- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xero
nagyúr
Tovább nézelődtem és kicsit megakadtam.
Mivel nincsen AC-s eszköz a kliensek között, és egy ideig nem is lesz ott ahova a router kerül. Lehet érdemesebb lenne egy N18U-t vásárolni? Ahogy nézegettem, papíron erősebb N-en mint az AC58U. Árban jelenleg csak 2000Ft-al lenne olcsóbb a 18, így kicsit megakadtam. -
Proky22
csendes tag
Sziasztok.
Venni szeretnék routert, de nem tom melyiket. 1 gigás netem van (lesz). Panellakás, 60 nm, vezetéken tv, laptop, számítógép, Xbox. Wifin min 4 teló, de van h jön hozzá még 2 néha. Amit néztem az a Tp-link archer C2 AC900 (van ahol úgy írják h C2 v3) most 9.900 Ft. Vagy a archer c2 AC750. Ezekről vélemény ill. van vmi más ötletek maximum 15.000-ig.
Segítségeteket előre is köszönöm.
UI.: Azért 1000-net net mert épphogy drágább volt az 500-tól
Még a D-link 842 is néztem, de azt olvastam sok rá a panasz -
.:GoliBali:.
aktív tag
Igen, én is így láttam, hogy switchek terén jóval drágábbakat ad, mit a tp-link (persze több tudással is, de az egy otthoni környezetbe nem kell)
Már csak az a kérdésem, (felmérve hogy a tp-link AP-i is szintén plusz controller szoftverrel configolhatóak, illetve monitoring dolgokat is ott lehet elvégezni) hogy az edge router és AP között valami funkció kapcsolat van, ami a márkán belüli, vagy akkor itt már a router nem befolyásolja hogy milyen márkájú AP-t veszek? Csak a tisztánlátás végett.
Az oldalukon nem láttam arra jelet, hogy ezek valamilyen közös funkciót tudnának. Pl ha a controller sw futna a router-en, nem lenne rosz. -
MrSealRD
veterán
A jelenlegi router egy Asus AC56U amit szeretnénk cserélni. Céges környezetről van szó, kb 10-15 embert szolgált ki egy időben a kliensek száma ennek kb 2-2,5X mobilokkal meg mindennel együtt...
Az új routernek ezt nézegettem: AC66U B1
Van valakinek konkrét tapasztalata? Ajánlott stabil router?
-
rekop
senior tag
válasz
killerjohn #64889 üzenetére
"Ohh, tehát a roaming nem is működik cloud key vagy 24/7 futó sw nélkül? dehát... fasza..."
Sajnos nem.(#64890) .:GoliBali:.
A jelenlegi kínálatból ÉN nem venném otthonra egyiket sem, mert nincs rá szükségem. A legocsóbb 24-es talán az EdgeSwitch Lite 24(lehet más helyen van olcsóbb, de nem néztem utána). Nekem elég egy Tplink smart switch tudása is, én azt vettem.(#64891) R a y
Ebben nincs vlan kezelés, akinek ez szempont az ne ezt válassza. -
Xero
nagyúr
Sziasztok!
Szükségessé vált egy router beszerzése hirtelen felindulásból. Egy diginet500 kanócon fog ücsörögni, jellemzően 2 kábeles és 4-5 wifi klienssel.
Ami jó lenne: vpn server, ddns.
Az Asus RT-AC58U -t néztem ki gyorsan. Egészen normális áron elérhető edigitalnal jelenleg. Kaphatok rá egy áment, mielőtt elrohanok megvenni?
-
R a y
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #64890 üzenetére
UBIbol nincs. Én egy hete vettem 24 portos switchet
TP-LINK TL-SG1024D kíváló switch! -
killerjohn
addikt
Ohh, tehát a roaming nem is működik cloud key vagy 24/7 futó sw nélkül? dehát... fasza...
Mindenesetre most 1 db AP lesz (amíg nincs kész a kábelezés), szó szerint rárakva az EdgeRouter Lite tetejére... Akkor viszont most egyelőre csak a routert és 1x Ubi AC LR AP-t veszek, és amikor bővíteném, akkor megveszem a CK-t és újabb AP(ka)-t.
Köszönöm!
-
aktív tag
válasz
killerjohn #64884 üzenetére
Igen, igen erre én is kiváncsi vagyok. Tehát ha nem kell nekem az hogy 24/7-ben bármikor bárhonnan tudjam managelni a hálózatot, elég ha beconfigolom egy gépről és utána működik, akkor kell-e ez a plusz cucc. Illetve mi a pro konra a 24/7-es elérésen kívül?
Szerk:
Választ megkaptam -
rekop
senior tag
válasz
killerjohn #64882 üzenetére
Ezen fut a contoller szoftver, gyakorlatilag ugyanaz amit PC-re is telepítenél, csak ez ugye 0-24 ben működik, mindig rendelkezésre áll. Ezen keresztül tudod a beállításokat módosítani bármilyen eszközről(mobil,pc,tablet), és gyakorlatilag bárhonnan(miután megfelelően beállítottad). Ez tárolja a statisztikákat, forgalmakat, is. Ha több AP-d van, akkor ez is kell pl. roaming működéséhez. Úgy kell elképzelni, hogy az AP-nek nincs önálló konfigurációs felülete amit ip címmel elérnél(mint mondjuk a switch-ednek, vagy a routerednek), hanem kell hozzá ez a "vezérlő" program amin keresztül konfigurálod. Ha mondjuk egy pc-n beállítasz mindent, azt természetesen eltárolja az AP, és "elketyeg" úgy bármeddig. Viszont így lemondasz a folyamatos felügyeletről(már amennyiben ez érdekel) és több AP esetén a roaming-ról is. Ezek az eszközök inkább "vállalati" környezetbe lettek tervezve, de a kedvező áruk és a stabilitásuk miatt manapság elég sokan használják már otthon is. Én sem vettem meg még a uck-t, volt már synology/xpenology-n, jelenleg egy pi3-n van, de lehet később átteszem vps-re.
(#64877) .:GoliBali:.
TP-link és Ubiquiti között mi a különbség? Árban ahogy látom közel azonos árban vannak. Illetve a vezérlő mindenképpen kell? Nem lehet azt pl egy kliens gépről webfelületen, kliens progival managelni?
Vezérlő akkor kell, ha látni akarod a hálózati statisztikákat, bárhonnan/bármilyen eszközről elérni a hálózatot és esetleg módosításokat végrehajtani rajt(bár ez egy otthoni hálózatnál nem elsődleges szempont szerintem) és ha több AP-vel rendelkezel és roaming-ot is szeretnél használni. Ez vonatkozik az Unifi-re, Tp-link rendszerét nem ismerem de szerintem hasonló lehet az is. -
nepszter1
addikt
D-Link DIR-842 Router miért nem ajánlott kategória ?
-
R a y
senior tag
válasz
killerjohn #64884 üzenetére
elvileg nem kell, de jó ha van
-
R a y
senior tag
válasz
killerjohn #64882 üzenetére
kis cucc amin folyamatosan futt a vezérlő szoftver, amivel elvileg távolról is tudod managelni a hálót. EAP245höz is van controller sotf meg fizikai vezérlő hardware, de az nem ilyen pici hanem azt hiszem hogy switch méretű. De majd a kollégák kijavítanak ha valamiben tévedtem.
-
killerjohn
addikt
A CloudKey-t még mindig nem értem, mit csinál
Ha van a hálózaton több PC, amire gond nélkül fel tudok telepíteni szoftvert, ráadásul ott van a "Mobile App for Easy Installation" ami még mobilon is simán fut, akkor miért kell a cloud key?Ezen kívül vagy egy PoE adapter kell neki, hogy kapjon áramot, vagy egy microUSB-s fali adapter. Azt meg se merem kérdezni, hogy minek egy webes felülethez quad-core processzor
-
aktív tag
válasz
.:GoliBali:. #64877 üzenetére
Amit még elfelejtettem írni, de gondoltam a legtöbb routert/switch tudja, és szeretném ha az enyém is tudná:
- több AP közötti roaming
- több SSID külön VLAN-ra. (pl vendégeknek külön wifi SSID, amin csak a netet érik el)
- portforwarding, mac-szűrés és társai ami egy SOHO router alapból is tud.Jó ha van, nem követelmény:
- esetleg hálózat diagnosztika, akár külön VLAN-okra is.
- szülői felügyelet
- Egyes eszközök preferenciájának beállítása másokkal szemben. -
rekop
senior tag
válasz
killerjohn #64875 üzenetére
Nekem AP-ből még ez régi Unifi UAP van, de már vagy 6éve használom gond nélkül. A mai napi kapja még a frissítéseket(pl.: KRACK ellenit is kapta még tavaly), elég jó a támogatottsága ezeknek a termékeknek, a controller szoftvert is folyamatosan frissítik, javítják az esetleges hibákat, vagy új funkciókat kap.
A vlan-okról egy elég jó video szerintem, a beállítás mikéntje meg eszköz függő, de például edgeos-hez elég jó leírások vannak, például itt, amiből már lehet építkezni. -
Looserke
őstag
Sziasztok!
Telekom 1000-es nethez a jelenlegi D-link DIR-842 szolgáltatós router helyett melyiket szerintetek? Stabilitás, jelerősség, sebesség, firmware ellátottság.
Egy USB-s külső vinyó is rá lenne dugva a Xiaomi Mi Box3-hoz, mint tárhely.
Asus RT-AC58U
TP-LINK Archer C7 AC1750Köszi.
-
aktív tag
Köszönöm!
rekop: TP-link és Ubiquiti között mi a különbség? Árban ahogy látom közel azonos árban vannak. Illetve a vezérlő mindenképpen kell? Nem lehet azt pl egy kliens gépről webfelületen, kliens progival managelni?
Gubek-Einste: Újépítésü családiházba lenne, tégla belső falak többnyire 10cm, pár 30cm tartófallal, illetve vasbeton födémmel. Ezért is kell mindkét szintre egy AP. Alapterület kb 90nm egy szintnek, nagyából négyzet alaku, tehát durván max 15m-re kell elmennie házon belül. Kertvárosi rész, tehát max 1-2 wifijelet látok és azok is nagyon gyengék. Net: DIGI Gigabites.
Ár úgy alakul, hogy nem szeretnék csillagászati összeget költeni, de vezetéken menjen a gigabit, wifin meg minnéltöbb (értelemszerűen itt nem a gigabit a cél
).
-
killerjohn
addikt
válasz
WaterWave #64868 üzenetére
nekem a 4K TV simán megtalálja az összes DLNA szervert a lakásban és tökéletesen lejátsza az 40+GB méretű 4K .mkv fájlokat, felismeri a több hangsávot, feliratokat, mindent...
most még a tv alatti notebook-on van a DLNA szerver, de hamarosan 15 méterre, 3 db 50-es fallal arrébb lesz a NAS a kamrában... na ezért kell nekem kábel. Ráadásul simán agyf@szt kapnék ha a 4k playback alatt megfogná egy-két nagyobb művelet (PS4, hálózati backup, stb) a wifit és akadozna a filmem...
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
routert szeretnék vásárolni teljesen általános otthoni használatra. Három jelöltem van. 1 különleges kérésem lenne a szoftverrel kapcsolatban, hogy a no-ip dinamikus dns szolgáltató elérhető legyen a szoftveren belül, illetve az se baj, ha van IPSEC vpn, de az már csak extra lenne, alap elvárás a no-ip. Az alábbi három közül melyikben található meg ez, illetve melyiket ajánlanátok a legjobban?
- ASUS RT-AC1200G Plus Dual-band wireless-AC1200 router
- TP-LINK Archer C1200 vezeték nélküli dual bandes router
- TP-LINK Archer C5 AC1200 vezeték nélküli Dual Band-es Gigabites RouterGyorsan kiemelném, hogy szoftvert változtatni nem akarok, gyárit szeretném használni.
-
válasz
WaterWave #64865 üzenetére
Nem igazán értem, hogy mit nem értesz.
4K-s tapasztalataim ugyan nincsenek, de a sima FullHD stabil átviteléhez is gyakran nem elég a wifi.
Valamilyen adatkapcsolatnak lennie kell a forrás és a kijelző (mondjuk tévé) között, és mostanában a magamfajta hagyománybuzi őskövületeken kívül meglehetősen tipikus az, hogy a forrás nem a tévé alatt van, hanem valahol távolabb a hálózatban. Ennek a kapcsolatnak a stabil közege pedig a kábel.
Családi házban lakom, elég jó eszközeim vannak, de amikor a szomszéd társasházban a felém eső lakásokban elkezdik aktívan használni a wifit, máris elég zavaros lesz a vétel ahhoz, hogy már a FHD videók is be-beszaggatnak a notebookon.
Egyébként meg lehet, hogy ez túlzott idealizmus a részemről, de valahogy úgy gondolom, hogy nem illik feleslegesen terhelni egy korlátos erőforrást. A frekvenciák tipikusan ilyenek. Ha tehetem, maradok a saját drótomon belül -- nekem is jobb, és annak is, akinek jobb oka van wifizni.
MaCS
-
WaterWave
veterán
Oké így értem... Mert el nem tudtam képzelni minek...
Nálam 4k lejátszó van (Himedia q10 pro), nyilván ha akarok 4k tartalmat vagy bármit nézni, akkor bekapcsolom és azon keresem ki a nas szerverét és a rajta lévő anyagot. q10 összeköt erősítővel hdmi, erősítő összeköt hdmi tv.
Itt minimum már spóroltál magadnak egy cat5e kábelt, mert fölösleges a tv-re kábel.
De persze megértem a tv-seket, is de szerintem nagyobb lehetőségek vannak egy 4k lejátszóban mint egy tv-be épített dologban. Ha csak a támogatásokat nézem akkor is. -
WaterWave
veterán
És a tv saját lejátszója maximálisan megbírkózik a feladattal?
-
-
WaterWave
veterán
Jó végtére megértem ezt is... de komolyan verjetek agyon (agyon, totálisan félholtra), ha értem, hogy a 4k tv-re minek kábel. Maximum akkor tudom elképzelni, ha plexen akarsz nézni tartalmat. De akinek van média szervere vagy bármilyen szerver amit kábelezéssel megold, utána minek kábelezni a tv-t azt nem értem.. hdmi-vel összekötöd, azon átmegy a kép, házimozi erősítő meg hdmi a hang.
-
Cyrin
addikt
muszáj belinkelnem, bocs...lehet ez ontopic?
-
rekop
senior tag
válasz
killerjohn #64859 üzenetére
Igen, jelenleg nálam is SG1016DE és Erlite3 van, csak az AP-om más mint amit írtam. Nem egy ördöngösség beállítani ezt a routert sem, a vlan-os része a dolognak ami egy kicsit komplikáltabb.
-
Multibit
nagyúr
válasz
killerjohn #64860 üzenetére
Szerintem ahova lehet, oda érdemes kábelt tenni.
Elég, ha ott szivatja magát az ember, ahol muszáj (mobil eszközök). -
válasz
WaterWave #64853 üzenetére
A fizikával azért nem érdemes vitatkozni. A kábel stabil, megbízható átviteli közeg, a wifi lehet ugyan egyre jobb, de a zavarmentessége, stabilitása meg sem közelíti a kábelét.
Én ennek tiszteletére körbekábeleztem a házat. Tettem ezt annak ellenére, hogy az RT-AC87-esem történetesen nagyon jó wifi-jelet biztosít a legtávolabbi sarkokban is, mobilon, notebookon mégis renszeresen fordulnak elő akadások.
MaCS
-
Xaels
félisten
Ezen most ne vesszetek össze, egyéni preferencia kérdése otthoni szinten. Én nem szeretnék kábelezni.
-
-
kezo0
addikt
válasz
WaterWave #64850 üzenetére
Azt a kapcsolatot, amin keresztül nagyméretű (ill. nagy bitsebességű) médiafájlokat akar az ember streamelni, mindenképp érdemes kábelen, és nem wifin keresztül megvalósítani. De úgy általában is, minden eszközhöz, ami nem mobil, hanem fix helyre van telepítve, erősen javasolt a vezetékes hálózati kapcsolat kiépítése.
-
WaterWave
veterán
válasz
Gubek-Einste #64849 üzenetére
Azt ne mondd nekem, hogy a tv-t a játékkonzolt, a laptopokat, a mosógépet, az erősítőket mind lekábelezed mert elsírom magam
-
-
-
WaterWave
veterán
válasz
Gubek-Einste #64845 üzenetére
Pont, hogy amit lehet azt wifin... kivéve pl egy nas szerver, ahol kell a kraft... (lehetőleg cat5e kábellel)
Ami fontos, azt 5ghz-re... hogy ne legyen zajos a jel...
Ami nem fontos, az mehet 2.4ghz-re....mindent ráköt kábellel akkor kábelrengeteg lesz az egész lakás...
-
Xaels
félisten
válasz
woodworm #64844 üzenetére
[link] egy ilyen TV. Van amikor teljesen jól megy az 1080p Plexen keresztül, de tegnap többször is megszakadt. Ma gyakorlatilag egy 1GB-os BDrip sem ment végig gond nélkül délután, azután a Huawei Mifit újraindítottam és most jó. Ezért is gondolom, hogy nem a TV a probléma forrása.
(#64845) Gubek-Einste pont a kábelezést akartam elkerülni. Egy C7-est kinéztem egyelőre.
Erről vélemény? 4G-n lehet jobb a vétele mint a Huaweinek? -
-
Xaels
félisten
válasz
Gubek-Einste #64841 üzenetére
Ez egy tégla, családi ház. Az eszközök egy szobában vannak, max ugye a telefonok és tabletek kerülnek ki de akkor is max olyan 5m-t és 2 falat jelent.
Az elvárás az, hogy a TV-n akadás/megszakadás nélkül tudjunk nézni a többi eszközről streamelt nagy adatfolyamú médiát akkor is ha épp Wifin lóg a többi eszköz is. Ezért hajlandó vagyok verébre ágyúval, ha érted mire gondolok.
-
-
Ha tud ez a Huawei USB modem módot akkor elég lesz egy mobilnet képes USB router is a feladatra.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N (OFF)(panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)(/OFF)
Dual band wifivel: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
Kicsivel 30k felett van az Asus AC66U B1
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel rendelkezik) -
Pityke85
csendes tag
Sziasztok!
Hamarsoan nálunk is elérhető lesz az 1000-es DIGI net. Szeretnék előre felkészülni router szempontjából.
Kiszemeltem 3 potenciális jelöltet, de nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb választás megbízhatóság és sebesség szempontjából.
1. ASUS RT-AC66U B1
2. TP-LINK Archer C8
3. TP-LINK Archer C9Leginkább a pro és kontra érvekre lennék kiváncsi. Ami még fontos, hogy van egy 4TB-os USB 3.0-s külső HDD-m is amit mindenképp szeretnék hálózaton keresztül folyamatosan elérni.
Másrészről még nincs okostévénk, de tervezem, hogy hamarsoan beruházunk egybe. Szeretném ha nem lennének kompatibilitási problémáim. Torrentezéshez össze van rakva egy kisfogyasztású asztali gép, az megy a nap 24 órájában. Panelban lakunk, de a jelenlegi WDR 4300-as router már kezd kevés lenni.
Várhatóan az alábbi eszközök csünghetnek majd a jövőben a hálózaton.: 1 TV, 1 PC, 2 laptop, 2 telefon, 1 tablet.
Előre is köszönöm.
-
Xaels
félisten
Sziasztok. Megnéztem a téma összefoglalót, de azért kérdezek ha nem gond.
Jelenleg Telenor 100+100GB Hipernetet használunk egy Huawei E5377T wifis modemmel. Erre csatlakozik itthon egy Sony Androidos okostévé, amin MyTv-t nézünk amikor tv megy, egy laptop ami amolyan média szervert tölt be, egy tablet, két telefon meg egy PS4. Ez a kis vacak Mifi kevés, pláne ha 1080p tartalom átvitelére kerül sor.
Olyan 20-30k körül keresnék, idehaza megvehető Mifit vagy rendes Routert amire rádugva a Hipernetet (később lehet lesz 1000-es Digi) stabilan menne itthon a média szerver?
-
válasz
Maksifül #64834 üzenetére
A feltüntettt értékek (1300Mbit) névleges adatok. Azt jelentik, hogy elméletileg, ha megfelelő számú és tudású eszköz (kliens) kapcsolódik rá, akkor összesen(!) ennyit tud nekik leadni. Egy-egy kliensnek (laptop, mobil) a gyakorlatban a leírt szám töredékét adja... a kliens tudásától és a környezeti viszonyoktól függően.
Ebben a topikjban a 860L B1 kivételével nem ajánlunk Dlink terméket. Ahhoz is a gyári szoftver cseréjét javasoljuk un. CFW-re. De -ahogy írták - tehetsz vele egy próbát.@motown5l
Attól függ... honnan vetted a xiaomi 3G-t és az adott szállítmányra mit rakott a gyártó. Ha belpiacra (kína) szánt eszközt küldenek, akkor azon kínai felület lesz. De nem nehéz lecserélni angolra. -
-
Maksifül
senior tag
válasz
Gubek-Einste #64831 üzenetére
Köszönöm szépen!
Ilyen router jó alternatíva lenne a cserélre? Még wifi-re is 1300Mbit-et írnak.
-
-
SPeti1984
senior tag
Az Asus RT-N12 plus és az RT-N12 D1 között van valami érdemi különbség? Úgy láttam mindkettő tudja alapból a range extender funkciót illetve mindegyik wifi router is egyben. Vagy mi az oka hogy korábban pont a D1-et ajánlottad?
-
válasz
Maksifül #64830 üzenetére
A v1-es csak ennyit tud, nincsen benne hardveres NAT.
Kábelen nem gond a teljes sebesség kihasználása de wifi-n már igen, nem lesz meg semmilyen eszköz párral sem a teljes sebesség értelmes áron.Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
Kicsivel 30k felett van az Asus AC66U B1
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel rendelkezik) -
Maksifül
senior tag
1000Mbit-es Digi nethez a wifi-s modem mögé milyen routert ajánlotok?
pillanatnyilag a fehér színű, háromantennás TP-Link TL-WR1043ND dolgozik alatta, de ahogy nézem, erről még kábelen sem jön át 130Mbitnél gyorsabban a net. Persze, lehet, hogy a gépben lévő hálókártya a ludas.Ötletek, javaslatok? Hogy lehet maximálisan kihasználni a teljes sávszélességet kábelen és wifi-n?
-
rekop
senior tag
válasz
killerjohn #64828 üzenetére
-
killerjohn
addikt
válasz
Intruder2k5 #64825 üzenetére
tanulok, tanulok, köszi!
ez alapján miért tűnik nekem úgy hogy a vlan szeparáláshoz nem is kell a routeren állítani semmit?
https://www.tp-link.com/us/faq-328.html
-
válasz
Jocikablack #64819 üzenetére
Akkor 5 GHz-n használtad, 2,4 GHz-n biztosan nem tudtál ilyen értéket mérni.
Azon gondolkodtam, nem lenne jobb egy switch a digi modem után? Rákötném mindkét routert.
Mivel egy időben csak PPPoE kapcsolat lehet aktív így egyszerre nem fog menni a router. -
válasz
killerjohn #64824 üzenetére
Nem szűkültünk egy gyártóra, de az átlag soho routerek nem szoktak vlan képességgel rendelkezni, viszont a cfw-k meg a legtöbb esetben nem támogatják a hw nat-ot, így nem tudnád kihajtani vele az 1000-es netet. Így marad három három variáció, az egyik, hogy megveszel olyan eszközt ami gyárilag tudja mindezt, ez lenne a mikrotik, ubiquiti, vagy valami más "félprofi" router, a másik lehetőség, hogy veszel olyan soho routert, ami kellően erős hardverrel rendelkezik ahhoz, hogy hw nat nélkül nyers erőből kihajtsa a neted, a harmadik pedig az, hogy olyan soho eszközt választasz, amire elérhető olyan cfw, amiben van valamilyen nat gyorsító funkció.
Utóbbi két halmazba tartozik még pl. a D-Link DIR-860L B1, a TP-LINK több modellje is a 1043ND-től az Archer C7-ig, vagy épp az ASUS RT-N18U is.
-
killerjohn
addikt
válasz
Intruder2k5 #64823 üzenetére
lol, ez ennyire rétegigény, hogy leszűkültünk egy gyártóra, miközben majd' minden switch tud vlant? beszarás...
és melyik eszközt javasolnád?
szerk: egyébként lehet hogy félreértem és nem is a routernek kell tudnia vlant támogatni, hanem csak a switchnek és az AP-knak (multi ssd, vlan)?
-
válasz
killerjohn #64822 üzenetére
Ha hajlandó vagy emiatt CFW-t tenni a routerre, mondjuk egy OpenWrt-t, akkor lehet például Archer C7, ellenkező esetben viszont inkább valami MikroTik eszközben kellene gondolkodni, ami gyárilag is képes erre. Én viszont azokat nem ismerem nagyon, pl. nem tudom melyik képes lekezelni a Gbit-es netet, de majd valaki segít ebben is.
-
killerjohn
addikt
válasz
Intruder2k5 #64821 üzenetére
akkor back to square one.
Kellene egy router, beépített wifivel vagy anélkül. Előtte SG1016DE van, mögötte gigabites digi net. A switchen lesz 3-4 AP, sanszos hogy EAP245. 3 VLAN lesz kialakítva. Mi a javaslat?
-
válasz
killerjohn #64820 üzenetére
Gyári szoftverrel? Erősen kétlem, és ez emulátorban sincs nyoma.
-
killerjohn
addikt
válasz
killerjohn #64811 üzenetére
erre tud valaki válaszolni? neten semmit se találok arról, hogy az archer c7..9 tud-e legalább 3 vlant
-
uriember
aktív tag
válasz
Jocikablack #64817 üzenetére
Tp linken (1043NDv2) nálam se jött 80-100Mbps-nál több wifin, pedig gigabites Digim van, N18U-val 230-t is mértem wifin.
-
-
uriember
aktív tag
válasz
Jocikablack #64815 üzenetére
Milyen vírusirtód van? Próbáld kikapcsolni (van Defender is alapból), és mérd úgy.
Ja, és milyen neted van?
Az ac1200-on ac-n vagy n-en méred a 100Mbps-t?
-
-
uriember
aktív tag
válasz
Jocikablack #64812 üzenetére
Adminisztráció->Rendszer->WPS gomb viselkedése
-
killerjohn
addikt
válasz
Borisz76 #64809 üzenetére
és egy archer c7-8-9 együtt tud majd okosan működni az AP-kkal? Ld: automatikus roaming, stb.
Illetve ami ebben zavarNA, hogy így az éppen a routerre (azaz nem az egyik AP-ra) kapcsolódó eszközök a routert terhelik, de valójában nem lenne igazam, mivel a wifit használó eszközök többnyire nem a belső hálózaton fogalmaznak, hanem rögtön az Internet felé.
3 kúlön VLAN is gond nélkül megy az archereken, ugye?
Na jó, akkor már csak az a kérdés, hogy 7,8 vagy 9. Keresek egy comparer oldalt
-
válasz
killerjohn #64808 üzenetére
Maradhat, pl egy AP helyett jó lehet.
Sima vezetékes router is lehet venni de azok közül inkább Ubiquiti vagy MikroTik lenne érdemes venni. -
Borisz76
nagyúr
válasz
killerjohn #64808 üzenetére
Ha az AP-k jele elér mindenhová, lefedi a területet akkor akár ki is lehet lőni a router saját wi-fi-jét.
Ha nem ér el a jel vagy gyenge , akkor maradhat bekapcsolva.
Ezt nem lehet előre megmondani.
Minden lakás/ház más egy kicsit és mások a "légköri" viszonyok.
Majd a gyakorlatban látod, hogy ki vagy be legyen e kapcsolva. -
killerjohn
addikt
válasz
Gubek-Einste #64792 üzenetére
ohh, simán azt hittem, hogy olyan kellene amiben nincs wifi gyárilag. szóval ha archer lesz, és mondjuk 1-2 hónap múlva ki lesznek építve az access pointok, akkor a router saját wifije maradhat, vagy azt le illene kapcsolni?
-
szasanyi
félisten
válasz
MaCS_70 #64793 üzenetére
A jelenlegi, haldokló TP-Link routere 6k volt ~5 éve, és elégségesen kiszolgálta. Max. 13k a keret amiből ki kellene választani a lehető legjobb alternatívát (ami biztosan jobb lesz a jelenleginél).
Azért kell(ene ha lenne) hozzáértő segítség, mert sok pénzből sokkal könnyebb jót venni mint kevésből. És ugye most az utóbbi áll fent. -
Szerintem érdemesebb az Asust venni, de meg nem mondom, hogy hány forinttal ér többet.
Hosszú távra nálam mindenképpen az Asus a nyerő.
Az Asusok nálam mindig egy kicsivel jobban teljesítettek wifiben a hasonszőrű TP-Linkeknél, a felhasználói felületüket, CFW-ellátottságukat meg sokkal jobbnak tartom.
MaCS
-
woodworm
veterán
válasz
nepszter1 #64803 üzenetére
Akkor összegezve, a 3G gigabites, erősebb soc, dupla ram, nagyobb flash. Viszont nincs még belőle EU-s kivitel, ezért hiányzik az angol kezelőfelület, élő netkapcsolat és böngészős fordító kell az átláthatósághoz.
A wifi nagyjából megegyezik bennük, de a 100-as lan portok miatt kihasználhatatlan. -
humax
senior tag
sziasztok
holnapig döntőném kelljelenleg 1043 V1 Digi 500 Panel lakass
kábel kb 90-100 a sebesség
wifi kb olyan 60-80
router nélkül simán jón 500Asus RT-AC66U B1 vagy TP LINK ArcherC7 V4 AC1750 ?
nem tudom
TP LINK annyira előny nálam miért ismerem a beállítás,stb ,7éve használom a1043 V1
5000 ezer forint nem gond, de Tényleg annyira jobb az Asus?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged