Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz tordaitibi #89365 üzenetére

Tibikomám, csixykomám és többiek, akik értelmezhetetlennek látszó tippeket adtatok UEFI-s telepítéssel kapcsolatban...valami csodamód simán abszolváltam az új szerzemény egérgépen az EFI installt! ;] No jó, első óra azzal telt, hogy kivágom a gépet a fenébe, mert bebootoltam ugyan Linux Mint-tel simán, aztán látom ám, hogy az egész főpartición rajta ül a Win, no mondom adok a pofájára, de nem hagyta! Valami galád bitlocker volt rajta, amit ugyan ki tudtam volna nyírni, de a cél az volt, hogy Win11 mellé is sikerüljön Linuxot rakni. Ugye kb 10 éve nem láttam Win-t, így nem tudtam, hogy 11-en már default a Bitlocker...vissza Win11-re, nem volt bekapcsolva a Bitlocker, mégis inaktiválni kellett. Ez megvolt, vissza Linux Mint installra, ott meg már a második képernyőn, amikor a 3. party appokat lehet bebipálni, ott arcomba nyomta a valami security akármit, no az már sok volt, Winen keresztül kellett valahogy eljutnom a BIOS-ba, ahol nagy nehezen ki tudtam kapcsolni... :B Innen már eccerű volt a Linux install, viszont tanácsaitok alapján csináltam egy külön /efi particiót és boot-kor egy külön sorban jelent meg a Win bootmenüje. Szóval siker! :Y Zsenik vagytok!

Azért kíváncsi vagyok, hány napig lesz fenn az egérgépen(Dell Latitude 7400 2in1) a Win11...hétvégén leszek szabad legközelebb, szóval addig tuti élni fog. :) (mondjuk igazából a kifordítható multitouch display miatt vettem női user számára, ez az érintőképernyőzés meg Linuxon nem fog menni...)

No mindegy, konklúzió annyi, hogy kalapkaka ez az UEFI, de meg lehet oldani vele is a dualbootot, ha nagyon elszántak vagytok! ;]

ezt csak így megemlítem:

(#89367) -szabi-

Esetleg ez alapján levonható az a következtetés, hogy MBR telepítéssel ne csináljak dualboot-ot?

Marhaság! Anno 120GB Intel 520 SSD-n 7 darab külön Linux disztró volt dualboot-ban felrakva és prímán működtek! Tény, hogy akkoriban nem voltak olyan gondok, hogy egyes disztrók kernelpanic-ot kaptak más disztrók upgrade-jétől.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés