- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
AXisBOLD
addikt
ok nem írtam, de nem hagynám meg fának, nyírnám sövénynek, úgy nem lenne akkora törzsátmérő, mint egy 8-10 méteres fának nevelt példánynál.
egy méteres törzsátmérő azért szerintem túlzás.
de akkor méter körül lemegy, ahogy máshol olvadtam 80cm mélyre megy, de nem bízom random cikkekben a neten.
viszont nagyon szeretnék arra a sarokra takarást, ha nem is leylandi, de akkor aminek nem megy le mélyre a gyökere és megnő legalább 3, de inkább 4 méter magasra.
-
H-Zol
senior tag
-
totron
addikt
Nem, a borotválást értelemszerűen finomabb környezetekben alkalmazunk.
#22345den89, kérdés, hogy az egész hacacáréval mit lehet nyerni. Két héttel kitolja a zöldidőszakot? Eljön úgy is a pont, mikor Kalifornia sorsára jutunk és... A II. felvonásban - a nyár második, légköri pokol fele - úgy sincs értelme. -
H-Zol
senior tag
Ez nem mikró fogazat
, de kenyér szeletelésre a legjobb
, már vagy két éve vettem ezt [kép] a szett kész Kínából ( Német acél , nem a leg keményebb de viszont konyhai tisztitóknak, gyümölcsnek , savaknak ellenál ) , a többi is nagyon jó, de a kenyér vágó az egy álom !! De nem akarom elvinni a topikat a kések felé
!
-
H-Zol
senior tag
Kicsiket kell fogni ( hogy ne penderedjen ) , ráérősen megy a dolog , de ezt késés topikban is kibeszeltük , hogy egy borotva éles késsel ha el kell vágni mondjuk egy kötelet az nehezen megy
, oda éles kés kell de nem borotva éles , kellenek a mikró fogazatok ( borotva élest lehúzol egy 5000 mikronos kövön szallagon de egy jól működő éles késnek nagyon elég az 1000-es , én 800-ason szoktam ) !!
-
totron
addikt
méhlegelő (...) elhanyagolt gyep
Ne is szorítsuk citált fogalmak közé, ha úgy szép a gazdájának, ahogy, akkor az úgy van jól. Egyetlen köznapi, észszerű szempont kivétel ez alól, ha gyűjti, tárolja a kullancsokat, akkor érdemes nyírni. Itt sárga virágokkal volt ugyanez. A másik szempont az meg egy komplett szempontrendszer, és erdőkre, meg xántóföldekre vonatkozik, Natura 2000-rel megspékelve az igazi, de most belső udvarokról van szó.
#22240User_2, ki az a valaki, aki megafonnal a kezében áll neki a híresztelésnek? Az ember elfelejtett együttélni a természettel, tanuljuk meg újra. Gondold el, nem is olyan messze, akiknek nagyragadozókkal kell dülőre jutniuk folyamatosan. Medve úr vs. nagyon esetlegesen megtaposott méh. -
6030D
addikt
Igen, de pont ezt mondják a kertészek, hogy amíg vannak -5 -10 fokos telek, addig nem lesz el kint. Vagy nem mindegyik fajtája. Ugyanilyen az olajfa is. Szomszédban kifagyott mindkettő friss telepítés takarással, 60 m-re az utcában meg vígan elvolt a szintén friss telepítés, takarás nélkül.
-
-
Z_A_P
addikt
Eszben tartom, akkor plane nyaron majd kapnak egy 10L vodor vizet 2-3 naponta.
Bar amugy nagyon nedves itt a talaj, hosszu ideig nem esik, aztan megis nedves az egesz. En utalom, mert ragad a cipore, az meg osszeb@ssza a szep tiszta terkovet. Gondoltam homokot szorok szet jo sokat, de valaki irta nem fog segiteni mert le fog sullyedni. -
totron
addikt
Értem, ez becsülendő, hogy ennyi sziszifusziságot áldozol erre. Gondolná az ember, hogy nem tesz hozzá semmihez semmit az a pár száradt tarack.
#21525totron, úgy értve eleve megfogni is nehéz nedvesen, sok négyzetméteren összeadódnak az ilyen, elsőre apróságnak látszó invesztálások is, nem árt mindent optimalizálni. -
Vismajor01
addikt
Így-így. Bármilyen más szvattyú akkor kellett volna mellé aknát építenem fedővel, betonozás, zsaluzás mitudomén. Oda akkor áramot vinni, télen elcsomagolni lezárni elszigetelni.
Ehelyett belecsúsztatom lebuggyan kb 8-10 méter mélyre és csak egy kábel áll ki a csőből.
Az máskérdés h lehet ígyis fogok aknát csinálni h ennyi se látszódjon de legalább nem szükséglet -
-
soldi3r
veterán
Latni kellene a jelenlegi talpakat es tudni, hogy mennyit kell rajta emelni, de en sem ekre gondolnek. Pl ha 20x20-as zsalukovon all es 60mm-t kell emelni, akkor ontenek egy ilyen betonhasabot (vagy keresnek egy ekkora terkovet), ha csak 20-at, akkor meg vagnek egyet tolgyfa deszkabol.
-
-
-
ncc1701
veterán
SIma nyílt égésterű gázkazánom van, nem tervezem lecserélni, sőt, vettem egy komplett, hibátlan donort.
Szigetelést muszáj megcsinálnom, előző tulaj itthagyta félig megcsinálva a kecót 5 centivel, szürkén. Eddig is csak azért lett húzva, mert a zasszony mostanra fogadta el, h olyan szar, h újra kellene hálózni, ragasztózni (sok ragaccsal), h egy nemes vakolható felületet kapjak, és ha ennyit opok vele, akkor teszek rá 10 centit. Úgyhogy tavaly ősszel meglett a negyede, tavasztól folytatódik.
Szellőzés csövezése tetőtérben megvan, alul csak furkálni kell már csak, szerencsés a ház elrendezése ebből a szempontból. Haver ezzel foglalkozik, bolti ár fele alatt meghozza a cuccot, ergo 4-500eft-ból megvagyok. Ennyit nekem megér az, h tisztább legyen bent a levegő.De ja. Orrba-szájba kellene támogatni a szigetelést, nyílászáró cseréket, de ezek a töketlenek még az áfát sem hajlandóak elengedni ilyenkor erről. Csináltatni q drága, lévén a szakik drágán dolgoznak, de legalább pocsékul. Szerencsére nem szorulok rájuk kb semmilyen téren.
-
totron
addikt
Mintha az lenne, hogy tüzelőberendezést csak külső légtáplálásút lehet létesíteni már, a szellőzése sem lehet lentről, a rostély alól, hanem kétoldalt kellenek a lyukak... Hogy ez egy újépítés viszonylatában hogyan súlyozódik vagy módosul - már ha nem teljesen fix - azt nem tudom.
-
repvez
addikt
sajnos párával el vagyunk látva, mert a szoba sarkaiban meglátszik a penész, hiába van leszigetelve kivulrol a ház és 3 rétegu az ablak
.
Persze gondolom, ez nem feltétlenul anyni pára mint amikor megjelenik a leveleken is a vizcsepp.
Gondolkodtam, hogy esetleg egy muanyag flakon burája alatt ami a föld nedvességéből párologna azt felfogni. meg nagy párát nem akarom ,hoyg a teljes szoba olyan legyen és mégtöbb nagyobb helyen megjelenjen penész. csak tavaszig gondoltam utána ki lesz téve és talán a következő télen már elég nagy lesz ahhoz, hogy a külsö tároloba átvászelje a telet. -
H-Zol
senior tag
A zeller és a petrezselyem nállunk is gyönyörű , pont tegnap küldött ki az asszony , két szál zeller levélért és néztem is , hogy milyen haragos zöld !
Egész decembert ilyen enyhére mutatja , ma is délután jártak a legyek , a hét elején még lepkéket is láttam , de tud meg , aki későn vetette a búzát , nem akar kelni , annak hideg van , és a repcék sem álltak le igazán ( az a szerencse , hogy a szárazság miatt későn keltek ) de mostmár igazán itt az ideje , hogy hibernáljanak ! -
-igu-
veterán
Gyerekkorombol hasonlo remlik itt is: megvartuk vele az elso fagyot, utana szuret lapos ladakba, hogy ne erjenek ossze, aztan mentek a ladak a spejzba*, ahonnan nehany hettel kesobb szemezgetni lehetett. Nem egyszerre puhultak meg a gyumolcsok, tobb het is volt az elso es az utolso beerese kozt.
*hogy kell irni amugy ezt a szot, spejz vagy spajz?
-
H-Zol
senior tag
-
6030D
addikt
Talajjal lesz meló, mert lehetne marha jó, csak nem voltunk itt az építkezés elején. Ez egy rét volt gyakorlatilag belterületen, előtte talán kiskertek. Amikor ástuk a szikkasztókat, akkor láttam, hogy 50-60 cm morzsalékos fekete föld van, alatta agyag. Az egész területen ezt a részt félre kellett volna túrni, de a kivitelező csak a házak alapjából tolta félre. Gyakorlatilag minden keveredett mindennel, aztán a megfelelő szinthez hozatni kellett földet is, ami olcsó volt, de nem sok szervesanyag tartalma van, ezért hamar összeáll. Van egy sáv, ami a teherautók közlekedőútja volt a hàzak között, az brutál kemény. Tavasszal ugrált rajta a rota, és körömnyi chipseket tudott csak kiszedni belőle. Eddig 5x25 kg Tribut szórtam szét az ágyásokba és a fűbe, ezt fogom folytatni majd az évek alatt, meg a levelek behordását, hogy kicsit rendeződjön a helyzet. A fű fog még homokot kapni, hogy lazuljon. Meg tavasszal minden komposztot. Csak idő kérdése. Meg pénz.
f4lcon: megfogadtam, hogy kenyér mellől nem veszek növényt a kertbe. De 250 Ft-ra volt akciózva a levendula, vettem 6-ot, ha fele megmarad is "ingyen" volt. Hát, drága mulcs lett.
-
totron
addikt
Túl sok szemét van az EU-szabályozottság plecsnije mögé bújtatva. Elég csak beleszagolni egy termékbe és konkrétan megszédülsz, azon túl, hogy büdös, mint a veszedelem. Nem olyanra gondolok, ami új szag - de olyanja se legyen - hanem amit nem veszel ki aztán. Beszédes első benyomás. Jó, ha az ipar megfelelő minőségekkel tud dolgozni, bár vannak kételyeim, hozzám nehezen jut el a jó. Kezdve a vizes ballonnal. Ezért is írtam, hogy jöhetnek infók, csatornákat illetően mondjuk. Igen, a kínai is elérhető sajnos, az igazi inverz csemegék ott vannak, de bőven nem csak ott!
De lehetne párhuzamot vonni a bio szintre engedélyezett szerekkel, ti is, mi is, mindenki permetezett olyannal minimum 5 évig ami utólag kimutatottan - és nem is csekély mértékben - karcinogén volt, kivonta az EU. Nem kell túl nagy antistruccpolitika és logika hozzá, hogy kijöjjön: nem ez volt az első, nem is az utolsó ilyen. Az ide-oda tologatott intervallumokról meg a szervezeted nem feltétlenül tud... Kár kiskapukat keresni, találni meg egyenesen bűn.
Vagy a szintén engedélyezett és bőséggel használt nátrium-nitrittel, hogy csak a legközhelyesebbet említsem, szintén rákkeltő, nulla konteósság mellett. Mondja a nép egy jó része, hogy ennyi bele kell, hogy férjen, de mikor kiveszik a fél emésztőrendszerét akkor meg megy a sipákolás és kormányhibáztatás, valós összefüggés meg nincs meg a fejben.
Pitliből, tárolóból is meg kell venni a prémiumot. Nem kivagyiság, ellennék én a márkátlannal is, de egyszerűen alkalmatlan ami ez alatt van, csak hát erre divat vaknak lenni.
#19039soldi3r, szerintem amúgy pont elkaptatok egy szerencsés korszakot, megvan a ''kék korszak'', hehe. Kevesebbet tudtak róla, de ma annál a kevesebbnél sokkal több a beleszarás és az anyagi érdek. Meglévő tudás mellett ma pörögni ''kell''. Vagyis vigyázzunk meglévő páckádainkra, hordóinkra ha fennmaradtak.
-
ncc1701
veterán
Ott vannak az eldobható papír poharak, valami brutál mennyiségű mikroműanyag szabadul ki belőlük eleve. Amikor forró italt töltenek bele, akkor ez 55x-ére ugrik, tényleg milliós számban, soha ne igyatok eldobható papír pohárból. És az adalékokról nem is beszélek.
Mikroműanyagból azoknak az agyában, akik valamilyen neurodegeneratív betegséggel küzdenek, 100x annyi van, mint egy átlag embernek. És valamiért az emberi agyban épül be a mikroműanyag nagy része (20x). Q veszélyes, mindenféle gyulladásokat okoz szervezet szerte. Én ahol lehet, kerülöm, mi mindent üveg edényben tartunk itthon.
Savanyításra is lehet kapni kerámiából cuccot, magamnak csak azt használnám. -
mauimagic
senior tag
-
Essejó
veterán
Egy 10 méteres Pekándiót tényleg nehéz lenne, de azokat nem is kell. A hazai diófákat meg egy nagynyomású motorossal simán befújod. Aztán a fa alatti területet ahol a lepottyant nyüvek vannak bebábozódva, felkapálod kézzel vagy rotokapávak, az is csökkenti az egyedszámot. Ha vannak tyúkok azok is segíthetnének némi kapírgálással, de ez most, hogy erőst terjed itthon a H5N1 madárinfluenza nem javasolt. Viszont talajfertőtlenítőt kiszórhatsz a fa alá. Persze kilóméterekről is jöhet ahol nem védekezik a tulaj, és igen jó lenne minél kevesebb vegyszert használni. De vagy van pár zsák diód a fáról, vagy van egy szép levelű díszfád 0 terméssel és egy nagy adag bosszússággal.
-
User_2
tag
elnézést, nem értem amit írsz,
amellett érvelsz, hogy mielőtt földbe kerül:
a, nem kell érlelni a trágyát ?
b, kell érlelni a trágyát ?
c, almozott állattartás esetén, az almozott trágya már frissen is érettnek tekinthető?szüleim és az ő szüleik mindig parasztként gondolnak/gondoltak magukra, trágyát soha nem érleltek, minden évben vastagon rakják ki nagy rögökben a tyúktrágyát egyenesen a csirkeólból.
nem azt írom, hogy csak azért jó mert régi,
azt írom, hogy a most réginek tartott tudás előtt is volt valami, tehát egy-két generációval előttünk élőknek a tudása előtt is
volt tudás,
"régi" és "régi" között valami történt - vagy egyszerűen csak nem történt meg - és ezt észre kell vennünk.viszont amit lippay ír, az hatásában nagyban összecseng a legfrissebb talajélet elképzelésekkel.
friss trágya -> az alkotókat nyersen tartalmazza, gombák ellenőrizetlenül, az egész massza összhang nélkül. arra kell számítani, hogy nem úgy hasznos a növények számára ahogy szeretnénk.
érlelt trágya -> tele van hasznos gombával és baktériummal, az alkotók már át vannak alakítva.
bár a gombákat lippay nem említi, hiszen akkor még nem láthaták őket,
olyan szavakat használ mint, "ég", "sül", "rohad",
amelyekkel azokat a hatásokat írja le,
amelyeket a tömény trágya és a rossz gombák okoznak. -
totron
addikt
Akkor csak van ~megoldás. Olyanra is gondoltam, hogy szárítás helyett hőmérsékleti értelemben is épp tomboló komposztba taszajtani nem kívántakat, így a hő segedelmével csírátlanodna a Gonosz. Nincsenek persze erről nagy, ujjongó beszámolók, így illúzióim sem, szóval nem tudom. Más nagyban is, mint kicsiben. A vaddohányt és vonzatait például nem kell bemutatni. Vagányabb a helyben semlegesítés, mint a kuka és annak alaposan félreértelmezett hasznossága.
#18284soldi3r, kétségtelen. A szegényparaszt szemével tudom nézni.
-
Z.É.T.
őstag
Hiszek neked, ha tapasztalatból beszélsz, nekem logikusnak tűnt, hogy a levegőből az oxigén mellett nedvességet is tud felvenni, így jobb a tűlélési esélye.
Nem találtam releváns információt egyébként, ezért fordultam a kamugéphez, ami azért mostanság már néhány százalék körüli bénázást hoz csak össze, amikor visszaellenőrzök valamit. Whatever.
Ami érdekességet találtam, hogy valamelyik bambusz hektáronként akár 200 tonna rizómát is képezhet, valamint a 180 km-t is elérheti a teljes gyökérrendszer hossza
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest