Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Istv@n
aktív tag
válasz Fortian #20250 üzenetére
Azért azt egy kicsit túlzásnak érzem, hogy "nem érdemes szórakozni a plex-szel"!
Én mióta feltettem, egyszer sem volt bekapcsolva a wdtv live... Úgy van beállítva, hogy mindent eredeti minőségben adjon, ne akarjon transzkódolni, és eddig minden filmet meg tudtam nézni. Sőt. azt olvastam, hogy a külső felirat fájlokkal sokaknak problémája volt, (bele akarja égetni a filmbe, ami gondolom kb olyan mintha transzkódolna) de nálam ez sem jelentkezett.
Egy Samsung smartTV-n nézem, ha ez számít....
Az első indítás után, mondjuk volt baja a 14-15000 mp3-al, meg a 400-500 filmmel, (egyszer kétszer újra is kellett indítani mire teljes lett az adatbázis, borítóképekkel, feliratokkal, háttér információkkal együtt), de azóta nagyon jól működik. -
Devilstudio
tag
Üdv.
Van olyan nas-h amire wifi-n is át lehet küldeni az adatokat.
Gondolok itt arra hogy haza érek és az új képeket amiket készítettem átküldöm rá. Nem volt még nas-em. Ne keljen kábel.....stb 5 kép végett vagy bármi kisebb dokumentum végett.[ Szerkesztve ]
Az adatvédelem halott, és a szociális média tartja a dohányzó fegyvert.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Devilstudio #20257 üzenetére
az összes, ami WiFi képes routerre van kötve, nem a NAS határozza meg.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Devilstudio #20259 üzenetére
lap teteje, összefoglaló, GYIK rész.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
trol75
tag
-
trol75
tag
válasz Istv@n #20263 üzenetére
Linkek vannak felsorolva.
Jelenleg Mipony-val töltögetek a gépre.
Berakom a linkeket, a letöltésvezérlőbe amibe be van rakva a prémium felhasználónevem és a jelszavam.A kérdésem az lenne, hogy a NAS-nál is létezik ilyen hasonló alkalmazás, ahol a prémium adataimat be tudom vinni és korlátlanul tudok töltögetni a data.hu-ról?
Lehet, hogy tudatlan vagyok nem volt még NAS-om soha.
[ Szerkesztve ]
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Mennyire nehézkes beállítani egy FreeNAS-t vagy egy OMW-t? Nem áll tőlem nagyon messze a linux, meg a parancssorban turkálás, de azért expert-nek se mondanám magam. Egyszer szívesen beleölöm az időt, de nem szeretnék vele állandóan foglalkozni, és terminál parancsok után kutatni
Két dolog között gondolkozom, egy kétlemezes Zyxel, vagy egy épített NAS (mindét verzió innen, a hardverapróról).
A FreeNAS/OMW-s épített dologban az tetszik, hogy szoftveresen talán sokkan nyitottabb, és ha később eszembe jut majd valami, akkor kis kutakodással be tudom majd állítani, míg a Zyxel-nél lehet hogy beleütközöm abba, hogy nem tudja a szoftver azt kezelni...
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
Istv@n
aktív tag
válasz trol75 #20264 üzenetére
A pyload tud ilyesmit. Most feltettem és megnéztem mik a lehetőségek, de prémium acc. híján kipróbálni nem tudtam. Mindenesetre egy halom linket egyszerre hozzáadni (vágólapról vagy fájlból) lehet, accountokat tud kezelni, és a pluginek között láttam datahu-t is... Keress rá: "pyload data hu". Ha szerencséd van találsz érdemleges leírást.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz troszti #20265 üzenetére
Egyszeru ezeket is beallitani, linux tudas nem kell hozza. Azonban szerintem baxtatni ezeket se egyszerubb, mint a gyari nasokat! Alapjaban veve ezek is nas-ra gyartott OS-ek...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
troszti
aktív tag
válasz Alex91 #20268 üzenetére
Értem, és köszönöm
Te személy szerint mit választanál, egy Zyxel NAS520-at vagy egy külső tápegységes mini ITX lapot (intel J2900 4 magos (2.66Ghz) procival, 4GB DDR3 memóriával) FreeNAS/OMW rendszerrel? Kb egy árban van a kettő, így ez igazából nem szempont...
-
Alex91
félisten
válasz Gsx-rr #20271 üzenetére
Meg ismerkedem vele . A My Book World-omnel termeszetesen mar most latszik, hogy jobb. Kulso nekem tetszik, igy allitva kevesebb helyet foglal az asztalon. Most mjad este nezem, hogy mennyire hangos. Egyebkent beuzemelni eleg egyszeru volt.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Sz.Miki
őstag
Sziasztok, szeretnék otthonra egy megbízható és gyors csöndes nast vásárolni. Synology márkát preferálom a támogatás és a szoftver miatt. Azt nem tudom hogy melyik lenne elegendő a számomra, 216, 216play vagy 216+II főleg adatok tárolása, gyors adatmozgatás pl nagy méretű filmek esetén. Torrent használta. Akik használnak ilyet leírnák melyik lenne megfelelő? Köszönöm.
-
Alex91
félisten
-
junior11
veterán
Sziasztok, a Zyxel (pl. NAS326) és Qnap (pl. TS-228) esetében milyen szintű a támogatás, meddig kapnak frissítéseket, új funkciókat? Ha jól tudom, pl. a Synology hosszútávon támogatja a cuccait, a másik 2 gyártó hogy áll ilyen téren? Köszi szépen.
The Truth Is Out There - Az igazság odaát van
-
ZS3NI
őstag
Teljesen kezdő vagyok NAS témában, most vettem egyet. QNAP TS-228 lett a kiválasztott.
Kérdésem, hogy hogyan kellene konfigolni, hogy kívülről is elérjem az adatokat? Egy androidos tv boxra szeretnék filmeket streamelni (amin kodi van).
Lokál hálózaton SMB-vel megy simán, kívülről viszont nem érem el a tartalmát. Kaptam valami külső ddnst (xyz.myqnapcloud.com) és amikor rámegyek, akkor a modemem konfig oldalát hozza be... Nyitni kell esetleg valami portokat?
IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Mennyire "kell", szükséges a synology nast regisztrációs kártyával venni? Milyen előnyökkel jár? Mondjuk egyik webshopot nézve kb. 10k a különbség meg amit még láttam, hogy a regisztrációs kártyával 2év a gari nélküle pedig 1év.
-
-
MCGaiwer
addikt
Sziasztok, létezik olyan 2 rekeszes NAS, amiben 12cmes ventilátor van? vagy pedig szabványos 8as?
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Több helyen olvastam, hogy a Zyxel NAS520 felhős kezelése nem az igazi, viszont egyik tesztben sem esett arról szó, hogy ez pontosan mit jelent.
Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatban?
Fontos lenne, hogy az adatokat külső hálózatról is elérhessem, és ha ez nem működik rendesen ennél a NAS-nál, akkor lehet másikat kéne választanom
Köszi,
-
DM-Fan
nagyúr
Sziasztok!
A múltkor tipródtam itt a topicban, a héten végül megvettem a Zyxel NAS542-t - ez egy négyfiókos készülék. Már szemeztem vele egy hónapra, vártam, hogy essen az ára, mert alaposan ingadozni szokott, aztán kénytelen voltam lépni, mivel egymás után fogyott el mindenhol, jelenleg gyakorlatilag már nem is elérhető, az utolsót hoztam el a boltból és a nagykerekben sincs már - lehet ez később majd változik, bár most nézem, hogy pl. az E-Digital oldala is azt írja, hogy kifutott. Mindegy, korrekt áron volt, 57 eFt volt a vége, volt már olcsóbb is, de szerintem egy 4 fiókos cuccért ez korrekt - tekintve, hogy a Synology legolcsóbb 4 fiókos megoldása minimum ennek az összegnek a duplája (de inkább több), de ami vicc, hogy jelenleg a D-Link 4 fiókosa is 70-80 eFt között mozog és hardveresen, illetve szoftveresen is jóval gyengébb.
Egész masszív készülék, 2 kilogramm, igényes anyaghasználatú, szimpatikus a HDD-elhelyezés is: a frontlap mágneses zárral rögzül, emögött ott van 4, kihúzófüllel és reteszes zárral szerelt tálca, amibe csavarmentesen stabilan rögzíthetők a HDD-k.
A beüzemelés könnyű volt, minimális router-konfig és DHCP-címkiosztás után már ment is. A frissen vett HDD-t belepakoltam, gyorsan, gond nélkül megformázta, aztán már ment is a firmware-update, aminek következtében még szebb grafikus interfészt kapott a böngésző-alapú UI.
Szívfájdalmam, hogy a korábbi D-Link 320-ból kivett HDD-ket hiába pakolom bele, mindenképp formázni akarja, így marad az adatmigrálás, ami jelenleg is zajlik, de ezzel számoltam.
PC-ről simán 80-90 MB/s közötti sebességgel nyeli az adatot konstansan, a D-Link-ről úgy 35 MB/s sebességgel, asszem ez az utóbbi sara, az csak ennyit tud.A másik, szentségelésre okot adó téma viszont az NFS-megosztás volt, amivel végül nem is boldogultam. Hiába telepítettem fel neki az erre szolgáló kiegészítő pakkot, hiába konfiguráltam és állítottam be a mappahozzáféréseket, a Popcorn az istennek nem akart használható tartalmat találni ezen protokollon keresztül. A D-Link-nél ez simán ment, de a Zyxel mappajogosultság kezelése egy rémálom ilyen téren. Mindegy, pár óra szenvedés után ezt elengedtem és Samba protokollon keresztül szolgálom ki ezentúl a Popcorn-t. Azt bezzeg simán elfogadta és röcc nélkül megy.
A mobil applikáció működik, simán látja és böngészi a NAS-t, DynDNS-t/távoli elérést még nem próbáltam.
Szóval alapvetően elégedett vagyok vele, csendes, ugyanis baromi nagy, 12 cm-es ventillátor van benne, ami általában 900 RPM körüli értéken jár, így kvázi teljesen hangtalan, szemben a D-Link-el, ahol a 4 cm-es venti már 10 perc után erősen zajongott. Azt hiszem nem volt rossz vétel, de majd hosszabb távon kiderül.
Get Moded!
-
bozsozso
őstag
válasz DM-Fan #20288 üzenetére
Ha lesznek már tapasztalataid a nassal akkor szívesen veszem, mert én is dlink 320l-t cserélnék le valami négylemezesre. Első körben a synologynal áltam meg, de jelentős az árkülönbség. Ami még vonz a synologyban, hogy lehetnek küldönböző méretű hdd-k benne. Én mindenképpen raid-ben szeretném használni még akkor is ha jelentős tárterületet bukok.
Most már csak jó lenne valahogy a dlinket visszakapcsolni, mert áramtalanítva volt és nem indul.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz bozsozso #20289 üzenetére
"Ami még vonz a synologyban, hogy lehetnek küldönböző méretű hdd-k benne."
Ha fizikai méretre gondolsz, akkor tudd, hogy ebbe a Zyxel-be is tehetsz 3,5"-os, illetve 2,5"-os HDD-ket is, illetve SSD-t is. Támogatott mind. A tárkapacitásbeli különbözőség pedig megintcsak nem számít. Talán annyi korlátja van, hogy 16 TB lehet a RAID-kötet maximális mérete.
A Synology szerintem iszonyatosan túlárazott. Először én is abba akartam invesztálni, de egyszerűen nem ér 130-150 eFt-ot egy 4 fiókos NAS otthoni célra.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Alex91
félisten
válasz DM-Fan #20290 üzenetére
A Synology SHR rendszerere gondolt, ami valoban egyedi a tobbihez kepest. A jo az benne, hogy elindul 1 lemezzel, aztan 2-vel, majd 3-ra bovitheti ugy, hogy kulonbozo kapacitasuak a lemezek, es a bovites soran megmaradnak az adatok.
-
bozsozso
őstag
-
Alex91
félisten
válasz DM-Fan #20295 üzenetére
Persze, annyi penzert meg foleg! Csak ugye ezzel eleg gazdasagosan lehet hasznalni a nas-t. Ha keves a hely, akkor veszel egy uj hdd-t, es mondjuk mindig az akkor legjobb ar/kapacitas aranyut. Igaz, van veszteseg, de amikor kidobod majd a legkisebb kapacitasut, akkor visszanyered az elvesztett tarhelyet. Ha nezed a kalkulatort, akkor latszik, hogy gazdasagosabb kulonbozo meretu lemezekkel, es nem kell indulasnal 3 db lemez...
-
DM-Fan
nagyúr
válasz bozsozso #20296 üzenetére
Ez tény, de az ára akkor is horror. Bármennyire is minőségpárti vagyok a legtöbb készülék terén, de itt azt mondtam, hogy épeszű kompromisszumot kell kötni. Eddig teljesen jó ez a Zyxel, amit nem tudtam megoldani vele, azt megoldottam máshogy, mint eddig. Gyors, csöndes, stabil, 4 HDD-t fogad. Az adatmozgatás miatt szívom picit a fogam, jódarabig elleszek vele, de speciel ha Synology-t vettem volna, akkor is ugyanez lenne a helyzet. Ez a szomorú ezen architektúrákban, hogy nem képesek a gyártók megoldani azt, hogy működjön az egyik NAS-ból kivett - ráadásul nem RAID-be sorolt - HDD a másikban.
Alex91: igen, nézegettem, kombinálgattam a kalkulátorral az imént, tényleg meggyőző. Mondjuk nálam nem szempont, mert én nem RAID-ben használom a HDD-ket, hanem mindegyiket önálló lemezként. Ami nagyon fontos adat, azt így is duplikálom egy, a NAS-on kívüli HDD-re, amit földrajzilag is elkülönítek. A többinek meg tökéletes a sima basic setup, még jó is, hogy tudom melyik HDD-n mi van, téma szerint szét vannak válogatva a dolgok, ha pedig megtelik egyszer a NAS, akkor felcímkézhetők a HDD-k és a fiók kihúzását követően betolható a polcon levő másik HDD, amire épp szükség van. Szóval számomra még jobb is, hogy nem RAID.
A 3 lemez nekem egyébként már megvan, pont azért kell nyugdíjaznom a D-Link-et, mert kinőttem és 4 HDD-t viszont szeretnék elérni egyszerre, hogy annyit azért ne kelljen csereberélni. Most még marad egy "lyuk", ha majd egyszer betelik a most vett harmadik HDD, tehát ez a NAS jódarabig kiszolgál még HDD-cserélgetés nélkül is. A D-Link-ek ráadásul sokkal kényelmetlenebbek HDD-cserélgetés szempontjából. A Zyxel-nél nagyon prímán hozzáférhetők és könnyen cserélhetők a lemezek.[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
MCGaiwer
addikt
válasz MCGaiwer #20284 üzenetére
akkor máshogy kérdezem:
melyik a leghalkabb 2 rekeszes NAS, ami otthoni felhasználásra ajánlott? A legfontosabb, hogy tényleg hangtalan legyen. Ha esetleg belemegy egy 8 cm-es szabványos ventillátor, az külön plusz. Csak sima adattárolásra kell, torrentezés nem lesz róla (max rá), se médialejátszás, egyedül annyi kell, hogy 4k-s filmeket ki tudjon szolgálni a tévén. Keretet nem szabtam meg, csak az ésszerűség a fontos.
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 4 Kontroller
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest