- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
válasz
misimagaki #5214 üzenetére
Jajj, ezért most nehogy újratelepítsd. A /etc/fstab fájlból szedd ki a régi NTFS partíciókról szóló sorokat. Persze előtte készíts biztonsági másolatot a fájlról, és legyen kéznél egy liveCD, mivel ha elszúrod az fstab fájlt, akkor a rendszered bootképtelen lesz, és liveCD-vel kell visszaállítani a biztonsági másolatot.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Hm, a leírás alapján Neked egy szerver+HTPC kombó kell ugye... Ha összejön, oszd meg, kérlek, mert én már több éve keresem az Ideális Megoldást, de eddig még nem sikerült
Külön-külön nagyon jó rendszerek vannak (OpenELEC, Ubuntun Kodi, illetve OpenMediaVault, XPEnology, Free4NAS stb), de egyben én nem találtam. De azok a funkciók, amiket kérsz, HDD leállítás, transmission, samba stb, ezek szerverfunkciók. A legjobb lenne virtualizálni, de szerintem az a Te alaplapoddal sem fog nagyon működni - bár egy próbát megér, mivel elég modern.
Hogy ne legyen teljesen OFF: én két verziót próbálnék ki:
1) Nem biztos, hogy a Mint a jó alap, hiszen nem kell egy full-extrás, szövegszerkesztővel, programok tömkelegével telepakolt disztró, én egy csupaszabbat választanék. Abba mehetne a Kodi, és van benne böngésző, ha alkalmanként kell - mást úgysem nagyon fogsz egy HTPC-vel csinálni. Ha az alaplapod támogatja a VT-x-et, akkor próbaképp ráraknék egy VirtualBox-ot, abba XPEnology-t vagy OMV-t, és készen vagy a szerver résszel is. XPE alapból tud torrentet is, OMV-t nem ismerem (még) részleteiben.2) Egy olyan szervercsomagot találtam, ami telepíthető rendesen oprendszerre is, tehát nemcsak külön, ez az OMV, de csak Debianra. Tehát ezzel a megoldással elkerülhető a virtualizáció, ami egyébként problémás tud lenni. Csak a Debian, ahogy látom, nem annyira "egyszerű", mint az Ubuntu/Mint vonal.
+1: Most jutott eszembe, mintha hallottam volna, hogy az Ubuntu-forkokra is van egy komplett szervercsomag, ami azokat tartalmazza, ami Neked kell (FTP, SMB stb), valaki esetleg?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Alapesetben a nyílt meghajtó települ, de azért ellenőrizd.
Szerintem egyszerűbb lenne ha törölnéd a partíciókat (mindet) és újrahúznád a rendszert, minthogy megpróbálod egyenként megoldani ezeket a problémákat. (ne UEFI módban telepíts/bootolj mert azzal csak a baj van)
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
misimagaki #5212 üzenetére
Gondolom a zárt meghajtót használod, nálam is volt ilyen, szerintem az X pusztul meg. Ilyenkor kipróbálhatod a Ctrl+Alt+Backspace-t vagy ha az nem működik akkor állítsd be hogy a bekapcsoló gomb megnyomására álljon le a gép. Nem tökéletes megoldás, de egy resetnél még mindig jobb.
Nyílt meghajtóval nálam nem fordul elő, szóval azzal is tehetsz egy kísérletet.Szerk.: Már alig várom, hogy az X meg az agyon toldott-foldott OpenGL végre ki legyen búgatva.
-
Bohus
aktív tag
válasz
misimagaki #5209 üzenetére
Vélhetően igen. Ha jól értelmezem, mindent törölni szerettél volna, hogy azután készíts a 1TB-s vinyón egy nagy ext4 partíciót. Ehhez gparted-ben először minden partíciót törölnöd kell, majd készíteni az üres terület egészére egy nagy ext4 partíciót. Ezeket a lépéseket kell szépen egymás után elvégezned, majd egy "alkalmaz"-ra kattintással a gparted el is végzi ezeket a változtatásokat. Ha tudod, hogy a vinyód jó kondiban van, akkor a felület ellenőrzésre nincs szükség, így villámgyorsan meglesz, ne menj el otthonról
!
-
lev258
veterán
válasz
misimagaki #5209 üzenetére
Ha a /etc/fstab-ra gondolsz, abban gksu gedit /etc/fstab paranccsal tudsz turkálni. De légy óvatos.
Azzal a hibaüzenettel meg nem kell foglalkozni. -
lev258
veterán
válasz
misimagaki #5207 üzenetére
Lecsatolás nélkül nem is enged formázni.
Jogot adni: gksu nemo, majd jobb gomb a lemezre (partícióra), Tulajdonságok, Jogosultságok. Beállítod, hogy a mezei felhasználód is csinálhasson rajta mindent. -
Bohus
aktív tag
válasz
misimagaki #5202 üzenetére
Jó a beépített lemezkezelő (bármelyik DE alatt). Igazából ez gyorsan megvan, talán valami extrém rövid idő van beállítva az energiagazdálkodásban az altatására? Ha igen, akkor állítsd át egy ésszerű értékre!
-
lev258
veterán
válasz
misimagaki #5143 üzenetére
Én Mint Cinnamon alatt a Remmina-t használtam Win-es gép elérésére (rdp plugin-nal). A Cinnamon nem akadályozó tényező, nincs köze hozzá.
-
válasz
misimagaki #5133 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy sokáig tart 400 torrentet ellenőriztetni a Linux torrentkliensével vagy úgy, hogy sok idő átrakni, mert nem akarod Linux alatt NTFS fájlrendszerrel a torrentezést és áttennéd ext4 partícióra a torrentek adatállományát?
-
válasz
misimagaki #5115 üzenetére
Maradhat ez így vagy inkább telepítsem újra?
Szerintem maradhat, a hw váltást általában jól tolerálja a Linux az ilyen esetekben.
Linux Mint altt leállíthatók a merevlemezek, ha nincsenek használatban?
Gnome-disk-utility is megoldja, Meghajtóbeállítások/Készenlét
-
syler123
veterán
válasz
misimagaki #4776 üzenetére
Szia!
Usb 3.0-án csak windowst bootoltam, az ment vele. Mint az nekem hdd-n van. Én inkább csak telepítésekre használom a Pendrive-ot, rendszernek gondolom jobb egy kisebb ssd. Transcend Pendrive elég jó áron van, kb 3000k a 32gb-os, aztán ha elhal max veszel másikat, kétlem hogy olyan gyorsan elhalálozna.
Lehet egyébként hogy xubuntuval jobban járnál, sebességben én nem vettem észre különbséget a xubuntu és a Mint xfce között, de valahogy a Mint nekem szimpibb, jobban néz ki, átgondoltabb.
-
syler123
veterán
válasz
misimagaki #4771 üzenetére
Szia!
8gb eléggé határos, de ráfér a mint. Én a Mint xfce-t javaslom Brazosra, nekem is az van fent, eléggé pörgős.
-
válasz
Épp az imént esett szó a perzisztens pen telepítéséről másik topikban, de jobb lenne megfogadni nemurea ft javaslatát és HDD-re telepíteni inkább.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Volt már vagy itt, vagy az Ubuntu fórumon egy hosszabb lélegzetű értekezés a pendrive-ra telepített rendszer kapcsán, ha van kedved, 'ciccuka' (remélem, jól emlékszem) ft bejegyzésére keress rá. Címszavakban: bár az alaplapod neve alapján USB3-at kezel, ha pendrive-on akarsz rendszert, akkor maga a pendrive is legyen USB3-as, különben megőszülsz, mire kivársz egy-egy műveletet. Ezen túl általában nem szerencsés pendrive-ra élő rendszert rakni, mivel fokozatosan tönkreteszi azt az írás-olvasás. 8 Giga [bőven] elég a legtöbb disztróhoz.
De ezen túljutva: én pont azért, hogy kevesebb legyen az olvasás, nem egy csilli-villi disztrót választanék alapnak. A Mint inkább a kezdőknek készült, ahogy ez lejött nekem, így tele van kényelmi funkciókkal, programokkal. Egy HTPC-hez nem kell olyan sokminden, fel is soroltad azokat. Válassz minimalistább disztrót (nekem a HTPC-n Xubuntu fut, de HDD-ről, korábban pendrive-ról a Puppy vonalat néztem meg, az okés volt, illetve nagyon tetszett a Chrunchbang, na az streamline!).
Illetve: ha egyszer ott figyel a gépedben két HDD, oké, amiből az egyiket pihentetni akarod, de miért nem választasz le pár gigát a torrentes HDD-ből, és akkor olyan rendszert teszel rá, amilyet szeretnél?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Motoros topic
- Napelem
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tesla topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest