Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- aquark: A legdrágább, nem antik és nem egyedi könyvek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imi1981
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Nem csinál semmit dupla kattintásra . Jobb egérgom és legfelül ott a vlc és úgy inditja gyorsan csak kényelmesebb lenne dupla kattintással . Szerintem társítva van de nem egyértelmű nekem [kép] .
#103885 ubyegon2
Linux mint is fent van meg a normál ubuntu és zorinos is . Még próbálgatom őket . Mindegyik tetszik de valahogy a kubuntu csilli villi KDE Plasma felület bejön és szinte ugyan olyan könnyű használni mint a mint-et így windows használat mellett . Mondjuk amit írtál áttetsző tálca nagyon tetszene és azt itt kubuntun nem tudom beállítani (legalábbis nem találtam rá lehetőséget ) úgyhogy azt kipróbálom majd mint-en . Én szeretem ha jól néz ki a felület mégha ez nem fontos egy rendszernél akkor is . Amúgy mind a négy linux stabil és gyors . Azt nem tudom mondani , hogy gyorsabb mint a win 10 mert szerintem nem vagy ugyan olyan de a win 11-nél picit gyorsabbak .Amúgy a linuxokat le lehet menteni ilyen pendrive-ról bootolható hasleo backup vagy acronis vagy egyébb backup programmal ?
-
-
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csak hát mbr-en ha az ember fia törli a win bootpartíciót, az kétesélyes, vagy elindul után vagy nem.
Ez nem kétesélyes. Határozottan nem fog, mert onnan indul a Windows.
Ez egy Windows alól "láthatatlan" rendszermag, ami nem kap betűjelet. MBR sémában egy külön kicsi partíció.
Természetesen rávehető, hogy egybe tegyen fel mindent, de ehhez nem szabad ráhagyni a partícionálást, meg kell adni neki, hogy adott partícióra települjön, és akkor tényleg csak egy partíciót fog elfoglalni.
Érdekes olvasmány: [link]
Ugyanis később (verziófrissítéskor) lecsíp magának egy helyreállítási partíciót
Namost kitudja zoltanz partíciós táblája hogyan néz ki?!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
csixy
üzenetére
“UEFI mentes a BIOS-od?”
Igen.Live linuxot bootolj be és a gparted segítségével tudsz garázdálkodni. Útban lévő jelölőket leszedni, gondolom a recovery partíciót törölni, új partíciót létrehozni, satöbbi.”
Úgytudom ha törlöm a 3. Windows partíciót
msftresnem fog elinulni a Windows.
köszi!
-
zoltanz
nagyúr
Windows 10 (ITunes miatt szükséges)
Nincs valakinek meg az első kiadás magyarul, vagy hozzá magyarítás. Ugyanis az újabbak törölhetetlen partíciókat (boot, több partíciónál, rendszer, konfig fájl partíció) így csak egy Linux telepíthető, mivel alapból 4 partíció hozható létre (nem kiterjesztett)
köszi!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ja, hogy ez csak egygépes melóhely most, úgy érthető, ha nem kockáztatod a Windowst és a testi épséged!
Köszi az SSD ajánlatot, tényleg rendes tőled, de szerintem az utiköltségből innen Pestről vehetnék akár SSD-ket is. De igazából vannak ilyen 120GB meg 250GB Sata SSD-k ,egy PCIe 3.0 is van pluszban, egyik az duplán kicsi, mert 256GB és sajna 2230-as méretű, a Zbookba meg csak 2280-nak van rögzítőhely, így nem tudom beletenni. Tudom, Aliról lehet venni fillérekért adaptert, de nem rakok ilyeneket a gépbe.
Amúgy ilyen szempontból jó a Zbook, mert két PCIe 3.0 NVMe 2280-as megy bele és egy Sata hely is van. Van a szekrény tetején is egy desktop játékra, de dobozban van bő egy éve, abban is van egy jó kis Samsung 980 1TB NVMe.Rajta van egy bootképes W10, én a helyedbe ki nem hagynám...
Óóó...ez külön vonzó lenne, mert a nemrég vett használtüzleti Zbook-ot is szűz Win11-gyel kaptam és sajna véletlenül leparticionáltam.
Ihol-e a pólósoldal: https://pamutlabor.hu/shop/
-
válasz
Nekton
üzenetére
Csinálj 2. EFI-t, oda mehet a Mint bootbejegyzése. Atombiztos.
Swap nem kell.
A home legyen a / alatt, ne külön, átlagfelhasználónak teljesen szükségtelen hogy külön legyen.
Nem fog összeomlani. Ha nálam 7 év alatt kb. 30 os próbálkozással nem omlott össze az eredeti W10 meg az Ubuntu, akkor nálad sem fog.
Ha mégis.
Mivel egy 3 forintos szögre sincs 101% garancia hogy nem törik el miközben bekalapálod a fába, és egy OS ennél picit bonyolultabb, ha elromlik jössz és segítünk megjavítani.
Ha ennyire aggódsz, eljött az ideje hogy beszerezz egy nagyobb méretű külső usb lemezt és megismerkedsz a mentés, backup fogalmával. Ha lemented most a Windowst, lemented a Mintet, és ezt nem felejted el havonta megcsinálni a külső lemezre, akkor nagy meglepetés nem érhet hisz mindig ott vannak a hadrafogható oprendszereid a fiókba a lemezen.
Csak vissza kell állítani a belső lemezre.
Ha villám vágott a laptopodba, akkor az újra állítod vissza és ott folytatod ahol abbahagytad, max. az utolsó 1 hónap veszett el. -
válasz
Nekton
üzenetére
Nem, nem csak a grub van.
Ott van a Windows bootloadernek is az elérési útja az EFI partíción csak magában a biosba a Mint, azaz annak a bootloadere, a grub elérése van elsődlegesnek kiválasztva.És ez felismeri a Wint és el tudja indítani.
Belépsz a biosba, ott kell lennie a Windowsnak a bootolható rendszerek között, kiválasztod és akkor az indul el, nem a linux, pontosabban nem annak a betöltője a grub.Ha wint teszed a biosba elsődlegesnek akkor mindig az fog elindulni, pontosabban nem maga a windows hanem a win bootloadere, de az nem tudja választhatóan elindítani a Wint vagy a Mintet.Csak a windowst.
Míg a linux loader azaz a grub el tudja indítani a Mintet vagy a Wint. Ezt én így hagynám mert os váltásnál praktikusabb egy le-fek nyílat megnyomni a bill.-en mint nyomogtni a delete vagy a F... gombokat és biosba belépve átállítani a bootsorrendet.
Ha van olyan F... gomb ami közvetlenül a bios bootsorrendet hívja meg biosba belépés néllül akkor ez is lehet opció, általában F11 vagy nálad F..nemtudommi, akármi.
Többieknek,
tudom hogy nem bios henem uefi de így egyszerűbb elmondani amit akarok. Kolléga is jobban megéri így.Így néz ki egy fájlkezelőben az EFI partíció tartalma, látod hogy ott van benne a Linux meg a Win bootbejegyzése is.
És ameddig ezek megvannak addig mindkét os egymástól függetlenül, biosból választhatóan indítható, nincsnek boot szempontból egymásra utalva.
-
válasz
Nekton
üzenetére
Teljesen megszokott ugyanazon EFI particióra ráengedni a Linux telepítést is, amit javasoltam, az viszont egy külön EFI particióra teszi a telepített Linux boot adatait, Mivel a lehető legjobabn el szeretted volna különíteni a két rendszert, ezért ajánlottam a módszert. Egyébként megnézed a meglévő EFI particiót és csinálsz egy ugyanolyat és telepítéskor azt jelölöd ki a Linux particionálójának, bejelölöd a flag-eket és ennyi.

Nagyon nem értek az UEFI-hez, mert ahány gépen használtam, annyi féle volt és Windows is nagyon ritkán van a gépen, de a Windows frissítés okozta gondokat így könnyebb elkerülni, mint ha egyetlen EFI particióban van mindkét OS boot-ja.De mindentől függetlenül is összeomolhat bármelyik rendszer, ha egy laptopot tudsz vinni mindenfelé, miért akkora gond egy pendrive-ot is berakni a táskába? Én is tartok egyet a notebook táskámban, hiába nincs Win a gépen, de ugye az ördöng sose alszik. Akár a meghajtó is beadhatja a kulcsot és akkor is tudom használni live-ból a gépet.
-
válasz
Nekton
üzenetére
Azert ha a BIOS dontene es mondjuk a Windows-t inditana, mikor nekem a Linux kell, az eros lenne...

Kulon diszkekkel sem a BIOS dont, de ha 1 lemezt particionalsz tobbfele es egymas mellett leteznek a rendszerek, akkor sem.
Elinditod a Windows telepitot, particionalasos resznel meghatarozod, mekkora reszt adsz neki, felrakod. Utana elinditod a Linuxod telepitojet, a maradek reszre telepited, a lemezre pedig a bootloaderet (nem a particiora). A sorrend fontos: elobb Windows, utana Linux.
Mivel a Windows hajlamos elcseszni a bootloadereket, ajanlott, hogy legyen egy live linuxod a fiokban. -
vadkörte
addikt
válasz
Nekton
üzenetére
Szegényes informatikai tudásom alapján úgy tudom, hogy bootloader mindig van. Különben honnan tudná a rendszer, hogy mit és honnan kezdjen betölteni?
A Windows frissítés valóban hajlamos szétcseszni a több bejegyzést tartalmazó bootloader-t....hátha megint összeomlik a rendszer.
Miért tenné? -
Nekton
aktív tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
és fekete.puma és tordaitibi!
Nem maradt ki. Éppen olvasok utána, csak nem értem egyelőre, hogy ez miben különbözik attól, ha csak simán kiválasztom a Mint telepítésekor, hogy a Win mellé települjön.
Most ezt csináltam az utóbbi egy órában:
- Win partíciójának csökkentése a Linux számára
- EFI partíciót nem sikerült növelni, így maradt 100MB
- Mint telepítése az új partícióra, amit gyökérként csatoltam fel.Most van egy EFI, egy WIN és egy Linux partíció. Nem értem, hogy kellene külön EFI partíciót létrehozni a Linuxnak. Vagy nem is kell? (Nekem ez egy teljesen új világ)
Ha jól értem, most egy GRUB van, amiben ki tudom választani bootoláskor a Windows-t is. Ez szerintem ugyanaz, mintha simán a Mint installer intézi az újrapartícionálást és egyszer így már összeomlott a rendszer egy Windows frissítés után. Na ezt szeretném elkerülni valahogy, nem pedig fizikailag szétfűrészelni az SSD-t.
Az volt a kérdés, hogy egy modern BIOS tud-e kezelni két külön partícióra tett két OS-t mindenféle bootloader program nélkül. (csak nem tudtam megfogalmazni). Egyszer mintha láttam volna erről egy YT videót, csak nem találom.
Azt is tudom, hogy helyre lehet hozni a bootloadereket, ha baj van, de mivel ez egy laptop, amit viszek mindenfelé, nem szeretnék azzal számolni, hogy bootolható Win és Mint pendrive-okat viszegessek magammal, hátha megint összeomlik a rendszer.
-
törölt tag
válasz
Nekton
üzenetére
Nem használok dual-boot rendszert de menjünk végig rajta.
pl Van egy üres 1 terrás SSD amit 3 felé osztasz 100GB, 400GB és 500GB.
A 400GB-os részre felteszed a Windows-t sima telepítéssel, a 100GB-os részből létrehozod kézi particionálással a Linus-ot az 500GB meg marad adat tárolásra.
Törlöd a Mint-et ha megunod lesz ismét 100GB egyben és felteszed pl Fedorát akkor kialakítod neki ismét, mert az 500mb-os efi neki nem lesz úgy jó.
Működik így? -
válasz
Nekton
üzenetére
Itteni UEFI-tudorok javaslatát követve úgy tudtam elszeparálni a telepített Linuxokat a meglévő Windowstól, hogy egy külön EFI particiót csináltam Gparted-ben, ennek itt jól látható az eredménye*.
*Ez nyilván egyetlen meghajtó esetén is ugyanúgy működik, mint több meghajtónál.
Gyakorlatilag a Linux telepítése folyamán végrahajtódik a rendszerindítók frissítése és boot során egy teljesen külön sorba került alulra az EFI Windows sora és onnan lehetett indítani a Wint.
Így tutira nem kavarnak be egymásnak, mert mindegyik OS tipusnak külön EFI-je lesz!
Amit javasoltak, azokat ki kell kapcsolnod,fastboot/fast startupmegsecure boot... -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem kötelező, csak ilyenkor (alapból) nem szabad abajgatni Linux alól a Windows-t.
Plusz elég ha újraindítod a Windows-t, nem pedig leállítod. Csak akkor nem zárja le rendben a fájlrendszert, ha leállítod. Persze ha gyakran leállítod, és nem tudni legközelebb melyiket indítod, akkor praktikus lehet kikapcsolni.Krissz80
A Mint ismeri a secure boot-ot, felesleges kikapcsolni. -
válasz
Nekton
üzenetére
Ha 2 os van 1 gépen az dualboot
félreértelmezed a kifejezést.
Telepítésnél kiválasztod a Windows mellé opciót.
A többit elvileg intézi a telepítő, azért nézd meg nagyon tözetesen az összefoglalót amit ad a telepítés megkezdése előtt.
Rendszer a / az a ssd szabad helyének kell lenni, a bootbejegyzést meg az EFI partícióra fogja rakni.
A mutatvány előtt kapcsold ki a Winbe a Fast startupot!!!
W11 nincs most előttem asszem abba nem ez van hanem valami modern standby.
Ezt kötelező kikapcsolni dualbootba!! -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Akkor úgylátszik minden disztró jó.
Nekem az Ubuntu, neked a Debian, Ubynak a Mint, és így tovább.
Szegény Vasti lóg ki a sorból a 4K monitorral de nem adja fel, meg fogja találni azt amin megy a skálázás.
Vagyis a felhasználói élmény alapján Kapitány a topik zárható sőt a PH. is hisz minden oprendszer tökéletes
Az uptime-t minden gyári Windows felülübereli,
gyakorlatilag reboot csak akkor következik be amikor olyan frissítés jön le ami igényli.
Csak alszik meg hibernál (fast startup) azaz lehet az uptime 2-3 hónap is, most néztem meg egyik céges wint, 48 napja lett elindítva.
Teli spec. célszoftverrel, még megyeget.
Tényleg nem ér annyit ez az egész hogy vitázzunk.
Legjobb a Debian és ezelőtt meghajtom fejemet
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus
üzenetére
Sérült NTFS partícióról Linux alatt a Testdisk programmal tudsz adatot menteni, de a használata nem triviális, csak karakteres felület van hozzá.
Azt tudom javasolni helyette, hogy a hdd-t a már bebootolt Windowsos gépre dugd rá, a SATA csatlakozós HDD-k azok tudják a hotplug-ot. Ha ez után használható marad a Windows, akkor van egy célprogram, a "getdataback from ntfs", vagy fogj ehhez hasonlót, és azzal tudsz próbálkozni adatot menteni. Ez a módszer jelentősen egyszerűbb, de jellemzően az összes ilyen program fizetős Windowsra...
-
válasz
Warton
üzenetére
Na, en meg a 6. genes laptopomra feldobtam mar Debiant, Proxmoxot, Linux Mintet es nem ugatott be egyik sem, hogy nincs TPM chip, meg Secure boot, meg kutyafule - csak mukodott mindegyik. Az egyetlen dolog, amivel dealelnem kellett, a wifi kartya volt, mert vmi dzsunka volt benne, rendeltem helyette egy intelt es kicsereltem.
Egyebkent meg (tibi keszulj): mindig olyan vasat kell valasztani, amit a hasznalni kivant rendszer tamogat. Igy van ez Windows eseten is es Linuxon is - meg akkor is, ha ezt egyesek ordogtol valonak tartjak, de valojaban nem az. Nem veletlenul van nagyon sok szoftver eseteben megfogalmazva hardware requirements.
-
válasz
csixy
üzenetére
Fogalmam sincs, most melyik opciót hagytam bekapcsolva, de bootolnak az NVMe SSD-n meg a régi Sata SSD-n lévő disztrók is(Manjarot kivéve), amúgy elég sok opciót kapcsolgattam, amikor az istennek se bootolt az első install. Nagy ötlet volt első Linux Mint install után kikapcsolni a secure bootot!
Azóta próbálom visszafogni magam, hogy nekiugorjak a BIOS opcióknak, előtte jó lenne kideríteni, melyik milyen hatással lesz az idegrendszeremre, ha kikapcsolom.
Közben találtam egy 2230-as NVMe SSD-t, azzal akartam letesztelni ezt a fura Windowsos problémát, de a Zbooknál nem lehet megoldani a 2280-nál kisebb NVMe SSD rögzítését.
-
cigam
titán
válasz
Balerik
üzenetére
Majdnem. A Windows-os gépen elindítod a telepítőt, és elkattintgatsz addig, hogy ki tudd választani, hogy "Windows mellé" telepíted. A következő lépésben jelenik meg ez az partícionáló ablak. Itt kellene megnézni, hogy felajánlja-e a belső meghajtót. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy nincs-e valami egzotikus HW (vagy beállítás) amit miatt ne látná a belső meghajtót. Ellenőrizd, hogy a meghajtóválasztóban megjelenik-e az összes meghajtód ami éppen a gépre van dugva.
Ne okézd le, mert akkor megcsinálja a partíció módosítását!
Csak zárd be a telepítőt.
Ezután rádugsz a gépre egy USB merevlemezt, újra elindítod a telepítőt, és elnavigálsz eddig a pontig. Ezt összehasonlítod az előző állapottal. Csak az USB lemezt mutatja, vagy a belső meghajtót is, és lehet választani melyik meghajtóra települjön.Köszi!
Krissz80
Attól függ melyik distrot használod. Pl. a Mint alapból támogatja, ismeri a Secure Boot-ot. Amúgy meg nem biztos hogy jó ötlet kikapcsolni egy biztonsági/védelmi vonalat. Persze ha a kedvenc distro-d nem támogatja, érthető a kikapcsolása, de egyébként nem javaslom. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Biztosan. Hiszen ha fizikailag eltávolítom az USB meghajtót, és _csak_a_telepítőt_indítom újra, egyből feloldja a Windows zárolását, leállítja rendesen, deaktiválja a Fast startup-ot, és megjelenik a belső meghajtó, úgy ahogy kellett volna az elején. Ha működne a meghajtóválasztó menü.
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
Akkor mit csinál az imént belinkelt fotó szerint?! -
válasz
cigam
üzenetére
Azt eddig nem említetted, hogy a belső meghajtó az Windowsos, de így lehet oka van annak, hogy a particionáló nem kezeli. Mondjuk a Windows zárolta magának az eszközt, nem lett leállítva rendesen, aktív a Fast startup vagy fene tudja, egy éve kénytelen voltam ilyesmikkel szenvedni, amikor meg kellett hagynom a Wint az adott gépen(de benne voltál abban a thread-ben is amúgy*)
De mivel nem vagy hajlandó lecsatlakoztatni azt a külső meghajtót, így nem nagyon jutsz innen előrébb, pedig így patt helyzet alakult ki, se a Linux Mint nem tágít, se Te!
De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre. 
Jelenleg az a helyzet, hogy live Linux alól nem nagyon tud a rendszer Windowsos meghajtót lecsípkedni.
*most látom, épp Te mutattad nekem, hol van Winen ez a fast startup valami és le is akartál beszélni a kikapcsolásáról!
Egyre jobban tetszik ez a csakazértse thread!
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Honnan kéne tudnom? Egy kezdőről van szó, aki semmit nem tud a Linux-ról! Szóval ne abból indulj ki hogy én kérdezem, (bár nem tartom magam haladónak). telepítés előtt húzzam ki? Mit nem mondasz. Erről hol lehet olvasni figyelmeztetést?! Tegyük fel hogy asztali gép, és rá van dugva, mert csak. Attól még megugorhatná azt a nem túl nagy akadályt, hogy az általa kitett Meghajtóválasztó menüben valóban lehessen választani, hogy a külső vagy a belső meghajtóra szeretném telepíteni.
A kérdés nem az, hogy miért marad rajta egy USB meghajtó, hanem az általa felajánlott leghajtóválasztóban miért nem lehet választani.A régebbi Windows-ok jutnak eszembe, amikor a több meghajtós PC-knél le kellett csupaszítani a gépet egyetlen meghajtóra, mert telepítéskor szeretett belepetézni a másik meghajtóba. Nem mellesleg a Windows telepítő nem jön zavarba egy ottfelejtett USB meghajtótól.
Ez az ablak csak arra jó, hogy megkérd a rendszert, hogy csatolja le a a külső lemezeket, hogy partícionáhatók, telepíthetővé váljanak. Semmit nem befolyásol azon, hogy a következő ablakban tudok-e meghajtót választani. Szerinted nem próbáltam ki igennel, és nemmel? Ugyanaz a vége, a külső meghajtóra akarja telepíteni, amikor a Windows mellét választom.
Sőt! Mondok jobbat. Ha a Bitlocker be van kapcsolva a belső meghajtón, a külső meghajtóra sem hajlandó települni. Ragaszkodik ahhoz, hogy kapcsoljam ki a Bitlockert. Pontosan miért is?
Rowon
Mitől hangulatkeltés, ha van benne egy hibásan implementált funkció, egy egyértelmű bug.
No meg arra sem kaptam választ, hogy miért kell a Multimédia kódek-et telepíteni ahhoz, hogy működjön a Secure Boot? Két teljesen eltérő igény. Egyikből sem következik a másik. Mégis függőségként szerepel a telepítőben. -
válasz
cigam
üzenetére
Mitől olyan kezdő barát, az a rendszer, aminek a telepítője nem engedi kiválasztani melyik lemezre települjön?!
Nem engedi? Teljes manuális particionálásra van lehetőséged, emlékeim szeirnt még a másik lemezen lévő swapot és EFI partíciót is engedi kiválasztani.
Én igenis pozitív dolognak tartom, hogy felajánlja, hogy a Windows mellé teszi, automatikusan.
Én nem, hiszen abból még SOHA nem volt probléma, ha a Windows meg a Linux ugyanazon a lemezen volt dual bootban.
Még a régebbi laptopokba is lehet kettő lemezt rakni, ha más nem az optika helyére, az asztali gépekbe meg kb. oda heftelsz be SSD-t, ahová akarsz.Egy _kezdő_ aki most ismerkedik a Windows-on kívüli világgal, majd nekiáll kézzel partícionálni?
Nem is kell neki, a Mint alapból bepartícionálja neked a lemezt, ha nem értesz hozzá.
Komolyan nem értelek titeket.
Szerintem mi sem téged.
-
Krissz80
senior tag
válasz
abw6291
üzenetére
Tudsz olyat hogy windows mellé telepíted, olyankor a wines partícióból csíp le, és állíthatod milyen arányban ossza fel.
Ilyenkor eleve külőn ext4 partícióra teszi.
Szerintem 60GB elég neki.
Talán 22-25GB a foglalt hely telepítés után.A Secure-Boot-ot viszont ki kell kapcsolni olyankor.
Én etcher-el "írtam ki" USB-re.
Viszont biztonsági mentést érdemes azért csinálni, ha valami félre menne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
abw6291
üzenetére
A Windows NTFS fájlrendszert használ, arra nem fogsz tudni Linuxot telepíteni, a Linux fájlrendszereit meg nem ismeri a Windows.
Azt javaslom, hogy mielőtt bármit is csinálnál élesben, próbáld ki az ingyenes Virtualbox alá telepíteni a Mintet, aztán el tudod dönteni, hogy hogyan tovább.
Egyébként ha rufus-al dd módban 1:1-ben kiírod az iso-t a penre, akkor azon be fogsz tudni bootolni. Valamit elállíthattál a rufusban.
-
törölt tag
Linux esetén 3 dolog van ami problémás egy átlag windows felhasználónak.
1 A megszokott programjai bizonyos részét nem használhatja linux alatt, vagy az alternatívák nem felelnek meg számára, kell a (virtualbox vagy a dual boot) a wine alatt nem biztos, hogy fut rendesen.
2 Hardveres gondok adódnak nem biztos, hogy van számára tökéletes megoldás, vagy nem egyszerű megoldani...
3 Szoftverek telepítése bonyolultabb és nem akar terminálozni.
Egy alkalmazás ha nincs a saját tárolóban...A felület megszokása talán kevésbé zavaró, pl telefon esetén Androidról iOS-re váltás, vagy fordítva sem egyszerű és mégis megtanulják.
-
válasz
üzenetére
Nem értjük egymást

Te megkérdezted,
"A telepítő létrehozására melyik a legjobb program linux alatt?"Válaszoltam tömören aminek a lényege hogy nem kell semmilyen segédprogram de kifejtem bővebben.
Ha a gép UEFI-s, NEM kell semmiféle íróprogram.
A telepítendő ISO-t felmountolod, ez szerencsére ma már Linux és Windows alatt is 2 kattintás.
Fogod a pendrájvot, sd kártyát, usb- ssd-t, dvd-ramot, bármiéyen writable-readable médiát bármit amit találsz a fiókba és létrehozol rajta egy 5-6 GB FAT32 partciót.
Erre a partícióra egérrel áthúzod az előbb kibontott ISO tartalmát drag&drop módszerrel.
A pendrive, sd kártya, ssd stb. partícióséma tökmindegy, lehet mbr és lehet gpt is.
Van uefi ami megeszi az ntfs-t is de maradjunk a fat32 mellett.Itt egy Kingston 128GB ssd-t csináltam meg gyorsba. Az SSD MBR partícióstruktúra, és egy 8GB FAT32-re ráncigáltam át az ISO tartalmát.
Reboot, az uefibe meg kell jelennie az imént másolt pendrájvnak bootolhatóan, eredmény, UEFI-be azonnal látszik:

Enter, és minden gond nélkül szépen bootol a Xubuntu telepítő:
Vagyis nem kell semmi kiíróprogram meg DD meg Echter meg Rufus semelyik oprendszer alatt.
Sima mezei másolással minden UEFI felismeri és startol a telepítő.
Ugyanez W10, W11 telepítővel dettó.Kipróbálva tucatszor már, én kb. 2-3 éve nem indítottam el semmilyen iso kiíró szoftvert mert minek?
Ha ssd, külső, még az eredeti tartalmát se kell gyalulni csak ha van 5-6Gb szbad hely, létrehozni egy ekkora fat32-őt. Uefi nem buta, megtalálja ezen az EFI partíciót és bedarálja.
Továbbmegyek, ha a fix másod adatlemezen csinálsz egy ilyet, akárhány év múlva erről újra tudod majd telepíteni a rendszert, vagy itt lesz mindig kéznél helyben, pendrájv egyéb nélkül egy javító Live.
Mert természetesen ezt is felismeri és elstartoltatja. -
válasz
csixy
üzenetére
Lámlám. Eljutottál oda amit én már 6 éve használok és sokat papoltam már róla.
Legjobb választás az NTFS.
Nem kell símlinkelni, eddig én minden Linuxos fájlkezelőbe simán felvettem ezeket a könyvtárakat a helyek közé. Meg Winen is a fájlkezelőbe úgyhogy nálam minden OS-en így néz ki a bal oldali helyek (winen gyors elérés):
A download, video, képek stb. azok mind a az 1 terás másodvinyómon vannak.
És KDE alatt de szerintem más disztrók alatt is létezik a mindenféle symlink meg chown meg egyéb nélküli mappa-átirányítás:
Ez így már magába lefedi az igényed 90%-át.Pl. ha tegnap Windowson letöltöttem a kutyafule.pdf fájlt, ma Ubuntun belépve a Letöltésekbe ott a kutyafule.pdf. Mivel a download könyvtár mindkettőnél egy és ugyanaz.
Képek videók filmek stb. ugyanígy.
Ezeket Winen is pofonegyszerű szerencsére beállítani.
KDE alatt meg még egyszerűbb.Több os-nél elmondhatatlanul praktikus és megkönnyíti az ember életét.
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Adot egy dell 7490 laptop windows 11 telepiteskor touchpad rendesen mukodik , windows update felmegy mar nem hiaba torlom le a drivert akkor is felrakja magatol , mi a teendom szerintetek?

Mas egy linux disztrot nem tudok felrakni telepiteskor lefagy , ubunti , mint , fedora stb , mit rontok el ?
Biosba Secura boot kikapcsolva. -
válasz
Krissz80
üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
Krissz80
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha már UEFI és GRUB.
Én UEFI-vel használom, jelenleg kettő Linux distro van 1 drive-on, és egy Windows egy másikon.
Az legyik kérdésem az lenne, hogy ha felteszek eg újabb distrot a másik kettő mellé, és később az egyiket le szeretném törölni, akkor a GRUB-ból UEFI-ből hogy szedem ki?
A másik, hogy ha felteszem a 3.ikat a linuxos drive-ra a linuxok mellé, akkor ugye a windowsos meghajtó boot manageréhez nem nyúl.
Inkább húzzam le arra az időre? -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Szerintem mi abszolút, titálisan félreértjük egymást.
Én hol, mikor írtam le ilyeneket, már csak azért se tudnám leírni mivel eddig a pillanatig, amíg le nem írtad, halvány gőzöm se volt hogy létezik ilyen direkt uefi boot.
Én a uefiből indítást úgy értem hogy uefi választómenüből kiválasztom az indítandó os-t, és annak a bootloadere betölti azt.
Mások meg nem ezt, hanem a Linux elsődleges indítását, és annak a grubos választómenüjéből indítást favorizálják.Én erre értettem a uefiből indítást, amit leírtál azt életemben most hallottam először.
ha már itt, és ez a téma és bocs az off,
Windows10-et hogyan lehet így elindítani, ezzel a direkt megoldássaé?
Ezt keresem kb. 2 éve de sehol sem találom a megoldást mert a Winnek mindenképp kell az efin lévú BCD bejegyzés. Ami Linuxokon a /boot alatt van grub.cfg formájában vagyis egy linux boothoz nem kell se efi partíció se mbr csak egy kernel meg egy initrd. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Dehát én ezt nem értem.
Itt van ez a gépem ami előtt most ülök.
biosba, pardon uefibe kiválasztom a Windowst.
enter, indul a Win.
Reboot, uefibe kiválasztom a Linuxot, Ubuntu.
Enter, és bejön az Ubuntu grub menü, benne ő maga, a reco mód, korábbi kernellel lehetőség stb. minden.
Ha nem, akkor ez user hiba, beállítási hiba mivel a grubot nem láthatóra tette vagy nulla a láthatósági ideje.
De ilyenkor ha csak az egyszem Linux van a gépen, a grub akkor se jelenik meg!
Uefi nem tud linuxot közvetlenül indítani, nem is látja a /boot alatti grub bejegyzéseket.
Az efiről hívja meg a bootbejegyzését.
Erre képes, akár efi partíció nélküli indításra pl. a SupergrubDisc, abban amit kiválasztok azonnal elstartol, ott nincs grub menü de itt konkrét kernelt kell kiválasztanom. És azzal direktbe indul, itt tényleg nincs bootmenü.
De ha ezzel az efin lévő indítóbejegyzást indíttatom el, akkor is ott van minden választható opció.
De ha nincs EFI partíció, vagy nincs benne a Linux bootbejegyzése, akkor egy UEFI az életbe nem képes elindítani semmit.
Így én most már nem is értem miről eszmecserélünk.
Ha megint rosszul értelmeztem valamit, bocsi de én ebbe mást nem tudok belelátni csak amit itt leírtam. -
Adamyno
tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Jártam így új 13. gen Lenovo ThinkCentre Desktop PC-nél. Nem emlékszem a pontos típusra, mert azóta váltotta egy Dell. A Lenovó az istenért nem volt hajlandó bebootolni Linuxot. Semmit. Sehogy. Csak akkor indult el a bootloader, ha volt az EFI partíción windows bootloader. Hogy az valid vagy sem, az nem érdekes, de ha nem található, akkor semmi nem történik. Erre nagyon nehezen sikerült rájönni mindenféle fórumok meg reddit meg ilyenek olvasgatása árán, mert a hivatalos doksi semmit nem szól erről. Próbálkoztam frissítésekkel, nem segített semmit.
Érdekes módon az új Dell nem szórakozik. Tökmindegy neki, hogy milyen Linux vagy windows vagy mit kell bootolni. Talán még Legacy boot is van, abban nem vagyok biztos (USB-ről és hálózatról biztosan van).
Remélem nem ez a jövő. Ezennel nagyon nagyot csalódtam a Lenovóban is. Ezek alapján nem biztos, hogy lecserélném a régi ThinkPademet egy újra. Az elmúlt években eleve gagyi lett az anyaghasználat és a bővíthetőség is. Ilyen szempontból talán a 3. gen volt a legjobb, abból is a W széria, de a T-ben is volt még 2 RAM slot, cserélhető CPU, msata, 2 sata port, kivehető, többféle méretű akku... hűtést is lehetett pimpelni, kijelzőt, billentyűzetet is sőt, külső videokártya is játszott. A zsanérja elpusztíthatatlan, a gyerek megugrálja a magnézium ötvözet házat, simán kibírja. A mostaniakra ránézek.. 2 USB-C, egy USB-A. Oszd be. ThinkPad. Örülj, hogy kapsz egy RJ45-öt ajándékba. Katasztrófa. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w
üzenetére
Igen, volt rajt adat, de közben hibára futott, és nem tudta átméretezni. Visszaléptem Windows-ba fájlrendszer ellenőrzés után átkonvertáltam NTFS-re. Ezt már jobban szerette, hamar végzett a helyfelszabadítással. Szerencsére az adatoknak nem lett baja, legalábbis a mentő program integritás ellenőrzője szerint minden oké.
onkelz
Ez inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás topokba való, vagy Telekoméba. Egy tipp: A routeren be van kapcsolva a Mac filter, vagy bármi más korlátozás?Zenebohoc
Hát rákeresel. Nincs olyan objektív összefoglaló, hogy merik mire való, mert mindegyiket úgy alakítod, ahogy szeretnéd. Az egy piros, a másik kék. Kinek melyik szín tetszik. Az, hogy neked melyik fekszik, azt neked kell tudni. Ezért az elején ki kell próbálni párat. Mint amikor feleséget, vagy autót választasz. Nem az a kérdés, hogy másoknak tetszik-e, hanem hogy neked tessék. Pont azért vannak ezek a live rendszerek/telepített image-ek, hogy gyorsan, ki tudd próbálni működés közben. Ugyanakkor ez csak az első benyomásra jó, hogy az adott rendszerhez felpqmpelt GUI mennyire tetszik. Aztán jön a fekete leves, hogy felismeri-e a HW minden porcikáját. Hogy a distro áruházában megvan-e minden program amit szeretnél. Mert a Linux-nál a distro áruházából telepítünk, nem az innen-onnan levadászott telepítőket futtatva. Azok könnyen megtörik a rendszer integritását. N+1 buktatója van még a választásnak, ami egy egész könyvet is megtöltene. -
Milkoo
csendes tag
Üdvözletem!
A problémám a következő:
Van egy Samsung Story Station 1TB kapacitású külső usb2.0-s merevlemezem, amit még anno windows7 alatt kezdtem el használni adatok biztonsági mentésére , de csak arra, tehát minimálisan volt igénybe véve. Sajnos kb. egy éve gondok adódtak vele, nem csatolódik fel bekapcsoláskor egyik op.rendszeren sem. (Jelenleg duál rendszert használok, Windows10 és Linux Mint 22.1 Cinnamon is telepítve van).
A napokban elszántam magam és Linux alatt a GParted programmal töröltem az egész lemez patricióját, majd új msdos patriciós táblát kreáltattam vele. Ezután 2 ntfs patriciót szerettem volna létrehozni.
Az sde1 478.8 GiB sikeresen létre is jött és használható is, de a maradék 452.64 GiB helyre a sde2-t már nem tudja megcsinálni.
Van, lenne -e mód arra, hogy az egész lemez használható legyen?
A hiba képekben:
Köszönettel: Milkoo -
válasz
robag93
üzenetére
Na most jól meg vagy keverve. Azt gondolom, hogy gépet nem akarsz megbontani és SSD-ket cserélgetni benne. A Virtualbox sem kezdőknek való és nem az életre tanít. Windowsod van. Tölts le egy [Linux Mint] telepítőt. Írd ki egy pendrájvra Balena Etcher [link] segítségével. Egy USB-re dugható [Portable SSD] -re telepítsd fel. Telepítéskor a "valami más" lehetőséget válaszd. Ügyelj rá, hogy a külső SSD-re kerüljön minden (!) : 1,,, A bootnak az efi partíció, kb 100 - 640 MiB , fat32 , /boot/efi van csatolva , de lehet, hogy egyes telepítők (talán a Linux mint is) egyszerűen "efi system partition" -ként emlegetik. 2,,, a gyökérpartíció Ext4 , a csatolása / (nem vicc tényleg az a per jel a csatolása). Ez a két partíció szükséges csak. Lenne még a swap parttíció , de ez hanyagolható , mérete kb 8 MiB , a RAM-od másfélszerese lehet, a partíciót linux swap -ként találod. Partícionálóként a telepítés indítása előtt a live rendszer Gparted programját használd. A gparted használatáról találsz videókat a neten. Megemlíteném, hogy a szűz lemez, vagy a teljesen törlésre ítélt lemez inicializálásához a Device menüpontjából a GPT partíciós táblát kell feltenni, vagy régi MBR-es rendszer esetén msdos partíciós tábla kellett anno, de akkor nem kell efi partíció, mert akkor a grub a master boot record-ba került. ... A telepítés során válaszd a jelszó megkövetelése a belépéshez lehetőséget. Root nem kell egyenlőre. A user fog root jogot kapni a konzolban átmenetileg a "sudo" parancs használatával. .... szóval hajrá ! Arra legyél nagy figyelemmel, hogy nehogy a meglévő régi rendszereidet , lemezeidet baszkuráld el, mert az nagyon nagy méreg.. Ezért javasolták, hogy ha tudod a windows rendszer lemezedet a hadműveletek előtt vedd ki. Ha odafigyelsz arra, hogy mit csinálsz a linux mint telepítő nem fog becsapni. Csak a te felelősséged , hogy mit csinálsz.
-
válasz
robag93
üzenetére
Szia,
Ha van lehetőség rá, akkor a dual bootot két különálló háttértáron javasolnám telepíteni. Egyiken Windows legyen, a másikon pedig valamelyik Linux. Telepítés idején csak az egyik háttértár legyen a gépben, majd amint azzal végeztél, akkor cseréld ki a másik üresre és arra is mehet a másik rendszer. Ha mindkettő külön-külön van telepítve, akkor mehetnek vissza. Kiválasztani az UEFI boot menüjével tudod őket, vagy Linuxnál az OS Prober felismeri a másik rendszert és a GRUB-ban meg fog jelenni.
-
bozont
veterán
válasz
daninet
üzenetére
Az open source csere már rég megvolt, ahogy írtam is egyedül a játékok "ami nélkül nem tudok élni".
Természetesen nem ideológia miatt akarok váltani, nem utálom a windows-t, de tény nem tetszik az irány amerre halad. Főleg hogy egyre több irányítást vesz ki a kezem alól.
De ezért is szeretném egyelőre dual bootban telepíteni, hogy ismerkedjek, tapasztalódjak. Nem egyből váltani. Aztán úgy is kialakul hogy mivel tudok együtt élni vagy nem.Köszi amúgy a tippeket. Most kettőre szűkült a lista, Endeavor és Cachy. Kezdem valamelyikkel, aztán később telepítem mellé a másikat is ha már van kis tapasztalat.
Warton
Nem írtam, de ez ügyben már nézelődtem. Egyelőre ami állandó telepítés, a Marvel Rivals fut szépen (sőt még jobban), míg a Bf2042 az anti chat miatt nem. -
bozont
veterán
Üdv
Ahogy nézem egyre használhatóbb a Linux játékra is, egyedül az tart még windowson, így gondoltam itt az ideje ismerkedni a rendszerrel.
Ami most népszerű ebben a témában (legalább is youtube összehasonlítások alapján) úgy látom az a Nobara 41 ami fedora alapú és a CachyOS ami arch alapú. Úgy látom elég megosztott a közösség a kettő között, de mivel utóbbihoz gyorsabban jönnek frissítések, napra készebb így kicsit afelé húzok.
Viszont látom itt az összefoglalóban a Manjaro ajánlott még, szintén arch alapú. Szerintetek ezek közül melyikkel érdemesebb kezdenem?Egyelőre maradnék még dual bootnál, kérdésem hogy hogy érdemes telepíteni? Egy meghajtóra vagy inkább külön meghajtóra menjen a linux?
Konfig az adatlapon.
-
V.Stryker
nagyúr
Az elmúlt hetekben kipróbáltam sztem vagy 10 disztrót. Most , amikor élesbe állnék át, olyan hiba jön elő telepítéskor, ami eddig soha.
Szerintetek ez mi lehet?
Egyetlen változás, hogy egy windows tartalmazó, másik típusú ssd van most a gépbe.
Új telepítőt csináltam már rufus-al és balenaetcher-el is....windows alól is, mac alól is, másik pendrive-ra is.... ugyanez a hiba. A log üres.
Sima alap Ubuntu 24.04.01 telepítő.Ahogy bootol a pendrive:
Ahogy betölt a live ubuntu:
-
-
válasz
Sakab
üzenetére
A Steam Decken gyanítom, hogy GRUB menüben megjelenik a Windows 11 is és azt engedi ott kiválasztani. A GRUB beállításaiban van egy lehetőség, ahol engedélyezni tudod az OS Probert. Az OS Prober lényegében automatikusan felderíti a gépeden a bootolható operációs rendszereket, majd a GRUB menüben listázza őket. A Bazzite Fedora alapú, így feltételezem, hogy ugyanazokkal a lépésekkel érhető ez el, mint Fedorán.
Debian alapú rendszereken ez így működik:
1. Terminált megnyitod.
2. Beírod: sudo nano /etc/default/grub
3. Keresel egy olyan sort, hogy #GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
4. Kitörlöd a # jelet a sor előtt.
5. Nyomsz egy CTRL + O kombinációt, amivel elmented a fájl módosításait. Megkérdezi, hogy mented-e a változásokat, amire talán Y-t vagy I-t kell írni, most éppen nem vagyok Linuxos gép előtt. Ezt követően ENTER.
6. Mentést követően CTRL + X kombinációval kilépsz a fájlból.Itt jön az érdekesség, hogy Fedora alatt hogyan kell a GRUB beállításokat frissíteni, amire nem igazán van ötletem, mert még nem próbáltam élesben (szerk.: legalábbis mostanában). Elméletileg ez működhet:
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
Ha mindent jól csináltál, akkor a gép újraindítását követően meg kell jelennie a Windows 11-nek is a GRUB menüben. -
Sakab
senior tag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem. A gépemben 2 db SSD van. Az egyiken Windows 11, a másikra pedig feltelepítettem a Bazzite-t. Utóbbi egy Fedora-alapú Linux, ezt megtudtam – bármit is jelentsen.
Most a Steam Deckemen hasonló a felállás, és ott meg tudtam oldani a dual bootot úgy, hogy indításkor bejön egy grafikus felület, ahol nyilakkal válthatok a két rendszer között. Ezt szeretném itt is elérni.
Feltelepítettem a rEFInd-et, de semmilyen változás nem történt. Utána próbálkoztam a GRUB-bal, de hasonló eredményre jutottam.
Nincs esetleg valami super easy leírás vagy program, ami ezt beállítja nekem? SteamOS alatt valamilyen programmal oldottam meg, de ha jól olvastam, az nincs Fedora-ra. -
Dagohun
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Hi.
Rufus-nál dd mód pipa. A garuda-t azért néztem ki mert kíváncsi lettem volna teljesítmény külömbségre a windows-al szembe. A bios beállításoknál csak a kért változtatások lettek beállítva: a secure boot off, a cms support off és a boot sorrendbe csak az usb volt beállítva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Látni fogja, sőt, még a titkosított ntfs partíció kezelését is tudja a Linux. Viszont alapból semmit sem fog vele csinálni, szóval emiatt nem kell aggódnod.
Ha te nem állítod be a partíció(k) csatolását, akkor eleve csak úgy tudod majd megnyitni Linux alól, hogy be fogja kérni a jelszavadat az ideiglenes csatoláshoz.
Egy esetben nem tudsz hozzáférni ntfs partícióhoz, ha azt a Windows nem zárja le rendesen, mert valamelyik alvási funkció miatt olyan felemás állapotban hagyja. Most meg nem mondom éppen minek hívják ezt W11 alatt, régebben "gyors rendszerindítás" vagy mi volt a felelős ezért.
-
Sanyi.mTs
addikt
Új gépre win11 + Linux mint párost szeretnék telepíteni külön ssd-re. Linux lenne az alap rendszer és a gép boot sorrendjéből választva indulna csak a Windows.
A kérdés pedig, hogy lehet-e olyat állítani Linux alatt, hogy egyáltalán ne lássa a windowsos ssd-t? Még nincs meg a gép, de valószínűleg 2xnvme SSD megy bele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Basszus, panaszkodtam nemrég, hogy se Windows fdisk, se Kparted, se GParted nem tudja megoldani, hogy a TV-hez használt NTFS-es külső meghajtóm fel tudjam csatolni a gépre, még Windows alatt is csak úgy működött, ha kézzel adtam betűjelet neki minden egyes alkalommal.
Erre most terminálból a mount-al megpróbáltam mondom hátha kiír valami érdemi infót a problémáról... de a mount rögtön észrevette, hogy nincs rendesen lezárva a fájlrendszer és ott helyben ki is javította, most faszán működik.

-
válasz
Rowon
üzenetére
Nem akarom az offot szaporítani bár mivel a biztonság a téma nem is annyira off.
Én eljutottam egy olyan szintre (bocs ha nagyképűen hangzott, nem így szántam) hogy úgy kiszúrom a hamis dolgokat mint az asszony a jehovákat az utcán.
Kilométerről.Azonnal feltűnik még egy teljesen hihetőnek tűnő környezetben is hogy ai ide ai oda, perpill nem tudnak magyar nyelvet hamisítani. Egy szófordulat, egy nem odaillő fogalmazási vagy szórendi baki elég és megállapítom hogy gépi kacsakamu fordítás.
Ugyanígy vagyok a webcímekkel, ordít róluk hogy vagy clickbait vagy elterelő weboldalra visz.Nekem ennyi elég és valószínű jó a módszerem mert utoljára Windows XP-n aptam be trojant 20 éve és arra én kattintottam hogy igen akarom.
Azórta se.Amúgy sh4d0w majdnem minden írását elolvastam valamint sok ilyen tárgyú más szakcikket is és ez csak megerősített abban hogy atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
bios/uefi szinten rootkit, secure boot törhető, processzor sebezhető, víruskergető játszi könnyedséggel kijátszható tiltható, stb. stb.
gyerekek mit akarunk mi ezek ellen, mit számít egy 2FA vagy titkosítatlan mail?
Ugyanaz mint a közlekedés. Aki túlóvatos azt is ugyanúgy eltaposhatják csak szerencsén múlik hogy valaki hazaér vagy nem.
És mivel én 42 éve vezetek, és ha mániákusan azzal lennék állandóan elfoglalva 42 év alatt hogy ma jönnek nekem, ma gázolnak el, akkor ez egyenes út a diliházba.
Pont ezokból nem lesz@rom de a maga helyén és mértékben kezelem a kiberbiztonságot is.
A mailfiókomban jelenleg 57MB mennyiségű levél van, ami fontos gépre menve archiválva, a többi törölve, a gmailomon semmi ami fontos lenne.
Ami fontos Megasync, ezt még a kgb se tudja megnézni mivel a Mega se tudja visszaszedni az adataimat ha elfelejtem a jelszavamat mert ezzel vannak titkosítva a szerveren az adataim.
Mindenről de tényleg mindenről megvan a mentésem több csak erre használt 3,5" hdd-re.
Ha bekapok egy zsaroló, lemeztitkosító valamit, nabumm, ha a droidos telefonomat leuralják nabumm, 5 perc alatt állítom vissza 1-2 héttel ezelőttre.
Ami igazán fontos egy pár 100 megás aes256 konténerbe van, a többi pótolható.Többet nem teszek és nem is akarok. mert számomra a több már terhes és nem is érdekel.
Hasonlóan gondolkodom ezen a vonalon mint a használati tárgyaimal.
Imádom őket, de soha nem vigyázok mániákusan semmire.
Ütöm-verem a telefonomat, dohányzok az autómba,sáros bakanccsal szállok be, nem foglalkozok hogy ssd-n van a swap, jajjistenem 90% RAM foglalt, nem érdekelt sose hogy teszt vagy kíváncsiság miatt 1000 szoftvert telepítek majd gyalulok a rendszereimen, hogy ezek s szoftverek honnan vannak, gyári tároló vagy a net sötét bugyrából egy .exe stb. stb. mert ezek vannak értem és nem fordítva.
És értem van a web és minden vívmánya is.Amennyiben ez a mondandóm valamennyire átment, érthető, akkor felfoghattátok hogy nem felelőtlenül élek hanem ezek engem hidegen hagynak.
És ezen senki és semmi nem fog változtatni, inkább kéretik elfogadni hogy van aki ilyen.
Mások meg mások, ezt meg én fogadom el DE én soha nem próbálok téríteni bárkit vagy felhozni a példáimat és biztatni hogy kapcsolja ki a tűzfalat, rootolja a telefonját, uninstallálja a Windws Defendert, posztolja ki FB-on a banki jelszavát gyújtson rá az autójába, flexeljen a satupadra tett telefonja mellett stb. stb. -
válasz
growler
üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grubSourcing file `/etc/default/grub'Generating grub configuration file ...using custom appearance settingsFound background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpgFound linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-genericFound initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-genericFound linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-genericFound initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-genericWarning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efiFound EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efiFound EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efidone -
Üdv,
Misztikus hibával szívok. Három SSD van a gépemben. Egy Debian, egy Linux Mint és egy Windows 10. A Debian és a Linux Mint önállóan működő, teljes értékű rendszerek, saját EFI-jük van. A Windows 10 rendszerbetöltője a Debian SSD-jén van.
Bekapcsolt Secure Boot mellett, ha a Debiant választom ki az UEFI-ben első boot opcióként, akkor betölt a Debian, viszont a Linux Mint nem és valami ilyesmi üzenetet küld:
error: bad shim signature. error: you need to load the kernel first.
Ha a Linux Mintet állítom a boot első helyére UEFI-ben, akkor az tölt be, viszont akkor meg a Debian írja ki a "bad shim signature" üzenetet...
Kikapcsolt Secure Boot mellett nincs ilyen probléma. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Papooo
üzenetére
Olyanra fel kell készülnöd, hogy egy live disztró alól be tudj jelentkezni egy telepített rendszerre és pl. azon keresztül tudj egy grub frissítést csinálni. Erre van leírás az összefoglalóban.
A driverek meg a kernelben vannak, amihez nem kell külső csomagot telepíteni az menni fog magától.
69dell: szerintem a legegyszerűbb, ha rádugod a hdd-t a gépre, aztán a Linux alatt futtatsz egy
sudo update-grubparancsot, az észre fogja venni a Windowst a külső meghajtón és beteszi a boot menüdbe, így fogod tudni indítani a Windowst is, de egyébként nem fognak közösködni egymással. Izé, az UTC idő kezelését majd át kell állítanod az egyik OS-ben, mert különben oda-vissza fogják állítgatni a gép óráját.Aztán ha meg akarod szüntetni ezt a dualboot dolgot, akkor csak futtasd úgy a fenti parancsot, hogy nincs rádugva a külső hdd.
Vasti74: nem megy a hardveres gyorsítás. Mutass kérlek egy
vainfokimenetet a terminálból.
Valamint még az kéne, hogy a Firefox-ban az about:config oldal mit ír itt:
HARDWARE_VIDEO_DECODING -
Papooo
senior tag
Üdv mindenkinek!
Hogy az elején kezdjem: Lusta vagyok, ezért a Win10-et úgy szoktam telepíteni különféle gépekre, hogy van egy 120 gigás ssd-re feltelepített alaprendszer a jól bevált programokkal, amit True Image-el leklónoztam. Live pendriveról bebootolok, feltolom a TI lemezképet, majd rendes bootolás után nyomok egy Windows Updatet, ami felteszi a szükséges drivereket. Így gyakorlatilag 15 perc alatt megvan a teljes telepítgetősdi hercehurca, és max 15 percnyi frissítés után már semmi dolgom a géppel.A jelenlegi problémám:
Van egy Dell Latitude e7250re (i7 5600U, hd lcd, 8/128gb)feltelepített és belakott Fedora 41-em, rajta egy csomó speckó progi, amit egy hónap alatt sikerült nagynehezen összevadásznom.
Ezt a rendszert kéne jelen formájában átraknom egy HP Pro c640 Chromebookra (i710610U, FHD touch lcd, 16/128gb).
(Tudom hogy ez Chromeos gép, de van hozzá leírás, és most talán nem fogom úgy kinyírni, mint az előző próbálkozásommal, amikor a firmware-util offolta egy picit a biost, annyira hogy 2 hónapnyi masszív probálkozással sikerült helyrehozni)
Windows nem nagy ügy, de tudom hogy a linux ennél finnyásabb.Van-e valami program vagy módszer, amivel meg tudnám oldani?
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
sbverify --list shimx64.efiwarning: data remaining[840696 vs 966768]: gaps between PE/COFF sections?signature 1image signature issuers:- /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011image signature certificates:- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Windows UEFI Driver Publisherissuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011- subject: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation UEFI CA 2011issuer: /C=US/ST=Washington/L=Redmond/O=Microsoft Corporation/CN=Microsoft Corporation Third Party Marketplace Root
Az sbverify -nek kell egy efi-boot-image, amit ellenőrizhet, nekem ez a default.A Security menünek nekifutok még1x, nagyon bonyolult és több oldalnyi beálltást tartalmaz, a Secure Boot menü önmagában egy oldal..
Van pl. egy halom signature, kb. 30, de van Enroll signature blablabla menüpont, amibe belépek, tallózni lehet az EFI partciót. Ha kijelölök vmi efi image-t, kér egy 3x 12 v. 14 karakterből álló számsort, amit bekéne ütnöm neki. De lehet minden signature-t törölni, restore -olni is, bár nem tudom, mikor mi történne.Nem tiszta az egész, ez az első UEFI-s gépem (Lenovo Thinkpad T14 gen4 Intel). Nem világos, hogyan boot-ol, hogyan, micsoda és mikor készít signature-t az egyes efi image-khez, ha ahhoz készül egyáltalán, pedig itt lehet gond. A /boot/efi/EFI alatt három könyvtár van:
1, Boot (bootx64.efi, fbx64.efi,mmx64.efi)
2, Microsoft/Boot (SecureBootRecovery.efi, bootmgfw.efi,bootmgr.efi + dll-ek és nyelvi file-ok)
3. ubuntu (grubx64.efi,mmx64.efi,shimx64.efi + egy grub.conf)Van még egy grub.conf a /boot alatt is. Eddig a Grub indította a windows rendszer betöltőt, de ha bekapcsolom a Secure Boot-ot, mintha megkerülné.
Nem találok leírást v. egy összefoglalót, hogyan boot-ol be bármi is pontosan, pedig tudok angolul. A Lenovo support-ra már írtam, de nekik még karácsony van
Egy amerikai fórumon pl. azért forszírozzák a Secure Boot használatát, mert ha meghack-elik a rendszert, nem tudni, milyen jogokat oszt ki a linux kernele boot alatt és ez egy komoly biztonsági rés.
Nem kutakodtam eléggé még, de egy pompás leírásnak is nagyon örülnék, bármilyen nyelven.
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Fat, exfat nem naplóz és nem redundáns.
Azaz a legkisebb gebasz elviheti a teljes adatállományt.
NTFS az én voksom és nem, nem azért mert imádom és favorizálom Redmondot hanem mert a fennti esetben Win alól javítható egy checkdiskkel, és ha orbitális leíró katyvasz lenne mégis akkor csak az a fájl ugrott, nem a teljes.
Mielőtt az ultra Linux-fanok az ext hívők nekemesnek, miért is nem EXT,
szerintem az ext a létező legszarabb hordozható fájlrendszer. Igaz naplóz és javítható de a jogosultságokkal szét lehet sz@pni a brét, valamint az eszközök igen nagy része nem ismeri.
Ntfs-t nekem 15+ okostévé, a család összes Androidos telója tabletje, Windowsok írja-olvassa, haverom Macje olvassa. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon
üzenetére
ExFat-tal én is próbálkoztam, de azt sem ismeri fel mindegyik TV, így kénytelen voltam ntfs-t használni. Azzal meg úgy jártam, hogy egyik TV-s használat után a Linux nem tudta csatolni, de azóta Windows alatt is csak úgy megy, ha kézzel adok betűjelet a partíciónak minden csatlakozáskor.
Megpróbáltam mindent, gparted, kparted, fdisk Windows alatt, de semmi nem talál hibát. A netes találatok alapján az az egy megoldás van, hogy lenullázom az egészet és újracsinálom a fájlrendszert... Nem is tudom mit kéne egy TV-n csinálni a külső eszközökkel, ugye nincs olyan, hogy eltávolítás. Szóval kihúzás előtt le szoktam kapcsolni a TV-t és megvárom míg leáll a drive mielőtt kihúzom, de így is megdöglött a fájlrendszer.
-
Remus389
veterán
Sziasztok, adott egy Toshiba DTB305 külső meghajtó.
A Windows 7 látja, de a Linux Mint nem.
Van-e bármily módja, hogy a Linux alatt is meg lehessen nyitni?Nem értem miért probléma a Linux-nak az NTFS fájrendszer (ha ez lenne a gond), ha egyszer a pendrive-ot is arra formatáltam.
-
Black&White
addikt
válasz
csixy
üzenetére
Tegnap ügyködtem Windows alatt, aztán egyszer csak szólt a HP Support Assistant, hogy elérhető egy újabb BIOS, telepítem e?
Igenre nyomtam, le is zajlott a frissítés, viszont ma, mikor Ubi-ra bootoltam, szólt a Lemezhasználat-elemző app, hogy alig van hely az EFI partíción, nézzek rá.
Ezt látom:
Ezeket (firmware, Realtek.bin) lehet törölni minden gond nélkül, ugye?
-
Petya XT
senior tag
válasz
Kacsasült
üzenetére
Ha régi HDD, akkor feltételezem közvetlenül a lapra dugtad. Minden egyéb HDD-t, SSD-t lehúzni, Boot Legacyba, ha nem megy, akkor EFI-ben megpróbálni. Ha szerencséd van, megindul, max a Windows hisztizik majd a hardverek miatt.
Mondjuk az nem egy jó jel, ha feldugva linux alatt sem látszik. Figyeld a hangját. Én így csinálnám.
-
válasz
Petya XT
üzenetére
EFI-s géphez mindig érdemes GPT-re formázni mindent, BIOS-os géphez pedig MBR-re. Ezzel én is megszívtam már, volt, hogy sikerült úgy klónoznom egy EFI-s gépben lévő HDD-t, hogy a másik gépen legacy boot volt beállítva. Nem is nagyon akart elindulni a Windows... aztán valahogy helyretettem, és kb. 2 hét múlva jöttem rá, mekkora hülyeséget csináltam

EFI-s gépben legacy (BIOS) bootos Windows GPT-s partíciókiosztással úgy, hogy ott az EFI partíció (teljesen feleslegesen), miközben valójában MBR-es volt a lemez...És igazából csak azt rontottam el, hogy MBR-re volt formázva az a HDD, amire klónoztam, ha GPT lett volna, semmi gond nem lett volna.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon
üzenetére
Köszönöm, ezt egy az egyben elmentettem egy szövegfájlba
Köszönöm Tibi, Uby, lementem a rendszert és ránézek, hogy mi a helyzet.
Mi baj lehet, mondja az egyszerű user mielőtt elküldi a rendszerét a fenébe.
A Flatpak-et már megtanultam kigyomlálni a Mintből. Egyébként tényleg, ahogy én is használom, inkább egy Debian kellene már.urandom0: A Ventoy megszívatott a Windows telepítővel egy párszor, mire rájöttem, hogy GPT-be kell formázni az EFI-hez. Bár ma már ez az alap, de régebben nem így volt. Mondjuk van még MBR gép itthon.
Egy NTFS-re formázott pendrivera rámásolni a
/mnt/isokönyvtár tartalmátEzt sem tudtam, hogy így is lehet
-
válasz
Rowon
üzenetére
Én általában azt használom, ami azon a gépen van, ami előtt épp ülök

Windows ISO-t nem is tudom, mikor írtam ki utoljára itthon, talán évekkel ezelőtt. Azt tudom, hogy általában WoeUSB-vel szoktam csinálni.
Céges gépen szoktam Windows-t kiírni, ott Rufus van, és speciálisan összeállított Windows ISO-t használunk.
Céges Linuxos gépemen pedig általában dd-t vagy Impressiont használok. Ha Impression-ben benne van az a disztró, amit ki akarok írni, akkor inkább azt választom.De ha gépet javítani megyek, akkor Ventoyyal szoktam kiírni egy Windows ISO-t, egy Hiren's Boot CD-t, egy memtest-et, és régebbi gépekhez egy Bunsenlabs-ot, újabbakhoz pedig egy OpenSuse-t.
-
Petya XT
senior tag
válasz
oreg0503
üzenetére
Lehet, hogy én vesztettem el a fonalat. Ez most ext/x/ fájlrendszer volt rootban? Akkor semmis a hozzászólásom, akkor valóban az Uby által leírtak korrektek. Azt hittem, még NTFS-en játszunk, ott gyakori hiba Windows után. Ha már nem tervezel az ablakossal, érdemes fokozatosan, ahogy a használat engedi, átállni linuxos fájlrendszerekre.
-
válasz
oreg0503
üzenetére
Szia,
Nálam is volt gond NTFS-re formázott SSD-vel (szintén Linux Mint alatt), amin éppen Windows 10 volt telepítve. Ami segített az az, hogy a Lemezekben rámentem az SSD-re, majd javítottam rajta a partíciót, mint itt a képen. Ezt követően gond nélkül tudta olvasni.
Elsőnek érdemes rajta a Fájlrendszer ellenőrzését végigfuttatni, majd azt követően a Fájlrendszer javítását.

-
válasz
oreg0503
üzenetére
Jujjjj, csak használtüzleti notebookot szabad venni Linux alá!

Amúgy meg gyártóként régebben elég Linuxbarát volt az Acer, EndlessOS-t rakott sok notebookjára, pár éve meg áttért a Windowsless gépeknél a Linpus Linuxra, ami egy bootUP OS igazából, de ebből is látszik, hogy akár Linuxszal is kiadhatnák szinte bármelyik gépüket.
Amit vettél és rowon kolléga megnyugtatott vele kapcsolatban, azon a gépen minden főbb paraméter Linuxbarátnak látszik szerintem is. Lehet hamarabb anyázná az Acert, aki Win11-et akarna felrakni, de ez 11.gen Intel CPU-s gond lehet, nincs valami driver a Win telepítőben és el sem indul így a telepítés, gondolom Linuxnál a kernelben ezek nem fognak hiányozni, talán RAID driverről volt szó...
Intel UHD és az Intel Ax211 Wifi jól fut Linuxon, a többi fődarabnál meg egyértelmű, hogy nem lehet gond.
De legközelebb kérdezz rá hamarabb és majd ajánlunk neked super használtüzletit!
(ez amúgy csak félig vicc, én tuti azt ajánlanék mindenkinek)(webkamerát meg fingerprintet sose használok)

-
válasz
Rowon
üzenetére
A Windows hozzá se tud szagolni az ext fájlrendszerhez csak ha kiegészítő külső szoftvereket telepítesz.
Amik nem autostartosak azaz erős felhasználói beavatkozássl lehet csak ext partíciót Win alól bizergálni.
Visszafelé meg letiltod a W10 partíció automountot a Linuxba.
Ez szerintem bőven elég, egyébként a Win mint leírtam fel se csatolja az extet, a Linux meg alaphelyzetbe csak 1 darab lomtárat, kukát, trash könyvtárat hoz létre ntfs köteten.
Soha semmi mást nem írkálnak egymásra.
Az megint más kérdés hogy bármelyik alól bármelyiket, a partíciókat egy kattintással lehet lemezkezelőbe törölni.
Ez ellen nincs orvosság de ez ismét eléggé aktív felhasználói beavatkozás amit magától egyik os se tesz meg soha. -
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0
üzenetére
Nálam nem működik a valamiért az SSF gépeken a felfüggesztés. El sem fordulok, és már fel is ébredt. Gondolom valamelyik rádiós cucc, a LAN-ra nem gyanakodnék.
Mértem egy boot időt, de nekem nem tűnt egyik sem valami baromi gyorsnak.
Dell SFF: LM 22 4th. gen HDD Boot: 1 perc 22 mp.
Dell SSF2: Manjaro SSD 4th.gen: 40 mp
Asztali: 4th. gen Windows SSD: 40 mp
Minden gépben ugyanaz a proci van, i5 az összes. A Windows-t sem nevezném túl gyorsnak. Küllőre annyi, mint a Manjaro KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389
üzenetére
A probléma ezzel az, hogy egy dualboot rendszernél kénytelen vagy kikapcsolni a gyors rendszerindítást Windows alatt. Úgy meg nincs túl nagy különbség az oprendszerek bootideje között. Ráadásul ha egy gyors SSD-d van a gépbe meg jó proci, akkor tök hamar bebootol bármi.
-
válasz
Remus389
üzenetére
Félreérted. A gép fizikailag valóban leáll, de a kernel, az illesztőprogramok, és a rendszerközeli részek úgy, ahogy vannak, kiíródnak egy fájlba, és következő indításkor a Windows csak berántja ezt a fájlt a memóriába. Ez majdnem pont olyan, mint a hibernálás, annyi a különbség, hogy hibernáláskor a programok (folyamatok) is kiíródnak, fast startupnál viszont azok nem.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389
üzenetére
Jobban belegondolva ez nem lehet, mert megjelent az alap BIOS post kép a Windows 10 esetén is, tehát full nulláról indult a Windows is.
Tudom, foggal-körömmel kell védeni a Linux-ot, de őszintének is lehet lenni.
Tény hogy ezen a régi gépen jóval gyorsabban bootolt a Win10, de van egy workaround a hibernálás, ennyi.
-
válasz
Remus389
üzenetére
How to Turn Fast Startup On or Off in Windows 11
Ezt csak úgy itt hagyom neked. Utóbbi időben kétszer is kellett harcolnom Winnel, mindkét alkalommal ki kellett kapcsolni valamit, egyik alkalommal csak azért, hogy egyáltalán működjön a notebook...
No mindegy, szerintem a linkben leírtak alapján kapcsold ki a fast startup-ot vagy akár csak a hibernálást és utána nézd meg a bootidejét.
Amúgy legutóbb, mikor ez szóba került, pár ötlet elhangzott, például suspend/altatás...
Amúgy pár éves Dell Latitude 5520 se sokkal gyorsabban bootol a nyamvadt UEFI miatt, mint az öreg összelegózott notid legacy boottal!
Régi desktopom meg 3,2 sec alatt bootolt 10 éve!
Debian volt az, de ez lassú volt amúgy, mert az Antergos 2,7 sec alatt bootolt! Nem vicc... -
válasz
Remus389
üzenetére
Személy szerint nekem a bootidő teljesen huszadrangú dolog. Nem tudom megmondani, hogy melyik gépem bootol be gyorsabban, a céges Windowsos i7 10. gen. 16 GB RAM-mal M.2 SSD-vel, vagy az itthoni Linuxos i5 3. gen., SATA SSD-s 8 GB-os gépem. Én nem igazán érzékelek különbséget
Meg eleve ritkán kapcsolom ki a gépeim, kb. 2-3 hetente.Én csak szeretem, hogy Linuxban sok minden sokkal jobban működik. Ha az ember megismeri a tipikus hibáit és bogarait (mint pl. azt, hogy a jelszót célszerű rootként a passwd paranccsal átállítani), akkor nagyon kezes bárány tud lenni. És szerintem sokkal átláthatóbb, anélkül is, hogy infós mérnök kellene lenni hozzá, ezért javítani is könnyebb. Szinte mindig van legalább egy konzolod, amivel logokat tudsz nézni, parancsokat kiadni, stb. Windowsnál sokszor csak találgatni lehet, hogy éppen mi nyűge van.
Illetve az elmúlt pár évben nagyon ráálltak a Microsoftnál arra, hogy folyamatosan tömik bele az újdonságokat a Windowsba, viszont a hibákat nem annyira szeretik javítani. Most pl. itt van ez az új Felidézés funkció, szerintem a kutya nem kérte, de azért belerakták, miközben egy privacy rémálom az egész. De szerintem pár év múlva ez is majd a levesbe, mint sok más korábbi funkció, mert senki nem fogja használni. Szerencsére csak kevés gépen fut el.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A windows 10 úgy bootolt ezen a laptopon, hogy benyomtam még álló helyzetben a bekapcsológombot, és mire helyet foglaltam a székben, kényelmesen elhelyezkedtem és ráraktam a kezem az egérre már ott volt a PIN kérő, amit egy pillanat alatt benyomtam az enter lenyomása nélkül. Pikk-pakk már nyomhattam is rá a Google Chrome-ra ami pikk-pakk elindult. Szinte olyan volt mint egy tablet, rögtön ott volt nekem a net, persze a leülés része kellett ehhez. Ezt az egyet megadom a Windóz-nak, fantasztikusan jó a gyorsboot-ja.
-
Remus389
veterán
válasz
urandom0
üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Néha el is feledkezem hogy Linux-on vagyok, annyira olyan mint a Windows. Úgyis csak elindítom a Google Chrome-t, meg néha a fájlkezelőben matatok. Még a háttérképek is cserélődnek ötpercenként.
Minden működik mint a svájci óra!Annyiból jobb, hogy van ilyen üveges téma (Semabe), nem szaggatnak a böngészőben az online videok az öreg hardver miatt, sokkal takarékosabb a RAM-al, csendesebb a gép, nem erőlködik annyira. Szerintem szebben szól a jack-ból, talán jobb a hangkártya driver.
Hát a bootidőben a Windows toronymagasan nyer (tudom ezzel a kijelentéssel a népszerűségi ranglista legaljára kerültem
), de ennyi hátrányt el kell viselni a sok-sok előny mellett. 
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen, amikor felraktam, akkor azért szolidan nézett ki.
Legfeljebb visszaállítom ahogy eredetileg kinézett, de most nagyon élvezem a csilli-villi-t.
Nem érzek amúgy lassulást a desktopon, a Semabe téma és a woobly felrakása után. A RAM használat 1.1GB ugyanúgy ha bezárok mindent.A boot idő pedig sokat javult (32.4 ---> 17.6 másodperc), ennek örülök. Még érezhetőbb, mert kb 8-12 másodperc ami levonható, hisz annyi idő kb. míg leülök (a bekapcsoló gomb megnyomása után) és elhelyezkedek a székben. Mondjuk ezekhez az értékekhez hozzá kell adni talán 3-4 másodpercet (nem tudom), míg felébred a lapos és még nem számol a Linux. A Windows 10 gyorsboot-ját így sem veri, de legalább szépít ebből a szempontból.
-
válasz
Remus389
üzenetére
Windowsnál sok mindent be sem tölt addig, amíg be nem lépsz. Régi, HDD-s gépeken volt ez nagyon feltűnő, hogy már rég beléptél, de még mindig töltögetett.
Linuxnál viszont próbál mindent, amit lehet betölteni bootoláskor, hogy utána már ne kelljen mást, csak az asztali környezetet és a felhasználó dolgait. Ráadásul ha van valami olyan szolgáltatás, ami a hálózattól függ (és ilyen nagyjából minden gépen van), akkor a NetworkManager-wait-online service azt is megvárja, amíg a hálózat felépül, a többi ettől függő szolgáltatás pedig csak ezután tud elindulni.Tudsz csinálni egy ilyet:
sudo systemd-analyze plot > $HOME/boot.svgEz generál egy boot.svg nevű fájlt a saját mappádba, amit tudsz nyitni valamilyen képnézegetővel vagy Inkscape-pel, és meg tudod nézni, hogy melyik boot művelet mennyi ideig tartott. Főleg a .service végűeket kell nézni. Ha tudod, hogy melyik mire való, és nincs rá szükséged, akkor le is tilthatsz egy-kettőt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Remus389
üzenetére
Nálam a talán legnagyobb igényű, KDE-s környezetet használó, alaposan belakott disztrón egy hideg indításnál 7 másodperc a karakteres képernyő, 17-nél az internetböngésző a képernyőn van és 18-nál már vissza is töltötte a lapokat.
Alvó állapotból ébredés a gombnyomástól számítva 10 másodperc.
Ha ugyanezeket egy Lubuntunt vagy hasonlón nézném, akkor még kisebb számokat látnék.
*A Windowsos gyors indítás átka, hogy cserébe felcsatolhatatlan állapotban hagyja a partíciót, amivel így ki tud cseszni a dualbootos rendszerekkel.
A fentiekhez képest céges gépem a Ryzen 3600 procival és Win10-zel eléggé lassan bootol be, és ahogy mentek a hónapok, hízott a C meghajtó a frissítések után, úgy lassult tovább. Majd most fogunk LTSC kiadásra váltani jövőre, az kicsit gyorsabb lesz... -
wrongduke
aktív tag
Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni. Belefogtam a Linux telepítésbe, de nem boot-ol az SSD-ről. Egész pontosan az történik, hogy szépen feltelepül, újraindítás után pedig beköszön az inteles szöveg, hogy hálózatról próbál boot-olni. Tovább lépve pedig kapok 3 boot opciót. Windows bootmanager (???), USB és az SSD. Ha az SSD-t választom, újraindul és kezdődik elölről.
Az SSD-t kicseréltem, a régi 256 GB-ost egy totál nyers 1 TB-ra. Ha pendrive-ról boot-olok tesztüzembe, az SSD felcsatolása után látszik az SSD-n a telepítés, de nem boot-ol. Nem tudom számít-e, de ez egy céges gép volt és a Win10 kulcs megadása nélkül aktiválódik rajta, secure boot ki van kapcsolva. A régi SSD-n még meg van a régi rendszer Win10-zel.
Mit lehet ezzel csinálni, vagy egyáltalán mire kell keresni google-ben?
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2
üzenetére
Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Korrekt sebességgel fut a gép, köszönhetően a Samsung SSD-nek, az Intel i5 processornak és a gamer videokártyának. RAM-ból kevésnek tűnhet a 4GB, de mint a screenshot-on is átható csupán 1,3 GB-ot eszik alapból (ha semmi nincs megnyitva még kevesebbet is), tehát van miből gazdálkodni.
A legtöbb dolog 1-2 másodperc alatt megnyílik. Persze az újabb gépek gyorsabbak, de ez sem zavaróan lassú, teljesen elfogadható.
Amúgy a Windows 10 sem volt lassú ezen, sőt boot-olás szempontjából gyorsabb is volt. Csak valamiért az online videok elkezdtek darabossá válni. Valami zseniális MS frissítés miatt lehetett, nem gondoltak arra hogy valaki még Ati videokártyát használ.
Amúgy itt egy rövid népszerűsítő video, itt is mondja hogy 4GB-al el lehet lenni, ennek figyelembevételével tervezték a Mint-et.
-
King Unique
titán
válasz
moleculez
üzenetére
"filekezelőben felpattintom az NTFS pendrivera az nem hozott eredményt"
Pedig kellett volna, ha pl. UEFI-s telepítés a cél és annál támogatja a BIOS/UEFI az NTFS fájlrendszerű telepítési adathordozóról a bootolást. Ha nem ment és nem user error miatt, akkor vagy nem támogatja és csak FAT16/32 fájlrendszert támogat UEFI módban, vagy nem UEFI-s bootolás hanem Legacy (CSM) szerinti, ahol ilyenkor aktívvá (boot flag) kell tenni még a pendrive-on lévő partíciót (csak Legacy bootoláshoz).
Egyébként azt sem ártott volna leírni, hogy most Legacy (CSM) vagy UEFI szerinti telepítés a cél, melyik van jelenleg beállítva a BIOS/UEFI menüben, ha UEFI akkor bekapcsolt / kikapcsolt Secure Boot (a Fedora rendesen támogatja a bekapcsolt Secure Boot melletti bootolást és telepítést is) mellett, stb.
A 64 bites ISO meg kb. alap, de ha netán 32 bites Windows ISO lett letöltve, akkor az alapesetben csak Legacy (CSM) szerinti telepítéshez használható, ellenben UEFI-shez nem. -
King Unique
titán
válasz
moleculez
üzenetére
Elolvastad egyáltalán a linkelt útmutatókat?

• A legegyszerűbb nyilván pl. a fájlkezelőben vagy terminálban felcsatolni az ISO-fájlt és a tartalmat 1:1-ben rámásolni a FAT32 / NTFS fájlrendszerre formázott pendrive-ra.
• Ha UEFI-s bootolás és telepítés a cél (Windows Boot Manager UEFI-nél van), akkor a FAT32 a standard [amihez darabolni kell a standard (nem MCT-s) ISO-t a 4+ GB-os install.wimfájl miatt, lásd a linkelt bejegyzésben] de ha támogatja az alaplap, annál az UEFI az NTFS-t, akkor mehet NTFS-re formázott pendrive-ról is és akkor nem kell darabolni.
• A Ventoy UEFI-s bootoláshoz és telepítéshez pont nem a legjobb, mert a Secure Boot támogatást is külön kell bekapcsolni , de a "Verifying shim SBAT data failed" miatt úgyis elhasal, mert még nem javították.
• Hardverhiba nincsen, a telepítéshez használt pendrive, célmeghajtó (pl. SSD), RAM-ok, stb. oké? A Windows ISO is, megfelelő forrásból lett letöltve?
• AZ sem teljesen világos, hogy most "szűz" PC-re menne a telepítés, amin nincsen semmilyen OS, vagy már van rajta Windows és a lenne újratelepítve, utóbbi esetben azé vagy a telepítőé a hibaüzenet. -
King Unique
titán
-
moleculez
veterán
Srácok az ideg szétvet már, egész nap egy tetves Windows iso bol probalok telepitot kesziteni, es nem megy, egyszeruen nem bootol usb-ről , mi a tuti modszer? Probaltam Etchert, Ventoyt meg 3 kulonbozo iso-t
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lemezek--->NTFS--->Fájlrendszer ellenőrzés--->Javítás. Én mindig így csináltam, ha "lezárta" a Windows. Így teljes körű hozzáférésed lesz. Ill van még tulajdonjog átvétele, de azt nem csináltam még, mert ez a kettő megoldotta a problémát.
-
Szia erre nem tudom a választ.
Én lassan 7 éve dual, trialbootozok sőt van hogy 4-5 OS is nyüzsög a lemezeken.
És az adatlemezem 7 éve ntfs, simán csatolja mind, sőt a telepített Windowsokba is bármikor belépek.
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik? -
Crvsh3R
senior tag
válasz
Remus389
üzenetére
Esetleg Hiren’s BootCD PE? Az Windows-os környezetet bootol be.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi
üzenetére
Emlékezhetek rosszul is, én régóta szándékosan nem használok egy gépen dual boot-ot, valamint Windowsnál mindig kilövöm a gyorsindítást.

Viszont akkor szerinted mi a feloldás, miért nem tudja csatolni a Win-es rendszerpartíciót (ami, ha jól értem, ugyanazon az SSD-n van, mint a működő Linux, tehát nem az SSD rottyant meg valószínűleg) a Linux?
-
Remus389
veterán
Van még egy ilyen öreg laptop (MSI EX720), azon most Windows 7 van

Arra is tervbe van véve a Linux, bár abban HDD és Nvidia kártya van, nem biztos hogy az ennyire pozitív élmény lesz, pendrive-ról már kipróbáltam.
Linuxon pendrive-ról azon sajnos eléggé szaggatott a youtube, feltételezem az Nvidia kártya miatt. Bár ha ráraknám, tudnám update-elni a linuxot, lehet jó lenne. Viszont a HDD miatt lassú lenne a boot. Windows 7-tel viszonylag okés.Hát nem tudom, életbevágóan fontos file-ok nem voltak ezen (MSI GX740), illetve amik fontosabbak, azok a felhőben úgyis valahol megvannak, de azért megnyugtató lenne, ha rá tudnék nézni a dolgokra mielőtt törlésre kerülnének. Van-e valami mód kivenni az SSD-t és összekötni mondjuk a Win7-es géppel? Miután ezt-azt lementettem, egy teljes formatálást install-t nyomni.
-
Tim82
félisten
válasz
Remus389
üzenetére
Az NTFS fájlrendszert kezeli a Linux, de ha be van kapcsolva a Win-es gyorsindítás (fast startup, itt is találsz bőven infót a topikban, akár a magyar, akár az angol kifejezéssel rákeresve), akkor a Windows tulajdonképpen lezárja azt a meghajtót/partíciót, amire telepítve van, a Linux nem fog tudni hozzáférni. Esetleg másik Windows-os gépen le tudod menteni a szükséges állományokat, de Linuxon így tudomásom szerint nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux kezdőknek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Netfone
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Milyen légkondit a lakásba?
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- BestBuy topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Bomba ár! Dell Latitude E6220 - i7-2GEN I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3963, 100% Akkumulátor
- Hordozható napelem 3 Watt / 12 hó jótállás
- Lenovo T14S Thinkpad FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Graphics Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Csinálnom kellett neki egy talán félgigásat külön!

Amúgy ilyen szempontból jó a Zbook, mert két PCIe 3.0 NVMe 2280-as megy bele és egy Sata hely is van. Van a szekrény tetején is egy desktop játékra, de dobozban van bő egy éve, abban is van egy jó kis Samsung 980 1TB NVMe.

De ha neked könnyebb így és mondogatod, hogy ez bug, akkor legyen bug, csak szedd már ki azt a nyamvadt külső meghajtót és akkor legalább kiderül, hogy zárolva van-e Windows által a belső meghajtó. Legyen az is a Linux Mint hibája, de legalább haladnál valamerre. 

Köszönettel: Milkoo

Ezeket (firmware, Realtek.bin) lehet törölni minden gond nélkül, ugye?