Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz Viktoár #20350 üzenetére
Hát, ha a kis gépnek filmet is le kell játszania, akkor - szvsz. - ne XPenology/DSM-mel próbálkozz.
Ha már mindenképp egybe gépet akarsz - amúgy nem ezen az úton haladnék - akkor Debian, vagy Ubuntu alapokkal próbálkoznék.
A kis 2 magosra inkább OMV-t raknék, a filmlejátszást meg egy S905-ös TVboxra bíznám LAN kábelen keresztül, LibreELEC-kel.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Viktoár
addikt
válasz Patice #20352 üzenetére
"Ha már mindenképp egybe gépet akarsz - amúgy nem ezen az úton haladnék - akkor Debian, vagy Ubuntu alapokkal próbálkoznék."
Erre lenne tipped hogy mivel? Nem ismerem a rendszereket, a mostanit is csak találomra raktam fel. Plex-en kívűl nem is kell más,talán a torrent jól jönne mert azt nem sikerült belőnöm. Letölteni tudok vele de feltöltés nem megy és nem jöttem rá miért.
Ezért gondoltam kész/gyári megoldásra.
[ Szerkesztve ]
Üdv:Viktor
-
válasz Viktoár #20350 üzenetére
Van egy rossz hírem, a gyári megoldások a kétmagos-itx-es gépekhez képest, úgy a 100K HUF szintig elég harmatosak.
Azért úgy érdekelne, hogy milyen kétmagos procin nem ment az FHD, illetve DS-el vagy Transmissionnal próbáltál torrentezni? Portot nyitottál neki?Mondjuk ha a Plex és a torrent beállításra rákérdeztél volna a Xpeno topikban, lehet előrébb tartanál.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Viktoár
addikt
válasz Essejó #20354 üzenetére
Majd megnézem a lap tipusát de most elbizonytalanodtam.Lehet hogy nem a FHD filmekkel volt a baj hanem a 3D-vel? Azt tudom hogy anno egy nyuszis mesével próbáltam de nem bírta folyamatosan lejátszani.
Úgyis szét kell szednem mert hangos és mókolok valami jobb hűtést rá.Nem gondoltam hogy a rendszerrel lehet a baj ezért jöttem ide hogy milyen nas-t vegyek erre a célra.Most eljutottunk oda hogy a hardver valószínűleg elég erős hozzá.Nem kell azonnal nekem esni.
Na közben megnéztem,Gigabyte GA-GC330UD a lap és 2gb ram van benne. Beállítás gond lesz.
[ Szerkesztve ]
Üdv:Viktor
-
Patice
nagyúr
válasz Viktoár #20355 üzenetére
Ennek a procinak ill. az integrált videó vezérlőnek szerintem a fullHD videó már sok. Monitoron a megjelenítés az más, de én nem terhelném ezzel.
Házi fájlszervernek, NAS-nak, kiszolgálónak teljesen jó (1 PATA + 2 SATAII HDD mehet rá), de akkor csak erre a feladatra fognám be. Az Open Media Vault szvsz. tökéletes lenne rá.
Erre a lapra szerintem nem lenne jó irány az XPenology a PATA vezérlő miatt.
Az integrált LAN csak 100 Mbites rajta, ez azért lehet szűkös, de pl. film/zenelejátszáshoz elég.
A filmlejátszást más eszközre bízd!
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Viktoár
addikt
válasz Patice #20356 üzenetére
Szereltem bele egy gigabites hálókártyát,bár a router csak 100mbit-es.
A helyzet az hogy már nem szeretnék több kütyüt a TV állványra.Már így is világít mint a karácsonyfa és a 220v-os 8-as elosztó tele van. Egy készüléket szeretnék ami kiszolgálja a filmlejátszást,esetleg torrent illetve távolról elérhető.Üdv:Viktor
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Mi célt szolgál egy nason 2 lan port? Sebesség terén van létjogosultsága ha egyszerűen a routerbe mind a 2 porton csatlakoztatom a nas-t? Vagy egyszerűen pl.: 2 külön hálózatra csatlakoztatható és ezáltal esetleg nincs net kiesés? Vagy mindkettő megvalósítható? 416play-re vonatkozna főleg a kérdés.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, h pl. D-Link DNS-320L vagy más NAS az USB porton használhat wifi adaptert?
Vagy B verzió: a LAN portját egy másik eszközbe (TV box) csatlakoztatnám, ami wifin kapcsolódik a routerhez, akkor lesz ebből "wifi-s NAS"?
Vagy TV boxhoz vegyek inkább külső racket, és annyi?
Vélemény?
Köszönöm!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz Alex91 #20360 üzenetére
A mobilneten micro USB kimenet van, LAN kábelt roppant nehéz beleerőltetni... De lehet váltok komolyabb routerre ha lejár a 2 évem.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Sz.Miki
őstag
Sziasztok,
Szeretnék otthonra vásárolni egy 2 lemezes nast.
Leírnám mire kellene a nas, sajnos nem vagyok annyira otthon a nasok világában, sokat adunk el, de használni még nem igen használtam.
- Qnap és Synologi márkákat preferálom.
- 2 lemezes megoldás elegendő
- 2 számítógépről napi backup
- Telefonokról backup
- Távoli elérés telefonról, munkahelyi gépről stb...
- torrent használata, átlagosan 10-20 torrent fájl le/fel töltése
- Popcorn médialejátszó kiszolgálása.
- Legyen csöndes, mivel 24/7-re szeretném hajtani.
- Gyors adatmozgatás, és maga a nas is bírja a strapát.Eddig amiket néztem Synology 216 play, bár a procija szerintem nem túl erős, Qnap TS-251 ez már egész jónak mondható.
Az alábbi két modell nagyon tetszik, de nem tudom, hogy szükséges-e ilyen erős hardver egy otthoni környezetbe?
Synology 216+II
Vagy
Qnap TS251+ -
Peathee
aktív tag
-
Sz.Miki
őstag
válasz Alex91 #20365 üzenetére
Pont ezért kérdezem, mert sosem volt még dolgom nasokkal, nem tudom mennyire tudnám itthon kihasználni, elegendő lenne egy 216 play is?
Olvastam, hogy a DSM könnyebben kezelhető, egyszerűbb beállítani mint a qnapot, ez tényleg így van?
Ne célom fölöslegesen 100+ ért ilyen eszközt vennem, az a lényeg, hogy amit veszek elegendő legyen.
[ Szerkesztve ]
-
Peathee
aktív tag
válasz bozsozso #20364 üzenetére
Link aggregation a Wikipedia szerint, de szerintem van egy közismertebb neve, is csak nem jut eszembe...
Dual channel transmission-re is ad találatot a google...[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz bozsozso #20358 üzenetére
több célt szolgálhat, most konkrétan a DS416Play-ről nem tudok nyilatkozni, de pl. ha virtuális gépet futtatsz, akkor annak oda lehet adni egy fizikai LAN adaptert és nem az IO sávszélességből vesz le. vagy ha routerként is használnád, akkor hasznos lehet. illetve lehet Link Aggregationt is használni, hogy az IO sebességed duplázódjon, de ahhoz menedzselhető switch kell, ami bőven többe kerül, mint amit otthoni körülmények között van értelme ilyen célra költeni.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20366 üzenetére
Szerintem a 216Play es a ts-251 (esetleg ts-231(p)) is eleg lesz, ha tenyleg csak arra hasznalod amit leirtal. Termeszetesen a dragabban tobb potencial van, csak kerdes, kell-e neked, vagy belenyomod a penzt, aztan ugyse hasznalod ki?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
-
Ed Parker
nagyúr
Sziasztok,
Tapasztalt Synology júzerektől kérdezném, költöztethető kötet egyik nas-ból egy másikba?
413j-ből dx513-ba? -
Alex91
félisten
válasz Sz.Miki #20373 üzenetére
A Synology-t mondjak, de en most vettem a Qnap-et, es szerintem ez se bonyolultabb. Nagyon hasonlo a ketto, ha nem hasznalta az ember egyiket se, akkor szerintem tok mindegy. Van mindkettobol live demo a gyartok honlapjan, ki kell probalni oket!
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Alex91 #20375 üzenetére
nekem a QNAP-nál pár apróság nem tetszik, pl. a SickRage működésre bírása azért jóval több időbe tellett, a Photo Station is sokkal nyögvenyelősebb, a Video Station kvázi használhatatlan. nem mondom, hogy rossz, mert amúgy tök jól elvagyok a TS-251-gyel már több, mint egy éve, de azért a DSM gördülékenyebb volt. cserébe mondjuk itt van HDMI kimenet és média lejátszás, bővíthető RAM és rendes Docker támogatás. virtualizáció is lenne, ha bírná a vas, de hát nem erre találták ki a J1800-at.
ettől függetlenül az alap funkciók pont ugyanolyan jól működnek és kb. egyáltalán nem különbözik egymástól a két rendszer, ha csak a NAS funkciók gyökerét nézzük. viszont arra meg egy ZyXel is elég.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ed Parker
nagyúr
-
fogtunder
nagyúr
-
kvarc
tag
válasz Sz.Miki #20373 üzenetére
Én Synologyról váltottam most QNAP-ra KVM virtualizáció miatt. SW oldalon a Synology jobb. Logikusabb picit és egyszerűbb. A QNAP erősebb és több dolgot enged beállitani, de nem egyszer ssh-hoz kell nyúlni ami syno-nál weben megoldtató. Teljesen kezdőként és Syno-t vennék.
-
Sz.Miki
őstag
Köszönöm a válaszokat. Ki fogom próbálni a demó szoftvereket, de synology felé húz a szívem, ráadásul ha magyar regisztrációs kártyával veszem, akkor kapok magyar supportot is ami nem rossz. Sokkal több magyar segítség van a neten mint qnaphoz. Hétvégéig eldöntöm.
-
Ed Parker
nagyúr
válasz Sz.Miki #20362 üzenetére
A syno ajánlása szerint, nem kell ennyire erős, amiket felsoroltál bármelyik kiszolgálja, pláne hogy csak egyedül fogod használni egyszerre.
Én ds413j-vel évekig elvoltam, míg egyszer a kezembe került egy ts269l ami a maga 3gb ramjával és erősebb procijával más világ, nem is egy ár kategória a 413j-vel, ott csak 512mb ram van ami néha kevés volt.
Most pár hete vettem egy 716II+t ami jelenleg a legerősebb 2 lemezes nas, na ez rakéta
Hogy szükséges e erős nas otthonra?
Ez kb ugyanaz a kérdés,ha csak fészbukozol és netezel, ahogy a legtöbb ember, elég bármilyen noti, a valóság azonban az, hogy az apró várakozások,belassulások tudnak idegesíteni,de ha pénz nem akadály, én mindenképp a gyorsabb nas-t venném, pláne ha évekre tervezel.
Ha viszont szűk a budjet, akkor bármelyik 2lemezes play jó lesz.
Ha ios júzer vagy a syno jobb, ha droid akkor qnap, nekem van itthon mindkettő, nagyjából egyforma a két op. rendszer és egyikkel sem lősz mellé.
Szerintem. -
fogtunder
nagyúr
válasz Sz.Miki #20386 üzenetére
nem tudom, nekem jobban bejöttek a Syno mobil appjai Droidon és iOS-en is, de komoly baj amúgy egyik gyártóval se volt.
szerintem ha nincs igény HDMI kimenetre, Dockerre, virtualizációra, akkor Synology, gördülékenyebb volt kissé az élet azon a platformon.
-
válasz Sz.Miki #20388 üzenetére
Persze, hogy lehet, csak tán garancia vesztéssel jár ha te belenyúlsz.
Nekem nincs ilyen gondom, a Gen 7-es HP mikroserverben alapból 4 GB-van és még nem emlékszem olyanra, hogy 20 %-nál nagyobb kihasználtsága lett volna.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Alex91
félisten
Mondjuk nalam Qnap mellett szolt az is, hogy a hfs+ rendszeru kulso hdd-ket tudja irni/olvasni, mig a Synology csak olvasni tudja, azt is csak 2 TB-ig. (Mondjuk nalam meg nem ment a kulso hdd csatolas, de lehet, hogy. A2 rekeszes hdd dock nem tetszik neki.)
-
Sz.Miki
őstag
válasz Essejó #20389 üzenetére
Nem is úgy gondoltam, hogy csak úgy nyulka piszka, de gar letelte után csak tán szabad
De ugy néz ki 216+II lesz a választott. Kipróbáltam délután a qnap és a synology demó rendszerét, igazából kinézetre elrendezésre mindkettő nagyon tetszetős és jól használható. De a synology picit áttekinthetőbb, de ezt ti is írtátok. -
Gabesz25
tag
sziasztok,
szeretnék egy NAS-t, aminek elsődleges funkciója Media Center lenne. Természetesen más adatokat (pl. képek) is tennék rá, amelyeket esetlegesen külső hdd-re időnkénti mentéssel "biztosítanék". Erre elég lenne azt hiszem egy egy lemezes NAS is, de persze nem baj, ha két bay-es. Torrent biztosan nem fog futni rajta, arra van seedserver. Mit ajánlanátok? -
Alex91
félisten
válasz Gabesz25 #20394 üzenetére
Zyxel NAS 326/NAS 520, Synology DS 216j, Qnap TS-228 (bar ennek jovobeni tamogatasa a gyarto reszerol ketseges). Meg persze lehet feljebb is menni tudasban/arban. Esetleg megneznem a WD My Cloud-ot is, ha 1 lemez eleg, ez viszonylag jo arban van HDD-vel, de tudasa korlatozottabb.
-
Alex91
félisten
válasz fogtunder #20396 üzenetére
Jelenleg QTS 4.2.0 fut rajta, bar ugye van 4.2.3 is. Aztán a 4.3.x beta nincs ra. Valamint az azonos procival szerelt TAS-168/268 forgalmazasa megszunt, a ceg honlapja szerint a 4.3-as OS-t megkapja, es ez lesz az utolso... [link] Mar ha jól ertem.
Ha igy lesz, akkor kicsit csalodott leszek. Ugy gondoltam, hogy azert par evig tamogatva lesz...
-
fogtunder
nagyúr
válasz Alex91 #20397 üzenetére
és mi köze egy sikertelen EOL termékcsalád beszántásának egy full új termékhez? ugyanabban a táblázatban ott van, hogy ongoing, full support. béta gondolom azért nincs rá, mert a többire már régóta fejlesztik, de nagyon csúnya lenne, ha erre nem jönne 4.3
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GARANCIÁS! GAMER PC - MSI Z790 ATX, I5 13600KF, RTX 3050, 32GB DRR5, 500GB NVME, Corsair 1000W
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest