- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- svajcsik18: email csere
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHenis
senior tag
Sziasztok,
vannak ezek a házikó alakú kis palántázó melegházak amiben polcok is vannak. Van valami ajánlott márka/típus amit érdemes megvenni?
8-10db 24-es palántázó tálcát szeretnék elhelyezni benne (nem az a pici A4-es lap méretű, hanem nagyobb. Kis tejfölöspohár méret.). Paradicsom, paprika a fő csapásirány nálunk.
3 éve kertészkedünk a családiházunk udvarán és eddig ablakban palántáztunk, szeretnénk továbblépni és úgy érzem ez lenne a következő szint.
tök jó, hogy itt mindenre van topik -
WiZARD
addikt
1x járt itt teherautó, ~4 éve de akkor vagy 100 kör volt mire elvitték amit kellett...
soldi3r: ezt a típust tudnám bérelni, nem tudom mit adnak hozzá, 20-25 centi nem ártana.
Lehet majd futok egy kört előtte, hogy helyben van-e aki valami kis traktoros talajmaróval végig tud menni rajta, az azért gyorsabb/kényelmesebb lenne.
-
soldi3r
veterán
válasz
WiZARD #20591 üzenetére
Az a gep eleg eros lesz, de attol is fugg milyen melyen akarod megforgatni. Kb nehany ora alatt azert megvagy, de en 2 nekifutast kalkulalnek, mert az elso kor utan lehetnek benne nagyobb darabok. Annak meg kell majd 1-2 eso. Esetleg ha adnak hozza sarabolo adaptert, akkor azzal meg 1 kor, de az meg gyorsan megy.
-
-
válasz
WiZARD #20591 üzenetére
kb azóta használok rotációs kapát, hogy elég erős voltam ahhoz, hogy elbírjam. szóval úgy 25 éve.
a gyümölcsösben, ahol változatos a talaj, sívó homoktól kötött fekete talajig bármi van, egy sor oda-vissza (800m) nagyjából 25-30 perc oldalanként 3-3 kapa taggal. a gép egy 5,5 lóerős Honda.
ez azt jelenti, hogy a teljes gyümölcsöst meg tudtuk csinálni faterral váltva 4-5 óra alatt (fél hektár, azaz kb 5000 m2)
átfedéssel megyünk, legalább egy kapatag átfedés mindig kell, és a fák alatt a kerülgetés lassítja a folyamatot
750 m2-t én hátrakötött kézzel is megcsinálok egy nap alatt
de nem vagyunk egyformák -
WiZARD
addikt
Komolyabb benzines rotációskapával milyen gyorsan lehet haladni? (AGT 5580)
750m2 erősen tömörödött, agyagos talajt kellene fellazítani, ráhordott homokkal átkeverni.Nem tudom, hogy érdemes belevágni bérlésbe és meg lehet csinálni 1 vagy 2 nap alatt, vagy inkább valami kis traktoros embert kellene keresnem aki felszántja/talajmaróval megcsinálja.
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #20566 üzenetére
Én ahhoz képest , hogy egy intenzív gyümölcsösben mennyit permeteznek , nállam majdnem bio !! Viragzasban minden fa kap egy felszívódó gombaölőt , és később amikor már minden fán van kis gyümölcs akkor még egyet , ha eltervesednek nagyon a fák akkor egy rovarölő permetet muszály , de már tavaly a cseresznyét sárga ragaccsal fogtam ki a cseresznye legyet , és az idén is ez a terv ! Az almát akartam tavaly megmenteni , 4 célzott rovarölőt kaptak és mégis kukacosak lettek , mert az almát támadja az alma moj , a szilva moly és még a keleti gyümölcs moj is , az éden megpróbálok valami feromin csapdákat ki tenni , de arany árba vannak !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20588 üzenetére
Igen
én úgy vagyok velük , hogy rengeteg fajta legyen , de ez mindenre igaz cseresznyés is van öt fajta , most hoztam egy ilyet [link] , azokat java részt el ajandekozom., de én is kapok egyiktől tojást , a másiktól paprikát padlizyant stb , csere kereskedelem
, de a 100+ fambol ( ebbe minden benne van ) legalább 80 darab mind más fajta , mindnek más az íze , érési ideje , és ami nem figy el az megy a cefrébe és a pálinka az nem megy tönkre , hosszú évek alatt sem !!
-
H-Zol
senior tag
Nekem is egy 10+éves ELpumps van , ami a mai napig hibátlanul üzemel ( egy hónapja fent van ) , a kis fák ültetése miatt felszereltem , de én már nem szerelem le , letakarom egy nagy rossz pokroccal , egy kis hajnali fagy amúgy se csinálna vele semmit , de biztos ami biztos letakarom !!
Tavaly vettem egy másikat , az is LPumps , de az már Inox , de nem lett a kút megfurva , majd az idén sikerül a második kútra is ( azt a kertbe akarom fúratni ) ! -
btraven
őstag
Nálam virágzik a nárcisz meg jácint.
-
its_grandpa
tag
válasz
Cheesy #20515 üzenetére
Ez csak egy szösszenet, nem tanács.
Ha segítséget kérsz (szerintem) illik rá reagálni.
Elküldted az arduinósban a kódodat, megnéztem és megírtam mit próbálj ki.
2025-03-03 óta nem reagáltál, nem csak nekem, másnak sem.
Bocs, de a tanács patak jelenleg kiszáradt.Annyit azért segítek, hogy a tervezett megoldásod nem jó homoktalajba.
-
totron
addikt
-
Z_A_P
addikt
Talan ebbe a topicba jo?
Tegnap beizzitottam a szivattyut. Nincs rajta slag meg az esoviztarozoba sincs rakotve (onnan sziv) , mert mindig lehuzom csoveket hasznalat utan, de benne maradt viz nyilvan.
Erre mit latok? Jovo heten -4 fokok ejjel
Ha bekapcsolom 10 masodpercre, kinyomja magabol, uj vizet nem sziv, az eleg? Vagy csaravjam ki, ott engedjem le, stb(csak lusta vagyok, es egyszerubb lenne egy gombot megnyomni...)
-
soldi3r
veterán
-
pokerecske1
csendes tag
Hi,
Ha sikerült "túladagolnom" a Kelaterra Granulátum Huminsav terméket, akkor milyen teendőim vannak, mire számíthatok, kell-e valamit tennem az ügy érdekében?
Barackfa ültetésnél, 80x80x80 ültetőgödör aljába szórtam vagy 200grammot és a fa behelyezése után még a tetején meglocsoltam 150-200gramm-al amit vízben oldottam fel.
A maradék ami nem oldódott fel (azt addig kevertem vízzel amíg teljesen feloldódott) és a magas ágyásokra locsoltam, amit utána próbáltam jobban beleforgatni a földbe, itt is jóval több került ki mint kellett volna. -
totron
addikt
válasz
angelside77 #20530 üzenetére
A kertész, agrár társadalom most kezd csak ébredni, észre venni. A többi (akit ez eleve nem érdekel) meg azt sem tudja hol van, mi zajlik körülötte.
A szomorú az, hogy a 2 csapat reagálási görbéje szinte teljesen egybeesik. Ez nem tudom mitől lehet.
2-3-4 éves fiatalabb telepítésűekre mondja. Az az előttiekre sincs garancia, de valamivel védettebbek a mélyebb gyökérzet miatt. Elvileg, de egyre inkább nemigen jelent semmit ez sem, még az is előállhat, hogy a mélyebbre mentek halnak biztosabban és hamarabb.
#20536Szevam, szép harsonák.
#20539soldi3r, ezek átesnek valamilyen bevizsgáláson vagy bárki bármivel mért adatot beküldhet?
#20542ncc1701, a tömör társulásként való alkalmazás kezd terjedni, magas módban. Virágok-füvek vegyest.
#20545Szevam, mik az aggályaid, mit ajánlasz inkább?
#20549H-Zol, nincs olyan projekted ahol igénytelen fajtákat teszel össze, legtávolabb a többi permetezettségétől, megnézni mire jutnak?Idegesítő légy a szobában nulla zümmögési szünettel, viharos szél. Tavasz.
-
soldi3r
veterán
válasz
Balázs Z. #20553 üzenetére
Oszibarackot, szilvat az esos ido utan azonnal fujnam Vegesollal, aztan rugypattanaskor Chorussal. A szolot csak kb a honap vegen, szinten Vegesollal, de ott valaki a Bordoi lere eskuszik. Viszont ekkor, vagy lehet mar elobb a csonthelyasoknak kellhet egy Signum. Aztan utana kozvetlen a szolonek egy Thiovit + valami lombtragya.
#20554H-Zol, Nem olyan, mint a vilmos, de joizu, sokkal jobban eltarthato es kevesbbe igenyes.
#20555Mika1227, A kajszi meg a mandula mar megindult, de meg nem mindenhol viragzik.
#20558Chris0321, Eleg 1-1db egy fajtabol, jo lenne tudni mi volt a masik, de jo esellyel bosc, a vilmos melle az szokas. Meg kell nezni mi a porzoja a fentiekbol.
-
Chris0321
veterán
válasz
soldi3r #20552 üzenetére
A kertben van, árnyék nincs mert pont azért próbálok fásítani. Két körtefát vettünk (pont a beporzás miatt), az egyiknek nem tudom mi a neve mert a libák letépték a papírját elég hamar de semmi baja, nagyon szépen nő. A másik ami kipusztult az vilmos volt. Elsőre azért, mert beparáztattak, hogy túlöntözöm ezért visszább vettem és ki is száradt. Tavaly már elég jól bírta, de a nyár közepe kissé vége fele egyszer csak elfeketedtek a levelek és ennyi. Nem tudom mi lehetett a probléma. Ezért gondoltam, hogy idén már nem azt veszek mert a másik fától teljesen le lesz maradva.
A porzással kapcsolatban egy-egy fát kell venni, vagy lehet egy-több is? Mert akkor nem csak egy fajtát vennék a vilmos helyett, hogy végre biztos megmaradjon valamelyik. -
Mika1227
őstag
Jövő hétre fagyokat mutogat. Mennyire virágzanak már a gyümölcsösök?
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20552 üzenetére
Én pont az ősszel ettem BoscKobak körtét az egyik ismerősömnek két éve terem , igaz nem nagyon locsolta és elég nagy szárazság volt , egy száraz ikrás , semlegesen édes ízű körte , nincs az a jó fűszeres íz mint a Packhams vagy Vilmos stb körténél , nekem nem jött be ( pedig tavaly ültettem egyet
, az majd jövőre vagy még utánna fog teremni , mostmár ha megvan ki várom , hogy ez is olyan lessz , mert szárazságban én rendszeresen locsolom a fákat ) !
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Permetezéssel kapcsolatban tudtok segíteni? Sajnos apósom tavaly meghalt, viszont a kertet gondozni szeretnénk, és a permetezéssel nem vagyok tisztában.
Amiről szó van:
Szőlő, feketeribizli, egres, őszibarack, szilva. (Dió is van, azt megpróbálom fúrólégy ellen permetezni.)Ti mivel és mikor kezdenétek a permetezést?
-
H-Zol
senior tag
válasz
Chris0321 #20550 üzenetére
Nincs mit , ezeket ismerem !
Nem tudom a Vilmos miért száradt ki nállad. , de ha sokat áll a fa iskolában , a nem anyira nedves földben , érdemes hazavinni , a vastagabb gyökereket vissza vágni ( egész addig , hogy szép fehér legyen a vágási felülete ) , és egy 24 órát vízbe tenni , hogy a gyökerek szívják meg magukat , és csak ezután el ültetni!! -
H-Zol
senior tag
válasz
Chris0321 #20548 üzenetére
Nekem van Clap kedveltje , ő egy nyári körte , nem sokáig lehet tartani ( pálinkának viszont nagyon jó
) bőven és rendszeresen terem !
Kilós körtét tavaly hoztam , ő egy téli vaj körte és ősrégi igénytelen fajta , nekem a Vilmos körtém vagy 25 éves és most az idén ültettem utánpótlást, van még Conference körtém ő négy éves , tavaj volt rajta először 4 darab körte , jó jó de a Packhams körtét nem körözi le egyik sem !!
Vegyél egy kilós körtét , én az idén is vettem kettőt, amit tavaly hoztam azon már lesz virág egy két körtét kíváncsiságból hagyok rajta , de két évesen vettem , úgyhogy most három éves ) !! -
Chris0321
veterán
Hello.
Szükségem lenne tanácsra. Kétszer is kiszáradt a vilmoskörte fa amit vettem ezért váltani szeretnék.
Ezek közül tudok választani a kertészetben, melyiket ajánlanátok?
Clapp kedveltje
Conference
Diel vajkörte
Bosc kobak
Piros clapp
Kilós körteÁrnyékmentes helyre lesz kiültetve.
-
btraven
őstag
válasz
Szevam #20545 üzenetére
Az a baj hogy sokszor eladó valami. Megyeri kertész is ajánlja a nyárfákat. Nálunk a környéken rengeteget ültettek, hatalmasak lettek, elmúlt években jöttek a nagy déli szélviharok, szó szerint letarolták az egészet. Tövestül kidőltek, a néhány állva maradtat meg kivágták, megelőzendő a további bajt.
-
btraven
őstag
Megnéztem a talajt 30 cm mélyen, nálam nedves. Nem látszik hogy ki lenne száradva. Pedig december elején volt nagyobb hó.
-
beci
őstag
válasz
Drughi #20537 üzenetére
Szia.
Kicsit felette,de ajánlom. 3500 ft/kg.
Szárazságtűrő fűmagkeverék | Summer Lawn (1 kg) - Vegyszerme -
Drughi
addikt
Sziasztok,
Szárazságtűrő fűmagkeveréket tudnátok ajánlani? Mondjuk 3000 Ft / kg alatti áron.
Eddig az Oázis kertészet saját márkását vettem, de tavaly annyira nem vált be. -
Szevam
senior tag
válasz
totron #20527 üzenetére
Antropogén időjárás módosítás évszázadokkal ezelőtt is létezett.
Egy kis lekrám. Szóval több a mozgástér az ujj felmutagatásánál, csak kicsit drága -
Szevam
senior tag
válasz
angelside77 #20532 üzenetére
Igen-igen, így van.
Rosszul tettem fel a kérdést
.
Milyen eszközzel méred a csapadékot? -
H-Zol
senior tag
válasz
Szevam #20531 üzenetére
" angelside77" kolléga lentebb megírta 1 liter ( 1mm) négyzet méterenként , van egy ilyen [link] egyszerű csapadék mérőm és ezzel merem !
Több ismerősnek is van több helyen a községbe ( tanyákon is ) mert egy általános eső az általában egyforma , de a nyári záporok zivatarok nagyon változóak ! -
angelside77
tag
válasz
angelside77 #18644 üzenetére
Itt írtam tavaly, hogy a szomszédban megadta magát 4db lucfenyő.
Vélelmezem a maradék idén fog kiszáradni, mert tragikusabb a helyzet, mint tavaly. Azt nem írtam, hogy a másik szomszédnál szelídgesztenye fák dobták le a lombjukat szeptemberben (7-8 m magas, nem fiatalok). Kíváncsi leszek, milyen állapotban fognak hajtani, ha egyáltalán...
A legnagyobb félelemem, amit M. Szabi is mondott a videóban, hogy a 2-3 éves telepítések (függetlenül, hogy örökzöld-e, vagy sem) is veszélybe kerülnek, amiből van pár nálam is.
Szakmámból adódóan, már a 90-es évek óta tisztában vagyok vele, hogy baj van. A kertész, agrár társadalom most kezd csak ébredni, észre venni. A többi (akit ez eleve nem érdekel) meg azt sem tudja hol van, mi zajlik körülötte.
-
H-Zol
senior tag
válasz
totron #20527 üzenetére
Ennyi
, többet nem tehetünk !
De nagy a baj Argentínában , Braziliában és a környékükön , már olyan mértékű a szárazság , hogy ki fog hatni a nemzetközi gabona piacra ( és hétről hétre romlik , ha nem kapnak jelentős csapadékot ) , mi még legalább reménykedünk , de ha nem jönnek rendesen az esők itt is bajok lesznek , mert már nagyon szolmlyas a föld ! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20521 üzenetére
Igaza is van , legalább is itt nállunk egész télen nem jött össze 20-30 liter eső ( ami semmi ) , rosszul indulunk neki a tavasznak ami a másik nagy baj , hogy kimarad a tavasz , rögtön jönnek a nagy melegek ( két napja itt 25 fok volt ) !!
Mostmár be vannak indulva a gyümölcs fák , a kajszi pár nap múlva virágba lessz és el vagyok maradva a metszésel , de holnap egész nap metszeni fogok , holnapután megint esőt mutat, és utánna ahogy az idő engedi , meg egy nap és meglessz minden metszve !
Én megmetszem a szilvát is , egy pár tavaji szilva fám van , azokon korona alakítás lessz , és három öreg fám van , azokon szinte nem is kell metszeni ! -
btraven
őstag
Klímaváltozás [link] Azt mondja olyan a helyzet mint 2022 tavaszán. Nekem akkor száradt ki a fenyőm, egész tavasszal nem volt csapadék.
Úgy nézem elkezdtek rügyezni a szilvafák is. Az csonthéjas, lehet most metszeni? Azt írják inkább nyáron, ha már letermett. -
den89
tag
válasz
totron #20513 üzenetére
Bordóilében van réz is, igazából az a lényege. Létezik a Bordóilé NEO SC, az csak réz, valamint a Bordóilé+kén Neo SC, ebben van kén is.
Dorian, ne bánd, mert értelme nem lett volna sok, esetleg, ha olajos, akkor az olaj gyérített volna a kártevőkön pár óra alatt. De a réz és kén kárba veszett volna. Amíg a rügyek zártak (pl. kajszi esetében még pirosbimbós és nem látszik ki a virágszirom), addig nem vagy elkésve.
-
Cheesy
őstag
Sziasztok!
12m hosszban szeretnék készíteni egy támot, aminek a fő feladata az uborka és paradicsom futtatása és megtartása. Nem determinált (futó) paradicsomot (Charmant F1) szoktunk ültetni, viszont éréskor már akkorák a növények és a súlyuk, hogy az eddig használt támrendszert nyugdíjba küldeném. Volt már amikor a szél eldöntötte és oda lett az 1/3-ad termés. Mivel mindig ugyanott lenne a tarmesztés, ezért egy véglegesebb megoldást keresek. Kerítés mellett kb. 80cm-el van az ültetési sáv, szél csak korlátozottan tudja bántani.Jelenleg erre gondoltam:
40x40x2mm zártszelvényből állna a rendszer, hegesztve, 5 lábbal, lábaknál 50cm könyökkel.
3m-es lábak, földszín fölé 5cm-el érő 30x30-as oszlopzsalu lábbal, valamint az alatt még 30cm mélységig, tehát összesen 60cm beton alappal. Ebbe beleengedve a 3m-es lábat az aljáig úgy, hogy kavics/kő legyen pont alatta, hogy körbe tudja folyni a beton, így nem korrodál, mintha a földbe érne.Homoktalajunk van, ezért gondoltam, hogy oszlopzsaluval indítom az alapot.
Úgy gondolom, hogy termési időszakban két láb közötti 2,95-3,00m szakaszon az 5 növényen egyedenként 20kg termés, tehát kb. 100 kg súly lesz.
Szükségem van a 40x40-es méretre, vagy elég lenne 30x30 zártszelvény?
Esetleg van valami jobb ötletetek?Tanácsotokat előre is köszönöm!
-
totron
addikt
Ugye mindenki hallgatja az esőt?
-
Dorian
félisten
Almából az idared, jonatán közül melyik a javasoltabb? Mármint problémamentesség, kényesség szempontjából. Bár gyanítom ugyanolyan lehet.
-
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #20496 üzenetére
Én tavaly nyáron vettem 2 kis cserepes példányt, még idén is csak 15 és 30 centisek, kiv leszek mekkorát nőnek. Egyik kb 4-5 hosszabb ágból áll, a másik meg rövid sűrű mint egy sündisznó 😄
Azt se tudom kéne e metszeni vagy idén hagyjam? -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20492 üzenetére
Van amikor nekünk is összejön a kinti javítás
, de ha csak egy mód van rá bemegyünk a tanyára , most is be értünk de kerekek nélkül !!
A héten nem , de a jövő héten megcsináljuk a szorót , lessz egy kis fúrás faragás hegesztés , de kap egy új kerék felfüggesztést ( 40+ év alatt meg ette a műtrágya ) !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Linux kezdőknek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Revolut
- Házimozi belépő szinten
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- 88 - Lenovo ThinkBook 16p G4 (IRH) - Intel Core i7-13700H, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest