- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- svajcsik18: email csere
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
Nálunk már 9 fok volt reggel. Ma még észak keletre mondtak havat is, de ahogy nézem, kb ennyi volt a tél.
Jövő hét végén nyitok kerti csapot asszem. Frankó 4 napos hétvége lesz, a kerti csapot le kell cserélnem, de az úgy össze van rohadva, h le kell flexelnem a függőleges vas csövet. Azaz meg kell keresnem a colos menetvágómat is. Az biztos, h valami réz golyós csapot fog kapni, de még azon is filózom, h a felszerelt idomok is rézből kellene legyenek. -
Dorian
félisten
Úgy tűnik nálam megúszta az össze fa ezt az egészet. Mondjuk beporzót nem sokat láttam még, hébe-hóba 1-1(!) dongó, és slussz.
-
den89
tag
válasz
modflow #21389 üzenetére
Tafrina. Nektarin még érzékenyebb is rá, mint az őszi. Permetezés nélkül minden évben ilyen lesz a lombjának nagy része. Permetezéssel tudsz rajta javítani, kisebb-nagyobb sikerrel. Tünetmentes azzal sem lesz, ahhoz nagyon precízen kellene fújkodni (ősszel összeszedni a lehullott leveleket, ősszel-tavasszal lemosó permetezés, ~március eleje április közepe között 2-3x Score (fenológiai állapottól, időjárástól függően), és még így sem biztos, hogy nem kapja el valamennyire). De nagyon nem egyszerű az időzítés, ráadásul Score csak 10-12 foktól felfelé hat, a betegség meg már 4-5 fokon fertőz. Hosszútávon nem jó, ha minden évben nagyon elkapja ez a betegség. Szélsőséges esetben a termés, vagy ne adj isten a fa is rámehet. De azért alapesetben nem ilyen vészes a dolog. Lehullanak a levelek április-májusban és újakat hoz.
-
6030D
őstag
Ezek a lámpák hatásosak lehetnek élelmiszermolyok ellen egy kamrában? [link]
-
ncc1701
veterán
válasz
Csabroncka #21385 üzenetére
Ezt mind tudom, és amit írtam, az csak annyit jelent, h ahol lehet, kerülöm. Plö a kaját üvegben tárolom a hűtőben, abban viszem, és mikrózom. Nem iszom műanyag palackból vizet, ilyesmi.
-
modflow
veterán
A kis nektarin fámon még csak virág van, alig van levél, de az egyik ilyen:
Ennek mi baja van? -
soldi3r
veterán
válasz
Csabroncka #21385 üzenetére
Akkor a fóliasátrat is mellőzni kell a kertben.
-
btraven
őstag
Megint meglepő videó [link]
Tűzelhalást úgy kezeli hogy hagyja a fát, küzdje le maga.
Én azt hittem ezt szigorúan le kell vágni és elégetni (esetleg mélyen elásni, de azt sose mondják hány méter mélyen?) mert a rovarok, szél hordja szerte széjjel a bacilusokat a többi fára.
Bár azt is magyarázza hogy ez az almafa ellenállóbb fajta. -
Csabroncka
addikt
válasz
ncc1701 #21381 üzenetére
Elárulom (a mellett, hogy részben valós a probléma) a vízcsövek műanyagok, és a ruháid nagy része is. Utóbbi és a természetes kopás miatt az otthoni szállópor jelentősebb része műanyag szál amit letüdőzöl.
Az valóban cél kell legyen, hogy a fizikai műanyag aprózódást kerüld a kertben - vagy ahol tudod - ezt egy bizonyos határig lehet, de a kannától, a lőcslófejen át a szivattyúalkatrészek, kitek, golyóscsapok tömítéséig...szóval a mai világban ezt felszámolni vagy minimalizálni nem lehet. Műanyag kannából viszont jobb öntözni, mint bádog kannából -
6030D
őstag
válasz
Szevam #21370 üzenetére
Ha megvan neki a megfelelő körülmény, akkor még előbb is. Gyakorlatilag barna hulladék, mint a fás szárúak. Ha van mellé megfelelő arányban zöld, víz és oxigén, akkor megoldja a természet. Vagy besegítenek az állatkák. Compastor videóban is van, hogy imádják a giliszták.
-
Dorian
félisten
Most olvastam vhol, h kutatások azt igazolták, h a természetbe kerülő mikroműanyag túlnyomó többsege (nem is gondoltak erre ilyen arányban) a festékekből származik.
-
eldoble
aktív tag
válasz
Dorian #21373 üzenetére
Nálam 4 éve nincs gyom, egyedül pár borostyánt kell kihúzni, meg a szélén ahol a szegélykő van, ott vannak azért gyomok, de persze, teljesen elkerülhetetlen, hogy ne legyen gyom, minden terület más, nincs két egyforma.
Ez a szakszerű mulcs lerakás, de nem kell ilyenekhez ragaszkodni, mindenki saját maga dönti el a végén, hogy legyen. -
6030D
őstag
válasz
Victoryus #21364 üzenetére
Szárazságtűrő évelők (első évben öntözni kell), mulcs. Itt az a kérdés, hogy mi a célod. Ha raksz geotextilt, akkor megmarad a mulcs (fenyőkéreg mondjuk), de tápozhatod a növényt, hogy szép legyen (levendulát talán nem). De ez is gazosodni fog, ha van gyommag, meg a por, homok megül a mulcsban, és a geotextil megfogja.
Ha nem raksz textilt, és mondjuk ágdarálékkal mulcsolsz, akkor az el fog komposztálódni, és mindig lesz tápanyag a növénynek. Viszont évente újra kell mulcsozni, de ősszel mehet ide az összegyűjtött falevél, tavasszal meg az ágdarálék. 5 cm darálékon nem jön már át a gaz, vagy csak minimálisan (az első években). -
Kicsit rendezni szeretném a kertet. Arra gondoltam, kisebb részeken teszek le mulcsot, és ültetek levendulát, tulipánt, vagy valamit ami évelő és bírja a strapát. A mulcs alá kéne tenni geotextilt? Tavaly 1 helyre tettem kb. 1m²-t, de már gazos. Legalább nem kéne annyit fűnyírózni. Arra is gondoltam, hogy a meglévő borostyánt+kecskerágókat kéne szaporítani, ezek is szépek, és nem kell füvet vágni újabb 10m²-en
-
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #21361 üzenetére
Fú, ezt anya intézi, de már van vagy 8 tálcányi palánta kint a fóliában.
-
Dorian
félisten
Nekem sajnos kevés mozgásterem van erre.
- A különválasztható hátsó részt (~100m2) már kialakítottam veteményesnek, málnásnak.
- Van egy sütögető körüli 30-40m2, ennek egyik felé kordonos fügefa, másik felén bokrok.
- Van egy harmadik 60m2-es rész kb. 120-szal lejjebbi szinten (a szintrézsűben cserjék) ahol a gyerekek játszótere meg nyáron a medence van, ennek ez egyik sarkával lehetne még vmit kezdeni, amúgy is a szomszéd felé néz. Mondjuk ő lejjebb van 3 m-rel, szóval max mi látjuk őt fordítva nem igazán.
- És van az első rész (150m2) ahol egyik irányban a kilátás (+ brutális napsugárzás, mert DNY-i oldal) szóval ott csak egy levendula sor van, másik irányban az utca van, de ott meg gyümölcsfák, max a kerítésre lehetne futtani valamit, h ne lássanak be. Mondjuk ez egy kis zsákutca, úgyh sokan úgysem nem látnak be.
És ez utóbbi rész a legmacerásabb fű-ügyben, mert ez a legnagyobb, a D-i oldalon nyáron életben kell tartani a füvet, a fák alatt meg jó macerás nyírni. -
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #21359 üzenetére
Mi is ugyanezt csináljuk. Idénre lesz kb plusz 50nm cukkíninek, tök féléknek, meg édeskrumplinak.
-
6030D
őstag
válasz
Stylewars_kp #21352 üzenetére
Jó a logikád.
-
ncc1701
veterán
válasz
Stylewars_kp #21350 üzenetére
Ugyanez. A napi fél órás locsolást átalakítom heti 1-2 alkalomra.
-
User_2
tag
válasz
totron #21347 üzenetére
befőttes üveg.
720-asban készítem az egynaposat előző évben szárított csalánból, a sűrűjét meg rádobom a komposztra.
ha 3-4hétig kellene érlelni, akkor 5L-es befőttes üveget használnék, de nem teszem.
szerintem nincs szükségem annyi nitrogénre.most pl ez a hideg áttervezte a számításom, az egynapos léből már 4.napos lett. valószínűleg ki kell dobnom, már nem permetezhető a higiénia miatt. erjedéskor olyan dolgok is szaporodnak, amik gyökér fölött nem tesznek jót. szerintem.
-
Dorian
félisten
válasz
Irigylem a szabadidőd
-
Mika1227
őstag
válasz
3 nap alatt mennyit nő, hogy vágni kell?
-
totron
addikt
-
btraven
őstag
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #21344 üzenetére
Nem szoktam eladni , de kapnak a rokonok , haverok , szomszédok , de én is kapok tojást , kolbászt szalámit , padlizsánt , paprikát stb ( meg a bartel
) !
De sajnos tényleg szinte semmi nem maradt , de egy pár nap múlva meglátszik , hogy mi maradt , és azok ilyenkor nagyok lesznek ! -
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #21340 üzenetére
Itt most olvasztotta le a nap a kocsiról a deret , kint a kertbe még tiszta dér minden , de itt már szinte nincs ami efagyon
, nem tudom , hogy a repcekböl mi lessz , ki is megyek rájuk nézni , a búzák is stresszesek , de ők ezeket a fagyokat jobban bírták , pedig jól megvannak indulva ( ijenkor már árt nekik is a fagy ) !
-
soldi3r
veterán
Mivel mar nincs Oregon Biotrim, igy en a HQ Whisper Twistet hasznalom 2.7-es meretben.
Van otthon egy par fele, de eddig ez a legjobb, erdemes kiprobalni. -
Dorian
félisten
Nálunk ma volt a leghidegebb, a leghosszabb ideig.
Dérnyomot nem látok a füvön, de ugye ha szaraz a levegő akkor nem.feltétlen van. 1-2 nap múlva kiderül mi van a fákkal. -
H-Zol
senior tag
válasz
Szevam #21332 üzenetére
Itt nállunk -6,5 fok volt reggelre , de már éjfélkor csupa deres volt minden , a földön a fű ( gaz ) , de a fákon a levelek virágok is deresnek voltak ! Itt már kevés lett volna a füst
!
De hogy biztos minden elmenjen , most is tiszta dér a fű a kocsi teteje , már a kertbe ki sem mentem!!
-
H-Zol
senior tag
válasz
ArthurShelby #21321 üzenetére
Damilallal ( semmi esetre sem pengével
) , 3mm kocka damillal csodákat lehet művelni , kerítés melett , beton szegélynél , ha nagy vastag gyomok is vannak akkor a 3mm kocka Makita damilt szoktam használni !
-
soldi3r
veterán
A szolo ujra kihajt, sot, masodtermes is lesz rajta. A hetvegen en is korulnezek.
#21321ArthurShelby, Szerintem damilos lesz.
#21332Szevam, Fustoles, vizpermet, legkeveres. A mostani idoben szeirntem az elso es az utolso nem mukodott volna, azok csak talajmenti fagynal hatasosak.
-
Szevam
senior tag
válasz
Stylewars_kp #21333 üzenetére
Igen igen, csak valami ócsó kéne… Ne legyen nagy a fogyasztás
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
Szevam #21332 üzenetére
Vannak modern technikák csak nem occo'ak.
Van olyan megoldás miszerint egy elég izmos gáz üzemelésű hőlégfúvóval a fasorok között elhelyezett hosszú légzsákokba meleg levegőt fújnak. Mindezt akár 100-150m hosszan. Minden fa tövébe van egy leágazás és közvetlenül kapja a meleg áldást.
-
Szevam
senior tag
Nagyon sajnálom. Nálunk a faluba a barackosnál füstöltek éjszaka. Egyik nagyokos ki is hívta a tűzoltókat rá.Ekkora mennyiségű terményt nem is tudom hogyan lehetne védeni fagytól. Meg kéne ritkítani a levegőt felette, hogy ne tudjon átadódni a hő, vagy alulról valami geotermikus hőcserélős lfszt csinálni fölben, hogy alulról melegítsen. De ezeket kivitelezni fogalmam sincs hogyan lehetne.
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #21328 üzenetére
A fagy kárról, nállam kb minden elfagyott , esetleg két kései alma és a naspolya nem de a többi minden , meg a szöllő is 🙈
az almának is vége !
De itt egy pár éves Stanley szilva
egy pár bimbó ami van , esetleg azokból ha lessz egy pár szem kóstoló ( már lekvarnak nem ) van egy 15 éves Stanley fám is az tán 100% elfagyott !!
-
totron
addikt
Mikről van itt szó mostanában?
-
6030D
őstag
Ezeknek pont az a lényege, hogy nem kell bolygatnod a gyökereket azzal, hogy kiborítod belőle, csak végigvágod szikével és berakod. Nem hiszem, hogy sokszor fel lehet használni ezeket, mert valami természetes enyvvel van keverve a papírhulladék, amit utána présben formáznak, majd kiszárítanak. Bizonyos mennyiségű víz (és idő) hatására szétesik.
-
6030D
őstag
válasz
ArthurShelby #21321 üzenetére
Pont tegnap este nézelődtem, én nem betont akarok tisztítani, csak a szegélyre lógó fűszálakat trimmelni. Első gépezet.
De csinálják függőleges állású damilossal is, nekem nem kell sok helyen, meg nagy része úgyis ívben van, így maradtam ennél a megoldásnál. Vettem egy Parkside akksist, majd kiderül milyen. [link]Met: 10 db-os tojástálca ugyanez. Élelmiszeripari csomagolóanyag, úgyhogy nem lehet benne káros ragasztó, mielőtt valaki elkezdi...
-
Met
nagyúr
Ezek a palánta edények lebomlanak? [link]
Ezzel együtt lehet átültetni nagyobb edénybe vagy ki kell venni mert nem bomlik le olyan gyorsan? -
ArthurShelby
addikt
Az lenne a kérdésem, hogy mivel megy végig az útmellett? [link]
Pengés fűkasza? Nem fél, hogy széttörik a penge, és beleáll pl a lábába?
Illetve a damilossal is szokott betont tisztítani. Valami erős damilt használ, vagy ilyet hogy?
Egyébként kedvelem a videóit, meg fűkaszában még nem vagyok túl perfekt (fűnyíróban már so so). -
den89
tag
válasz
ncc1701 #21317 üzenetére
Ház mellett és a kertben tud ám lenni ~2-4 fok különbség simán. Attól függően mekkora a telek, illetve mennyire vannak közel a szomszéd házak. Nálam nagy a telek és a szomszéd házak sincsenek közel a gyümölcsfás részhez. Szóval én a ház melletti mérőből eleve le szoktam vonni 2,5-3 fokot, akkor tudom, hogy a gyümölcsfáknál kb annyi fok van. De ha várható a fagy, ki szoktam rakni a mérőt is a fákhoz, és akkor is megmutatkozik ez a ~3 fok különbség. Egyébként 7-kor már masszívan süt a nap, ha derűs volt, márpedig ilyenkor tavasszal fagy esetében általában derűs az ég, 5-6 között van ilyenkor a leghidegebb. 7 órára az autó simán mutathat már 3-4 fokkal többet, mint ami az alja volt a kertben. Én tegnap reggel negyed 8 körül indultam otthonról, az autó 0 fokot mutatott, a kertben -3 fok körül volt az alja aznap hajnalban. Ma pedig 0 fok körül volt a kertben, az autó +2-t mutatott.
soldi3r: tegnapi -3 nekem is legatyázta a kajszit, mivel már sziromhullás után volt nagy része, tehát már termés kezdemény állapotában volt. Ilyenkor még érzékenyebb is, mint teljes virágzásban. Egy -3 fok 90-100%-os fagykárt okoz. Ami teljes virágzásban van, azon egy -3 általában "csak" ritkít. Mondjuk a ritkítás mértéke kérdéses, az sok mindentől függhet. Csatolok egy képet a rügyek fagytűréséről: [kép]
-
ncc1701
veterán
-
eldoble
aktív tag
A gyümölcsösökre egy (nekem legalább is) furcsa infó, azt mondta egy szagember, hogy, ha a fagy miatt a virágoknak a 30% megmarad, akkor nem lesz termés kiesés ...
Persze azt tudjuk, hogy virágoknak lehet csak a 30%-a köt meg, de, ha a fagy után csak a 30% virág marad, akkor annak a 100%-nak meg kell kötni, hogy ne legyen termés kiesés, hát nem tudom ... -
H-Zol
senior tag
válasz
Csabroncka #21308 üzenetére
Nincs biztosítás, de nem is biztos , hogy fizetnek , mert szárazságra nem fizet a biztosító
, tűzre , jégre igen de szárazság ( ami mostanában divat , arra nem ) !
Nemsoká kimegyek a földekre , de a tegnapi kisebb fagy után gondolom most még jobban kifeküdtek a repcék , kifagyni egészen nem fog , oldalból feljönnek majd az odalhajtások , de az már csak töredék , jó esetben fél termés várható !! -
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #21303 üzenetére
Itt -6,5 fok volt , minden kifeküdt , olyan infókat kapok , hogy a búza is fekszik ( összerogyodt ) a fagytól.
! Valaki kérdezte tőlem , hogy a búza nem bírja a fagyokat , nem
egész télen hibernál akkor akár -20 fokot is simán kibír, de miután megindul , mint most ( már a második görcs is ott van a szárán ) már nem bírja , pláne a -6,5 öt nem 🙈 !
Volt már ilyen , széna lett az egész , újra hajtott , de azon már csak fél termés lett , na de indulok terep szemlére !! -
eldoble
aktív tag
Időkép szerint:
-
btraven
őstag
Ahogy Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke fogalmazott, a hajnali és éjszakai mínuszok csak rövidítik a metszés idejét, célszerű délelőtt 10 és délután 4 óra között elvégezni ezt a munkát.
Nálunk megint lehet -2/-3 fok, meg holnapra is annyit mond, idén megint csak kostoló lesz szilvából, esetleg.
-
H-Zol
senior tag
Most értem haza a kocsi -3 fokot mutat , az udvarba a másik kocsi tiszta dér , mondom kimegyek a kertbe egy zseblámpával , hát nem tudom , de szerintem most fagy el minden
a fű és a tyukhúr recseg ropog , a sünök vize kezd befagyni !!
a körtének csüng a levele , és egy dér
a naspolya is elég érdekesen néz ki
, ő majd ezután virágozna !!
Lehet nem marad semmi gyümölcs
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Linux kezdőknek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Revolut
- Házimozi belépő szinten
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC (fapad) 169e km, NEM KLÍMÁS 699.990Ft
- Ülőgarnitúra 3-2
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest