Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dani3l
őstag
válasz fogtunder #6884 üzenetére
Nem csak az adatforgalom a lenyeg.
Atlag hasznalatnal lehet, hogy eleg lenne a 413j, de ha egyszerre csinalnal több dolgot is azok közül, amiket irtal, mar lehet hamar elfogyna..
Hiaba nincs a letöltesnel kimenö adatforgalom, a torrentek futtatasa is terheli valamilyen szinten a nast, minel többet futtatsz, annal nagyobb a terheles, az ip kamerakkal ha rögziteni is akarsz, az is plusz terheles folyamatosan. Illetve a raid tömbök irasa is terheli valamennyire a procit. Raid hasznalatnal ha jol emlekszem, eleg nagy a különbseg az arm meg a ppc vagy az x86 procik között..
Raadasul ha jol sejtem az ipad-re streamelve lenne a media, tehat ha meg a nas elkezdi transzkodolni is az adatot ezek mellett, akkor mar igencsak hamar el fog hasalni..#6885: Szerintem a 413 böven eleg lenne. Nem akarlak rabeszelni semmire meg lebeszelni sem, nezz azert teszteket a neten.
(En is nezegettem nemreg, mivel ugy volt, hogy lecserelem a 213-at 413-ra, de egyelöre halasztottam a projektet.. Szerintem ha nem csak adatok tarolasara kell a nas, akkor biztosabb valasztas a 413.)[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz fogtunder #13120 üzenetére
"olcsó nasból a ZyXelek ajánlottak csak mostanság?"
Teljesen korrekt megoldások. De ez megint csak ingerencia kérdése. Nekem a synology semmivel nem nyújt többet mint egy Zyxel, mert megoldom rajta mi kell FFP alatt plusszban.
FFP-vel lehet rá varázsolni SSH-t, onnan pedig nincs megállás. FFP alatt kb 683 csomag van jelenleg, ami elérhető a repokban. Ide feltöltöttem a listát.
Távoli elérés: Sima webes elérés az admin felülethez, megosztott mappákhoz valamint ftp, ssh, telnet. Nyilván ezekhez kell valamilyen dinamikus dns szolgáltatás.[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
BaLee
addikt
válasz fogtunder #13272 üzenetére
Jaj ennyire ne általánosítsunk már...
Nekem van egy D-link DIR-825 routerem, semmi gondom nincs vele és simán lehet rajta keresztül másolni 60-80 megabyte/s sebességgel ami azért gigabites routerek közt is elég ritka szerintem (vagy az volt 1-2 éve, azóta nem követtem a fejlődést).
Volt egy DLINK DNS-320L NAS-om is, 2 évig használtam bármiféle probléma nélkül és nem okozott neki problémát, ha 2 raid tömböt akartam rajt létrehozni a 2 vinyón egyet raid0-van egyet raid1-ben, ellentétben a Synologyval amin ez kivitelezhetetlen...Az lehet, hogy neked nem volt vele szerencséd de szívhattál volna bármivel ha épp rosszat fogsz ki.
Bennem pl. fel sem merült kérdésként a fenti 2 raid kötetes történet, hogy a Synology tudja-e, ha a 2-3 éves agyonszidott Dlink-em is tudta, mégsem állítom hogy a Synology szar. Bár ha ezt megrendelés előtt tudom lehet nem Synologyt veszek. (kamerakezelés miatt váltottam rá a Dlinkről)[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz fogtunder #13329 üzenetére
jó dolog ilyen fajta rugalmassággal rendelkezni, viszont drága. a zyxel esetében talán nem annyira, a syno-nál viszont igencsak. én pl. azt tervezem, hogy amikor kinövöm a 3TB-ot, akkor veszek egy nagyobbat, és migrálok. sőt, az is lehet, hogy a NAS-t is cserélem.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz fogtunder #13338 üzenetére
így igaz - ha valakinek van kedve / ideje jobban kiismerni a Zyxel lehetőségeit, akkor azzal tud spórolni, és nem veszít feature-t (sőt, a 325v2-nek a hardvere is elég combos). minimális macera igénye esetén jobb a Syno.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
félisten
válasz fogtunder #13346 üzenetére
Giorgio, Egon -- köszönöm!
Akkor hát abban maradtam kedves magammal, hogy a világ fejlődik, és a JBOD-ban is megoldották, hogy valahogyan izolálva legyenek logikailag a lemezek -- amit valahogy triviálisnak is tartanék.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Petyyyyy
addikt
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz fogtunder #13506 üzenetére
Sajnos a TP-Link routert nem érem el sehogy PC-ről, így jelenleg azt sem tudom, hogy a DHCP be, vagy ki állásban van.
Nem tudom miért, de nem látom, mint eszközt a hálózaton a TP-Link-et...(#13507) kabar!
LAN portok egyikébe van dugva...(#13516) Gsx-rr !
Fúú, már vagy 100x megcsináltam.[ Szerkesztve ]
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
Haart
addikt
válasz fogtunder #13514 üzenetére
Köszi a megerősítést
Azóta elhoztam a Nas-t és örömmel konstatálom hogy hálózaton tudja a gyár által megadott write/read adatokat, jelenleg is 66k-val másolok rá. Tetszik
Olvasást még nem próbáltam de ha az irás ennyire közel van a gyári értékhez akkor az olvasás sem fog nagyon csalni -
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz fogtunder #13522 üzenetére
Na továbbra is áll a bál nálam...
Mindent szétbombáztam, és újból összeraktam.
A TP-Link router-t PC-ről (2-vel próbálom) nem érem el sehogy.
Hiába csináltam resetet, semmi.
Mindent kihúztam a PC-ből, és közvetlenül összekapcsoltam vele a routert, és a 192.168.1.1-re semmi.
(Ugyanez a cím mobilról való elérése azonnali csatlakozást eredményezett.)
Szóval hiába szedtem szét mindent, semmi előrelépés nincs, sőt...
Így természetesen a router után kötött NAS-t sem látom!
Most nincs hálózatom, nem érek el semmit, egyedüli dolog az, hogy a router resete után mobilról a wifi rész jelszós védelmét beállítottam.A döbbenet az előbb írt mobilos elérésen kívül az, hogy mind wifi része, mind pedig switch-ként használva a routert hibátlan.
Valakinek ötlete?
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
IamGabor
tag
válasz fogtunder #13559 üzenetére
Köszi a gyors választ! Melós anyagok. Minden kliens gépeknek pl. az Asztala, vagy a Levelezés mappája. Egyszerre nem lenne nagy terhelés, mert időzítve lenne a különböző időpontokra a mentés.
Szervert használok én is máshol. Ubuntu-val. Milyen op rendszerrel lehetne még ? FreeNAS? Annak úgy tudom elég sok memória kell. Sajna szűkösek a keretek. (önkormányzatok) :/
"Józanul vadászni pont olyan szar, mint horgászni....... józanul."
-
Hooper
őstag
válasz fogtunder #13606 üzenetére
Igazából mindkettőt
Az alap elképzelés az volt hogy veszek egy popcorn hour a400 lejátszót és mellé egy Syno 215J NASt.
A lejátszómat már szeretném fejleszteni mivel fullhd projektor és 106" vászon van itthon, a nas meg kiváltaná a sokat fogyasztó gépet ami sokszor csak a lejátszó etetése miatt megy valamint torrentezik, esetleg feltöltök felhőbe munkákat (k*csög Tnél vagyok és 15/1 Mbps a max netem, így sokszor mikor munkát kell feltöltsek éjszaka csak emiatt marad bekapcsolva a gép, mert csiga lassú a feltöltésem)Apropo, igazából félek is hogy mennyire van létjogosultsága a nasnak nála: a feltöltésem vérszegény.. ha nem vagyok itthon nem hiszem hogy tűréshatáron belül lenne a várakozási idő mire elérek/letöltök bármit is a NASról.
Itthon dolgozok PCről, eddig nem igazán fordult elő hogy kellett volna valami ami itthon van és én nem a gép előtt ülök. ezen kívül megy a torrent és a letöltött tartalmat a lejátszó átlövi az erősítőre és megy a mozi.
Tableten csak netezek, laptopon szintén.
Persze lehet ha lenne használnám... de a félelmem továbbra is az hogy ilyen sz*r feltöltéssel amúgy se érnék el semmit távolról.Szóval lejátszót szolgálna ki a nas és torrentezni.. nyilván tárolnék is ott mindenfélét, de azokra amugy is 90%ban a PCn van szükségem.
Visszakanyarodva:
nézegettem a synokat használtan is és akkor találkoztam ezzel az asrock q1900 alpra épített NAS-al.
Elvileg DSM fut rajta, és mindent tud amit egy Syno 214+, sőt még gyorsabb is.. mindezt szinte fele áron.
aztán ahogy nézegettem a perifériákat láttam h ez valójában egy HTPC, ami kiválthatná a popcorn A400at is..Szóval most az a gond hogy ez a hardver tudna lenni NAS is és HTPC médialejátszó.. attól függ mit telepítek rá... Csak a kettő egyszerre nem?
Tehát ha veszek kettőt akkor egy egyikre "DSM"et telepítek és nasként virít a másikra mellette meg XMBC-t és akkor az onnantól lejátszó? -
McSico
senior tag
válasz fogtunder #13682 üzenetére
Kiinduló pontnak végignézem az ajánlásaidat, hátha valamelyik elnyeri a tetszésem. A freeNAS-t próbálgattam, de valahogy nem nekem találták ki. A rendszer igényéről nem is beszélve. Nem terveztem 4gigánál több ram-ot belefektetni a dologba.
Adat ügyileg minden lenne rajta, ami most 3 gépen van szétosztva, szal vegyes vágott. Onnan menne a zene film meg minden.
"Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"
-
z123456789
addikt
válasz fogtunder #13695 üzenetére
Én is úgy gondoltam hogy a Zyxel lenne a legjobb ajánlat, ahogy elnézem a tulajdonságokat, árakat.
(Egy haveromnak kell nem nekem. Én is egy ilyet birtoklok egyébként )
Router + HDD nehezebb terület. Ahogy írtad kis terhelésnél elmegy.De én szerintem ki lesz használva az a NAS az egyéb funkcióival együtt, és egy NAS felületének a betöltési ideje jóval kellemesebb mint a router + HDD-é.
Köszönöm az ajánlást. -
mandju
senior tag
válasz fogtunder #13710 üzenetére
köszönöm a válaszod.
* JVC DLA-Z1 * gerriets opera white - ultra thin frame 135" 2.35:1 AT * Trinnov Altitude 16 * FusionAmp * Apollon Audio NCMP 6350 * Apollon Audio NCMP8350 * 3 Pronomic XA1400 * HTPC MadVR * DIY H16-15 Bold Series * 6 BMS18N862 * Trinnov waveforming *
-
ladlac
tag
válasz fogtunder #13695 üzenetére
az egylemezes kategória eléggé állóvíz, érdembeli újdonság szerintem nem várható igazán, szóval erre nem érdemes várni. a legalapabb Syno árából kijön az itt gyakran ajánlott ZyXel 325 v2, én inkább azt venném, erősebb proci és kétszer annyi RAM, ami torrenthez jól tud jönni, második lemezt meg nem kötelező rakni bele, ha nem kell.
Most ebben gondolkozok én is, de az érdekelne, hogy mi van akkor, ha szükségem van egy második lemezre. Jár valami hátránnyal, ha a másik HDD hónapokkal később kerül bele? Elég sokáig elleszek 4 TB-tal, de benne van, hogy kell mégegyszer ennyi. Csak multimédiás fájlok tárolására használnám.
-
airsoftpro
csendes tag
válasz fogtunder #13727 üzenetére
Vettem egy ASUS RT-AC56U routert, gondoltam nem veszek NAS-t, ha ki tudja szolgálni igényimet, mely torrentezés, és média lejátszás lett volna. Viszonylag erős routerről van szó, 256mb ram, 2magos proci, usb 3.0 port, de sajnos meg sem közelíti egy NAS teljesítményét. Torrentezésre még csak csak tudod használni, de más nem nagyon fog menni rajta. Sajnos mikor hálozaton akartam elérni, elég sokszor megszakadt a kapcsolat is. 1nap után visszaküldtem, és most rakok össze egy erősebb NAS-t inkább. Lehet, hogy más márka, vagy ezek közül egy még "erősebb" változat jó lehet, de ez nem jött be nekem :/
-
félisten
válasz fogtunder #13750 üzenetére
Pont ezt szeretném: a központi adattárolást és redundanciát, amit jelenleg a Sugarsync-Gdrive-OneDrive-Cubby-Mega-DropBox-Wuala körben oldok meg, ami ugyan kissé macerás, de legalább nem is igazán olcsó. Eddig nem volt szerencsém a BTSynchez, de a logikám szerint bárhová megyek a világban, VPN-nel mindig otthon vagyok... (Bár még sosem használtam, csak beállítottam.)
MaCS
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz fogtunder #13754 üzenetére
Persze valamit valamiért, de én mondjuk nem a cpu extra fogyasztását tartom zavarónak, hanem az épített PC-ben a tápegység szokott nagyon pazarló lenni, főleg alacsony terhelésen. Sajnos jellemzően nem kapni olyan kis tápot, ami ezekhez a takarékos kis mini PC-khez teljesítményben passzolna.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Joshi
titán
válasz fogtunder #13748 üzenetére
(#13748) giorgio
(#13746) MultibitKöszi a válaszokat. A helyzet az hogy pont attól frankó a nas mert egy kész termék és nem kell vele túl sokat szórakozni, egy kis finomhangolás és kész. A másik ami még a nas mellett szól, hogy keveset fogyaszt (12W). Ha egy kisebb PC-ét raknék össze az biztosan legalább a duplája de inkább a triplája lenne, ráadásul telepíthetek mindenféle oprendszert stb. Egyébként hasonló válaszra számítottam, és azért volt szükségem a megerősítésre hogy ne váltsak 100Mbit-nél nagyobb netre. Köszönöm mindkettőtöknek a választ.
-
félisten
válasz fogtunder #13752 üzenetére
Pontosan ez az elképzelésem: épített NAS, OMV-tal, legalább 4 SATA-csatlakozóval, hogy mehessen a RAID5, így nem vagyok annyira beszorítva kapacitásügyileg.
Ehhez érdekelne, hogy mennyire megoldható a TorrentSync. Eddig sajnos főleg az alábbi két véleménnyel találkoztam:
- Torrent istenkirály, nyilván a Sync is, minden mást el lehet felejteni. Egyébként nem próbáltam, de tudom, hogy jó;
- Le kellene már kattanni az ilyen mókolt megoldásokról és rendes gyári megoldásokat használni. Egyébként nem próbáltam, de nem is akarom kipróbálni, mert vacak.Köszönettel: MaCS
-
félisten
-
Patice
nagyúr
válasz fogtunder #13804 üzenetére
Csak érdekesség képen: egy blu-ray szabvány szerint 54 Mbit/s bitrátájú lehet egy lemezen. Ez 6,75 MB/s, azaz ennyit kell tudnia a NAS-nak kétszer, két FullHD stream kiszolgálásakor. Azaz kb 13 MB/s max.
Ezt ha nem bírja egy NAS, akkor olyan is. Hulladék...
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
zozy84
senior tag
válasz fogtunder #13823 üzenetére
A cégénél használnak NAS-t évek óta. Vett egyet otthonra is. Rá 1 hónapra elvált és elköltözött. Azóta be se kapcsolta. Még fóliás. Mondjuk most néztem, hogy jó friss firmware van rajta.
Current NAS Firmware Version
2.04
Firmware Date
10/04/2012
Lehet, hogy tényleg hagyom ezt hiába 10eft. Viszont a WD 1TB Green 10eft-ért még jó lehet. (16eft az új)Egy másik haverom meg most adná el feljebb lépés miatt a Synology 211-et 30eft-ért. Lehet, hogy akkor már inkább veszek egy új 115j-t 32eft-ért.
[ Szerkesztve ]
-
anonym1s
őstag
válasz fogtunder #13779 üzenetére
Kossz az infot!
En sem tudtam mi az a raid. Elolvastam amit borisz linkelt, meg a ezt a tesztet a Zyxel NSA325 v2 nas-rol, es ugy tunik nekem semmi szuksegem nas-ra.
En nem hasznalok semmi extra funkciot, csak arra kell, hogy elerjuk a hazbol mindenhonnan a vincsesztereket, es gyorsan menjen ra a masolas. Ez utobbi miatt gondoltam nas-ra, de a tesztben azt irjak, irasi sebesseg 54mb/s ami olyan gyenge hogy nem eri meg penzt olnom bele. -
Balages74
csendes tag
válasz fogtunder #14043 üzenetére
Egy alap HP PL kb 80e Ft-ért (712317-421; Celeron G1610T, 2GB RAM) már elég lehet a célra? Tudnál esetleg ajánlani oldal(aka)t, hogy merre érdemes elindulni ha egy ilyen gépet akarok majd OMV-t rá?
A nem gyári megoldást arra értettem, hogy sokan hirdetnek Synology-s HP-t. Linuxban viszont annyira nem vagyok otthon, hogy komolyabb hibaelhárítás menjen gond esetén.
köszönömBalage
-
kabar
senior tag
válasz fogtunder #14047 üzenetére
Másrészről meg a synologynak nagyon jó a felülete, HP-re van fent egy step-by-step telepítés (ami nem sok, mert gyakorlatilag 2 perc alatt kész), és ha fent van, akkor akár el is felejtheted (persze nem teljesen, de azért ez nem winfos, hogy naponta kelljen szarozni vele, meg imádkozni, hogy légyszi ne most készülj elő a telepítés előkészületeinek telepítésének előkészületére), ha meg utána nem tudsz valamit, akkor meg a synologys fórumokban kérdezgethetsz. Szóval vannak a XPenoloynak is biztosan előnyei, meg hátrányai is. Mindenkinek meg lesz a maga kis lieblingje.
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
kabar
senior tag
válasz fogtunder #14049 üzenetére
Ez mind igaz, és erre nem tudok mit mondani.
Mondjuk én egy párszor már kifizettem ezt a syologynak, hiszen van egy pár eszközöm tőlük. Nem lennének ennyire mohók a nagyobbakban, nem is ajánlanám ezt az alternatívát. De amúgy igazad van.[ Szerkesztve ]
"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“
-
Balages74
csendes tag
válasz fogtunder #14051 üzenetére
A nem (annyira) felhasználóbarátság nem szempont; asszony és a gyerekek csak nézik, nem konfigurálják. Megnéztem VirtualBox-on ahogy javasoltad, nekem meg teljesen jó úgy ahogy van az OMV elsőre; raid, transmission, DLNA (bár ez a minidlna kicsit szegényes konfig oldalról). A pendrive/nem pendrive kérdésre van jó válasz? Gondolom nincs egy külön sata az ODD miatt amire rá lehetne dugni egy kis SSD-t?
Balage
-
válasz fogtunder #14051 üzenetére
Egy picit engedjétek meg, hogy reklámozzak már én is a Syno/OMV alterantíva mellett egy kevésbé használt software-t ami nemás mint a NAS4Free.
Transmission, és ZFS van benne, ami a GEN8 használatával hihetetlen előnye van. A ZFS kihasználja az ECC-t. Rendkivül üembiztos/adatbiztos.
Csak egy rövid példa: A 4 HDD-s 12TB-s RAID5/RAIDz-t kb. 5 perc alatt megalkotja nem pedig 3 napig szüttyög. Az-az 5 perc múlva tolhatod az adatodat a RAID-re.
Ha upgrade-elsz nem gond, mert ZFS simán hordozható/felismerhető bármelyik BSD/Solaris/Omni... clone által. Az a lényeg, hogy ismerje a ZFS-t. Nem is értem miért jó az OMV/Syno.
HP GEN8 csakis ZFS-sel (NAS4Free).giorgo
Ne vedd magadra, csak itt jutott eszembe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- Okos Otthon / Smart Home
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- Playstation/Xbox konzolok
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 21 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest