- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93199 üzenetére
Nagyon köszönöm de nem fogadhatom el. Tedd el és még később ez bármikor pergetésre. Vagy ha egyszer fenekezni akarsz süllőre vagy harcsára a Dunán visszaforgókban. Hátha megunod a pergetést .
Arra is nagyon jó mert ez a nem sérülékeny fajta karbon hozzákoccan egy fűszál és tönkrement .
Most eszembe jutott a múltkor egy yamaha elektromos motort akartak nekem ajándékozni. Rhinom van 54 -es és veterán , és csónakkikötőben szóba került és mondja a srác itt egy nem tudom milyen yamaha vadi új szinte elektromos motor valami gyári hiba miatt 2x visszaküldte garanciában és még mindig rossz. Nekem adja ajándékba és megjavítom.
Azt se fogadtam el, de nagyon meglepődtem mert 150 vagy ki tudja már mennyi egy ilyen yamaha. Új motor valami elektronikai problémája volt biztos meg lehetett volna csinálni.
Köszi tényleg értékelem . -
törölt tag
válasz
lbandi777 #93187 üzenetére
Köszönöm, nagyon értékelem gesztusod, de nem fogadhatom el. Ez egy érték .
Első szériás beastmaster az egy legenda ne hülyéskedj.Szerintem így is ha cserélt gyűrű 30-ért úgy megveszik tőled , hogy még fel se raktad a hirdetést . Keresett bot szerintem, főleg ha dunai , harcsás fórumokban felrakod.
Tudnám használni , de megvenni nem akarom mert 2,70-et keresek van 3m 50-100-asom és 3m 75 grammosom pergetőbotom is.Ingyen meg nem fogadom el amikor tudom , hogy minimum 30-at ér de annyiért is ingyen van. Vétek a szekrényben pihentetni. A Pón soha nem tennéd tönkre ezt a botot nem itthoni halakkal .
-
-
-
lbandi777
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
válasz
hermanyi #93182 üzenetére
Silverado nagyon jó bot,de szerintem gumizni nem elég feszes.Ha én is ajánlhatok nézz meg 1 rtb fortezzát,vagy egy hearty rise darak soul-t vagy Evolution 3-at.Dark soul van nekem azt meg is tudom mutatni,mondjuk én abból a 20-90 grammosat vettem az szerintem kemény neked,de támpontnak jó lehet.
-
lbandi777
aktív tag
válasz
#13935616 #93183 üzenetére
[kép] [kép]
Sajnos ilyen botban nem tudok segíteni. De ha elfogadod elküldök neked egy 3 méteres 50-100-as beastmater-t a hőskorból.Nem túl szép és azthiszem a spicc gyűrű is cserélve volt ,illetve ő is volt velem a Pó folyón de szerkezetileg rendben van.Én már nem használom. Természetesen ingyen ha nem sértelek meg. -
hermanyi
addikt
válasz
#13935616 #93183 üzenetére
én nem voblerezek meg semmi ilyen olyan . 25-35 fej max 9cm es gumi. És a vertik 12-27g ig .
Módszer tanulmány eldobom lekoppan gyorsban beletekerek 1 et 2 öt és várom ,hogy ismét lekoppan .
A mostani botom nagyon jó de nem a Nagydunára . kisebb csalik vagy állóvízre tökéletes, mint ahogy Nagydunán is az öblökbe . Ugye nagydunánál azért a sodrást is bele kell számolni . És ezért kell az uj pálca . -
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Édesapámnak születésnapjára gondoltam adni egy ajándékkártyát valamelyik horgászbolthoz. Tudtok segíteni, ajánlani?
-
törölt tag
válasz
Nekem van egy olyan előnyöm 200 grammos teleszkópos cormoran bottal kezdtem pergetni. Azon használtam 0,22-es monofil zsinórt is, ami aztán totál nincs összhangban. Ezzel évekig pergettem nem is olyan keveset, különböző vastagságú monofilokkal. Jókat pecáztam vele.
Ehhez a csúcs pergető eszközhöz képest amivel dobtam körömvillantókat is mindennel jól lehet érezni a pergetést.
Ilyen indulással minden pergetőbot a nem is hozzávaló csalival használható valamire .
Egyébként viccen kívül nem volt olyan rossz az a teleszkópos bot pergetni tök jól lehetett vele érezni a különböző csalikat 2,70-es ideális hossz és finom volt fárasztásnál is 200 grammhoz képest. 0,22 monofillal is fogtam vele csukákat.
Bármit választasz ennél valószínű jobb lesz azért. Nem kell azért annyira túlmisztifikálni ezt a pergető műfajt , nem ahhoz a módszerhez legideálisabb bottal is jókat lehet pecázni vsz. Főleg ha van kapás is. -
törölt tag
válasz
Nem használtam soha rakósbotot. Vsz a pergetőbot választék és maga a műfaj mint pergetés minimum vagy még inkább sokféle . Eleve nagyobb "dobósúly" tartomány . Ahány ember annyiféle bot jöhet be neki, és ahány módszer a sügerezéstől a tengeri pecáig annyiféle bot és minden halfajon belül sokféle gyártó és más típusú botok.
Ráadásul csak horgászat közben derül ki igazán milyen is az bot , és tényleg olyan e ami neked kellene. Kísérletezni meg elég drága még az alapcuccokkal is , de prémium nem is tudom milyen árak vannak nem követem nem nézelődök abban a kategóriában.
Ami nekem tök jó arra te lehet azt mondanád ez pocsék és fordítva.
Szóval még tanácsot is nehéz kérni bárkitől. Amire én azt mondom finom csukázó másnak az durva harcsázó és így tovább.
-
hermanyi
addikt
válasz
#13935616 #93181 üzenetére
Voltam ma ben Waltera botokat tapogatni . Nem kellene mert fájni fog de nagyon
Az ajánlott miatt mentem be , REIVA ESCAPE SPINNING 235H 15-45G .
Egyik kezemben ez a másikban a saját REIVA FINEMASTER SPINNING 2,29 7-28GR van különbség bőven ,bár a bot építés is teljesen más filozófia, tudom a dobó tartomány miatt is mást mutat de akkor is . Rázogatom ezt rázogatom azt . Közben kezembe nyomják ezt meg azt ,hogy ezeket is nézzem meg ( megörülök ) mert ezek is jók lehetnek az elvárásaimnak. Végül hoznak egy GRAPHITELEADER TIRO 24GTIRC-762MH CAST FAST 2.29m 9-38gr-ot és egy silveradot teljes a képzavar
Silverado nagyon tetszikŐszintén a tököm teli ,hogy ennyi féle van már ezekből is
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93177 üzenetére
Ha már pergetőbotok szóba kerültek. Amire vágynék egy BX-es Beastmaster 2,70-es hosszban 50-100 grammosra. Nekem 3 méteresem a 20-50-es és 3 méteres hosszban látok néha eladó 50-100-ast. De 2,70-es véletlenül se. Ez jobban izgalomba hoz mint a Gégény féle extra pálcák.
Egész jó árakon vannak ezek néha olyan állapotban tip top de véletlenül se 2,70-es. Hát ha valami pergetőbotot még vennék ami van az is bőven elég akkor az egy ilyen . Kíváncsi vagyok az 50-100 -asra mert a 20-50 -es egyszerűen tökéletes fárasztani nem kell a fékhez nyúlni ugrálhat rajta a hal rövid zsinóron bot úgy dolgozik ahogy kell. Elég feszes ahhoz ami nekem kell pergetéshez, de nem is túl feszes. Olyan erő van benne még 20-50 grammban is jobb nem kell 1 kilós süllőt is élvezet vele de nagyobb halaknál is bőven van még benne erőtartalék . Pont nekem való eszköz ha az 50-100-as is ilyen akkor 30-40-et amiért ezeket árulják ajándék lenne. Olyat ami csak a szekrényben állt . Ezekre a nagyon kihegyezett csúcskarbon pálcákra nem igazán vágyom.
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93177 üzenetére
Idén olyan piciket is fogtam többet ami nem volt jellemző ez szinte törpeharcsa méret nadályra úszóssal . Fenekezni nem lehet nadállyal törp miatt. Úszózni meg a kis szürkék miatt nem lehetett. Abba is hagytam a nadályozást amikor 3-4. ilyen jött . Megsebezni ezeket a kicsiket nagy 10/0-ás horgot begyűrték alig fért a szájába a horog.
Nem lehetett ez miatt nadályozni mert többször volt látszott egy ilyen kicsi próbálkozik . Pedig jó volt nadállyal a peca nyáron jöttek szebbek egyszer csak ezek megindultak. Nem is tudom 1 vagy 2 nyarasok lehettek ezek de rengeteg volt. Mikor az elsőt megfogtam azt hittem törpeharcsa amíg kiért. Innen a 100 kilósok környéke a Pón az nagy ugrás túl nagy eltérés.
-
törölt tag
Galervin 93: Az brutál lehetett. Nekem a legnagyobb negyede ötöde lehetett a te csukádnak de kézzel kivenni nézegettem egy kicsit , aztán simán tarkóját át tudtam fogni jól elfárasztottam előtte. 8 -9 kilós már kézzel nem tudom menne e . Nincs nyitva merítő nálam pergetésnél mióta feltörték a csónakom nem tartok kint vinni pergetéshez nem viszek. Bajban lennék már sokkal kisebb mérettel mint a tiéd.
Ibandi777: Nem vonz igazán , túl tömény nekem ez a Pó , Ebrós gyors kapitális halak sorozata. Nem ehhez vagyok szokva.
Jön egy 8 kilós aztán 0 -zás ne gondoljam már kolbászból van a kerítés. Idén se fogtam 15-nél nagyobbat. Ezután hirtelen olyan fogások sorozata mint amit haverom produkál az túl nagy ugrás. Ilyen alapszintről csúcsra. Szép fokozatosan.
-
galervin93
addikt
Olasz harcsázás nagy buli, mondjuk hogy én az élő Pón nem voltam, hanem a Mincio tározón toltuk Mantova mellett. Meg azért iktattunk be feeder pecát a tározón és az élő folyón is (+ a rengeteg kis csatornán). Csuda jó élmény volt, nagyon szép halakat fogtunk. Életem legnagyobb csukáját ott fogtam, verte a 20 kilót, akkora szája volt, hogy a combom elnyelte volna.
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93165 üzenetére
Szóval egy nap után én kb kidőlnék ettől még 20 évvel ezelőtt is nem most. Akármekkora harcsákat lehet fogni .
Akkor hazajön és a 30-40 grammos jigekkel a Póra összerakott harcsázó cuccal megfogja a tavon a süllőt partról messzire dobja a gumit. Na ettől is kidőltem mikor én ezt először beszélgetésben hallottam sok éve . Nem egy szokványos módszer talán a jigezésre. Dunán oké így de tavon ahol a finnyás süllő. Jó ezek ilyen bizonyos helyeken bizonyos időben nem nyáron a déli napsütésben bárhol.
De akkor is csak érdekességképpen mondom ilyen is van.
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93165 üzenetére
Kb ő is 20 éve járhat le. Már jó ideje van lent háza Pó mellett. Nem kell így csónakot vinni azt ott tartja. Akkor megy le ha olyan a vízállás és időjárás ami a legjobb . Akkor aztán harcsázás , 0-24 pergetés , kuttyogatás szakítózsinórozás végkimerülésig . Csónakban szokott sokszor aludni kinn a vízen valahol kiköt közben botok bent akkor kapás ébresztő. Ez egy kemény meló mondjuk egy héten keresztül így nyomni.
Szeretek én is pecázni , de az nagyon csak pecázgatás ehhez képest amit én művelek. Mondta volt már olyan vitt le embereket és nem bírták a tempót . Közben nagy halakat fáraszt fél órás kemény fárasztások. Ha sok kapás van akkor újra és újra. Halakat megpucolni . Akkor a hosszú utazás oda vissza. Jó kis kalandtúra és nem unja meg szóval igazi elvetemültről van szó. Hazajön akkor itthon is horgászik a változatosság kedvéért.
-
hermanyi
addikt
válasz
galervin93 #93169 üzenetére
nekem idén is csak állami volt kiváltva . Jövőre viszont sztem lesz Nagy dunai területi azt kéz csók . De lehet az se csak az állami marad azt napijegyezek . 3000/ alkalom jelenleg
-
galervin93
addikt
válasz
Grillo #93167 üzenetére
Asszony asszondta, hogyha kő akkor gagyi szvarovszkit haza ne hozzak, csak gyémánt jöhet szóba.
hermanyi
Én most próbálom visszafogni a pecára költekezést, ahogy állnak a dolgok még abban sem vagyok biztos, hogy jövőre érdemes-e egyáltalán kiváltanom az országos jegyet. Házvásárlás, költözés meg mindenféle dolgok vannak tervbe véve, aztán gyanús hogy a peca lesz a legkisebb bajom. -
hermanyi
addikt
válasz
galervin93 #93166 üzenetére
ha most lenne egy fél millát el tudnék én is költeni egy bot orsó párosra . de nem baj majd jövő karácsonyra vagy balin szezonra megpróbálom meglepni magam vele
Amin sokat gondolkoznék ,hogy a stela 3 avagy 4000 res legyen . valamiért a 4000 felé húz a szívem -
Grillo
őstag
válasz
galervin93 #93166 üzenetére
Azért ennyi pénzért lehetne belőle rózsaszín is, meg esetleg kis felárért szvarovszkis kiadás.
-
galervin93
addikt
válasz
hermanyi #93159 üzenetére
Továbbá ami probléma még, hogy sokan keverik az akciót és a dobósúlyt. Pl. egy extra fast pálca is lehet UL, meg egy medium bot is mondjuk 50 gramm dobósúlyú.
Pedig benne van a nevükben is - az egyik az akció(görbé)t, a másik meg az eldobható súlyt jelöli. Tegyük hozzá valószínűleg ebben a gyártók is ludasak, mert amikor ráírják hogy "heavy feeder", az instant 150 gramm dobósúly. Egyszeri júzer meg egyből odateszi az egyenlőségjelet.Én tegnapi pecát PE 0.3 madzaggal és 16-os monoval toltam. Ilyen apróságokra 1-2 kilóig tök patent. És hol van ez még az igazi UL-től meg az XUL meg mittudomén cuccoktól, 10-es mono előke meg ilyenek.
BlackFridaykor hirtelen felindulásból rendeltem egy ilyen tekerőt, most vettem át. Egész ügyes, és pótdobos, vannak még csodák.
Cuki arany-fekete
megy majd a rózsaszín bothoz. Most azon agyalok, hogy kellene valami botot is venni hozzá, de még nem győztem meg magam... -
lbandi777
aktív tag
válasz
#13935616 #93164 üzenetére
Akkor kezet foghatnak az én barátommal is ,gyakorlatilag ebből élt 20 éven keresztül nem is rosszul. De ugye aki ennyi időt tölt a vízen azt semmiféle szakirodalom nem pótolja.Szoktam is neki mondani hogy neked nem kell jó cucc elég egy seprűnyél, azzal is megfogod.Csak tudni kell mikor és hol pecázz az már félsiker.Hozzáteszem nyáron is itt helyben többet fog mindenféle radar nélkül mint a csiliárdos monitorokkal felszerelt "divat" horgászok.
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93163 üzenetére
Nekem is van egy Pón pecázó haverom aktív a Pón most is. Ő itthon 0,28 Berkley whiplash-al szokott süllőzni. Tavakon is.
Már mondtam neki egy párszor, hogy előbb utóbb ráfogják gereblyézik ilyen cuccal meglátják süllőzik télen pl. Egy nagy halfarkas. Vidra nem tesz akkora kár a halállományban meg a kárókatona. Azt látnod kellene mekkora fejeket rak tavon a gumicsalihoz partról pecázva. Mennyi süllőt fog így. Azt az újságban kellene mutogatni olyanoknak aki 0,15 0,16 közötti különbségen finom meg nem finom gondolkodnak. Azon, hogy 1 grammal nagyobb fejet tegyen vagy kisebbet. Hanyatt esek én is tőle amit csinál pedig én se az UL műfajban nyomom.
Hozzá kell tenni ő azért nagyon tud pergetni nem javasolnám ezzel kezdeni a süllőzést nem azért mondom. -
lbandi777
aktív tag
válasz
#13935616 #93162 üzenetére
Van egy kedves pecás barátom ,ő pont úgy gondolkodik ahogy te.Hozzáteszem van mögötte 20 év Pó peca.Ha lemegyünk pergetni és a "finom"cuccot hozza akkor az 20-as dragon fonott + 90 grammos bot.A mottó " bármi jöhet legyen esélyem" A múltkor lehívtam pergetni mert találtam egy jó helyet .Én minden dobásra vagy fogtam valamit kisebb süllő ,köves ,balin,ponty,keszeg,vagy volt ütés akár több is egy dobásból.De csak a 1.5- es fekete tantát ették.Ő persze hozta a jól bevált 7.5 centis zöld gumit semmit nem fogott ütése sem volt.Odaadtam neki a buzera botomat 1-10 gramm "japán pe 0.3-as zsinór " 20 as fluorocarbon előke 2 gramm chebu tanta kombót .Egyből fogott kB.10 perc alatt egy méretes süllőt, egy 45 centis csukát meg egy kövest.Viszont az is igaz hogy nyáron megfogja szinte mindig azokat a termetesebb harcsákat amiket akaszt elég jó aránnyal.
-
törölt tag
válasz
lbandi777 #93160 üzenetére
Van egy leírás róla face-n 5-8 kilós halakat hogyan lehet vele cibálni . MH verzió 38 grammos , abban a leírásban még 40 grammosként emlegeti. Végül is írhat rá bármit , ugyanaz mint a zsinóroknál kézbe véve , és használva , tesztelve derül ki mit is tud mire való. 10-40 és 10-40 között ég és föld lehet még a prémium bot kategóriában is gondolom.
Egyik feszesebb másik taknyosabb stb. Milyen erő is van abban a botban ha meg kell cibálni rendesen . Jó kis cucc lehet de nekem túl kifinomult ez az eszköz.
+ nekem a pergetés is csak egy módszer a többi között, nem csak pergetek. Egész ősszel szinte csak úszóztam harcsára azért is furcsa most mi ez a könnyű súly a kezemben az 50 grammos bot és 40-es orsó.
Pillekönnyű kis játékszerek. Zsinór 0,19 mm a 76-os után 100-as előkével. Egyébként arra is jött süllő 100 -as előkére és még mennyi megpróbálta megenni a tenyeres halat 1-2 x rendesen szivattak süllők is csukák is . Kapásból már látszott ahogy merült úszó nem vszínű harcsa . 100-as előke 10/0-ás horog nem nagyon zavarta őket.
-
törölt tag
válasz
hermanyi #93159 üzenetére
Nem valók nekem ezek a sensokraft és hasonló kifinomult eszközök.
Jók nekem ezek a régi stílusú dolgok.
Nem szeretem beleszakítani a műcsalit se a kilós süllőkbe feleslegesen. Így is néha néha főleg tapogatásnál előfordul . + én elsősorban harcsa után érdeklődök és a süllő járulékos dolog. Kivéve télen. Mostanra van ez így, vagy az utóbbi években egyre inkább kóstolgatom a harcsázó műfajt. Furcsa is most nekem süllőre pergetni télen. Az 1000 grammos botokkal úszózás és hasonlók után . Kézbe venni egy durung 50 grammos pergetőbotot.
Régen is mikor süllőztem tavakon 0,19 power pro az nagy kedvenc volt. Hozzáteszem azt is én sokat tapogattam is ezekkel az eszközökkel. Ma is még ha éppen ahhoz van kedvem. 100 grammos bot a Dunán wobblerezni egyébként csali kérdés is pl mert vannak olyan wobblerjeim amivel sok süllőt fogtam és a 100 grammos botot igencsak görbítik visszaforgó szélén. Pedig nem tengeri csalik . 9 centis és hasonló eszközöknél . Jó a zsinór is combos rajta ahogy írtam abba is belekap a sodrás.
-
hermanyi
addikt
Én rájöttem a stílusodra
Te nem szeretnél halat veszíteni horogról szakitás miatt.
A botjaid at nem ismerem ,de szerintem azért használsz és vannak a nagyobb dobok nálad mert mondjuk nem extra vagy ultra fast botokat használsz hanem mondjuk Mediumot . És a feszességet a dobó növelésével kompenzálod . Ezért használsz (szerintem ) vastagabb kanócokat is ,hogy meglegyen az összhang .
Szerintem egy 100g os bot nem kell 30 as fej 4" gumihoz arra bőségesen elég egy 30-40-50g os pálca Ultra vagy Extra Fast ( az én Reivam 27g ja már nagyon határ ehhez ) . Ha elég feszes pálca akkor a csali megindítása is sokkal egyszerűbb dinamikusabb, igaz ha ez egy 100g os bottal is kb ugyan olyan ,csak a fárasztási élményt rontja (szerintem jelentősen) .
Nem is tudom melyik pergetős videoban láttam hallottam ,hogy nem a profi versenyzőknek kell a profi bot , hanem a kezdőknek közép haladóknak. Mert a Profi pár dobás után rá áll a jó csalivezetésre egy közepes pálcával is , de egy kezdőnek rengeteget segít egy nagyon jó pálca a visszajelzéseivel. -
törölt tag
válasz
rtrace #93153 üzenetére
Igen zárjuk mert vszínű abból adódott a sok keveredés részben, hogy én állandóan csak a mm-el foglalkoztam. Te meg a PE-vel. Megszokás nálam mindent lefordítok erre a 0,10 , 0,15, 0,20 stb a PE-t is ,hogy az kb milyen vastagságnak felel meg. Hallok egy ilyen 0,10 mm csukára 40-50 grammos boton akkor szemem elkerekedik, nem a PE-t néztem esetleg azon a 0,10-mm-en. Azért megnézném legalább a húzós mérlegen mielőtt bármit elhiszek rajta teszem hozzá zárójelbe.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93153 üzenetére
Ezt a videót mondom. Hozzátéve azt én ennél a Dunán csak vastagabbat használok süllőpergetéshez , pontosítva süllő wobblerezéshez is meg másféle süllőhorgászathoz is. Mármint ráírt 0,16-nál vastagabbat. Hozzátéve még én nem rakok elé koptatót. Nem teszek fluoro 50-60-as és még vastagabbat elé süllő dunai wobblerezésnél ami összemosódik a harcsawobblerezéssel sose tudod melyik jön.
Az 50 grammos beastmasteren 0,19 power pro fluoro nélkül direktben, és 100 grammoson megy a 0,23-as power pro direktben fluoro nélkül. Wobblerezésnél süllőre is. Ott a pótdob is ha kell nyúlni még a keményebb dolgokhoz, van 100- 200 grammos bot éppen ha ahhoz kell nyúlni de az annyira brutál játékos a 200 grammosban is egy kemény eszköz az elkéri 0,28 környékét zsinórban. Természetesen az is direktben megy. Ezek már ilyen stílusbeli dolgok is meg tapasztalat. Amíg valami rendes harcsa el nem koptatja még ezeket power prokat is koptató nélkül. Akkor legyőzőm az ellenérzést a koptatózsinórral vszínű.
0,23-as power prot reszelheti a fogain egy darabig, mielőtt elkoptatná úgyis akadót fog és eltépi a zsinórt.
De azért a dunai süllős wobblerezés 25 grammos finom bottal 16-os fonottal eléggé túlbiztosítottnak tűnik. Az felér az 50 grammos 0,19 -es power proval. Feltéve ha a 0,16 nem valami hulladék zsinór, gondolom nem az Dancsosinál.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93151 üzenetére
"Van ez a Dancsosi Miklós féle dunai süllős wobblerezés, Jadabo-nak videója nézd meg milyen erősségű zsinórt használ és milyen boton mennyire van túlbiztosítva."
Ezt mondod?
5-25g, PE#1.2. Mégegyszer, a Daiwa által is alkalmazott itthon megszokott rendszerben ez 0,16.
Mint korábban mondtam, ez még abban a tartományban van, amit indokolt esetben érdemesnek tartok csuka/süllő pergetésre. Vastag, túlbiztosított, de kifejezetten Dunára, partról nem irreális.A baj továbbra is az, hogy ha a korábban linkelt táblázat alapján ezt te 0,19-esre váltod át és ilyen méreteket ajánlgatsz, akkor nagy eséllyel nem ezt fogja megvenni a kérdező az -úgymond- hagyományos márkákból, hanem egy PE#2-eset. Ami viszont már mindenképp overkill, főleg ha egy Tisza holtágon pergetne.
De hiába mondom ezt el akárhányszor, akkor is két külön rendszert keverve mm-ben beszélsz tovább, úgyhogy szerintem is zárhatjuk.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93149 üzenetére
Ha a bot zsinór összhangot vitatod különböző erősségű botok más tól-ig határ zsinórban és még az extrém túlbiztosítás is ott van. Ezt az alapvetést vitatod akkor nagyon eltér a véleményünk annyira nehezen tudunk egyezségre jutni.
Abban egyetértünk amit ráírtak ezekre a fonottakra mm-ben annak a valósághoz nem biztos bármi köze van. Az is lehet itt a sok írásban nem figyeltem oda valamelyiknek a PE értékére csak a megadott 0,10 mm-re akkor elnézést ha ez okozta a fennforgást. De szerintem valamire 0,10 mm-t írnak akármilyen PE mellett és a ráírt súly is olyasmi mint az átlag 0,10mm -es vastagságban árult fonottakra írt dobósúly célszerű megmérni . Ha nincs is mérlegsúly egy akármilyen gagyi húzós horgászmérleg is megteszi. Rákötni egy kapcsot azzal a kötéssel amivel használja a polgár. Rátekerni valamire és meghúzni, ha 2 kiló körül szakad akkor az egy átlag 0,10 mm-es fonott akármilyen PE-t írtak rá. Ha 4-5 környékén szakad egy átlag 0,15 mm-es akármilyen mm-t vagy PE-t írtak rá. Nem egy laboratóriumi tudományos mérés de célnak megfelel. Ez azonnal eldönti milyen eszközről van szó akármit írtak rá.
Erősebbeket nagyobb kg-okat azok milyen zsinórhoz passzolnak kb nem is mondok mert az már itt a csukázásban is úgy tűnik extrém a fórumon még ez a vastagság vagy is.
Süllős téli pergetésnél erősebbet használok mint ami 4-5 kilónál szakad kapocs kötve. Emellett odafigyelek a kopásálláságára is nem egy össze vissza pattanós zsinórral nyomom. De ez már az én hívhatjuk túlbiztosításom és pergető stílusom. Másnak extrém is lehet. VAgy őrültség. Ez már ilyen egyéni pergetési hozzáállás kérdése is. Csukázás azért keményebb műfaj is lehet mint egy átlag téli süllőpergetés átlagos terepen mondjuk egy víztározón . Ott azért a 100 grammos botok is viszonylag sűrűn előkerülhetnek vsz. Nem csukázom már régóta komolyan mert a harcsa és a süllő érdekel igazán. De még süllőzésnél is előkerül nálam 100 grammos bot nem csukázásnál.
Ez megint sok mindennek a függvénye, benne a horgász pergetési stílusának is meg másnak is.
Zárjuk le a témát azt mondom. Mondj valamit és az az utolsó szó az ügyben.
-
törölt tag
A felszerelés összhangja a kiindulópont vsz. Ezen belül van egy tól-ig határ egy minimum, és egy ésszerű maximum amit persze extrém dolgok még felülírhatnak.
Van ez a Dancsosi Miklós féle dunai süllős wobblerezés, Jadabo-nak videója nézd meg milyen erősségű zsinórt használ és milyen boton mennyire van túlbiztosítva. Ebből már láttam itt olyan emberről van szó aki már látott ezt +azt a dunai pergetésben pl.
El is kezdtem odafigyelni milyen videói is vannak még ennek az embernek.
Bot zsinór összhang alap dolog, és nagyon más lehet az én 20-50 grammos régi szériás beastmasterem mint a te 5-21-es botod. Tól-ig határon belül mi az ésszerű még mi az extrém mi a finom ezek már nagyon sok mindentől függnek. Magától a horgásztól is hogyan képzeli el a pergetést.
Vsz az emberek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak süllőpergetésnél a zsinór finomságának. Ez is hosszú téma lehet.
Mondjuk egy Gégény se hiszem egy átlag téli süllőzésre egy átlag víztározon 0,10-es fonottal állna ki. Sacc ha finomkodik akkor 0,12-0,15mm.
Megnéztem Gégények ezt a csukás videóját amit kolléga említ a 25 grammos bottal. Az bot nem 25 grammos hanem 10-40 grammos. Ránézésre olyan kemény 0,20mm körüli fonottal se jönne zavarba csak így messziről ránézve egy videóban. De a ráírt dobósúly egy dolog mert nagyon nagy különbségek vannak bot és bot között azonos dobósúlyban.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93136 üzenetére
Nem, én nem a 100g-os botról beszéltem.
Hermanyi 0,10-es J-Braid-jére (PpenO Reiva zsinórja is ezt a méretezést használja) mondtad, hogy kevés, az általam ajánlott 0,148-asokra meg azt, hogy jó. Közben meg ez mind PE#0.8."Ugye azt te se vitatod az 42 grammos shimano és 100 grammos tököm tudja már milyen bot más zsinórt igényel"
De, vitatom, hogy a bot "igényelne" bármilyen zsinórt. Adott helyzet (dzsungelharc) meg technika (twitch, jerk) igényelhet vastagabbat, de ha a fék nem satura van húzva, akkor soha nem fog akkora terhelést kapni a zsinór, hogy a bot ereje szakítsa azt el.
PE#1.2-1.5 fölé csukapergetésnél fölösleges menni, akkor is ha akkora óriásméretű csalit dobsz, amihez kell a 100g dobósúly."Minél nagyobb a PE érték annál vastagabb zsinór."
Ezt próbálom én is mondani... Ezért lenne érdemesebb ezt nézni és ez alapján ajánlani, nem pedig az eltérő mérési sztenderdek szerint mm-ben megadott átmérő alapján, amiben előfordul olyan, hogy a 0,128 vékonyabb a 0,09-nél.
"de kérdezd már meg tőle hányas zsinórt rakott rá, ha 0,10-et akármilyen szabványban én a kardomba dőlök"
Indulj ki abból, hogy a partdobós harcsás videójában a finomabb felszerelésén PE#1.5-öset használ, azt mondta ez 25 kilóig még elmegy. Daiwa nyelven az 0,16-os, de van olyan SpiderWire, ami 0,13-asnak nevezi.
-
galervin93
addikt
válasz
lbandi777 #93142 üzenetére
Az az igazi tudás, amikor az ember tudja, mit nem tud.
Máshogy nem is lehet fejlődni.
Pont ezért szeretem a pergetést, mert ha hal nincs is, minden egyebet a nélkül is lehet gyakorolni, próbálgatni.
Meg nem kell annyit pakolgatni ki-be a ládát, bottartókat, etetőt stb. Az is jó, de amikor fel vagyok szerelkezve cserkelős pergető pecára egy háti tatyóval meg egy-két bottal, na az a király szabadság. -
Steady74
Topikgazda
válasz
aladarazurbe #93145 üzenetére
Köszi a kiegészítést. Walter oldaláról ajánlottam azok közül a botok közül, ami ott elérhető, oda tud bemenni és nézelődni. Nem néztem végig az összes magyar webshop kínálatát, bár nyilván a whisper az lágyabb mint a carp.
-
aladarazurbe
csendes tag
válasz
Steady74 #93144 üzenetére
Itt valami gubanc van, mert a linkelt nevis az a keményebbik (10-30 gramm), a kolléga meg keszegezni akar.
A nyáron vettem a lágyabbik nevisből (Nevis Whisper Match 5-25g 4.20m).
(van belőle 390 is)
Hát én nem tapogattam körbe a piacot, de abban a boltban volt egykét 50-60 ezres bot és arra jutottam, hogy a lágyabbiknál kezdő szinten nem kell jobb. Minden fillért megér. Addig biztos nem kell jobb amíg a csúzlival nem kerülsz egész közeli barátságba.
Szerintem. -
Steady74
Topikgazda
válasz
feelurself #93106 üzenetére
Akkor inkább a 4.2-as méretet ajánlanám, bár eléggé kézfüggő mi kényelmes. Én 168 centi vagyok, nekem a 420-as botok már suták feederben is, match-ban sem szeretem annyira. Megnézném egyébként ezt a Guru botot, a klasszikus Nevis is ajánlott, Hypernovát ha meg tudod nézni az jó lehet, bár már a keret felső részét üti. Ha össze tudod hasonlítani őket WL-ben akkor el tudod dönteni szerintem melyik lehet jó. Orsóban szerintem ennél most nincs jobb alternatíva szerintem.
-
saen
veterán
válasz
#13935616 #93134 üzenetére
Én nem tudom te milyen helyen horgászol, de nekem ezek elképzelhetetlenül erős dolgok.
Legnagyobb csukám eddig hajszállal 5kg felett volt, Balatonon fogtam, nádasban, 10-es daiwa fonott, nulla probléma, 7-21g-s bot. Legnagyobb süllőm 6kg környéke, igaz nem akadós terep, de 10lb-s flourocarbon zsinór (az kb 25-ös) és 21g-s Shimano bot, nulla probléma, csónak körül volt néhány kirohanás, de akadóban sem tudott volna megtréfálni.
Már közel 20 éve pergetek kisebb-nagyobb intenzitással, soha egyetlen hal nem tépett meg. Persze gyakran horgászom olyan helyen ahol igazán komoly hal nem jöhet és ritkán olyanon ahol bármi benne van. Nagyon sokáig a 10-es Daiwa fonott (8 szálas, legdrágább verzió, nem a j-braid) volt a legerősebb zsinórom. Volt, hogy törött a botom (feketesügér, itt is volt flouro előke), mert próbáltam megállítani, zsinór simán bírta pedig nem volt vastag...
Van 40g-s Abu botom, egyszerűen nem használom mert annyira feleslegesen erős, pedig iszonyat jó bot. Sokkal hamarabb nyúlok a kisebb pálcákhoz és még ezen az Abu-n se volt sose gond a vékony fonott.
-
lbandi777
aktív tag
válasz
galervin93 #93139 üzenetére
A tudás nagyon relatív dolog.Én ha igazán őszinte akarok lenni akkor minden év végén kinevetném az egy évvel korábbi önmagamat.Pl.tavaly nagyon sok halat fogtam vertikális csalikkal, idén sokkal kevésbé működött és jóval többet fogtam gumival még nyáron is.Illetve elég sokat tudtam kamatoztatni abból amit a Gégény Viktor mondott el nekem a bot vásárlások alkalmával személyesen.
-
beci
őstag
Sziasztok.
Keleti főcsatornán nem tud valaki esetleg kiadó, közvetlen vízparti nyaralót? -
galervin93
addikt
válasz
lbandi777 #93116 üzenetére
Ez a legjobb kombó, amikor a tudás is megvan, és a lehetőség is adott (Duna).
Irigykedem, nekem egyik sosevót, a másik mostanában kerül egyre távolabb. Nem, nem demencia...---
Tegnapi cserkelős mókázás, igaz csak tavi peca, 3 kapásig jutottam, kettőt tudtam halra váltani. Csak a pici 4 centis gumikra volt érdeklődő, jól le kellett szorítani fenékre a csalit, máshogy nem mutattak érdeklődést, csak ha az orruk előtt húztam el.
Kezdéskor még szakadt az eső, de szerencsére később elállt. Mondjuk meleg így sem volt.
Ettől függetlenül mondjuk dögrováson vagyok, de az valami influenza. -
törölt tag
válasz
rtrace #93135 üzenetére
Folytassuk akkor.
Alapfogalmakat kellene szerintem tisztázni mert ott van köztünk valami véleménykülönbség, vagy másképp gondolás.
Először is amire azt mondtam nem használnám az egy Daiwa evo 8x akármi volt 100 grammos botra ! a vidóban amit hoztál példaként a csóka 100 grammos bottal 16,5mm ráírt vastagsággal , PE 1,2 volt valami hasonló nem tudom fejből .
A másik amire azt mondtam jó lenne szerintem is , az egy PE 0,8-as volt 14,8 mm ráírt értékkel a shimano botjára a kollégának ami 42 grammos ha jól emlékszem.
Alapfogalom 1 rész: Ugye azt te se vitatod az 42 grammos shimano és 100 grammos tököm tudja már milyen bot más zsinórt igényel még a Japán szabványban is vagy PE szabványban?
Ezt az alapfogalmat remélem nem vitatod?
Alapfogalom 2. rész: Minél nagyobb a PE érték annál vastagabb zsinór. Nézz bármilyen zsinórt nem fogsz olyat találni ugyanaz gyártó ugyanaz zsinór készült ugyanabban az átmérőben más PE értékkel. VAgy igen mert ha ilyen van akkor én nem vagyok tisztában az alapokkal. Nincs olyan Daiwa tournament evo 8x 0,4 PE 0,10mm és 0,6 PE 0,10 mm , 0,8 PE 0,10mm. Szerintem azért nincs ilyen mert mint alapfogalom a PE szám a zsinórhoz felhasznált PE mennyiségét jelöli és ez minél annál vastagabb a zsinór.
Gégény videót nem láttam megfogom majd nézni . Amit látatlanban mondok azok a minőségi pálcák amiket ő használ szerintem nincs botja 200.000 ,-Ft alatt az a karbonanyag stb lehet ráírt 25 grammal keményebben lehet húzni a halat mint az alap shimano 42 grammossal. De , hogy legalább azt tudja abban biztos vagyok, de kérdezd már meg tőle hányas zsinórt rakott rá, ha 0,10-et akármilyen szabványban én a kardomba dőlök.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93132 üzenetére
Nem lehet olyat mondani, hogy a "ráírt 0,10mm-es vastagságú fonottal nem fogja tudni", amikor az egyik gyártó PE#0.4-es szálakból készúlt zsinórra ír ennyit, a másik PE#0.8-asra, a harmadik meg PE#1-esre.
Előbb is két PE#0.8-as zsinór közül az egyikre azt mondtad, hogy alkalmas csukázni, a másikra azt, hogy felejtős, közben meg ugyanaz a méretkategória a kettő."Persze kiszedni sok mindent lehet akár 0,10 mm -nél sokkal vékonyabb zsinórral nem árt ha akkor bot is komolyan megy lefelé vsz 40-50 grammtól."
Most néztem Jadabo-n Gégény Viktorék új, Tisza-tavi csukás videóját.
Mondogatta végig, hogy ide azért kemény bot kell, mert jöhet nagyobb hal is, hínárból kell tépni, stb. Tudod milyen volt az a kemény bot? Medium, 25g-os.Célzottan nagy csukákra, dzsungelben, ott igen, lehet létjogosultsága ma is az 50g-nak meg a vastagabb zsinórnak. De ne úgy beszéljünk már ezekről, mintha átlag hazai viszonyok között ez lenne az általános és "ezek nélkül kár is elindulni valahová pecázni".
-
törölt tag
válasz
hermanyi #93133 üzenetére
Onnantól nem mindegy ha komolyan kell terhelned a cuccot , botot határközelébe akár. Úgy kell vsz összeállítva legyen ilyen esetben is a zsinór bírja.
40-50 grammos botnál (valódi 40-50 grammnál ) 1 kilós csuka nem fogja a botot határközelben terhelni . De mondjuk 3-4 kilós ereje teljében valahonnan el kell húzni legyen egy bedőlt fa ágai környéke vagy bármi. Nem lehet egy centit se engedni neki az már meg fogja komolyan terhelni 40-50 grammos botot. Ha azon akkor 0,10 mm zsinór van és azt kibírja vadi új állapotában a zsinór nem kopott semmit (ez is fontos mennyi dobálás van benne kevés ideig horgászol vadi újan vele és sokat kopottan ) szóval ha ezt a bármilyen szabvány szerint ráírt 0,10mm kibírja akkor azt a zsinórt szeretném látni közelebbről.
Persze kiszedni sok mindent lehet akár 0,10 mm -nél sokkal vékonyabb zsinórral nem árt ha akkor bot is komolyan megy lefelé vsz 40-50 grammtól. Meglegyen a felszerelés összhangja .
Pergetőversenyeken gyorsaság is számít + a pergetés eleve olyan sokszor nem lehet cicózni emelni kell terhelni kell nem lehet pl csukát hagyni ott menjen amerre gondolja.
Harcsákat meg hagyjuk is az megint egy másik történet. Ahhoz, hogy a pergetőversenyen így tudja terhelni a botját a zsinór bot összhang adott terepre halfajokra stb meglegyen.
-
hermanyi
addikt
válasz
#13935616 #93132 üzenetére
Én meg azt mondom tök mindegy , legyen egy orsód amin jó a fék és az a zsineghez legyen beállítva . Az , hogy 0.5-5g a bot doboja vagy 90-300 az lényegtelen ha jól van belőve az orsó . Minden más kényelem és élvezeti érték. Fonott kanoc sose lesz olyan vékony mint ami rá van írva ha PE- ha más számozást nézünk . Kötéssel meg minden zsinór jelentősen romlik szakitó szilárdságban , legyen az fonott vagy mono .
Ha megnézel egy komoly pergető versenyt ott nem nagyon szól a fék átlag halaknál . De a bot olyat dolgozik mint az atom . Ők rá vannak állva a sebességre , pedig nem 30 as fonottal balinoznak.
De ha van egy közép kategoriás botod orsód és nyílt tereped 10 es fonottal bődületes halakat lehet kiszedni . -
törölt tag
válasz
rtrace #93118 üzenetére
Értem. Rápihentem még egy utolsó körre a fonott japánok csuka különböző erősségű pergetőbotok témára. Ha már én kezdtem el PpenoO -nak mondani 0,10-et felejtse el ne lázongjak.
Szóval felejtsd el a szabványokat és csak a zsinór tényleges fizikai állapotával foglalkozz egy kis ideig. Bármilyen olyan fonottat megmérsz amit árulnak és ráírtak valamilyen mm átmérőt annak a valódi vastagsága több lesz mint amit ráírtak. Nem csak a YGK-nak vagy más egyéb világ leginkább körfonott és legcsendesebb bevonattal ellátott, és baromi kopásálló , és 0 vizet hoz fel a dobra (persze én meg ma jöttem le a falvédőről és még nem használtam bevonatos zsinórt télen ) és a többi reklámszöveget. 8 szál és baromi szoros szövés és a többi. Mindegyiknek a leginkább prémiumként árultnak is a valódi vastagsága lényegesen több lesz mint amit ráírtak. 0,10-nél szerintem nem lenne ritka 0,15-0,20 mm között van még a teljesen körfonottként árult zsinórnak is . Ami nem bevonatos az nem annyira kör alakú ott még magasabb értékét lehet mérni a legszélesebb részén mert kör alakú. Lehet mérsz 0,10-nél 0,20-at a legvastagabb részét mérve. Szabványtól függetlenül japán, kínai , vagy usa vagy indonézia.
Ha eddig megvan akkor tegyél rá súlyokat olyan zsinórokra amiket te baromi jónak tartasz 0,10 mm ráírt átmérővel a címkéjükön a kapcsot kötve.
Nekem volt egyszer ygk soul zsinórom 0,165 mm volt ráírva. 8x körfonott , baromi halk és a többi. Eléggé szakadozott nem győztem vágni belőle. Ledobtam és kíváncsiságból azt a végét ami alul volt nem volt használva csak rátekerve az orsóra megmértem kb olyan 3-4 kiló között szakadt kötve. Új állapotában. Persze kopásálló zsinór ha áll a szekrényben az orsón.
Használtam daiwa j braidet igaz 4x fonás nem a csúcszsinórjuk 0,14 mm 2-3 peca után dobtam le. Milyen szabvány szerint volt 0,14 nem tudom de valójában biztos volt vagy 0,20 vagy ki tudja mennyi ahogy az összes fonott, és nem volt alkalmas a számomra azon boton azokkal a körülményekkel.
0,10 mm ráírt értékű fonottat kétféleképpen lehet használni pergetéshez. 1. Egy olyan boton ami egy tenyeres keszegtől is már görbül rendesen (tekintsünk el mi van ráírva dobósúlyként mert abban is elég zavaros a helyzet) 2. Olyan fékkel horgászol 1. pontban említett botnál erősebb eszközzel ami bot érdemi hajlása előtt zsinórt ad. Minden más esetben baromi sok halvesztésed lesz még a majdnem új zsinórral is feltéve ha csukákat fogsz stb. Kemény fárasztás alatt azt értem nem szólal meg a fék 1 kilós csuka ugrándozásától és húzod emeled a halat . Ennyit minimum kell tudnia vsz egy csukázó bot +zsinór kombónak mert hányszor van ki kell tépni a bokorból a hínárból nagyobb akadókról nem beszélve. Ha ez se tudja egy csukázó kombó kár vele elindulni valahová pecázni vsz. Ezt egy 40-50 grammos valódi 40-50 grammos bot ráírt 0,10mm-es vastagságú fonottal (akármilyen szabvány az mm) nem fogja tudni. Egy ennél finomabb bottal esetleg.
Ennyit tudok még elmondani a témáról . Ezzel már tényleg zárnám gondolataim mert elég sok voltam itt a dumával.
-
Steady74
Topikgazda
-
Steady74
Topikgazda
December 31-re kánikulai meleget jósol most a meteorológia. Merre menjünk horgászva elbúcsúztatni ezt a fsza évet?
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93115 üzenetére
"Ha azt meg tudnák csinálni a japcsik, hogy az egyik zsinórjuk 0,10-es átmerőben annyi PE szálat tartalmaz mint a másik 0,15-ben akkor az egész piac az övék lenne."
De szó nincs erről...
USA vs EU piacos Power Pro-nál megértetted, hogy ugyanaz a zsinór, ugyanaz a gyakorlatban a szakítója, csak más értéket írnak rá. Mert más sztenderdek szerint mérik, másik általánosan elfogadott rendszerbe kell beleilleszkednie, mással szokás arrafelé hazudni, tök mindegy.Itt is ugyanaz a helyzet a japán zsinórok által elnépszerűsített számozással vs a hagyományos itthoni piacon megszokott rendszerrel. Az egyikben a 0,148mm-t nem ugyanúgy kell értelmezni, mint a másikban a 0,15mm-t.
-
hermanyi
addikt
válasz
lbandi777 #93114 üzenetére
Igen és megtaláltad a tipust
500 juro meg egy pici .
Ami megint igaz egy pergető bot szárazon rázogatva szinte semmit nem jelent, hogy milyen . Ez egy olyan módszer ,hogy a vízparton kézbe kell venni és dobni vele párat. Én max 35 ös fej +9-11cm es gumi . De 90% ban 16-30g os vertik amit dobálok.
És most volt a kezemben a ZANNA 236 cm 9-45g egy egyszerű stellával.Egy állom az a pálca .
-
lbandi777
aktív tag
válasz
galervin93 #93103 üzenetére
Egyébként nehogy azt hidd hogy csak Gégény szintű botokkal pecázok.Most rendeltem ali- ról buzera pergetésre mifine botot,bearking orsót. Amit igazán sokszor használok nagy dunai jiges botok oda kerestem a számomra legjobb alternatívát.Mivel már 100%-ban csak pergetek mindent eladtam ami nem pergető bot-orsó ,kivéve amit Hermányi ajánlott map feder bot.
-
törölt tag
válasz
rtrace #93108 üzenetére
Ezekben a táblázatokban amit linkelsz a PE 0,8 =15 mm körüli . Mint említettem használhatsz akármilyen mértékegységet a zsinór meghatározására a PE szálak mennyisége azaz a PE érték és a mm azaz a vastagság között összefüggés van mert be kell szorítania abba az átmérőbe a PE szálakat.
Ez a japcsi szabvány kiváló arra, hogy ők kontroll alatt tartják talán a csibészkedést ezzel. Kivéve a hamisítványok és esetleg a kereskedőknek a szövegeit. De csodát nem tudnak tenni. Ha megnézed a saját magad által bemásolt táblázatokat a 8 szálas és a 4 szálas között 0,01 mm különbség van a nagyon vékony méreteknél. Ahogy vastagodik ez a különbség is eltűnik.
Hidd el láttam már pár db fonott zsinórt. Azt is el tudom mondani mindegyik után ilyen olyan okokból visszatértem az eredeti power prohoz. . Hiába volt akárhány szálas meg akármilyen csendes rosszabb volt az eredeti power pronál összességében . Ráadásul több vizet is hoztak fel általában mint a hagyományos bevonat nélküli power pro. Ami télen nem mindegy.
Ha azt meg tudnák csinálni a japcsik, hogy az egyik zsinórjuk 0,10-es átmerőben annyi PE szálat tartalmaz mint a másik 0,15-ben akkor az egész piac az övék lenne. A sügerezéstől a harcsázásig. Részemről a téma lezárva mert kezd fárasztani mivel kell csukázni és mit tudnak a fonott zsinórok .
-
lbandi777
aktív tag
válasz
galervin93 #93103 üzenetére
Érdekes dolog ez ,amíg nincs a kezedben nem dobsz vele addig tökéletes amit használsz,mert nem tudod elképzelni hogy egy pille könnyű ilyen feszes bot ennyire érzékeny lehet.pl.ami nekem van 8-38 grammos verzió ha gyors vízben dobok egy 4 coll-os gumit nem csak a farka mozgását érzed hanem azt is hogy cheburaska+horog kombóval "billeg" a gumihal.És igen a nagy japán gyártók 90%-ban tengeri felhasználásra készítik a botjaikat ami nem feltétlenül rossz de akkor sem ilyen viszonyokra készült. Persze itt is van kivétel pl: a graphiteleader zanna.
-
saen
veterán
válasz
sasa311 #93112 üzenetére
Vannak termékek ahol egy árszintre terveznek, de felsőkategóriás botoknál akarnak jót csinálni. Csak mondjuk egy Graphiteleader az sok tengeri cuccot gyárt, egyszerűen nem ugyanaz a peca, mint ami itthon van és emiatt a leírások sok infot nem árulnak el. Aztán van egy csomó gyártó, drága botokkal aminek darabja mondjuk 100k-200k vagy akár több és rendeld be őket, próbáld ki, hogy mire valók és lehet, hogy nagyon nem az, mint amit keresel. Ezt a keresési folyamatot tudja leegyszerüsíteni a Gégény mondjuk és ez nem is rossz irány. Persze iszonyat árai vannak, de mondjuk a csúcs Graphiteleader botok is hasonló árszinten vannak.
-
sasa311
veterán
Meg azt sem szabad elfelejteni, hogy egy gyártó nem feltétlenül nem tud hanem nem akar top tier minőséget gyártani. Mert profitot akár maximalizálni, azt még csak olyan szegmensben lehet ahol értelmezhető kereslet van. Míg egy manufaktúra megél abból, ha prémium terméket gyárt kis volumenben. De gyárat, managementet, több száz dolgozót nem tud eltartani.
-
saen
veterán
Párszáz dobás az nagyon korai. Pontyosok szokták mondani, hogy sok év alatt kicsit puhul a bot, de létező dolog. Csak nem pecánként gyengül a bot hanem mondjuk 10 év alatt.
Pénzes pergetőréteg meg létező dolog, tudok olyan balatoni guide-ot akinél egy 6 órás peca 85k. És vannak vendégei... Gondolom oda nem energofish cuccokkal mennek...
-
A Zéé
addikt
válasz
PpenoO #93104 üzenetére
Nem tud jobbat, maximum jobban tud variálni az alkatrészekkel. Piaca meg van. Van egy kialakult viszonylag stabil, pénzes sznob pergető részleg, akiket kiszolgál.
Nekik nem jó a bolti bot, meg a bolti gyűrűzés, mert a tömeg termelő nem érti meg az ő igényeit, a Máté meg igen.De a jómúltkor vmi pergetős csoportban hirdették egy botját, ami alatt kialakult egy diskurzus, és ott mondta valaki, hogy ezek az érzékeny blankok, amiket használ, ezek párszáz dobás után már nem olyan érzékenyek, mint új korukban, szóval cserélni kell a botot. Nem vagyok anyagmérnök, sem egy finom kezű horgász, de ez nekem eléggé wtf megjegyzés volt. Kb. mint hifistáknál a "nem mindegy, hogy balról jobbra, vagy jobbról balra mennek a kábelben az elektronok" elgondolás.
-
rtrace
junior tag
válasz
#13935616 #93107 üzenetére
Mégsem érted pedig, mert két külön rendszerről van szó, hiába ugyanaz a mértékegység.
A 0,148mm (PE#0.8) nem "0,15-ös". Amit errefelé hagyományosan 0,16-osnak nevezünk, az PE-nyelven 0,205mm.
Az a 0,10-es J-braid, amivel hermanyi is perget és nem való szerinted csukára, az szintén PE#0.8. -
törölt tag
válasz
rtrace #93091 üzenetére
Értem amit mondasz . A következő a helyzet szerintem. Nincsenek csodák PE érték mit takar a zsinórhoz felhasznált PE szálakat . Ez elég szoros összefüggésben van a zsinór vastagságával. Legalábbis nem túl valószínű valaki betuszkolja a 0,10-es zsinórba a 0,20-as PE mennyiséget. Mert ha ilyen lenne akkor a 0,76 power pro helyett akadóban úszózni vennék 0,30 -as baromi magas PE-s zsinórt. Sajnos ilyenről nem tudok képes lenne rá zsinórgyártó.
Megnézed pl amit ajánlottal zsinórt milyen vastagságot írtak rá 0,148 mm a PE 0,8-as. Tehát 0,15-ös . Az szerintem is jó csukázni egy olyan boton ami PpenoO -nak van. Annyi kitétellel, hogy szerintem ez inkább finom mint durva megoldás rajta. Felfelé még lehet menni lefelé nem nagyon mennék csukapergetésnél egy ilyen boton mint neki van.
Mondj olyat ami 0,10-es átmérő és olyan erejű zsinór mint ez a 0,148-as? Hát ilyen nincs vsz maximum ha valaki nagyon el akar adni és csibészkedik.
Szóval nagy csodák nincsenek itt vsz. Hívjuk PE-nek vagy mm-nek vagy bárminek max a papír sok mindent elbír . -
törölt tag
válasz
hermanyi #93090 üzenetére
Ennyire belendültél a pergetésbe?
Ne kapkodd el szerintem a nagyon drága botokat , kialakul pontosan mit is akarsz és sokfélét megnézegetsz vízen is mi is kell neked tényleg. Bár ha el lehet adni használtan is jó áron akkor sokat nem kockáztatsz vele.
Tartom , hogy 0,10 nem való csukázni a nagy Dunára se javasolnám pergetéshez. Maximum ha valaki nagyon finomkodni akar egy max 30 grammos abból is inkább finom mint keményebb 30 grammos pálcán.
-
PpenoO
őstag
válasz
hermanyi #93102 üzenetére
El nem tudom képzelni, hogy egy hazai bot építő hogy a csébe tudna jobb blankhoz meg a rávalóhoz jutni figyelembevéve a piacot amit ki tud szolgálni. Kábé mintha én elkezdenék éves 100 db rakós botot gyártani és odaverni az Italicanak vagy a Milonak. Vicc.
Japán botmesterek más tészta, de szerintem ami itthon megy 300 euro felett az egy nagy átverés. -
hermanyi
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- Elden Ring
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Formula-1
- Autós topik
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)