- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- Gurulunk, WAZE?!
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #10266 üzenetére
Igen, tudja. Megnézi, hogy mik vannak csatolva, melyik eszközök, milyen mappákba, azok milyen fájlrendszerek, és legenerálja velük az fstab-ot. Mount paramétereknek a default-ot adja meg, ha valamelyik SSD-n van, akkor a relatime,discard opciókat is hozzáveszi, ha támogatott. Ha gen-fstab -U formában hívod meg, akkor az UUID-k alapján írja meg az egészet.
Csak előtte arra kell figyelni, hogy minden fel legyen csatolva, mert ha valamit kifelejtesz, az nem lesz belegenerálva az fstabba. Nyilván abból találja ki miket akarsz csatolni, ami már csatolva van.
Az lehet, hogy Mint-en nem kell jogosultságot állítani az automatikus csatoláshoz. Archon is csak egyszer, amikor létrehozod a mappát neki, meg elsőre csatolod. Utána többször nem kell hozzányúlni.
Persze nagyobb DE-knek is van GUI-ra kivezetett automount funkciója, ami nem az fstab-on alapul, és fel tudják csatolni induláskor a megadott meghajtókat, partíciókat. Ilyen van a KDE-ben, Gnome-ban, Xfce-ben, de talán a Cinnamon, Mate-ben is. Ilyenkor valóban nem kell root jogosultság sem, annyiból kényelmesebb. Meg ha elront valamit a user, nem lesz bootképtelen a rendszer. Ezt az egyet egyébként mindig is kritizáltam, egy hibás fstab-nak nem kéne leakasztania a bootot (hacsak nem a root/home partíció csatolása hibás). Ki kéne írnia egy warningot, meg mellőznie kéne a hibás sorokban lévő csatolásokat és kész.
-
válasz
ubyegon2 #10266 üzenetére
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/ubyegon/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=7f085f77-6825-48f7-8bc2-ba75aba3df95 /media/ubyegon/PCX ...UUID=3121cd91-e143-44d4-adab-c73024f87840 /media/ubyegon/TT ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valamit elkalibráltam.
(#10265) Frawly
Mint-nél, ha autocsatolással oldasz meg valamit, akkor nem kell root a hozzáféréshez. Mondjuk érdekes is lenne, ha a torrentek partició így működne! Gondolom az Arch működik ilyen felhasználóbarátságtalanul!
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10213 üzenetére
Igen, tetszik, ezért is próbálom tanulni, megszokni. Amit ennél a rendszernél sem értek az az, hogy miért nem támogatja vagy ismeri a heic formátumot. Tudom én hogy az iphonon át lehet alakítani jpgre a képet vagy alapból úgy készítse, de nekem ehhez semmi kedvem, szerintem sokkal jobb minőségű a heic formátum. A windows kb egyáltalán nem támogatja, de ahogy látom a linux se, vagy nem tudom mi van... Lehet nem jól vagy jó helyen keresek 🤣
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #10200 üzenetére
Ez nem tetszik. Mármint a háttérkép, nem a fapadosság. De a linken lévő desktopjaid között van szép, az az éjszakai esős utas, meg fekete-fehér lámpaoszlopos elég jó. Ezt a háttérképet honnan tudnám letölteni, ’cijó.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #10193 üzenetére
Állatik ezek a háttereid
Ilyen fekete-fehér style-t én is toltam, amikor Openboxon klasszik MacOS skin volt.
Nekem most ez a hátterem. Ez a wallpaperscraft amúgy is egy jó oldal, ajánlom az interfacelift.com és alphacoders.com mellé.
A free -m nálam 584 MB-os fogyasztást ír, ha semmi nem fut. Frissen, bootolás után inkább csak 550 MB körül van.
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10169 üzenetére
Üdv!
Elakadtam, nem kicsit. Letöltöttem a telepítőket, a nyomtatás megy is a driverrel szépen, a szkennert viszont nem látja. Azt írja a "szkenner" alkalmazás, hogy nincs csatlakoztatva. Na már ha ez az epson egy multi készülék, akkor ugyebár ez nem valószínű. A leírásban a honlapról terminálban futtat parancsokat, na ennek egy része nekem is ment, csak nem úgy, ahogy ott szerepel. Ott ugyebár letölti valahova, majd terminálból átrakja a tmp-be, onnan telepíti és futtatja. Nem tudom már hányszor és hányféleképp futottam neki a dolognak, nem ment az áthelyezés sem ... na mindegy, rájöttem, hogy ha a telepítő fájlra jobb klikk, akkor kiírja hogy telepítés terminálban
. Le is futott hiba nélkül (gondolom ha valami NOK, akkor jelezné), kilép a terminál ablakból és ennyi. Gondoltam meg is vagyok, de nem találom az alkalmazást sehol, és az alap szkenner sem látja továbbra sem az l382-t.
Ötlet?
-
paatrick
őstag
válasz
ubyegon2 #10174 üzenetére
Megnéztem mielőtt írtam ide de nem találtam erre a kérdésre választ.
Az "Mik azok a kiadások, változatok és verziók?" részben nincs semmi csak egy felsorolás.
A "Linux Mint 17.x és 18.x LTS telepítése" ahol gondolnám hogy lenne leírás hogy melyiket telepítsd mire, "az oldal nem elérhető".
A felhasználói kézikönyvben lévő leírások se segítettek sokat:
"A Linux Mint MATE Edition az intuitív és elegáns MATE asztali környezetet használja."
"A Linux Mint Xfce Edition az egyszerű és kis gépigényű Xfce asztali környezetet használja"Persze lehet hogy van benne nem néztem át mindent csak átfutottam
De kb azt szerettem volna hogy
- ez ennyit fogyaszt, ennyi ramot eszik
- ebben csillivilli animáció van, a másikban meg nincs
stbKöszönöm a segítségeket majd akkor kipróbálom a 32bites xfce változatot.
-
scabiosa82
tag
válasz
ubyegon2 #10167 üzenetére
Akkor egy kicsit részletesebben...
A nyomtató csatlakoztatása és bekapcsolása után ugyebár próbál keresni a rendszer megfelelő drivert, ez nem sikerült, nem talált. Ekkor megjelent egy lista, ahol ajánlott egyet, nem emlékszem már pontosan mit, az is egy epson driver volt, ami persze nem kezelte jól az eszközt.A 18.2 nem kezelte a tapipadot. Ennyi. Én sajnáltam a legjobban, ... akkor per pillanat, mert kénytelen voltam tovább olvasgatni és rájönni, hogy a Cinnamon is jó lesz nekem, nem kell a kda-hoz vagy mihez ragaszkodnom. Ekkor ezekkel a fogalmakkal nem voltam még tisztában, csak láttam egy vidit, nagyon megtetszett a rendszer és ki akartam próbálni.
A linkért hála és köszönet, mindjárt meg is nézem. Egyébként a nyomtatás már ok, az epson oldaláról siketült összekaparni a drivert hozzá. A szkenner egyenlőre nem ok, még guglizok hozzá egy kicsit, ha nem jön össze akkor kérek segítséget.
-
Black&White
addikt
válasz
ubyegon2 #10150 üzenetére
Ha jól emlékszem frissült 18.3-ra, tiszta telepítés utoljára 2017, év elején volt. 🙂
Okés, megpróbálom az általad leírtakat, bár ilyet még én sem csináltam.
Hogy értsétek a helyzetet, az előbb írt időpontban raktam fel w10 mellé a Mintet és azóta csak használtam és csak használtam....🙂Kipróbáltam a sonar által írtakat is, de már az elsőnél elszáll hibaüzenettel, miszerint: ez a csomag nem található: , int-meta-cinnamon
Azért ez érdekes.
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10113 üzenetére
Úgy nézzük, mert úgy jó (mmint pendrive).
De akkor elkezdem túrni a netet, de végülis az se gáz a így marad, végülis nem sokat használom filmezésre úgy hogy tv-re/monitorra van kötve a gép. Csak néha-néha.Köszi az újabb segítséget.
Szerk: kiterjesztetten van, de ha megy a film, akkor a laptop kijelzője le van hajtva.
-
-
válasz
ubyegon2 #10109 üzenetére
sudo inxi -FGmxxx kimenet lenne az igazi, mert a sudo nélküli nem mutat semmit a memóriából.
Amit eddig elfelejtettem mondani, hogy dp->hdmi alakítóval van a gép a tv-re kötve.
Ez kicsit talán belekavarhat a dologba valóban, bár normál esetben nem kéne neki. Csak gépen nézve is akad?
Megpróbáltam felrakni a i965-va-driver mellé felrakni a i965-va-driver-shaders-t, de a kettő együtt nem lehet fent.
Gyanítottam, hogy a kettő nem megy egymás mellett, gyakorlatilag ugyanazokat a kártyákat hajtja meg mindkettő, nem hiszem, hogy valami változna a másikkal, főleg a fentiek fényében.
Esetleg vga monitorozásra van valami mód?
Ez alatt mit értesz pontosan? Az adapter működik, csak nem tökéletesen, ezt nehéz lesz monitorozni, erre nincs tippem.
ezeket a terminal kimeneteket talán meg lehetne nézni, hátha ír ki valami hibát:
journalctl -b -p 3
dmesg
cat /var/log/kern.logEzek hosszúak lehetnek, pastebin-nel rakd be ide.
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10109 üzenetére
Igen mindegyik: alap, vlc, smplayer.
X264-eseket nézünk per pill, ezek akadnak.
Amit eddig elfelejtettem mondani, hogy dp->hdmi alakítóval van a gép a tv-re kötve.
Megpróbáltam felrakni ai965-va-driver
mellé felrakni ai965-va-driver-shaders
-t, de a kettő együtt nem lehet fent.Esetleg vga monitorozásra van valami mód? Ha valóban az a probléma, és nem esetleg codec vagy valami más szoftveres.
-
Benjami
csendes tag
válasz
ubyegon2 #10091 üzenetére
Közben kiderítettem, hogy ha a telepítő pendrive-ról indítva boot-oláskor az F11 gombot megnyomjuk, lehet válogatni milyen módon induljon. Van közte kompatibilis mód is, azzal nem esik szét a kép, és lehet telepíteni (isolinux/isolinux.cfg tartalmazza az indítási módokat).
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10096 üzenetére
Most így netezés alatt már nem hűt. Csak filmezés alatt kezdett el pörögni. Mindegy, filmezés alatt úgy se ezt fogom figyelni.
Tlp-vel most még nem próbálkoznék. Majd egyszer valamikor.
"A Wint ne sajnáld, Office helyett ott a LibreOffice, persze itt lehetnek kompatibilitási gondok...."
Office alatt itthonra csináltam magamnak 1-2 komoly Excelt, illetve dolgozok is vele (év végéig), és azokat megse mertem vele nyitni. Lehet majd teszek egy próbát, de sok jóra nem számítok."Ha ennyi minden működik alapból, nem lesz vele gondod, túl nagy és sok biztosan nem! "
Ez a laptop kb csak torrentre/médiafogyasztásra van, illetve néha webdevelopingra.Laptopon könnyű volt átállni Linuxra, asztalin már nehezebb lenne, így most leginkább csak ismerkedek a Win mentes élettel (kiváltó ok: meguntam a Windows baromságait, főleg a 10-nek, az a rendszer egy merő szánalom).
Köszönöm a segítséget.
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10094 üzenetére
Nem éppen a proci használatot érzem, hanem hogy nem áll le a hűtés.
"Nem ez a legegyszerűbb része a desktop Linuxoknak, ha valami VGA probléma van akármivel is."
Ettől is féltem, de legjobban attól hogy a wifi nem lesz jó. De meglepődtem amikor minden ment, még a billentyűzet fn funkciói is. Igazából kicsit féltem váltani winről, de nem tudok olyat mondani amiért kár (na jó, egyedül az office).vainfo:
libva info: VA-API version 1.1.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_1
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Haswell Mobile - 2.1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointEncSlice
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264MultiviewHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointEncSlice
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD"Szerintem a Synaptic még használatban volt nálad, mivel az az apt csomagkezelő frontend programja, így terminalból értelemszerűen nem tudtad használni az apt-ot!"
Csak megvolt nyitva... -
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10089 üzenetére
i965-va-driver
felrakása úgy látom megoldotta problémát, most nem vettem észre akadást se böngészőben, se az alap lejátszóval, ezért ai965-va-driver-shaders
-t most nem raktam fel. Ha esetleg mégis akadna, csak most nem jött elő, akkor majd felrakom ezt is.
Egyébként az lehet hogy most jobban hajtva van a proci? Vagy véletlen egybeesés? Szerk.: véletlen lesz, szerintem valami települt/frissült.Egyébként ez azt akarja jelenteni hogy a vga-hoz nem rakott fel drivert alapból?
inxi -Gxxx
eredménye:Graphics: Card: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0a16
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
version: 4.5 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yesgstreamer1.0-vaapi
fent van.sudo apt install vainfo
hatására pedig ezt az üzenetet kapom:E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?sudo lshw -c video
-ra pedig:*-display
description: VGA compatible controller
product: Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 0b
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:49 memory:d0000000-d03fffff memory:c0000000-cfffffff ioport:3000(size=64) memory:c0000-dffff -
válasz
ubyegon2 #10089 üzenetére
Kimaradt egy dolog, a
vainfo
terminal kimenete is hasznos lehet, ha még mindig nem működik:telepítened kell terminalból először:
sudo apt install vainfo
a kiemelt érték akkor jó, ha nem -1, hanem returns 0
ubyegon@ubymint19cv2:~$ vainfo
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exitez jó kimenet Intelnél:
ubyegon@taracin-HP-EliteBook-8570p:~$ vainfo
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_1_1
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 1.1 (libva 2.1.0)
vainfo: Driver version: Intel i965 driver for Intel(R) Ivybridge Mobile - 2.1.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointEncSlice
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointVLD
VAProfileH264ConstrainedBaseline: VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice
VAProfileH264StereoHigh : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLDMég egy parancs kimenete jöhet:
sudo lshw -c video
-
Benjami
csendes tag
válasz
ubyegon2 #10087 üzenetére
Normál módban sajnos sehogy nem tudtam felrakni a 19-es (Tara) verziót, mert csak a képernyő bal felének a felső harmada látszott, és a telepítő ablakát nem lehet kisebbre venni, hogy az ablak alján levő dolgok is látszódjanak (ha vakon tudom mi van ott, és az egeret is vakon pontosan oda tudom pozicionálni, akkor talán sikerült volna
).
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #10086 üzenetére
inxi -Fxxx eredménye:
System: Host: HP-EliteBook-840-G1 Kernel: 4.15.0-38-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.3.0
Desktop: Cinnamon 3.8.9 (Gtk 3.22.30-1ubuntu1) dm: lightdm
Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 840 G1 v: A3009DD10203 serial: N/A
Mobo: Hewlett-Packard model: 198F v: KBC Version 15.59 serial: N/A
BIOS: Hewlett-Packard v: L71 Ver. 01.44 date: 04/12/2018
Chassis: type: 10 serial: N/A
Battery BAT0: charge: 42.7 Wh 100.0% condition: 42.7/42.7 Wh (100%)
volts: 12.9/11.4
model: Hewlett-Packard Primary Li-ion serial: 07137 2014/05/03 status: Full cycles: 0
CPU: Dual core Intel Core i5-4300U (-MT-MCP-)
arch: Haswell rev.1 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9977
clock speeds: min/max: 800/2900 MHz 1: 1077 MHz 2: 1797 MHz
3: 1610 MHz 4: 1305 MHz
Graphics: Card: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0a16
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1920x1080@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
version: 4.5 Mesa 18.0.5 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card-1 Intel 8 Series HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:9c20
Card-2 Intel Haswell-ULT HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:0a0c
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.15.0-38-generic
Network: Card-1: Intel Ethernet Connection I218-LM
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 3080
bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:155a
IF: enp0s25 state: down mac: 14:58:d0:b9:dc:2e
Card-2: Intel Wireless 7260
driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:08b1
IF: wlo1 state: up mac: f8:16:54:7b:7a:5fEgyébként nem csak a videózás alatt akad, hanem még youtube alatt is.
-
Benjami
csendes tag
válasz
ubyegon2 #10081 üzenetére
A Tara verzióval, nekem az volt a gondom, hogy már telepíteni sem tudtam, mert szétesett a képe. Viszont kisebb kerülővel mégiscsak sikerült a 18.3-ból frissíteni: [link]. Viszont ez hajlamos volt kifagyni, meg visszajött a telepítőpendrive-ról is tapasztalt képernyő szétesés. A frissítéskezelővel a kernelt 4.15.0-38 -ról 4.15.0-36-ra cserélve viszont megszűnt a kifagyás és a képernyő szétesése. Végül az Ukuu-val beraktam a 4.19-es kernelt, ez is stabilnak tűnik egyenlőre.
benjami@benjami-desktop ~ $ inxi -F
System: Host: benjami-desktop Kernel: 4.19.0-041900-generic x86_64 bits: 64 Desktop: Cinnamon 3.8.9
Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine: Device: desktop Mobo: ASRock model: B450M Pro4 serial: N/A
UEFI [Legacy]: American Megatrends v: P1.50 date: 10/17/2018
CPU: Quad core AMD Ryzen 5 2400G with Radeon Vega Graphics (-MT-MCP-) cache: 2048 KB
clock speeds: max: 3600 MHz 1: 1640 MHz 2: 1740 MHz 3: 1446 MHz 4: 1474 MHz 5: 1410 MHz 6: 1394 MHz
7: 1445 MHz 8: 1431 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Vega [Radeon Vega 8 Mobile]
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: ati,amdgpu (unloaded: modesetting,fbdev,vesa,radeon)
Resolution: 1920x1200@59.95hz
OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.27.0 / 4.19.0-041900-generic, LLVM 6.0.0) version: 4.5 Mesa 18.0.5
Audio: Card-1 Advanced Micro Devices [AMD] Device 15e3 driver: snd_hda_intel
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 15de driver: snd_hda_intel
Card-3 Focusrite-Novation Focusrite Scarlett 2i2 driver: USB Audio
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.19.0-041900-generic
Network: Card-1: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k
IF: wlp30s0 state: up mac: 18:d6:c7:66:ad:00
Card-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
IF: enp31s0 state: down mac: 70:85:c2:8c:0d:f1
Drives: HDD Total Size: 3500.7GB (0.5% used)
ID-1: /dev/sda model: CT500MX500SSD1 size: 500.1GB
ID-2: /dev/sdb model: TOSHIBA_DT01ACA3 size: 3000.6GB
Partition: ID-1: / size: 96G used: 18G (19%) fs: ext4 dev: /dev/sda4
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: No active sensors found. Have you configured your sensors yet? mobo: N/A gpu: 41.0
Info: Processes: 251 Uptime: 0 min Memory: 644.1/15022.8MB Client: Shell (bash) inxi: 2.3.56 -
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #10021 üzenetére
Igen, ahogy írod ezekből tanul az ember. Azért lett volna jobb dolgom is, mint ezzel szenvedni. Tulajdonképpen pont egy beszélgetést akartam lebonyolítani gépről, hogy kíméljem a telefont. Ideges voltam eléggé emiatt.
Rájöttem mi lehet az a c-media, az egy olcsó DAC amit egészen eddig használtam, de tegnap lehúztam a gépről. Nem volt vele gondom eddig, de most jobban tetszik a hang nélküle. Miket elő nem bányászol.
Csinálok majd egy mappát neki és lementem ezeket. Az lesz a neve, hogy telepítsd újra a géped. -
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #10013 üzenetére
Itt jönnek a gondok.
Hogyan törlök programokat a rendszeremről?
pulseaudio-equalizer telepítéséről a terminál amit ír.
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
ubyegon2 #10011 üzenetére
Nekem az intel név gyanús ott a drivernél.
Igen babráltam vele mivel nem volt hang bekapcsolásnál. de ezt lentebb írtam ebben a hszben.
Skype frissítést-telepítést végeztem és egyszer valamikor a legújabb kernelt is feltettem amit rendszer visszaállítással gyomláltam ki, mivel akadozott a hang. Azóta ma a pulseaudióval szenvedtem egyet sikertelenül. -
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9951 üzenetére
Szóval, ezt a részt megcsináltam csak meg:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install pulseaudio-equalizerDe sehol semmi, mi felett siklottam el?
szerk.: most látom, hogy van még lejjebb is hsz, akkor egyelőre neked sem megy.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #9947 üzenetére
Persze, hogy nem volt vita, legközelebb inkább nem szólok bele a Transmission kiirtásába, de ettől függetlenül Linuxon nem rossz a fapados Transmission, ámde ha profibb kellene, akkor szerintem is ajánlható a qBittorrent..
Olyan is van!?
Ha a "gyökér" felhasználóra gondolunk, akkor létezik, vagy nem?
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9937 üzenetére
Még 6-7 évvel ezelőttről rémlett pár dolog, például az is, hogy nem egyszerű teljesen téglásítani a rendszert. Amúgy arra amire mi használjuk a gépet maximálisan megfelel ez a Linux Mint, nekem nagyon bejön/bejött még ezzel a kis döccenővel is. Még lesz majd 1-2 program specifikus kérdésem, de azt már csak holnap, mára ennyi izgalom elég volt.
Amúgy ki mit használ torrenzetni? Láttam, hogy alapból fent van a Transmission, de én inkább felraktam a qBittorrentet.
-
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9932 üzenetére
A sudo parancs elkerülte a figyelmemet
. kép
A gparted felkerült és az egyszerűség végett csak Samsung lett a neve.
Ilyenre szerkesztettem az fstab-ot: kép elvileg így jónak kellene majd lenni, csak a # nélkül, ugye?szerk.:az normális, hogy a xed admin:///etc/fstab parancsra ezt írja ki a terminál? kép mondjuk attól tudom szerkeszteni és menteni is.
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #9924 üzenetére
Aktív rendszeren jelszót használsz, de ez nem titkosít semmit, jogosultságokat kezel. Live alól is jogosultságokat kezelsz, csak alapból üres a jelszó (lehetne kiskutya is, teljesen mindegy).
Más: Win-en is jelszóval védett, több felhasználós rendszered van. Ubuntu alól mégis rálátsz és módosíthatod. Nem mellesleg Live alól legalább megjavíthatod a rendszered, ha arra kerül a sor.
Nem használok titkosítást, de ha valaha is szükségem lesz rá, nem a fenti okok fognak rávenni.
Igazából nekem legalább ilyen furcsa, hogy csak most vetted észre, így működnek a dolgok -
válasz
ubyegon2 #9918 üzenetére
Valami igen furát tapasztaltom, live alatt rákattintottam a rendszer meghajtójára, simán felcsatolta,
de ami kicsit félelmetes, az az, hogy jobb gombos menüben simán tudtam
Open as root
-tal indítani a Nemo-t és az fstab fájlt is engedte szerkeszteni......Szóval live alól simán jelszó nélkül szerkesztheted GUI-s programokkal is az éles rendszer fájljait!
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9916 üzenetére
Sejtem, hogy mibe nyultam bele
.
Hogyan tudom szerkeszteni/menteni (akar parancssorosan vagy live alatt), vagy mindenkeppen rakjam ujra a felhasznalonev miatt?Mert mar ff-ba megcsintaltam a konyvjelzoket, illetve a jelszavak menteset, nem sok kedvem van ujra megcsinalni.
-
válasz
ubyegon2 #9908 üzenetére
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxx /media/felhasználó neved/meghajtó vagy partició neve ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Az előbb valami konvertálási hiba volt és már nem tudtam szerkeszteni az előbbi sort.
Ha valamit nem értesz, segítek még.
(elsőre kicsit zűrösnek nézhet ki ez így)
Rakd be majd ide az FSTAB-ot, amit csináltál.
(#9906) Amazonas
Amúgy nem volt egyértelmű, de a két meghajtó típus miatt nekem logikus volt, mi a helyzet.
-
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9899 üzenetére
Milyen parancsot, illetve mit kell beleírni az fstab-ba, hogy véglegesen fel legyen csatolva a hdd?
szerk.: van egy olyan gondom, hogy most ff alatt a helyesírás-ellenőrző minden szót aláhúz pirossal, ez mitől lehet? Mintha frissítés óta csinálná ezt, de nem hinném, hogy ehhez lenne köze.
-
válasz
ubyegon2 #9894 üzenetére
exec xed /etc/fstab parancs által behozott file nem szerkeszthető, valami miatt a pkexec nem tudja megjeleníteni a szöveges fájlt(most ne menjünk bele ennek az okába), így az alábbi parancs teszi szerkeszthetővé az FSTAB-ot:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
ennek van egy egyszerűbb módja is:
xed admin:///etc/fstab
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9890 üzenetére
Még ezer éve vettem itt ph-n ezt az ssd-t, szóval többel nem tudok szolgálni. Mondjuk elég gyors a rendszer, hamar be is tölt szóval, akár így is maradhat, de majd utánajárok, ha lesz időm.
Erre a linux-ra való átállás már 2 éve megfogalmazódott bennem, de csak most jutottam odáig, hogy fel is telepítsem.
Szerettem a win7-et, de eljárt felette az idő, illetve nem is volt már támogatva sem. Játékot egy ideje, amúgy is felfüggesztettem a gyerek miatt, és jó darabig, nincs is tervbe véve, főleg, hogy most vettünk kertes házat is. Szóval nem volt indokolt, hogy maradjak a win-nél, főleg nem, hogy 50 ropi körül van win10.
Sikerült is hozzáadni, köszönöm szépen. Még egy kicsit tanulmányozom, aztán az asszony is kap egy gyorstalpalót
.
#9891 ubyegon2:
A TRIM ellenőrző parancsot is lefuttathatod, az sose árt és ha van swap-od,......swappinest akartam említeni, de látom van külön HDD is. Csináltál swap-ot? (ha nem, az lenne a legjobb amúgy)
Kifejted bővebben, vagy dobsz egy linket. Régről valami mount-olás emlékszik.
Pl.: most ha megnyitom a vlc-t és fájl akarod hozzá adni, akkor nem is mutatja a listán a samu hdd-t, gondolom ezzel kapcsolatos a dolog. Remélem formázni nem kell, mert direkt, azért vettem az ssd-t, hogy az évek alat összegyűjtött dolgokat (családi képek és filmek) ne kelljen mindig lementeni. -
válasz
ubyegon2 #9890 üzenetére
kifutottam az időből
Az SSD-nél elég az alignálást ellenőrizned, bár minimális az esélye, hogy XP volt rajta, mert az CHS-t használ talán...
A TRIM ellenőrző parancsot is lefuttathatod, az sose árt és ha van swap-od,......swappinest akartam említeni, de látom van külön HDD is. Csináltál swap-ot? (ha nem, az lenne a legjobb amúgy) -
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #9888 üzenetére
Szia.
Eléggé kezdő vagyok a témában, 7-8 éve volt utoljára kapcsolatom a linux-szal.
Linux Mint 19 Cinnamon 64 bit - ha ez így mond valamit.Chromiumot felraktam és le is töröltem, szóval ezt meg is oldottam, firefox-ba beállítottam, amit akartam és kész is
.
Micron RealSSD C400 256 GB
Amúgy az adatlapomon lévő gépezet az. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9832 üzenetére
KDE meg Gnome alatt is van beépített, grafikus archívumkezelő. De szerintem nem olyan kényelmes tömörített fájlokhoz mindig egy plusz 3rd party progit elindítgatni, meg lesz egy 100. ablak is a háttérben. Ezért szeretem ezt is Commanderben megoldani, és úgy lehet őket kezelni, ahogy a tömörítetlen fájlokat, ez pedig nagyon kényelmes. Ezzel szegény Cinmanó sem tud önmagában versenyezni, de tiszta mák, hogy a Gtk-s Double Commandert az alá is simán felteheted.
Nekem ezek az Intéző-szintű fájlkezelők (Nautilus, Nemo, stb.) meg archívumkezelők nem tudják kiváltani a rendes commandert, mindegy milyen addonokat pakolsz rájuk, meg hány paneles megjelenítést támogatnak. Sose lesznek olyan kényelmesek.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9828 üzenetére
Az tény, hogy a linuxos világban kevesebb szükség van tömörítőkre, mivel általában progik meg forráskódok vannak vele tömörítve, de azok nem gyakran használatosak, mivel az emberek tárolókból telepítenek. Forráskódot meg egyre gyakrabban git-ből húznak le. Így nekem is elég ritkán van ilyenre szükségem, a DC nem is emiatt van fent nálam.
De néha azért jól jön, mikor bele kell nézni egy tar.gz-be, vagy egy deb vagy rpm csomagba, akkor ha kell belőle valami, akkor külön feltelepítés nélkül ki lehet belőle nyerni a fájlt. Meg főleg kezdőknek lehet nagy segítség, akik nem akarnak mindjárt terminálban tar xvzf-fel huszárkodni vagy mc-t, p7zip-et, unrar-t, stb. telepíteni.
Már a DC-t is egyre ritkábban használom, mivel egyre gyakrabban a fájlműveleteket terminálban oldom meg. A DC akkor jön jól, ha egy mappában csak bizonyos fájlokon akarok műveletet végezni, csoportosan, ez terminálban nem hatékony.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9820 üzenetére
Annyit még megjegyeznék, hogy a DC alapból arj, rar, stb. formátumba nem tud becsomagolni, csak kicsomagolni, tesztelni. De ha az ember felmásolja az említett tömörítők parancssoros változatát (nem kell az egész WinRAR-t meg ilyen hóbelebancot), onnantól fogva a becsomagolás, update is fog menni. Bár én ezt nem használom, mert szutyok proprietary formátumokba nem csomagolok be. Csak 7-zip-be vagy (g)zip-be és kifújt, azok is tudnak mindent, és azokat bármilyen platformon, opensource progival ki tudja bárki csomagolni. Ha solid tömörítés kell, akkor megint 7-zip vagy linux only környezetbe szánva Tar Gizi. De ugyanígy semmiből nem használok zárt formátumot (pl. nrg, bin, mdf, docx, stb.). Nem akarom magam platformhoz kötni, meg ezeknek a zárt dolgoknak a terjesztésében, egyeduralmának fenntartásában részt venni.
A RAR-nak szerintem csak két elég jó funkciója van: az kezeli legjobban a darabolt bővítményeket (de erre ma már nincs szükség, hogy valamit floppyra meg CD-re kelljen darabolgatni, már FTP-ken is leszoktak erről, ha mégis kell, a 7-zip is támogatja korlátozásokkal), meg hibás archívumokat is meg tud javítani valamilyen szintig, de ez utóbbi megint nem nélkülözhetetlen feature, mert ha az archívum sérült, akkor már megette a fene, nem javítgatni kell, hanem arról gondoskodni, hogy ne sérüljön. Ezek a funkciók utoljára a floppy-s, CD-s korszakban jöttek jó. Meg amíg a GUI-k nem terjedtek el, akkor a RAR mellett még az szólt, hogy elég felhasználóbarát volt a felülete, a DOS-os változatnak is a maga idejében, meg később a WinRar-nak is, de ma már ez sem világrengető különbség.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9817 üzenetére
Én a Double Commandert ajánlom. Úgyis kell egy normális 2/többpaneles fájlkezelő a gépre, és kezel mindenféle archívumtípust (7z, zip, rar, arj, ace, arc, tar, tar.gz, tar.bz2, tar.xz, stb.), mappaként bele lehet lépni, tömöríteni, update-elni, test-elni is tud tömörítvényeket, jelszót is kezel, nem csak kitömöríteni tud. Egymásba ágyazott archívumokkal is elbír. Az .iso fájlokat is épp így kezeli, ez pedig sokszor szükségtelenné teszi iso-fájlok felcsatolgatását is. Feleslegessé teszi mindenféle szakadár progi beszerzését meg egyéb archívumkezelő (pl. Ark) használatát. Nagyon fasza progi, van belőle Gtk-s és Qt-s verzió is, meg ha valaki nem akar Total Commander warezt, akkor Windowsra is ajánlom, ott is kivált mindenféle 7-zipet, PeaZip-et, warez WinRAR-t, sokszor ISO-kezelő progikat is. Már csak azért is, mert a TC bővítményeit is tudja kezelni, és tudásban sem marad le sokkal.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9798 üzenetére
Egy kicsit félreértettetek. A Mint egyik erényeként említettem a Frissítés kezelőt, miszerint nem viszi bele a Usert verzió frissítésbe. A terminálos dolog csak most Taránál jött, de azt meg kell találni és le kell futtatni. Ettől függetlenül a Synapticban és a terminálban futtatott sima frissítés, verzión belül nem veszi figyelembe a Frissítés kezelőben beállított szinteket.Teszem azt nincs kijelölve kernel frissítés. Ez az előbb említett két eszközzel megtörténik, mindent felfrissít amit a tárolókban talál. Minten be kell kapcsolni az automatikus frissítés telepítését is. Default inaktív, csak tájékoztat a rendszer az elérhető frissítésekről.
Ubuntun meg rányomhat a distro upgrade-ra, függetlenül attól hogy tudja-e hogy mi az. Továbbá automatikusan települnek a biztonsági frissítések. Ez mellé meg default a "következő verzióra frissítés" is. Ebbe szaladnak bele sokan és omlik össze a rendszerük, mert pl. tele rakták magukat PPA-kal. Azt viszont már nem tudják, hogy ezeket ildomos distro upgrade-kor kikapcsolni, mert ugye változik a kiadás és a PPA-nak is követni kell.
A terminál oké, ha PPA vagy más miatt használni kell, de kimondottan a rendszert frissen tartani nem kell.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #9793 üzenetére
Összességében a föntebbi pár hozzászóláshoz fűztem a saját gondolataimat. Nincs szüksége Átlag Józsinak sem Ubuntun sem Linux Minten terminálból frissíteni. Meg tudja csinálni kényelmesen grafikus felületen. Nem borítja meg a rendszerét, nem piszkálja csak használja.
A Mint nagyon bolondbiztosra van csinálva ilyen szempontból. Normál módom nem lehetséges verziót ugrani, míg ez Ubi-nál automatikusan be van kapcsolva: "frissítsen a következő kiadásra".
Számtalan Ubi vérzik el distro upgrade miatt, míg Mint talán egy sem, ha a default frissítési mechanizmust használják.
Szóval nem kell a Debian vonalból Arch-ot csinálni és Átlag Józsiból meg terminál terminátort. Mert úgy látom mindig megfordul a gyerek fekvése. Az friss ubuntusok szét cincálják a rendszert, mert azt hiszik értik. Az Arch alapúaktól meg elvárják, hogy ubuntusan kínáljon fel mindent. Persze egy pure Archot meg nem tudnak összerakni. -
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #9780 üzenetére
"Van valódi problémád is a Mint Tara-val?"
Van hát!
(abszolút szubjektív leírás, a megoldások nem érdekelnek, nem az a lényeg)
A canon nyomtatóm 17.3 alatt jól működik, simple scan is kezeli. 18.3 alatt nyomtató része jól működik, simple scan már nem kezeli. 19 alatt már egyik sem működik... Szép kis fejlődés...Vegyek másik nyomtatót, a linux ingyenes, csak vegyek hozzá való hardvert...
A céges Samsung multi nyomtatónál ugyanez van, ami ment eddig, az most nem. Be lehet nézni a Mint fórumba, a nyomtató szekció tele van ilyenekkel. Van még egy oldtimer A3-as nyomi is a cégnél, na az 18-astól szűnt meg nyomtatni. Vegyenek újat. Meg csak HP-t. De az se jó, mert a pl a Samsung nyomtató üzletágát megvette a Hp, ki is adta rá a frissített drivert, oszt mégse jó...
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #9772 üzenetére
A felriados, meglepodos
szmajli nalam szarkazmusra utal. A
vagy
inkabb.
Hogy ON is legyek:
Hasznalhato mar a 19 bugok, akadasok, stb. nelkul? Lehet, hogy ujra kene huznom, de ugy, hogy a /home-ot elotte atrakom kulon patriciara.
Honapokig nem volt kikapcsolva es mikor nyaralas utan bekapcsoltam, teljesen elromlott, mas volt az xfce-session-om. Eltunt a hatter (no big díl) meg tobb beallitas. A firefox visszaugrik ablakosba a teljes kepernyobol, mikor escapezek egy full screen videot. A display managerem is mas - anno veletlenul torolve lett a lightdm, majd ujraraktam - , megjelent egy libqemu user az (eddig egyeduli) sajatom mellett. Meg a kinezet is ilyen plain fekete, nem a szokasos mintes.
A legrosszabb az egeszben, hogy a ctrl + alt + bekszpesz (asszem xfce4-logout van mogotte) bezarja az egesz xfce sessiont es nem dobja fel azt a valasztos ablakot, hogy ujrainditani, suspendelni vagy mit akarok. Igy csak ugy tudom altatni, hogy be van zarva minden ablak, aminek nem sok ertelme.
Szoval ezt a kaoszt talan egyszerubb lenne friss telepitessel helyrerakni, mintsem kezzel matani, hogy anno mit rontottam el. Az a baj, hogy eleg sok minden valtozott a default installhoz kepest, talan a /home-on kivul is. Bar a fontos konfigokrol van backup.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Linux Mint
- Autós topik
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- ASRock lapok általában
- EAFC 25
- További aktív témák...
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest