Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
scream
veterán
Sziasztok!
Tegnap raktam fel életem első Linux alapú oprendszerét, az Ubuntu 10.10-et.
Ezidáig csak Win-t és Mac-et láttam/használtam.
Esetleg tudtok valami alap olvasnivalót ajánlani Ubuntuhoz ?
Továbbá keresnék akksi figyelő programot, ami mutattja az akkumlátor töltöttségét.
Amit a szoftverközpontban találtam battery-s programok egyik sem működik... -
scream
veterán
Sziasztok!
Esetleg már lehet valamit arról tudni ,hogy a W-s ThinkPad szériára már javították az Ubuntu 11-et ?
-
scream
veterán
Sziasztok !
Egy régebbi notira keresnék olyan Linux rendszert ami nem annyira erőforrás igényes,de szép és ráfér egy 4GB-os pendrive-ra (mivel a HDD meghalt benne).
Jelenleg PuppyLinux fut rajta (4.31-es), de ez annyira nem jött be.
nike_ : 10.04-eset szedj le, elvileg a 11.04es tele van buggal, ami nem annyira jó, ha még nem vagy jártas Linuxban
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Sziasztok !
Milyen Linuxot ajánlanátok egy teljesen kezdőnek ? Olyan kéne, ami rendesen elfut egy IBM R50e notebookon, mert Win XP SP3 "sebessége" elviselhetetlen ...
Illetve hogyan partícionáljam ? Ugyanúgy külön a rendszernek ,külön adatoknak ?
-
scream
veterán
válasz olivera88 #12246 üzenetére
A VirtualBox-nak a lényege,hogy egy már a gépeden lévő oprendszerről futtatsz virtuálisan egy másik oprendszert, és ha elindítod VirtualBox alól ,akkor az anyaoprendszer is fog futni mellette/alatta és ugye a két (vagy több) oprendszernek osztozkodnia kell a RAM-odon.
Melyik disztrót telepítenéd ? Nem, sőt jóval kisebb (általában).
Most akkor a Win7 helyett szeretnéd vagy is-is? Amúgy meg ha natívan installálod (pl Ubuntut tudsz Win7 alól installálni natívan) akkor miután bekapcsoltad a géped bejön egy választóablak,hogy melyiket szeretnéd installálni, VirtualBox-nál meg nyilván nem jön ilyen elő,mert virtuális a másik oprendszered ...
-----
(#12245) MacCaine : Köszönöm szépen
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Sziasztok !
Tegnap raktam fel egy Lubuntut-t és ma reggel ezzel fogadott mikor elindítom :
"xsession: warning: unable to write to /tmp; x session may exit with an error"
Ezzel mit lehet csinálni ?
Ezt találtam :
sudo apt-get clean és utána már be tudtam jelentkezni, viszont nem hiszem,hogy ez tartós lenne, illetve nem szeretnék mindig terminal-ban kezdeni ezzel a paranccsal ...
Lehet particionálásnál rontottam el valamit ?
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Sziasztok!
Régi típusú notira keresnék linux disztrót, miket ajánlotok?
Idáig próbáltam PuppyLinux-ot meg Lubuntu-t de a Puppy-t USB-ről nem tudom telepíteni a HDD-rem csak az USB-t látja amikor a Setup-ra megyek, de mountolva is van és látom is a tartalmát (próbáltam Fat32-re,EXt2-re és Ext4-re is formázva,egyiket sem látja)
Lubuntuból a 11.04 kifagy telepítés közben, a 12.04 meg azt írja, hogy nem kompatibilis a CPU-val ...
Bármilyen ötletet szívesen fogadok.
-
scream
veterán
válasz scream #14571 üzenetére
Még annyival egészíteném ki a dolgot, hogy ha lehet akkor linkeket is adjatok hozzájuk, mert sosem tudom,hogy nekem most 32bites 64bites vagy éppen melyik kell
Illetve, ha lehet olyan disztro kellene, amiben minél több driver van (WLAN kéne), mert nem tudom sehonnan sem kideríteni, hogy milyen WiFi van a notebookomban (FS Amilo L7300)
-
scream
veterán
válasz CPT.Pirk #14582 üzenetére
Na, felraktam, az install ment minden gond nélkül, viszont picit akadozik ... Leginkább böngészés közben, amit pl PuppyLive-nál egyáltalán nem produkált ...
Akkor lehet kiírom egy CD-re Puppy-t és akkor azt rakom fel rá, hátha azzal gyorsabb lesz ...
Egyelőre olyan megoldás kell, ami a legköltséghatékonyabb, így a RAM bővítés kilőve.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz CPT.Pirk #14592 üzenetére
Ami alapból a Debiannal települ,valami Ice valami. De amúgy nem vagyok valami nagy szakavatott Linux témában és nem találtam benne alkalmazáskezelőt (mmint olyat ami nem a lokális alkalmazásokat kezeli), amiben tudtam volna leszedni böngészőt,meg ezt-azt, van ilyen,vagy mindent terminálon keresztül kell intézni?
-
scream
veterán
válasz CPT.Pirk #14601 üzenetére
Csővezeték eredménye = semmi
Ezt adja ki ha csak simán írom be :
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 CPU Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 Host Bridge
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN333/CN400/PM880 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:0c.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 80)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 82)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8235 ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 50)
00:11.6 Communication controller: VIA Technologies, Inc. AC'97 Modem Controller (rev 80)
00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 74)
01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. CN400/PM800/PM880/PN800/PN880 [S3 UniChrome Pro] (rev 02)Melyik kéne hogy legyen a wireless? Vagy valamiért nem látja?
(#14602) body007
Köszönöm, ha nagyon nem fog menni vagy nagyon akad továbbra is a Debian, nekiugrok.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz CPT.Pirk #14606 üzenetére
Sajnos nem az okozta, kevés neki a vas ...
Úgyhogy most egy Puppyval próbálkozom. A WiFi-t már egyből felismeri Live-nál is (milyen érdekes,ha bevan rendesen dugva a foglalatba megy is ) viszont az itthoni WLAN WPA2-es viszont a puppyban lévő connection manager csak WPA-t tud,ilyenkor mit tudok tenni? WLAN pass-t nem akarom átrakni sima WPA-ra,mert azt már egy sima androidos telefonról is pikkpakk fellehet törni...
-
scream
veterán
-
scream
veterán
válasz rokefeller #14621 üzenetére
Igen,megy is
Szerintetek létezik a Vodafone-os mobilnet stickhez linuxos telepítő? Wine-al próbáltam feltenni de .NET telepítésénél elhal.
-
scream
veterán
válasz rokefeller #14624 üzenetére
K3765 elvileg,ez a típusa ...
Network Managernek a Wicd-van, modem managerem meg nincs.
-
scream
veterán
válasz scream #14625 üzenetére
Találtam egy ilyen leírást : KATT, de nekem nem csinálja ezt meg,ha rádugom a modemet ... :
root@alderaan:/home/trey# ls -la /dev/ttyUSB*
crw-rw---- 1 root dialout 188, 0 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB0
crw-rw---- 1 root dialout 188, 1 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB1
crw-rw---- 1 root dialout 188, 2 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB2
crw-rw---- 1 root dialout 188, 3 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB3
crw-rw---- 1 root dialout 188, 4 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB4
crw-rw---- 1 root dialout 188, 5 2008-07-18 15:42 /dev/ttyUSB5Miért nem megy ? Helyette,hogy felismerné, hogy ez egy modem, USB tárolónak érzékeli, és megnyitja filemanager-ben.
Illetve a tail -f /var/log/syslog sem azt mutatja,mint amit a leírás szerint kéne.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz rokefeller #14633 üzenetére
Az a baj,hogy hiába töltöm le a modeswitch-t akkor sem hozza létre ezt a /ttyUSB* mappákat ...
USB Drivert hogyan kell updatelni? Vagy van valamerre esetleg egy lista, hogy milyen USB driverek vannak hozzá, amik esetleg modemet is támogatnak?
(#14636) Vladi :
Most pontosan nem tudom bemásolni, mert nincs nálam a gép, de csak annyit ír ki,hogy felismeri magát a stick típusát, majd mountolja, mint egy külső meghajtót.
---
Más :
Hogyan tudok szerkeszteni szöveges fileokat (.sh,etc...) mert terminal-ból a cat >-tal szórakozom, csak ilyenkor mindig végig kell irogatni az egész file-t. Vim meg nincs, filemanagerbe, meg megnyitom, beleírom amit akarom, majd nem engedi elmenteni. (Gondolom azért, mert nem root módban mentem bele a filemanager-be) Hogyan lehet filemanagerben is su jogokat szerezni? Terminalban bejelentkezem su-ba és onnan indítom el a filemanagert?
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz kornyiktamas #14684 üzenetére
Esetleg kérdezd meg a BIOS jelszót attól akitől vetted, mert bármikor jól jöhet ha valami gubanc lenne ...
Na látom beelőztek.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz kornyiktamas #14687 üzenetére
Szerencse, hogy kb az összes disztró ingyenes...
Viszont tényleg nem értem, minek jöttél linuxos topicba XP-t telepíteni ...
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám adódott, hogy egy már készen felinstallált Win8 mellé/alá felraktam (pendriveról) egy Ubuntu 12.10-et, olyan opcióval,hogy Win7 mellé, majd fel is települt szépen, megy is az Ubuntu csak éppen a Win8 nem megy,mert amikor GRUB-ban kiválasztom a Win7 opciót (mert csak az van) akkor azt írja, hogy : " Invalid EFI file path "
Ilyenkor mit kell csinálni, hogy megint legalább elinduljón a Win ? Ha az ubuntu kárbavész az nem nagy baj, de a Windowst megkéne menteni valahogyan.
BIOS-ban kikapcsoltam minden ilyesmit, hogy SecureBoot, meg FastBoot, de így sem indul.
Boot-repair sem oldotta meg a dolgot.
-
scream
veterán
Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy egyszerűen nem tudom az Ubuntu 13.04-et felinstallálni Win 8 Pro N x64 mellé, USB-ről (FAT32). Az x64-eset (amd64) töltöttem le,mint installt, ráraktam pendrive-ra az UUI-val, látja is a gépem, belép a telepítőbe, de egyszerűen nem jön elő az "Install alongside Windows 8" opció, mint ebben a tutorialban.
Lehet, hogy SSD-re nem lehet így telepíteni? (AHCI miatt esetleg). Másra már nem tudok gondolni.
Mit csinálok rosszul és hogy kéne jól csinálni?
-
scream
veterán
Hali!
Elementary OS-t szeretnék felszenvedni egy külön SSD-re, Windows és macOS mellé, de valamiért amikor elindítanám a telepítőt ez fogad:
Amit ki tudtam olvasni: "Namespace lookup failure: AE_not_found", de okosabb nem lettem tőle. Annyit találtam, hogy valakinek egy arch telepítésnél az APCI=off flag megoldotta a grub-nál, de installnál, pendrive-on hogy adok meg a grubnak bootflaget?
Valakinek valami ötlet, hogy mi lelte?
Windows és macOS is UEFI telepítés.
-
-
scream
veterán
válasz King Unique #56359 üzenetére
A hivatalos install lépéseit követtem szóról szóra, két rendszeren és ez jött elő mindegyik esetben.
"Nem végigpróbálgatni kell minden opciót, hanem a megfelelő szerint kiírni!"
Ja és tényleg, én kérek elnézést, hogy próbáltam magamtól rájönni és végigpróbáltam az opciókat. Nyilván, ha írtam volna a gondommal akkor előbb kapom meg ezt az információt. Oh wait.
Most végzett a DD, nézem is.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz lev258 #56368 üzenetére
Köszönöm az infót!
Sikerült tegnap a telepítés, meg a drivert is felraktam, viszont utána csináltam egy sudo apt-get update és upgrade-et ami az nVidia DKMS-es (asszem ez volt a neve) entry-jével valamit művelt, mert reboot után csak a login screen volt, bejelentkezés után elsötétült a kép és megint a loginscreen jelent meg.
Utána újra csináltam az egész nvdriver telepítést és az megoldotta.
Viszont van rá valami bevállt mód, hogy ne kelljen minden kernel update után a vga drivert fixálgatni?
Ez az első driver problémám linux alatt.
-
scream
veterán
Hali!
Nemrég készültem el az új triple-boot rendszeremmel (Win10, macOS, Manjaro), viszont ezidáig inkább ubuntus disztrókkal volt dolgom, ha Linuxról van szó,
A problémám az volna, hogy a default magyar kbd kiosztásban az 'í' és a '0' fel van cserélődve (Apple Wired Keyboard), hogy tudnám szerintetek a leghatékonyabban megoldani, hogy visszakerüljenek a rendes helyükre?
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Hali!
Remélem jó helyre írok.
Olyan tool-t keresnék, amivel kész/belakott rendszert (Ubuntu 20_04_lts) tudok egészben lementeni, image-ként, amit szükség esetén vissza is tudok állítani/új gépen, új lemezre rárakni - ezzel időt spórolva az örökös install/konfiguráláson (mert azért sok időt és frusztrációt tud okozni).
Olyasmit keresnék, ami okosabb a dd-nél - mert lehet eltérő méretű disk-re menne, stb.
Mit ajánlanátok?
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Köszi!
Sajnos, ahogy látom a Linux programos topic annyira nem pörög, de köszönöm az infót.
Tegnap lement egy clonezilla mentés, viszont jól gondolom-e, hogy mivel encrypted a rendszerpartíció (installnál azt választottam, hogy csak a használt helyet encryptelje, ne töltse ki az üres helyet) emiatt mindig csak az egészet, egyben tudja menteni? Erre van esetleg valami workaround, mert most egy 1 terrás SSD-n van, és így a mentés is róla majdnem 1 terra, amit annyira nem finom tárolgatni, főleg, hogy szinte alig van rajta adat (~60 giga van használatban).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- GTA V komplett, eredeti PC verzió eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest