- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Amazon Kindle JailBreak
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 6 – Néhány egyszerű tésztaétel
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
robag93 #102427 üzenetére
Szia,
Ha van lehetőség rá, akkor a dual bootot két különálló háttértáron javasolnám telepíteni. Egyiken Windows legyen, a másikon pedig valamelyik Linux. Telepítés idején csak az egyik háttértár legyen a gépben, majd amint azzal végeztél, akkor cseréld ki a másik üresre és arra is mehet a másik rendszer. Ha mindkettő külön-külön van telepítve, akkor mehetnek vissza. Kiválasztani az UEFI boot menüjével tudod őket, vagy Linuxnál az OS Prober felismeri a másik rendszert és a GRUB-ban meg fog jelenni.
-
bozont
veterán
válasz
daninet #102009 üzenetére
Az open source csere már rég megvolt, ahogy írtam is egyedül a játékok "ami nélkül nem tudok élni".
Természetesen nem ideológia miatt akarok váltani, nem utálom a windows-t, de tény nem tetszik az irány amerre halad. Főleg hogy egyre több irányítást vesz ki a kezem alól.
De ezért is szeretném egyelőre dual bootban telepíteni, hogy ismerkedjek, tapasztalódjak. Nem egyből váltani. Aztán úgy is kialakul hogy mivel tudok együtt élni vagy nem.Köszi amúgy a tippeket. Most kettőre szűkült a lista, Endeavor és Cachy. Kezdem valamelyikkel, aztán később telepítem mellé a másikat is ha már van kis tapasztalat.
Warton
Nem írtam, de ez ügyben már nézelődtem. Egyelőre ami állandó telepítés, a Marvel Rivals fut szépen (sőt még jobban), míg a Bf2042 az anti chat miatt nem. -
bozont
veterán
Üdv
Ahogy nézem egyre használhatóbb a Linux játékra is, egyedül az tart még windowson, így gondoltam itt az ideje ismerkedni a rendszerrel.
Ami most népszerű ebben a témában (legalább is youtube összehasonlítások alapján) úgy látom az a Nobara 41 ami fedora alapú és a CachyOS ami arch alapú. Úgy látom elég megosztott a közösség a kettő között, de mivel utóbbihoz gyorsabban jönnek frissítések, napra készebb így kicsit afelé húzok.
Viszont látom itt az összefoglalóban a Manjaro ajánlott még, szintén arch alapú. Szerintetek ezek közül melyikkel érdemesebb kezdenem?Egyelőre maradnék még dual bootnál, kérdésem hogy hogy érdemes telepíteni? Egy meghajtóra vagy inkább külön meghajtóra menjen a linux?
Konfig az adatlapon.
-
V.Stryker
nagyúr
Az elmúlt hetekben kipróbáltam sztem vagy 10 disztrót. Most , amikor élesbe állnék át, olyan hiba jön elő telepítéskor, ami eddig soha.
Szerintetek ez mi lehet?
Egyetlen változás, hogy egy windows tartalmazó, másik típusú ssd van most a gépbe.
Új telepítőt csináltam már rufus-al és balenaetcher-el is....windows alól is, mac alól is, másik pendrive-ra is.... ugyanez a hiba. A log üres.
Sima alap Ubuntu 24.04.01 telepítő.Ahogy bootol a pendrive:
Ahogy betölt a live ubuntu:
-
-
válasz
Sakab #101656 üzenetére
A Steam Decken gyanítom, hogy GRUB menüben megjelenik a Windows 11 is és azt engedi ott kiválasztani. A GRUB beállításaiban van egy lehetőség, ahol engedélyezni tudod az OS Probert. Az OS Prober lényegében automatikusan felderíti a gépeden a bootolható operációs rendszereket, majd a GRUB menüben listázza őket. A Bazzite Fedora alapú, így feltételezem, hogy ugyanazokkal a lépésekkel érhető ez el, mint Fedorán.
Debian alapú rendszereken ez így működik:
1. Terminált megnyitod.
2. Beírod: sudo nano /etc/default/grub
3. Keresel egy olyan sort, hogy #GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
4. Kitörlöd a # jelet a sor előtt.
5. Nyomsz egy CTRL + O kombinációt, amivel elmented a fájl módosításait. Megkérdezi, hogy mented-e a változásokat, amire talán Y-t vagy I-t kell írni, most éppen nem vagyok Linuxos gép előtt. Ezt követően ENTER.
6. Mentést követően CTRL + X kombinációval kilépsz a fájlból.Itt jön az érdekesség, hogy Fedora alatt hogyan kell a GRUB beállításokat frissíteni, amire nem igazán van ötletem, mert még nem próbáltam élesben (szerk.: legalábbis mostanában). Elméletileg ez működhet:
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
Ha mindent jól csináltál, akkor a gép újraindítását követően meg kell jelennie a Windows 11-nek is a GRUB menüben. -
Sakab
senior tag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem. A gépemben 2 db SSD van. Az egyiken Windows 11, a másikra pedig feltelepítettem a Bazzite-t. Utóbbi egy Fedora-alapú Linux, ezt megtudtam – bármit is jelentsen.
Most a Steam Deckemen hasonló a felállás, és ott meg tudtam oldani a dual bootot úgy, hogy indításkor bejön egy grafikus felület, ahol nyilakkal válthatok a két rendszer között. Ezt szeretném itt is elérni.
Feltelepítettem a rEFInd-et, de semmilyen változás nem történt. Utána próbálkoztam a GRUB-bal, de hasonló eredményre jutottam.
Nincs esetleg valami super easy leírás vagy program, ami ezt beállítja nekem? SteamOS alatt valamilyen programmal oldottam meg, de ha jól olvastam, az nincs Fedora-ra. -
Dagohun
tag
válasz
ubyegon2 #101602 üzenetére
Hi.
Rufus-nál dd mód pipa. A garuda-t azért néztem ki mert kíváncsi lettem volna teljesítmény külömbségre a windows-al szembe. A bios beállításoknál csak a kért változtatások lettek beállítva: a secure boot off, a cms support off és a boot sorrendbe csak az usb volt beállítva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs #101238 üzenetére
Látni fogja, sőt, még a titkosított ntfs partíció kezelését is tudja a Linux. Viszont alapból semmit sem fog vele csinálni, szóval emiatt nem kell aggódnod.
Ha te nem állítod be a partíció(k) csatolását, akkor eleve csak úgy tudod majd megnyitni Linux alól, hogy be fogja kérni a jelszavadat az ideiglenes csatoláshoz.
Egy esetben nem tudsz hozzáférni ntfs partícióhoz, ha azt a Windows nem zárja le rendesen, mert valamelyik alvási funkció miatt olyan felemás állapotban hagyja. Most meg nem mondom éppen minek hívják ezt W11 alatt, régebben "gyors rendszerindítás" vagy mi volt a felelős ezért.
-
Sanyi.mTs
addikt
Új gépre win11 + Linux mint párost szeretnék telepíteni külön ssd-re. Linux lenne az alap rendszer és a gép boot sorrendjéből választva indulna csak a Windows.
A kérdés pedig, hogy lehet-e olyat állítani Linux alatt, hogy egyáltalán ne lássa a windowsos ssd-t? Még nincs meg a gép, de valószínűleg 2xnvme SSD megy bele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, panaszkodtam nemrég, hogy se Windows fdisk, se Kparted, se GParted nem tudja megoldani, hogy a TV-hez használt NTFS-es külső meghajtóm fel tudjam csatolni a gépre, még Windows alatt is csak úgy működött, ha kézzel adtam betűjelet neki minden egyes alkalommal.
Erre most terminálból a mount-al megpróbáltam mondom hátha kiír valami érdemi infót a problémáról... de a mount rögtön észrevette, hogy nincs rendesen lezárva a fájlrendszer és ott helyben ki is javította, most faszán működik.
-
válasz
Rowon #101176 üzenetére
Nem akarom az offot szaporítani bár mivel a biztonság a téma nem is annyira off.
Én eljutottam egy olyan szintre (bocs ha nagyképűen hangzott, nem így szántam) hogy úgy kiszúrom a hamis dolgokat mint az asszony a jehovákat az utcán.
Kilométerről.Azonnal feltűnik még egy teljesen hihetőnek tűnő környezetben is hogy ai ide ai oda, perpill nem tudnak magyar nyelvet hamisítani. Egy szófordulat, egy nem odaillő fogalmazási vagy szórendi baki elég és megállapítom hogy gépi kacsakamu fordítás.
Ugyanígy vagyok a webcímekkel, ordít róluk hogy vagy clickbait vagy elterelő weboldalra visz.Nekem ennyi elég és valószínű jó a módszerem mert utoljára Windows XP-n aptam be trojant 20 éve és arra én kattintottam hogy igen akarom.
Azórta se.Amúgy sh4d0w majdnem minden írását elolvastam valamint sok ilyen tárgyú más szakcikket is és ez csak megerősített abban hogy atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
bios/uefi szinten rootkit, secure boot törhető, processzor sebezhető, víruskergető játszi könnyedséggel kijátszható tiltható, stb. stb.
gyerekek mit akarunk mi ezek ellen, mit számít egy 2FA vagy titkosítatlan mail?
Ugyanaz mint a közlekedés. Aki túlóvatos azt is ugyanúgy eltaposhatják csak szerencsén múlik hogy valaki hazaér vagy nem.
És mivel én 42 éve vezetek, és ha mániákusan azzal lennék állandóan elfoglalva 42 év alatt hogy ma jönnek nekem, ma gázolnak el, akkor ez egyenes út a diliházba.
Pont ezokból nem lesz@rom de a maga helyén és mértékben kezelem a kiberbiztonságot is.
A mailfiókomban jelenleg 57MB mennyiségű levél van, ami fontos gépre menve archiválva, a többi törölve, a gmailomon semmi ami fontos lenne.
Ami fontos Megasync, ezt még a kgb se tudja megnézni mivel a Mega se tudja visszaszedni az adataimat ha elfelejtem a jelszavamat mert ezzel vannak titkosítva a szerveren az adataim.
Mindenről de tényleg mindenről megvan a mentésem több csak erre használt 3,5" hdd-re.
Ha bekapok egy zsaroló, lemeztitkosító valamit, nabumm, ha a droidos telefonomat leuralják nabumm, 5 perc alatt állítom vissza 1-2 héttel ezelőttre.
Ami igazán fontos egy pár 100 megás aes256 konténerbe van, a többi pótolható.Többet nem teszek és nem is akarok. mert számomra a több már terhes és nem is érdekel.
Hasonlóan gondolkodom ezen a vonalon mint a használati tárgyaimal.
Imádom őket, de soha nem vigyázok mániákusan semmire.
Ütöm-verem a telefonomat, dohányzok az autómba,sáros bakanccsal szállok be, nem foglalkozok hogy ssd-n van a swap, jajjistenem 90% RAM foglalt, nem érdekelt sose hogy teszt vagy kíváncsiság miatt 1000 szoftvert telepítek majd gyalulok a rendszereimen, hogy ezek s szoftverek honnan vannak, gyári tároló vagy a net sötét bugyrából egy .exe stb. stb. mert ezek vannak értem és nem fordítva.
És értem van a web és minden vívmánya is.Amennyiben ez a mondandóm valamennyire átment, érthető, akkor felfoghattátok hogy nem felelőtlenül élek hanem ezek engem hidegen hagynak.
És ezen senki és semmi nem fog változtatni, inkább kéretik elfogadni hogy van aki ilyen.
Mások meg mások, ezt meg én fogadom el DE én soha nem próbálok téríteni bárkit vagy felhozni a példáimat és biztatni hogy kapcsolja ki a tűzfalat, rootolja a telefonját, uninstallálja a Windws Defendert, posztolja ki FB-on a banki jelszavát gyújtson rá az autójába, flexeljen a satupadra tett telefonja mellett stb. stb. -
válasz
growler #101078 üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
using custom appearance settings
Found background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpg
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
done
-
Üdv,
Misztikus hibával szívok. Három SSD van a gépemben. Egy Debian, egy Linux Mint és egy Windows 10. A Debian és a Linux Mint önállóan működő, teljes értékű rendszerek, saját EFI-jük van. A Windows 10 rendszerbetöltője a Debian SSD-jén van.
Bekapcsolt Secure Boot mellett, ha a Debiant választom ki az UEFI-ben első boot opcióként, akkor betölt a Debian, viszont a Linux Mint nem és valami ilyesmi üzenetet küld:
error: bad shim signature. error: you need to load the kernel first.
Ha a Linux Mintet állítom a boot első helyére UEFI-ben, akkor az tölt be, viszont akkor meg a Debian írja ki a "bad shim signature" üzenetet...
Kikapcsolt Secure Boot mellett nincs ilyen probléma. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo #101029 üzenetére
Olyanra fel kell készülnöd, hogy egy live disztró alól be tudj jelentkezni egy telepített rendszerre és pl. azon keresztül tudj egy grub frissítést csinálni. Erre van leírás az összefoglalóban.
A driverek meg a kernelben vannak, amihez nem kell külső csomagot telepíteni az menni fog magától.
69dell: szerintem a legegyszerűbb, ha rádugod a hdd-t a gépre, aztán a Linux alatt futtatsz egy
sudo update-grub
parancsot, az észre fogja venni a Windowst a külső meghajtón és beteszi a boot menüdbe, így fogod tudni indítani a Windowst is, de egyébként nem fognak közösködni egymással. Izé, az UTC idő kezelését majd át kell állítanod az egyik OS-ben, mert különben oda-vissza fogják állítgatni a gép óráját.Aztán ha meg akarod szüntetni ezt a dualboot dolgot, akkor csak futtasd úgy a fenti parancsot, hogy nincs rádugva a külső hdd.
Vasti74: nem megy a hardveres gyorsítás. Mutass kérlek egy
vainfo
kimenetet a terminálból.
Valamint még az kéne, hogy a Firefox-ban az about:config oldal mit ír itt:
HARDWARE_VIDEO_DECODING -
Papooo
senior tag
Üdv mindenkinek!
Hogy az elején kezdjem: Lusta vagyok, ezért a Win10-et úgy szoktam telepíteni különféle gépekre, hogy van egy 120 gigás ssd-re feltelepített alaprendszer a jól bevált programokkal, amit True Image-el leklónoztam. Live pendriveról bebootolok, feltolom a TI lemezképet, majd rendes bootolás után nyomok egy Windows Updatet, ami felteszi a szükséges drivereket. Így gyakorlatilag 15 perc alatt megvan a teljes telepítgetősdi hercehurca, és max 15 percnyi frissítés után már semmi dolgom a géppel.A jelenlegi problémám:
Van egy Dell Latitude e7250re (i7 5600U, hd lcd, 8/128gb)feltelepített és belakott Fedora 41-em, rajta egy csomó speckó progi, amit egy hónap alatt sikerült nagynehezen összevadásznom.
Ezt a rendszert kéne jelen formájában átraknom egy HP Pro c640 Chromebookra (i710610U, FHD touch lcd, 16/128gb).
(Tudom hogy ez Chromeos gép, de van hozzá leírás, és most talán nem fogom úgy kinyírni, mint az előző próbálkozásommal, amikor a firmware-util offolta egy picit a biost, annyira hogy 2 hónapnyi masszív probálkozással sikerült helyrehozni)
Windows nem nagy ügy, de tudom hogy a linux ennél finnyásabb.Van-e valami program vagy módszer, amivel meg tudnám oldani?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #100994 üzenetére
sbverify --list shimx64.efi
warning: data remaining[840696 vs 966768]: gaps between PE/COFF sections?
signature 1
image signature issuers:
- /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
image signature certificates:
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Windows UEFI Driver Publisher
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011
issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation Third Party Marketp
lace Root
Az sbverify -nek kell egy efi-boot-image, amit ellenőrizhet, nekem ez a default.A Security menünek nekifutok még1x, nagyon bonyolult és több oldalnyi beálltást tartalmaz, a Secure Boot menü önmagában egy oldal..
Van pl. egy halom signature, kb. 30, de van Enroll signature blablabla menüpont, amibe belépek, tallózni lehet az EFI partciót. Ha kijelölök vmi efi image-t, kér egy 3x 12 v. 14 karakterből álló számsort, amit bekéne ütnöm neki. De lehet minden signature-t törölni, restore -olni is, bár nem tudom, mikor mi történne.Nem tiszta az egész, ez az első UEFI-s gépem (Lenovo Thinkpad T14 gen4 Intel). Nem világos, hogyan boot-ol, hogyan, micsoda és mikor készít signature-t az egyes efi image-khez, ha ahhoz készül egyáltalán, pedig itt lehet gond. A /boot/efi/EFI alatt három könyvtár van:
1, Boot (bootx64.efi, fbx64.efi,mmx64.efi)
2, Microsoft/Boot (SecureBootRecovery.efi, bootmgfw.efi,bootmgr.efi + dll-ek és nyelvi file-ok)
3. ubuntu (grubx64.efi,mmx64.efi,shimx64.efi + egy grub.conf)Van még egy grub.conf a /boot alatt is. Eddig a Grub indította a windows rendszer betöltőt, de ha bekapcsolom a Secure Boot-ot, mintha megkerülné.
Nem találok leírást v. egy összefoglalót, hogyan boot-ol be bármi is pontosan, pedig tudok angolul. A Lenovo support-ra már írtam, de nekik még karácsony vanEgy amerikai fórumon pl. azért forszírozzák a Secure Boot használatát, mert ha meghack-elik a rendszert, nem tudni, milyen jogokat oszt ki a linux kernele boot alatt és ez egy komoly biztonsági rés.
Nem kutakodtam eléggé még, de egy pompás leírásnak is nagyon örülnék, bármilyen nyelven. -
válasz
CPT.Pirk #100952 üzenetére
Fat, exfat nem naplóz és nem redundáns.
Azaz a legkisebb gebasz elviheti a teljes adatállományt.
NTFS az én voksom és nem, nem azért mert imádom és favorizálom Redmondot hanem mert a fennti esetben Win alól javítható egy checkdiskkel, és ha orbitális leíró katyvasz lenne mégis akkor csak az a fájl ugrott, nem a teljes.
Mielőtt az ultra Linux-fanok az ext hívők nekemesnek, miért is nem EXT,
szerintem az ext a létező legszarabb hordozható fájlrendszer. Igaz naplóz és javítható de a jogosultságokkal szét lehet sz@pni a brét, valamint az eszközök igen nagy része nem ismeri.
Ntfs-t nekem 15+ okostévé, a család összes Androidos telója tabletje, Windowsok írja-olvassa, haverom Macje olvassa. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #100951 üzenetére
ExFat-tal én is próbálkoztam, de azt sem ismeri fel mindegyik TV, így kénytelen voltam ntfs-t használni. Azzal meg úgy jártam, hogy egyik TV-s használat után a Linux nem tudta csatolni, de azóta Windows alatt is csak úgy megy, ha kézzel adok betűjelet a partíciónak minden csatlakozáskor.
Megpróbáltam mindent, gparted, kparted, fdisk Windows alatt, de semmi nem talál hibát. A netes találatok alapján az az egy megoldás van, hogy lenullázom az egészet és újracsinálom a fájlrendszert... Nem is tudom mit kéne egy TV-n csinálni a külső eszközökkel, ugye nincs olyan, hogy eltávolítás. Szóval kihúzás előtt le szoktam kapcsolni a TV-t és megvárom míg leáll a drive mielőtt kihúzom, de így is megdöglött a fájlrendszer. -
Remus389
veterán
Sziasztok, adott egy Toshiba DTB305 külső meghajtó.
A Windows 7 látja, de a Linux Mint nem.
Van-e bármily módja, hogy a Linux alatt is meg lehessen nyitni?Nem értem miért probléma a Linux-nak az NTFS fájrendszer (ha ez lenne a gond), ha egyszer a pendrive-ot is arra formatáltam.
-
Black&White
addikt
válasz
csixy #100904 üzenetére
Tegnap ügyködtem Windows alatt, aztán egyszer csak szólt a HP Support Assistant, hogy elérhető egy újabb BIOS, telepítem e?
Igenre nyomtam, le is zajlott a frissítés, viszont ma, mikor Ubi-ra bootoltam, szólt a Lemezhasználat-elemző app, hogy alig van hely az EFI partíción, nézzek rá.
Ezt látom:
Ezeket (firmware, Realtek.bin) lehet törölni minden gond nélkül, ugye?
-
Petya XT
senior tag
válasz
Kacsasült #100880 üzenetére
Ha régi HDD, akkor feltételezem közvetlenül a lapra dugtad. Minden egyéb HDD-t, SSD-t lehúzni, Boot Legacyba, ha nem megy, akkor EFI-ben megpróbálni. Ha szerencséd van, megindul, max a Windows hisztizik majd a hardverek miatt.
Mondjuk az nem egy jó jel, ha feldugva linux alatt sem látszik. Figyeld a hangját. Én így csinálnám.
-
válasz
Petya XT #100873 üzenetére
EFI-s géphez mindig érdemes GPT-re formázni mindent, BIOS-os géphez pedig MBR-re. Ezzel én is megszívtam már, volt, hogy sikerült úgy klónoznom egy EFI-s gépben lévő HDD-t, hogy a másik gépen legacy boot volt beállítva. Nem is nagyon akart elindulni a Windows... aztán valahogy helyretettem, és kb. 2 hét múlva jöttem rá, mekkora hülyeséget csináltam
EFI-s gépben legacy (BIOS) bootos Windows GPT-s partíciókiosztással úgy, hogy ott az EFI partíció (teljesen feleslegesen), miközben valójában MBR-es volt a lemez...És igazából csak azt rontottam el, hogy MBR-re volt formázva az a HDD, amire klónoztam, ha GPT lett volna, semmi gond nem lett volna.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100864 üzenetére
Köszönöm, ezt egy az egyben elmentettem egy szövegfájlba
Köszönöm Tibi, Uby, lementem a rendszert és ránézek, hogy mi a helyzet.
Mi baj lehet, mondja az egyszerű user mielőtt elküldi a rendszerét a fenébe.
A Flatpak-et már megtanultam kigyomlálni a Mintből. Egyébként tényleg, ahogy én is használom, inkább egy Debian kellene már.
urandom0: A Ventoy megszívatott a Windows telepítővel egy párszor, mire rájöttem, hogy GPT-be kell formázni az EFI-hez. Bár ma már ez az alap, de régebben nem így volt. Mondjuk van még MBR gép itthon.
Egy NTFS-re formázott pendrivera rámásolni a
/mnt/iso
könyvtár tartalmátEzt sem tudtam, hogy így is lehet
-
válasz
Rowon #100871 üzenetére
Én általában azt használom, ami azon a gépen van, ami előtt épp ülök
Windows ISO-t nem is tudom, mikor írtam ki utoljára itthon, talán évekkel ezelőtt. Azt tudom, hogy általában WoeUSB-vel szoktam csinálni.
Céges gépen szoktam Windows-t kiírni, ott Rufus van, és speciálisan összeállított Windows ISO-t használunk.
Céges Linuxos gépemen pedig általában dd-t vagy Impressiont használok. Ha Impression-ben benne van az a disztró, amit ki akarok írni, akkor inkább azt választom.De ha gépet javítani megyek, akkor Ventoyyal szoktam kiírni egy Windows ISO-t, egy Hiren's Boot CD-t, egy memtest-et, és régebbi gépekhez egy Bunsenlabs-ot, újabbakhoz pedig egy OpenSuse-t.
-
Petya XT
senior tag
válasz
oreg0503 #100828 üzenetére
Lehet, hogy én vesztettem el a fonalat. Ez most ext/x/ fájlrendszer volt rootban? Akkor semmis a hozzászólásom, akkor valóban az Uby által leírtak korrektek. Azt hittem, még NTFS-en játszunk, ott gyakori hiba Windows után. Ha már nem tervezel az ablakossal, érdemes fokozatosan, ahogy a használat engedi, átállni linuxos fájlrendszerekre.
-
válasz
oreg0503 #100813 üzenetére
Szia,
Nálam is volt gond NTFS-re formázott SSD-vel (szintén Linux Mint alatt), amin éppen Windows 10 volt telepítve. Ami segített az az, hogy a Lemezekben rámentem az SSD-re, majd javítottam rajta a partíciót, mint itt a képen. Ezt követően gond nélkül tudta olvasni.
Elsőnek érdemes rajta a Fájlrendszer ellenőrzését végigfuttatni, majd azt követően a Fájlrendszer javítását.
-
válasz
oreg0503 #100741 üzenetére
Jujjjj, csak használtüzleti notebookot szabad venni Linux alá!
Amúgy meg gyártóként régebben elég Linuxbarát volt az Acer, EndlessOS-t rakott sok notebookjára, pár éve meg áttért a Windowsless gépeknél a Linpus Linuxra, ami egy bootUP OS igazából, de ebből is látszik, hogy akár Linuxszal is kiadhatnák szinte bármelyik gépüket.
Amit vettél és rowon kolléga megnyugtatott vele kapcsolatban, azon a gépen minden főbb paraméter Linuxbarátnak látszik szerintem is. Lehet hamarabb anyázná az Acert, aki Win11-et akarna felrakni, de ez 11.gen Intel CPU-s gond lehet, nincs valami driver a Win telepítőben és el sem indul így a telepítés, gondolom Linuxnál a kernelben ezek nem fognak hiányozni, talán RAID driverről volt szó...
Intel UHD és az Intel Ax211 Wifi jól fut Linuxon, a többi fődarabnál meg egyértelmű, hogy nem lehet gond.
De legközelebb kérdezz rá hamarabb és majd ajánlunk neked super használtüzletit!
(ez amúgy csak félig vicc, én tuti azt ajánlanék mindenkinek)
(webkamerát meg fingerprintet sose használok)
-
válasz
Rowon #100284 üzenetére
A Windows hozzá se tud szagolni az ext fájlrendszerhez csak ha kiegészítő külső szoftvereket telepítesz.
Amik nem autostartosak azaz erős felhasználói beavatkozássl lehet csak ext partíciót Win alól bizergálni.
Visszafelé meg letiltod a W10 partíció automountot a Linuxba.
Ez szerintem bőven elég, egyébként a Win mint leírtam fel se csatolja az extet, a Linux meg alaphelyzetbe csak 1 darab lomtárat, kukát, trash könyvtárat hoz létre ntfs köteten.
Soha semmi mást nem írkálnak egymásra.
Az megint más kérdés hogy bármelyik alól bármelyiket, a partíciókat egy kattintással lehet lemezkezelőbe törölni.
Ez ellen nincs orvosság de ez ismét eléggé aktív felhasználói beavatkozás amit magától egyik os se tesz meg soha. -
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #100256 üzenetére
Nálam nem működik a valamiért az SSF gépeken a felfüggesztés. El sem fordulok, és már fel is ébredt. Gondolom valamelyik rádiós cucc, a LAN-ra nem gyanakodnék.
Mértem egy boot időt, de nekem nem tűnt egyik sem valami baromi gyorsnak.
Dell SFF: LM 22 4th. gen HDD Boot: 1 perc 22 mp.
Dell SSF2: Manjaro SSD 4th.gen: 40 mp
Asztali: 4th. gen Windows SSD: 40 mp
Minden gépben ugyanaz a proci van, i5 az összes. A Windows-t sem nevezném túl gyorsnak. Küllőre annyi, mint a Manjaro KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100255 üzenetére
A probléma ezzel az, hogy egy dualboot rendszernél kénytelen vagy kikapcsolni a gyors rendszerindítást Windows alatt. Úgy meg nincs túl nagy különbség az oprendszerek bootideje között. Ráadásul ha egy gyors SSD-d van a gépbe meg jó proci, akkor tök hamar bebootol bármi.
-
válasz
Remus389 #100250 üzenetére
Félreérted. A gép fizikailag valóban leáll, de a kernel, az illesztőprogramok, és a rendszerközeli részek úgy, ahogy vannak, kiíródnak egy fájlba, és következő indításkor a Windows csak berántja ezt a fájlt a memóriába. Ez majdnem pont olyan, mint a hibernálás, annyi a különbség, hogy hibernáláskor a programok (folyamatok) is kiíródnak, fast startupnál viszont azok nem.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Jobban belegondolva ez nem lehet, mert megjelent az alap BIOS post kép a Windows 10 esetén is, tehát full nulláról indult a Windows is.
Tudom, foggal-körömmel kell védeni a Linux-ot, de őszintének is lehet lenni.
Tény hogy ezen a régi gépen jóval gyorsabban bootolt a Win10, de van egy workaround a hibernálás, ennyi.
-
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc...
-
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
Személy szerint nekem a bootidő teljesen huszadrangú dolog. Nem tudom megmondani, hogy melyik gépem bootol be gyorsabban, a céges Windowsos i7 10. gen. 16 GB RAM-mal M.2 SSD-vel, vagy az itthoni Linuxos i5 3. gen., SATA SSD-s 8 GB-os gépem. Én nem igazán érzékelek különbséget
Meg eleve ritkán kapcsolom ki a gépeim, kb. 2-3 hetente.Én csak szeretem, hogy Linuxban sok minden sokkal jobban működik. Ha az ember megismeri a tipikus hibáit és bogarait (mint pl. azt, hogy a jelszót célszerű rootként a passwd paranccsal átállítani), akkor nagyon kezes bárány tud lenni. És szerintem sokkal átláthatóbb, anélkül is, hogy infós mérnök kellene lenni hozzá, ezért javítani is könnyebb. Szinte mindig van legalább egy konzolod, amivel logokat tudsz nézni, parancsokat kiadni, stb. Windowsnál sokszor csak találgatni lehet, hogy éppen mi nyűge van.
Illetve az elmúlt pár évben nagyon ráálltak a Microsoftnál arra, hogy folyamatosan tömik bele az újdonságokat a Windowsba, viszont a hibákat nem annyira szeretik javítani. Most pl. itt van ez az új Felidézés funkció, szerintem a kutya nem kérte, de azért belerakták, miközben egy privacy rémálom az egész. De szerintem pár év múlva ez is majd a levesbe, mint sok más korábbi funkció, mert senki nem fogja használni. Szerencsére csak kevés gépen fut el.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100239 üzenetére
A windows 10 úgy bootolt ezen a laptopon, hogy benyomtam még álló helyzetben a bekapcsológombot, és mire helyet foglaltam a székben, kényelmesen elhelyezkedtem és ráraktam a kezem az egérre már ott volt a PIN kérő, amit egy pillanat alatt benyomtam az enter lenyomása nélkül. Pikk-pakk már nyomhattam is rá a Google Chrome-ra ami pikk-pakk elindult. Szinte olyan volt mint egy tablet, rögtön ott volt nekem a net, persze a leülés része kellett ehhez. Ezt az egyet megadom a Windóz-nak, fantasztikusan jó a gyorsboot-ja.
-
Remus389
veterán
válasz
urandom0 #100237 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Néha el is feledkezem hogy Linux-on vagyok, annyira olyan mint a Windows. Úgyis csak elindítom a Google Chrome-t, meg néha a fájlkezelőben matatok. Még a háttérképek is cserélődnek ötpercenként.
Minden működik mint a svájci óra!Annyiból jobb, hogy van ilyen üveges téma (Semabe), nem szaggatnak a böngészőben az online videok az öreg hardver miatt, sokkal takarékosabb a RAM-al, csendesebb a gép, nem erőlködik annyira. Szerintem szebben szól a jack-ból, talán jobb a hangkártya driver.
Hát a bootidőben a Windows toronymagasan nyer (tudom ezzel a kijelentéssel a népszerűségi ranglista legaljára kerültem
), de ennyi hátrányt el kell viselni a sok-sok előny mellett.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100129 üzenetére
Igen, amikor felraktam, akkor azért szolidan nézett ki.
Legfeljebb visszaállítom ahogy eredetileg kinézett, de most nagyon élvezem a csilli-villi-t.
Nem érzek amúgy lassulást a desktopon, a Semabe téma és a woobly felrakása után. A RAM használat 1.1GB ugyanúgy ha bezárok mindent.A boot idő pedig sokat javult (32.4 ---> 17.6 másodperc), ennek örülök. Még érezhetőbb, mert kb 8-12 másodperc ami levonható, hisz annyi idő kb. míg leülök (a bekapcsoló gomb megnyomása után) és elhelyezkedek a székben. Mondjuk ezekhez az értékekhez hozzá kell adni talán 3-4 másodpercet (nem tudom), míg felébred a lapos és még nem számol a Linux. A Windows 10 gyorsboot-ját így sem veri, de legalább szépít ebből a szempontból.
-
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Windowsnál sok mindent be sem tölt addig, amíg be nem lépsz. Régi, HDD-s gépeken volt ez nagyon feltűnő, hogy már rég beléptél, de még mindig töltögetett.
Linuxnál viszont próbál mindent, amit lehet betölteni bootoláskor, hogy utána már ne kelljen mást, csak az asztali környezetet és a felhasználó dolgait. Ráadásul ha van valami olyan szolgáltatás, ami a hálózattól függ (és ilyen nagyjából minden gépen van), akkor a NetworkManager-wait-online service azt is megvárja, amíg a hálózat felépül, a többi ettől függő szolgáltatás pedig csak ezután tud elindulni.Tudsz csinálni egy ilyet:
sudo systemd-analyze plot > $HOME/boot.svg
Ez generál egy boot.svg nevű fájlt a saját mappádba, amit tudsz nyitni valamilyen képnézegetővel vagy Inkscape-pel, és meg tudod nézni, hogy melyik boot művelet mennyi ideig tartott. Főleg a .service végűeket kell nézni. Ha tudod, hogy melyik mire való, és nincs rá szükséged, akkor le is tilthatsz egy-kettőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389 #100090 üzenetére
Nálam a talán legnagyobb igényű, KDE-s környezetet használó, alaposan belakott disztrón egy hideg indításnál 7 másodperc a karakteres képernyő, 17-nél az internetböngésző a képernyőn van és 18-nál már vissza is töltötte a lapokat.
Alvó állapotból ébredés a gombnyomástól számítva 10 másodperc.
Ha ugyanezeket egy Lubuntunt vagy hasonlón nézném, akkor még kisebb számokat látnék.
*A Windowsos gyors indítás átka, hogy cserébe felcsatolhatatlan állapotban hagyja a partíciót, amivel így ki tud cseszni a dualbootos rendszerekkel.
A fentiekhez képest céges gépem a Ryzen 3600 procival és Win10-zel eléggé lassan bootol be, és ahogy mentek a hónapok, hízott a C meghajtó a frissítések után, úgy lassult tovább. Majd most fogunk LTSC kiadásra váltani jövőre, az kicsit gyorsabb lesz... -
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni. Belefogtam a Linux telepítésbe, de nem boot-ol az SSD-ről. Egész pontosan az történik, hogy szépen feltelepül, újraindítás után pedig beköszön az inteles szöveg, hogy hálózatról próbál boot-olni. Tovább lépve pedig kapok 3 boot opciót. Windows bootmanager (???), USB és az SSD. Ha az SSD-t választom, újraindul és kezdődik elölről.
Az SSD-t kicseréltem, a régi 256 GB-ost egy totál nyers 1 TB-ra. Ha pendrive-ról boot-olok tesztüzembe, az SSD felcsatolása után látszik az SSD-n a telepítés, de nem boot-ol. Nem tudom számít-e, de ez egy céges gép volt és a Win10 kulcs megadása nélkül aktiválódik rajta, secure boot ki van kapcsolva. A régi SSD-n még meg van a régi rendszer Win10-zel.
Mit lehet ezzel csinálni, vagy egyáltalán mire kell keresni google-ben?
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100072 üzenetére
Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Korrekt sebességgel fut a gép, köszönhetően a Samsung SSD-nek, az Intel i5 processornak és a gamer videokártyának. RAM-ból kevésnek tűnhet a 4GB, de mint a screenshot-on is átható csupán 1,3 GB-ot eszik alapból (ha semmi nincs megnyitva még kevesebbet is), tehát van miből gazdálkodni.
A legtöbb dolog 1-2 másodperc alatt megnyílik. Persze az újabb gépek gyorsabbak, de ez sem zavaróan lassú, teljesen elfogadható.
Amúgy a Windows 10 sem volt lassú ezen, sőt boot-olás szempontjából gyorsabb is volt. Csak valamiért az online videok elkezdtek darabossá válni. Valami zseniális MS frissítés miatt lehetett, nem gondoltak arra hogy valaki még Ati videokártyát használ.Amúgy itt egy rövid népszerűsítő video, itt is mondja hogy 4GB-al el lehet lenni, ennek figyelembevételével tervezték a Mint-et.
-
King Unique
titán
válasz
moleculez #99856 üzenetére
"filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt"
Pedig kellett volna, ha pl. UEFI-s telepítés a cél és annál támogatja a BIOS/UEFI az NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozóról a bootolást. Ha nem ment és nem user error miatt, akkor vagy nem támogatja és csak FAT16/32 fájlrendszert támogat UEFI módban, vagy nem UEFI-s bootolás hanem Legacy (CSM) szerinti, ahol ilyenkor aktívvá (boot flag) kell tenni még a pendrive-on lévő partíciót (csak Legacy bootoláshoz).
Egyébként azt sem ártott volna leírni, hogy most Legacy (CSM) vagy UEFI szerinti telepítés a cél, melyik van jelenleg beállítva a BIOS/UEFI menüben, ha UEFI akkor bekapcsolt / kikapcsolt Secure Boot (a Fedora rendesen támogatja a bekapcsolt Secure Boot melletti bootolást és telepítést is) mellett, stb.
A 64 bites ISO meg kb. alap, de ha netán 32 bites Windows ISO lett letöltve, akkor az alapesetben csak Legacy (CSM) szerinti telepítéshez használható, ellenben UEFI-shez nem. -
King Unique
titán
válasz
moleculez #99854 üzenetére
Elolvastad egyáltalán a linkelt útmutatókat?
• A legegyszerűbb nyilván pl. a fájlkezelőben vagy terminálban felcsatolni az ISO-fájlt és a tartalmat 1:1-ben rámásolni a FAT32 / NTFS fájlrendszerre formázott pendrive-ra.
• Ha UEFI-s bootolás és telepítés a cél (Windows Boot Manager UEFI-nél van), akkor a FAT32 a standard [amihez darabolni kell a standard (nem MCT-s) ISO-t a 4+ GB-os
install.wim
fájl miatt, lásd a linkelt bejegyzésben] de ha támogatja az alaplap, annál az UEFI az NTFS-t, akkor mehet NTFS-re formázott pendrive-ról is és akkor nem kell darabolni.• A Ventoy UEFI-s bootoláshoz és telepítéshez pont nem a legjobb, mert a Secure Boot támogatást is külön kell bekapcsolni , de a "Verifying shim SBAT data failed" miatt úgyis elhasal, mert még nem javították.
• Hardverhiba nincsen, a telepítéshez használt pendrive, célmeghajtó (pl. SSD), RAM-ok, stb. oké? A Windows ISO is, megfelelő forrásból lett letöltve?
• AZ sem teljesen világos, hogy most "szűz" PC-re menne a telepítés, amin nincsen semmilyen OS, vagy már van rajta Windows és a lenne újratelepítve, utóbbi esetben azé vagy a telepítőé a hibaüzenet.
-
King Unique
titán
-
moleculez
veterán
Srácok az ideg szétvet már, egész nap egy tetves Windows iso bol probalok telepitot kesziteni, es nem megy, egyszeruen nem bootol usb-ről , mi a tuti modszer? Probaltam Etchert, Ventoyt meg 3 kulonbozo iso-t
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #99793 üzenetére
Lemezek--->NTFS--->Fájlrendszer ellenőrzés--->Javítás. Én mindig így csináltam, ha "lezárta" a Windows. Így teljes körű hozzáférésed lesz. Ill van még tulajdonjog átvétele, de azt nem csináltam még, mert ez a kettő megoldotta a problémát.
-
Szia erre nem tudom a választ.
Én lassan 7 éve dual, trialbootozok sőt van hogy 4-5 OS is nyüzsög a lemezeken.
És az adatlemezem 7 éve ntfs, simán csatolja mind, sőt a telepített Windowsokba is bármikor belépek.
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
Remus389 #99792 üzenetére
Esetleg Hiren’s BootCD PE? Az Windows-os környezetet bootol be.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi #99793 üzenetére
Emlékezhetek rosszul is, én régóta szándékosan nem használok egy gépen dual boot-ot, valamint Windowsnál mindig kilövöm a gyorsindítást.
Viszont akkor szerinted mi a feloldás, miért nem tudja csatolni a Win-es rendszerpartíciót (ami, ha jól értem, ugyanazon az SSD-n van, mint a működő Linux, tehát nem az SSD rottyant meg valószínűleg) a Linux?
-
Remus389
veterán
Van még egy ilyen öreg laptop (MSI EX720), azon most Windows 7 van
Arra is tervbe van véve a Linux, bár abban HDD és Nvidia kártya van, nem biztos hogy az ennyire pozitív élmény lesz, pendrive-ról már kipróbáltam.
Linuxon pendrive-ról azon sajnos eléggé szaggatott a youtube, feltételezem az Nvidia kártya miatt. Bár ha ráraknám, tudnám update-elni a linuxot, lehet jó lenne. Viszont a HDD miatt lassú lenne a boot. Windows 7-tel viszonylag okés.Hát nem tudom, életbevágóan fontos file-ok nem voltak ezen (MSI GX740), illetve amik fontosabbak, azok a felhőben úgyis valahol megvannak, de azért megnyugtató lenne, ha rá tudnék nézni a dolgokra mielőtt törlésre kerülnének. Van-e valami mód kivenni az SSD-t és összekötni mondjuk a Win7-es géppel? Miután ezt-azt lementettem, egy teljes formatálást install-t nyomni.
-
Tim82
félisten
válasz
Remus389 #99788 üzenetére
Az NTFS fájlrendszert kezeli a Linux, de ha be van kapcsolva a Win-es gyorsindítás (fast startup, itt is találsz bőven infót a topikban, akár a magyar, akár az angol kifejezéssel rákeresve), akkor a Windows tulajdonképpen lezárja azt a meghajtót/partíciót, amire telepítve van, a Linux nem fog tudni hozzáférni. Esetleg másik Windows-os gépen le tudod menteni a szükséges állományokat, de Linuxon így tudomásom szerint nem fog menni.
-
Remus389
veterán
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez?
Igen, de a Windows lepadlózott, mindig lefagyott indulásnál, úgy kellett kihúzni az áramot szegény laposból. Gondoltam nem szórakozok ezzel, amúgy is darabos a youtube, egy másik gépen letöltöttem a Linuxot és a Rufus-szal megcsináltam a pendrive-ot.Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Ezt nem tudom, de már nemigen tudok visszamenni. Ha elindítom a gépet a Linux bootol és kész. -
ballington
addikt
Sziasztok.
Feltelepítettem a Mint 22-őt az alábbi gépre: ASUS B85M-Gamer alap, Intel i5 4570 cpu, msi gtx660 vga.
Már a telepítés fura volt. Először Ventoy-al próbáltam, ami be is töltött, viszont az iso kiválasztás után hibát dobott. Ezt betudtam a régi BIOS-nak és alaplapnak. Majd készítettem külön az iso-val egy usb telepítőt. Ezzel hiba nélkül fel is telepítődött a Mint Cinnamonnal, viszont az első újraindítás után nem indult el. A bios után Secure Boot-ra hibát dobott egy olyan üzenet kíséretében, hogy először a kernelt kell betölteni. A secure boot-ot nem tudtam kikapcsolni, csak átkapcsoltam Windows UEFI-ről Other OS-re. Így már elindul a Mint is.
Ez volt a telepítés, nem tudom, hogy ez mérvadó-e az alábbi hobára, gondoltam azért leírom.
A hiba tehát, hogy a rendszer használata közben elég hamar kifagy, szó szerint, csak a reset segít. Nem tudtam sokat tesztelni, de általában a böngésző használata közben. Azért mondom ezt így, mert pl a frissítések, terminál használatánál nem. Másra meg nem lesz használva, csak böngészésre.
A fagyást megelőzően a cinnamon környezetre ugrik elő egy ablak, hogy AZ összeomlott, tiltsak le valamilyen kiterjesztéseket, és hogy újraindítsa-e a környezetet vagy ne. Mindegy mit válaszolok, a fagyás kis idő múlva bekövetkezik.
Kérdésem, hogy ez lehet vga driver hiba által? Mégiscsak egy 11 éves darab. -
Nagyon furi hibam volt ma: elobb az egyik monitoromon mintha felrecsuszott volna a desktop, a hatterkepe felcsuszott a bal felso sarokba. Ezutan a hatterkep ugy viselkedett, mint ahogy kellett, de a fekete teruleteken nem tortent semmi. Gondoltam ujrainditom, ugyis mindig csak sleepbe ment hosszu ideje. Kaptam GRUB promptot, ott 'exit' beirasara bootolt a Windows. Ezutan beneztem BIOS-ba, ott csak az egyik SSD latszott, a masik nem. Megint Windows boot, elinditottam az Adata SSD Toolboxot, csak az egyik SSD-t mutatta, ahogy a Windows Disk Management is. Mar elkonyveltem magamban, hogy akkor a Linuxos SSD-nek sanyi, amikor meg egyszer turkaltam a BIOS-ban, semmin nem allitottam es bejott a Debian bootmenuje... Elinditva a Debiant, beleptem a rendszerbe es a nagyobb monitoron jo volt a kep, a kisebben viszont szemetes (KDE Plasma). Probaltam ujrainditani megint, letiltottam, ujraengedelyeztem a kisebb monitort, mindig szemetes volt a kepe (hozzateszem: Windows alatt tokeletesen mukodott). Felraktam GNOME Flashbacket, MATE-et, mindketto alatt tokeletesen mukodik mindket monitor. Meg plusz tudnivalo: a nagy monitor a VGA-n van, a kisebb az integralt Radeonrol kapja a kepet (alaplapi HDMI).
A monitor vegul is nem idegesit halalra, de az lehet, hogy az SSD vezerloje elkezdett haldoklani? nvme-cli szerint teljesen jo allapotban van a drive...
-
válasz
ubyegon2 #99596 üzenetére
Köszi, A Linux Mint az én oprendszerem!
Csak a piszok azért is a windows EFI partíciójába petélt és onnan a windows nem hagyta bootolni, át kellett másolnom egy másik lemezre csinált EFI partícióba a grubos bootot ... a boot és az ubuntu mappát és átszerkeszteni az fstabot.
Végül itt is a 2560x1440-es felbontásnál és az 1440p60HD videolejátszásnál maradtam.
20 pixellel csökkenteni kellett a képernyőről lelógó képet az nvidia kezelővel és az nem tudta menteni a nem létező xorg.conf fájlt. Emiatt azt létrehoztam és belecopyztam az nvidia által menteni szándékozott tartalmat. Így már jó minden!!!
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ inxi -G
Graphics:
Device-1: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000] driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GP108 [GeForce GT 1030] driver: nvidia v: 550.120
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: nvidia gpu: nvidia,nvidia-nvswitch resolution: 2520x1417~120Hz
API: EGL v: 1.5 drivers: crocus,kms_swrast,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.2 vendor: nvidia mesa v: 550.120
renderer: NVIDIA GeForce GT 1030/PCIe/SSE2
noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF:~$ neofetch
...-:::::-... noki@noki-HP-Compaq-Pro-6300-SFF
.-MMMMMMMMMMMMMMM-. --------------------------------
.-MMMM`..-:::::::-..`MMMM-. OS: Linux Mint 22 x86_64
.:MMMM.:MMMMMMMMMMMMMMM:.MMMM:. Host: HP Compaq Pro 6300 SFF
-MMM-M---MMMMMMMMMMMMMMMMMMM.MMM- Kernel: 6.8.0-38-generic
`:MMM:MM` :MMMM:....::-...-MMMM:MMM:` Uptime: 1 min
:MMM:MMM` :MM:` `` `` `:MMM:MMM: Packages: 1990 (dpkg)
.MMM.MMMM` :MM. -MM. .MM- `MMMM.MMM. Shell: bash 5.2.21
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: Resolution: 2520x1417
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM:MMM: DE: Cinnamon 6.2.7
:MMM:MMMM` :MM. -MM- .MM: `MMMM-MMM: WM: Mutter (Muffin)
.MMM.MMMM` :MM:--:MM:--:MM: `MMMM.MMM. WM Theme: BelaLugosi (Mint-Y)
:MMM:MMM- `-MMMMMMMMMMMM-` -MMM-MMM: Theme: Mint-Y-Dark-Teal [GTK2/3]
:MMM:MMM:` `:MMM:MMM: Icons: Mint-Y-Cyan [GTK2/3]
.MMM.MMMM:--------------:MMMM.MMM. Terminal: gnome-terminal
'-MMMM.-MMMMMMMMMMMMMMM-.MMMM-' CPU: Intel i7-3770 (8) @ 3.900GHz
'.-MMMM``--:::::--``MMMM-.' GPU: NVIDIA GeForce GT 1030
'-MMMMMMMMMMMMM-' GPU: Intel IvyBridge GT2 [HD Graphics 4000]
``-:::::-`` Memory: 979MiB / 15865MiB -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
IstvánLászló #99395 üzenetére
Én még az elején vettem, amikor várni kellett hónapokat, mire legyártották. Most már azt hiszem 1 hét körül házhoz szállítják. A SteamDeck topicban érdeklődj, pont úgy megy a vásárlás mintha vennél egy játékot a Steamen: [link]
V.Stryker: arra gondoltam, hogy legacy módban, vagy uefi módban bootoltál be a telepítőről? Ahhoz, hogy a két OS számára legyen egy boot menü, ahhoz az Ubuntut úgy kell telepítened, ahogy anno a Windows is. Ha azt legacy módban csináltad, akkor az Ubit is úgy kell telepíteni.
Kicsit nehéz így átlátni, hogy most mi van nálad. Az ubi telepítő alól tudnál csinálni képeket a helyzetről. Meg egy
sudo fdisk -l
parancs kimenete is hasznos lenne. -
válasz
ubyegon2 #99345 üzenetére
Mivel Linux-szal összefüggésben merült fel a Windows és nem igazán lehet úgy elsétálni a téma mellett, hogy a felhasználók túlnyomó többsége még mindig Windowst használ asztali célokra és a Linux telepítésében is leginkább csak Dual Bootban gondolkodik, így igen, felmerült ma is a Windows témának, de nem arról szólt a beszélgetés akkor sem, hanem a Linuxról.
-
válasz
V.Stryker #99301 üzenetére
Hasonlóképpen használom az én gépemet. Az alaplapban lévő NVMe SSD-n egy Debian fut, a külső mobil racken pedig a Windows 10 van telepítve. A Windows Bootja az NVMe SSD EFI partícióján van a Debianéval együtt. Ha szükségem van a Windowsra, akkor bekapcsolom a racket és Grub menüben arra bootolok be.
Sajnos a legutóbbi Windows 10 frissítés kiütött valamit a Grub-ban, így bekapcsolt SB mellett nem tölt be a Debian, Shim hibaüzeneteket kapok tőle, annak ellenére, hogy a Debian ISO eredeti. Ha kikapcsolom az SB-t, akkor megy minden flottul.
Tehát elképzelhető, hogy nálad is lesz összeakadás.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Ha a gépben két ssd van és az egyiket a linuxnak szánom, akkor a dualboot-ot hogy célszerű megoldani?
Én arra gondoltam,hogy ha variálni akarom,hogy melyiket használjam, akkor boot sorrendet módosítanék, ahelyett, hogy a windows-os ssdre tegye rá a grub-ot a linux, így két, mindenben egymástól független rendszer lenne.
Jó ez az elképzelés? -
válasz
tordaitibi #99249 üzenetére
Szerintem visszafelé kompatibilis. Tehát az UEFI-s linux felveszi grub menüjébe az UEFI-s linuxot is, meg a windowst is és az MBR-lemezre telepített linuxot is (ennek nem a boot sectorával foglalkozik, hanem csak magával a telepített rendszerrel, tehát ha a telepítéskor nem adunk meg telepítési célt a grubnak, vagy mittomén azt modjuk egy pendrájra telepíttettük és az nincs bedugva akkor is felveszi a grubmenüjébe és bebootolja. Én így szoktam megspórolni a chrootolást. A bootolhatatlan linuxot felvetetem egy másik ép linux grubmenüjébe, majd arról bebootolván az élőben futó rendszer grubját , és master boot recordját meggyógyítom, vagy akár az efi bootját meggyógyítom, csak ahhoz előbb egy előző körben kívülről editálni kell az fstab-ját, hogy bebootolás után már készen /boot/efi legyen csatolva az efi partíció. Fordítva valóban nem látja az mbr legacy linux az UEFI rendszerek efi partícióját, tehát a windowst sem.
-
válasz
sh4d0w #99238 üzenetére
Értem, csak ez így nagy katyvasz, főleg widows szempontjából. Ha a windows még bootolható, akkor először a linux partíciókat törölném. Aztán csinálnék egy mentést a windows User mappájáról. Aztán bebootolnám a windowst és convert GPT .... kérdés, hogy mit tud a BIOS. Aztán ha mégis bootolható maradna, akkor bebootolván a vindowst saját magával zsugoríttattnám saját magát. Aztán Gparteddel megnézném, hogy hogy néz ki az egész. Aztán már a többi (általában) egyértelmű.
-
válasz
5leteseN #99219 üzenetére
Hogyafenébe ne tudna Windows10-11-et indtani ha annak normális EFI bootbejegyzése van. Sokszor kipróbáltam már.
MBR-t is tud szerintem indítani de erre nem fogadok mert a környezetemben évek óta csak uefis gépek vannak így nem tudom tesztelni.
Viszont.
Windowst uefibe CSAK akkor tud elstartoltatni ha annak megvan az EFI boot bejegyzése.
Ez nem a supergrub hibája, hanem a Winek a Linuxokkal ellentétbe a bootbejegyzéseket és az indítási paramétereket az EFI-n tárolják, míg a Linuxok a /boot alatt, pl. grub.cfg.
Illetve már ez sem igaz mivel némely disztró kivágja már az efibe a fontos dolgokat és így már azokat se lehet manuálisa indítani így külsőleg ha nincs EFI bejegyzés. -
vadkörte
addikt
"...az újabb és gyorsabb pendrájvok gyakorlatilag SSD-k..."
Szakértőként és/vagy hozzáértőként is bele futhatsz, SSD-nek tűnő pendrive-ba, hát még laikusként. Akkor már inkább vennék egy NVME házat és bele valami olcsó(bb) akár 2nd. hand SSD-t (végül is kisebb a mérete mint a 2,5"-é, cserébe gyorsabb és jobban melegszik) és még ordas nagy méretű - 2TB-> - sem szükséges, ilyen célra a legócskábbtól egyel jobb minőségű 256-os is bőven elég. Szerintem!
#98980 Krystal_s
A live! nem munkára való, hanem arra, hogy kipróbáld az adott disztribúciót, illetve ha beüt a gebasz akkor adatmentésre. Javaslom, hogy engedd el ezt a live-os "bohóckodást" és telepíts egy normális dirsztót (normális nem=Puppy) egy, akár külső meghajtóra, ha nem akarsz, vagy nem lehet dual boot-ozni.
Nálam - amikor Wine-oztam - egy régebbi MSOffice még elkóricált Wine-ban, néha hisztizett, néha magába roskadt (és vitte magával a komplett munkaállományt is) amúgy futott, a FastStone Image Viewer kifogástalanul futott Wine-ban. De egy PS, InDesign, Affinity Suite, stb... fel sem telepedett, ha fel tudtam erőszakolni valahogy indulni/futni már nem tudott.
Elég sok olyan opensource videó- és képszerkesztő van ami keresztplatformos (elérhető Windows, linux, sok esetben Mac környezetre is) ezek jelentős része ráadásul az adott OS saját tárolóiból is telepíthető. Arról viszont nem szólt a fáma, hogy milyen programokat szeretnél használni és milyen gépen. -
A Te verziódban nyilván UEFI rendszert feltételezve én azt csinálnám, hogy a gépben lévő meghajtót linux telepítővel GPT-re inicializálnám és a lemez elején hagynék annyi szabad helyet amennyi majd a windowsnak kell. A többi részre két partíciót csinálnék, egy NTFS-t a közös adattárnak és egy Ext4-est a linux / -nek. Bedugnék egy pendrájvot is - az is lehet GPT, erre csinálnék egy legalább 600 megabájtos FAT32 partíciót (de lehet akár 1 Gigabájtos is a később előkerülhető ötletelések, linux distro váltások, esetleges Grub boot-ról Systemd bootra váltás esetére) és ezt most /boot/efi csatolnám és feltelepíteném a kedvenc Linux Mint Cinnamonomat. .... Amikor ezzel megvagyok, akkor a rendszert leállítván eltávolítanám a telepített linuxomat bootoló pendrájvomat. Most jöhet a windows telepítés és a szabad helyet megmutatnám a windows telepítőnek "ide tessék parancsolni települni" jeligére. ... Kész. Ezután ha simán indítod a gépet akkor a windows indul, ha pedig bedugod előre a pendrájvodat és arról bootolsz, akkor a linux fog beröffenni. ... Ez egy ilyen CsIxy - féle megoldás. Ennyit kibír egy pendrájv, mondhatni pont erre való. ... Hajrá !
-
tusi_
addikt
Sziasztok
A heten megjon a laptopom - remelem - es mar korvonalazodik, hogyan telepitsem.
Eredetileg csak linux lett volna rajta, es Mint "hivo" vagyok. Semmi szakmai oka nincs, csak ez volt az elso linuxom meg sok evvel ezelott es megszerettem. Mar le is toltottem a cinnamon-t.Viszont: mivel elfelejtettem szinte mindent a Linuxrol es kellenek olyan programok, amik szerintem nincsenek meg linuxra - pl EVE, ilyen halozati szimulator software, halozati eszkozoket lehet szimulalni rajta - es igy tovabb, ugyhogy kell windows is ra. Van egy Home licenszem meg valahol a sarokban, az eleg lesz ra.
Amivel rossz tapasztalatom van, az a dual boot. Regen ket particiot hasznaltam, illetve 3-at, egy a winnek, egy a Linuxnak, a 3. meg a tarhely. Mivel Linux tud NTFS-t kezelni, ezert a 3. particio NTFS lenne. regen volt, hogy lehalt a Grub es se ezt, se azt nem tudtam bootolni, illetve csak az egyik nem ment, akkor a javitasnal az megjavolt, mig a masik nem bootolt mar. Egy profi biztos meg tudta volna oldani, de az nem en vagyok.Amire gondoltam meg, hogy vennek egy kicsi, de gyors USB Sticket es arra telepitenem a linuxot es ha visszarazodtam, akkor esetleg lepucolom a windowst teljesen.
Ez jarhato ut lenne? Ha Linux kell, akkor betolom a sticket es hagyom USB-rol bootolni, ha meg a win kell, akkor kihuzom.
Linux egyelore csak a sima bongeszeshez, filmek-, youtube nezeshez kellene.Ha ezt igy jonak ertekelitek, akkor tippet is kernek szepen, hogy milyen USB-t vegyek. Lenyeges, hogy kicsi legyen, mint egy dongle es gyors, hogy hasitson rajta a Mint
Köszönöm.
-
OFF,
Csak a tisztánlátás végett, ilyeneket nem mindennap dobál fel, átlaguser szerintem életébe nem futott bele.
Cserébe ha van drivered, az usb-s kissámlit is lekezeli.
V.melyik nap is erősen türtőztettem magamat, ment itt a nagy hájp hogy jajj tartok egy tiszta Debiant, arra nagyon vigyázok, az nemám melós rendszer, á nem, azt csak úgy tartom mert atomstabil.
Hogy a búbánatba ne lenne atomstabil , ha egy nyamvadt programot nem telepítesz rá?
Tessék a harmatgyenge Windows10, ami szar, összedől, kékhalál meg egyéb.
Keresd meg légyszi az alábbi cmd kimenetbe a telepítési dátumot. Original install date.Microsoft Windows [Version 10.0.19045.4046]
(c) Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva.
C:\Windows\system32>systeminfo
Host Name: TIBI-AERO
OS Name: Microsoft Windows 10 Pro
OS Version: 10.0.19045 N/A Build 19045
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Multiprocessor Free
Registered Owner: tibi
Registered Organization:
Product ID: 00330-80000-00000-AA263
Original Install Date: 2016. 11. 22., 3:27:02
System Boot Time: 2024. 09. 30., 6:10:29
System Manufacturer: Shenzhen Wangang Technology Co., Ltd
System Model: AERO 2
System Type: x64-based PC
Processor(s): 1 Processor(s) Installed.
[01]: Intel64 Family 6 Model 122 Stepping 8 GenuineIntel ~2001 Mhz
BIOS Version: American Megatrends Inc. GB1V06, 2020. 12. 31.
Windows Directory: C:\Windows
System Directory: C:\Windows\system32
Boot Device: \Device\HarddiskVolume1
System Locale: hu;magyar
Input Locale: hu;magyar
Time Zone: (UTC+01:00) Budapest, Belgrád, Ljubljana, Pozsony, Prága
Total Physical Memory: 8 028 MB
Available Physical Memory: 4 045 MB
Virtual Memory: Max Size: 9 528 MB
Virtual Memory: Available: 4 145 MB
Virtual Memory: In Use: 5 383 MB
Page File Location(s): C:\pagefile.sys
Domain: WORKGROUP
Logon Server: \\TIBI-AERO
Hyper-V Requirements: A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed.
C:\Windows\system32>
Látod? Jól látod? Meglepő? Hihetetlen?
Ez az überszar Windows 2016-ban lett telepítve, azóta átesett minden build upgraden, szám szerint 11 darab rendszerfrissítés volt eddig, 4x lett átklónozva másik lemezre, volt közte egy MBR/GPT konverzió is. Jelenleg is naprakész friss a rendszer. Semmi akadálya W11-re upgradenek, és akkor valószínű elmegy még 8 évet.
Csak mellékesen, micsoda parák mennek itt néha hogy szűzanyám, Linux22..akármiről hagyjam frissíteni Linux24...akármire, jajjmilesz, micsináljak, hagyjam, ne hagyjam, túléli, működni fog, mi lesz az új tárolókkal, milyen szoftverem nem fog majd működni stb. stb. Nemá.
Én meg csak hagytam 8 évig hogy csináljon amit akar.
Ez a 3. PC amin működik, 4x hoztam vissza a halálból rendszermentéssel.
A 8 év alatt megszámlálhatatlan hardverrel találkozott, két vagon driver van mos is telepítve.
Az OS ezalatt a 8 év alatt kb. 5-600 szoftveren van túl, ,telepítés, tesztelés, nem tetszett, törlés.
Jelenleg kb. 100 telepített szoftver van rajta. Nem belső gyári tárolóból! telepítve meg babusgatva, jajjjajj mostmilesz, nem a gyári repoból telepítek hanem némelyik az internet sötét bugyraiból letöltve és telepítve. Hadd szóljon, ezért van, használni szeretném, nem féltően óvni hogy még valami baja lesz, elromlik, ha igen nabumm, majd visszaállítom tegnapra.
Az OS napi használatban van 8 éve, napi 10-15 órákat megy.
Nézd meg a system boot time sort, jelenleg reggel 6óra óta azaz 16 órája nyúzzuk a melóhelyemen.
Nincs kímélve, amit ez eddig kapott, azt le se lehet írni, annyit szadiztam 8 év alatt.
Bocs a kirohanásért csak leírtam egy 8, nyolc éve használatban lévő überfos Windows életútját. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #98884 üzenetére
Pl. az ingyenes Virtualbox simán kezel megosztott mappát oprendszerek között, nem kell hozzá külön ntfs drive, én is használtam így. Csak legyen telepítve a virtualbox guest additions, emlékeim szerint a VM-ben. Windowson azt külön kell letölteni, némi guglizás után lett meg anno.
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #98867 üzenetére
Próbálok ismerkedni ezzel a "világgal".
Wine alá kipróbáltam a WoT telepítést, ami még össze is jött, pontosabban a játék Game Center részét sikeresen telepítettem. Gondoltam spórolás címén felhasználom a Windows alá feltelepített példányt, ha már egyszer lehet (újra)telepítésnél már létező példányt integrálni a Game Center alatt. Annyira nem ismerem még a Wine működését, de ez valami virtuális meghajtót hozna létre? A játék mappa betallózásakor a "program files" és egyéb mappák ismerősek - viszont amire szükségem lenne, azokat a meghajtókat meg nem találtam a fa struktúrában. Van arra mód, hogy a Wine alól futtatott játék alá be lehessen tallózni a másik (ntfs) meghajtón létező mappát? -
válasz
Petya XT #98848 üzenetére
Aham, értelek. Mentés előtt kipucolod a felesleget, ennek így van racionalítása.
A Manjaro, azt ha megtanulod rendesen, akkor is tud majd meglepetéseket okozni szerintem.
Nem vagyok ellenére olyan kis programoknak, ami olyan dolgokat elvégez megbízhatóan, amit vagy nem is tudna magától a user vagy rengeteg aprómunka lenne. Jó példa erre a boot-repair app, ami nélkül pár napja tuti nem lettem volna képes rendbehozni a notebookon a Windowst.
-
válasz
mobilizmo #98770 üzenetére
Meg is oldódott.
Super!
Na végre valami, ami sikerült és viszonylag egyszerűen és a nyamvadt Wint se kellett belekeverni. (ja de, egy kicsit)
Örülök neki, amúgy is sokkal jobban jártál így, mintha mindenféle vajákos Windowsos varázslatokkal operáltatok volna Tibikomámmal!
Gondolom látod az én esetemből is, milyen pszichés veszélyekkel jár az!
(baccátok +, tudtam, hogy ez a Windows fog a sírba tenni egyszer)
Az viszont tény, hogy ha több aktív meghajtón operatívkodsz, nagyon kell figyelni a particionálás dolgaira dualboot esetén. Mondjuk alapból egy Linuxnak is meghajtót kéne kijelölnie GRUB helyének, de mint említettem neked, a Manjaro meg a boot kezelése nekem veszedelmesnek tűnik...Nyilván aki már régóta telepítget/használ Linuxot, az már észre sem veszi installkor/particionáláskor, miket állítgat be rutinból. Persze néha meg pont a rutin okozza a gondot.
Meg persze a remek UEFI és a több EFI partició!
-
Pontosan mi támasztja alá, hogy ez okozta a kék halált?
Semmi, max a valószínűség, de ezt a nyitó posztomban is jeleztem, egyedül a Windows van a meghajtón és egyetlen olyan hiba van a géppel, ami a fast xxx-vel karöltve okozhatta a Winhalált. Nem is ez volt az egész lényeg egyébként, de ha nem olvastad, mert hosszúnak tartottad, akkor mi az alapja a kérdéseidnek?Te sem azt alapul véve írsz most, amit én írtam, hanem amit cigam reagált arra!
Linux nem megy tönkre áramszünetnél, hajjaj dehogynem, próbáld ki upgrade közbe kitépni a konnektorból
Szó sem volt arról, hogy használat közben lett volna hirtelen árammegvonás! 5x írtam le, hogy a gyerek gyakran kihúzta és én is, mert nem állandó használatú a gép. De ez a kihúzás kikapcsolás után történik. Erre írom újra, hogy a Linux esetén ez nem okoz gondot. Windows fast startup-ja esetén viszont igen.
Ennyire hülyének nézel, hogy olyat leírok, hogy futó rendszernek nem árt, ha hirtelen kimegy alóla az áram? Szerintem menjetek sétálni vagy a malac hátát vakarászni, mert láthatóan nagyon nem akarjátok/tudjátok értelmezni az amúgy roppant egyszerű tényeket sem.Ha valamit én írok, akkor annak a tartalmára reagáljunk már és ne hagyjuk kekeckedőktől összezagyváltatni magunkat.
Rohadjon meg a Windows ahol van, ne fárasszatok többet ezzel az egész marhasággal. Egyébként készítem már a Vuduzós topikot...
-
válasz
totron #98753 üzenetére
Ó a manó csípne meg, nagyon elmentél filozofikus irányba!
Nem támasztok én alá semmit, a történetbe ágyazott egyszerű tény annyi, hogy a Windows a külön erre a célra fenntartott Recovery particiójával napokig nem tudott bootképes OS-t életrekelteni, a Linux meg egy apró programmal ezt megcsinálta.
Nem tudom, miért húzza ki a gyerkőc a vezetéket, az is lehet, hogy nem mondtam neki mégse, mivel én Linuxot raktam neki a gépre, annál meg nem sok vizet zavart, ha kihúzza, főleg ha le is állítja előtte, de amúgy sem. Az meghajtónak nem tesz ez mindig jót, de ahogy láttam, egy keményen megdolgoztatott OEM Samsung SSD van benne, még az eredeti, de ha nem, akkor is vagy 6-7 éves. Ennek még van védelme rendesen, nem úgy, mint a mai SSD-knek.
Asust nem tudom mire írod, a jelzett gép az Dell Precision M4700 és jól van, nemrég írta a gyerek.
-
Érdekess. NTFS partíciót másoltam Gparteddel egy másik lemezre és a partíciót nagyobbra vettem. Nem volt hajlandó felcsatolni a linux az eredmény bad superblock egyéb hibára hivatkozva, de a lemezek alkalmazással meg tudtam gyógyítani és mégis sikerült a windows telepítés kópiája nagyobbra vett partíción.
Tettem mindezt azért mert a komaasszonyom ipari hulladék samsung notiján hiba keletkezett, elment a hangja, én belebonyolódván konstatáltam, hogy sehogy se enged be a biosba, csak a windows shiftes úraindítása utáni gyógyító menüből lehet belelépni és emiatt leszedtem róla a secure bootot és az uefit is és csak maradt a csm mód(legacy), így oda a windows , mert megint nem enged be a biosba, de egy legacy telepítőt még be tud kapni úgyhogy rá fog bukni a linux mintre MBR-rel, de egy kópiát a régi windowsából azért a lemez végére bekopyzok neki a történelem miatt, mindezt GPT-n csakazért is és a bios_grub partíció lesz az MBR helyett. Kérdés hogy lesz-e hangja és rátalál-e a grubra. Szóval tele van a samsunggal a zacsim.
-
válasz
mobilizmo #98728 üzenetére
Suggested repair: ______________________________________________________________ The default repair of the Boot-Repair utility would purge (in order to fix packages) and reinstall the grub-efi of sdc2, using the following options: sdc1/boot/efi Additional repair would be performed: unhide-bootmenu-10s use-standard-efi-file Confirmation request before suggested repair: __________________________________ LegacyWindows detected. You may want to retry after deactivating the [Separate /boot/efi partition:] option. Are you sure you want to continue anyway? Final advice in case of suggested repair: ______________________________________ Please do not forget to make your UEFI firmware boot on the Manjaro Linux (24.0.8) entry (sdc1/efi/****/grub****.efi (**** will be updated in the final message) file) !
Ezt írja a végén a program. Te döntesz, hogy engeded-e a javítást. Nekem két napja helyrehozta a Windowst kékhalál és esélytelen önrecovery után. -
válasz
tordaitibi #98712 üzenetére
Én még mindig ehhez a legegyszerűbb módszerhez folyamodnék először, látva a linken az utolsó hsz-t, ami épp egy döglött Windowst hozott vissza.
Live Linuxról bootolva roppant egyszerű lenne futtatni. Mondjuk ha úgyse lényeges a Linux, tuti nem Manjarot választanék, hanem Linux Mint Cinnamont, jóval egyszerűbb vele az élet. Ilyenkor is.
mobilizmo
Ezek főleg neked lényeges infó amúgy! Ha még nem tetted, olvasd el a fenti linken lévő utolsó hsz-t! Ott csak Windows volt a meghajtón, a fenti kis program mégis simán helyretette a dolgokat. Mindent végigszkennel a meghajtókon, megtalálja a boottal kapcsolatos részeket és ha gond van, rendbeteszi.
Ritka nagy marhaság lenne nem kipróbálni!
És használj inkább Linux Mint-et, mint említettem már, a Manjaro boot dolgai néha elég érdekesek!
Épp Tibikomámnak írtam anno erről. [link]
-
válasz
mobilizmo #98704 üzenetére
Legegyszerűbben, bootolj be a Manjaro telepítő pendrájvról. (mivel futó rendszer alól nehézkesebb az efibe belenézni mert eleve fel van csatolva a /boot alá és nem engedi guiról).
Indíts egy gparted alkalmazást.
Válaszd ki a Windowsos lemezt, ha nincs csatolva csatold fel a EFI partícióját és egy fájlkezelővel (Dolphin) nézd meg mi van benne.
Ha ez így nem megy, üres, netán nincs EFI partíció ami elvileg lehetetlen, lépj át a linuxod lemezére és abba nézd meg az EFI partíció tartalmát.
Kérünk ezekről képeket.
Kéne kép a gpartedről is, a két lemez partíciószerkezetéről.
Tudsz screenshotot csinálni Live Linux alól is, jobb mintha fényképezgetnél, és a Live-ba is van böngésző, arról belépsz ide és feltöltöd a képeket.
Adhatsz terminálkimenetet is karakteresen ezt egyszerűbb ide bekopizni de neked szerintem még nem megy
Nincs semmi veszve ha még maga a teljes Windows ott van a lemezen,.
Ha fontos, ha újratelepítés nem játszik, segítünk itt visszahozni, de soksok információ kell.
Nem tudom hol laksz, én Pest megye Pécel, ha nem vagy messze, elugrok vagy elhozod a gépedet és megpróbálom neked visszahozni a Wint. -
válasz
tordaitibi #98659 üzenetére
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? - Igen
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható? - Nincs, ha kiválasztom a lemezt amin van, akkor nem bootolható üzenetet kapok
Az EFI partíciókat hogy tudom megnézni? Manjaro-ban valami lemezkezelő? -
válasz
tordaitibi #98672 üzenetére
Ennek a Dell Precisionnak a BIOS-át meglátnád, sírva fakadnál, én is azt tettem egy órányi nézegetés után. De egyébként akkor hagyom magam meggyőzni és ez az opció nekem lényegtelen. Marad a fast startup, ha megtalálom, mert ha most nem kapcsolom ki, úgyis megint az én fülemet fogja rágni ez a nagyeszű gyerek. Pedig világosan megmondtam neki, mikor odaadtam a gépet Linux Mint Cinnamonnal, hogy ne rakjon rá Windows, még ha tizen bíztatják se!
Meggyőztél, nem foglalkozom tovább a géppel, kikapcsolom ezt a totál értelmetlen előtöltés funkciót, aztán vigye hozzád a gyerek ezután, ha megint elszaródik.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98668 üzenetére
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ne ferdíts! Már megint olyan szavakat adsz a számba, amiket nem mondtam.
Ketten is leírtuk, hogy a fast boot, meg a fast startup nem ugyanaz. Erre te jössz azzal, hogy "Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup". Igen ilyenkor ajánlott megfogadni a tanácsot, mert ha nekünk nem hiszel, legalább az Interneten fellelhető leírásokból informálodva okulhatnál. Nem a saját kútfőből előkapott elméletre ráerősíteni, mert még a végén a butaság marad meg.Amúgy meg menjetek be a BIOS-ba, ahogy Tibi mutatja, kapcsoljátok ki/be a fast boot-ot, és nézzétek meg hogy a A Windows fast startup beállítás módosult-e, ill. fordítva, a Windows beállítás átbillenti-e a BIOS-ban ezt a beállítást.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #98668 üzenetére
Amúgy egy általános javaslat. A windows saját keresőjébe ha beírod, hogy faststartup akkor kiírja, hogy lehet be-, illetve kikapcsolni. Tulajdonképpen bármilyen beállítást keresel oda ha beírod jó eséllyel kapsz rá választ, hogy hol találod. Ha nincs keresés meződ akkor pedig jobb klikk a tálcára és ott be kell kapcsolni.
-
Köszi! Sorry, de nem bírtam volna milliónyi Wines leírást átolvasni arról, hogyan tudom kilőni ezt a fast startupot, mivel itt sokan ismerik a Windows-t, gondoltam párszavas kérdés/válasz megoldja tudatlanságom okozta gondomat. (amúgy is csak a történet végére szúrtam be a kérdésem, sajnálom, ha ennyire megzavart)
Amúgy más ez meg más az, mikor egy hozzászólást nem olvasunk el, de válaszban azért jól letoljuk a másik hozzászólót.
Egyébként mindenkinek javasolnád, hogy ne itt tegyen fel kérdéseket, hanem olvasson utána?
(gyakorlatilag mindenki húzzon már innen a csába, mert téged zavarnak?)
Ja és nem vagyok büszke arra sem, hogy nem olvasgatok ezernyi Windowsos leírást!
Így OK?
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98666 üzenetére
Amikor a "fast startup" be van kapcsolva, a Windows a fájlrendszer leálláskor rögzített adatait tölti vissza. Ezek a változások még nincsenek kiírva, lezárva a fájlrendszerben. Ezért ha leállás és indulás között más rendszer pl. Linux hozzáfér a meghajtóhoz, az adatvesztést okozhat, mivel egy köztes állapotban van. Így ez adatvesztést okozhat, ezért is szokták kikapcsolni, ha dualboot-ot használnak, és Linux is matatni akarnak a Windows fájlrendszerébe.
A BIOS-okban található "fast boot" opciónak teljesen más hatása van: [link] Nem inicializálják a perifériákat, hogy lenyomhasd a gombot, hogy be akarsz lépni a BIOS-ba, vagy az USB eszközöket, hogy arról szeretnéd indítani a rendszert, hanem egyből elkezdi betölteni az OS-t.
A kifigurázásom helyett te is utánnaolvashatnál 1-2 dolognak.
-
válasz
tordaitibi #98661 üzenetére
Amúgy szerintem is ugyanaz a fastboot meg a fast startup, csak másként nevezik más gyártók, de mindegy, pont ezek miatt kell nekem kikapcsolni:
Leállítás, akkor nem leáll, hanm egy félhibernációs állapotba megy át ahol a driverek egy része betöltve marad meg a user folyamok egy része is.
Hibernálás meg főleg nem kell, semmi nem kell, le kell normálisan állítani a notebookot és ezt a fastboot/fast startup megakadályozz, márpedig a lánygyerkőc tuti ki fogja húzni ezután is a töltőkábelt, hiába is mondom el neki ezerszer, hogy ne tegye!!!Mindegy, lényegében se Wines pendrive-om nem volt se más, csak a qrvakibasz*tt nagy büszkeségem, hogy nem ismerem a Wint!
Agyam eldobom, hogy lehet ekkora baromságot leírni? Szóval fél nap bacakodás helyett egy apró Linuxos program megjavította a döglött Win10-et. Tudtam, hogy ha leírom, lesz okoskodás(köszönjük cigam kartárs),de hová írtam volna? A Windowsos topikban még nagyobb lehülyézést kaptam volna.
Igaz oda soha nem is írtam még...(mindjárt kapom erre is, hogy húdebüszkevagyok, hogy nem írtam még oda...)
Ettől függetlenül még inkább aszondom, hogy a Win rettentőnyamvadtszar valami)
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #98658 üzenetére
Mondjuk én megelégednék azzal is, ha elindul a Windows. Ha Ő Windows-t akar, úgy is az lesz felteszi/átbootol rá.
Amúgy a powercfg /H off parancs a hibernalást kapcsolja ki (ezért nem lesz fast startup sem).
Lehetsz rá büszke hogy nem ismered, de akkor ne kezd el "megjavítani", bízd olyanra aki ismeri, és tudja mit hogyan kell meggyógyítani rajt. -
válasz
mobilizmo #98644 üzenetére
Oks.
Akkor van 2 teljesen külön lemez amin 2 teljesen külön OS, saját EFI partícióval? Elvileg így kéne lennie ha jól képzelem.
A Linuxon lehet nincs engedélyezve az os-prober, ami megtalál más oprendszereket és ezért nem veszi fel a grub indítóba, és a telepítésnél előre sorolódott a uefi sorrendbe.
uefibe belépve sem látszik a wines lemez rendszerindító? nincs olyan hogy Microsoft Windows bootloader? Ha van, előre sorolva indítható?Ha nincs az nagy galiba, akkor a Linux telepítésénél valamit elbaltáztál mert eltűnt a Windows EFI bejegyzése. Erre utal hogy a supergrub2disc se találja meg.
Helyrehozható de Win telepítő+parancssori gépészkedéseket igényel, nem keveset.Meg kéne nézned mindkét lemezen az EFI partíciók tartalmát.
Így kellene kinézni, nálam dualboot van 1 lemezen de nálad 2 efin az egyiken ami nekem az Ubuntu, nálad a Manjaro, a másikon csak a Microsoft könyvtáraknak kéne lennie.
-
Hopp, ez az ablak ismerős, mikor hazahoztam a Dell Latitude 5520-at, ezt megtaláltam rajta, de ugye azon működő Windows volt, azon még nekem is van esélyem megtalálni valamit, bár nem volt könnyű...és az Win11 asszem. Neked is kösz!
Amúgy miért akarod kikapcsolni?
Azért, hogy ne zárolja a meghajtót, amin a van. Különben nem tudok levenni a Wines particióból 30gigát, hogy rakjak rá egy Linuxot azokra a gyakorinak ígérkező esetekre, amikor a Win úgy érzi, most ő kékhalálkodik. Ja és a fő ok most ugrott be! Gyakorlatilag 0 %-os a Dell Precision akkuja, mindig hálózatra dugva kéne használni, de lánygyerek szerintem simán kihuzingálja a töltőt, talán emiatt is halt be a Win.
De most meg megkevertetek ezzel a fastboot - fast startup dologgal!
Mindegy, csinálom, amit először a fejembe vettem, aztán majd lesz valami...
-
-
válasz
ubyegon2 #98638 üzenetére
Ebből kell kiindulni (sdd és sde nem érdekes, sdb-n csak adat van):
PATH PTTYPE PARTTYPE FSTYPE PARTTYPENAME
/dev/sda gpt
/dev/sda1 gpt e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae Microsoft reserved
/dev/sda2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sda3 gpt de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac ntfs Windows recovery environment
/dev/sdb gpt
/dev/sdb1 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sdc gpt
/dev/sdc1 gpt c12a7328-f81f-11d2-ba4b-00a0c93ec93b vfat EFI System
/dev/sdc2 gpt 0fc63daf-8483-4772-8e79-3d69d8477de4 ext4 Linux filesystem
/dev/sdd gpt
/dev/sdd1 gpt e3c9e316-0b5c-4db8-817d-f92df00215ae Microsoft reserved
/dev/sdd2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sdd3 gpt de94bba4-06d1-4d40-a16a-bfd50179d6ac ntfs Windows recovery environment
/dev/sde gpt
/dev/sde1 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 ntfs Microsoft basic data
/dev/sde2 gpt ebd0a0a2-b9e5-4433-87c0-68b6b72699c7 vfat Microsoft basic data
/dev/sr0 -
válasz
Warton #98645 üzenetére
BIOS-t átbogarásztam, de nem volt benne fastboot a security akármi opció az inaktív volt. Lehet valami más néven lévő opció lehet a fastboot helyett amúgy, mert elég durva BIOS-a van, Dell Precision M4700 amúgy.
Arra a dologra gondolok, amikor a meghajtót a Windows lezárja és Linux alatt nem lehet rajta műveleteket végezni, az lenne a fastboot, nem?
-
Winfanoknak írok egy érdekes rövidke történetet:
Gyerek este rámírt, hogy nem meg a notebookja, kékhalál van! Értetlenkedtem, hogy mi a ragya van, de azt csak másnap merte elmondani, hogy gyakorlatilag raktak fel egy Windowst a gépre...no mindegy, hiába írtam, mivel lehet kiolvasni a kékhalálkódokat, ha egyszer nem indul a gép.
Mikor bekapcsolom a gépet, elindítja a Windows telepítését a recovery, nem nagyon halad, megnézi lánygyerek, mondja, hogy ezt csinálja neki egész nap, de semmi. Aztán el is viharzott, de még rámírt, hogy mindegy mit rakok a gépre, de neki Windows is kell. Anyád!
Pendrive-on LMDE6 bebootol, SSD lecsekkolás megvolt, ír hibákat, de nem tűnt vészesnek, ezeréves OEM Samsung SSD, ezeket ismerem.
Jön a Gparted, azt látom, hogy a Windowst tartalmazó partició gyakorlatilag elfoglalja a meghajtót 32GB látszott megmenthetőnekl, gondoltam ezt elveszem onnan és rakok fel egy Linux MInt-et...na persze, én marha elfelejtettem, hogy a drága Win gondolom a fastboot nevű nyomoronc elavult idiótasága miatt nem fog ez menni!
Mivel a Windows nem akartam ledurvázni a gépről, csak néztem, mit kéne csinálni, hirtelen nem találtam másik SSD-t a gépbe, hely az lenne pedig.
Egyszóval az történt, hogy a Windows recovery állandóan próbálkozott, de szinte teleírta a particiót és már nem volt helye megjavítani a OS-t. Mint írtam, majd 230GB-ot foglalt és LMDE-ről belenézve semmi komoly letöltés nem volt, az oldWindows mappa volt vagy 200GB!
Aztán a Menüben egyszer csak megláttam ezt a pici boot-repair appot, élseben soha nem használtam még, mi baj lehet ha lefuttatom!?
Futott fél percig, az előbb linkelt hsz-ben látható második ablakban felajánlotta a Javítás opciót, rányomtam, pár másodperc után kiírta, hogy indítsam újra a gépet....
Na szerintetek mi történt?
Igen, az! Simán bebootolt a Windows, kiírta gyerek nevét és pinkódot akart, azt nem tudtam, így bebootoltam újra LMDE-vel, hogy ránézzek Gparted-del és láss csodát, 230GB-os Windows partició már vissza is fogyott 67GB-ra! Aztán megkaptam a pint, beírtam és tökéletesen indult a Windows10!
Azért érdekes, hogy Windowsnak van külön saját Recovery particiója és mégsem képes magát megjavítani, viszont egy pici Linuxos app live módban futtatott Linuxról mindössze két perc alatt megoldotta a gondot!
Gondoltam ezt megosztom Winfan komáimmal, ja és az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a Win10-hez totál süle vagyok és 10 éve semmilyen Wint nem használok! Szerencsére nem is kellett semennyire értenem a Windowshoz, de ha valaki így jár és csak a Recoveryben bízik, az mit tud csinálni ilyen helyzetben, akármekkora Winbubus is?
#win6e, #winhate
(egy tipp jól jönne, hol a fenébe kellene ezt a fastboot valamit kikapcsolni?) thnx -
cigam
titán
Plusz egy biztonsági réteg, még akkor is ha "bicebóca".
Ha jól tippelek ezt egy Windows frissítés okozta. [link]
Bocs, ez kritikán aluli ferdítés :
Ok: A frissíteni A Microsoft ezt a frissítést a havi javítás részeként adta ki. Le akarták zárni Gyengeség két éves korban be grubegy nyílt forráskódú rendszertöltő, amelyet számos Linux-eszköz indítására használnak.
Az MS oldala sem túl bőbeszédű:
[Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) és Linux Extensible Firmware Interface (EFI)] Ez a frissítés az SBAT-t a Windows rendszert futtató rendszerekre alkalmazza. Ez megakadályozza, hogy a sebezhető Linux EFI (Shim bootloaders) fusson. Ez az SBAT-frissítés nem vonatkozik a kettős rendszerindítású Windows és Linux rendszerekre. Az SBAT-frissítés alkalmazása után előfordulhat, hogy a régebbi Linux ISO-rendszerképek nem indulnak el. Ha ez történik, a Linux-szállítóval együttműködve szerezzen be egy frissített ISO-rendszerképet.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- iPhone topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Itt a Xiaomi Android 16-os frissítési ütemterve a kompatibilis készülékekre
- XPEnology
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3507
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i5-6G I 16GB I 128SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest