Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
válasz
mumtaz #54893 üzenetére
Ha second hand is az airsal, megvan, nem kell rá költeni, és ha ninncs szétkopva, vagy megsérülve akkor kár venni egy gyengébb, kevésbé minőségi szettet
A karbi nérettől nem fog megragadni, ha jól van fúvókázva. Megragadás a túl szegény keveréktől fordul elő, a benzin levegő arány viszont független a karburátor torokátmérőjétől. Az attól függ, hogy a karburátoron keresztülhaladó levegőhöz mennyi benzint adagolunk. Ha egy szívószálon lélegzik a motor, akkor is lehet optimális keveréket előállítani, csak szegény bem fog bírni felpörögni. A torokátmérő a teljesítményt ée a fordulatot limitálja (a kettő összefügg), tulajdonképpen a gázkarral a torkot szűkíted, tágítod, ezzel szabályozva a bejutó keverék mennyiségét. És ugye félgáznál sem ragad meg a motor.
A pontos paraméterekkel viszont gondban leszek. Mi 95 százalékban 4 üteműekkel foglalkozunk, éps kétüteműeket is inkább javítunk mint tuningolunk, szóval mi a gyári parametereket használjuk. De azért tavaly is volt néhány nagygenerál 2t robesz, ami nagyobb hengert kapott. Ökölszabályként 50-ről 70-re növelt hengernél, ugyanabba a karbiba 5%-kal nagyobb főfúvóka kell. De ez persze csak középérték, egy élesebb, nagyobb teljesítményű hengernél lehet több is.
Mi azt szoktuk, hogy beteszük a nagyobb fúvókát, és teljesen felemeljük a tolózártűt, hogy tutira dús legyen, annyira, hogy a motor ki sem pörög teljesen, hanem egy bizonyoss fordulaton darálva megakad (nem negragad), a tipikus túl dús jelleggel, tehat hiába húzod, nem pörög feljebb. És innen kezdünk lemenni ameddig jó lesz, és a levegőcsavarra érzékenyen reagál. De első pár szaz kilométerre az ideálisnál dúsabbra hagyjuk biztos ami biztos, és a benzint is bekeverjük 1:60-ra. De ez használt, bejáratott hengernél nem szükséges.
Amúgy a robogoalkatrész.eu-ról szoktam a 2t alkatrészeket rendelni, ott van egy műszaki telefonszám, és meg szoktam kérdezni hogy a rendelt hengerhez mekkora fúvóka és milyen gyertya ajánlott.
Megnéztem, most a te hengered csak rendelésre van, Kérdezd meg hogy ha ilyet rendelnél, mekkora fúvókát kéne rendelned a karbidhoz
.
A görgő, rugó, abszolút csak tipp. A kuplungrugókhoz szerintem nem kell nyúlni (hacsak nem azok okozzák a mostani problémád) a kontrasztugód ha jól olvastam a legerősebb, az tehát eleg lesz a nagyobb nyomaték átviteléhez, a görgő pedig kísérletezés. Egyrészt lehet, hogy a nagyobb nyomaték miatt alacsonyabb fordulatról megindul a motor, és ezért egy picit nehezebb görgő kell, de lehet, hogy a kihegyezett teljesítménygörbe miatt csak magasabb fordulaton dolgozik igazán, akkor maradhat a mostani, vagy éppen könnyebb kell.
-
mumtaz
senior tag
Jahh. Egyébként akit esetleg érdekel, anno nem csak képgalériát csináltam, hanem írtam is a Speedfightom felújításáról.
-
adly77
tag
Van tippetek mi kattoghat a malossi variom körül?
Görgők újak és a szíj is új..
Alapjáraron nem jelentkezik a hang de fordulaton már igen -
mumtaz
senior tag
Mondjuk az az Airsal is second hand. Ahhoz van új gyertya is, csak tartottam tőle, mert annyian mondogatták, hogy sz@r lesz ezzel a karbival meg meg fog ragadni meg minden. Gianelli Extra kipufogó van rajta.
Na akkor kb. hogyan induljak el az Airsal-al? A Karbi Motoforce Racing, ami egy Dellorto 17,5-es PHVA koppintás, Gianelli Extra kipuff, gyári membrán. Kb. fúvókaméretek?
Varióval kb. mekkora görgők, rugók? Esetleg méret, rugóknál gyártó/szín?Csak körülbelül.
-
-
Den
veterán
válasz
forest_ns #54886 üzenetére
Lehet, hogy még csak simán túl hideg van neki, de lehet nálad is dugulás. Hidegen túl szegény a keverék. Lehet esetleg falsszívás, de ha mikor leraktad jó volt ,akkor ez kevéssé valószínű. Egyszerűbb módszer, hogy adsz neki pici benzint a levegőcsavarral, vagy ha alaposabb vagy kitisztítod a karbit.
De tényleg lehet hogy csak hideg van még neki, és tovább kell a szivató. Menj vele egy nagyobb kört, ha utána jó a gyertyakép, és a motor is rendesen megy, akkor egyelőre szerintem hagyd így, ha melegebb időben sem javul akkor viszont valszeg karbit ki kell tisztítani.
Ha vákumos benzincsapja van, nézd meg a vákumcső passzos-e a csomkokon és nem repedezett-e, mert ott szívhat egy pici falsot, ami szegényedést okozhat.
-
Den
veterán
válasz
mumtaz #54884 üzenetére
A karbit kell kipucolni. Nem kap elég benzint, azért durrog és kínlódik. Ennyi állás után normális, sajnos egy ideje, a benzinből ilyen fura lepedék válik ki, az okozhatott dugulást a karbiban. Tisztítsd ki, de ne csak a fúvókákat, a karbi összes járatát fújkáld át, a levegőcsavart is vedd ki, ott is tisztítsd ki,
-
forest_ns
tag
Sziasztok!
Látom sokaknak gondot okoz a hosszabb idő utáni indítás, nekem szerencsére nem volt még ilyen gondom (leszámítva a Champet)
Viszont a Gulliver, ami manuál szívatós, hidegindítás után kicsivel elveszti az alapjáratot. Utána is csak szívatóval indul, de bemelegedés után, a szívatót visszatolva tökéletes az alapjárat. Mi lehet a gond? -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Egy újabb év eljött és én újra azon gondolkozom, hogy munkába járáshoz (napi 12 km.) elég lenne nekem valami kis 50-s gép is.
Tavaly már segítettetek a témában, de elég vegyesek voltak a vélemények. Kedvesek voltatok már akkor is, úh. bátran tértem vissza.
Szóval az elvárásaim nem nagyok csak sajnos nem ehhez a köbcentihez valók. Annyi kell nekem, hogy el tudjak járni vele havi 300 km-t hibamentesen és most figyeljetek.... váltós legyen. Tudom, itt akadt fel mindenki tavaly is, hogy a robit kizárom, mert nagyon nem tetszenek. Tudtok adni ötletet mi az, amit megvehetek bátran? Volt pár éve egy Derbi GPR50-s gépágyúm és 100 km.-t nem tudtam vele menni szerelés nélkül, de akkor is nagyon szerettem, viszont most a stabilitás kicsit fontosabb.
-
mumtaz
senior tag
Na hát nem örülök. Lementem és beindítottam a gépet. 1 órát szenvedtem vele (gyertya ki, megpucol, gyertya vissza vagy 10X), mire sikerült nagy nehezen beindítani. Hihetetlen, mennyire sz@r. Járattam alapjáraton és kis gázzal újabb egy órát. Gondoltam, megyek vele egy kört. No hát nem. Csuma gázon felpörög kb 1/2-2/3 fordulatig és semmi több. Ott durrog, kihagy, belelő a kipufogóba, stb. Még addig sem pörög fel, hogy a kuplung kapcsoljon. Önindítóra nem indul melegen sem, csak 1-2 rúgásra.
Azt hiszem, gondolkodhatok egy hengercserén is, ami amúgy is érlelődött már tavaly is. Na most itt adódik a kérdés, mi a fenét csináljak.
Van egy Airsal Sport 70ccm alu hengerem dugóval. Egyik oldal szerint elég neki a 17,5-es Motoforce Racing karbim, másik oldal szerint nem. De ez a henger kéznél van.
A másik, hogy megveszem EZT, vagy ennek az 50ccm-es változatát. Biztos jobb a 70-es, ha nem is egy Polini, vagy hasonló kategória. Sajnos többet nem tudok kispórolni a pénztárcámból. Már ezt is csak nagyon nehézkesen. -
30z.Samu
félisten
Most, hogy jön a jó idő, előkerültek a motorok erre fele (is). A jó előbb itt mászkált fel-alá egy Maja, első ránézésre mintha kicsivel kisebb lett volna, mint Huszié, szóval szerintem 125-ös volt. Citrom színű volt, emberünknek pedig citrom színű bukó. De így sem nézett ki rosszul és a hangja is egész jó volt.
Mármint a motornak... -
ludsimon
veterán
Mit találtam!
Melyik a jobb, rövid vagy hosszú? -
Den
veterán
válasz
student #54875 üzenetére
Hú, hát ez egy fogas kérdés. Hondákkal közvetlenül kevés tapasztalatom van akárcsak a libertyvel. A két motor közt a keverékképzésen kívül egyéb különbségek is vannak, de ha csak erre egysuerüsítjük a dolgot akkor is nehez.
A honda alapvetően 4t mániás, a széllel szemben hugyozva is erőltette ezeket, akkoriban is mikor a kétütem, még nagymotorokban is szinte egyeduralkodó volt, Legalább ötven év gyárt kisköbcentis négyüteműeket, pl a fentebb linkelt supr cub-ot, amik elnyűhetetlenek, a harmadik világ tele van velük, a kínaiak is az ő blokkjaikat másolják. Én ezekkel a kínai másolatokkal találkozom, de karbantartva még ezek is nagyon strapabírók.
Szóval kis négyüteműben mechanikai szempontból hondával nem nagyon lőhetsz mellé, bár a konkrét típusnak azért érdemes utánanézni.
A befecskendezés... Alapból ellene vagyok kis motoron mert szükségtelen és bonyolítja a dolgokat. Ugyanakkor a honda ezt is jóideje nyomja, és nem szoktak szart piacra dobni. Tehát amíg működik hátrányod nem lesz belőle hogy befecskendezős, és nem szükségszerű, hogy elromoljon.
Ha viszont elromlik akkor valószínüleg csak honda suervízben tudják megjavítani, és nem olcsón dolgoznak. De nem szükségszerű hogy elromoljon.
Továbbra is a keverékképzésnél maradva a liberti mellett szól, hogy egy komplett karbit már megkapsz 20k alatt, ha esetleg gond lenne, és nem akarnád elemenként javítgatni, és gyakorlatilag felcsavarozod az új karburátort, beállítod és kész, üzemanyagrendszer javítva.
-
Den
veterán
válasz
Something_ #54871 üzenetére
Mondjuk tény, hogy tízen, huszon évesen én sem az ilyen verdákra gerjedtem, de ma már tetszik a retró, pontosabban kortalan dizájnja, másrészt tudom, hogy kellő karbantartással agyonüthetetlen gép, finom kultúrált motorral. Nem is elsősorban ajánlásként tettem be, csak megakadt rajta a szemem, ilyet utoljára 300k fölött láttam.
-
adly77
tag
Sziasztok. Variátor hangolást vállal valaki Bp-en?
-
Den
veterán
Ránéztem a robogó árakra. Hát igen megugrottak. 100k alatt nem nagyon van értelmes gép.
Viszont találtam egy ilyet, ez tök jó [link]
-
ludsimon
veterán
2T léghűtésesben, fekvő minarelli honnan tajekozodjak melyik motorban van?
Van valami hatalmas adatbázis?Den:
Köszi, hasznos volt! -
Den
veterán
válasz
ludsimon #54865 üzenetére
Egy jó robogót
Nem fogok tudni konkrét típust mondani mert millió van. A lényeg az állapot jó legyen, minden más utána jön, tehát a rendelkezésre álló pénzből a legjobb állapotút vedd meg. Néhány irányelvet tudok mondani.
Japán belpiacost lehetőleg ne, tehát olyanokat nézz amiket európába szántak és itt forgalmaztak. A vízhűtés nem ördögtől való, de nem letszükséglet egy ilyen motoron, és növeli a hibalehetòségek számát, én a léghűtéseseket preferálom. Ha vizes abból szerintem a hi-per2 blokk a legjobb, egyszerű, minden van hozzá több árkategóriában.
Léghűtésesben a fekvő minarelli szerintem jó, iszonyat sok motorban van, rengeteg alkatrésszel, könnyen javítható, egyszerű.
Moríni blokkos gépeket én kerülném.
Befecskendezős kétüteműeket szintén.
Peugeot-t szintén
Arra hogy mit mond a haver, hogy gázul néz ki szarj rá, magadnak veszed a motort neked kell hogy tetszen.
De ha szűk a keret, én az állapotot tenném első helyre, és nem típusra keresnék, hanem árra, az adott pénzért megvehető legjobb állapotú gépet venném. -
dzso22
senior tag
válasz
mumtaz #54863 üzenetére
Érdemes A hátsó kuplungtárcsát is megnézni ahogy Den írta pontosan ITT (Képet loptam)
-
mumtaz
senior tag
válasz
dzso22 #54861 üzenetére
Na így ebben a feszengetős formában még nem próbáltam. Volt pici hézag, ezért nem is néztem oldal irányban.
Den: Az a gond, hogy amiket találtam, azok árban vagy a csillagos égben voltak, vagy mindegyik 100-as volt. Az 50/100-asomat adtam el, ami majdnem patent volt, de szerintem túl olcsón még úgy is, hogy nem 50-es volt.
Ez mondhatjuk, hogy olcsó volt, mert a ráköltöttekkel együtt 115-re jött ki és jobb állapotban lett, mint abban az időben azok, amiket hasonló árfekvésben hirdettek a neten. Persze leszámítva ezt a hülyeségét, de ezt is csak egyszer kellene végre megcsinálni normálisan. A vízpumpa meg az én hülyeségem. -
Den
veterán
válasz
mumtaz #54859 üzenetére
Szerintem jó sorrendben néztem, az "ilyen volt"-tal kezdtem, arra mondtam hogy betegágy. A tipikus magyar, 5 hülyegyereket megjárt végtelenségig lelakott, szétgányolt robogó esete. Az ilyen lett rész már pofás, de az előzmények láttán most már nem szűkíteném a variátorra a hibakeresést. Nagy bátorság volt megvenni, remélem olcsón adták
-
dzso22
senior tag
válasz
mumtaz #54853 üzenetére
A varió csúszkák körül nézz szét nincs e valami.
Ha nincs akkor a variátor csapszeget illeszd a variátorba a kezedben,majd jó erősen oldalra erőltetve a csapszeget próbáld beletolni ha érzel ellenállást ott lesz a bibi.
Ha túl kopott az is baj ha túl passzentes az is.
Én egy zsír új top variátorral jártam úgy hogy a csapszeget teljesen tisztára kellet takarítani és a variátorban a helyét pedig 800-as csiszolópapírral kellett erősen átdörzsölni persze ésszel, hogy ne szoruljon meg egy idő után a csapszeg és ne produkálja azt a hibát ami nálad van.
Megjegyzem vagy 5X kaptam szét "igazgatni" mire jó lett -
Den
veterán
válasz
krisz12071 #54852 üzenetére
Mák. Egy ügyfelünket régi 100-as leaderrel kapták el ,azzal a kiskerekű, elöl hátul dobfékessel, másik kettőt kínai 125-össel.
-
Den
veterán
válasz
ludsimon #54847 üzenetére
Runner vízhűtéses, ha jó állapotú akkor jól megy, maga a blokk könnyen szerelhető, jó konstrukció, de a komplett motort javítani rémálom, olyan az idomzat, mint egy ördöglakat. Ha a hátulján akarsz hozzáférni valamihez, az elejet kell elkezdeni szétbontani. De jó masina.
-
mumtaz
senior tag
Sajnos nincs senki a közelemben, akitől tudnék kölcsön szerezni variót. Ami benne volt, mikor megvettem, azt szanaszét ette, hogy valószínűleg szabad ég alatt tárolták.
Anno linkeltem is egy képgalériát, hogy milyen volt, mikor megvettem, és milyen lett, illetve az idomok festéséről is.
Most szerintem, mindjárt leviszek egy kis vizet és beindítom kicsit. Tavaly október óta nem volt beindítva szegény.
-
Den
veterán
válasz
krisz12071 #54846 üzenetére
Az alvázszámból és motorszámból. Nem a papírokon nézi, hanem a motoron. Noname kínainál is kiszúrják, tavaly legalább három ilyen settel találkoztam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- One mobilszolgáltatások
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Apex Legends (PC, PS4, Xbox One)
- LEGO klub
- iPhone topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest