- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ncc1701 #12098 üzenetére
Tényleg, mesélj még kérlek…
[kép] ez van nálam az udvaron… ha épp toppon van/vagyok. 110m2, nem túl nagy, de inkább fák, virágok vannak.
Izomláz, egyéb nyalánkságok téma:
Én magaságyást építek épp , [kép] közterületre a ház elé, földmunka, akác tönk hegyek, homoktenger, ma lekerült a csepegtető ott tartok, a növényeket kaptam bele azok is a helyükön, nem teljesen vagyok elégedett, majd idővel kell bővíteni az állományt, hogy egész évben legyen ami virágzik. Majd ha elkészül teszel be képet, de elég sok meló van még vele. (írásos engedély kellett persze az építéshez) illetve körülötte is mindent szeretnék rendbe tenni. -
Gabesz87
veterán
Ősszel azt tervezzük hogy kiirtjuk a jelenlegi "füvet" (azaz gyomor), feltoltjuk földdel a területet, úgy 2cm foldreteg kéne rá, akkor nagyjából a szegély alatt lesz 1cm-el. A mostani fű eredetileg gyepszőnyeg volt, mint ahogy azt a szomszédtól megtudtam. Gondolom gyomirtozas után a felső rétegét kompletten el kéne távolítani!? Illetve ami még kérdéses szamomra, az öntöző szórófejei. Ha én feltöltöm földdel, a szorofejeket is valahogy feljebb kéne hozni nem?
-
User_2
tag
hát nem tudom, szerintem ez a késes csak tökéletesen sima területen és álomszerű frissen telepített gyepen működik,
amint idősebb lesz, megritkul, megcsomósodik, már nem fut rajta olyan könnyedén.
de hát végülis próbáld ki, nekem nyilvánvalóan teljesen mindegy mit használsz.egyébként lehet, hogy nehezebben tömődik el a késes, az a lényege. nem tudom
-
-
User_2
tag
először csak a magasságának kb feléig gereblyézd, amikor ott könnyen szalad a gereblye, csak akkor nyomd egy kicsit mélyebbre.
a sima gereblye fogai mennyi? kb 7 cm hosszúak, amit linkeltem annak kb 10en centi. nagy különbség.ha a gereblye fogai eltömődtek a fűvel, nehezebben szalad a fűben egyrészt, másrészt a fű tövét is jobban tépi. rövidebb fogú gereblye gyorsabban eltömődik.
tényleg gyakran kell tisztítani a fogait.
késes gereblyém is van, még nem jöttem rá hogyan vagy mire tervezte használni a tervezője.
azt tudom milyen néven árulják, de hogy mire használják az még nincs meg.
talán a nagyon-nagyon ápolt gyepekre megfelelő, de évi egyszeri-kétszeri tehát ritkábban gereblyézett füvekre gyenge konstrukció szerintem. -
Z_A_P
addikt
válasz
ncc1701 #12079 üzenetére
Én inkább vettem ehhez célszerszámot.
Es mi lett az?
Amugy kb 200 m2-tol lenne szo.
Nekem olyan ínszalag gyulladásom lett tőle, h 2-3 év után múlt el.
ne is mondd...ev elejen lett teniszkonyokom 2 nap vesese/furas/csavarozas utan hogy 25 kopos dobozt felrakjak (igaz elotte is meg voltam gyotorve alaposan), azota sem jott helyre
Alapbol mar nem faj, de ha olyan mozdulatot csinalok, vagy eroltetem, egybol kezd visszajonni.
-
Z_A_P
addikt
válasz
User_2 #12078 üzenetére
Nalam nem 2-3 hanem 10 cm dombok/volgyek is vannak, szoval kezi johet csak szoba!
amit linkeltél egyik se való szinte semmire: vacak-kacat.
pedig a Gardena is igy nez ki, az meg top marka a kertben ,nem?Sima gereblyevel csinaltam korabban, es megdobbentem a tiszta talajrol mennyi mindent szedett fel. Feltem is lehet ez a sima fuvet is kitepi, mert honnan jott ossze ennyi zold
Csak nem tudom azzal nem artok-e neki, es kell-e celszerszam (es akkor melyik) - ezert kerdeztem itt most. -
User_2
tag
nekem ez vált be:
https://www.profigazda.hu/gereblye_begyujto_60_cm_8071
ez hegesztett és bírja, ha tépem a füvet, nem szakadnak ki a fogai. talán tíz éve használom évente egyszer kb 100mm2-re.sima gereblye használható, próbáld ki,
bár nem ideális, mert szélesek a fogai.amit linkeltél egyik se való szinte semmire: vacak-kacat.
ez a késes jellegű nem fésüli szépen a szálakat, és nem tépi ki a fű közé nőtt indás gyomnak tekintett nem fű növényeket, és nem tudja megkaparni a talajfelszínt.a gereblye szerű valamiknek a felhasználási célja:
1, az elhalt fűszálak kifésülése az élő fűszálak közül
2, a locsolás közben kialakult, illetve a hangyák által összehordott "dombok" szétsimítása.a gyepszellőztetés / fű fésülés erősebb fizikai munka, ne ijedj majd meg az első 5m2 után, mert tényleg fárasztó, használj kesztyűt, a vízhólyagok megelőzése érdekében.
gépesítettet "fűszellőztetőt" csak akkor használj, ha:
a fűved egészen biztosan szép sík terepen nő és nincsenek még akár 2-3 cm nyi mélyedések se a gyepen. különben kikapálja a füved az egyenetlenségek csúcsain, a mélyedésekben pedig nem szedi ki a mulcsot, mivel nem ér le a foga a talajig. -
Z_A_P
addikt
Gyepszelloztetes: hasznalhatom a sima gereblyem, vagy eszembe se jusson, ide gyepszellozteto gereblye kell
-
Z_A_P
addikt
Koszi mindenkinek!
De meg az "olcsobb" amiket kuldtetek is ~1000Ft/kg, amit en mutattam az meg 200Ft/kg, szoval 4-5x dragabb.
Ket kerdes merult fel:
1) ha a 200 Ft-os nem burkolt, az mennyi ideig birja, mikor kell ismetelni? Van-e barmi negativ dolog vele azon kivul hogy surubben kell?
2) a burkoltak is 8-12 het. Ha oktober kirakod, akkor decemberben ujra kell szorni?(legjobb ha ilyenkor van 10cm ho
)
-
H-Zol
senior tag
-
User_2
tag
elsőre rendszerint nem sikerül, sokszor sokadszorra sem.
sokszor gyakorlottaknak se megy elsőre, csak épp nem beszélnek róla.a vízcsövek menete rendszerint, legtöbbszőr kúpos menet
mivel kúpos a menete, a menet elején több tőmítőanyagot fogad, összecsavaráskor egyre kevesebb tömítőanyag fér el a két menetrész között.
két dologra figyelj:
- ha a menet elején több teflon szalagot csavarsz a menetre, egymásra sodorva a szalagot a szalag összetömörödik és a két idom összecsavarásakor a szalagot kitúrja , következésképp nem marad a menetrészek között tömítőanyag. próbáld meg egyenletesen feltekerni a teflon szalagot, így fokozatosan tömörödik a szalag a két menetrész között.
- a teflonszalagot menetemelkedés irányban tekerd fel, azaz a menetek összecsavarásakor a teflon szalagot ne kitúrja maga alól, hanem beszorítsa maga közé.3 tekerés lehet hogy kevés lesz egyébként.
-
csƵ
addikt
Srácok! Mivel érdemes tömíteni szivattyús rendszert? Most állítottam tegnap össze. Teflonnal 3x körbetekertem, de itt-ott könnyezik.
ZAP: én ezt használom: Master Green High K
-
Beteg drága lett az elmúlt időben a műtrágya sajnos.
Ez gazdaságosabb és burkolt: [link] - nekem nem volt még, ICL vonalon nyomulok, de az árak miatt lehet lassan megyek ebbe az irányba, viszont csak burkolt tápot vennék.
Egy hónapja volt -10% akcio pont a mostani lehetőségekre, nekem még van egy adag pre winterem, így nem feszültem ezen.
Kiteszek egy kis maintanence csökkentett adagot, meg adok neki egy kis Mr. Pitch Pázsit Pro Extra Green, aztán október végén meg kimegy a prewinter és idén ennyi.
Meg kap persze biosolt, közben 1-1,5 havonta.
Kicsit ellazáztam az elmúlt időszakot (magaságyást csinálok mar napok óta az utcára)… épp most próbálom kicsit visszakaparni (biosol, keserűsó, meg felesbe egy green+protect) a dolgokat fű terén. Pl nem szedtem össze a leeső rohadt almát füvet se nyírtam - más se, így 5 nap után kiégette a füvet pár ponton, idén egyszer volt, hogy 3 napon belül nem nyírtam, amúgy átlagosan 2 naponta tolom. -
Z_A_P
addikt
Sziasztok, őszre /télre K túlsúlyos műtrágya kell a fűre (tudtommal).
Rohadt drágák, 25kg 30ezer [link]
Közben találtam azt:[npk 8-24-24]
Ezzel mi a baj? Sok a P is? Vagy nem burkolt és nem sokat ér? Azért 50kg=11ezer brutális árkülönbség. -
vendingo
veterán
Tavaly páran rendeltünk Pécsről olajfákat. Kinél hogy állnak?
Tavaly vásároltak elég jól beindultak, 2x ültettem át őket idén, nagyon gyorsan fejlődtek.
A héten jött még pár darab, így már 11 fajta van.
-
Sziasztok,
fenyőket telepítenék át - októberben vagy ha már megfelelő idő van, a kérdésem az lenne mekkora labdával próbáljam telepíteni, 3 évesek, gondolom amekkorát csak meg tudunk mozdítani kézi erővel (talicskában utaznának, vagy csak egy nagy fólián áthúzzuk). [kép] Erről a kettőről van szó, kb 25m távolságból költöznének ide, szomszéd előtt kinőtte a teret. Milyen földet vegyek nekik? Jelenleg homokos a terep. Mennyire kell öntözni? Csepegtető kör lenne, de azt olvastam, jót tesz a fenyőknek ha a levele is kap vizet. Csepegtető csőre ha teszek mikroszoro fejeket?
Érdemes egyáltalán ezzel foglalkozni? Táp javaslat?
Köszi! -
Barret001
addikt
válasz
bringasisti #12061 üzenetére
Ha van borostyánod,könnyű szaporítani! Amerre megy,MAGÁTÓL legyökerezik! Csak fel kell szedni a kész palántát.
-
bringasisti
őstag
Mindenkinek köszönöm
-
Panthera
őstag
Vagy gyökereztő hormont. Egyébként lassan szokott gyökerezni.
Erről jut eszembe, hogy idén próbálkoztam először ezzel a hormon porral, de semmi nem lett a növényekből. Félfás növényre valót vettem (Radix), tuja és babérmeggy volt az alany. Hűvös helyen, nyirkos virágföldben voltak. -
Rive
veterán
válasz
bringasisti #12057 üzenetére
Rakd akkor homokba vagy sóderbe.
-
H-Zol
senior tag
válasz
bringasisti #12057 üzenetére
Akkor tegyél neki egy pici táp oldatot, rosszat nem csinál !!
-
válasz
bringasisti #12055 üzenetére
Nálam pont hogy a ritkítással van a gond, nő mint a bolondgomba. Szerintem amennyire gyorsan nő, tápoldat nélkül is simán meglesz.
-
válasz
bringasisti #12052 üzenetére
Sok az ellenséged? Tudod mi melóval jár a karbantartása?
-
bringasisti
őstag
Borostyánt akarok szaporítani. Sokat. A vízbe mikor a hajtást rakom jó ha teszek pici tápoldatot?
-
Gergőke88
addikt
Sziasztok,
ez mi lehet szerintetek? -
H-Zol
senior tag
-
Dorian
félisten
Lehet, h nálam idén nem is a rigók miatt nem volt semmi csigákat, hanem:
Szóval nálam ilyenek vannak, ezek pedig főleg ragadozók, amik a többi növényevő csigát eszik -
btraven
őstag
válasz
shteer #12032 üzenetére
(4) Ha a nem közterületi ingatlan vagy ingatlanrész a talaj vagy a növényzeti viszonyai (különösen a felszíni vagy talajvíz vagy futóhomok) miatt vagy a használat módja következtében a települési környezetre káros vagy kedvezőtlen hatást gyakorol, ezen viszonyok megszüntetése (különösen törmelék, bontási anyag, hulladék és szemét eltávolítása, bozótirtás, tereprendezés, sarjról, magról kelt újulatok eltávolítása, illetve megfelelő növényzet telepítése) érdekében az érintett ingatlan tulajdonosát a polgármester kötelezheti az ingatlan be nem épített részének kertszerű kialakítására, használatára.
Nálam van 100 m2 ilyen "kiserdő" ami nagyon hangulatos, madárbarát
. Csak nem tudom hogy nem kellene-e kiritkítani mert nagyon elszaporodtak a bokrok.
-
btraven
őstag
Cserjéket és bokrokat lehet tartani a kertben. Gondolom én.
De mikortól minősül bozótnak? Amire szoktak bozótirtást elrendelni. -
Panthera
őstag
+shteer
Tavasszal ástam fel egy beton szegéllyel "elválasztott" területet. Azért tettem idézőjelek közé, mert a taracknak az nem akadály. Mindegy, attól kiszaggattam mindent amit találtam vagy bírtam. Hát így is van elég hajtás.
Lett töltve földdel is az a terület és kapott egy nagyon vékony mulcs réteget. Persze nem takar rendesen, de már így is sokat jelent. Nem szárad ki, laza marad, könnyű kihúzgálni a föld pótlás (+ gyommag) miatt kelő új gyomokat. Csak ez a nyamvadt tarack ne lenne.
A rotálás szerintem csak szaporító hatású és fizikailag sem is játszik a helyen.Ami jó lehet még (várat magára a kivitelezés) :
hagyni kinőni és totális gyomirtóval végig kezelni csak a szálakat. Amennyire kint van a földből, ugyanannyit hat lefelé is. -
soldi3r
veterán
válasz
laci06 #12020 üzenetére
Amire rakerul, annak jo esellyel vege. Hasznaljak gyumolcsosokben is, szoval meg lehet oldani. Zold feluleten keresztul szivodik fel.
Ha sokaig volt gazdatlan a terulet en elszaradas utan en fellazitanam es locsolnam a talajt, mert ott meg sok minden fog kikelni. Pl a lorum magja 70 evig eletkepes. -
csƵ
addikt
válasz
Motion_Blur #12011 üzenetére
2022 áprilisában ültettem 80 centiseket. Most 210-nél jár úgy, hogy már kétszer vágtam a csúcsából. Először 150 centire, másodszor 180 centire,
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
Van olyan gyomírtó ami elég hatékonyan kinyir mindent? Van a családi házunk előtt járda, és a járda és az út között van egy kb 1 méteres sáv (kb 8-10 m2) amit nagyon benőtt mindenféle gyom. Ezeket szeretném kiirtani. Van egy fa is, vagyis igazából valami olyasmit keresnék ami kinyir mindent kivéve a fa. Később akarunk oda rakni majd valami bokrot/levendulát, de jelenleg elég ocsmány. Fű/egyéb amit védeni kéne nincsen 1 méteres körzetben.
-
válasz
Leylandi szokta bírni, tuja ha barnul onnantól kuka (vagy szigorú permetezés . . .)
-
shteer
titán
válasz
Szép
Tavaly május 1-én ültettem 16 db-ot a betonkerítés elé, nem sűrű sövényt akartunk, így 2m-enként kerültek a földbe. 3 db van kicsit lemaradva, a többi 2m+. Garden Mix-et kaptak tavasz óta, mert akkor gomba támadta meg
Amit ki kell vágni az sztem tuja
-
Motion_Blur
félisten
üdv!
Gondoltam megosztok egy kis leylandis tapasztalatot, illetve helyettem beszéljenek a képek és az adatok:
2022/04 - 90-110 cm
2022/07 - 120-140 cm
2023/08 - 230-260 cmKét kör borokaszú támadást túlélt már, pedig semmivel nem permeteztem soha.
Eddigi leghálásabb növényem, remélem így is marad.Akinél van leylandi, hogy bírja? Sok helyen hallom hogy komplett sövényeket kell kivágni
-
Dorian
félisten
Ha már téma: Én elektromos kapálógépet szeretnék: kicsi-könnyű-olcsó. Van konkrét javaslatotok?
A veteményesnél az ágyások területét akarom vele ősszel-tavasszal felkapálni, szóval nem szűz föld feltöréséről van szó, sokszor fel lett már ásva-kapálva. -
soldi3r
veterán
Szevasztok! Kapalogepes kerdessel ide iranyitottak, ugyhogy erdeklodnek van e valakinek tapasztalata a kovetkezo gepek valamelyikevel:
Stiga SRC 685 RG
Stiga SRC 775 RG
HUSQVARNA TF 335 HQ
Agrimotor Quantum 675
Mas tipus is erdekelhet, viszont ezeket tudom megvenni helyben. Kb egy 5-600m2-es gyumolcsot kellene rendben tartanom. -
prime_adam
aktív tag
Hú, ez nagyon sokat segített, köszönöm! Igazából azért gondolkoztam a 3/4-en a csöpögtetőhöz, mert viszonylag nagy területet szeretnék lefedni (vagyis mondjuk a hasznos terület nem kifejezetten nagy, olyan 100 m2, de a távolság igen). De mint gondoltam, azért ehhez kell kút és szivattyú is vagy éppen tartály.
Egyébként a KÄRCHER PrimoFlex® vagy GARDENA Comfort FLEX közül melyik ajánlatos? KÄRCHER nagyon jó áron van, Gardena-t meg sokan dícsérik.
https://locsolotomlo.arukereso.hu/karcher/primoflex-50-m-3-4-24b-2-645-143-0-p221030610/#
https://locsolotomlo.arukereso.hu/gardena/comfort-flex-50-m-3-4-18055-20-p223398878/
(direkt hosszú, hogy lehessen vágni a csöpögtetőhöz, a linkelt meg épp 3/4-es, de tudtommal van belőlük 1/2-es is) -
User_2
tag
válasz
prime_adam #12004 üzenetére
ezek csak gondolati támaszok, neked kell mjad eldöntened mit csinálsz végül,
- a kútadtól függ: mennyit lehet kivenni belőle, úgy hogy még nem omlik be.
- a jelenlegi és a jövőben talajvízszintől függ, ha lentebb van erősebb szivíttyú kell, hogy felhozzon ugyanannyi vízet
- az előzőektől és a szükségletedtől függő szivattyút kell választandod.
ez így már meghatározza, hogy a feles vagy a 3negyedes locsolócsőre van-e szükséged.ha nagyobb szivattyút teszel le, aminek nagyobb a vízhozama, a több víz a feles csövön nem fog átmenni, fölöslegesen tetted le a nagyobb szivattyút.
csöpögtetéshez az emelvényre tett víztartály lehet, hogy jobb mint a szivattyú
így nem biztos, hogy kell nagyobb szivattyú és vastagabb locsolócső. -
prime_adam
aktív tag
Sziasztok!
Pont nekem is locsolócsöves dilemmám van. Igazából mi alapján kéne dönteni, hogy az ember 1/2 vagy 3/4-es colost vegyen a kertbe?Jelenleg 1/2-es van, amivel nincs nagyon probléma sima kézi locsolásnál, de szeretnék valami csöpögtető rendszert is a kútra szerelni, szóval felmerült, hogy talán a 1/2-es nem lesz elég. Illetve jövőre a szivattyú csere is esedékes, így most ez egy jó alkalom lenne, ha cserélni kéne a 1/2-est 3/4-esre. Másik oldalról viszont a 3/4-es jóval drágább.
-
H-Zol
senior tag
Érdekes cikk [link] lassan már minden gomba és rovar ölő szert ki vonnak folgalomból !
Én sem vagyok az a fujunk ha kell ha sem , de van az a pár fontos permet amit , ha akar az ember , például gyümölcsöt termelni , azt meg kell fújni ! Tavasszal adtam két rovar ölőt a tetvek ellen és két gomba ölőt ami nem volt elég , mert minden gyümölcs fámon megjelent a monilia , még kellet volna egy két permet de azt már nem csináltam meg , így volt gyümölcs rodhadás de azért maradt is bőségesen !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #11998 üzenetére
Tegnap regisztrál uszer pont locsoló tömlőket reklámozott
[link]
Nekem kétszer 25 méteres 3/4 colos tömlőm van uv álló, a Teszkóban vásároltam vagy e 3 éve sárga színű de most is olyan amilyennek kell lennie !
Olyan zöldel amit linkeltél rossz tapasztalataim vannak lehet nem pont az a gyártmány de nem sokáig tartott ki töredezett de az is igaz nem uv álló volt !
A fa a korona körvonala alatt szívja a vizet , én ott szoktam locsolni , két három helyen be teszem a korona alá és hagyom had folyón !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest