- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
ubyegon2 #15485 üzenetére
Direkt Linuxozok, egyrészt ez a gép szervernek van szánva, azon meg az a mondás, hogy az a jó, ha linux fut. Másrészt meg szeretek pár évente ránézni a linuxra, hogy lássam mi változott, fejlődött.
No mindegy, remélem a telepítéseken túl vagyok, még a miniDLNA-t kellene megoldjam, hogy vajon miért nem látja a beállított meghajtót, és utána remélhetőleg évekig nem kell hozzá piszkálni.
Egyébként azért esett linux mintre a választásom, mert anyukám gépére már nem megy fel a win11 (az is egy nyomorék OS, csak az meg másképpen) , és arra az egy gépre keresem a windows utódját, és ezt írták legfelhasználóbarátabbnak. Gondoltam az itthoni kis NAS éppen jó lesz saját magamon kipróbálni a linux mintet, mielőtt anyukám gépén is neki ugranék.
Az előző ubuntunak meg azért kellett mennie, mert képtelenség volt rajta beállítani az RDP-t, illetve tök komolyan ki tudott fagyni a gép átlag havonta, amit mondjuk egy linuxtól nem vártam volna (miközben Samba, Transmission és miniDLNA futott csak rajta, semmi más).
Meglátjuk hosszú távon a Linux Mint milyen lesz, de hogy anyukám gépén nem fogom mindezt végig szopni az már biztos, szóval az ember kísérlet hasznosan sikerült.
Vagy mégis Ubuntu lesz, vagy veszek újabb alaplapot, hogy a görény win11 ne pampogjon a TPM2 hiányán. -
martonx
veterán
Srácok, jelentem Linux Mint (22 Cinnamon, de ha RDP-vel megyek fel, akkor XFCE, ami egy óriási WTF, de mindegy túlélem) felhasználó lettem! Itthoni NAS szerveren lévő Ubuntu (még régen egy kolléga rakta fel, konfigurálta) helyére került Linux Mint, amit már a fiammal mi tettünk fel, mi konfigurálunk.
Ebben a tátott szájjal faszerdőben rohangálásban kérnék némi segítséget. Szeretném hinni, hogy amit szeretnék nem olyan nagy dolog.RDP-t, Samba-t parancs sorban sikerült felrakni, konfigurálni, bár Gugli meglepően sokszor a barátom kellett, hogy legyen egy fél napon keresztül.
Egyik nagy bajom, hogy minden szarért jelszót kér. Be lehet ilyet állítani, hogy ha már egyszer beléptem, ott megadtam a jelszót, akkor légyszi ne csesztessen még további 40-szer? Mint amikor terminálban egyszer megadom a sudo jelszót, attól kezdve nem zaklat a sudo. A saját Szoftverkezelőjével feltettem a Jellyfin-t, és a nemtudom hány package-hez mindig újra kérte a jelszót
sírni tudtam volna. De még én hülye a saját Frissítéskezelőjére is rányomtam, hát ott is volt több percnyi jelszó megadogatás újra, és újra, és újra és újra....
Azóta semmit nem mertem felrakni, míg ezt meg nem kérdezem, mert hamarabb vágok eret magamon, mint hogy jelen állapotában bármilyen telepítést el mernék indítani. Pedig állítólag ez a legfelhasználóbarátabb Linux. -
tvamos
nagyúr
Windowsos geppel mukodik az SSD.
A NAS SAMBA, es van rajta eleg hely. Ugy kb 4TB. Nincs felhasznaloi limit beallitva.Most az jutott az eszembe, hogy kiveszem a gepbol a SSD-t, beteszem kulso hazba, es radugom ugy a NAS-ra, USB-n. Lehet, hogy ez a legegszerubb, es leggyorsabb modja az adatmentesnek? Mi a velemenyed?
A dmesg kimenetet akkor tudom megnezni, ha hazamentem.
-
-
zizidor
őstag
Így nekem sem működik, de van rá több megoldás is.
1. Csinálsz neki egy indító ikont (nemo //nas/home)
2. Telepíted és bekonfigurálod a samba-t (munkacsoport, protokoll, stb.)
3. Ha a NAS tud NFS-t, akkor engedélyezed és akkor látszik a Nemo-ban a hálózatnál.
Én ez utóbbit csináltam. -
válasz
cappa72 #13996 üzenetére
Valami samba körüli kavarást olvastam én is....
Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Jobb ezt egy füst alatt végrehajtani! Ha már költözni kell, én is nagyon rühellem...szerencsére a levelezésem gmail-ben növekszik, nincs energiám nekiállni kipucolni.
T-online-es emailok meg az előfizetéssel együtt megszüntek.
-
válasz
cappa72 #13992 üzenetére
Megvan!
Na, egyetlen dolog maradt el, ez pedig a smb "bekapcsolása"...sudo xed /etc/samba/smb.conf
Add the following line to the[global]
section:client min protocol = CORE
Then restart Samba to have Nautilus (Files) working again:sudo systemctl restart smbd.service
Innen örő' é' bódottá', nyomtat. -
herdsman12
őstag
válasz
zizidor #13969 üzenetére
Köszi, megnyugtató, hogy nem csak nálam...
Nagyon messze áll tőlem a samba kérdés.
ggy@svm:~$ smbstatus
„smbstatus” parancs nem található, de telepíthető így:
sudo apt install sambaggy@svm:~$ groups ggy
ggy : ggy adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashareA következő samba nevű csomagok vannak telepítve:
python3-samba
samba-common
samba-common-bin
samba-libs:amd64 -
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #13966 üzenetére
Eredetileg az összes frissítést telepítettem, amit jelzett a frissítéskezelő és nem próbáltam kernel változtatást.
Most gondoltam, ha már gubanc van, akkor telepítem a 20.3-at. Telepítés után van vagy 160 frissítés, először a biztonsági frissítéseket engedtem, ott még minden rendben.
Második menetben a szoftver frissítéseket engedtem, van belőlük bőven, samba és network névvel is.
Itt már gáz van, az Online fiókokban beállított Google fiókot eléri a Nemo, de a routerre csatlakoztatott HDD-t már nem (A hely nem csatolható. A Windows megosztás csatolása meghíúsult: Érvénytelen argumentum)
Samba ügyben nulla vagyok, eddig nem sok dolgom volt vele, ha ez okozná a gondot.
Csak az eredeti, telepítőben lévő 5.4.0-91 kernel van telepítve.
Megköszönök minden tanácsot. -
kisho
senior tag
Üdv! Az utóbbi 1-2 hétben kezdtem el Linux-szal foglalkozni és több disztribúciót is tesztelek, viszont van valami ami Mint-tel nem akar működni nekem: nem látom a Windows 10-es számítógépet a hálózaton
Feltelepítettem a Samba-t (ha jól értem ez szükséges az említett funkcióhoz), valamint összehasonlítottam az smb.conf-ot egy kunbuntus telepítéssel, de úgy látom a tartalmuk megegyezik, ám kubuntu alatt - sőt minden általam próbált disztribúcióval (Manjaro, MX Linux, kunbuntu) látom és tudom tallózni is a Win 10-es gépet "out-of-the-box".
Valamit rosszul csinálok? Esetleg szükséges telepíteni egyéb csomagot? -
Frawly
veterán
válasz
Compika #13329 üzenetére
Ez attól függ milyen fájlkezelőről beszélünk. Egyáltalán Mint Xfce-n alapból fent van a Samba?
Ugyanis ennek a fájlkezelőből megosztásnak több féltetele van. Fent legyen a fuse, és samba, valamit a fájlkezelő fuse-csatolásokat kezeljen (ez utóbbit elvileg tudja az Xfce-be épített alapértelmezett fájlkezelő, a Thunar), ebben az esetben csak simán a mappa vagy fájl tulajdonságainál jobb klikkel be kell kapcsolni a megosztást.
-
mexel
veterán
válasz
lev258 #13132 üzenetére
Éppen én is ezt találtam az előbb, már alkalmaztam, most indítom újra a gépet.
Erről a gépről nem nyomtatok 100%, ez tanuló gép és pár dolgot szeretnék rajta csinálni amihez sok motyót össze kellett kukáznom.Szerk: már újra is indult és elvileg csak egy sort írt be és megállt az írás. ( egyelőre)
Még a samba-val valami hiba, de azt még kikukázom mi lehet
-
Frawly
veterán
válasz
#20749568 #13090 üzenetére
Gondolom a politikusok ezt is elmondhatják, hogy még az is van benne, az sokak számára jól cseng. Persze Linuxra nem kell, már az magában felér egy vírusirtással, ha Linux fut Windows helyett. Amúgy meg valóban van Linuxra is vírusirtó, ez össze szokta zavarni a laikusokat, hogy ha állítólag nem kell, akkor miért létezik mégis. Azért, hogy windowsos és maces gépek felé megosztott anyagok (FTP, Samba megosztás, USB-s meghajtó), mailmellékletek, stb. ne tartalmazzanak malware-t, ami azokat fertőzheti, azaz a linuxos rendszer nincs érintve ebben, de ne vegyen részt malware terjesztésében, ennek elvi okai vannak. Épp ezért a linuxos vírusirtók mindig passzívak, csak átszkennelik a fájlokat, de nem futnak realtime, folyamatos scannelés alatt tartva mindent. Ettől még desktop linuxos gépre felesleges. Linuxnak ez az egyik legfőbb előnye az átlagpolgárnak, hogy elfelejtheti a vírusokat, meg hogy gördülékenyebben fut gyenge gépeken.
Egyébként sok cégnél ezért is szeretik a Linuxot. Nem azért, mert ingyenes, hanem nem lehet a usernek baromkodni és barmolni rajta. Pl. beteszik gyártósorra meg laborba, kiosk, módban csak az az 1-2 szoftver fut rajta (pdfnéző, gyártásvezérlő, mérési progi, más nincs is feltéve), de a user nem tud rajta mást csinálni, csak dolgozni, céleszköznek használni, se Facebook, se játék, se otthonról hozott szemét felrakása (eleve csatolni se lesz joga, de ha ki is játssza, akkor se fut le a windowsos futtatható állomány), se telepíteni nem tud rá (pl. filmet se tud rajta nézni meg egyéb módon elszórakozni a munkaidőt), nem fut állandóan frissítés, telemetria, pöcsömmetria, OneDrive, Candy Crush, és egyéb hazatelefonáló-netezős meg indexelős service, egy szög egyszerű WM, az egész rendszer elfér egy kis SD kártyán, még HDD se kell a gépbe, olcsó, igénytelen munkaállomások hozhatók így létre, akár egyszerű, olcsó Pi SBC-kből, majdnem eldobható kategória (nem melegszik, nem fogyaszt sokat, plusz felcsavarozható a monitor hátuljára, ahol helyet se foglal), 5 percen belül cserélhető, elfut világvége után is, SD kártya klónozható (hálózati PXE boottal még az SD kártya is lehagyható), malware-kivédési pont is egyben. Az ilyenekre teljesen felesleges drágán desktop Windowst tenni vírusirtóstól, amivel sorban csak a baj lesz. Ugyanez a vékonykliensekre, azokon még a X.org server is lespórolható, ha kihasználják a hálózati transzparenciát.
-
Frawly
veterán
Igen. Hiába jelszóvédett a megosztás, ahogy beadagolod a jelszavát, hogy használd, onnantól a windowsos ransomware simán használja jelszó nélkül. Azért mondtam, hogy úgy beállítani, hogy csak feltölteni lehessen a megosztásra, meglévő adatot felülírni ne lehessen. Még jelszóval se. Meg ne kérdezd, hogy pontosan hogy kell, ezt vagy Windows vagy haladó Linux topikban kéne megkérdezni, hogy a Samba megosztást hogy állítsd be. Én nem használok ilyet.
Onnantól, hogy a gépen a rendszer vírusos, már hiába teszel fel új vírusirtót, semmit nem fog érni, halottnak a csók. Vírusirtónál fontos, hogy ne csak fent legyen, de rendszeresen legyen frissítve ne csak az adatbázis, hanem maga a virusirtó is kapja meg az update-eket. Warez vírusirtókkal ez szokott a baj lenni, hogy a vírusadatbázis frissül, de maga a vírusirtó nem. Meg ahhoz, hogy érjen valamit, a Windowst is frissíteni kell rendszeresen. Sajnos valamelyik Windows frissítés pont ezért is tiltja le a SMB 1.0 és 1.1 protokollt, meg a gépek tallózását, hogy ilyen ransomware-ek ne tudjanak belegányolni megosztásokba.
Én gépek közötti megosztásra FTP-t használok (Archon leginkább vsftpd), ami szintén egy nem biztonságos, elavult protokoll, de könnyebb beállítani, lehet írásvédetten használni, és ilyen windowsos ransomware-ek nem tudják támadni. Csak addig futtatom az FTP szervert, amíg szükség van rá. Úgy se sokat használom, ha valami nagyobb adatot kell megosztani gépek között, ami hálózaton lassan menne át, azt egy pendrive-nak használt külső SSD-n hordozom a gépek között, mert így egyszerűbb, gyorsabb.
Ha nincs gyakorlatod FTP szervereknél, és meredek lenne a linuxos terminálos FTP, akkor Windowsra is vannak FTP szerverek, amik felhasználóbarátabbak, grafikus felülettel, felpattintod a windowsos gépre, és Linux alól indítod a rámásolást FTP kliensből (FileZilla), vagy FTP-t kezelő fájlkezelőből (Double Commander, vagy az asztali környezet által használt fájlkezelő + ahhoz tartozó FTP plugin). Kicsit kényelmetlenebb, mint egy Samba megosztás, de sokszor könnyebb konfigurálni, kisebb az erőforrásigénye, és az elavultsága ellenére még mindig biztonságosabb, mint a MS 30 éves SMB szutyka. Akár SFTP-t is be lehet izzítani, néhány progi azt is tud kiszolgálni, meg elérni, az még el sem avult, biztonságos protokoll.
Ott van még a linuxos NFS, olyat még nem használtam, állítólag azt is állati nehéz bekonfigurálni.
-
qdak
addikt
válasz
zizidor #12420 üzenetére
Nod32 volt, legfrisebb verzió (nem cracked...), simán törölte a vírus, majd telepíteni sem lehetett (csak megkerülve), mert azt írta fent van, de a mappa üres volt, ez 2x is megtörtént, mivel 1x csak a nod hiánya tünt fel.
Linux:
Most nézem a Samba shares meghajtót 114GB adat van rajt 457GB teljes (használható), szabad hely 319GB.
457-(114+319)
457-(433)=24GB barátok közt isA Mint meg a Samba tárolhat valamit, vagy számíthatok valami meglepetésre, a 24GB on meghúzódva (bár particionálni csak nem tudott már a vírusunk...)
-
qdak
addikt
-
qdak
addikt
válasz
lev258 #12411 üzenetére
Az lehet, mert nem küldtem neki mostanság semmit mappába.
De akkor ez az ajánlott adatmentő miért talál ilyeneket? Honnan ezek a file ok ?Mint nem csináll visszaállítási pontot ? ([link] itt elég szép leírás van, hogy kikapcsolja a Win alatt és törli)
Vicc, hogy a nod32 eltünt letörlődött
pedig szabad keze volt, egyből karanténozhatott, mindenféle okézás nélkül.
Frawly Legfrisebb
Erre bizonyíték, hogy szerintem esetedben az extAKÁRHÁNY partíción ... tuti nem fertőződöt: A rendszeren nincsenek nyomok.A jövőben ajánlom, hogy a Samba-megosztást úgy állítsd be, hogy csak új fájlokat lehessen feltölteni, a meglévőket ne lehessen módosítani, ha már felkerültek.
Ebbe majd segítség kell, ha van kedved segíthetsz.
Csak előbb megiszom a sósavat
-
Frawly
veterán
Ennek lehet az az oka, hogy a linuxos meghajtók fel voltak csatolva Samba-megosztásra a Windows felé, és a windowsos ransomware elérte őket szabadon.
Jól írták, Linuxra nincs ilyen szutyok. 1-2 ransomware-t írtak régebben Linuxra, de azokhoz az kell, hogy 10000 éve nem frissített, nem foltozott Linuxon futtasd őket, szándékosan, kézzel, külön rendszergazdai módban indítva, és közben egyik lábad vödör vízben, a másikat meg becsatlakozol a 230V-os fali aljzatba, de előtte megiszol egy flakon sósavat is, hogy rendesen üssön az egész cucc együtt. Tehát nem úgy megy, mint Windowson, hogy magától fertőződik a rendszer, automatán, felhasználói beavatkozás nélkül.
Ha másik gépben van a linuxos meghajtó, vagy ugyanazon a gépben, de nem NTFS, hanem linuxos fájlrendszeren, akkor a linuxos adatokkal a windowsos vírus semmit nem tud csinálni, elérhetetlen lesz neki.
Ha viszont felcsatolod Samba-megosztásnak, akkor a Windows, meg az arról futó ransomware eléri a megosztást, függetlenül attól, hogy másik Windows-rendszerről, Linuxról, MacOS-ről, BSD-ről, Androidról, Haiku-ról lett-e megosztva. Ez a lényege a Samba megosztásnak, hogy egyfajta OS- és fájlrendszerfüggetlen szoftveres protokoll, absztrakciós réteg.
Erre bizonyíték, hogy szerintem esetedben az extAKÁRHÁNY partíción lévő linuxos fájlrendszer és rajta a linuxos rendszer tuti nem fertőződött meg, az továbbra is simán bootol, és működőképes, csak azok az adatpartíciók, vagy a rendszerpartíción az a mappa, ami fel volt csatolva megosztásnak, az kódolódott le kizárólag.
A jövőben ajánlom, hogy a Samba-megosztást úgy állítsd be, hogy csak új fájlokat lehessen feltölteni, a meglévőket ne lehessen módosítani, ha már felkerültek. Így a ransomware hiába is próbálná átkódolni a meglévő fájlokat, nem tudja, csak olvasni tudja őket, módosítani nem.
-
Syl
nagyúr
Nem szívesen váltanék vissza a lyukas smb1-re.
Kíváncsiságból kipróbáltam egy másik disztróval és csont nélkül ment az smb elérés. Vagyis csakis a Mint-tel van a baj. Mellesleg egy frissített 18.3-ról van szó. 2016 végén került a házhoz ez a laptop, az akkori Mint-et tettem fel rá és azóta frissítem.
Apple-féle afp-n keresztül megy a NAS elérése!
Gugliztam, samba config babrálásokat próbáltam - nem és nem. Mint nem akarja az SMB-t... Sebaj, marad az AFP és majd később egy disztró csere.
-
Cyrin
addikt
Nekem tíz éves a Somogy-m, amikor jöttek a samba frissítések, onnantól nem látta a Mint/Ubuntu, csak ip címmel.
Utánanéztem, és az volt a megoldás, hogy valami apple félre megosztást is be kellett kapcsolni a NAS-on, onnantól mindenütt megjelenik.
Pontosan nem emlékszem már mit, majd megnézem ma.
-
sonar
addikt
Az lehet, hogy mountolásnál még fel kell adni esetleg extra paramétereket.
Javaslom, hogy mikor csatlakozni próbálsz a Mint-ről akkor közben nézd meg a NAS-od logjait.
/var/log/messages -ben szokott lenni általában árulkodó utalás lenni, hogy miért nem megy.
Vagy a samba log-ban, tipikusan: /var/log/samba mappában kell szétnézni (jó eséllyel smbd.log) -
Syl
nagyúr
válasz
NeoPampalini #11991 üzenetére
> SMB legyen engedélyezve a NAS-on
Hmm, ez eszembe se jutott...
Szarkazmus offMint írtam, a Synology be van rendesen állítva, sambán keresztül minden létező vacakról elérni, egyedül Mint alól nem lehet. És mint azt is írtam, a Mint nem mai gyerek. Eddig probléma nélkül kommunikált a régi Zyxel NAS-sal, tehát felesleges a samba telepítése, hisz eddig ment az nélkül is. De rápróbáltam, nem segített semmit. Ugyanaz a két hiba, mint az előző hsz-emben. A kézzel beírt smb://192.... szintén hibát ad, valami időtúllépési akármi.
Elképzelhető, hogy a Mint csak samba1 protokollt ismer? Mert a Zyxel-en csak az volt és azzal ment gond nélkül. A Synology-n pedig samba2-3 van beállítva és a Mint nem kommunikál vele.
-
NeoPampalini
senior tag
- SMB legyen engedélyezve a NAS-on
(( - a mintes gépen legyen telepítve a samba, ha még nincs (terminálban: sudo apt install samba, ettől egyszerűbbet nem tudok rá) ----> erre nem találtam egyértelmű infót, hogy szükséges-e, volt, akinél csak ezután indult meg a NAS felé az SMB kapcsolat. Én nemrég virtuális gépekkel szórakoztam, a kliensen külön nem volt telepítve samba, és így is elérte a szervert SMB-n ))
- ezután a Nemo-ban a NAS-t meg tudod nyitni, például smb://192.168.1.1, enter, és ha minden klappol, akkor kérni fogja a felhasználót, jelszót, munkacsoportot. Sikeres bejelentkezés után lehet bookmark-olni a mappát, és akkor oldalt is meg fog jelenni.
-
qdak
addikt
Esti szösszenet:
Nem tudom, hogy a létező frissítés, vagy mert +1 meghajtó bekerült a gépbe, de a samba mikor a +meghajtó mappáját is osztani akartam nem engedteújraindítás után már a többi megosztásom sem volt jó.
smb.conf:
usershare owner only =everyone"error 255 boolean, idáig működött"
->azóta találtam leírásat, mi szerint simán falsera kell állítani
én, mivel el sem indult a samba, teljesen újra raktam, smb.conf-ot külön, mert az maradt az eredeti, aztán megosztottam root al amit akartam, most működik.Anydesk, mivel ez az egyetlen gép ahol integrált vga megy, nem lehet hogy erőforrás kevés a linuxos gépen ? 16 mb-ot kap az integrált, és ezért csak 5mpenként kapok képet ?
-
Frawly
veterán
Jó, te tudod. Ez a kép mit akar illusztrálni? A jobb oldali monitoron már távasztal van?
Egyébként nem a Linuxot akarom védeni, de az RDP egy zárt MS-os protokoll. Megoldott ugyan a támogatása, de adott esetben reszelni kell hozzá, ugyanez igaz a Samba megosztásokra is. Linuxozni főleg akkor érdemes, ha ezek a dolgok, ahogy írod, „ennyire” érdekelnek, mert hajlandó vagy azért keményen megdolgozni, meg sokat tanulni hozzá, hogy ne ragadj be a MS-os ökoszisztémába. Ezt most nem csesztetésből írom, hanem komolyan. Sajnálom, hogy nem jött össze, és hogy feladtad. Itt ez a topik tanulsága is lehetett volna, ha kiderül mi a baj vele, másoknak is hasznos lett volna a jövőben.
-
qdak
addikt
bocsi:
.
Persze bármelyik Sessiont próbálom,
username: ****server\****, vagy root, ****.
A konfig fileba beálítottam, hogy ne xrdp userek legyenek, hanem sima user, az sem segítet (+ teljes gép restart) eredmény mindig:Az összes többi letölthető rdp server ami kb idevaló mind mind... pedig jópárat próbáltam:
Kivéve anydesk, na ott egyböl megy, csak kb, 5mp ente látom az asztalt, a többi hogy nem küld jelet az állomás, megint kicsit látom az asztalt...
tüzfal kilőve sem segít, router beállítva (portok (ip) amugyís maradtak OMV ből +3350 is hozzáadva hátha) ott masodikra ment.
Ennél többet nem tudok, gondolom ez megint egy olyan, hogy leírás/videon megy, csak ha neked ez+ez van akkor azt még oda kéne állítani, ami shova nincs leírva (mint a samba megosztásom.) -
-
qdak
addikt
Nem jött össze, de akadt nagyobb gondom is:
-Újraindítás után, hiába van megosztva automatán ami kell, a Transmission nem látja a torrenteket, "külső" meghajtóra megy a letöltés, nem lehet valami módosítással belsőnek (amúgy is az) állítani a meghajtót? Mert akkor nem lenne semmi probléma, nem kellene megint kókányolni, hogy jó legyen.
Ez a külső meghajtó dolog minden Linuxra jellemző ? mert olvasgattam, megoldást kerestem, és nem csak Mintesek írták ezt a "hibát"
Esetleg Fedora? Ubuntu server ? Zorin OS?
Itt a jogosultságok jól meg vannak oldva, szívat a torrent, Samba, RDP...
OMV Hiába resetelem a jogokat, nem törölhetem a könyvtárat, video alapján csinálom, nem megy... -
A samba megosztás hozzáférése 2 dolgon múlik:
- a fájlrendszer szintű jogosultság
- a samba által kiajánlott megosztás jogosultsága
És ez a kettő összeadódik. hiába engeded meg "bélának" hogy hozzáférjen a megosztáshoz, ha a hivatkozott mappához bélának nincs jogosultsága.Hogy nálad mi a gond, azt a fentiek alapján be tudod azonosítani.
Force user helyett talán jobb a force group, de ez csak tipp.Most a Mintet futtató gépet akarod rdp-vel elérni, vagy arról akarsz egy Windows-ost? Mert ezt a localhostos dolog kicsit összezavart.
-
qdak
addikt
Hello,
Open media vault ról döntöttem, hogy inkább Mint-et használok.
1-2 apróság azért itt is borsot tört az orrom alá:-Amíg a system hdd ről csináltam samba megosztást, minden ment rendesen, viszont ami a lényeg a másik HDD amit az egész család szeretne elérni (Windows PC-k), az istennek nem engedte megnyitni a megosztást, akármit állítottam. Be kellett állítani magam Force user nak, nem tudom ez mennyire normális.
-Ami most sem megy: RDP, illetve AnyDesk megy, csak valamiért eldobálja a képet...
XRDP-t felraktam, ott üzenetet kapok hogy 127.0.0.1 3350 port nem sikerült, mondjuk nem értem a 3350-et mert Win 3389-et használ, XRDP is a 3389-et adta a tűzfal kivételnek.
Routerben biztos jó, minden, mert OMV-n is volt RDP, az IP-k maradtak.-Remélem itt a Virtual box működik.
-
válasz
Necronom #10718 üzenetére
Értem, ha TB-okról van szó, akkor valóban nem. Nem ismerem a MS dolgait, de xls-t már jó régóta online szerkesztgetnek a népek.
Csak asamba
marad akkor neked, esetleg kérdezz rá a Haladó topikban, hátha van jobb ötletük a hálózatos kérdésedre. De arra készülj fel, bármit is mondanak nem úszod meg azt a szintet, amit a linkelt leírásokban látsz. -
válasz
Necronom #10714 üzenetére
Elsőre talán kacifántosak, de a samba talán a legegyszerűbb és legáltalánosabb erre a célra. Hacsak valami online felhős dolgot nem eszelsz ki, amiknek vannak mobil és Linuxos kliensei is vagy böngészőből használható, persze ez nem media fájlokhoz való értelemszerűen.
-
Necronom
senior tag
Ettol fuggeltlen meg mindig nem ertem a logikat de tudom, hogy fafej oskovulet vagyok
Namarmost ha valaki azt szeretne, hogy egy atlag juzer attelepuljon Linuxra, akkor azert csabitani kellene valamivel, nem pedig elhesegetni
Csak beszelgetni probalok, amig megy a winfos install a masik gepenSzoval miert is ennyire bonyolult ez a file megosztas? Miert is annyira bonyis nehany programot telepiteni, mint pl a Kodi? Meg Androidon is nehany kattintassal telepul, itt meg egy nap alatt sem tudtam megoldani....Mint irtam mar az elozoekben, okes hogy terminal meg sudo
Amivel nincsen semmi baj, de 100, hogy konnyeden meg lehetne oldani egyetlen kattintassal
Droidon pl ott az ominozus Samba, letoltom, telepul, elinditom, majd benne megoldom a felhasznalokat, a jelszavakat es megosztom a mappaimat es ezzel keszen is vagyok, de ez is teljesen mas vilag mint a win, de megis barati
Az okara lennek kivancsi, hogy megis miert nem adjak a felhasznalok kezebe ezt a fejlesztok? hatha valaki tudja
Egeszen beztos vagyok benne - persze magambol kiindulva -, hogy hasznalni szuperjo a Linuxot, baratsagos is, egeszen addig amig csak hasznalom...de amikor mar csinalni is kellene valamit, onnantol miert van az, hogy "hozzaerto" segitseg kell? Atlag juzerkent is mondhatom, hogy manapsag mar sok helyen eloferdul az, hogy egy lakasban tobb szamitogep van, sok helyen tobb televizio is, akkor miert is ne hasznalhatnank ugy a dolgokat, ahogy az nekunk kellemes - mondom ezt ugy, hogy tetszik a Linux, egeszen addig amig egyetlen gepen futogat es azt hasznalom, pontosan ugyanugy mint egy masik oprendszerrel installt gepet -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10469 üzenetére
hat persze, hogy masik w10 geprol mukodik es persze, hogy a mukodo gep joval regebbi telepites, mint az asztalimon van
ettol fuggetlen a samba jelszo magadasa volt a kulcs, ettol kezdve ugye a sajat gepen is tudtam tallozgatni a megosztott mappakat, ami ezidaig nem ment es ezek utan meg okes lett
mar csak meg kell ismetelnia baj az, hogy sok az osszevisszasag, a sorrendiseg hianya stb stb
igazbol nem tudom, hogy mi miert van es fokepp azt nem, hogy mitol megymeglehet, hogy kell meg nehany telepites, de most ez az apro siker talan adott nemi motivaciot ehhez
most elgondolkozhatok, hogy ujra telepitek egy franya wint vagy egyszeruen kidobom, addig megnezek nehany sorozatreszt -
válasz
Necronom #10460 üzenetére
Kipróbáltam, reboot után fenn volt a samba, de ez más rendszer. Én a helyedben egy új telepítés után ezzel a két paranccsal próbálnám felrakni a samba-t terminalból(ha Mate-t használsz)
sudo apt install samba --install-recommends
sudo apt install samba caja-share --install-recommends
forrás a címe ne zavarjon meg, a fenti parancsok Mate-n is jók, főleg a 2.
-
Aztán valamiért szépen kikopott a dolog. Pedig ha tényleg csak ennyi lenne a megosztás, tuti működne már neki is. Sajna ez nem csak a Mint-re igaz....
Arra nem igaz szerintem, nem kikopott, csak a Tulajdonságokba került át, mit a képen is látható. Nem használok samba-t, most is csak azért vauzok bele, hogy ne maradjon senki tévhitbe!
Ha nem ismered az adott DE-t, inkább ne írj ilyeneket, amit még én is megtaláltam 2 sec alatt egy számomra is új rendszeren, hálózatot soha nem használóként! Hatalmas köszönet!
Linux Mint Cinnamon 19.1
-
Necronom
senior tag
Mivel mar Androidoztam, igy annyi tudok, hogy Samba
A pogramtelepitoben rakerestem hogy Samba, majd feltelepitettem, meg is jelent a jobb egergombra, hogy megosztas, majd egy csikban irta, hogy szukseges hozza valami, SMB/Cif - gondolom a winfosnak, kerdezte, hogy telepitse, mondtam igen, igy elkezte telepiteni
Majd irja, hogy rendszer ujrainditas utan lesz teljes a folyamat, megtettem csak nincs rendszer, viszont sok sok sok szamomra tokeletesen erthetetlen, tobboldalas karakterfolyam es annyi -
válasz
lev258 #10452 üzenetére
Vagy inkább csak lehetett. Igaz itt is terminálban kellett hozzáadni a samba usert-t, de a többi része tényleg csak pát kattintás volt. Aztán valamiért szépen kikopott a dolog. Pedig ha tényleg csak ennyi lenne a megosztás, tuti működne már neki is. Sajna ez nem csak a Mint-re igaz, hanem szinte az összes többi népszerű nagy disztribúcióra.
Necronom
Hol van az a leírás ami alapján próbáltad megcsinálni? Melyik része nem volt világos? -
Necronom
senior tag
válasz
lev258 #10452 üzenetére
Biztosan igazad van, soot
Anno a 90-es evek elejen Amigarol szalltam at windowsra, dolgoztam a 3-assal, majd a 3.1-es halozatossal sokat, akkoriban ujsagot szerkesztettunk...
Igazabol adott volt minden, ott es akkor csak azt kellett megtalalni, hogy valamilyen feladatot mivel lehet megcsinalni, de maga a csinalas nem okozott semmilyen gondot, persze meg kellet tanulni azt, hogy jobb egergomb -->megosztas, ebben pedig jogokat kiadni, de igazbol semmi szuksg nem volt tanulasra, adta magat
Kesobb jottek a "jobbnal jobb" windowsok, amirol tenyleg nem szeretnek mar tobbet irni
Ahogy az elejen is elmondtam, meg az Androidos TV boxomat is szivesebben hasznalom, ott letoltottem a Sambat es adta magat, pont mint regen a win, megosztod es kesz, nincsen szukseg semmilyen mas tennivalora
Pont ezaz, hogy a hatam kozepere sem kivanom mar a windowst, van egy gepem, amin rajta van, de jomagam sem tudom hogy miert, igazbol nehany alkalmazast hasznalok rajta, amire meg nem talaltam megfelelo alternativat
Jott a Mint, nem eloszor mar, de igazbol nehany napja raktam ossze egy kis gepet, amire mar regiota Linuxot tervezek es ha mar fent van, akkor szolgaljon is ki
Androidon meg tudtam oldani magam, de ugye a TV boxnak eros korlatai vannak, ezert jobb a dontes egy kis hazi mindenes szervergep fele, amit ha akarok azert hasznalni is tudok, nem csak ugy letezik szerverkent
De sajna olyanokban akadok el, amit mar ilyen korosodo fejjel nem tudok magamtol kitalalniezmiatt hajlamos vagyok feladni, mert a hibakat nem tudom leirni jol, ezaltal senki sem fog tudni ra valaszolni
De egy "failed" uzenettel nem tudok mit kezdeni, sot azzal sem, hogy egy install es restart utan hova lesz a rendszerem....hiaba irom le, hogy nem csinaltam semmitAmi jelen esetben tokre igaz, SMB/Cif install, restart es nincs rendszer....nem eloszor, hanem mar masodszor
no, sorry skacok, hogy ilyen bo lere eresztettem a nyafogasomat
Teny, hogy ezek valoban csak elhatarozasok, de ugyvelem nekemn mar nincs ennyi idom/turelmem
Koszonom megegyszer mindenkinek!
-
edari
őstag
válasz
0xmilan #10326 üzenetére
ez sokat segített, msotmár nem az a baja.
● winbind.service - Samba Winbind Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/winbind.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2018-12-03 20:42:44 CET; 7s ago
Docs: man:winbindd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Main PID: 30053 (code=exited, status=1/FAILURE)
Dec 03 20:42:44 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: Starting Samba Winbind Daemon...
Dec 03 20:42:44 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: winbind.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Dec 03 20:42:44 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: winbind.service: Failed with result 'exit-code'.
Dec 03 20:42:44 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: Failed to start Samba Winbind Daemon.ubyegon2: mint mindig neked is köszi a segítséget.
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10322 üzenetére
Ezt dobta a gép:
● winbind.service - Samba Winbind Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/winbind.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2018-12-03 19:03:17 CET; 31min ago
Docs: man:winbindd(8)
man:samba(7)
man:smb.conf(5)
Main PID: 18847 (code=exited, status=1/FAILURE)
Dec 03 19:03:16 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: Starting Samba Winbind Daemon...
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: invalid permissions on directory '/var/log/samba/cores': has 0775 should be 0700
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: Failed to create /var/log/samba/cores for user 0 with mode 0700
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: Unable to setup corepath for winbindd: No such file or directory
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: invalid permissions on directory '/var/log/samba/cores': has 0775 should be 0700
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: Failed to create /var/log/samba/cores for user 0 with mode 0700
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 winbindd[18847]: Unable to setup corepath for winbindd: No such file or directory
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: winbind.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: winbind.service: Failed with result 'exit-code'.
Dec 03 19:03:17 HP-EliteBook-840-G1 systemd[1]: Failed to start Samba Winbind Daemon.Csak jogosultsági hiba?
-
-
edari
őstag
Sziasztok
Mostanában minden update-re hibát kapok, most konkrétan ezt:
E: winbind: installed winbind package post-installation script subprocess returned error exit status 1
E: libpam-winbind: 53.4483:dependency problems - leaving unconfigured
E: samba: installed samba package post-installation script subprocess returned error exit status 1
E: libnss-winbind: 63.7931:dependency problems - leaving unconfiguredA winbindet már láttam más hibakódokban is. Az mihez kell, vagy mit csinál?
-
Mert lehet dist-upgrade kell hozzá.
Az sem mutatja a kernel frissítését, most megnéztem a 18.3-ban.
Nem, az nem a disztribúció verzióját frissíti.
Tudom, többször le lett írva a topikokban ez is.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
.....
.....
Állapotinformációk olvasása... Kész
62 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
adobe-flashplugin chromium-browser chromium-browser-l10n
chromium-codecs-ffmpeg-extra ffmpeg fonts-opensymbol fwupd
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-webkit2-4.0 libappstream-glib8
libavcodec-ffmpeg-extra56 libavdevice-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5
libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libdfu1
libfwupd1 libgd3 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libpostproc-ffmpeg53
libreoffice-avmedia-backend-gstreamer libreoffice-base libreoffice-base-core
libreoffice-base-drivers libreoffice-calc libreoffice-common
libreoffice-core libreoffice-draw libreoffice-gnome libreoffice-gtk
libreoffice-impress libreoffice-java-common libreoffice-math
libreoffice-ogltrans libreoffice-pdfimport libreoffice-sdbc-firebird
libreoffice-sdbc-hsqldb libreoffice-writer libsmbclient
libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libwbclient0 libwebkit2gtk-4.0-37
libxml2 libxml2-doc linux-libc-dev nodejs python-libxml2 python-samba
python3-uno samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
squashfs-tools timeshift uno-libs3 ure wpasupplicant xserver-common
xserver-xorg-core
62 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 193 MB.
A művelet után 5.168 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] nUgyanez a normál
upgrade
kimenete is. -
sonar
addikt
válasz
SwissAirplan #9608 üzenetére
Bírom hogy - expressvpn disconnect- szépen bont a szerver, utánna bont a net is, ámde 2 másodberc mulva visszalép a netre!
Jó eséllyel azért mert előtte is volt net az interface-n. A disconnect szerintem csak a VPN kapcsolatot bontja.
(esetleg a routingot állitja vissza) Ha a netet akarod eltüntetni ahhoz ismerni kell a hálózati topológiát.
(paraszt módszer, hogy kiveszed a gatewayt)A másij kérdésem hogy a gépen nem tervezek hagyni monitort meg billentyűzetet!
Mit javasoltok távoli elérésre és fájlátvitelre?
TeamViewer és valamien SMB?
file átvitelre egyérteleműen samba az egyik legkényelmesebb. De ha van ssh server akkor akár SFTP is lehet.
TeamViewert csak akkor javasolnám ha LAN-on kívűlről kell elérni. LAN-on belül inkább xrdp, xdmcp, (vagy vnc, bár én ezt speciel nagyon nem szeretem, mert kényelmetlen a használata ha a távoli gép felbontása eltérő) -
sonar
addikt
Annyira nem lehetett gázos a vbox mert 4.15-ös kernelig probléma mentes volt. (nekem)
A bios meg lockolva van és nem tudok belenyúlni.
Eleve a kikapcsolását javasoljuk mindenkinek.
Ezt ne vedd sértésnek, de erről a mondatról a trehány kollégák jutnak eszembe, ha nem értenek vmihez akkor azt ki kell kapcsolni és nem utána járni. (Természetesen a végső megoldás lehet a kikapcsolás is.)
Ezért van firewall disable, selinux disable, samba 777, chmod 777, web servernél minden 777 és root-tal és akkor vmivel csak meg javul.
No meg legacyban kell mindent telepíteni.Egyébként ahogy néztem (utólag) elvileg te is alá tudod írni magadnak (szépen mondva) a drivert.
-
Skullwipe
senior tag
[Kép] (ezt így bebootolva a cinnamon usbről tudtam kiszedni, nem biztos, hogy ugyan az mint a képen
mint@mint ~ $ inxi -Fxxx
System: Host: mint Kernel: 4.10.0-38-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
Desktop: Cinnamon 3.6.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 18.3 Sylvia
Machine: System: ASUS product: All Series
Mobo: ASUSTeK model: B85M-G v: Rev X.0x
Bios: American Megatrends v: 0905 date: 02/20/2014
CPU: Dual core Intel Core i3-4160 (-HT-MCP-) cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 14366
clock speeds: min/max: 800/3600 MHz 1: 819 MHz 2: 889 MHz
3: 846 MHz 4: 1005 MHz
Graphics: Card: NVIDIA GK107 [GeForce GT 640]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:0fc1
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on NVE7
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.7 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:8c20
Card-2 NVIDIA GK107 HDMI Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e1b
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.10.0-38-generic
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 10:c3:7b:50:bf:c6
Drives: HDD Total Size: 1676.1GB (0.4% used)
ID-1: /dev/sda model: WDC_WD5003ABYX size: 500.1GB serial: WD-WMAYP4681989 temp: 36C
ID-2: /dev/sdb model: ST1000DM003 size: 1000.2GB serial: Z1D8FJHM temp: 35C
ID-3: /dev/sdc model: MAXTOR_STM316081 size: 160.0GB serial: 9RA8L45P temp: 38C
ID-4: USB /dev/sdd model: Cruzer_Blade size: 15.7GB serial: 4C530599901128111024-0:0 temp: 0C
Partition: ID-1: swap-1 size: 4.29GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda6
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 29.8C mobo: 27.8C gpu: 24.0
Fan Speeds (in rpm): cpu: 0
Info: Processes: 201 Uptime: 1 min Memory: 979.1/7921.1MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.4.0
Client: Shell (bash 4.3.481 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35
mint@mint ~ $A hálózatnál mit nem tudsz beállítani? Wi-Fi nem megy? Samba megosztás?
A fenti képen látod, hogy recovery modban vagyok (mivel csak így működik egyáltalán a console), ilyenkor nekem hibák dob csak apt-get update, vagy ping 4.8.8.8-ra 100% packet loss a vége, gondolom ez azért van mert nincs net ilyenkor. Hálózat felismerést is választottam már, de csak hibára fut. Próbáltam ifconfig eth0 address x.x.x.x gateway y.y.y.y broadcast z.z.z.z beállítással, de az is csak hibára futott, hogy nincs ilyen eszköz vagy a nem lehet elérni vagy mi volt pontosan a megnevezése.Wi-Fi-ről nálam nincs szó, az más configon van, azzal nincs gond nálam, mivel régi Wi-Fi kártya PCI slotban tökéletesen működik, legalábbis aki használja egy deka baja nincs ezzel, pedig aztán tényleg nem ért hozzá.
Igen, a Samba megosztást egyáltalán nem látja [59679].
-
JonssoN
csendes tag
Sziasztok!
Az volna a problémám, hogy az istenért se tudok megosztani SMB-n egy mappát az 1TB-s vinyómról Sambával. A dolog lényege az lenne, hogy PS3-on tudjam nézni a filmeket de sajnos nem megy.
Átnyálaztam több fórumot is de nem jutottam eredményre. Mikor a samba configba beleírom a megosztást és utána futtatok egy testparm-ot terminálból akkor írja, hogy ő megosztotta de PS3-on hiába írom be, hogy smb://192...vagy smb://filmek, nem vezet eredményre. Most úgy állunk, hogy tegnap ledúrtam a sambát és az összes mellék csomagját. Rendszerem 18.3 XFCE. Előre is köszi a segítséget. -
sonar
addikt
Arra gondoltam, hogy a szétszedés nem rossz, csak félbe lett hagyva. Csak este már nem igazán ment a fogalmazás...
Btw
Ha fontos a biztonság én így szoktam szétszedni a rendszert (így tanultam)
Hozzáteszem rendszere vállogatja! Tudni kell, hogy mit akar az ember, mi a célja a vasnak!/boot
/boot/efi
/
- root , alap rendszer programok, libek, minden jog kell (dev,suid,exec)
- a /dev külön virtuális filerendszer, de igy is okozhat gondot a nodev a root-on
/usr
- programok adatai, libek, binárisok: futtatási és setuid jogok kellenek
/var
- változó adatok, felhasználó által irható területek
- debian/ubuntu esetében kell a futtatási jog (/var/lib/dpkg/info alatti scriptek)
- csatolási opciók: nodev, nosuid
/var/log
- naplózás, számos könyvtár irható a szolgáltatást futtató felhasználó jogával
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec, (sync opción érdemes elgondolkodni, de lassitó tényező, de a logok egyből hdd-re kerülnek)
- fenntartott blokkot érdemes 10%-ra emelni, hogy ha a user logok nagyon teleszemetelik attól még a root tudjon irni
/var/tmp
- mindenkinek irható, hasonlóan a /tmp-hez, csak kevésbé ismert, használt
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec,
/var/cache
- pl.: apt által letöltött deb fileok, más programok átmeneti letöltései
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/var/spool
- pl.: átmenő levelek, proxy (squid) adatok. Támadható processzek / felhasználók által irható területek
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (kivéve a chroot-olt aklamzás fut. pl: levelező)
/home
- felhasználói könyvtárak
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec (noexec azért, hogy ne tudjon progit futtatni, de "sh script.sh" v "python proba.py" tud futni)
- fenntartott helyet 1%-ra csökkenteni érdemes, mivel csak userek irhatják, de 1% maradjon, hogy ha növelni kell ahhoz kell némi szabad hely
/tmp
- mindenkinek irható, különösen veszélyes, lehet symlinkelni mondjuk a /var/tmp-vel és akkor nem kell külön partició, méret választás fontos mert mondjuk mc ha kibont v másol vmit azt ide pakolja
- csatolási opciók: nodev, nosuid, noexec
/srv
- egyes szolgáltatások területei (pl.: web, samba)
- kevésbé elterjedt (sokan a /home vagy a /var alá teszik) -
válasz
kraftwerkfan #7631 üzenetére
Szia!
Látom nem sok válasz érkezik és mivel én nem csináltam még hálózati eléréseket, így sokat nem tudok esgíteni, de amíg kapsz segítséget, addig nézd meg ezeket a leírásokat, a samba egy általános lehetőség megosztásra a gépek között.
Samba telepítése és beállítása Ubuntu szerveren
Hogyan kell telepíteni és beállítani egy Samba Ubuntu 14.10Ahogy nézem, elég sok samba megosztás leírás van, ha rákeresel biztosan találsz megfelelőt, én ezt a két magyar nyelvűt linkeltem most.
A másik topikban is sokat foglalkoznak a megosztással. [link]
-
válasz
st3v3np3t3r #7416 üzenetére
Értelek. Szerintem a hálózati meghajtót is az fstab-ban lehet csatolni, nem ismerem ezeket a lehetőségeket, de sokan használnak innen is ilyeneket, csak kiderítjük hogyan kell csatolni!
samba mounting [link]
Itt is megoldották a végén. Mi is megoldjuk majd. -
válasz
ubyegon2 #7348 üzenetére
Ez a jelszó ablak a seahorse jelszókezelő ablaka vagy a sambának van külön jelszóablaka? Hülye kérdés tudom, de nem ismerem a sambát.
Nem tudom. Ezt kutattam eddig, hogy mi adja fel az ablakot, samba, nemo, ..., de már megoldva másképpen. A seahorse eszembe sem jutott.
A belehalást úgy értettem, hogy ha fstab-ban csatolok mindenféle szerverek tárterületeit akkor előfordulhat, hogy amikor nem elérhető a szerver akkor az gondokat okoz a nemo-nak vagy az egész Linuxnak. Gondolom erre írta Syl, hogy nem szereti az ilyesmit.
Pl. a win csak egy buborékot dob fel, hogy több hálózati csatolás nem sikerült, de megy tovább.
-
Workaround vagy megoldás?:
A használni kívánt samba tárolót fixen betettem az fstab-ba.//serverIP/tároló /media/tarolo cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,noexec,nosuid,nodev,x-gvfs-show 0 0
Most már automatikusan csatolódik és nem kell nyomogatni a csatlakozás gombot.
Azt nem tudom mi lesz ha a szerver áll, de csak nem hal bele a Mint! -
Valakinek van ötlete erre:
Ubuntu 16.04 szerver, samba megosztás, vendég számára nyitott.
Linux Mint Cinnamon gépről megnyitva folyton feljön a jelszó ablak, de a névtelen mezőre áll és mindig, feleslegesen rá kell kattintani a kapcsolódásra.Miként tudnám ezt eltüntetni? A nemo fájlkezelő vagy a samba beállítása miatt van?
A win-es gépről kapcsolódásakor nem kérdez semmit. -
Tényleg félreértettelek, sorry! Nem egyszerű, hogy se a KDE-t se a samba-t nem ismerem.
Azt kérdezném legszivesebben, hogy ez a csomag fenn van-e:
SMB4K
Benne van elvileg a tárolóban, Mint 18.1-en néztem és ahogy olvasgatom, lehet, hogy ez segít. Legalábbis 2013.11.21.-én ezt a csomagot javallotta neked Kapitány, hátha most is segít!
Még egy tipp, ha aktív tűzfalad van, érdemes megnézni, hogy a kimenő engedélyezve van-e a sambánál.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #7310 üzenetére
Félreérted. Nem a KDE-n akarok samba-megosztást csinálni, hanem egy nas-on futó megosztást elérni kde alól. Tehát, fájlkezelő megnyit, hálózaton elnavigál a nas egyik mappájába, ott mkv(mp4) fájlra rácsap, és filmet néz. Ez eddig minden operációs rendszer alól akadály és főleg varázslat nélkül ment (még ios alól is), egyedül a KDE-nek jelent akadályt.
-
Kapitány válasza: nem elég a sambát telepíteni, be kell konfigolni!
Ő tudja mit jelent, én még nem használtam sambát soha, bár ki kéne próbálni a nemrég vett androidos Media box-szal!
Dlna, Plex - ezekkel mi a nyűgöd amúgy? Jó kis leírások vannak ezekről is.
-
Samba kérdésem van:
Ubuntu 16.04 szerver samba vendég számára nyitott.
Ubuntu 16.04 kliensről megnyitva folyton feljön a jelszó ablak, de a névtelen mezőre áll és mindig, feleslegesen rá kell kattintani a kapcsolódásra.Miként tudnám ezt eltüntetni? A kliens vagy a szerver miatt van?
A win-es kliens kapcsolódásakor nem kérdez semmit. -
egerj
tag
Mindenkinek köszönöm a segítséget:
A logból kiderült a hiba:
CIFS VFS: server 999.999.999.999 of type Samba 3.0.25b returned unexpected error on SMB posix open, disabling posix open support. Check if server update available.Nyilván az oka nem..
Más: nyilvánvaló, hogy a hálózati protokollokkal nagyon nem vagyok tisztában.
Az eddig ismereteim alapján a CIFS el oldották meg a SAMBA kapcsolatokat, ezért csináltam én is. Ezt találtam...Ha van más SAMBA megoldás kérlek adj egy linket hozzá.
Egyenlőre csináltam egy indító ikont a montolásra..
-
egerj
tag
Sziasztok !
Nem vagyok túlképzett linux felhasználó, de már két éve használom a Mint-et.
Most telepíttetem a 18 as verziót, XFCE felülettel.
Az FSTAB fájlban egy CIFS csatolást készítettem egy windows megosztás csatolására.
/* ami egy rt-n18 routerhez van csatolva, és SAMBA val van megosztva.. */
A beállítás korekt, mert a sudo mount -a parancs hiba nálkül lefut, de automatikusan nem keletkezik meg a csatolás. (ugyan ezt a beállítást használtam az első telepítésemkor, akkor működött az automatizmus)ime az fstab tartalma:
//999.999.999.999/xxxxxxx /media/xxx/xxx cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8 0 0
próbáltam már a guest helyett username=guest,password=, de így sem működik az automatizmus..
/*
Kerestem megoldást a neten, de egy cifs helyett smbfs megadásánkívül nem találtam más megoldást...
Nekem az smbfs nincs installálva, nem is próbáltam telepíteni, mert azt olvastam, hogy az a régebbi..
DE: most újra rákerestem, de egymásnak ellentmondó leirásokat kaptam...Van aki szerint az smb van aki a cifs az aktuális, javsolt protokoll
*/ -
zoli62
addikt
Én is feldobtam egy Toshiba kétmagos 64 bites pár éves laptopra a Linux Mint Cinnamon 64 bit kiadást. Egy másik, szintén régebbi, de egymagos Celeron gépen LM 17 32 bites rendszer fut. Pár tapasztalat. A Samba, illetve a grafikus beállításkezelője a Sarah-n alapból nem volt telepítve. Utóbbi alapból nem működött, némi utánolvasás után létre kellett hozni egy konf file-t. Ezután a Samba felhasználók felvételét követően szépen lehetett látni a hálózati megosztásokat más gépeken. A Cinnamonhoz készített időjárás appok nál az XFCE4-hez való weather plugin sokkal élőbb és használhatóbb. Ezzel kapcsolatban kédezném. Cinnamon felültre lehet valahogy egyszerűen XFCE4 panelt varázsolni? A hozzá tartoző fil-t megtaláltam,és rákarrintottam, mire az asztalra kirakott egy kissebb téglalapor,aminek a mérete a beállításokban változtatható,de gondolom van ennél egyszerűbb megoldás is. Az újonnan létrehozott XFCE4 panelhez máregyszerűen hozzá lehet adni az említett időjárás plugint.
Valahogy az az érzésem, hogy ez az asztali környezet főleg a Windowsról áttérőket célozta meg, csili-vili, színes-szagos. Hát első blikkre ennyi.
-
nemurea
aktív tag
válasz
misimagaki #5214 üzenetére
Hm, a leírás alapján Neked egy szerver+HTPC kombó kell ugye... Ha összejön, oszd meg, kérlek, mert én már több éve keresem az Ideális Megoldást, de eddig még nem sikerült
Külön-külön nagyon jó rendszerek vannak (OpenELEC, Ubuntun Kodi, illetve OpenMediaVault, XPEnology, Free4NAS stb), de egyben én nem találtam. De azok a funkciók, amiket kérsz, HDD leállítás, transmission, samba stb, ezek szerverfunkciók. A legjobb lenne virtualizálni, de szerintem az a Te alaplapoddal sem fog nagyon működni - bár egy próbát megér, mivel elég modern.
Hogy ne legyen teljesen OFF: én két verziót próbálnék ki:
1) Nem biztos, hogy a Mint a jó alap, hiszen nem kell egy full-extrás, szövegszerkesztővel, programok tömkelegével telepakolt disztró, én egy csupaszabbat választanék. Abba mehetne a Kodi, és van benne böngésző, ha alkalmanként kell - mást úgysem nagyon fogsz egy HTPC-vel csinálni. Ha az alaplapod támogatja a VT-x-et, akkor próbaképp ráraknék egy VirtualBox-ot, abba XPEnology-t vagy OMV-t, és készen vagy a szerver résszel is. XPE alapból tud torrentet is, OMV-t nem ismerem (még) részleteiben.2) Egy olyan szervercsomagot találtam, ami telepíthető rendesen oprendszerre is, tehát nemcsak külön, ez az OMV, de csak Debianra. Tehát ezzel a megoldással elkerülhető a virtualizáció, ami egyébként problémás tud lenni. Csak a Debian, ahogy látom, nem annyira "egyszerű", mint az Ubuntu/Mint vonal.
+1: Most jutott eszembe, mintha hallottam volna, hogy az Ubuntu-forkokra is van egy komplett szervercsomag, ami azokat tartalmazza, ami Neked kell (FTP, SMB stb), valaki esetleg?
-
misimagaki
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #5213 üzenetére
Holnap megnézem.Az a meghajtó van rajta, amit feltett magának.Gondolom az a zárt.
Szerinted, illetve szerintetek reális elképzelés, hogy a Mint úgy működjön, hogy:
wake on lannal bármikor bekapcsolható legyen
bekapcsolás után induljon a seed - ez részben megy
induljon a Kodi, és ez legyen a főképernyő - már elindul, nem kerül előtérbe
legyen rajta samba, ftp
normálisan leállítsa a merevlemezeket
és időzítetten kikapcsoljon - erre már kaptam javaslatot itt a fórumban
távolról ne csak terminállal legyen elérhető - bár ez nem tudom miért fontos, talán a wines beidegződések(?)illetve most az a legnagyobb gondom, hogy benne maradt annak a lemeznek az automountolása, amit most leformáztam ext4-re, és eddig NTFS volt. Így boot közben megáll, mert nem találja meg a lemezt, és S, vagy M lenyomására vár. CTRL+D-re indítana helyreállító gui-t, de nem történik semmi ha megnyomom. S nyomogatása után tovább megy.
Ráadásul átrendeztem a boot sorrendet a BIOSban, és csak második megnyomásra indul normálisan, egyébként fekete képernyőn megáll, pedig telepítéskor csak az a lemez volt csatlakoztatva, amire telepítettem. Úgy látom generáltam pár problémát magamnak, és közvetve nektek is. -
misimagaki
aktív tag
Sziasztok!
Egy Asrock E350M1 USB3 lapra épitkezve szeretnék HTPC-t épiteni. Eddig nas4free volt rajta, de más irányba akarok indulni. Gondoltam Win7-re épitkezek, de rájöttem felesleges rá, egyszerűen megőrjít, hogy allandóan akar valamit. Ezért arra gondoltam Mintet rakok helyette. Kodival, Transmissionnal, FTP szerverrel, sambaval.
Azt szeretném kérdezni tőletek melyik kiadást válasszam, ha 4 GB RAM-mom van, és pendrive-ról akarom futtatni? 8 GB-os pendrive elég a rendszernek?
Két vinyó lenne benne. Egy 1 TB RED torrent alá, meg egy másik, ami általában állna, csak filmek mennének róla.
Köszönettel,
Misimagaki -
lev258
veterán
válasz
Tommy1982 #4220 üzenetére
Remélem tudod, hogy mik a valós váltószámok merevlemezeknél. Linux alatt pedig sokszor GiB-et lát az ember, nem GB-t. Ha lenulláztad a vész esetére fenntartott helyet, akkor bizony annyi az az annyi. A samba beállítása külön dolog, annak alaposabban utána kell nézned.
-
Tommy1982
tag
válasz
jimmy399 #4219 üzenetére
Megpróbáltam ez alapján megcsinálni a particionálást Gparted helyett, és most már több szabad hely van (reserved block törlés: tune2fs -m 0 /dev/sdb1), bár még mindig nem a teljes méret (14 GB-al kevesebb), marad így, már csak azt kell megoldanom, hogy Samba-n tudjam írni Windows-ról.
-
Tommy1982
tag
válasz
jimmy399 #4217 üzenetére
Sajnos fog kelleni a finomhangolás, Samba megosztással nem lehet írni, viszont azt nem értem, hogy miért csak ennyi szabad hely van a full üres 1 terás vinyón, alapból 931 GB-ból csak 916 GB-ra formázta a gparted, és még ebből is kevesebbet lát a Windows Samba-n keresztül
-
válasz
tolvaj! #4007 üzenetére
Leginkább kernel, Xorg és Mesa verzió függő, hogy a proprietary driverek milyen verzióval működnek együtt, emlékeim szerint;
Nividia vonalon:
- 94-es legacy driver GF2 MX-től GF4Ti-ig, 3.2-es kernel és 1.12-es X, tehát pl. 12.04.1 Ubuntu és Debian 7-es vonal a max, újabbakban csak nyílt érhető el, ami 3D-ben egész jó, 2D-ben inkább csak közepes
- 173-as legacy driver GF FX-hez, 3.13-as kernel és 1.15-ös X, tehát max 14.04.1 alapú Ubuntu-ig használható, a nyílt driverei meglehetősen csapnivalóak mind 2D-ben mind 3D-ben, tehát javasolt inkább zárttal használni a fentebbi megszorításokkal
- 304-es legacy GF6-7-es szériához, jelenleg is még támogatott széria, tehát használható újabb kernellel és X-el is (persze a zárt driverek mindig némi lemaradásban vannak a legújabb kernelhez X-hez képest), de újabban a nyílt drivereik már jobbak a zártnál szóval inkább a nyílt javasolt
- kurrens verziók (33x, 34x) GF8-tól fölfele, ezeknél a kariknál, amennyiben problémamentesen működik a friss zárt meghajtó, akkor azt kell használni.Ati/Amd vonalon:
- HD széria előtti karikhoz (a legelső Ati Radeontól az X1ezres szériáig) csak nyílt driver van már nagyon régóta (kb 2009-2010), de újabban ezek kifejezetten jók és problémamentesen használhatóak
- HD2-4 ezres széria (talán 13.1-es legacy Catalyst), max 3.2-es kernel 1.12X tehát 12.04.1-es Ubi vagy 7-es Debian, de a frissebb nyílt driverek már itt is nagyságrendekkel jobbak, szóval azzal érdemes használni
- HD5-6 ezres széria még támogatott a legújabb Catalystokban is, így frissebb disztrókkal is használható, de már nem túl sokáig és nem is igazán koncentrálnak már ezekre a szériákra, és itt is jobb már nyílt driver
- HD7 ezres vagy újabb kariknál lehet igazából ajánlatos használni a friss zárt meghajtót, bár ha vmiért nem működne, akkor nem leszünk annyira a nyílttal sem elmaradva, mint Nvidia esetébengéeles: Samba megosztáshoz ezt a pdf-et nézd át a 70. oldaltól van leírva elég részletesen, hogy kell Sambás megosztást létrehozni, amire még figyelni kell, hogy a tűzfalon engedd át (gufw-vel ezt egyszerű beállítani, ill a samba beállításhoz is van grafikus csomag system-config-samba vagy vmi hasonló néven)
-
-
géeles
aktív tag
Hali!
Mint 17,2 használok.
Külsö hdd ntfs partición levő könyvtárát osztanám meg samba segítségével. Nem sikerül. Nem vágom nagyon; nem állítgattam eddig igazán semmit. A megosztani kívánt könyvtár látszik, de bele nem tudok menni. -
AM3-as Sepmronnal csont nélkül mennie kell az energiagazdálkodásnak ha a biosban engedélyezve van a cool 'n quiet.
Ablakos; HD 4 ezreshez csak nyílt driver van, ami kifejezetten jó, viszont 17.2-ben csak a kernel lett frissítve a nyílt driverek nem, maradtak a 3..13-oshoz valók ami okozhat galibát, HD4850-en pl. csak úgy ment 17.2-re frissítés után hiba nélkül, ha drivereket is frissítettem utopicra, sőt a teljes vdpau gyorsításhoz a 3.19-es kernelt is fel kellett tenni.
bajnokpityu: Sambához engedélyezted a hozzá tartozó portokat is a tűzfalon? Windowsnak pedig az irpstacksize-a szokott alapból kicsi lenni, registryben érdemes nagyobbra venni, amúgy meg ebben a pdfben nézd át Megosztás Samba segítségével című fejezetet, 70. oldaltól találod.
-
bajnokpityu
félisten
egy smb megosztást szeretnék csinálni, egy frissen telepített Mint 17,2 cinamonról-ról.
csatoltam a meghajtót /media/nas/lemez0 helyre. linuxos filekezelővel megosztottam a meghajtót, majd bementem a samba programba, itt is megcsináltam a megosztást.win10 alatt keresem a gépet. intéző nem találja a gépet. a windowsos hibajelentő azt mondja, h a linux visszautasítja a kapcsolatot.
-
spammer
veterán
"Lehet e windowsos halozatba tenni?"
Lehet. Samba-nak nézz utána.
"Van e ehhez mysql fele megoldas?"
Van.
"Illetve van lehetoseg a programcenterben nem szereplo mas programok telepitesere?"
Ami nincs hivatalos tárolókban, azt külső tárolókból (PPA) tudod telepíteni. Keress rá gugliban a program nevére és a PPA szóra. De
az Openofficea LibreOffice szerintem pont elérhető a hivatalos tárolókban."Hogyan lehet monitorozni, a cpu, gpu feszultsegeg orajelek ertekeit?"
Panel appletek, terminálos programok tudnak ilyet, vagy ha olyasmire gondolsz, mint Windowson a Rainmeter, akkor itt az a Conky lesz.
-
-
tlac
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #2949 üzenetére
?? akármelyik?
ha samba be van rendesen állítva, az úgy volt viselkedni mint akármelyik másik mappa -
Ha kifut a ramból előfordulhat, de ha nem használsz adblock plust (ami minimum megduplázza a böngésző ramigényét, ami sok ablak esetén csak még inkább elszáll, kevés ram esetén inkább flashblock vagy noscript ajánlott, ha van legalább 1gb akkor ublockot is meg lehet már reszkírozni) és csak néhány lap van nyitva akkor Mint Xfce-nek 512mb is elég tud lenni böngészéshez mindenféle különösebb lassulás nélkül, míg Xp Sp3 1Gb alatt nemigen használható értelmes sebességgel, ill. hosszabb távon az Xp mindenféle felesleges dolgot is benne hagy a ramban maga után, amire aktuálisan nincs is szüksége (hiába no elavult rendszer, ami meglátszik a ramkezelésében is)...
Cyrin: Elég banális kérdés, de Sambával én is sokáig szívattam magam mire rájöttem, hogy a tűzfalnál engedélyeznem kéne a samba által használt portokat (137/139 ha jól rémlik, de legegyszerűbb gufw-vel hozzáadni, az automatice megoldja), persze csak ha használsz tűzfalat. -
Cyrin
addikt
Olyan gondom van, hogy van egy asztali gépem Mint-el és nem látja a laptopot amin xubuntu fut, a hálózaton keresztül. A xubi látja az asztali gépet. nem ülök előtte, így nem tudom sokat próbálgatni, de ennek mennie kéne alapból. Samba telepítve. Mi lehet a gond?
-
lolka1980
aktív tag
Sziasztok!
Kezdő linuxosként feltelepítettem a linuxmintet.
Próbálnák megosztani 1 mappát illetve annak tartalmát saját hálózaton wines gépeknek, ezzel a samba nevű dologgal.
Sikerül is megosztani szépen,látják a wines gépek meg mindenki.
Na de..................
Mondjuk megosztom apl.: /home/tároló nevű mappát
amibe ugye vagy én hozok még létre mappát illetve dolgokat(filmek,képek,stb.)
Vagy más programok hoznak létre különböző dolgokat mappákat képeket stbMindenkinek megadok minden jogot mindenhova.
Ha távolról létre akarok hozni egy valamit a /home/tároló nevű dologban akkor megy szépen
de ha a torrent létrehoz egy mappát itt mint letöltés akkor abba már nem módosíthatok semmit.
Vagyis:/home/tároló írható olvasható
/home/tároló/torrent nem írható csak olvashatóHogy a túróba kell beállítani a jogot hogy ne csak az /home/tároló legyen írható hanem automatikusan minden almappa is megkapja a jogot létrehozásától függetlenül
Remélem nem voltam bonyolult
/home/tároló csak példaként írtam -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
p4 amd1.7 proci,512M memory, videókártya valami geforce 2 talán
Szeretném Nasnak és egyéb gépnek beüzemelni
Melyik linuxmint-et ajánlanátok amin könnyen be lehet állítani mondjuk a samba,minidlnat ? -
chab7
addikt
További dolgok amiket hiányolok az xfce-ből amik gnome alatt simán megvoltak:
- Külső vinyók nem mountolódnak automatikusan a rendszer indulásakor. (Megoldásként kihúz-visszadug, és mountolja, mert az be van állítva hogy behelyezéskor auto mount legyen. De ha már úgy indítom a gépet, hogy csatlakoztatva van, akkor magától nem mountolja fel, mint gnome alatt.)
Ez nem olyan eget verő probléma, lehet élni vele, bár ha lenne rá mód hogy mountolja akkor is ha már csatlakoztatva van, akkor beállítanám.
- A megosztott mappák addig nem látszanak míg a "sudo service samba restart" parancsot ki nem adom. Futni tehát fut a samba, mert a parancs leállítja és újra elindítja. De ha ezt nem adom ki akkor nem látszanak a mappák. A parancs után minden oké.
Szóval ez is megoldható gond, de itt is jó lenne ha ez menne rendben magától.
- TV-re ha kiterjesztett asztalt akarok (pl azon menjen egy film, de közben a gépen dolgozzak) akkor a gyári monitor beállítóban csak klónoz, kiterjesztett lehetőség nincs.
Egy paranccsal ez is megoldható: xrandr --output VGA1 --auto --right-of LVDS1
(Ezt inkább csak infónak írtam le, mert amíg a gui-ba nem teszik bele ennek a lehetőségét, mint gnome alatt, addig erre más nem lesz csak a parancs.)Ezek ellenére még mindig az xfce a nyerő, mert fényévekkel gyorsabb nálam mint a gnome, na és mert ezek nem olyan vészes bajok, csak leírtam őket, mert lehet lesz valaki aki tud ezekre gyógyírt.
-
ntomka
nagyúr
válasz
78zolika #156 üzenetére
Igen, Mint is lehet ! mint az Ubuntut.
[link]. Egyébként Google a barátod.
A cikkemben le van írva a különbségek jelentős része.
Kezdőknek én a Mintet ajánlom jobban, végül is egy Ubuntut kapsz ezzel is, csak sok körtől megkímél, ami a kezdőknek fontos.(#157) maláj: A DVD-n nem sok plusz van. Az tartalmaz minden nyelvi csomagot, sambat, ilyesmi. De ezek mind elérhetőek tárolóból. A DVD azoknak kell inkább, akik nem rendelkeznek nettel, vagy több helyre is szoktak rendszert telepíteni.
(#159) Boxer001: Akkor belépsz az Ubuntura, gksu gedit /etc/default/grub, a GRUB_TIMEOUT sor végére 0-t írsz, és itt az ubuntun futtatsz egy update-grub-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Dacia topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AliExpress tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Gyermek PC játékok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged