Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10150) ubyegon2 válasza Black&White (#10149) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mint 18.3 van most fent.

Ez tiszta telepítés volt vagy frissítetted 18-ról?

ráadásul mentés hiányában kezdhetném újra bekonfigolni az egész rendszert.

Van /home-od külön, így ha azt csatolod majd az új telepítésez, akkor a konfigolás jó részét megúszod. Én még soha nem alkalmaztam külön /home-ot, valaki majd leírja mi a célszerű menete a telepítés után a csatolásnak, mivel az általad telepített programokat is fel kell raknod telepítés után. Logikusan én ezt tenném először és utána írnám felül a konfigokat a /home csatolásával.

A /home-on kívül olyan fájlokat érdemes menteni, amikben eszközöltél változást, például FSTAB, sources.list, főleg a PPA-k miatt.

xdg-utils is most frissült, az is megkavarhatta nálad a dolgokat, ha mdm van fenn....nehéz megállapítani a hiba okát, mivel a képen látható javaslatban is írt helyen lehetne bővebbet megtudni.

Elméletileg ez a parancs kilistázza a telepített programokat, de hogy ezt egy az egyben lehet-e alkalmazni úgy, hogy új telepítés után beírod a sudo apt install után......
(fogalmam sincs, de ha van kedved próbáld ki, persze tiszta telepítés után, akkor sok gondot csak nem okoz)
cat /var/log/dpkg.log |awk '/ install / {printf "%s ",$4}'

ezek is listázzál a telepített és törölt programokat:

grep " install " /var/log/dpkg.log
grep " remove " /var/log/dpkg.log

Szóval a helyreállítás elég kétesélyes, érdemesebb talán újratelepíteni.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.