- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- V.Milán: 04.15. Ki mit csinál ma?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- 8th: Ezt is megéltük gyerekek
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102832 üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
Dagohun
tag
válasz
ubyegon2 #101602 üzenetére
Hi.
Rufus-nál dd mód pipa. A garuda-t azért néztem ki mert kíváncsi lettem volna teljesítmény külömbségre a windows-al szembe. A bios beállításoknál csak a kért változtatások lettek beállítva: a secure boot off, a cms support off és a boot sorrendbe csak az usb volt beállítva. -
válasz
Dagohun #101601 üzenetére
Rufus kiírásnál dd módban kell csinálni az iso kiírását. Ha jót akarsz magadnak, akkor először a Linux Mint CInnamont próbáld ki, a Garuda Setup Assistant része ugyan kifejezetten hasznos, viszont aki még nem telepített Linuxot, annak nyűgös lesz beállítgatni az opciókat, ebben a hsz-ben van is egy screenshot róla.
BIOS beállításoknál mik voltak azok az opciók, amiket átállítottál? Főleg a boot opciókra gondolok itt, secure boot, fast boot kikapcsolása...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Klaus Duran #100974 üzenetére
A Rufuson belül mikor megkérdezi, akkor a "dd" módot válaszd, ne azt amit alapból ajánl, talán iso vagy mi a neve.
Esetleg még javasolt a balena etcher, az egyből dd módban írja az iso-t penre.
-
válasz
Rowon #100871 üzenetére
Én általában azt használom, ami azon a gépen van, ami előtt épp ülök
Windows ISO-t nem is tudom, mikor írtam ki utoljára itthon, talán évekkel ezelőtt. Azt tudom, hogy általában WoeUSB-vel szoktam csinálni.
Céges gépen szoktam Windows-t kiírni, ott Rufus van, és speciálisan összeállított Windows ISO-t használunk.
Céges Linuxos gépemen pedig általában dd-t vagy Impressiont használok. Ha Impression-ben benne van az a disztró, amit ki akarok írni, akkor inkább azt választom.De ha gépet javítani megyek, akkor Ventoyyal szoktam kiírni egy Windows ISO-t, egy Hiren's Boot CD-t, egy memtest-et, és régebbi gépekhez egy Bunsenlabs-ot, újabbakhoz pedig egy OpenSuse-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikor iso-t írsz ki, akkor a Rufus alatt a DD módot javaslom, nem az iso módot. Utána mennie kell a Mint-nek is.
Csinálhatsz olyat is, hogy egyik penről bebootolsz, és egy másikra feltelepíted a neked tetsző disztrót. Mivel régi laptopról van szó, egy 16..32GB-os USB2-es pendrive is megfelel a célra. Ott meg aztán VLC-t, SMPlayert vagy bármit feltehetsz és akkor pl. a wifi jelszót nem kell minden bootnál megadni.
Rowon: nincs vele tapasztalatom, csak úgy nézett ki elég jól össze van rakva a mai, modern igényeknek játékra is.
RaZroX: a napi frissülésű disztrók nem jönnek szóba? Van pl. Manjaro KDE, EndeavourOS KDE...
-
válasz
ubyegon2 #98087 üzenetére
Szerintem.
Írja újra a Rufussal DD módban.
Próbáljon meg ezzel bebootolni úgy hogy a biost CSM mode-ba teszi, ez legacy/uefi-t egyaránt engedélyez,
Ha nincs benne csm mode (kell lennie) próbálja meg uefibe, ha nem megy bios--> legacy mbr mode.
Valamelyik módban el kéne indulni a live-nak.
Onnantól lemez gyalu és telepítő indít.De jegyezze meg mibe van a bios! és annak megfelelő módban indítsa a live-t ill. a telepítőt.
Ha tudja a bios a uerfi modet, és elindul, én tuti uefibe telepítenék.
Ha elindul, és megfelelő méretű a lemez, hagynék 50 gigát, egyszer jól jön akár Win akár másik disztró próbálgatásra.
És mindenképp csinálnék swap partíciót.
De ezek csak én az rigolyáim. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #97330 üzenetére
Balena Etcher, Suse Studio Imagewriter, ezekkel próbálkoznék. Vagy még Win alól a Rufussal dd módban iso kiírásra.
Arra a gépre maximum Puppy Linux disztrót, disztrók egyikét mondanám. De érdemben azzal sem fogsz netezni jobban, mint XP alatt. Egy bármilyen használt tablet minden téren jobb élményt nyújtana.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94742 üzenetére
C2D proci, 2GB ram. Tulajdonképpen bármelyik népszerű disztróval meg tudod ezt csinálni, mondjuk egy Linux Mint-et írj ki penre és bootolj be róla. Gondolom Windows alól kellene, fogd a Rufus progit és azzal mikor kérdezi, akkor DD módban írd ki.
Ha lassúnak érződik, mert USB2 portról biztosan nem lesz gyors semmi se, akkor lehet egyszerűbb disztrókkal is próbálkozni, pl. Lubuntu LTS.
-
classic B
senior tag
Tegnap feltettem az Ubuntu 23.04-et. Rufussal írtam ki pendrivera a telepítőt (DD módban). Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy mennyivel lett jobb, mint egy 2-3 évvel ezelőtti kiadás.
Hiába telepítettem magyar nyelven, még mindig sok angol rész van benne. Bosszantó.
A nagyobb baj az volt, hogy nem tudtam telepíteni a hivatalos oldalról letöltött deb kiterjesztésű Chrome-ot. Egyszerűen nem indult el a telepítő. Fura.
Az óriási probléma viszont az volt, hogy kimentem pár percre és lezárt a képernyő. Visszatéréskor a jelszó beírása közben lefagyott az egész. Muszáj voltam kikapcsológombbal kinyomni a laptopot. Bekapcsolást követően már be sem bootolt a rendszer...
Tehát egy frissen telepített rendszer teljesen behalt a "semmitől".
Biztos vagyok benne, hogy óriási királyság a linux, de ezek után én soha az életben nem vagyok hajlandó kipróbálni többet. Az én szavam itt semmit nem ér, de mégis mondanám a kezdőknek és kíváncsiskodóknak, hogy csak akkor telepítsék élesben, ha nagyon sok türelmük, kitartásuk van, illetve jó a problémamegoldó készségük többek közt.
Az én történetem vége az lett, hogy másnap (vagyis ma) visszatettem a windowst, és akármennyire is sok bajom van vele, a linuxszal ezerszer többet szívnék.
(Várom az user error kommenteket.) -
válasz
lypen99 #90203 üzenetére
Én cseszek el valamit?
Szeretnék Debian 11-12-t telepíteni
De melyiket?
És honnan? Ez már OK? 12-nél már nem gond a non-free, de előtte lényeges a megfelelő iso kiválasztása! (mondjuk Debian-nál ez telán a legfontosabb install előtt)
Rufus-szal dd-módban kell kiírni az iso-t. Plus még egy érdekessség, Dell notebookok tudnak viccesek lenni, pár hónapja telepítettem egy Dell Latitude 7400-re Mint-et és mintha egyik oldalon nem foglalkozott volna a bedugott pennel, át kellett dugnom másik oldalra, hogy ez most pontosan mi miatt lehet, nem vizsgáltam.
Szóval pontosan melyik iso-t is töltötted le?
(#90193) alfa20
Igazán nincs mit! Azért írtam le gyorsan a megoldást, mert MBR-t még én is ismerem és meg akartam előzni Csixy komám leírását, mert néha még én is ledobom a hajam azok bonyolultságától!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Gyick
őstag
[Ennyi az össz boot beállitás]
[Ez] Jön fel bootnál és hiába a nyomok a wd hdd-re kis idő múlva újra ez a menü jön be(azon van az os(csak ez a hdd van bent nincs más és os sincs más))
Amit Cpt.Pirk írt azzal a supergrub-al kitudom választani az os-t és úgy el is indul.
Holnap neki futok mégegyszer meg kicsit utánna nézek hogy kell non uefi módban installálni.
Én ugy csináltam rufus-al csináltam egy mbr-es képet iso módban(lehet dd-ben kllett volna?).Telepitésnél töröltem minden meghajtót. A szabad területből csináltam 8gb swap meg 500mb /boot particiót plusz a többi root.
Nem az enyém a laptop.Nagyon régi fujitsu.Csak én próbálom ''feltámasztani' netezős gépnek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
energomatt #86925 üzenetére
Rufusban mikor iso kiírásnál felugrik az "ISOHybrid képfájl észlelve" ablak, akkor ne az ajánlott, hanem a DD képfájl módot válaszd, úgy már fognak bootolni.
Viszont magát a gépet én is elengedném. Meg bármit, amiben nincs egy olcsó, 7.000 forintos SSD, az önmagában csodát tud tenni. -
MintStick, rufus, iso2kutyafüle...
dd
-
ceia
őstag
Csak leírom mire jutottam, amiben tanácsot kaptam.
Kipróbáltam a Rufust, klassz, de ez az alaplap tényleg nem tud usb-ről bootolni. Kiírtam a fossapup64-et ISO és DD módban is a pendrivera, és akármire állítottam a bootot, egyiken sem indult róla. Az egyik hátsó usb aljzatban volt. Beállítottam három boot eszközt, sorrendben usb-cd, usb-hdd, usb floppy és ugye sima hdd nem is volt, mégis vígan bejött az XP a hdd-ről. Talán le kellett volna választanom a hdd-t hogy ne is lássa.
Puppyból Kilépéskor kimentettem a beállításokat egy ext2-re formázott 1 gigás pendrivera, de indításkor nem tölti be onnan, én meg nem tudom manuálisan, gondolom nem is lehet. [kép]
Végül is, live cd, amikor indul, honnan tudná, hogy lettek ilyen beállítások kimentve, és hogy hová? A cd-re nem jegyez fel semmit.. Pedig lehet pendrivera is menteni, így nem értem, hogy gondolták, ha utána nem is húzza be induláskor róla az adatokat. Szét kéne néznie, mi van a meghajtókon, és ha ilyet talál, betölteni. De nem teszi.
Megtaláltam a feladatkezelőt, simán a menüben van, talán a systemnél. A háromból kettő asztalt kikapcsoltam, de egy négyzet akkor is marad a tálcán, pedig annak így semmi értelme. Válthatok vele arra az asztalra, amin éppen vagyok.Különben jól működik a Puppy, valóban fürge még így is.
Csak, ez a kép fogad. [kép]
Nehéz ellenállni, hogy ne kezdjek el rendezkedni, de nincs értelme, legközelebb újra ilyen lesz. Azért a hátteret mindig lecserélem, és kikapcsolom azt a kijelzés dekorációt jobbra, ezek megvannak gyorsan.
Összességében tetszik a Linux, legalább is így a Puppy alapján. Tudom, hogy vannak jobb disztrók is, és az igazi az fix meghajtóra telepített lesz és biztos ki fogok próbálni párat, ha majd váltok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Rufus progit használd Windows alatt ISO kiírására, XP-n is megy. Azzal minden iso-t ki lehet írni és jó is lesz. A Lili-t már egy ideje nem láttam, de anno nem ment vele minden.
A Rufusnál meg most nem tudom hogy van, de lehet választani iso / dd mód között a kiírásnál. dd módban 1:1-ben kitolja az iso-t a penre, úgy biztosan bootolni fog. Viszont ez után Rufus-al kell majd visszaformázni a pent, de az nem nagy cucc.
-
törölt tag
Jó ez a leírás. De én azt mondom, ha a bios rendben van, akkor nem kell mókolni semmivel. A telepítő ISO-t a lehető legpuritánabb módon, mindennemű köztes réteg nélkül ki kell pörkölni a pendrájvra. Akkor nagy gond nem lehet.
Nincs mese a dd-t be kell nyalni.
Ha nincs még élő Linux, akkor Win alól meg a legfrissebb Rufus-al kiírni. -
törölt tag
válasz
Kacsasült #83284 üzenetére
Ha van még CD lemezed, írd ki arra úgy, mint a Linux telepítőt.
Usb búthoz meg lépj be a géped biosába és állítsd be első eszköznek a pendrájvodat. Nem tudom milyen géped van, de biztos van bút választó gomb rajta. Nem kell feltétlen a biosban matatni.
Rufus-nál dd-mode volt kiválasztva? Ha nem, érdemes lenne úgy kiírnod, ha még sem bútolna. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben a rufusban volt olyan, hogy "dd" módban írja a pent. Az sokszor megoldás volt ilyenre.
Meg még megnézheted mondjuk a win32 diskimager progit, az is 1:1-ben rátolja az iso-t a penre. https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/ -
Apaxp
senior tag
Nos a kínlódás története.
Adott Acer Aspire E 15 E5-573G-330E típusú laptop windows10 home rendszerrel gyárilag telepítve. Erre gondoltam linux mint cinnamont telepíteni.
Telepítés történet.
Sok olvasás után linux mintre esett a választás. Rufussal DD módban kiírtam pendrájvra a telepítőt.
Mielőtt a telepítést elkezdtem, windows alatt a HDD-n szabadítottam fel szabad helyet.
Telepítést indítva semmi probléma nem volt. A szabad helyen a leírások szerint valami más kiválasztásával particionáltam a szabad helyet. Rendszerbetöltö helynek kiválasztottam a win boot manager helyet. Linux szépen települt, de újraindítás nem jött össze.
Sajnos az uefi eljátszotta hogy csak windows10-et volt hajlandó elindítani.
Az uefi mókolás sem hozott eredményt. Közben a telepítő pendrájvot lesz ami lesz alapon rufussal kiírtam iso módban és azzal indítottam live cd belépést.
A belépés után két dolgot csináltam: 1, a telepítést újra elindítottam az iso módban kiírt telepítőről.
A telepítő felismerte a wint és az előzőleg telepített linuxot is. Itt a linux letörlést és újratelepítést választottam. Ezután az újraindítás előtt jött a második pont (nem tudom minek)
2 találtam az alkalmazásoknál egy boot helyreállítása lehetőséget. Ezt lefuttattam ahogy kérte a program. Ezután jött az újraindítás ami megint win10 indítást hozott. Uefiben az Erase all secure boot setting állítást kihagytam. Kihagytam a TPM beállítás módosítását is.
A Select an UEFI fájl as trusted for executing beállításnál betallóztam a grub64x.efi fájlt és a tárolómappának beírtam az ubuntu nevet. UEFI-ből mentéssel kiléptem, de újraindításkor rögtön visszaléptem és csodák csodájára megjelent a képen látható boot sorrendben az ubuntus boot.
Azóta tökéletesen működik a grub indulás és működik a linux mint. A második helyen lévő Boot lehetőség az előző grub64x.efi betallózás után jött létre, de az nem működött valami miatt. Pedig ott volt a fájl. Többször is újraindítottam már és mindig a grub indul. -
Apaxp
senior tag
Üdvözlet a linux guruknak.
Kicsit hosszú lesz az irományom.
Adott egy Acer Aspire E5-573 uefi laptop win10 home rendszerrel, amire linux mint cinnamont szeretnék telepíteni. A telepítőt rufus 3.15 verzióval GPT, uefi és DD móddal írtam pendrájvra. A win10 partíciókezelővel csináltam 240GB partícionálatlan szabad helyet.
Pendrájvról bootolás tökéletesen ment. Telepítés valami más módszerrel / és /home partíciók létrehozásával, valamint a rendszerbetöltő windows boot manager beállítással tökéletesen lefutott. Tehát van egy feltelepített linux mint rendszer a gépen.
A gondok itt kezdődnek. Telepítés utáni újraindításkor a grub el sem indul, csak a win10 betöltés.
Google barátom segítségével megtaláltam hogy az uefiben mit kell mókolni.
Secure boot disabled, utána secure boot settings erase all, utána tpm kikapcsolás. Minden egyes beállítás után gép újraindít.
Amivel nem boldogultam, az a Select an UEFI file as trusted for executing menünél a grubx64 beállítása. Betallózáskor látom is a fájlt hdd és usb-ről is, de a beíró ablakba be kéne írni hogy mi a mappa neve ahol a fájl található. Nos én beírtam az efi nevet először, majd második próbálkozásra a boot nevet. Sajnos ezek után is a win10 vigyorog a betöltéskor. Grub nem indul.
Ha tudtok segíteni hogy mit rontok el akkor azt nagyon megköszönném. -
válasz
Cs.I.T. #78010 üzenetére
"A lemezkép kiírás nálam tipikusan cli-s megoldás szokott lenni, amin lehet gúnyolódnod"
Írtam is hogy ne sértődj meg, és nem gúnyolódásnak szántam.
Csak Te így szereted, én meg azt az elvet vallom hogy 2021-ben a terminálnak még a nevét is el kéne felejteni egy kimondottan desktop, a nagy tömegek számára készült OS esetében.
dd-nél meg egy betű vagy szám félreütése egyenlő lehet egy másik, pl. az egész adatmeghajtó azonnali gyalulásával, míg egy Etcher vagy más lemezkép író ezeket eleve fel se dobja csak a cserélhető pendrájvokat.
Nem akarlak sem megtéríteni, sem a használati szokásaidat megváltoztatni és mégegyszer bocsánatot kérek ha így jött le számodra.
Amin valóban elmosolyodtam, az a Linux életérzés kifejezés volt, asszem minden benne van. De nekem testidegen és nem érdekel, annál inkább érdekel a könnyű használhatóság ami szerintem egy
Linux abszolút kezdőknek feliratú topikba = Etcher+5 kattintás.Témára vissza,
teszteltem meg kiírtam 125 féle módon ezt a csodás DJSZA iso fájlt és teszteltem a kiírt pendrájvot legacy és uefi biossal is.Pontos szakszavakat nem tudok és nagyon halvány fogalmaim vannak egy boot folyamatáról de arra jutottam hogy az iso megalkotói először is nagyon elbaltázták mert a saját boot rendszerét kiherélték , és arra számítanak hogy az userek 101%-a Windows és Rufus alatt írja ki a telepítőt.
És a Rufus szépen ráteszi a pendrájvra az mbr és az uefi betöltőt is, a partíciós táblába azaz az így kiírt pendrive bebootol a kenyérpirítón vagy a flexen is.
Az Unebootin ugyanezt csinálja.
És bootol a Ventoyon is a DJSZA, mivel ott is a Ventoy intézi a boot első részét.
És soha nem is fog bootolni dd, vagy az Etcher által kiírva mert nincs honnan, valamit elba...sztak nagyon az iso-n.Erre jutottam, és szerintem nem járok messze a valóságtól.
A hiba nem benned, vagy az Etcherbe vagy a dd-be van hanem a letöltött iso-ba. -
Cs.I.T.
csendes tag
Érdekes problémába futottam bele. Van ugye ez a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomagra keresztelt államilag megtámogatott disztribúció, amit a szoftveralapcsomag.hu oldalról lehet letölteni, és a LinuxMint 20 Ulyana-ra épül ugyebár. Az lenne az egész projekt értelme, hogy szegény emberek is legálisan jussanak jól használható oprendszerhez, illetve a nyilt forráskód terjesztése. Gondoltam kiírom pendrájvra, mert már a dvd felett eljárt az idő. Én eleve linuxot használok, és a dd -t használom a telepítő pendrájvok készítéséhez. De ezzel az iso-val nem sikerült bootolható pendrájvot készítenem. (sudo dd if=DJSzA.iso of=/dev/sdc bs=4M && sync) A dd ugyan kiírja a képet, de közvetlenül a pendrájvra, azaz nem hoz létre rajta partíciót, így az nem bootolható. A linuxmint grafikus "lemezek" alkalmazása ugyanilyen hibásan írja ki.
A rufus meg windowos progam. Akkor a szegény embernek a digitális jólét eléréséhez előbb meg kellene vennie a drága windowst??? Jó nem teljesen így van, végül unetbootin-al sikerült kiírni műkőképesen. De ehhez ppa tárolót kell a rendszerhez adni, számomra feleslegesen. Tudna valaki ötletet adni, hogyan lehetne ezt kiírni dd-vel? Azért is érdekes a dolog, mert a rendszer alapjául szolgáló linuxmint 20 cinnamon gond nélkül bootolhatóan kiírható dd-vel.
A letöltési oldalhoz linkelt pendrive készítésről szóló videó nem elérhető jelenleg.
Kérem a financiális és politikai mellékszálakat kerüljük, nem hiányzik a flame. A technikai megvalósítás érdekel csak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Információ Windows alóli ISO kiíráshoz, a Rufus 3.13 már nem kérdez, hogy DD vagy iso módban írja-e ki a képfájlt.
-
King Unique
titán
válasz
gyulazsolti #77222 üzenetére
A Linux rendszerek beépített médiaíró eszközeinél (példa) is rendszerint a DD képfájl mód szerinti kiírás a standard nem véletlenül, ezért a miért javasolt azt használni a Linux ISO-k kiírásakor sem különösebben kell magyarázni. De mivel általában ISOHybrid típusok, ezért írhatók ISO és DD képfájl módban egyaránt (a Windows ISO-k viszont nem, azokhoz a DD nem jó, nem is ajánlja fel a Rufus), ahol az utóbbi az általánosan javasolt, sőt pl. Arch, Fedora, Manjaro és társai esetében mindenképpen, ellenben az Ubuntu, Mint bootol és működik ISO módban írva is. + A sima fájlkezelős másolás is működik Windows alól egyes Linux ISO-knál (bővebben), ahogyan Linux alatt másolva Windows ISO-knál szintén (bővebben). Ennyi!
-
válasz
dokee78 #77213 üzenetére
Csak arra vonatkozólag szólok bele, ha Linux Mint-et választanál:
- magyar honlapot olvasgatod, iso-t viszont mindig az eredeti honlapról töltöd le : Editions for Linux Mint 20 "Ulyana"
- abszolút kezdő a Linux Mint 20-at tölti le, nem az épp frissen megjelent 20.1-et.Ha Mint Cinnamont telepítesz és elakadsz, van Linux Mint specifikus topik is. Jelen topik a rolling mániások terepe már jó ideje.
Rufus kiírás OK, de a dd módot válaszd! Sok sikert kívánok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabengocia #77200 üzenetére
Láttam már ilyet, néhány Intel processzor rosszul jelzi vissza, hogy mit tud így a Linux azt látja, hogy a processzorból hiányzik a 64 bit támogatás, pedig tényleg tudja a proci. Sokat nem tudsz vele kezdeni, de ha minden igaz 32 bites UEFI-t nem használnak sehol már, még az egyébként 32 bites disztrók se.
Akármit is írsz ki, Windows alól Rufus-al csináld, de mikor kérdezi, akkor "dd" módba, ne "iso" módban. Így úgy kerül fel a penre, ahogy kitalálták és valószínűleg be fogsz tudni bootolni UEFI-vel.
Szóval keress egy populáris, még 32 bites verzióval is rendelkező disztrót és próbáld meg azzal.
-
válasz
Falcon75 #76672 üzenetére
1. ISO letölt
2. Ellenőriz
3. Windows lemezkezelőben sony pendrive formáz
4. Rufussal kiír (Pirk mester dd-s megoldását is próbálhatod de Mint esrtén az ISO jó kell legyen)
5. A pendrive kivétele nélkül indítsd újra a windowst.
6. Ha ekkor a win látja a pendrive-ot akkor nincs az az isten, hogy ne bootoljon a linux.
Ha a patticiós tábla megfelelő akkor még egy olyan urban legendet nézhetsz meg, miszerint egyes alaplapokon (még sosem találkoztam ilyennel) engedélyezni jell az USB-ről bootolást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
z123456789 #70856 üzenetére
Az imagernek jónak kellene lennie, de inkább próbáld meg a Rufust használni, és mikor kérdezi, akkor a "DD" módot választani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#30610944 #69899 üzenetére
1: DD módban 1:1-ben kitolja a képfájlt az eszközre. Ennek a végeredménye biztosan működik, célszerű ezt használni. Utána rufus progi vissza tudja formázni eredeti fájlrendszerre.
2: ha tudsz róla bootolni akkor lehet, de lassú lesz.
3: igen, de oda tartoznak pl egyes codec-ek is, de disztrója válogatja mit sorol ide.
4: ha megy minden, akkor megy minden. Ezért van a live mód, mikor bebootolsz a telepítő pendriveról, ott már látszik, hogy minden megy-e. Célszerű USB3-as pen-t használni.
5: az Uborka és a Mint az úgymond naptári disztró. Mikor kijön új verzió, akkor arra tudsz verziót frissíteni. Uborkából a nem LTS verziók jönnek gyakran, de azokat inkább csak tapasztaltabbaknak tudom javasolni, azok kevésbé teszteltek, mint az LTS kiadások, csak azok meg régebbi csomagokkal vannak megáldva. Ezen a vonalon inkább a Mint-et javaslom. -
törölt tag
Sziasztok.
Elszantam magam, hogy feltelepitek egy Linux-ot a laptopomra.
Zorin OS vagy Mint esetleg Ubuntu lesz a befuto, de az elobbi valahogy nekem jobban tetszik.
Sosem hasznaltam meg Linux-ot de rengeteg videot neztem mindkettorol illetve a telepitesrol, Virtula Box meg hasonlokrol. Szoval valamennyire kepben vagyok mar. Viszont van egy-ket dolog amire nem taltam valaszt es remelem ti tudtok segiteni. Vagjunk is bele.
1. Tudom, hogy RUFUS-t kell haszanlni hogy azzal tudjam pendrive-ra irni a linuxot es arrol telepiteni majd kesobb. Viszont itt van homalyos resz. Pl. a File system valaki FAT32-on (deafult-on) hagyta valaki NTFS-re valtotta.
Ti melyiket javasoljatok es miert?
Write ISO image mode-ban vagy write DD image modban javasoljatok a pendrive-ra irni?
Egyaltalan mi a kulonseg?
2. Pendrive helyett nem lehet haszanli memori kartyat? Ott hever egy-ket darab a polcon es bele tudnam tenni egy atalakitoba es ugy bedugni USB-sen. Az ugy nem jo?
3. Telepiteskor minden drivert feltesz a gepre ha engedelyezem, hogy 3rd party dolgokat is feltegyen?
4. Mikor minden fent van honnan fogom tudni, hogy minden mukodik-e? Van esetleg valami kommand vagy app amit tudok futtatni es leellenoriz mindent es szol esetleg hogy valami hoanyzik?
5. Az UBUNTU odlalan a verzioknal odairjak meddig jonnek az adott verziora frissitesek. De azt sehol sem talalom, hogy mi tortenik utana? Ujra kell huzni a rendszert az uj verzioval vagy csak siman update gomb es frissiti magat? Ez nem vilagos.Ja amugy egy Lenovo Yoga S730
Intel Core i7
16GB RAM, 256GB ROM
Erre telepitenek. Remelem kompatibilis.Remelem tudtok segiteni ezekben a kerdesekben.
Koszi.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
wexford881 #69348 üzenetére
Rufussal DD módban csináltad? Amúgy ez egy érdekes kérdés, UEFI only tableten láttam ilyen magic number hibát meg amiket leírtál jelenségeket, de csak a clonezilla esetében és ott egy korábbi iso kiírása megoldotta a gondot. Hogy mi volt a baja az új isonak, arra nem jöttem rá.
Mondjuk a Mint-tel azon a gépen nem volt gond.
Ami még egy gyors megoldás lehet, ha az UEFI boot-ot megvariálod a bioszban, mert lehet, hogy alapból nem is akar hagyományos módon bootolni az alaplapod.
-
0xmilan
addikt
Manapsag mivel szokas bootolhato Win 10 pendriveot kesziteni?
dd? UNetbootin?
Vagy egyszerubb win alol rufus-szal? -
blg
senior tag
válasz
ubyegon2 #66375 üzenetére
ezt a hozzászólást már a debian alól írom :-)
A Rufus dd módban való kiírása sem hozott változást. A telepítés után újból egy grub> épernyő fogadott.
DE: a következő újratelepítéskor feltűnt, hogy amikor újraindítok és előhozom az alaplap boot menüjét (F11), hogy kiválasszam a pendrive-ot, a listában van két Debian és egy Ubuntu sor. A legfelső Debian sort kiválasztva el is indult a Debian :-)
blg@omv:~$ inxi -Fxxx
bash: inxi: parancs nem található -
Nem ismerem a Rufust, de rengetegszer olvastam a dd módot, Debian/Ubuntu alapoknál tuti.
A Cél-nál tudod megadni ha jól sejtem, particiós sémának pendrive esetén nem GPT-t kéne megadni. Mik vannak még ott? Nincs olyan, hogy
msdos
?A Fájlrendszer meg a többi jó lehet így.
Nem vagyok biztos a dologban, iso-hibryd-nél talán nem is dd kell, nincs Windowsom, ezért nem ismerem a Rufust, de a link alatt rengeteg hsz-t találsz erről.
-
A rufusban UEFI opciót választottam.
A dd mód-ot válaszd.
Ha live-ban van net, egy
inxi -Fxxx
terminal kimenetet csinálhatnál és bemásolhatnád* ide. Talán többet mond az alaplap kereskedelmi megnevezésénél.*a szöveget jelöld ki, amit kapsz terminalban és nyomj rá egy Programkód gombot
ilyet mond például a hálózatról:
Network
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK P8 series driver: r8169
v: 2.3LK-NAPI port: e000 bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 50:46:5d:b5:8f:44 -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #65673 üzenetére
Azt már sokszor írtam neked, hogy a systemd-analyze nem valós értékeket mér, nem kell vele foglalkozni, ennek ellenére valahogy nem tudsz tőle elszakadni. Jó, legyen, de magadat csapod be hamis számokkal. A bootidőt stopperrel (óra, karóra, stopperóra, telefon, tablet, másik gépen futó stopper) kell mérni, a bootmenütől. Nem a gép bekapcsolásától. Bár érdekességképp mérheted azt is, hogy a gép bekapcsolásától a bootmenüig eljutás mennyi. Ha utóbbi túl hosszú, azt okozhatja az is, ha UEFI/GPT only módban MBR-es meghajtók zavarnak be.
Az, hogy egy UEFI-s rendszernek látszólagosan BIOS kinézetű felülete van, attól az még UEFI marad, nem BIOS, csak nem grafikus felületű UEFI-t használt a gyártó, hanem szövegeset. Ettől nem lesz kevésbé UEFI. Bár azért ez ma már egyre ritkább, a HP-don meg az én Thinkpademen is azért van még ilyen, mert azok is már ~7 éves gépek. Zsír új gépeken már ritka a TUI-s UEFI.
Erre a znx fájlos problémádra nem tudok mit mondani, nem ismerem ezt a spéci disztrót, de ha ennyire megvisel lelkileg, írd meg melyik disztró ez, hétvégén kipróbálom neked, hogy hogyan kell UEFI-vel bootoltatni. Azt sem tudom, hogy az Archlabs meg akármilyen X. disztró miért nem tud nálad bootolni UEFI-vel. Ez a bajuk a felhasználóbarát disztróknak, lefut az installer, nem tudod mit telepített pontosan, mint hogy konfigurált, miért nem megy. Ezért jó az Arch, ott tudod, hogy mit futtattál, látod mi nem ment, ehhez képest ki tudod kísérletezni, hogy mi kell neki ahhoz, hogy menjen. Egyszer kell vele szenvedni, amíg először kitapasztalod, rájössz mi hogy működik, onnantól többé nem lesz vele problémád más gépeken sem.
A Legacy bootnak az a rákfenéje, hogy bootloader kell hozzá. Az UEFI boothoz nem kell, mert az már önmagában is bootmanagerként funkcionál. Mint írtam már többször a GRUB-bal sincs bajom, de UEFI-hez nettó felesleges lépcső, kihagyható. Kicsit olyan UEFI-s gépen a GRUB, mintha úgy nyitnád a lakásajtót, hogy előbb egy kulccsal kinyitnál egy dobozt, abban lenne egy másik kulcs, és azzal nyitnád a bejárati ajtót, mikor sokkal egyszerűbb lenne egy kulcsot használni, ami közvetlenül az ajtót nyitja. Ez a baj a GRUB-bal, egy felesleges lépcső az UEFI bootba. A legtöbb kedvenc disztród is ott rontja el, hogy a GRUB-ot erőlteti UEFI módban, teljesen feleslegesen. Tudom, GRUB kell, mert anélkül a Cinmanó nem elég fahéjas ízű Mint cukorkával, de ez van.
Illetve UEFI bootnál fontos, hogy a secure boot lehetőleg legyen kikapcsolva, hogy shim-mel ne kelljen szórakozni.
Mondom, az UEFI boot egy szög egyszerű valami, két ok miatt kell vele kínlódni: inkompetens disztrókészítők túlbonyolítják a használatát, vagy az adott gép gyártója nem implementálta elég szabványosan. Egyik sem az UEFI hibája.
Az UEFI boot egyszerűségének szép példája, mikor pl. a Windows telepítő fájljait csak felmásolod egy FAT32 partícióra és már bootol is, mindenféle bootmanager meg dd-s .iso kírás, meg MBR kódozás, Rufus meg hasonló vergődés nélkül. A már telepített rendszer bootja is hasonló egyszerű, csak annak még kell a nevezett FAT32 partícióra plusz 2 .conf és 2 .EFI fájl. Ennyi.
-
Thusor
őstag
válasz
King Unique #65642 üzenetére
Igen, nem a DD képfájl módot választottam, hanem a másikat. De az a fura, hogy mindig is Rufus-al csináltam és soha nem változtattam az általa felajánlott beállításokon, mindig jó volt. Ubunut beépített készítőjével ugyanúgy megállt a telepítő betöltése. Nem tudom, hogy mi lehetett a pontos gond, mert hibát semmit se írt ki.
-
King Unique
titán
válasz
Thusor #65640 üzenetére
A Rufus esetében az ebben a hozzászólásban szemléltetett opciót kellett volna bejelölni, vagyis a DD képfájl módot és úgy kiírni az ISO-t. Te valószínűleg a másik szerint csináltad, azért voltak gondok a bootolásnál. Amúgy az Etcher is az utóbbi szerint írja ki, de azt ugye a Rufus is tudja.
Bár az mondjuk fura, ha az Ubuntu beépített indítólemez készítőjével sem sikerült, mert az szintén dd-zik.
-
Nemtom hallod, a partíciós tábla igen fura jószág. Az elmúlt ~20 évben úgy tudtam, hogy ha gyalulod, akkor az gyalulva van.
Egy ideje azonban úgy néznek ki a dolgok, hogy
- OS ki pendrive-ra -> nem bootol.
- Live image pendrive-ra (img-ben van, vagy 5GB) -> bootol, ha utána kiteszek mást rá Unetbootin-nal, akkor az is
- Ha winfos volt rajta, akkor csak akkor, ha ráírom az img-t, sehogy máshogy, utána minden más bootol
- ipxe csak és kizárólag Rufus-ból írva bootol
- De ha lehúzom az ipxe imaget dd-vel a pendrive-ról, akkor az se bootol többetÉs egy csomó esetben ezek közül, ha újrateszem a partíciós táblát, akkor sem bootol semmi
De ha virtuál win alól írok rá Rufus-sal, akkor igen...!
Ilyenkor jól jönne némi pálinka ide is.
-
Frawly
veterán
Ja, erre még válaszolok, ha újra nekifutnál. A meghajtónevet az lsblk paranccsal tudod megnézni. Ezt kell a dd-nek is megadni.
Egyébként ha egy ilyen nagyon régi laptopról van szó, akkor lehet nem éri meg a rá fordított idő. 30-50k között vannak refurb üzleti notik (i5-i7, 4-8 GB RAM szintje), amikre normálisan tudsz akár Win10-et, akár Linuxot telepíteni, mindenféle szenvedés nélkül, nem hal meg rajta semmi.
Azt sem értem, hogy milyen infókat írtál ki pendrive-ra. Letöltöd még egyszer a Mint 19 iso-ját, előveszel egy jó pendrive-ot, és kiírod arra egy jó gépről. A pendrive az ilyen, fogyóeszköz, a legtöbb ócska, minél olcsóbb fajta, annál hamarabb tönkremegy. Én azért is használok SSD-ket USB-SATA adapterrel, gyorsabbak és tartósabbak is, mint egy pendrive, és alig drágábbak. A telepítés is gyorsabb róluk.
Nekem egyébként a Rufus is kiírt még mindent sikerrel, igaz rég használtam. Nem értem a Mint 19-et miért ne tudná kiírni. Kiválasztod, hogy dd-s kiírás meg BIOS+MBR bootmode-hoz írja és meg kell tudnia csinálnia. Nincsen nagy trükk sehol. Kiírás előtt esetleg azt érdemes megnézni, hogy a letöltött Mint 19 iso-jának az SHA checksumja megegyezik-e a szerveren jelölttel, azaz a letöltés nem sérült-e.
-
King Unique
titán
Volt már arról szó ebben a topikban is többször, hogy a Rufus esetében Linux ISO-khoz eleve a DD képfájl módot javasolt használni. Az így kiírt képfájl egyaránt bootolható lesz legacy (CSM) és UEFI módban. Valamint ennél a Syslinux sem fog kelleni, nem fog szükség esetén az újabb verzió letöltésével szórakozni.
-
infectedmann
őstag
Sziasztok!
Pár hete kértem segítséget Linux telepítési problémával kapcsolatban egy régi laptopra.
Próbált az ajánlott nomodeset-et, illetve DD mód-ban létrehozni a telepítő pendrive-ot Rufus-szal, de sajnos vakvágányra futottam.
Csináltam egy videót a problémáról, hátha valaki ki tud, valamit hámozni belőle.
Hasznos infó lehet, hogy bármilyen disztróval próbálkoztam (Absolute Linux, Lubuntu, Linux Lite, Peppermint, Linux Mint.), mindig a videóban látható problémába ütköztem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anaren91 #62708 üzenetére
Értem. Viszont ha a rufus DD módjával sem megy, akkor ki kell találni valamit... Mondjuk megnézheted a Mint Cinnamon 19-et, az a 18.04-es Ubuntu-ra épül, nagyjából csak a GUI lenne eltérő, a csomagbázis közös.
Egyébként milyen programozást fogsz tanulni, ha nem titok?
sh4d0w: kernellel kapcsolatos problémáim voltak a 9-es kiadása idején. Az egyik amire emlékszem az az ACPI problémája volt és vagy ez vagy más miatt, de 1..2 perc fölé nőtt a bootidő emiatt.
ubyegon2: a Core2 az az Ubuntu követelményeinél volt... Amúgy értelemszerűen, ha még nem Linuxoztál, akkor Windows alól írod ki a telepítő médiát. Honnan máshonnan?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Anaren91 #62705 üzenetére
Ez most nem azon múlik, hogy milyen drága a gép... Rufussal hogyan írtad ki? Iso módban, vagy DD módban? Ha nem DD módban, akkor válaszd azt és nézd meg úgy.
Amúgy mint szintén programozó (is), nem igazán tudok olyat mondani, amihez nem lenne megfelelő a 16.04, arra is fel lehet rakni kb. ugyanazt mindenből, mint a 18.04-re.
-
Flowtation
őstag
válasz
infectedmann #62559 üzenetére
esetleg nem uefin akar a pen bootolni? Ha régi a vas, akkor gondolom nem ismeri az uefi módot. Esetleg a rufussal úgy ird ki, hogy dd mód legyen beállítva, ne iso. Engem már viccelt meg így pár disztró.
-
King Unique
titán
Számtalanszor volt már arról szó, hogy a Rufus esetében az ITT bejelölt opciót (dd) javasolt használni a Linux ISO-k kiírásánál, az a biztos. Némelyik disztrónál az ISO képfájl mód szerinti kiírás is használható, de pl. a Manjaro általában pont nem ilyen. Az Etcher alapból a DD képfájl módot használja, viszont azt az előbbiek értelmében ugyanúgy tudja a Rufus is és nem nagyon szokta elhibázni. Legalábbis én eddig még nem tapasztaltam.
(#62248) herdsman12:
Van Windowsra számos program (példák), amivel kompletten le lehet menteni a rendszert egy lemezképfájlba, de akár a beépített eszköz is tud ilyet. Abból utána szükség esetén simán visszaállítható a rendszer a korábbi állapotba. Ha a GRUB lesz az alapértelmezett rendszerbetöltő, az sem akkora gond, mert az tudja indítani a Windowst is. Szükség esetén pedig az utóbbi rendszerbetöltője is visszaállítható pl. a telepítőt indítva pár parancs kiadásával, ami legacy BIOS felállásnál amúgy is egyszerű. De ha kényelmesebb az EasyBCD-s megoldás, akkor nyilván azt is használhatod. -
ArthurShelby
addikt
Már többször telepítettem uefi-s gépre linuxot, aztán letöröltem a partíciót (kipróbáltam pár linuxot). Most a gépemen jelenleg 2 windows van (8.1, 10), de a grub is ott van valahol, és szeretném letörölni (de hol van?), a bios boot menüben pedig ott vannak a régi linuxok nevei, amiket nyilván nem tud betölteni, hanem csak a rossz grub jön be. Most szerettem volna kipróbálni az ubuntu mate-t, de csak csak a grub jött be.
Vagy dd-ben kellett volna az iso-t kiírni rufus-szal?
-
Flowtation
őstag
ok, ezeket megnézem, de már csak holnap. Most odáig jutottam, hogy MATE-el is ugyanez a helyzet, frissítés előtt ok, utána mint fent. Reggel megpróbálom amit írtál. Pontosan mit csinálnak ezek a parancsok? Az első valami hibakeresés a második meg meghosszabítja a grub időt? Mert utóbbival nincs gond, a másik két disztrót simán el tudom indítani egyébként. Ja ezt nem írtam, a budgiet iso módban írtam ki (rufus), a mate-et dd vel mint alól, és legacy-t használok, bár ezek gondolom most nem számítanak.
-
Frawly
veterán
válasz
Pirostank #60710 üzenetére
Ebben a cikkben írt lépéseket kövesd, azzal az eltéréssel, hogy próbaképp a secure bootot is kapcsold ki és F12-vel hozd elő a bootmenüt.
A CD-t mindenképp hanyagold, vagy csak a bootolás tesztelésére használd. Már évek óta minden normális kezdőknek való Linux DVD-s, meg a Linux az az a műfaj, hogy eleve mindig a legújabbat kell belőle használni. Töltsd le az Ubuntut, írd ki Rufus-szal DD-módban egy pendrive-ra, és kövesd a lépéseket, amiket linkeltem.
-
b3Ro
senior tag
válasz
ArthurShelby #60351 üzenetére
Rufusban a "DD Image" volt kiválasztva?
[link]Ha a feti sem, akkor ""GPT for UEFI" a partition scheme-nel
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lacafaca #60040 üzenetére
Szóval ez egy xz tömörített raw fájl. Akkor gondolom az xz kitömörítésen már túl vagy, és ott van a .raw fájl nálad.
Én a rufus-t próbálnám meg a kiíráshoz, annak meg az alsó részén lehet választani, hogy iso vagy dd módban írjon, azt át kell tenni dd-re.
Vagy fogsz valami natív Windowsos dd progit, esetleg a WSL alatt dd-zel.https://github.com/fedberry/fedberry/blob/master/INSTALL.md ha semmi nem jönne össze, egy usb-ről futó live Linux alól is meg lehet csinálni. Vagy tehetsz fel dualboot-os Linuxot a W10 mellé, ha már Raspberry érdekel akkor már úgy is célszerű nem Windows alól kínlódni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lacafaca #60038 üzenetére
.raw fájl? Melyik os jött ilyen formátumban? rpi-nél még nem találkoztam vele.
Egyébként nem kell hozzá Linux, hogy Linuxos eszközöket használj. Win10-en tedd fel a Windows Subsystem for Linux-ot (WSL), aztán elérhető lesz a bash, ott meg a dd. dd-vel lehet kitolni az ilyen dolgokat sd kártyára.
*de mintha a win32 diskimagerben is lenne lehetőség egyéb fájlok kiválasztására. Meg talán a rufus is tud dd módban működni.
-
King Unique
titán
válasz
Anonymus23 #57138 üzenetére
A "szivárványos" program is opció lehet, de azt már egy ideje nem fejlesztik. A másik válaszban említett YUMI pedig főleg multiboot megoldások készítésénél indokolt, illetve ha le akarod vele töltetni az ISO-t. De egyrészt pl. az UEFI-s verziója ráadásul még csak béta állapotú és amikor legutóbb próbáltam, csak kikapcsolt Secure Boot esetén volt hajlandó bootolni a pendrive, ellenben más programokkal... Másrészt pl. az ajánlott Linux Mint Cinnamon kiadást azért nem olyan bonyolult innen, vagy innen manuálisan letölteni, majd az ebben a hozzászólásban említett programok valamelyikével kiírni pendrive-ra. Ha biztosra akarsz menni, akkor a Rufus esetében is a DD képfájl módot célszerű használni, illetve pl. az Etcher eleve annak megfelelően írja ki.
Egyébként nem feltétlen muszáj ilyen célra Live Linuxot használni, mert nem hivatalos kiadás formájában van hasonló WinPE alapon is. Ilyen pl. ez és ez, amelyek kiírásához szintén jó a Rufus, vagy másik opció csak simán rámásolni az ISO-fájl tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra. Ezeknél egyébként számos egyéb szoftver is integrálva van, illetve használhatók diagnosztikai és adatmentési célra is ezek a rendszerek.
-
Flowtation
őstag
válasz
jackal79 #56188 üzenetére
Szia! A rufus nem jó linux alatt, én még ajánlanám a dd-t. Ez egy terminalos parancs, a működése egyszerű:
dd if=akarmi.iso of=/dev/sdX bs=4M status=progress
if=input file, a parancsot ott kell kiadni ahol az iso fájl van
of= output file, amire írod az iso-t, ez váltózó, a lényeg, hogy a pendrive legyen, tehát pl. sdb, sdc, attól függ (lsblk parancs megmondja melyik az)
bs=block size, ebben nem vagyok biztos, hogy mennyit értéket kell beírni, én úgy emlékszem így használtam
status= ez csak mutat egy értéket, ahogy halad, e nélkül olyan mintha nem csinálna semmit, pedig de.szerk: sudo is kell hozzá
-
Frawly
veterán
válasz
IstvánLászló #52621 üzenetére
Nem is baj, hogy nem keresztplatformos a Rufus. Úgyis windowsosoknak szokott csak gondot okozni az iso kírása. Linux alól elég a dd-parancs, kivéve Windows telepítő-pendrájvhoz, de utóbbit UEFI alatt elég úgy megoldani, hogy egy FAT32-es partíció rá, majd rámásolni az iso tartalmát.
-
King Unique
titán
válasz
Frawly #52620 üzenetére
Nekem eddig még nem volt különösebb gondom vele, igaz én ritkán használom. Illetve, ha egy korábbi verzió netán bugos is volt, attól még a legújabb nem feltétlen. Viszont a Rufus valóban tudja a legtöbb szükséges dolgot, ezért általában nem is kell helyette más. Max. perzisztens és multiboot rendszert nem tud készíteni, meg közvetlenül ISO-t letölteni. De normál esetben egyik sem feltétlen létszükséglet, illetve vannak ilyen célra más programok.
(#52612) metaxx:
Ha multiplatformos megoldás kell, akkor ott van pl. az Etcher, UNetbootin, FMW. Igaz, utóbbi Linuxon csak Fedora alatt használható. Egyébként ez az Etcher egy jó program, illetve a DD-s kiíráshoz inkább ezt preferálom a terminálos megoldás helyett. Utóbbi ráadásul elég háklis bizonyos karakterekre és volt, hogy csak emiatt kellett átírni a fájl / mappa / partíció nevét...Máskülönben hibaüzenetet dobott és nem akart lefutni...(#52621) IstvánLászló:
Ha újabban eleve Linux alól írod ki az ISO-kat, akkor minek kérdezted a másik platformot?Egyébként Linux alatt vannak ehhez a terminálban különféle parancsok. Grafikus programok közül meg egyes rendszerek beépített eszköze (pl. Ubuntu, Mint), valamint az mkusb is alkalmas ilyenre, amelyek egyébként DD képfájl módot használnak. Valamint további opciók még a fentebb említett Etcher és UNetbootin.
-
King Unique
titán
válasz
IstvánLászló #52609 üzenetére
A kérdésedre a válasz.
Egyébként itt a kiírás módja is fontos! A legtöbb Linux ISO-hoz általában jó a DD képfájl mód, de pl. az Ubuntu-alapúaknál a sima ISO képfájl mód is ok. Windowsra egyébként van egynéhány program a kiíráshoz, amelyeket lehet az előbbiek alapján is csoportosítani.
• ISO képfájl mód szerinti írás: LiLi | Rufus | UNetbootin | UUI | YUMI
• DD képfájl mód szerinti írás: FMW | Etcher | Rufus | WDI
A lista nem teljes, de a felsoroltak kb. a népszerűbb programok és a feladatra bőven megfelelnek. Illetve pl. ezekkel lehet perzisztens Live rendszert készíteni, valamint némelyikkel akár multiboot pendrive-ot is. Továbbá még az UEFI boot módra érdemes odafigyelni, mert annál nem mindegyik program működik! Például a YUMI esetében is az annak megfelelő verziót kell használni, máskülönben nem lehet bootolni a pendrive-ról! A DD képfájl módban írt pendrive-ok egyébként normál esetben használhatók Legacy és UEFI módban egyaránt.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52175 üzenetére
Azt értem, hogy nincs hang, de azt megnézted, hogy a hangeszközt felismerte-e? Mi az, hogy nincs videó? A hw-frissítés lehetősége meg mi a rák?
Mondom, én még mindig az Archot javaslom. Azzal is kínlódni fogsz, talán még jobban, mire egyszer sikerül feltelepíteni, alapból azon sem lesz hang, stb., mind neked kell a csomagokat felkutatni hozzá, telepíteni, meg mindent beállítani, de legalább lépésenként haladsz az Arch wiki alapján, látni fogod pontosan hol akadtál el, mi a baj, mit nem ismer fel, közben meg sokat tanulsz a Linux felépítéséről, és nem leszel a beginner disztrók telepítőire és készítőire utalva, hanem te faragod ki a saját disztródat. Egyébként nem olyan nehéz kifaragni, ha már pl. normálisan megcsináltad a partíciókat egy előző Linuxszal, utána ezt a lépést kihagyod az Arch wikiből. Plusz ha Archon valami fullos asztali környezetet telepítesz, akkor az is feltesz mindent, ami szükséges. Persze ha megvan a tudásod, akkor Mintnél is ki tudod deríteni terminálból, hogy mi nem megy, milyen csomag kéne, mit ismert fel a kernel.
Nyilván az Arch is úgy kezdődik, hogy dd-vel vagy Rufusszal írod ki, nem a fosadék Unetbootinnel.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52237 üzenetére
Mondom, szerintem hagyd az Unetbootint, ha Linux alatt vagy, akkor dd-vel írd ki az .iso-t, ha pedig Windows alól próbélkozol, akkor Rufuszal UEFI-módban (vagyis előbb dd-mód majd mikor mindent beállítottál, akkor újraállítani az UEFI-módot, mert elmászik a beállítások közben, ha mindjárt azt állítod át elsőnek).
Plusz nyilván a legújabb verziót kell letöltni, de nem a speciális, licencfree, médianyirbált, OEM telepítőt, hanem a rendeset.
-
Frawly
veterán
válasz
teleahocipöm #52233 üzenetére
Valószínű, hogy UEFI-módban kéne telepíteni a Linuxot, és a telepítőt is vagy dd-vel kírni, vagy ha Unetbootinnel készül (ami egy nagy szar), vagy Rufusszal, akkor figyelni, hogy EUFI-s módban írjuk ki.
Már a Mint is tudja ezt. A DE/WM személyes preferencia kérdése. Ilyen új gépre én már LXDE-t nem tennék (Peppermint, Lubuntu felülete), de talán a MATE is fapad, szóval ízlés szerint Cinnamon, Gnome3, KDE5 közül valamit.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #52166 üzenetére
Már mért lenne jó oda a Rufus?
A Chakra ISO-nál egyébként nincsen különösebben semmi extra, max. annyi, hogy DD képfájl módban célszerű kiírni. A Rufus pedig ugyanúgy tudja a DD írást, amit pl. az alábbi screenshot is szemléltet. Illetve az ezzel kapcsolatos dolgokról már többször is volt szó, legutóbb pl. ITT.
(#52165) Flowtation:
Te vsz az előbbi screenshoton lévő első opció szerint írtad ki. Én is csináltam már úgy és bebootolt, de aztán előfordult pár fura dolog. Tehát inkább a második szerint célszerű! Egyébként, ha idegen számodra a terminálos DD-s pötyögés, akkor ott van pl. a már többször is említett multiplatformos Etcher.(#52170) teleahocipöm:
A boot mód és a boot sorrend megfelelően van beállítva? De persze a megfelelő kiírás, a hibátlan ISO & pendrive is számít. Amúgy az UNetbootin nálam még UEFI-ben is működött. Viszont a másik rendszeren eleve megvan, hogy mely programok ajánlottak Linux ISO-k kiírásához. Plusz még az előbb említett Etcher is. Valamint vannak külön a perzisztens Live rendszerek elkészítéséhez valók. -
Flowtation
őstag
válasz
herdsman12 #51540 üzenetére
Szia, persze, csak nem volt kedvem leírni a hosszú fájlnevet, a dd simán lefutott tehát kiirta a penre a cuccot, bootolt is, de megállt egy idő után. Viszont kiirtam még este rufus-al és azzal simán megette. Valami fájlt még letöltött a rufus és iso módban irta ki, nem dd módban. Szóval valamit a dd-vel nem csináltam jól, de azt nem tudom mit.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #51536 üzenetére
manjaro alól dd-vel:
dd bs=4M if=xyz.iso of=/dev/sdb status=progressa bs egy a manjaro wikiben levő leírásban volt.
Secure boot ki van kapcsolva és a legacy mód engedélyezve van. Csak igy telepítettem mindent eddig, wint is. Mondjuk a legelső manjit rufussal irtam ki...pedig nemrég dicsértem a parancssor hasznosságát.
[ Módosította: Intruder2k5 ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kmisi99 #51344 üzenetére
Ezt az elindulást bármelyik tudja, mert vagy maguktól elindulnak live módban, vagy max ütni kell egy entert.
Ez a disztró valszeg kezelni is fogja a kijelző váltó gombot live módban is: https://rsync.chakralinux.org/releases/testing/chakra-2017.02.21-goedel-rc7-x86_64.iso A kiíráshoz pl. a rufust ajánlom Windows alá, DD módban kiírva. (erre majd rá fog kérdezni, mikor megadod neki)
*ennél spec. kell ütni egy entert a bootoláshoz.
-
csixy
addikt
válasz
Slownz #50233 üzenetére
Úgy nem működne gyszerűen , hogy gparted .... eszközök ->új dos partíciós tábla telepítése ... partícinálás .... formattálás ....és kész a szűz pendrájv.
berus.berus:
Oksi ezt értem, köszi. Majd meglátjuk hogy lesz. Egyenlőre a rufus DD-zi a Quirky iso-t egy 64 gigás pendrájvra. Megőrülök, egyszer csak vége lesz! -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kíváncsiságból felraktam a céges laptopra a korábban ajánlott bunsenlabs linuxot. Minden rendben, annyi kivétellel,h rufussal iso modban kiirva leállt a telepítés a cd rom csatolásnál, viszont ha dd modban írtam ki akkor simán települt. Mi a különbség a kettő között?
Egyébként tényleg gyors, ha indításkor nem is, de leállításnál félelmetes a 3 másodperc...Kicsit nehezebb volt a beállításokat megtalálni,pl nincs menü, csak a jobb gombos, ott is kerestem a tálcának megfelelő rész konfigolasat, de nehezebben tálaltam meg. Persze ez azért nem szegi kedvem. -
King Unique
titán
válasz
growler #49578 üzenetére
Csak a legelső partíciónak oszt ki betűjelet, erről nemrég egy másik topikban volt szó. Ebben az esetben pedig ok lesz a FAT32-es.
(#49583) CPT.Pirk:
Vagy hármat, mert más Linux ISO-knál jellemzően ilyen elrendezés szokott lenni. Ilyenkor adiskpart
, de külső programok (pl. Rufus) is megoldják a helyreállítást. Amúgy nemrég megjelent a Fedora 25 és szóba került az FMW tool. Az elérhető Windowsra is, DD módban írja ki az ISO-kat + a helyreállítást is megoldja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valszeg nem a DD módban csináltál eddig pendriveot. Chakra iso-t pl. csak úgy tudsz kiírni bootlható módon, ha a win32diskimagerrel csinálod, vagy a Rufusban a felkínált DD móddal. Mindkettő ugyanazt csinálja, létrehoz két partíciót a penen amit aztán nem annyira egyszerű visszacsinálni Windows alól.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Letöltöttem a linuxmint.hu oldalról a 18_cinnamon_32bit verziót. Rufussal ki is írtam, iso és dd módban is, a mint telepítési menü feljön, ahol tudnám indítani a telepítést, de onnan nem megy tovább. Legacy mód engedélyezve van.
Közben gondoltam ránézek erre az sha ellenőrzés dologra, és kisült, hogy egyáltalán nem egyezik a két szám. Ellenőriztem win alól certutil-al, és hashchek-el is. Ezeknél egyezik az sha-1 verzió.Most rossz az iso, vagy rosszul töltöttem le?
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47575 üzenetére
Okés,akkor windows-rufus ha mindenáron,végülis az is tudja dd-vel is asszem.Először syslinux ha nem megy dd ,kérdezni fogja'hogy akarod. De ahogy már írták a mint alapvetően egy ubuntu,16.04 ubi=18mint szal...
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #47567 üzenetére
Unetbootin volt már ha jól látom.Sztem azzal is jónak kellett volna lennie de ki tudja biztosan mi mikor mivel jó? Gyári offisöl megoldások se mindig működnek
Írd ki rufus-al,ha véletlen az sem akkor terminálban "sudo dd if=/path/to/ezamint.iso of=/dev/sdX bs=1M" ahol az X helyére kell az usb pen aktuális azonosítója amit az lsblk parancsal le tudsz kérdezni pl. sda,sdb,satöbbi. Írás előtt csatold le ha fel van : "sudo umount/dev/sdX"
Üdv a linux csodás,eccerű világában!
Ha nem világos inkább kérdezz még mert okozhatsz vele bajt magadnak!
-
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47508 üzenetére
Az a lényeg, hogy az adott boot módban való telepítésnél mondhatni megkövetelt az ahhoz tartozó partícióstílus. Ha például eleve szűz és partícionálatlan a lemez, akkor annak megfelelően fogja majd beállítani a telepítő. Legalábbis a Windows esetén igen, de gondolom a Linuxnál is egy első opció szerinti telepítésnél. Ha meg pl. UEFI módban akarsz MBR lemezre telepíteni (kézi partícionálásnál), akkor rendszerint problémázni szokott miatta.
A telepítő terén maga az ISO is fontos, hogy az mit tud. Egy fejlettebb W8.1/10 akár egy FAT32 | MBR formátumú pendrive-ról is bebootol UEFI módban
—►
[link]. De pl. egy 7-es már nem feltétlenül és ezért is van többféle beállítási opció a menüben. Amiknél eleve más fájlrendszerre formázza a pendrive-ot, egyiknél beállít aktív partíciót (boot flag), a másiknál nem. Az MBR / GPT állítgatása nem feltétlen létszükséglet, de egyes gépeken való bootoláshoz szükséges lehet még az is. Ezért lett kiemelve a biztosan szó.Linux ISO-k közül meg sok eleve hibrid és ezért írható képfájl / DD módban is egyaránt. A másik program a partícióstílust alapból nem piszkálja és DD módban kiírva ok lehet mindkét boot módnál. Lehet ez esetben akár a Rufus beállításainál az első opciót választva is. De UEFI-ben eleve a harmadik ajánlott és akkor GPT-re állítja, hogy biztos, ami biztos alapon minden gépen működjön.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #47503 üzenetére
Amikor kiválasztod a boot-eszközt, akkor ott is szokott lenni sima és EFI indítás. Nem mindegy. Ha EFI módban indul az Ubuntu telepítő, akkor Grub-szerű képernyővel indít, ha sima módban indul, akkor lila háttérrel.
A Rufus nem tudom, mit hülyéskedik, a telepítő eszköznek semmi köze ahhoz, hogy majd milyen partíciós tábla lesz a gépen. Az ISO-t kell rátennie a pendrive-ra. Esetleg nézz meg egy másik programot.
Én mindig dd-zek, az sosem hibázik és nem nyűglődik. -
King Unique
titán
válasz
mefistofeles #47500 üzenetére
Hát pedig én is pont ezzel próbáltam és nálam simán működik. Amúgy honnan lett letöltve az ISO? Mert én a magyar oldalról a hivatalos (angol nyelvű) torrentes változatot. Fent van egy full magyar verzió is, de arra emlékszem, hogy korábban pl. a 15.10 esetén is volt azzal valami probléma.
Ha más nem megy, akkor próbáld a javasolt másik programmal. Az alapból dd módban írja ki a telepítőt, amit egyébként a Rufus is tud. Viszont utána a Windows alapjáraton nem tudja majd rendesen kezelni a pendrive-ot és meg kell kicsit tákolni [link].
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- APPLE Macbook Pro 14" (2023) - M3 - Asztroszürke - 16GB/512GB - 110 Ciklus - 2 év Garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest