Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mindent a StreamSharkról!
- Asszociációs játék. :)
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
Az első gondolatom a homoktövis volt, aztán meg a mogyoróbokor. Kökény, füge esetleg? Utóbbi fa, de időbe telik, míg magasra nő.
A baj inkább az, hogy szárazság+szél viszi a talaj felső rétegét, így mindenképpen olyan növények kellenek, amik mélyebben gyökereznek. Emiatt a zöldségek jó része kiesik, bár néhány szárazságtűrővel próbálkozhatnál.. A karózható növények jellemzően nagyobb gyökérzettel rendelkeznek, ott a szárazság lehet a probléma.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
inf3rno
nagyúr
Olyan növényt keress, ami hosszú és olyasmi alakja van, mint a fűnek, az alapból szél álló. A hagyma félék ilyesmik, pláne a fokhagyma. A gabona félék szintén, de ott azért vannak kivételek, pl. az amarant. A bokroknál a sűrűbbeket érdemes keresni, és nem muszáj egy vonalba ültetni őket, úgy is lassítják a szelet, ha elszórod őket az egész kertben.
Buliban hasznos! =]
-
Toobee
veterán
Nem biztos, hogy jól fogalmaztam. Szóval mindig van valaki a ház körül, de a lehető legkevesebb feladatot szeretném másoknak adni. Mi 3-5 naponta tudunk hazamenni és elvégezni minden olyat, ami kibír ennyi időt.
#6109 inf3rno: én se gondolom ezt túl ennyire. Ott van a net, mindent tudok kapcsolgatni. Infralámpa, rádió estére, szivattyú a friss víznek, kamerán tudom követni az eseményeket is. Ha pedig valami miatt oda kell menni, akkor szólunk valakinek a családból.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Jóságos ég... nem voltam fáradt, tutira nem ez volt, az előzmények között is ott van nekem a böngészőben, de már nem is azt hozza, amire emlékszem, hogy olvastam... Bocsesz...
Abban rendesen voltak képek ilyen fákról, meg írták, hogy június közepén lehet elkezdeni hozzányúlni a hajtásokhoz... valami elcsesződött a mátrixban...--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
Tavaly én is elterítettem a levágott füvet, de néhány hét után fel kellett takarítsam, mert az eredeti funkcióját már nem látta el. Nem azt mo dom, hogy dohosodott és penészedett, de majdnem. A veteménybe nem akartam ezt. De lehet, hogy én csináltam valamit rosszul, mivel közben ugye locsoltam, kiszáradni nem tudott...
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem van itt tényleges kockázat. Én kivágtam fákat, a bent maradt tuskón meg olyan gomba nő esős időben, ami a megmaradt fákat is megfertőzi és megöli. Kénytelen voltam betemetni az összeset. Itthon is azt látom a benti növényeknél, hogyha a földön hagyom a lehullott levelet, akkor elkezdik gombák kajálni. A kórokozók egy része ilyen, hogy alapból lebontó funkciója van, aztán néha túlzásba esik, főleg ha az élő növény le van gyengülve. Ettől függetlenül a talajeróziót kétség kívül akadályozza, ha letakarjuk, és a kiszáradástól is védi a talajt, ami kevesebb öntözést jelent. Tegnap olvastam olyat, hogy valaki fél méter vastagon terített szét lehullott levelet, és egy év alatt teljesen eltűnt és javított a talaj minőségén. Valszeg a giliszták húzták le. Állítólag minél vastagabban mulcsolsz, annál jobb, és időt kell hagyni neki, akár éveket, hogy kialakuljon egy egészséges élővilág. Szóval van ennek kockázata és haszna is, kicsit lehet úgy is nézni, mint egy befektetést.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Állítólag van olyan fajta giliszta, ami viszonylag mélyen van, és feljön a levelekért, hogy lehúzza. És azt mondják a szántás rotálás, ilyen talajmunkák tönkreteszik a járatait, esetleg meg is ölik. Ezért ahol minden évben szántanak, onnan egy idő után eltűnnek ezek és romlik a talaj szerkezete. Legalábbis van egy ilyen elmélet.
Amúgy kicsit kiakadtam azon, hogy parlagon van a földünk már évek óta, aztán az egyik helyi oda akart pofátlankodni, hogy majd ő jól felszántja meg megműveli, és előadta, hogy öreganyám kérte meg erre. Ugyanez a família lopta szét a földeket és munkagépeket a környéken, mert benne voltak a helyi TSZ vezetésében és elintézték maguknak a privatizációt. Az egyik szomszéd is ebből származik. Szóval meg vagyok áldva ezekkel. Egyik oldalról ott az úri fiú, aki golfpályát csinál a hátsó kertjéből a szinte napi rendszerességű nyírással, a másik oldalról meg a pofátlan éhes proletárok. Bár kétségtelen, hogy lehetne sokkal rosszabb szomszédság is. Most, hogy pihent a föld, 1-2 éven belül elkezdem szántás nélkül művelni. Kíváncsi vagyok mire jutok vele.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
-
Rive
veterán
Hát, akivel eddig találkoztam (és nem rajongásból, hanem tapasztaltból beszél) azok szerint levéltrágyának elmegy de semmi drámai (viszont ~ mindegy, hogy miből csinálja az ember, nincs a dologban igazán csalán-specifikus rész): permetszerként ugyanakkor még nem találkoztam olyannal, aki kipróbálás után is dícsérte volna.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
-
inf3rno
nagyúr
Én úgy tudom a tejet tapadásfokozónak használják, de nekem annyira nem jött be. Az is csak rárohadt egy vékony rétegben. Nem tudom mi a hatóanyag a csalánnál, lehet a nitrát, de akkor ennyi erővel műtrágyával is lehetne permetezni, és ugyanott volnál rohasztás minden nélkül...
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
Nem jód. Csersav.
Mi szoktunk belőle hagyni a füvön (giliszták tavaszra 'megeszik'), de nem sokat mert takarja a fényt => öli a füvet.
Kicsit lassabban komposztálódik mint bármi más, de rendes körülmények között azért egy szezon alatt megvan.
Elvileg nem jó elöl hagyni a diófalégy miatt, de osztottunk, szoroztunk: nincs annyi haszon a dión, hogy egy tizen-méteres fát megérje permetezni, úgyhogy végül ráhagytuk./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
inf3rno
nagyúr
A dió az valamilyen mérget termel, ami lassítja a többi növény növekedését, vagy meg is öli őket nagy mennyiségben, de nem tudok róla, hogy ennek bármi köze lenne a jódhoz. A múltkor olvastam egy listát, hogy vannak olyan növények, amik védettek ellene, és azokat lehet diófa alatt is növeszteni.
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
Nem nem, én nem perlit acélról beszélek, ha nem maga a hegesztett acélt teszi perlitbe hogy ott hűljön ki Öreg motoros a szakmában, szóval lehet hogy a mai szakik nem ismerik ezt a régi technológiát
Amúgy már értem minek is használnak perlitet a "mezőgazdaságban" a perlitet. Én anno mésziszapot használtam, az a cukorgyáraknál keletkezett melléktermék. Több teherautóval vittem a földemre (igazi fekete magyar föld) a kilencvenes évek elején és alaposan (Miskásan) beszántattam a mai napig érződik a hatása. Kellemesen porhanyós jól művelhető és tartja a nedvességet is. Sajnos manapság szinte lehetetlen már beszerezni, mivel sikeresen tönkretették a hazai cukorrépa termesztést, vele együtt a cukorgyártást is -
Dorian
félisten
Nekem mondjuk egész hatékonyan sikerült kiirtanom a veteményes-kertből: felástam az egészet
A virágoskertből kihúzkodtam amit láttam, az is sikerült 95%-ban, de ott még bujkál, néha kidugja a fejét
A mentát és a citromfüvet végül 1-1- virágos-ládába telepítettem.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
vendingo
veterán
Jó tipp, csak nem szeretjük, állataim meg nincsenek.
justmemory: tököt anyukám termeszt, évente 2x eszek belőle főzeléket. Cukkinit vetettem, azt szeretem rántva, grillezve. Halloween tök nem rossz, vannak gyerekek a családba, elszórakoznak vele.
Sajna nagyon megcsúsztam ezzel a kertezéssel, próbálom a maximumot kihozni az idei szezonból. Jövőre már okosabb leszek, mindent időbe elrendezek.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
justmemory
senior tag
Köszi; hát le van fóliával takarva, és 2-3 naponta öntözve szórófejjel. Lyukanként 1 mag lett ültetve (azt hiszem 88 db), talán 2 db ha nem kelt ki. Azóta ültettünk még olyan 44-et, azt már nem fóliába, lesz összehasonlítási alapunk.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Chris0321
addikt
Nem láttam semmi földmozgást és szerintem egyben van a két törzs gyökere mivel még csak ősszel ültettem és csak az egyik néz ki rosszul.
Barret001: Nekem összesen 11 van most, 3 már 2 méteres és 8 még kicsi. A nagyokkal nincs gond, a kicsik kicsit kevés vizet kaptak mert eddig csapról locsoltam de mivel kész lett a kút mostantól többet fognak kapni.
dkaro: Nekem is az a furcsa, hogy 8 kis tuja közül csak ez az egy lett ilyen. Lényegében egy sorban vannak, kb. ugyanannyi napot és vizet kapnak.
-
justmemory
senior tag
Korábban írtam, hogy érdemes fóliával takarni a talajt. Én kilyukasztottam és oda ültettem; a kelési arány nagyon magas; mostanra rengeteget tudunk szedni, a növények is szép nagyok, zömében 180+. De van második vetés is, az nincs takarva, max mulcsova, de gazos jelenleg, ugyanakkor szépen nőnek. Lehet vetőmag/fajtafügő is ez
-
Rive
veterán
Igen, a meleg, száraz időt kedvelik.
Amíg csak saját termés van, addig jól féken lehet ezeket tartani sárga lappal, fátyolfóliával, vizesen tartással.
Aztán ha learatnak a környéken egy szétfertőzött repcetáblát (nálunk valószínűleg efféle történhetett) akkor b@szhatod./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
-
Hát pawpaw íze
Termés:A gyümölcs 4 hét alatt érik be, augusztus közepétől októberig, ez függ a különböző tényezőktől. Éretten puha és könnyen leszedhető és jellegzetes finom illata van. Az érett gyümölcs kívülről világos-zöld, gyakran láthatóak rajta feketés foltok, de ezek nem befolyásolják az ízét és a fogyaszthatóságát. Az érett gyümölcs húsa sárga, krémes, kellemes ízű és illatú és nagyon tápláló. Ha kissé tovább hagyjuk érni, kívülről barnás színű lesz és az íze karamellesen kesernyéssé válik. A nem teljesen éretten leszedett gyümölcsök íze élvezhetetlen, de 1-2 hét alatt utóérik, fogyaszthatóvá válik. Jelenleg az elsődleges felhasználás a friss fogyasztás. Az érett gyümölcs nagyon törékeny (romlandó), szobahőmérsékleten 2-3 napig, de hűtőben 3 hétig eltartható. Összegezve elmondhatjuk, hogy ez egy nagyon finom gyümölcs, trópusi ízzel, mely nem hasonlítható egyetlen mérsékeltövi gyümölcshöz sem. Vigyázzunk, mert a sok termés alatt letörhetnek az ágak !
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Brandynew
őstag
Nálam csak füge van ezek közül. A babérfám mellett kb. az egyetlen növényem, amin nem látszik a halódás. Nagyon vicces, minden sárga, száraz körülötte, a nagyobb fák levelei is szomorúak, ez meg majd kicsattan és hozza a leveleket folyamatosan.
Úgy látszik ezt kell, olyan helyekről választani növényeket, ahol mindig is olyan időjárás volt, mint mostanában Magyarországon. Semmi barack, cseresznye, paradicsom meg paprika. Datolyát fogunk enni fügével és olívabogyóval.
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Sőt még a narancssárgát is leszedem emiatt, mert a tálcán is meg tud érni magában pár nap alatt.
Hát, csak ugye annak a bolti zöldség-gyümölcsre vonatkozó tápérték-csökkenésnek (amit a termőföld kimerülésére szokás manapság fogni) az egyik legnagyobb valódi oka az éretlen ( => kevés veszteséggel szállítható) állapotban leszedett termény utólagos érlelése
-
Barret001
addikt
A napraforgót is lepermetezik érés gyorsítóval aratás előtt.Hogy egyszerre le lehessen az egészet aratni.A magyüzemben ez megszokott művelet. Az érett gyümölcs nehezen szállítható,de megoldják. féléretten kell leszedni,sok időt nyernek vele.Aztán már csak az egyszerre érést kell megoldani,és mehet a polcra.
-
Rive
veterán
1-2 nap nem a világ
Amiről nagyüzemben/nagyáruházban szó van, az 5-10 nap, még közönséges termények esetén is
És ne érdekeljen, hogy a banánnal mit meg nem csinálnakHol van az már, hogy a hajnalban szedett málnát délben tálalni kellett... Most olyan bogyókat termesztenek, hogy fél kontinensen keresztülmegy 'minőségromlás nélkül', egy hét alatt
És mindeközben - a közember számára még mindig ez a kor az, amikor a legtöbb és legváltozatosabb az elérhető tápérték, mégis mindenki a mesterséges pótlásra esküszik...
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Valamennyire lazítja a talajt, viszont nitrogént von el. Némileg savanyít, de pl. ahhoz ahogyan a fenyők beállítják maguk alatt a talaj PH-t a kedvük szerint minden észszerű mennyiségben elégtelen (a fenyőknek ez a trükk hosszas évek munkája).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Oppo Find X5 Pro - megtalálták
- PlayStation 5
- Motoros topic
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Napelem
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest