
Nem az a baj. Meg amely ültetvényben alapjárat a peronoszpóra + lisztharmat klasszikus kettős, ott nem igen lehet megkerülni, legnagyobb bánatomra. Inkább annak szól a helyeslés, hogy emberek hajlamosak rögtön vegyszerhez nyúlni, mert eredményt akarnak, munkát nem, fogyasztóiság után szabadon. Nem baj az, ha a szükség kreativitást szül. Persze nem pont ez a legjobb példa erre, de többszáz eset van, amikor kikerülhető a nagy árral járó kényelem. Jobban magáénak is érzi az ember a terményt, ha kell menet közben ötletelni, küzdeni kicsit - adott esetben nagyon küzdeni. Nincs már szükség, ez a legnagyobb bajunk ma.
-
AssAssynn
addikt
Hát azért egy tisztességes országban, tisztességes emberek között, ha valaki a ház elé az utcára ültet egy gyümölcsfát, akkor ott mindenki tudja, hogy az azé, aki oda ültette és ott lakik. Csak sajna itt már nem a józan ész számít, hanem a hülye jogászkodás, aztán a felvilágosult emberek megdézsmálják jogszerűen a másik gyümölcsét.
-
ez nem konkrétan utca
a kertünk mögött van egy kb 400 m2 terület, utána egy földút, majd egy erdősáv és egy kis nyílt víz (patak, csatorna, ki hogy hívja)
igazából ez a 400 m2 minden szomszédomnak is a kertje mögött megtalálható, mi vagyunk a faluban az utolsó utca.
és a szomszédok közül van aki gondozza a saját 400 m2-ét, meg van aki nem, csak erdőt növeszt oda vagy csak simán hagyja felgazosodni. a nagy többsége egyébként gondozza, én is nyírom ott kint a gazt ami inkább muhar meg tarack, így nyáron akár gyepnek is tűnhet messziről. és az előző tulaj ültetett oda két almafát.
az egyiknek azóta valaki nekiment autóval és kitörte (kb 6-7 éves fa lehetett) a másik még él, és én hobbiból metszegetem meg gondozom, ahogy egyébként azt a területet is, ami az én kertem folytatása lenne a földútig. az is inkább két vékony nyom a gazban, mint rendes poros földút, néhány horgászon kívül senki nem jár arra...
szóval ezért van ott almafa. nem én ültettem, de ha már így adódott, akkor nem akartam kivágni.
én egyébként oda csak akácot ültettem, az egyiket kivágták gondolom tüzifának... -
totron
addikt
Hogyan zajlik ez a jól boldogulás? Magunkat ne írjuk le teljesen azért, nem vagyunk még Arab Emirátusok. Erről beszélek: nem értetlen aki keresi a megoldást, csak távolról könnyű feladni, meg fekete-fehérként tekinteni az egészre.
A nem változtat nem igaz, pont most van az, hogy okosan kell csinálni, illetőleg a mostani állapot is egy okozat. Részben azért a módszertanoké is. -
H-Zol
senior tag
Nekem is van kócom ( kender kóc ) a nyolcvanas években olaj festékkel csináltuk ( csinálták , nállunk a gázosok a mai napig azzal rakják össze a csöveket , kóc és lefestik olajfestékkel és mehet össze ) , de nagyon nehéz bontani , utánna vagy gépzsírral vagy fagyúval kentük be ( ugyanolyan tartós mint olajfestékel , de ha kell könnyebb szét csavarni ) !!
-
Brandynew
őstag
Robotfűnyíró mindenre megoldás: nem nő meg a fű, eltűnik a gaz, nem kell trágyázni, mert a nyesedék megteszi a hatását, és öntözni is ritkábban kell az említett nyesedék okán. 100-150 ezer Ft-ért már lehet olyat venni, ami teszi a dolgát. (Persze van többért is, a drágábbaknak a GPS-es tájékozódás, kifinomultabb mozgás, szegélyvágás stb. nagy előny.)
-
-igu-
veterán
azok nem, de az ozek eleg csunyan elinteztek egy-ket fa torzset

kimentem a havazas elott terepszemlere, hat csunyan hullamzik a talaj, meg mindig nem szivargott le az osszes hole
a mohak viszont latvanyosan jol erzik magukat (nagyjabol a fuves resz egyharmada)mindekozben osszeallt a csepegtetos locsolo rendszer az uveghazhoz, egy 200 literes, allo muanyag hordo az alap, hozza egy napelemes, programozhato dual szivattyu meg egyesevel szabalyozhato fejek
[link] (a 20/30-as csomag)
ha van valami, amire kulonosen oda kell figyeljek telepiteskor, osszatok meg, ne a magam karan tanuljak

-
Rive
veterán
Igazából, ha valakinek olyan a kútja és nem gond a magasabb ár, akkor egy rendes búvár nagyon kényelmes tud lenni.
Kevesebb és kevésbé kényes szerelék, kevesebb helyet igényel a kertből, stabilabb a vízszállítás, rögtön felveszi a vizet, nincs az a macera a fagymentesítéssel...
-
H-Zol
senior tag
Ez nagyon szépen megújult
, én most egy öreg 20+ éves kajszit vágtam így vissza , de annak valami baja van , fehérek ( sárgásak ) voltak a levelei két éven keresztül amit lehet mindent kipróbáltam ( nitrogén , magnézium , vas stb , a talajba is raktam , permeteztem is de semmi javulás , most vissza vágtam ) ! Három ilyen kajszi fám volt , de az egyik kiszáradt 19 évesen a második rá egy évre , és ez meg két évig beteges volt , most majd meglátom , hogy milessz vele ! -
btraven
őstag
Tényleg, ezt jó hogy írtátok, nekem van egy nagyon öreg körtefám, ami most már végképp tönkrement. De alul kihajtott. Tényleg, az alany lesz.
Én hagyom, meglátjuk milyen vadkörte lesz.
17 fát kell fenntartanom, jöhet minden.
Egyébként ilyen 50 éves fákkal érdemes még küzdeni, vagy kivágás és ültessen az ember inkább újat? -
H-Zol
senior tag
-
6030D
addikt
Ezeknek pont az a lényege, hogy nem kell bolygatnod a gyökereket azzal, hogy kiborítod belőle, csak végigvágod szikével és berakod. Nem hiszem, hogy sokszor fel lehet használni ezeket, mert valami természetes enyvvel van keverve a papírhulladék, amit utána présben formáznak, majd kiszárítanak. Bizonyos mennyiségű víz (és idő) hatására szétesik.
-
ncc1701
veterán
-
H-Zol
senior tag
Csak kimondottan a kajszit és az őszi barackot vágom így vissza , az őszi az lent is marad , mert innen egy nyitott szétterűlő koronát nevelek nekik , de ők még soha nem fagyot el
, a kajszit meg újabban 8-10 karágra nevelem erősen feltörő korona formára , 4-5 méteres karágakra , ami a termés alatt egy kicsit szét terül !
Az őszi barackjaim mind így vannak metszve , az öregebb kajszijaim metszési tapasztalat hiánya miatt össze vissza vannak , két három váz ágak , rá erősödött karágak és hatalmasak , és most mégis minden elfagyott
, ennyire nekem még soha nem fagytak el mint most !! -
H-Zol
senior tag
Én tavaly vettem Coragent akkor még lehetett szabadon venni , de itt nállunk Romániában több minden szabadon kapható , hozzátok képest !
Az baj , hogy ennyi mindent szigoritanak és meghagynak egy két jó szert a kis embernek és akkor azzal fújja , és nem az ajánlott kétszeri jújás szerint , hanem ahányszor szükséges mert nincs más, és akkor előbb utóbb kialakul a rezisztencia a rovaroknál ! -
H-Zol
senior tag
Ha erre [link] Alexander Lucas , egy ilyen fát ultattem tavaly , és még az idén is Kilós, Dr Guyot Gyula , Kedves , Kifer , Mézes, Zöld Magdolna , Parizs Grófnője körte , ezekről még nem tudok nyilatkozni amik vannak és teremnek , azokkal nem volt gond , ! Packhams, Vilmos , Arabitka , Kalap kedveltje , és két ismeretlen fajta akik öreg faim !! De ősz visz 100 + gyümölcs fám van !!
-
H-Zol
senior tag
Viragzasban minden fa kap nállam egy gombaölő permetet ( monilia ellen ) Topas, vagy Score és egy rovarölőt, Mospilan , vagy Coragen ! Ezek a permetel mind este mennek ki , miután a méhek el ülnek ( a szomszédba vannak méhek, soha nem szokott probléma lenni ) , utánna általában jön a levél terű , akkor megint a fentebb említett rovarölők valameikéből megy egy permet és nagyjából ennyi , ezek rendezik a körte bolhát , varázsát is , esetleg ha még jelenik meg levél terű akkor kap egy Tepeki permetet az direkt levél terű ellen van kifejlesztve !!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Windows 11
- Szinte a semmiből robbanna be az 1,4 nm-es eljárásával a Rapidus
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Nothing Phone (3a) Lite – mennyit ér a név?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

de ő a tábla végeit széleit támadja , nekik elég a táblát körbe fújni ha nagy a támadás , úgyhogy igazad van , nem megoldás minden rovart kiírtani !!
!
), mert akkor hogy lesz madár barát kert? Jó, a kérdező ezt nem is írta a feltételek között.
, én most egy öreg 20+ éves kajszit vágtam így vissza , de annak valami baja van , fehérek ( sárgásak ) voltak a levelei két éven keresztül amit lehet mindent kipróbáltam ( nitrogén , magnézium , vas stb , a talajba is raktam , permeteztem is de semmi javulás , most vissza vágtam ) ! Három ilyen kajszi fám volt , de az egyik kiszáradt 19 évesen a második rá egy évre , és ez meg két évig beteges volt , most majd meglátom , hogy milessz vele !
Én hagyom, meglátjuk milyen vadkörte lesz.
ezt a -6,5 fok kivégezte !!
(yt...1.5x-es gyorsítás javasolt
)
, a kajszit meg újabban 8-10 karágra nevelem erősen feltörő korona formára , 4-5 méteres karágakra , ami a termés alatt egy kicsit szét terül !
, ennyire nekem még soha nem fagytak el mint most !!