Hirdetés
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Amiga A500 - A régi barátnő
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- AuraSync kibeszélő topic
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sasa311
veterán
válasz lakisoft #92879 üzenetére
Igen, de nem csak megkeni, hanem csak úgy vállal karbantartást, hogy nullára szedi szét, takarít, hézagol, ujraken. Egy ilyen manőver.
Én vittem hozzá két ultegrat, jók lettek pedig helyből - khm - xarok voltak, lotyogott, nyeklett nyaklott pedig nem épp polc alja orsók.
Nekem azt mondta minden orsó, a 200k-s is trehanyul can összerakva, nincs benne elég kenőanyag és nincsenek kihezagolva. Nyilván hazabeszel egy picit de van benne logika, ugyan az az egy tál rizsert dolgozó filippínó rakta össze, csak az számít a darabszám meglegyen aznap, minőség ellenőrzés nincs.
Velem nagyon normális volt amúgy a srác, mondta, hogy ő persze megcsinálja ha hozzák de olcsó orsot nincs értelme karbantartani. Túl drága, használd aztán pár év után kuka...
Még van egy brutál erős excel táblázata amit sajnos nem adott oda de mutatta. Több száz orsó volt beleirva, és az, hogy melyek azonosak vagy majdnem azonosak (és mi a különbség belül). A Döme orsokra azt mondta, hogy lényegi különbség általában nincs a kinaihoz, több csapágyat rakatnak bele de a csapágy minősége már nem prémium, szóval szerinte majdnem mindegy így. A gold seria orsó esetén konkrétan meg is mutatta, hogy a márkás parjaban hol nincs csapágy, ahol a Dömeben van. Csak a plusz csapágyak a legolcsóbbak.Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
balou84
csendes tag
-
jézusom
addikt
válasz Zoli bácsi #92891 üzenetére
Erre még jöhet kosár kupon. Valami 60ezernél 8000 mÍnusz.
Annyi van a dologban, hogy 10000 méret nem volt alin. De áttétel ugyan az, meg grammra egy kicsit könnyebb az alis 9000 méret, szóval elvben stimmel. Végülis annyit fejlesztett Döme, hogy kért a kÍnaiktól nagyobb méretet[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz Zoli bácsi #92891 üzenetére
Én azt nem nevezném festésnek...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz jézusom #92889 üzenetére
Ugyanaz ott is a BF mint nálunk..?
Eddig is ennyi körül ment az az orsó.
Amúgy ne mondjuk hogy ugyanaz. Amíg valaki szét nem szedte, össze nem hasonlította. Persze, ekkora eltérés árban nem szabadna lenni, akkor sem ha jobb csapágyakkal szerelik, más eltérés nem hinném hogy lenne. Csapágy, persely...
De legalább nem festették pirosra. -
lakisoft
veterán
válasz galervin93 #92885 üzenetére
Hoppácska: https://dovit.hu/aloldalak/verseny_etetoanyag.html
Csak találtam kedvemre valót
- Árad -
-
PpenoO
őstag
válasz lakisoft #92876 üzenetére
Döme orsókra, botokra én egy petákot sem áldoznék. Ha alsó polcos gyorsfékes orsót szeretnél, akkor aliról a Kastking Sharky III/Seaknight WR III/Tsurinoya NA orsók. Black Friday akció van éppen. Ha meg nyeletőfékes orsó kell, akkor Okuma Pulzar. 30e felett gyorsfékesből Daiwa Ninja vagy Exceler, EA orsója is jó vagy a Ryobi Zauber illetve az Okuma Ceymar CHD. Nyeletőfékesből meg Shimano Baitrunner OC amazonról. 50 felett meg Daiwa vagy Shimano.
Az alsó polcosokat nem feltétlen kell szervizelni, mennek 1-2 évet és kuka. Én viszont ezeket is leszervizeltetem. Szerintem megéri. Példanak okáért 4 éve tuningoltattam egy Okuma Inc orsót, azóta prímán teszi a dolgát és simán tudja azt amit egy középkategóriás Daiwa vagy Shimano.
A közép/felső kategóriát meg szerintem kötelező szervizeltetni.
Még annyi, ha itthon vásárolsz, akkor mindenképp boltból, kipróbálva tegyed. Hajtókar lötyög, visszaforgásgátló szorul, felkapókar feszül, fék tapad. 3ból 1 amit esetleg jól is rakott össze a kínai rabszolga.
U.i.: Szigorúan magánvélemény, a valóság ettől merőben eltérhet
[ Szerkesztve ]
-
Steady74
Topikgazda
válasz lakisoft #92879 üzenetére
Azt hiszem Szabó Attilának hívják a srácot a világ végén lakik. A kb. 30kban benne van h szétszedi összerakja, hézagolja átnézni, keni. Szerinte sokszor kenőanyag sincs az orsókban mert nincs idő belerakni.
Igen, régen a dovit mézes olyan volt h bekeverted, aztán fél vödör napraforgóhéj meg lebegett a víz tetején -
-
Steady74
Topikgazda
válasz lakisoft #92876 üzenetére
Sztem egy helyen készülnek a Nevis ekkel meg még ki tudja mikkel. Nem rosszak egyebként. Érdemes egyebként mérlegelni. Egy Daiwa Toirnament 25QD orsó 120k. Gyakorlatilag azonnal érdemes szervizbe vinni, mert lötyög itt-ott és előfordul, hogy ninvs benne kenőanyag. Ez közel 30k, amit évente illik ismételni. Egy döme orsó mondjuk 25, 3 évente meg kidobid vagy eladod 5k ért.
Dovit sokat fejlődött vannak jó etetőanyagai.
-
lakisoft
veterán
A Dovit még mindig szar etetőanyagokat gyár?
- Árad -
-
horcsog
tag
válasz rtrace #92853 üzenetére
2,7 m alatti hosszban nem használok pergetőbotot. 2,7 -3,05 között szóródnak. Ebben a hosszban már azért ritka szerintem az olyan ami orsó nélkül ki van egyensúlyozva. Nekem van egy régi sportexem a bot viszonylag új csak régi széria kéz alatt jutottam hozzá 2008-as kiadás talán amin súlyok vannak a nyél végén de az is elkéri a 350 gramm körüli orsót a tökéletes egyensúlyhoz ha súlyokat veszek le a végéről akkor meg a 400 gramm feletti orsót. Jó az nem egy sneciző bot. Szóval ilyen hosszban én nem láttam még olyat aminél mindegy lenne az orsó súly. Annyira ritka, hogy nincs is olyan lehet.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
4000-es alatt nem használok pergetni. 4000-es nekem a finom cucc és könnyű pergető. Saragosából talán már nincs is 4000-es régen volt. Az a 4000-es alacsony fordulatú twin power az tényleg érdekes azt én is kipróbálnám. Kicsit furcsa lenne a 70 centi körüli behúzásával meg kellene szokni nekem a legkisebbek is olyan 90 centi körüli behúzás egy fordulatra. 20 k a sargusra mondom ami nem túl régi orsóm. A régi stradicom is 20 k körül volt de azt nagyker áron vettem és más korszak más vásárlóereje volt a forintnak. Akkor 20 k Ft lehet combosabb volt mint ma 60 k.
-
Steady74
Topikgazda
válasz hermanyi #92864 üzenetére
Nem tudom hol lehet az alja a botoknak tömegben úgy, hogy ráadásul használható is legyen, szerintem valahol 750g környékén lehet. Az alá bemenni szerintem a magas karbon-arány miatt nem lehet, ott már törne mint a ropi szerintem a legkisebb oldalszéltől is. Egyébként lehet nem nézni az árát, rá sem volt írva
-
hermanyi
addikt
válasz Steady74 #92862 üzenetére
Papi egy 2 millás botnak nem tudod nem nézni az árát . Feszes volt és gyors ezt aláírom , de 20 dekával nehezebb is mint kellett volna 2 milláért, ugyanilyen erősnek és 20 dekával könnyebbet várnék el ennyi pénzért
És ugye ő is mondta ,hogy a régi jó kartonból egy bot 5 milla lenne kb . Tehát régen jobb botok voltak a csucs botok mint most . tehát visszafelé lépkedünk kurva sok pénzért
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Steady74
Topikgazda
válasz hermanyi #92861 üzenetére
ettél volna több kolbászt meg tepertőt meg kenyeret, tuti ott maradsz a ládán Amúgy szerintem kiváló bot a 9052 ha nem nézed az árát, mondjuk lehet el kellett volna vinni egy topszettet és rápróbálni úgy milyen, de nagyon merevnek, feszesnek tűnt a T5 mellett is ami viszont meglepően nehéz volt az Italica után
-
balou84
csendes tag
Hírek a jövő évi árakról: [link]
-
Grillo
őstag
válasz lakisoft #92849 üzenetére
Ide mindenképp zárás után 1 órával kell betoppanni úgy, hogy még simogatsz fél órán keresztül 1-2 sokmilliós botot azzal a haveroddal, aki leszólta, hogy egyébként ennyi pénzért pont nem jó.
A két béna, aki meg azért van ott, mert az autóban nem akartak maradni, vesz pár ezerért cullangokat, hogy ne legyen teljesen égés a dolog -
rtrace
kezdő
válasz horcsog #92825 üzenetére
"Csak látok ilyen c4 könnyített már nincs is súlya stb dolgokat. Bár nem tudom milyen botot tud kiegyensúlyozni ha még könnyítik"
Egy modern kialakítású pergetőbotot valahogy így fog meg az ember, sokat nem oszt, nem szoroz szerintem ilyen szempontból, hogy közvetlenül a keze alá mekkora súly kerül.Volt régen nekem is olyan 3 méteres botom, aminek a markolata is az orsótartó előtti 20 centin húzodott. Ott valóban létezett még az, hogy a megfelelő méretű orsóval kellett kiegyensúlyozni a botot, de manapság már az orsónál van eleve a "forgáspont".
-
sasa311
veterán
válasz lakisoft #92849 üzenetére
Etető anyagból évek óta csak Sziszi kaját veszek, semmi mást. Egyszerűen jó. Nekem a két nagy kedvencem (pontyra) a durván sárga kekszes és a vajsavas method. Ezek eddig kb mindenhol működtek nekem, vadvizen főleg.
Amúgy busara is használom a kajait, azok is jók!
Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?
-
saen
veterán
válasz horcsog #92848 üzenetére
Ahogy írtam én nem harcsázom, nekem a Saragosa nem érdekes, sose volt a kezemben. Ez egy nagy tengeri orsó, itthon max harcsára van értelme. Én jellemzően 2500-as mérettel horgászom, a nagyon max ami valaha kéne az a 4000-es Twin Power az alacsony áttétellel. Ami ezzel nem jön ki az nem az én halam
Most ránéztem, 220USD egy Stradic, szóval valamennyit drágult, ez emlékeim szerint 200 alatt volt picivel. De akkor is a 20k-s árat ma nézni nincs értelme, ma már nem 160 Ft egy dollár...
-
lakisoft
veterán
válasz Steady74 #92845 üzenetére
Eredmenyes volt ez az etetoanyag? A srac a sajat gyartasu etetoanyagat arulja a sajat boltjaban? Mashol is lehet kapni vagy csak itt?
huuu itt nagyon komoly a kinalat:
https://matchfish.hu/[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
horcsog
tag
Saragosáról mi a véleményed? Használtál már pergetéshez? Mondjuk twin powerrel összehasonlítva. Penn-nek szerintem az az előnye egy viszonylag jó áron főleg ha külföldön veszed egy elég masszív orsót kapsz. Nyilván nem egy shimano műszer de főleg a nagyobb méretek elég masszívak. Nekem van egy sargus 4000-em is teszi a dolgát nem az a szétesős fajta. De nyilván nem egy stradic azért. Nem is tudom 20.000 körül vettem egy új stradic meg most 70-80 nem tudom mennyi. Ehhez képest nagyon rendben van ezen az áron. 20.000 környéki áron amiket árulnak orsókat nagyon jó kis orsó vsz .
Galervin93: mikor én kezdtem pergetni egy cormoran 270-es 100-200 grammos teleszkópos bottal dobtam és rajta 50-es silstar fx orsó volt. Kiváló szett volt. Mai pergetők keze leszakadna az első órában . Lehetett ezzel a cuccal halat fogni és fél napokat végigdobálni. Ehhez képest egy mai pergető szettem amire általában azt mondanák az nehéz az maga a könnyűsúly. Milyen jól lehetett vele érezni még a kis csalikat is a 200 grammos teleszkópossal. Kiváló pergetőeszköz volt az csukára pl. Évekig dobáltam ezzel. Azért fonott zsinórral vszínű nem sokáig dobálnék se azzal a bottal se az orsóval lenne gubanc gyűrűt berágná, monofilhoz jó vol.t
[ Szerkesztve ]
-
galervin93
addikt
Na a kedvenc témám.
Annyi hozzáfűzni valóm azért van, hogy holnap megyek pergetni, és egy ilyen eszköz lesz a boton, segítve a tevékenységemet.
Reggel lesz pár órám, megpróbálok kis gumival elcsípni valamit a Dunán. A halaknak nem szólok, hogy nem Stradic, hátha nem köpik ki a gumit.[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
saen
veterán
válasz horcsog #92844 üzenetére
Én mondjuk nem harcsázok, szóval nagy igénybevétel nincs, bírnia kell a cuccnak. A 3-400k az már a tengeri méretek gondolom, nekem ilyesmire nincs szükségem, emellett a twin power szerencsére sokkal olcsóbb, mint a stella, de azért még minőségi darab.
Egyébként sokáig én is kardoskodtam az olcsóbb orsók mellett, aztán amikor megszokod és utána egy haverod normális orsóját kezedbe fogod akkor jön a nagy meglepi. Egész más világ tárul fel.Penn-t meg elvből nem veszek. A Purefishing család sajnos rossz kezekben van, covid meghozta az érdeklődést a befektetőcégeknél is és rossz nézni amit művelnek. Mennek a pletykák sajnos, hogy Abu svéd gyárában megindulnak a leépítések rövidesen. Emellett japánban mai napig nagyon népszerűek a régi pici Abu multik amiket a svédek gyártottak. A japán leányvállalat keményen beleállt, hogy hozzák őket vissza, mert piac is lenne rá, de nem engedték, mert a koreában gyártott tucat szarjaikon sokkal több a haszon. Értem, hogy pénzből élnek, de a régi orsókon is tudnának pénzt keresni, de inkább kirúgják az embereket Szóval ezt a cégcsoportot kerülöm amint tudom.
-
Steady74
Topikgazda
válasz lakisoft #92838 üzenetére
Igen, a matchbot az tuti ez volt, a komám vett is belőle még egyet. Az F200-as botot is megtaláltad, ehhez képest az F100 egy brutál gyors és feszes keszeges spiccbot, de lehet terhelni azt is.
Voltam talán 3 hete horgászni és egy tavasszal vásárolt Champion barna dévéres etetőanyaggal horgásztam. Annyira erősen aromás volt még, de nagyon kellemesen, hogy nem is tettem hozzá mást, szóval a Sziszi kajái nagyon jók. A fekete dévér nagyon keveset bír zacskóban az adalékok meg a színék miatt. -
horcsog
tag
Pennek is jók egyébként azokban van még anyag. Csak az nem igazán ez a finom pergetős műfaj. Azért nem egy shimano precizitású orsó. Az ilyen nehéz cuccokkal pergetőknek mint én jó . Egy stradic fb nekem minden igény kielégítő futása is a zsinórképe minden. Annál jobb az én pergetésemhez már luxus. Mondjuk egy stella 300-400 -ért az teljesen felesleges lenne nekem amennyit pergetek. Egyébként haverom aki a Póra jár már Stellát is szervízbe küldött nem is olyan nagyon hosszú idő után. Persze ott azért annyit kapott mint itthon 20 év alatt se. Voltak neki ott olyan shimanok stradic feletti árkategóriában amik 1 szezont ha kibírtak. 1 orsó bírja nála a gyűrűdést régi Usa Baitrunner 6500b , az viszont nem egy itthoni pergetésre súlyozott orsó 800-900 grammjával. Azt én letett botos harcsázáshoz használom.
[ Szerkesztve ]
-
saen
veterán
válasz horcsog #92841 üzenetére
Nekem gyerekként igazi gagyi cuccaim voltak Faterom viszont az én hatásomra kezdett el horgászni, mert ki kellett vinnie és unatkozott kinnt. Ő egy amerikai cégnél dolgozott már a 90-es években és sokszor kijutott, sőt horgászott is kinnt. Hozott/hozatott haza anno sokféle orsót, olcsót és drágát egyaránt. Ami érdekes volt, hogy az olcsóbb kategóriások egytől egyig meghaltak az évek alatt, valami törött, valami feladta és nulla alkatrész. A felsőkategóriás orsók viszont a mai napig tökéletesen működnek.
Nekem aztán volt egy szünet a pecában azért kamaszkorban amikor ráuntam, de már közel 20 éve újra tolom. Alapvetően én próbálok normális minőségű cuccokat venni, kipróbáltam sokmindent az aliexpress-es cuccoktól a drágább Shimi/Daiwákig. Halat sokmindennel lehet fogni, főleg letett botos pecánál, de pergetőcuccban az orsókat elkezdtem lecserélni Shimano-kra. Azok se tökéletesek, messze nem, de nekem azok jöttek be a legjobban. Nemrég vettem egy Twin Powert is, újat, idén jelent meg, ez Japán még. Amennyit én horgászom család meg munka mellett, úgy tervezem, hogy ez már végleg megmarad nálam, nem fog tönkremenni. Olcsó orsók nekem pergetéshez nem jöttek be, használhatóak persze, meg lehet velük halat fogni, de sok apró bosszantó hiba, nem elég sima futás, eléggé lerontja az élményt nálam. Leülős pecához meg elég a középkategória, ott kevésbé zavar ha nem tökéletes a futás. Az alját itt is kerülöm, inkább gyűjtök vagy nem veszek semmit ha nincs rá pénz. Azért egy harcifékes orsót jó lenne még beszerezni márcsak a régi emlékek miatt. Megvan még két gyerekkori botom, azok is elég vackok, de nincs szivem kidobni, értéke meg nulla.
-
horcsog
tag
De ha már shimano akkor thunnust szeretnék kapni legnagyobb méretet régi szériást. Aminek még halványkék az egész borítása. Megfizehetetlen áron lenne persze ha valakinek a fiókjában lenne egy nem használt. Jó lenne azért egy symetre 8000-es is ha már ilyen régi és ma nem kapható cuccok . Ilyeneket már nem használt vagy alig használt állapotban csoda kategória lenne találni. Ezek valahogy szimpatikusabbak nekem mint a maiak.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
FB azt hiszem már maláj összeszerelés , úgy rémlik nekem az enyém dobozáról de nem esküszöm meg rá. Jó nálam nincs mindennapi használatban télen kerül leginkább elő csak az utóbbi években. De soha semmi baj nem volt vele. Pedig pár halat látott és pár km-t lett tekerve azért 20 év alatt.
Olyat viszont láttam már az elmúlt években egy külföldi rendelésnél hozzácsaptak egy ajándék orsót. Nem tudom milyen szupertermék volt de el tudod képzelni ha ajándékba osztogatták . Azzal az történt megtekertem a hajtókart és jött le róla az orsó dob a tengellyel együtt. Ilyen ipari hulladékat legyártanak eladnak stb. Nekem sose voltak nagyon luxus horgászcuccaim de egyetlen orsóra emlékszem amit sikerült tönkretenni az egy silstar fx50-es mondjuk nagyon sokat is használtam és szép vége volt mert egy 10 kilós tőponty kivégezte 50 méteres kirohanással. Pergető orsók ABU, Shimano, Penn , egyik se ment még tönkre sőt komolyabb baja se volt egynek se. Régi Dam Quick mai napig ketyeg az se olyan mondjuk mint a mai dam quickek.
[ Szerkesztve ]
-
saen
veterán
válasz horcsog #92839 üzenetére
20 évet egyik se bír ki ha mindennap pergetsz vele, még a Stella sem. Folyamatos használatnál még ha karbantartod is előbb-utóbb eljutsz oda, hogy elkopnak a dolgok és ilyen sok évre visszamenőleg nem lesz alkatrész.
Egyébként nem kell romantikázni a régi orsókat, az évek alatt nagyon sokat fejlődtek. Mi kevesebbet látunk belőle, mert a forint gyengülés miatt azt látjuk, hogy egyre drágábbak, de ha megnézzük azt, hogy dollárban vagy yen-ben mennyi, akkor ezek az orsók ma is kb pont ugyanannyiba vannak, mint 20 évvel ezelőtt...
Most pont karácsony előtt szoktak kijönni az ilyen felszerelésajánló videók és egy feketesügéres csatornának néztem az orsóajánlóját, minden évben tolnak ilyet és pont az a trend megy, hogy egyre olcsóbb Shimiket is ajánlanak, mert a felső kategóriából lejövő megoldások miatt egyre jobban bírják. Akik csinálják a csatornát kb non-stop pecáznak meg guide-olnak is, szóval rengeteg pecaóra van náluk. Szóval a világ másik felén totál máshogy látják, mint ahogy itthon megy a vélekedés.
Emellett Stradicból nekem is volt FB régen, az enyém annyira szar volt, hogy meguntam a folyamatos szervizelését és egy idő után inkább kidobtam a kukába. Mindig volt valami baja... Gyerekkorom orsói is megvoltak sokáig, volt egy olyan DAM orsóm (olcsó fajta) amivel szinte kizárólag úszós süllőzést toltam. Ez nagyon könnyű igénybevétel, kevés dobás, kicsi súlyok és amikor szétszedtem, hogy karbantartsam, látszott a fogaskeréken a kopás. Iszonyat egy gagyi vacak volt, ráadásul lógott mindene. Ilyen orsókat én ma már azért nem látok.
-
horcsog
tag
Az jó pedig már puhítottam az eladásra. Bár amiket írtam ha komolyan vette akkor inkább a megtartásra voltak érvek.
Nem tudom az FB szériában volt e a gtm-n kívül harcifékes mert azt mondta nem gtm. Mindegy úgyse akarta eladni.Meglepődtem nincs 2011 óta új , nem vagyok naprakész az új shimano orsókban finoman szólva de annyi féle fajta betűjellel színnel stradicok .
Kicsit olyan ez mint a polárpulóverek amiket most kerestem, vagy cipők. Régen csak úgy ami szembejött polár vettem a nem túl drága mezei kategóriából. Azok kb olyan minőségűek voltak amit ma lehet 50.000-ért se kapsz elnézve miket árulnak. Shiminél is azért amiket még Japánban dobtak össze teljesen ott az alsó középkategória is kb a mostani felsőt lehet eléri tartósságban legalábbis. Ez persze csak érzés. Jó lenne ma is olyan orsó mint az a régi Symetre amit említettem, 20 évig minden nap pergetnél vele és még orsó lenne és kb stradic futással és zsinórképpel . Olcsó pénzen.
[ Szerkesztve ]
-
lakisoft
veterán
válasz Steady74 #92836 üzenetére
A milo ilyen volt vagy valami hasonlo:
https://matchfish.hu/termek/milo-new-era-power-shoot-v3-420-match/a spicc meg ez:
https://matchfish.hu/termek/italica-exxxellence-f200-spicc-bot-6mt/Bevallom hogy legjobb horgaszelmenyeimet ez a bot adta:
https://www.eurostar.hu/botok/spicc-bot/e2209300/eurostar-d-max-fuegos-tele-pole-3mEtetoanyagban nekem a tiszan a Maros Mix Dever kevereke valt be jottek ra a deverek ezerrel. De hat ez kb 100 evvel ezelott volt .
- Árad -
-
saen
veterán
válasz horcsog #92835 üzenetére
Jaaa, itt végig a harcifékről ment a diskurzus, szerintem Steady-nek is az van.
A sima elsőfékesekből van rengeteg féle, akkor felejtsd el amit mondtam
Egyébként sok mai orsó nagyon jó szerintem, legalábbis a felsőbb kategóriában. Az új elsőfékes Stradic is több fejlesztést megkapott a magasabb kategóriából. Az olcsóbb kategória butul igazából ahol mindenáron tartani kell az olcsó árat. Na ott pörög a spórolás rendesen. Drágább orsóknál inkább a súly amit tartani kell, mert sok pénzért nehéz orsót ma már nem lehet eladni.
Beastmaster bot széria pedig már nem létezik
-
Steady74
Topikgazda
válasz lakisoft #92834 üzenetére
hello itt is
Matchbottal kapcsolatban nekem kettővel van saját, vizes tapasztalatom az Italica Aria 2-6 és a 4-12 g-ossal, amik frissek. Az előbbi egy takony bot, nagyon lágy, nagyobb, 14+ úszóval lehet meghúzni dobáshoz, az utóbbival tavaly horgásztam Dömetavon, szépen dolgozott a 2-es ponty alatt. Nem olcsó kategória. Volt a kezemben szárazon Milo matchbot vagy három, egy barátomnak hoztam Szilárdtól, bitang botok, valami V3 volt az egyik. Iszonyat erő volt benne annak ellenére, hogy viszonylag lágy volt az eleje. Olcsóbb ársávban szerintem a Nevis botok nagyon jók, most nem tudom lesz-e rá bf valahol. Spiccbotra meg az Italica F200 pontyokra is jó, Milo-nak vannak jó botjai, de azok is drágák nagyon. Vannak a kínai spiccbotok, nekem is van 4, amikor 6m-ben olyanok mint az ostor viszont a 2-3 kg-os pontyot meg tudod fogni velük, keszegre meg esélytelen annyira lassú. Tisza-feederre nincs ötletem, de gyanítom egy MH feeder oda elég lehet.
-
horcsog
tag
Nem harcifékesre mondom. Látom te abból akarsz beszerezni. A normál fékkel szerelt pergetőorsókra gondoltam. Harcifékesem nekem sose volt semmilyen típusból valahogy nem láttam szükségét. Beállítom a féket ahhoz ritkán kell hozzányúlnom pergetésnél. Ahhoz már nagyon komoly hal kell hozzá kelljen nyúlnom ha jó volt az eredeti beállítás. Más példa arra mit is akarok mondani de jellemző pl nekem van beastmaster pergetőbotom régi szériás BX-es. Szerintem az a bot ma kapható sokkal drágább pergetőbotokat is agyonverne. Annyira eltaláltak rajta mindent. Relatív olcsó árkategóriában. Kettő mai beastmasterért se adnám oda. A nem túl ideális súlyú méretű csalikkal is annyira érezni a mozgását a csalinak egyszerűen tökéletes vsz. Nem kell 300.000-es pergetőbot bőven tud mindent ami nekem kell. Persze ez megint ilyen egyéni hóbort de valami van azért benne. Más gyártóknál pl vannak a régi banaxok 7000 -esek és vannak a mai koós féle banaxok amik arra épülnek. Az is egy olyan orsó amit nagyon eltaláltak a régit relatív olcsó árkategóriában. Közelében nincs az új . Sőt lehet ma sokkal magasabb árkategóriás orsók se. Szóval régen minden jobb volt szokásos szöveg, de valami van benne vsz.
[ Szerkesztve ]
-
lakisoft
veterán
De rég jártam erre. Sziasztok.
Fel hagytam egy időre a horgászattal most újra kezdek kedvet kapni. Két vonalon szeretnék elindulni. Első elképzelés match/spicc telepített tavon, a másik feeder folyóvizen (Tisza) csak keszegekre. Kérlek ajánljatok nekem hozzá megfelelő bot/orsó kombókat és utána meg zsinór/végszerelék stb. stb.Üdv Steady74 itt is
[ Szerkesztve ]
- Árad -
-
saen
veterán
válasz horcsog #92832 üzenetére
Stradic után már nincs lépcső, mert a magasabb kategória már eltűnt. Volt régen Twin Power meg Aspire is, de ezek már a múlté, legalábbis harcifékes orsókban.
Egyébként harcifékesben mindig is 4000-es volt a legnagyobb és nem volt 6 feletti áttetel, legalábbis én nem tudok ilyenről. Ma már csak 4 féle harcifékes orsót gyárt shimano, kétféle stradic, super és sahara. Nem lepődnék meg ha ez a szám tovább csökkenne... -
horcsog
tag
Vagy mi a stradic után a következő lépcső biomaster nem a legjobb példa, twin power inkább. Nem vagyok benne biztos a mai forgalmazott széria twin powerből bírna annyit pergetésben mint a 20 évvel ezelőtt eladott eleve alacsonyabb árkategóriás stradic netán symetre. Persze ez csak feltételezés mert ez max évtizedek alatt derülne ki jó esetben, ha évek alatt kiderülne baj van. Az biztos pl az US baitrunner 6500 -mat se cserélném le egy mai boltban kapható vadi új US baitrunner 12000-re. Hiába az egyik 0 km a másik 20 éves. Elnyűhetetlen orsó harcsázásban is , és a mainál nem tennék rá azért nagy lóvét ugyanazt kibírná biztos jó az is de annyira tartós e azt nem tudom. Az is lehet ezek csak ilyen előítéletek és az új még többet kibír majd azért én maradok a réginél.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz Steady74 #92829 üzenetére
Az nagyon jó. Ha eladó lesz szólj légyszíves. Ha netán lenne ilyenből nagyobb méret is 5000, 6000-es érdekes lehet. Csak ha valamelyik fiókodban találsz egy ilyet arra az esetre mondom. Gondolom csak ez az FB széria lehet ami neked van mert akörüli évjárat. Helyedben én azzal pergetnék. Majdnem megfogja magától a halat olyan jó műszer.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
Vannak még ezek a különböző áttételűek. 6 feletti áttétel ilyen olyan betűkódokkal. Azt hittem abból is mindig jönnek újabbak. Nekem az a régi fb széria mindent tud amire szükségem van. Nem kell könnyebb és gyorsabb főleg nem kell. Még amik nagyon tetszek régi symetre széria FD talán de nem esküszöm meg rá. Az a stradicnál olcsóbb de majdnem olyan jó cucc pergetéshez vsz . Tartok tőle mai sokkal magasabb kategóriás shimano se bírna annyit biomaster nem akarom mondani stella mert azért durva lenne ha nem bírna annyit. De azon se lepődnék meg.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz Steady74 #92826 üzenetére
Ohh az nagyon jó. Ha esetleg eladó lesz engem érdekelhet. Egyébként a legjobbak azok amik matchezéshez voltak csak használva. Az a baj amivel pergettek látatlanban akármilyen állapotban lehet . De matchezéssel és ilyen finom szerkós pecákkal ezt szerintem nem lehet tönkretenni soha kb. Fonott zsinóros pergetésnél ha vaddisznók kezében van akkor még ezt is képesek tönkretenni. Úgyhogy a tiédek értékesebbek , megtartanám a helyedben még jól jöhet az a csukázásoknál is pl vagy bármilyen pergetésnél .
[ Szerkesztve ]
-
-
horcsog
tag
válasz Steady74 #92814 üzenetére
Milyen méretűek és melyik széria? Csak úgy tapogatózok hátha eladod és pont olyan méret és széria ami jól jönne. Nekem van egy 4000-es fb szériából az is kb ez a huszonkét év körüli . Nem cserélném egy mai szériára még ráfizetéssel se a vadi új széria + lóvé = 22 évesre se cserélném . Eleinte a dupla hajtókar furcsa volt de annyira megszoktam, csak pergetek vele. De azért ha eladnád ne fogd vissza magad .
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Kocsiba be, ablakot le, könyököt ki...
-
K_Gabor
tag
#92812 Zoli bácsi: Köszi a tippeket. Hétvégét még megvárom a pecaplápza bf miatt. Sokat nem várok tőle, de meglátjuk, aztán rendelés. Azt az alis csodát kíváncsiságból lehet bepróbálom bónusznak, ha más nem unokaöcsémnek odaadom ajándékba. Következő 1-2 hétben be kell zsákolni a cuccokat, mert hamarosan szabi.
#92813 saen: Ugyanez itt is. Gyerekként néztem a nagy horgász szomszéd fószert a gyorsfékes cuccával, tegnap meg megint belefutottam a shimano shara-ba és csorgott a nyálam, hogy na még egy ilyet is kéne...
Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
saen
veterán
Egyébként érdekes ez az orsó divat, abszolút a gyorsfékes orsók a "menők" mostanában. Ennek ellenére elkezdtem nosztalgiázni és eszembe jutott, hogy gyerekkoromban a harcifékes orsókért voltam oda, ezek már totál kifelé mennek. Most azon gondolkozom, hogy veszek egyet mielőtt végképp eltűnnek. Szükségem nincs rá igazán, de most vágyok rá
-
Zoli bácsi
őstag
válasz K_Gabor #92810 üzenetére
Szerintem a nyeletős orsók mennek ki a divatból, az egyszerűség miatt a gyorsfékes orsó lett a divat. Nem rossz a Döme LCS5500, ha nem kell távdobó, csigás dobemelésű orsó, a sima Master Carp LCS pro is megfelel. Tartós szerkezetek, Spro alapokon. Nekem egy gondom van velük, mi a fenének kell pirosra festeni, egy szezon után már itt-ott megy le a festék, pláne az éleken.
A keret kimaxolása esetén ezt ajánlanám, van hatezres is: [link]
Ha Ali játszik, a felkapott WPE gyártótól egy BF akciós nyeletős: [link]
Ha nem feltétel a csigás dobemelés, meg nem kell kerek zsinórklipsz, akkor ott a nagy ikon, az Okuma Longbow. Bár állítólag ez sem a régi. Régen minden jobb volt.....Hermanyi is.
Bothoz annyit, láttam Pecapláza elő BF akciójában 27 ezerért Benzár Concourse Feedert, azt hiszem a 330-ast, de szerintem ennyit megér. Jelenleg nem tudok belépni, de esélyes hogy a végleges akcióba is beteszik, ha marad...
Amúgy a véleményem szerint ez ugyanaz a blank, más néven: [link]
Ha 3,3m-ből jó a két részes akkor: [link] Úgy nézem nem nagyon van most sehol ez a botcsalád.
Szerk: Alis linket javítottam, lemaradt először az eleje.[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz lumpy92 #92807 üzenetére
Dunán könnyebb megfogni pergetve. Ott a kőruganyok mögött nem az iszaptengerben hanem ahol a víz még kicsit áramlik. Ruganytól függ mennyire van feliszapolódva van ahol teljesen a partnál is jó még.
Ilyen helyen elég egy körforgót megtartani minimális sebességgel húzni a víz alsó 1/3-ban. Vagy egy támolygót sokszor csak botvégről emelgetni (ha elég hosszú hozzá a pergetőbot 1,8-as és hasonló félbotokkal nyújtózkodni kell nagyon) . Így végigmész egy kis rugany folyással ellentétes oldalán jó esetben 4-5 csuka minimum. Egy kis semmi ruganyon. Egy nagy ruganyon nem tudom mennyi de azokon sokszor olyan meredek részek vannak veszélyes lemászni a vízig az oldalán nem ér annyit egy csuka . Vízállásfüggő persze. Gumival is lehet ezeken a helyeken. Elég azt is emelgetni sokszor botvégről . Csak amikor beljebb húzódik télen a kishal akkor a csuka is, inkább ősszel jó pályák ezek .
[ Szerkesztve ]
-
K_Gabor
tag
Feederhez mostanában mi az ajánlott nyeletőfékes orsó kb max 30k-s kerettel, ha egyáltalán van értelme ilyen áron ezeknek?
Néztem döme lcs5500-tól kezdve daiwa gs-en át shimano baitrunnereket meg mindent is, de kissé el vagyok veszve.Illetve keresgéltem alternatívákat a czero excite 360/90g-os bothoz. Van esetleg hasonló paraméterekkel rendelkező shimano aero x1/x3-mal valakinek tapasztalata?
Jelenleg az említett excite, shimano x1( esetleg x3, de ez már más árkategória) vagy döme fine max 360m hármas valamelyikén gondolkodom a meglévő excite 390/150-es bot mellé bővítésnek a finomabb irányba.[ Szerkesztve ]
Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei
-
horcsog
tag
válasz lumpy92 #92807 üzenetére
Nincs mit. Sárgával én télen olyannal már fogtam nem egy kettőt ami az egész hal sárga de ez a nem fényes fajta hanem teljesen matt piszkossárga szín sötétsárga vagy nem tudom hogyan mondjam. Nagyon tiszta vízben pl Szálkán ott azért is nehéz pálya csukára mert nagyon tiszta a víz nem csak télen. Néha nyáron is van úgy 1 méternél mélyebbre lelátok csónakból. Ott csukát se olyan könnyű becsapni pergetve. Látom az emberek dobálóznak de nem sokszor fognak . Pedig lehet azért pergetve sőt néha sokat is fogni ott , régen sokat dobáltam rá én is partról. De nehéz pálya ezért mert nagyon letisztult és ahogy hűl a víz még nagyobb az átlátszósága.
Ilyen helyen napos időben naplemente és utána amíg besötétedik az sokszor nyerő csukára és olyankor ha nem is eszik annyira megjön az étvágya.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz lumpy92 #92804 üzenetére
Ha van duplafarkú twistered nem baj ha nagyobb fajta, de variálhatsz is a méretekkel és a dupla és szimplával. Ha napos idő akkor matt legyen az is a színe is. Azok egész lassú behúzásnál is nagyon jól mozognak nagyon veretnek. Ha picit raksz akkor a bugyli csukák közül több fogja megtámadni valószínű de azért meg kell próbálni. Lehet lassú húzás kell neki főleg ha ilyen napos időben nem nagyon eszik. Jobb azért a ködös borús pergetni letisztult vízben csukára is.
-
horcsog
tag
válasz lumpy92 #92804 üzenetére
Fényes a forgókapocs. Ha jól látom ezüstszínű. Ilyen napos időben letisztult vízben nem ideális. Lecserélném bronzszínűre vagy feketére. A gumihal színe nem tudom mennyire csillogó az a flitter ami benne van. Ilyen napsütésben tiszta víznél valami természetes vörös , piros szín flitter nélkül és ha kombinált szín akkor piros fehér úgy a piros a több inkább benne és a fehér se hófehér inkább piszkosfehér matt színű. Az se baj ha a piros nem ez a nagyon rikítós piros hanem olyan sötétvörös mattabb színű. Kb ezeket változtatnám. Még a horgot pár mérettel növelném az öblét minimum és a szárhosszát is egy kicsivel. Mondjuk a horog méret a kapást nem befolyásolja, kivéve ha az is csillogós de az bronzosnak néz ki a képen.
Ha a csali rendben akkor a bevontatás mélysége , sebessége a helyek, sokszor ilyenkor már kicsit a mélyebb részek felé húzódik a csuka is. De ha valahol látsz sok kishalat mozogni ott biztos, hogy lesz csuka ilyenkor .
-
hermanyi
addikt
válasz Zoli bácsi #92801 üzenetére
Hogy a viharba nem olvasnám .
Most írjam ,hogy büszke vagyok rád ?Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
BlackmMmDog
aktív tag
-
Zoli bácsi
őstag
Pecapláza BF.... Évek óta az első alkalom, hogy semmit nem rendeltem. Itt van Hermanyi mester, tetszik olvasni? SEMMIT nem rendeltem.
Az újságos kuponokat úgy engedi beváltani, hogy 10e. forintos vásárlásonként egy kupont.
Inkább kidobom őket, drágább mint máshol minden. Meg nem is kell igazából semmi.
Szomorú vagyok, hogy kedvenc kék boltotok ( ) akcióját senki nem linkelte. Haldorádó BF: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest