Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bobalazs: i5 4690 + RX 460 HTPC
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
VikMorroHun
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Nekem megvan a Dune 2 "felújított" változata Windowson. Esetleg érdemes megpróbálni, hátha megy Linux alatt is.
"A kernelről felesleges mentést csinálni"
Olyannyira, hogy az Update Managerben ha rámész a View menü Linux Kernels részére, ott elég sok dolgot ki tudsz választani, és le is tudod tölteni. Elvileg azokat is, amik már nem támogatottak. -
VikMorroHun
őstag
Köszi, ez bejött. Folyamatos 60 FPS. Egy verekedős játéknál az kifejezetten jót tesz.

nubreed:
Eddig én is csak a Steamet próbáltam Linux alatt, azzal nincs gond. Ma kísérletezni támadt kedvem.
A Heroic natív Linuxos alkalmazás, a Software Managerből telepítettem. Alapból a GE Protont használja, ha jól értem. -
VikMorroHun
őstag
Kipróbáltam a Lutris 720 MB-os verzióját. Simán telepítette az EA App-et, be is tudtam jelentkezni. Csak éppen összeomlott, amikor le akartam tölteni egy játékot.
Úgyhogy adtam egy esélyt a Heroic Games Launchernek. Flatpak, ezért +5 GB helyfoglalás a rendszer meghajtón. Kétszer is meg kellett neki mondani, hogy hova töltse le a játékot (meg az EA App-et), de végül sikerült. Aztán nagy nehezen még a játék telepítése is sikerült. El is indult.
Úgyhogy játszottam egy kicsit a Jade Empire Special Edition játékkal. Ki tudott préselni magából vagy 20 FPS-t... -
VikMorroHun
őstag
válasz
Vasti74
üzenetére
Engem az esetek kb. 1/3-ában alvó módból felébresztve fekete képernyő fogadott. Több ötletet is olvastam a megoldásra, végig próbálgattam 6.8-tól 6.17-ig a kerneleket, de semmi nem vált be. Csak az, hogy kikapcsoltam a képernyőzárat. Azóta úgy tűnik, jó.

Ráadásul találtam Xscreensavert, úgyhogy időnként Mátrix kódolást nézek (amikor máshova kellene néznem, azért indul el a képernyővédő
). Meg egymást kergető pöttyöket, fraktál mintázatot, stb-t. -
VikMorroHun
őstag
Kicsit sokáig tartott, mire csatlakozhattam a magyar Linux Mint közösséghez, de végül összejött. Íme az első blog bejegyzésem (AbevJava).

-
VikMorroHun
őstag
Hát, ez nagyon durva volt...
30 év IT tapasztalat, (legalább) 5 nap Stack Exchange, Linux Mint, Reddit, stb. fórum böngészés, egy kis GitHub trükközés, és ma végre eljutottam odáig, hogy
1. elindult az ÁNYK
2. működik a nyomtatvány betöltés is
Igaz, csak terminálból, asztalról nem, de ez is valami.
Majd ha összeszedem magam, lehet, hogy írok egy Linux Mint blogbejegyzést róla.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
VikMorroHun
üzenetére
Á, megvan, mi a baj.

Rendszergazdaként telepítettem, tehát rendszergazdai jog szükséges a futtatáshoz, meg ezek szerint a "setenv" létrehozásához/írásához is. Na, majd holnap törlöm az egészet, és újra próbálom... -
VikMorroHun
őstag
Sikerült telepítenem az itteni útmutató alapján az abevjava programot. Szépen el is indul. Viszont, ha meg akarom nyitni a régebbi nyomtatványokat (amiket csak átmásoltam a megfelelő Windows könyvtárból), akkor lefagy azzal, hogy "listakészítés folyamatban".
Illetve nem egészen, mert a System Monitorban a folyamatok között figyelve néha-néha egy kicsit növekszik a Disk write total érték. Meddig kellene ennek futnia, mire előadja a tizenpár korábbi bevallásomból készített listát?
Még egy érdekesség: Minimum és Maximum memóriánál 0 MB van megadva. Gondoltam, adok neki egy kicsit többet - azóta /usr/lib/abevjava/setenv (Permission denied) hibát jelez, és nem hajlandó menteni semmit. Ezzel lehet valamit kezdeni?
-
VikMorroHun
őstag
válasz
containerd
üzenetére
Akkor én nagyon spóroltam, mert 32 GB RAM-hoz 4 GB swapot raktam. Abból eddig 2.1 GB volt a maximum, amit kihasznált.
Mondjuk nem is akarom hibernálni az asztali gépet. -
VikMorroHun
őstag
Az a "biztosan" jogi értelemben nem garantált.

Voltak már problémáim Gold és Platinum besorolású játékokkal, de egy kis trükközéssel általában megoldottam.Foose
Még valamire érdemes odafigyelni: ha a normál telepítőt használod a partíció létrehozásához, jó eséllyel elrontja az SSD eltolást. GParted tud olyat, hogy 1 MiB határon hozza létre a rendszer partíciót. TRIM pedig alapból nincs bekapcsolva valamiért, ahhoz szükséges a "discard" kapcsoló /etc/fstab-ben. (Disks programmal javasolt szerkeszteni.) -
VikMorroHun
őstag
Nekem eddig egy steames játék nem indult el Linuxon, a Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands. (Easy Anticheat probléma miatt). Nem kell gyalulni semmit, ha dual boot rendszert készítesz, persze ahhoz ajánlott egy teljesen külön SSD. Egyébként a Linux simán olvassa az NTFS partíciókat, a Windows dolgait, maximum a jogosultságokkal lesz egy kis probléma.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Viszont nálam az utóbbi 1-2 napban tisztára elbambult a Linux Mint.

Eddig úgy volt, hogy rákattintok a Suspend feliratra, 1 mp múlva elalszik a gép. Most rákattintok, várakozik... várakozik... majd úgy 10 mp múlva eszébe jut, hogy aludni kellene, és akkor 1 mp alatt elalszik. Megnéztem a rendszernaplót, de nem jöttem rá, mi lehet vele. -
VikMorroHun
őstag
válasz
nubreed
üzenetére
Igen; szerintem egész pofás kijelzőt raktam össze. Persze az igazi az lett volna, ha egy függvény/script időnként lekérdezi, hogy milyen meghajtók vannak csatolva, és úgy jelzi ki az adatforgalmat, de valahol hibás volt az a megoldás, amit találtam, annyira meg nem vagyok jó LUA-ból, hogy kijavítsam. Úgyhogy maradt ez a megoldás.
Hej, ha nem csak képet lehetne csatolni!
-- Conky, a system monitor https://github.com/brndnmtthws/conky
--
-- This configuration file is Lua code. You can write code in here, and it will
-- execute when Conky loads. You can use it to generate your own advanced
-- configurations.
--
-- Try this (remove the `--`):
--
-- print("Loading Conky config")
--
-- For more on Lua, see:
-- https://www.lua.org/pil/contents.html
conky.config = {
own_window = true,
own_window_class = 'Conky',
own_window_type = 'desktop',
own_window_transparent = true,
own_window_hints = 'below',
own_window_colour = '660033',
own_window_title = 'Loadmeter',
minimum_size = '350 500',
maximum_width = '450',
double_buffer = true,
gap_x = 10,
gap_y = 10,
alignment = 'top_right',
use_xft = true,
font = 'Terminus:size=10',
xftalpha = 1,
override_utf8_locale = true,
draw_shades = false,
draw_outline = false,
default_outline_color = 'black',
uppercase = false,
default_color = 'ECEAE4',
color1 = 'FFFF00',
color2 = '01C400',
draw_borders = false,
stippled_borders = 0,
border_inner_margin = 5,
border_outer_margin = 0,
border_width = 0,
draw_graph_borders = false,
background = false,
use_spacer = 'right',
no_buffers = true,
short_units = true,
pad_percents = 2,
update_interval = 1.0
}
conky.text = [[
${color grey}Info:$color ${alignr}${scroll 32 Conky $conky_version}
${color grey}System name:$color ${alignr}${sysname}
${color grey}Node name:$color ${alignr}${nodename}
${color grey}Kernel:$color ${alignr}${kernel}
${color grey}Architecture:$color ${alignr}${machine}
$hr
${color grey}Uptime:$color ${alignr}$uptime
${color grey}Frequency (in MHz):$color ${alignr}$freq
${color grey}Frequency (in GHz):$color ${alignr}$freq_g
${color grey}RAM Usage:$color ${alignr}$mem/$memmax
${color grey}RAM Usage:$color $memperc% ${membar 4}
${color grey}Swap Usage:$color ${alignr}$swap/$swapmax
$hr
${color2}CPU Usage:$color $cpu% ${cpubar 4}
${font AvantGardeLTMedium:bold:size=10}${color Tan4}CPU temperature ${color slate grey}${hr 2}${font}
${color1}${alignr}${hwmon k10temp temp 1} °C
${color grey}Processes:$color $processes ${color grey}Running:$color $running_processes
${font AvantGardeLTMedium:bold:size=10}${color Tan4}Network traffic ${color slate grey}${hr 2}${font}
${color slate grey}Up:$color ${upspeed enp42s0} ${color slate grey} ${alignr}Down:$color ${downspeed enp42s0}
${color2}Total Up: ${color}${totalup enp42s0} / ${color2}Total Down: ${color}${totaldown enp42s0}
$hr
${font AvantGardeLTMedium:bold:size=10}${color Tan4}Disk usage ${color slate grey}${hr 2}${font}
$color${fs_used /}/${fs_size /} ${fs_bar 6 /}
${color grey}Disk (Linux) R/W: $color ${alignr}${diskio_read /dev/sdb} / ${diskio_write /dev/sdb}
${color grey}Disk (QVO 2TB) R/W: $color ${alignr}${diskio_read /dev/sda} / ${diskio_write /dev/sda}
${color grey}Disk (EVO 2TB) R/W: $color ${alignr}${diskio_read /dev/sdc} / ${diskio_write /dev/sdc}
${color grey}Disk (drive_d) R/W: $color ${alignr}${diskio_read /dev/sdd} / ${diskio_write /dev/sdd}
]] -
VikMorroHun
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Én ráraktam a 6.17-es kernelt, mert nem tudtam, hogy érdemes lenne várni vele. Nem tapasztaltam vele problémát. Ma jött egy Wine 11.2-es frissítés, az szépen hazavágta a fejlesztő környezetemet, de szerencsére egy komplett újraindítás után rendbe rakta magát, így újra tudok dolgozni.
-
VikMorroHun
őstag
Sziasztok!
Van egy Ext4 partíció, és sehogy nem tudom rendesen csatolni /etc/fstab-ban. Van, amikor sikerül, csak nincs hozzá írási jog (SteamLibrary-t akarok rakni rá).
Pontosan mit kellene beírni az engedélyekhez? -
VikMorroHun
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az általad hivatkozott útmutató alapján próbáltam, csak nem olvastam végig. Tegnap esti kísérletek eredménye: kompatibilis módban elindul a Live USB, és jól működik. Nomodeset kapcsolóval elindul, de nem működik elég jól, mert újraindításkor kiír pár dolgot (OK, ez meg az), aztán egyszerűen kifagy. Menni fog ez, csak még nem volt időm élesben telepíteni. Köszi a segítséget.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Core i-7 7700K, Nvidia GTX 1070Ti, Windows 10 mellé kellene dual boot megoldással. Régebben is használtam már így, csak karácsony előtt egy Windows frissítés kinyírta a rendszert, azóta próbálkozom a helyreállítással, több-kevesebb sikerrel.

A nomodeset kapcsolót ki fogom próbálni, ha hazaértem. -
VikMorroHun
őstag
Már 1 hete küzdök a Linux Mint telepítésével. Arra már rájöttem, hogyan vegyem rá, NE törölje le a Live USB-t közben, viszont a nouevou driver+GTX 10.. sorozat miatti kernel hiba kifogott rajtam. Letöltöttem egy Nvidia drivert .run kiterjesztéssel, amit egy működő rendszerbe nyilván be tudnék rakni a megfelelő sudo paranccsal, de még nincs ilyen a gépemen. Bele lehet ezt rakni valahogy a Live USB telepítőbe? 18.3-at szeretnék használni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- 27% - Samsung ViewFinity S70D Monitor 3840x2160 / 5ms / 60hz
- Apple Mac Pro Workstation Dual Xeon,18GB RAM,WIFI,BT,Profi Munkaállomás és Szerver
- szinteÚJ Dell 15 i7 1355U 32GB 1TB 120Hz!!!!!!
- Dobozos ÚJ ASUS TUF 17 Ryzen 9 7940HS 16 GB DDR5 512 SSD RTX 4070 (8 GB) 2.5K 240Hz Garancia
- Új HP 16 Victus FHD IPS 144Hz Ryzen7 8845HS 5.1Ghz 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest