Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FőDudu
veterán
válasz Harcipocok84 #2670 üzenetére
A csodazsak szur. Attol meg nem lesz jo a viz kemiaja. Nekem is van, tenyleg jo cucc.
A vizbe kell megfelelo vegyszer - legyen az kloros multitabletta vagy oxigenes megoldas, netan sobontos rendszer - azok nelkul a viz nem igazan biztonsagos.
A csodazsakot hasznalat utan ki szoktuk csapatni a kerti slaggal - viszonylag nagy nyomas kell.Amit mi kitapasztaltunk - mondjuk 3-4 ev medencezes soran - az:
- kell a jo homok szuro. Papiros vackokkal nem lehet gazdasagosan szurni (napi cserelgetese a szuronek, stb. macera)
- oxigenes vizkezeles nekunk nem mukodott 30 fok folotti vizhofok eseten. Akkor sem ha tobbet hasznaltunk. (foldkozi tengernel elunk)
- a klor elparolog a takaratlan medencebol az ejjel. Akarmennyit nyomsz bele.
- ha takarod a mednecet, tobb a klor - nekem feher lerakodas volt a szolar takaron.
- ha tobb a klor az nem baj - ha keves akkor valoszinubb mindenfele problema.
- pH legyen jol beallitva, de hogy 7,2 vagy 7,6 az kb mindegy. Ha nem bantja a szemet, akkor jo.
- a klor kitakaritja az orr es ful jaratokat - arra erzekenyeknel ezutan gyulladas lehetseges.
Nekunk nem volt gond, de van olyan gyerek akinel elojon. Ez nem azt jelenti, hogy a vizzel barmi gond lenne. Egyszeruen letakaritja a szervezet altal termelt fulzsir es egyeb vedelmi vonalat es a korokozok konnyebben akcioba lepnek.
- ha jo a pH, akkor nalunk a multi tabletta eleg. Nem kell semmi mas.A csodazsakot a szel es eso altal hozott finom por kiszuresere hasznaljuk - azt mas nem szuri ki ilyen hatekonysaggal.
[ Szerkesztve ]
FőDudu
-
j.bravo
addikt
válasz Harcipocok84 #2670 üzenetére
Simán lehet h csak rossz csoportban vagyok bent de abban nincs tiltva, sőt nagyon gyakran ajánlják, de
- jellemzően egy-egy konkrét szennyeződés, pl vasas víz es klór csapadéka, vagy zöld alga kiszűrésére, (nem “alap” szűrésre)
- kb mindig elmondva hogy mindennek előfeltétele a megfelelően beállított pH és klór szint (vagy másfajta vegyszer, a lényeg h a vegyszerezést nem pótolja)Whatever.
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2894 üzenetére
A medence fűtésére vettem egy hőszivattyút.
Nekem elég, most már tudom, vehettem volna invertereset is, de késő bánat.
Viszont nem vagyok kitéve az időjárás szeszélyeinek, mindig meleg a víz. Reggel is, este is.Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2896 üzenetére
Azért nem vészes, mert a hatásfoka a hőszivattyúknak nagyon jó, főleg a levegő-víz szivattyúknak.
Ráadásul Te előnyt fogsz élvezni, mivel a föld alatt oldalról is, és alulról is kap rendes szigetelést, a tetejére meg üzemen kívül teszel bubis hővédőt ( kèk színű, méretre szabható, bármelyik medencés boltban találsz.), arra meg medence takaró ponyvát.
Viszont ami lényeges: a gépészetet mindenképp szakemberrel beszeld át! A föld alatti medencék gépészete nem egyezik meg a natur medencékkel! Ez nem játék, csomó pénzt kidobsz, ha nem működik rendszerszinten.
Nálunk a “ női részleg” igényli a 30 Celsius feletti vizet. Ezt tudja tartani, nyilván nem februárban.
Fogyasztása az enyèmnek a havi 3 ezerFt-ot nem haladja meg, nekem 6’5 köbméter vizet kell fűtenie. A föld alatt lévő ráadásul előnyben van, mert a normálnak az oldalfalai a “ hideg” éjszakákon tudnak hűlni.
Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2898 üzenetére
Elég, ha van alatta térháló.
-
LanyUs
senior tag
válasz Harcipocok84 #2896 üzenetére
Érdekesség! Egy felfújható jakuzzi 600l víz 36 fokon tartása 20 fokos benti hőmérséklet esetén napi 5kw. Kint jelenleg 7kw/nap. Én tervezek ez helyett nyáron egy 3 méteres kör alakút inkább, de ezeken a medencéken felül + oldalt nincs 10-15 cm levegő szigetelés + 4,5 m3 a mennyiség. Viszont a hőszipka ötszörös hatékonyságú. Meglátjuk!
[ Szerkesztve ]
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2951 üzenetére
Az xps biztos, hogy benyomódik valamennyire, mert a medencém alá 3 cm-es van, azt a lábak rendesen benyomják.
Viszont a saját véleményem az, hogy érdemes beletenni, mert a hőveszteséget jelentősen csökkenti.
Minél vastagabb az xps, annál kevésbé sérülékeny, annál jobb hőszigetelő.
Nekem sokat jelent, hogy alulról nem adja le a hőt olyan gyorsan, neked ráadásul az oldalad is védve lenne.
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2953 üzenetére
Sajnos ebben járatlan vagyok.
Viszont mikor medencében gondolkoztunk, nagyon sok videót megnéztünk, s mintha rémlene, van olyan videó, amiben éppen ezt a megoldást mutatják be.
-
Gömbike
senior tag
válasz Harcipocok84 #2984 üzenetére
A 6,5 köbméteres medencémhez nem mertem megvenni az ilyen kicsi szipkát, inkább vettem egy 5 kw-st. Abban van még tartalék ha dolgoznia kell. Bevált.
Autóban sem merem megvenni az 1000 köbcentist 3 hengerrel turbóval szarrá pörgetve, inkább a 2000-es sima szívó.
Tudja a teljesítményt és ne gyilkolja magát a halálba.
De ez én vagyok.
-
axioma
veterán
válasz Harcipocok84 #3002 üzenetére
Csaladi haz, kerites kivagva, nalunk lako rokon hallotta meg, hogy folyik a viz o tomkodte be atmenetileg hajnal 3-kor... raadasul a legegyszerubb papiros volt. A kovetkezo 60x40x10-es pazsitracskore van eleg durvan rakotozve, es ez a talapzat folddel takarva...
-
cOxeR
Ármester
válasz Harcipocok84 #3542 üzenetére
Ennyi munka és tervezés eseten tuti nem a vízforgatón spórolnék. Szerintem amit én vettem az egy egészen jó cucc, nézd meg, nem irreális az ára: [link]
Ennek van rendes emelő magassága is, az se árt a vázolt eset miatt Neked.[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
válasz Harcipocok84 #3545 üzenetére
Miért jobb a szűrés minőség az alacsonyabb sebesség miatt, ezt mondjuk nem értem.
Nekem kerek medencében ilyen: [link] 2,8m3 víz és 6m3/h vízforgató, 50-es cső végig, kettő szívó egy befúvó
Szerintem szögletes medencében két hosszabb oldalra ez biztosan nem lesz zavaró tényező, de persze nekem nincs igazán tapasztalatom, úgyhogy ennek fényében vesd figyelembe. Illetve ami a másik sok gyártó ráír hozamot, aztán valójában nem tudja, ezt is kell mérlegelni szerintem. -
Flowtation
őstag
válasz Harcipocok84 #3542 üzenetére
Én úgy veszem észre, hogy a 4,5 m3-es medencéhez kevés a mostani homokszűrő, ami 3 m3-t tud óránként. Nem hiszem, hogy ezzel gondot okoznál, amúgy is ki kell kapcsolni a szivattyút ha vannak a medencében, egyébként meg jobban, gyorsabban fogja szűrni a vizet.
Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
kovacsit
tag
válasz Harcipocok84 #3552 üzenetére
Csövek: KPE, vagy LPE cső néven keresd.
Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...
-
Janusz001
őstag
válasz Harcipocok84 #3552 üzenetére
Szerintem pvc helyett inkább ilyet rakjál, [link] , van nagyobb átmérővel is, lehet hozzá mindenféle menetes/hollandis idomot venni mindenféle méretben.
-
cOxeR
Ármester
válasz Harcipocok84 #3562 üzenetére
Szia!
Mi az, hogy nem tudna leszabályozni?
Nem tudom, ezeknél a sorozatoknál, hogy van, nekem az InverX-en van auto üzemmód, aminél ha beállítod a hőfokot, hogy 32 akkor azt tartja, legkapcsol elindul, szabályozza a teljesítményt, éppen amennyi kell.
Szerintem inkább a funkciókat érdemes megnézned, melyik mit tud. (ránézek ha van időm)
Nekem amúgy az IXCR26 egy 2.8m3-es pici medencébe van (20-40m3-re javasolják), igaz még téli időszakom nem volt, de majd beszámolok róla.[ Szerkesztve ]
-
kovacsit
tag
válasz Harcipocok84 #3563 üzenetére
Én személy szerint - (bár már a gyerekeim felnőttek) túlzásnak tartok egy ekkora medencéhez egy hőszivattyút. (biztosan én vagyok a spúr...) Gondolom ez nem egy fix telepítésű medence.
Nálam a víz tegnap 29 fokos volt minden melegítés nélkül, ez még egy egyévesnek is remek, a természetes vizek sem lesznek sosem melegebbek. Ha pedig hűvösebb van (és nem zárt térben van a medence) amúgy sem lesz pancsolás akár meleg, akár hűvösebb a víz gyerekek viszonylatában. .
De ha mindenképp melegíteni akarnék, akkor egy slaggal rátöltenék a HMV rendszerből egy nagy adag 60 fokos vizet, az a rendszer már készen van, és sem megvenni, sem kiépíteni, sem üzemeltetni külön nem kell (és igen, lehet, hogy 3-4 naponta ezt meg kell csinálni, de én személy szerint nem költenék erre közel 400e forintot mobilmedence esetén. )
Akkor inkább valami elosztó/bypass/keringerőszivattyú, és napkollektoros melegítés.Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...
-
spiky03
veterán
válasz Harcipocok84 #3748 üzenetére
Én sem vagyok szakember, de nem egymással szemben kéne lennie a befúvónak a szkimmerrel?
Pl a szomszédnál úgy van a gyári műanyag medencénél.
Az egyik oldalon alul van a 2 db befúvó és velük szembe fent, mint nálad a skimmer.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
FőDudu
veterán
Ha epitett medencehez a 'szakember' 4m3/h homokszurot javasolt (es meg kette is osztotta a befuvo agat), akkor az egy kontar balfasz volt (vagy nagyon olcson akartad kihozni es adott valami hasznalt retket). Az a pumpa szinte biztosan keves ilyen celra.
pH allitas (7,0 korulire), aztan klorsokk (5-10mg/l, azaz 10 kobmeterbe kell majd 50-100g gyorsklor (gyorsklor, nem multi tabletta, elobbit kulon lehet vasarolni, 1kg kb 15-20 euro, 20 grammos kicsi tablettakban leledzik es nagyon pezseg ha vizbe kerul (en siman egy muanyag talban feloldom, kb 10 perc alatt szinte teljesen feloldodik, aztan vigyazva mehet a vizbe. A klor nagyobb tomenysegben nem jatek, vigyazz, ha talban oldod fel!)), aztan mehet bele az alga olo is. A szokasos cuccok kb 1 decit irnak 10m3,be, en siman bele locsoltam mar iden 7 decit. Heti 1 deci.
De mondom, ekkora medencehez szerintem keves a 4m3/h, raadasul azt meg kette is osztottatok, szoval amit felrajzoltal az szep es elmeletben mukodne is, ha a pumpad tudna eleg vizhozamot. Tegyel egy falevelet a befuvo fole a viz felszinere es nezd meg merre megy. Ketlem, hogy a pumpad elerne azt a nyomast, hogy a medence masik falaig legyen aramlas. Tippem szerint koze nem lesz a felrajzolt abrahoz.
Elkepzelheto, hogy a medenced feleben pango viz van, semmi aramlas. Azon nem fog segiteni semmilyen magia, csak egy nagyobb pumpa. Vagy esetleg eszkabalsz egy csovet az egyik befuvora es azt a medence masik vegebe rakod amikor nem hasznaljatok a medencet. Igy lenne befuvas a masik vegene is, talan jobban keverne.
A masik megoldas, ha megfested a vizet a befuvonal. Letezik szep es artalmatlan festek, amivel latszik merre megy az aramlas.
Nem ertem a zsalukobe miert nem lehetett belehuzni a befuvok csoveit es a skimmerrel ellentetes oldalra rakni a befuvokat.
[ Szerkesztve ]
FőDudu
-
Dorian
félisten
Kérdés, hogy szerencsétlen víz ami befúvódik darabonként 2m3/h "teljesítménnyel" honnan tudja, h el kell mennie a medence végéig és ott fordulhat vissza, nem rögtön.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Vesa
Topikgazda
Te jó ég, ez milyen "szakember" volt?
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
FőDudu
veterán
válasz Harcipocok84 #3787 üzenetére
Nem kell felreerteni, akkor ez esetben nem a te hibad!
Viszont nagyon elbaltazta a medencedet, nem tudom ebbol lesz-e ebben a formaban mukodo kepes valaha. Szoval probald meg kijavittatni vele - lehetoleg az o koltsegen, ha mar igy eltervezte a dolgokat es ert is hozza. Szerintem a befuvot valahogyan el kell vinni a tulso falig. Mellette felasni, zsalukoben vegig vesve, vagy akarmilyen masik modon.
Egyszeruen a viz nem ugy ukodik ahogyan lerajzoltatok. Elmeletben igen, sot valoszinuleg, ha eleg szukre venne a befuvot es eleg nagy nyomassal jonne az a 4m3/h, akkor talan elmenne a tulso falig az aramlas. De ezt ketlem, hogy ossze jonne 2m3/h befuvassal.
(hacsak nem lesz 100 bar a nyomas, de ez medencenel nem opcio - utobbit permetszer keveronel lattam utoljara, ott a tobbezer literes tartalyt siman atkeverte a hidraulika csovon benyomott 100+ bar nyomasu viz)En a sajat medencemen gyakoroltam es probaltam ki mindent - a vegyszerezestol a csodazsakon at a homaokszurobe rakott szuro labdakig.
Te megprobaltal megfizetni valakit - sajnos kontar akadt az utadba.
FőDudu
-
Vesa
Topikgazda
válasz Harcipocok84 #3787 üzenetére
Szerintem téged senki nem bántott, sőt! Az un. "szakembert" és annak megoldásait vettük górcső alá, amivel egyébként pont neked akartunk segíteni. Ha szakember és rendes kivitelező volt, akkor gondolom adott számlát. Onnantól garanciális kötelezettsége van, tehát nyugodtan reklamálhatsz nála.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Harcipocok84 #3801 üzenetére
nem konnektoros? idozitos konnektorba dughato legolcsobb mechanikus 2-3ezer remlik utoljara...
ez mar kulteri/csapoviz ellen vedett: [link]
vagy van rele melle rakhato wifis kiskutyu ami a bekotesnel mar eleve szabalyoz (nekem autotoltesre van, es ha nincs is net az ismetlodo ki/be kapcsolasok akkor is megtortennek) - igaz azt en ali-rol rendeltem, itthon az tobb penz (10e alatt remlik a sajat)[ Szerkesztve ]
-
LanyUs
senior tag
Én 24h-ban járattam, amikor elmentünk nyaralni. Előtte szűrőcsere, hogy véletlenül se álljon hibára.
axioma: időzíteni napi szinten lehet, amivel sokra nem megy az ember. A konnektor jó ötlet, de itt az érintős kezelő panelen kell bekapcsolni a forgatást.
-
LanyUs
senior tag
válasz Harcipocok84 #3805 üzenetére
Én minimum 6 havonta ebből cserélem a vizet. Nem mered hagyni folyamatos keringtetéssel?
-
FőDudu
veterán
Akkor homok szuro nelkul ment a medence? Bypassolva? Erdekes.
Ha a viz nem csak idolegesen, hanem tartosan jo lesz, akkor nalad csodat muveltek, mert szarbol tudtak varat epiteni.
A 4m3/h szerintem tuti kicsi - de azert remelem nem lesz igazam ha azt josolom, hogy idovel ujra zoldulni fog.... (lehet most megtoltak gyorklorral es alga olovel ami hamar segitett, de tartosan nem jo ilyennel operalni).
FőDudu
-
FőDudu
veterán
Tele kell tolni klorral, akkor nem kell a haver.
Felnyomni 10 fole a klort, az 2-3 napra eleg. Aztan 2-3 nap mulva ujra mehet bele a gyorsklor.
Ha letakarjatok, akkor kevesbe parolog el a klor, akkor eleg indulaskor jol beklorozni es majd ha haza jottetek jaratjatok kicsit.
FőDudu
-
YAS-dude
őstag
válasz Harcipocok84 #3898 üzenetére
Egy ismerősöm mészkővel burkoltatta le az ugyanilyen medencéjét, szép is, jó is.
-
YAS-dude
őstag
válasz Harcipocok84 #3947 üzenetére
Ha nincs letakarva, simán elpárolog ennyi és csak azért ennyi, mert már hűvös van.
-
Vesa
Topikgazda
válasz Harcipocok84 #3949 üzenetére
Ha olyan az idő, simán!
Ha eresztene, annak lenne nyoma gondolom...Feljönne a vizesedés oldalt vagy valahol.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
Topikgazda
válasz Harcipocok84 #3951 üzenetére
"Mármint hogy ennyi víz el tud párologni ilyen enyhe időben is."
Pedig gondold el, hogy pl. a Balaton is mekkora vízszint vesztésre képes meleg időben, pedig nem kicsi víztömeg. A lényeg az, hogy mekkora felületen tud párologni. Egységnyi víz teljesen más tempóban párolog el nagy felületen, mintha ugyanazt egy mély gödörbe töltöd, aminek a tetején csak egy 10x10cm-es nyílás van.
-
Vesa
Topikgazda
válasz Harcipocok84 #3968 üzenetére
Erre senki nem fog tudni válaszolni, mert nem látunk a jövőbe. Időjárás függő a költsége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA® driverek topikja
- Gaming notebook topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Elektromos cigaretta 🔞
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)