Hirdetés
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- t1csi: DDR3 RAM vadászat – egy kis gondolkodási anomália
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Mi lehetne a legegyszerűbb módja, h távolról win vagy linux alól csatlakozzak egy linux mint-hez?
Mobilnet és rengeteg nat mindkét helyen. Anydesk-et a engedélyezni kell, az ingyenessel nem lehet csatlakozni. Teamviewer-t nem próbáltam.
Mi a javaslat? Minél egyszerűbb legyen, a Mint anyukámé és sajnos nem mehetek el hozzá, de kellene kicsit hegeszteni a gépén. Köszönöm!
-
rti17
csendes tag
-
zizidor
őstag
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy a Linuxnak kell kezelni az internetet.
- A wifi kapcsolat létrejön, ezt látjuk.
- Az IP kapcsolat működik. Biztosra veszem, hogy DHCP-t használ, vagyis neked kézzel nem kell állítani rajta semmit, minden szükséges adatot megkap csatlakozáskor.
- A böngésző is működik, különben nem jelenne meg a jelszavas weblap.
- Olyat még nem láttam, hogy egy webes űrlapból ne lehetne számokat elküldeni.Ezen a ponton az szokott történni, hogy helyes azonosító+jelszó kombó esetén a hálózati szoftver a csatlakozó gép MAC címe alapján engedélyezi az internet felé az adatforgalmat. Ez nincs összefüggésben a kliens operációs rendszerrel.
Jó lenne tisztázni, hogy mit is takar a 2-es hibakód, mert addig csak találgatunk.
Mobulla javaslatát mindenképp próbáld meg, az elgépelési hibák kiszűrésére.
Ha így sem megy, akkor kérj egy új jelszót. -
-
zizidor
őstag
"Ezen a linuxon pl. a 'bal ALT + num. bill. számjegyek' se működik"
Ja, már értem: a gépelési különbségek miatt téves a beírt jelszó. A speciális karaktereket nem így lehet beírni. Beállításfüggő ez is, ezért előbb próbáld ki valamelyik másik - pl. szövegszerkesztő - programban. A Ctrl-Shift-U billentyűk lenyomásával tudsz unicode módra váltani, ilyenkor elvileg megjelenik egy kis u betű, beírod a kódot, aztán Enter, és megjelenik a karakter. Bonyolítás, hogy itt nem decimális, hanem hexa kóddal kell megadni (0150 -> 0096).
Mondjuk pont ezek miatt nem szokták javasolni jelszavakban a különleges, normál módon nem begépelhető karaktereket. Ha valaki mobilról próbálná, ott rosszabb a helyzet.
-
rti17
csendes tag
válasz
zizidor
üzenetére
Óh már az elején megtörtént. Ők meg rám mutogatnak, meg a Linuxra.
Mivel a win-en megy a dolog, ezért gyanakszom arra, hogy ez máshogy van megoldva technikailag itt, mintha csak úgy csatlakoznék egy hálózatra.Ezen a linuxon pl. a 'bal ALT + num. bill. számjegyek' se működik, tehát pl. a gondolatjelet nem tudom behozni az ALT + 0150 beütésével, de a 0150 (ALT nélkül, de numerikus billenytyűzeten beírva) megjelenik a kijelzőn.
-
zizidor
őstag
Meddig sikerült eljutni? A wifi csatlakozás után megnyitja a könyvtár bejelentkezési oldalát? Ha nem nyitja meg automatikusan, akkor az a normál viselkedés, hogy minden weboldalról átirányít a bejelentkező oldalra. Ha ez sem működik, akkor böngészőben megnyitható az oldal? A bejelentkező oldalon meg jelet adni az azonosítót és a jelszót? Elfogadja? Van valami visszajelzés (sikeres vagy sikertelen)?
-
rti17
csendes tag
Kedves Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hol és hogyan kell beállítani az internetet a linux mint 19.3-ban (32 bites), amikor az a helyzet, hogy az adott, jelszó nélküli szabad wifire való csatlakozás után a hálózat gazdája, jelen esetben a könyvtár még külön kéri egy weboldalon (http://wireless.colubris.com:8080/index.asp) az olvasó két adatát: azonosítót és jelszót. Ha beírom a megfelelő adatokat, akkor Windows esetében beenged és lehet rendeltetésszerűen használni a netet, míg a linux ezt nem teszi lehetővé. Tehát a wifi hálózatra föl vagyok csatlakozva, a kapcsolat létrejött, de adatforgalom nincs, nem lehet semmilyen oldalt behívni.
Mivel teljesen kezdő (és kényszer) linux felhasználó vagyok, tisztelettel kérném a magyarázatot, ha bonyolult, eléggé szájbarágósan.
Előre is köszönöm a türelmet és a segítséget jelentő választ!
Minden jót! -
lck
senior tag
Hali !
Kérdésem lenne ahhoz, aki LMDE 6 verziót használ:
A Cinnamon 6 ráfrissül, illetve ráfrissíthető a rendszerre ?
Ha "csak" frissíthető, kell hozzá valami speciális megoldás ?
> Feldobnám egy wayland tesztre, ha működik valahogy a dolog. < -
Aureal
őstag
válasz
zizidor
üzenetére
Sajnos már a leírásban szereplő
sudo cp -r rt3290sta-2.6.0.0/ /usr/src/sor sem működött, mert nem talált ilyen könyvtárt v. fájlt ez a másolási parancs. Gondoltam az útvonal szar, mert a forrás könyvtárra ráakadtam és fájlkezelő szinten admin joggal megnyitva, behúztam a usr/src alá azrt3290sta-2.6.0.0foldert. De ezek után ez jött vissza konzolban asudo dkms install -m rt3290sta -v 2.6.0.0 --forceparancsra:Creating symlink /var/lib/dkms/rt3290sta/2.6.0.0/source -> /usr/src/rt3290sta-2.6.0.0
Kernel preparation unnecessary for this kernel. Skipping...
Building module:
cleaning build area...
make -j2 KERNELRELEASE=5.15.0-76-generic -C src/ LINUX_SRC=/lib/modules/5.15.0-76-generic/build...(bad exit status: 2)
Error! Bad return status for module build on kernel: 5.15.0-76-generic (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/rt3290sta/2.6.0.0/build/make.log for more information.
-
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Probléma esetén még mindig bevethető a wifi/bt modul cseréje. (Tudom, az meg pénz...)
Távfelügyelet: Persze, vannak ilyenek. TeamViewer Host/Client, ThinLinc, Xrdp, TigerVNC, Remmina, AnyDesk, stb.
TeamViewert használtam régebben, most egyiket sem. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Ahogy nézem, elég sok a panasz erre a chipre, de elméletileg van rá megoldás:
https://github.com/Borwe/rt3290-linux-drivers -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler
üzenetére
Tettem új hdd-t a gépbe, de Mint-et akkor sem tudtam bebootolni rajta. Úgy sem ment, hogy super grub disk2 alól elindítom a Mint-et és onnan telepítem a grub-ot, mert valamiért kernel panicolt.
Nem volt több időm a dologra, így felraktam a Lubuntut és kész, az megy. Mondjuk nem írom a Mint rovására a problémát, mert ezen a gépen a Win10 telepítő kékhalállal elszállt és mióta kikapcsoltam a lopásgátlót a bioszban azóta be sem tölt a telepítő. Mondjuk a Lubuntu alá is lassú a gép.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zizidor
üzenetére
Köszi, akkor majd a héten megpróbálom, valszeg péntekre lesz csere cuccom a gépbe.
A telepítést egyébként még kibírta a Lubi, de a frissítésnél már javíthatatlan csomag hiba keletkezett... Utána lett gyanús a dolog mikor elkaptam pár error üzenetet. Először nem gyanakodtam a hardverre, mert úgy kaptam a gépet, hogy elvileg működik...
-
zizidor
őstag
Megpróbáltam egy új 21.2 telepítést UEFI nélkül. Első lépésként MBR partícionálást állítottam be, utána indítottam csak a telepítőt. Amikor végzett, még újraindítás előtt megnéztem, lecserélte GPT-re, viszont létrehozta a GRUB-nak szükséges külön partíciót és az EFI partíciót is, úgyhogy az MBR/GPT séma nem lehet akadály.
Működik is rendesen az újraindítás után.

Ha tényleg hibás a HDD, akkor hogy működött rendesen a Lubuntu?
Esetleg azt is érdemes megpróbálni, hogy manuális partícionálással létrehozni a bios_grub partíciót (1 MB), de előtte üresen hagyni valamennyi helyet, hogyha tényleg hardver hiba van, akkor azt a részt ne is használja. -
zizidor
őstag
válasz
Aureal
üzenetére
Én élnék a gyanúval, hogy a wifi modul nem teljesen támogatott (lspci parancs mit mutat?). Régebbi verziónál jártam hasonlóan, ott segített egy újabb kernel telepítése. Ha megoldható valahogy a letöltés (vezetékkel, USB adapterrel), akkor meg kellene próbálni az 5.x kernel
helyettmellett a 6.2 szériából felrakni egy újabbat, hátha abban már normálisan működik.
Ezt a mostani laptopomat direkt úgy vettem, hogy Linux-szal is használható. Valóban, minden működött, kivéve a wifit, mert azt fel sem ismerte. Papír szerint egy Intel chipes lett volna benne, de MediaTek sikerült. Mivel képtelenség volt működésre bírni, az lett a megoldás, hogy vettem bele egy Intel chipeset, és azzal csont nélkül működik. -
szotadi
tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A telepítőben lévővel.
Telepítés során kézi particionálást választottam, 120GB SSD-re mindet a "/"
Továbblépéskor jelezte, hogy nincs "EFI partició". Továbbléptem és kész.Megnéztem egy régi C2D-s laptopon, korábban a telepítésnél az egész lemez felhasználása volt kiválasztva. Van rajta EFI partició de a gép csak az MBR-t ismeri, működik!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mára feladom. Úgy néz ki hibás a hdd a gépben...
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ha ráhagyom, akkor ő csinál EFI partíciót is.
No ezt ignorálom. Legutóbb egy gamergépet kellett csinálnom a Dell Precisionból és a teljes SSD-t erre szántam ugyan, de a kézi particionálást választottam és úgy jelötem ki a lemeznek a / particióját kb a teljes területre, semmi mást. Ha a telepítőre bízom, akkor csinálna EFI-t is nyilván, ezt akartam elkerülni. Így csak a / volt, más nem.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Elég sokszor telepítettem mostanában, volt másik rendszer alatt készített új partició vagy törölt partició, amin disztró volt, mindig Legacy-ban telepítettem, az install helper particionáló részében mindig bejelöltem a formázás-t. Annyi szokott történni, hogy felugró ablak figyelmeztet, hogy UEFI-ben kéne telepítenem, de ezt ignorálom és települ/működik rendben utána.
Ahogy olvasom, elvileg magától kellene döntenie a telepítőnek az MBR / GPT kérdésben
Régebben választható volt, hogy Legacy/UEFI telepítést akarsz, de már ezt nem látom, nyilván ha MBR-t talál a kiírt telepítő eszközön lévő rendszer, akkor ahhoz társít...
-
growler
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Kb, 13-14 eves laptop: (hírből sem ismeri az UEFI-t.)
inxi -F
System:
Host: xxxxx Kernel: 5.15.0-88-generic arch: x86_64 bits: 64
Desktop: Cinnamon v: 5.8.4 Distro: Linux Mint 21.2 Victoria
Machine:
Type: Laptop System: Acer product: Aspire 4738Z v: V1.02
serial: <superuser required>
Mobo: Acer model: ZQ8 serial: <superuser required> BIOS: INSYDE v: 1.02
date: 08/09/2010 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ősöreg ThinkPadre szeretnék Mintet rakni, ami hírből sem ismeri az UEFI-t. Viszont a Mint Cinnamon és a Cinnamon Edge telepítő is EFI-s telepítést akar csinálni, és ha végigcsinálom, akkor a végeredmény nem is tud bootolni.
Ugyanezen a gépe a Lubuntu 22.04 simán települt mbr módban, de az meg egyéb okból nem jó.
Úgy sem jó, ha a Lubuntu biztosan MBR-es telepítése után próbálom a Mintet felrakni. Ahogy olvasom, elvileg magától kellene döntenie a telepítőnek az MBR / GPT kérdésben.
-
Aureal
őstag
Én most ismerősöm régebbi HP laptopjára dobtam fel a Mint Victoria Matet win7 helyett.
Az a gond, hogy a net (wifi) hol megy vele, hol nem. Pl. firefoxot elindítva bejön a kért oldal, ha kilépünk a böngből vagy új oldalt akarunk benne nyitni (akár pl. youtube), egy időnyi semmittevés után kiírja, hogy nem lehet csatlakozni a kiszolgálóhoz. Felraktam a Chromeot, ott is ez van és újraindítás nélkül semmit sem hajlandó betölteni egyik böngi sem. Sőt a frissítéskezelő futásakor sem mennek letöltések. 10 esetből 1x pedig semmi gond, ugrik a webre mint a szöcske reboot nélkül is.
Ez miért van vajon?
Vmi hibás háttér folyamatok cseszik el a net elérést, ami újraindítással inicializálódna? Láttatok már ilyen hibát?+1
Van a Teamviewerhez hasonló “távbarkácsoló” progi linuxra amit ajánlanátok? -
-
Ezeket a méret definíciókat mindenki keveri, de főleg az is baj, hogy a meghajtók méretezése marketingszempont alapján megy, nyilván kivétel ez alól az industrial/server SSD, mint a PM883 is. Alapból az egységes NAND méretek miatt 2048GB annak is a mérete, de itt nem 2TB-nak adják el, hanem 1,92TB-nak, erősen gyaníthatóan lejön a 2048GB-ból 6,25% overprovisioning és így jön ki az 1920GB.

Nekem se mindig egyértelmű, inkább a konzumer SSD-kben vagyok otthon overprovisioning terén.
(gyakran használok online convertert amúgy) -
zizidor
őstag
Ezektől a mebi-gibi-tebi prefixektől a falnak megyek. Évtizedekig nem volt gond az 1024 alapú váltás, aki értett hozzá, az pontosan tudta miről van szó és főleg miért.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Napelem
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Óra topik
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Építő/felújító topik
- Crimson Desert
- Synology NAS
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- További aktív témák...
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Microsoft és egyéb dobozos retro szoftverek
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Részletfizetés. Bankmentes Acer Nitro V 17
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone R7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló rugged
- Xiaomi Mi 11i 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook Pro 16 2021, M1 Max , 64 GB RAM, 24 core GPU, 512GB SSD, Silver 27% Áfás (0382AR)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

(oké, offolás vége, nem feszegetem tovább).

Rowon