Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz edari #10093 üzenetére

Egyébként ez azt akarja jelenteni hogy a vga-hoz nem rakott fel drivert alapból?

Nem teljesen így van, hanem ami a nyílt driver, az a 2D megjelenítéshez van, a videók lejátszásához kell a vaapi vagy vdpau driver, lejátssza ezeket a legtöbb esetben a fenn lévő driver szoftveresen, a va driverek meg hardveres meghajtást használnak, lehet emiatt érzed a több proci használatot, igaz nem procival kéne megoldani ezt, hanem VGA-ból. Ezek szerint a gépednél a szoftveres nem elég, ez fura, de ez van. :)

Nem értek én sem ehhez a megjelenítéssel kapcsolatos dolgokhoz, csak már elég sokat olvastam ezekről a topikokban és egy része megmaradt. Nem ez a legegyszerűbb része a desktop Linuxoknak, ha valami VGA probléma van akármivel is. :N
    (hozzáteszem, hogy én eddig majd minden telepített gépnél minden egyéb driver felrakása nélkül tudtam használni mindent, amihez megjelenítő kell)

driver=i915 Ha ez fenn van és használja a hardver, nagyon nem lehet több gond.

Ez a jelenség akkor van, ha másik csomagkezelő is aktív:

sudo apt install vainfo hatására pedig ezt az üzenetet kapom:
    E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock-frontend - open (11: Resource temporarily unavailable)
    E: Unable to acquire the dpkg frontend lock (/var/lib/dpkg/lock-frontend), is another process using it?

Szerintem a Synaptic még használatban volt nálad, mivel az az apt csomagkezelő frontend programja, így terminalból értelemszerűen nem tudtad használni az apt-ot!

Ha a Synaptic van megnyitva, abból is felrakhatod, ami benne van a tárolókban. Rákeresel a program nevére és bepipa, aztán végrehajtás.....

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés