- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- svajcsik18: email csere
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
hiperFizikus #20199 üzenetére
Innen nincs vissza út
, van sok ilyen , és több féle csabdás videó !!
-
hiperFizikus
senior tag
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20193 üzenetére
Igen , sőt a kétágú létráról a hatalmas diófa ágakat is megtudom vele igazítani ( mondjuk ha kinyújtott karokkal dolgozok ott meg kell tartani
) , de nagyon praktikus , van hozzá Vál szíj is , akkor ugye has magasságba kerül a gép , de úgy is 3,5 méterre simán felér a földről !!
-
Phobion
őstag
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Magassági ágvágót szeretnék bérelni 1 napra, Budapest és agglomeráció területén.
Tudtok esetleg ajánlani korrekt, megbízható céget akiktől lehet bérelni ilyet? -
emery2
tag
Jó napot fórumtársak !
Szakmai tanácsot kérnék. Van egy kis telkem, amin van egy fúrt kút azt hiszem 110-es (de lehet 160-as) átmérőjü narancssárga műanyagcső
van belehelyezve. Eddig búvárszivattyút (tesco gazdaságos) használtam de most váltani szeretnék valami kevésbé rezgősre és automatára. Ezzel a Gardena Classic 3500/4E tipuusal szemezgetek.
Van valakinek ezzel a tipussal tapasztalata ? A kút vize enyhén homokos volt gondolom ebbe a búvárszivattyú rezgő módja is belejátszott. Ha plusz szürőt kellene betenni nem gond beleteszem csak
legyen tisztább a vizem. Kb. 4,5 méterről kell neki felszivni a vizet.
Köszönöm a segitséget. Legyen szép napotok. -
btraven
őstag
válasz
its_grandpa #19723 üzenetére
Én ilyenkor szedek levendula magot, most jó fagyos idők vannak. Vagy ez butaság?
-
Essejó
veterán
Érdekes megoldás, már ha működik. [link]
-
btraven
őstag
Közönséges vasfű - szárazságtűrő. De ez nem gyomnövény? [link]
-
-
soldi3r
veterán
Nekem meg van, csak most indul az epitkezes es meg forgalom lesz a fak helyen, a birtokon meg ki kellene vagni hozza a szolobol.
Itthon meg nem nagyon erhetok el ezek a fajtak, meg kinn is csak 1-2 helyen, tapasztalat is keves veluk. Legrosszabb esetben ki kell menni ertuk. Majd jovore. Iden maximum kiwit fogok hozni egy par tovet, semmi mast. -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20178 üzenetére
Akkoriban nem foglalkoztam ennyire a témával mint most ( ez az öregség jele
) , a cseresznye nekem sem a kedvencem , meg a szomolyai feketét , ha jól megvan érve azt szeretem , van négy fa 20+ éves , két 14 éves és egy 8 éves , de anyit teremnek , hogy a család , barátok is kapnak belőle !!
Majd utánna nézek én is a cseh kajszinnak , csak hej nem nagyon van már !! -
H-Zol
senior tag
válasz
csui83 #20174 üzenetére
Az azért elég húzós lenne
, neked tőlünk kellene oda föld , itt nállunk jó erős Békési fekete földek vannak , csak hiába a jó föld , csapadék nélkül kiszárad itt is minden !
Én egy pár éve javítottam fel a kertben a földet , vettem két nagy 6 tonnás pót érett marha trágyát és berotáltam !! -
6030D
őstag
válasz
csui83 #20174 üzenetére
Igen. Bár itt azt mondja, hogy ne forgasd össze, de szerintem csak a komposztba nem fogsz tudni füvesíteni, én ott összerotálnám.
-igu- : ez már forgatott és rostált komposzt, gondolom közben ki is szárad. Ami nem hátrány, mert nem kell a nehéz vizet szállítani, főleg ha azt nézzük, hogy elvileg 1 köbméter komposzt 800 liter vizet tud raktározni.
-
H-Zol
senior tag
Nállatok van hó
( itt már csak hírből ismerjük, az idén semmi nem volt ) , és csapadék rendesen , én két éve rendszeresen locsolom tömlővel a komposztot
!
Tavaly egy átlagos év csapadéknak a fele sem esett le itt nállunk , az idén szinte semmi nem esett , és közeleg a tavasz , ha rövidesen nem esik jelentősebb eső és ránk tör a nyár tavasz nélkül ( mint az utóbbi pár évben ) akkor kezdhetünk is locsolni , és a nagy kultúrákkal is komoly bajok lesznek !! -
v-man
őstag
Nálunk (hatvani telephez tartozunk) jóval olcsóbb a komposzt a hulladékkezelőnknél, duván 6000 Ft/m3. De! A tájékoztatás szerint 2centis rostán, növényi hulladékból előállított komposzt, ám vélhetően műanyag gyűjtőzsákostól ledarált...
Ez a gödi műanyag-mentes lehet?
Az alábbi videóban is pont erről témázik a srác:
[link] -
6030D
őstag
válasz
csui83 #20169 üzenetére
Gödről hozass komposztot (oldal alján elérhetőség), és rotáld össze a jelenlegi földdel. Amit hozatnál föld, nem tudod milyen, még ha jónak mondják, akkor se. 8-9000 Ft/m3 a feketeföld a környéken, 120000 a komposzt, és abban csak az van, ami a növényeknek kell.
-
csui83
tag
Sziasztok, nem tudom a fu beletartozik-e a topikba, de hatha
Szoval kertrendezes elott allok, es egy 5-10cm folddel fel kellene tolteni a kertet. A jelenlegi talaj Duna menti homokos-agyagos (Dunakeszi), erre kellene valami olyan talaj ami alkalmas a tobbsegeben fuvesitett kertnek, kisebb reszben egy kis vetemenyes esetleg, meg viragok. Azt olvastam, a homokos, puha talaj konnyen atereszti a vizet igy az a funek nem megfelelo. Milyen talajt lenne erdemes hozatni, milyen plusz "extrakkal" (tragyas, komposztos stb) esetleg? Koszi! -
v-man
őstag
Gyümölcsfák oltása Farcádi Sándor Leventével
Ez az oktatóvideó nemcsak azoknak szól, akik hobbikertészekként szeretnék gyümölcsfáikat szaporítani, hanem azoknak is, akik mélyebb tudást keresnek a hagyományos gyümölcsészeti módszerekről. Farcádi Sándor Levente közvetlen és szenvedélyes előadásmódja inspirál és tanít egyszerre, miközben bepillantást enged a székelyföldi gyümölcsészet hagyományaiba. (TündérKertek)
[link] -
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20161 üzenetére
Hosszú évekkel ezelőtt kaptam egy gyönyörű kis kajszi fát az asszony keresztapjától , nagyvárosban egy parkban kelt ki és ő ki ásta én meg elültettem ! Gyönyörű nyolc kar ágas koronát alakítottam ki neki , kezdett virágozni , gyümölcs is kötődött bőven de eldobálta őket ( mondom biztos kicsi és azért ) , már 6-8 éves volt tele gyümölccsel de több vödör zöld gyümölcsöt vittem ki a komposztba , de azért 15-20 % megmaradt , be is ért , nagyon korai jó ízű kajszi lett rajta , és ez így ment 12 éves koráig amikor fogtam és kivágtam
( azóta már egy gyönyörű cseresznye van a helyén , minden évben rogyásig gyümölcsel ) !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Essejó #20160 üzenetére
Nállunk nem ilyen drasztikus a helyzet , vagy öt éve viszi el a fagy a termést de azért marad bőven enni , elvárnak, a családnak ismerősöknek akinek kell és még a cefrébe is jut bőven
, csak öt éve nem tudok kajszi pálinkát főzni mert anyi nem marad , igaz két 20+ éves fám kiment ez az idő alatt , de szépen nő az utánpótlás !!
Ez tavaji kép , idős a fa de szépen berakodott gyümölccsel , mellette van másik két fa azokat jobban érte a fagy , azokon alig maradt !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20158 üzenetére
Ne is mond az utóbbi három évben elég jól elfogytak erre a kajszik, nagyon remélem , hogy az idén már nem b@szik be !
Tegnap délelőtt megmetszettem a futó rózsákat ( tele van kis hajtásokkal ) és most keményít be az idő , a jövő hét közepétől már -10 fokokat is mutat , gondolom elfog fagyni a rózsa hajtás , és a buzákat is megfogja csípni , mert a sok jó idő miatt az is megindult ( már nem hibernál ) !! -
Essejó
veterán
Bírja a tavaszi fagyokat , de a tűző napot és az aszályt nen link
-
H-Zol
senior tag
Lassan rám sötétedet a gödör ásással !
Olyan eleven és zöld a fű, meg minden ( tyukhúr , gyermekláncfű stb ) mint kora tavasszal, pedig február közepe van( régen ilyenkor még a szánkóval nyomattuk ) !
-
soldi3r
veterán
válasz
Szilágyi84 #20154 üzenetére
Sot, igazabol most kell lekenni, mert nappal elegge erheti a nap, hogy felmelegedjen, ejjel pedig meg hideg van.
-
Szilágyi84
senior tag
Köszi.
Öreg sárgabarackon akkor ezért láthatóak a törzsén a hőtágulástól a repedések, pedig annyira nem is vén kb 10 éves Eddig valahogy nem izgstott ez a téma, mert csak idősnél láttam aki csinálta, de ez a cikk rendesen leírja. Szóval én az ősziről lekéstem, de szerintem nem okoznék kárt, ha mostanában lekenném őket tűzépi oktott mésszel -
v-man
őstag
válasz
Szilágyi84 #20152 üzenetére
-
Szilágyi84
senior tag
Gyümölcsfák törzsét, miért érdemes lemeszelni mi az előnye van egyáltalán?
-
H-Zol
senior tag
válasz
bringasisti #20150 üzenetére
Két hét múlva igen jó időt mutat éjelre is plusz fokokat és nappal is 14 fokokat mutat , akkor jobb lesz a fújás , és utánna mindjárt rügy pattanás előtt a leg optimálisabb !!
-
bringasisti
őstag
Köszi a válaszokat. Azt hiszem két hét múlva igének egy meleg cikĺust akkoe és rügypattanáskor is végzek egyet, 4 fa nem nagy munka.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20140 üzenetére
Sajnos ebből csak egy fám van a Tophit , de viszont van , egy ismeretlen szilva fám , két Stanley , HagantaR , Cacanska Lepotika , és három itt honos Vörös szilva de szerencsére még nem vettem észre vírust , de viszont van két sárgabarack fám amin tavaj jöttem rá , hogy virusosak , majd figyelek a metszésnél, hogy fertőtlenítsem rendesen az ollót , de kivágni sajnálom mert két gyönyörű nagy fa ( de lehet előbb utóbb kicsapom őket , mind a kettő 15 éves ) !!
-
soldi3r
veterán
válasz
hiperFizikus #20147 üzenetére
Ezt nevezik novenynemesitesnek.
-
soldi3r
veterán
válasz
bringasisti #20143 üzenetére
Szerintem meg koran van. A leheto legkozelebbre kell idoziteni a rugypattanashoz.
-
Rive
veterán
válasz
bringasisti #20143 üzenetére
Nyugodtan.
Ui.: lemosó jó, de azért túltolni nem kell. Évi kétszer bőven elég.
-
bringasisti
őstag
Udv. Lemosó permetezés ilyen időben ?
-
Essejó
veterán
válasz
soldi3r #20140 üzenetére
Ebben az a fájdalmas, hogy az összes amit szeretnék mind fogékony rá. Az meg hab a tortán, hogy ha a szomszédnak van akkor a beporzók a pollennel is átvihetik a fertőzést, nem beszélve a levéltetvekről amik szintén. Illetve ez a vírus fertőzi még a kajszit, őszibarackot, cseresznyét, és a meggyet is.
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20134 üzenetére
Nekem van két körte fám az egyiket elragta a kukac 3 éves a másik vagy 8 éves de volt a közepén egy csúnya beszáradás , a nyáron létre fűrészéltem lett is rajta egy hajtás de azokba akarok ültetni cukor körtét ( van honnan hozzak hajtást ) , és elől az udvarban van egy 12 éves árpával erő körte ( semmit nem ér a termése ) na azt is át fogom oltogatni, ott héj alá oltást akarok ( azt akkor javasolják , ha beindul a nedv keringés , április vége , állítólag az a leg sikeresebb oltás ) !!
-
soldi3r
veterán
Azt, ez konnyebb
Gyumolcsbol lehetetlen olyan hajtast beszerezni, amit keresek, szolobol viszont van ra esely, hogy olyat kapok, ami nincs is. Azert a kajszit kiprobalom, ha eljutok odaig holnap, hogy szedjek 1-2 agat, de abbol igazabol az elgat es a congat erdekel. Viszont van ket vadalayom, valamit kezdeni kell veluk, ha sikerul majd valakinek odaadom.
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20121 üzenetére
Hát nálam cudar életük van a fáknak. Metszés után 5 forintosnál nagyobb sebeket le kell kenni sebkezelővel? Én soha nem használtam még olyat.
Ezek a "vad" almafák is azért nőnek olyan vígan mert még nem nyúltam hozzájuk -
btraven
őstag
Diófát nem csak lombhullás után lehet metszeni? Hogy ne folyjon belőle a víz?
Bár itt a környéken tavaly késő ősszel vágta le valaki az utcára járdára kihajló ágakat, én meg néztem hogy mi csöpög a nyakamba, amikor elmentem alatta. De arra már nem emlékszem pontosan mikor volt. Lehet nem elég későn. -
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #20116 üzenetére
Én sem metszettem semmit , a hétvégén akarom megmetszeni a futó rózsát , mert elkezdett hajtani
!
A diófákról kell egy egy ágat levágják ( nagyon elmaradt ) , pedig már nagy a gyökér nyomás , a szomszéd a minap jól megmetszette az övéit és csöpög belőlük a víz !!
Csak azt vágom le amit nagyon muszály ,vajon ha rögtön be festem gyorsan száradó festékkel az megfogja a vizet -
H-Zol
senior tag
Ja igen , sárgabarack " Ceglédi oriás " , körte " Packham's Triumph" , szilva ( ismeretlen helyi fajta , Vörös szilva ) de utánna érik a második kedvenc a "Stanley " , na meg ide írom negyediknek az almát " Starting " , amire képes kíváncsi leszek , tavaji ültetés ( nem kóstoltam még) a "Daru Sóvári" !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
hiperFizikus #20114 üzenetére
Na látod a Birsalmát nem szeretem anyira , és nincs is , de a múltkor írtam , hogy egy eperfám az van
és szeretem is az epret ( nagy fehér eper ) , meg egy fekete epret kell be szerezzek !!
-
v-man
őstag
válasz
btraven #20115 üzenetére
Héj alá oltást meg lehet próbálni direktbe a tavasz elején 3-4 oltócsapot betenni [link] , vagy ami ennél sikeresebb lehet, az az hogy lefűrészeled mostanában, +sebkezelés, tavaszra kihajt várhatóan sok alvórügy.
Ezek a hajtások közül a legszebb 3-4et meghagyod nőni, így őszre lesznek jó ujjnyi vastag, és akár méter körüli magas ágak, majd ezekbe a nyári növekményekbe augusztus végén szemezhetsz, vagy jövő tavasszal lehet angolnyelves oltásokat beletenni. Aztán 4ből 1 csak sikerül, de ha netán szükségesnél több is megmaradna, újabb év elteltével kell szelektálni.
Nekem a nagy törzsbe oltás Fosókán, ami szintén bőven 10cm-nél vastagabb volt, nem bírta ki a nyarat, hiába volt öntözve, elszáradtak a hajtások. Lehet az a fa már nem volt kellően életképes, mert a nagy sebfelület miatt gomba is betámadta a fagéles kenés ellenére is, és az egész fa odalett végül.
Szemezve [link] , vagy párosításos oltásnál [link] nincs jelentős sebfelület, így ha a lefűrészelést átvészeli, akkor utána ok lesz várhatóan. -
H-Zol
senior tag
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20119 üzenetére
Sajnos ezt a saját káromon már megtanultam. Van egy rendes fajtájú almafám, mindig rengeteg alma van rajta. Túl sok volt, jött szélvihar, eltörte. Ráadásul nem letörik, hanem hosszában be/elreped az ág.
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20117 üzenetére
Akkor utánanézek a témának, van egy kisebb vadalmafám ami viszont nagyon finom, megpróbálom átoltani.
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20111 üzenetére
Ha van egy nagyobb almafám, 10 cm-nél vastagabb a törzse, akkor arra is rá lehet még oltani? Vadalma, csak úgy lett, és valahogy olyan vastaghéjú, rágós az almája. Persze lehet először jól meg kellene metszeni? Jó nagy koronája van, és alig lett rajta pár kicsi gyümölcs.
-
H-Zol
senior tag
válasz
hiperFizikus #20111 üzenetére
Annál azért több hej van , hogy ilyenekkel foglalkozzak
, az jó mint érdekesség !
Nem számoltam össze de közel 100 darab gyümölcsfám van és az szinte mind másfajta ( talán vagy öt darab amiből két egyforma van ) ! -
v-man
őstag
Ültetés évében minden új telepítésű növényre jobban kell figyelni, még az öntözést kevésbé igénylőknek is (pl. füge - de a babérmeggy is pont hasonló igényű) szüksége lehet a szárazabb, pláne kánikulai időben heti többszöri öntözésre, míg a gyümölcsfákat akár 2-3 naponta is ajánlott nagyobb mennyiséggel beöntözni. Később valamivel ritkább öntözés is elég mindnek, ahogy a gyökérzet is fejlettebb lesz, de az első időkben nem kellően támogatva kínlódni fognak, s akár ki is lehet nyírni őket.
Egyébként ha nincs átfagyva a talaj, a február tökéletesen alkalmas ültetni.Szerk.: a talaj nagyon nem mindegy, nálunk pl. homok, itt így sűrűbben is kell öntözni, agyagosnál lehet fele víz elég.
-
soldi3r
veterán
En asok, legalabb 1m3, pedig itt nem is olyan konnyu. Mig Jozsefnel voltam egy oktatason, o javasolja, de nagy tetelben ok sem csinaljak, nem lehet.
Van, ami meghalalja. Pl nalam a szolo 1 ev alatt 6-8 metert futott, a szomszede nem ert fel a felso drotig. Kajszi, szilva, cseresznye, meggy, mandula szinten szereti a tapanyagot, az alma meg a korte valahogy nem annyira. A tavalyi kajszi meg a cseresznye torzsatmeroja tobb, mint 35mm. -
H-Zol
senior tag
Ültetés után a gyümölcs fákat hetente egyszer locsolom , két három alkalommal , utánna ha normálisan van eső ( nem úgy mint például tavaly ) , akkor három hetente bőségesen belocsolom őket !!
Tavaly komoly szárazság volt erre felé , úgyhogy kéthetente ment a locsolás egészen szeptemberig , utánna már jöttek komolyabb esők !! -
Rive
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Genesis HOLM 510 - RGB, 160 x 75cm Gamer asztal + ÁFÁS számla
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R3 2200G 8GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T6 Zalman 500W
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest