- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-07-24 09:20 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
lbandi777
aktív tag
Szerintem ne vedd támadásnak amit írunk,maradj .Tudom miről beszélsz de hidd el nekünk is igazunk van. [kép] Itt egy Csepeli srác aki rommá fogja magát úgy hogy a helyet sem titkolja.Nézze meg mindenki a szerkót kB.pontosan az amit te leírsz és használsz. A lényeg jó időben jó helyen és persze a legfontosabb legyen hal.Ahogy Hermányi is írja a Duna ilyenkor több kilométer hosszan sivatag 0 hal.Meg kell találni őket és kapásra bírni.Görbüljön.
-
Interceptor
addikt
Azokat az eseteket hozod fel mikor agresszívabb a kapás.
Tudom milyen az, meg azt is amikor csak finoman odanyúl megpöcköli a csalit, van amit még ul boton is sokszor alig érezni.
4-es fonott zsinór, 14-es vagy 16-os fluoro előke már nem emlékszem és 3g-al próbáltam süllyeszteni a két inches féregutánzatot(másra nem volt kapás vagy nem éreztem) a nem túl erősen áramló részen lefele dobálva(szóval szép feszes zsinórral), voltak részek ahol 4-5sec alatt ért le egy egy beletekerés után. Olyan is volt, hogy nem tudtam eldönteni hirtelen, most éreztem e valami odanyúlást vagy csak haluztam, mert annyira leheletnyi volt a kapás, volt amikor ilyennek vágtam be és meglett
A 27g-os boton(az már egy bálnázó) a vastagabb zsinórral ezen semmit nem lehetett érezni. -
saen
veterán
-
Interceptor
addikt
-
twine
veterán
Most felizgattál,,,,kiszaladtam a sufniba, mert emlékeztem, hogy volt a régi, "békéshalas" időszakomból egy Trabuccom....meg is találtam...
Tavasszal megkapja a fiam(11éves) keszegezni...eddig szegény csak a multival próbálkozott 1-2 alkalommal,de talán érthető módon nem nagyon kapta el az élmény...
Talán némi keszegezés meghozza a kedvét
-
hermanyi
addikt
-
hermanyi
addikt
Részben igazad van . A te stilusodhoz kezedhez ezek álnak közel (kézre), ezeket szoktad meg. Sokat pecázol főleg ha ugyanazon a szakaszon akkor előbb utóbb egyre hatásosabban pecázol, ez igaz minden módszerre , főleg ha nem is vagy idióta hozzá .
Ahogy Ervin is írta azért az elmúlt 15-20 évben rengeteget fejlődött a botgyártás , persze nem minden uj jobb mint a régi . Sőt szerintem a 15 évvel ezelőtti csúcs karbonok jobbak voltak csak az már annyira drága lenne a mai botgyártásnak ,hogy megfizethetetlen kategória .93906twine : Én már fogtam gumival halat , de nekem sem erősségem ( nincs hozzá kitartásom) nem is erőltetem
-
atok666
őstag
-
Interceptor
addikt
Persze, próbáltunk mindent, de a bot egyszerűen nem közvetítette a kapásokat a finom odapöccintéseket. Ha olyan egyszerű lenne ahogy mondod, akkor elég lenne ha egyféle dobósúly tartományú botot gyártanának.
A túl nagy ólom és vastag zsinór is amúgy riasztólag hathat pluszban a csali méretéhez képest. -
saen
veterán
-
lbandi777
aktív tag
Megpróbálom máshogy megfogalmazni, van egy jó példám erre.Egyik barátommal mentem tavaly februárban jigelni a Dunára relatív mély 5-6 méteres visszaforgós öblöt dobáltunk Tököl környékén csónakból ,ugyanaz a súly gumi méret zsinór vastagság nálam is meg nála is még a fluorocarbon előke is.Mondom neki "kopog" a békés halon nagyon finoman erre ő, nem érez semmit.Bevágtam 2 kilós dévér oldalba.Hozzáteszem a srác pergető versenyekre jár,és szerintem elég jól pecázik.Szerintem itt jön képbe mit "közvetít "egy jobb bot.
-
Interceptor
addikt
Azzal a bottal meg zsinór vastagsággal amivel horgászott nem volt lehetséges a 3g-os ólom + az apró csali mert nem lehetett érezni vele, hogy mi történik. A nagyobb csalikra plusz súly meg egyáltalán nem volt kapás akkor. Régen fenekező módszerrel nagyon sok süllőt fogott kövezéseken, a jigezés totál kimaradt eddig neki, szóval ott van mit behoznia, persze nekem is van még hova fejlődni.
-
saen
veterán
Még jó hogy nem harapja le a farkát a műcsalinak úgy, hogy nem veszed észre
Az már a komoly kapás kategória... Ennél sokkal finomabb dolgok vannak víz alatt. Ugyanez igaz a tapogatásra is, ha már fognyom van a csalin, az komoly kapás.De nagyon hasonló amikor megnézed a vízalatti Korda filmeket pontyozásról. Volt olyan széria, hogy a legnagyobb ponty (könnyen felismerhető pikkelyei voltak) a tóból egy hétig végig folyamatosan evett az etetésen, a felkínált csalit többször kifújta és ha nem lett volna kamera akkor azt se tudták volna, hogy a környéken járt... Aztán felzabálta a fél etetést
Partról ebből csak annyit látsz, hogy nincs kapás, nem eszik a hal, pedig nagyon is.Nagyon sokszor nagyon más megy a víz alatt, mint amit az emberek képzelnek. A kamerás felvételek is nagyon sokat segítenek, de mostmár az élő képes radarok is. Iszonyat fejlődés van a horgászatban, csak lassan már technikai sport lesz olyan drága ha a maximumot akarod nyújtani.
-
Interceptor
addikt
"Ezek a 0-5 grammos és hasonlóan kis dobósúlyú pergetők nekem kimaradtak a praxisomból. De szerintem ott is lehet olyat találni sokkal olcsóbban amivel hasonlóan jól el tudsz horgászni "
Ezzel egyetértek, nem feltétlen kell a legdrágább cuccokat megvenni főleg hobbi célra. -
Interceptor
addikt
"Pergetésnél mit akarnak még érezni az emberek"
Mondok egy példát, November elején kint voltunk Apámmal pergetni/jigezni a Tököli Dunán partról, akkor voltam először ott. Ő egy 27g körüli amúgy jóféle viszonylag feszes westin bottal és vastagabb zsinórral, én meg a 1-7g-os favorite botommal dobáltam 4-es zsinórral.
Idővel sikerült megtalálni, hogy hol a hal, éreztem az óvatos pöccintéseket amit a kövesek csináltak, míg a másik boton nulla. Próbáltam segíteni neki, végül csak én fogtam halat, az ok, hogy nagyon gyengén kaptak és csak a finomabb összeállítással lehetett érezni. 3g kellett hozzá lassú süllyedés és apró csali, úgy volt csak kapásom. -
saen
veterán
"Pergetésnél mit akarnak még érezni az emberek nem tudom "
Ha azt gondolod, hogy mindent érzel ami a víz alatt van akkor nagyon nagy tévedésben vagy. Azt érzed csak amikor a hal kb meggyilkolja a csalit, minden mást nem. Láttam már olyan vízalatti videot (tengeri) amikor a hal végig követte a csalit a csónakig, volt vagy 10 kapás, de semmit sem érzett az illető a kezében. De volt hasonló élményem itthon is, hogy jön a hal a csalival, csipkedi, de semmi érzés a kézben, pedig az nem is rossz bottal volt.
Ami nagyon túl van értékelve az a fonott zsinór. Igen, nincs nyúlása, de amint nem feszes, onnantól szinte semmit sem érzel és szél ügye sokszor van. Ilyenkor a flourocarbon főzsinór a legjobb, de ez még itthon nem elterjedt.Az igazság az, hogy pergetésnél még rengeteget tud fejlődni a felszerelés és igény is van rá. Ez persze nem azt jelenti, hogy rohanok megvenni a vadiúj 300k+-os botokat, nekem erre nincs keret, de azért igény van a jó cuccra
"Nekem nem szimpatikus ez az irány amerre megy a pergetőbot gyártás egyébként ezekkel a minél rövidebb bottal oldjuk mert könnyebb és arra van kereslet . Piaci igények ezek nyilván erre mennek."
Ez is teljesen fals. A rövid botok a feketesügér horgászatból jöttek, mert azok voltak itthon elérhetőek és ezt tolták. Ott ez pedig két irányból jött, egyrészt Japánban nagyon sok a pici víz, a szűk hely, oda nem jó a hosszú bot. A másik pedig az amerikai feketesügéres versenyhorgászat. Itt a szabályok nem engedtek hosszú botokat, ezért gyártottak rövidet. Pár éve viszont változott a szabályrendszer, azóta már ők is hosszabb botokat gyártanak és ez az igény.
Emellett ha megnézed az európai piacot, a direkt ide készült botok is hosszabbak. Ott a Shimano Yasei szériák, ott van a Daiwa Prorex és még lehetne sorolni, ezek csak a legkönnyebb dobósúlyokban rövidek, de egyébként egyeltalán nem.
Ami most történik épp, hogy a feketesügéres piac után a kereskedők elkezdik felfedezni a tengeri botokat, az Aji/Ligth Rock Fishing, a Chinning/Light Game az eléggé hasonlít a hazai pecára és most ezeket próbálják tolni. Ezek már hosszabb botok és lesz is piaca szerintem, de persze ez még messze nem biztos, hogy a végállomás. -
galervin93
addikt
-
saen
veterán
-
Steady74
Topikgazda
Egy Tri Cast, angol rakósbotot árult egyszer. Tettem egy ajánlarot a kitett ár 85%, ami nagyjából a valós ára az új árához képest. Kiröhögött, aztán majdnem 1 évig árulta még. Volt 2 feederbotom, amit nem vittek el gyorsan, írtam neki érdekli-e. A használtoiacinár 40%át mondta be. Köszi, de akkor inkább hirdetem meg eladom én olcsóbban.
-
saen
veterán
-
Steady74
Topikgazda
-
Interceptor
addikt
A horgaim általában 8-astól 1-es horog méret ami azt jelenti, hogy 1,5 inchtől 3 néha 3,5 inches gumicsalikat lefedem velük. Mostanában csalikból rászoktam a giliszta meg féreg utánzatokra és nagyon jól dobhatóak 3g-al is pl tsunik, de a kis 5cm-es easy shinerek is egyik kedvenc, de ez már ugye valamivel rosszabbul repül mivel kishal forma. Ha ezekre nincs kapás sem akkor baj van a vízzel vagy nincs ott a hal.
Nekem tetszik a keverőgyűrűnél az egytalpas megoldás is(7g-os boton is ilyen van) bár jobban kell rá vigyázni szállításnál, az egész bot finom kis filigrán, imádok vele horgászni akkor is ha nem fogok semmit, minden dobás és csalivezetés élmény.

-
Interceptor
addikt
A saját tapasztalatimat írtam le. Általában messzire szoktam én is dobni, ha lefele dobok akkor van is értelme 40-50 métert, ezekkel az összeállításokkal / csalikkal amikkel tolom nem nehéz.
#93655 A Zéé: bocs én néztem be, a faltól lefele horgásztam ahol a nagykapu van(az irodaház végénél), igazad van, feljebb már az építkezés van.

-
lbandi777
aktív tag
Értem amit írsz és a te nézőpontodból meg is értem. De most nincs annyi hal legalábbis nálunk mint régen. Azt mondod a süllő megeszi a vastag cuccot is,nekem az a tapasztalatom hogy 10 halas pecából 1x van olyan hogy meg akarják ölni a csalit ,szinte mindegy mit húzol kiveszi a kezedből a botot.A többi 9 peca az olyan hogy finnyásan odaütve " leállazva" kéne megfogni úgy hogy a színt ,a lebegés időt ,méretet eltalálva kell kapásra bírni az inaktív halat ami lehet hogy a bedobott halszeletet azonnal megenné. Ne érts félre nem ismerem a képességeidet de azt biztosan állítom hogy ami óvatos kapást megérzek az új botokon azt te lehet hogy nem is érzékeled az 50-100 grammos beast masteren.
-
Interceptor
addikt
"Nem is értem egyébként hogyan lehet egy 2 m körülivel pl normálisan gumihalazni süllőre. Csalivezetés , messziről emelni a csalit, bevágni, főleg ha messzebb vagy bevágni egy rendeset egy ilyen csonkkal."
Nekem a feljebb említett két botom 220cm és 215cm hosszú, többnyire köveseket(kg körüliek a legnagyobbak) és balinokat(3kg-ig) fogok velük néha kisebb süllőket(másfeles volt a legnagyobb) partról. Sokszor távolabb van kapás, de nincs probléma ezeknél a halaknál, arányaiban egész évet nézve ritkán van rontott kapásom. Van 2,7-es 30-80g-os spin blade botom is, de nem használom már egy ideje.
Idén a 198cm-es Westin w3-at(ez a legrövidebb botom) használtam drop shotra szintén partról fogtam vele köveseket. -
lbandi777
aktív tag
A japók szerintem 90% ban azt sem tudják hogy néz ki 1 süllő, de nem is cél.Kicsi itt a piac. Ezek a botok műszerek tintahalazni meg partról kisebb tengeri halakra mókázni valók.De nehogy azt hidd hogy nem tudnak erős botokat gyártani tonhalra ,marlinra egyéb nagyobb halakra.Csak nálunk a graphiteleader evergreen futott be mint japán márka.Keress rá zenaq,yamaga blanks,deps .pl.csak hogy egy párat említsek.
-
hermanyi
addikt
Ritkán gumizok , vagyis ha lemegyek akkor mindig de 20 perc után hagyom a fenébe és megy fel a vertik
Amit linkeltem 12-45 es az azért már az én pecámnak megfelelő
De bakker 160 ropi . Előbb utóbb úgy is megveszem (ismerem magam) de fogok még addig venni 2 pálcát ,hogy hátha jó lesz . Közelíteni fogok Tiro hoz de nem lesz olyan.
-
A Zéé
addikt
-
hermanyi
addikt
Sok a békés hal. Gödröknél keressük is öket mert általában lapul alattuk balin, süllö. Szégyen nem szégyen tegnap direkt mentünk busás helyre. Átcsorogtunk felettük és a radar majdnem kiakadt annyi volt a gödörben. Nem gumihallal dobtam, hanem vertik. 1 et akasztottam de hál isten kiakadt. 1 pikkely és némi nyálka jött ki. Harcsákat nem találtuk meg de azokat nem is basztatnánk. Egyszer volt pár éve, hogy megtaláltuk öket. És szépen magukba tudják forgatni a horgot ott is hagytuk öket. De a Hari és süsü nekem szent
Azt csak szabályosan. Busát majd tavasszal megprobálom tablettával. Parttól kB 15m re vannak. Szinte áll a víz a gödör nél akkora akadó van felette pár méterrel. -
@mriya@
őstag
-
@mriya@
őstag
-
hermanyi
addikt
-
sasa311
veterán
-
saen
veterán
-
dik
őstag
-
@mriya@
őstag
-
hermanyi
addikt
Elakadt , engedtem neki jó sok zsineget ,rá rántottam semmi . fölé mentünk csónakkal ,pöcögtettük erre arra semmi meg sem mozdult . Meguntam ráfogtam a 10 es fonotra és eltéptem . Mind a 3 az előke kötésénél engedett
X55-X60 itt fentebb 4 es vízben már nem ér le . De tényleg nagyon jól veretnek . -
saen
veterán
-
hermanyi
addikt
Balzer wobblerezni lenne jó pálca , na de én azt nem művelem
egy 4000 res Shimi Sedona van rajta meglepő mod 10 es J braid el
Gumihalat nem veszek ,mert minek van kb 10-15db bőven elég ha meg más szín kell ott van Kolléga neki van ,mert 35 kiló a Gumis táskája
és 6 kiló a vertik és 9 a wobbleres tütyő
De Ő gyerek kora óta perget . Anno Ő mondta nekem ,hogy szép módszer az Úszózás meg a Feeder de előbb utóbb minden fiú férfi lesz és pergetni fog
Ha meg nem akkor fiú marad
-
hermanyi
addikt
nem lett több csalim vagyis több lett mert beszereztem színéként még 1 db ot a meglevőkből . és lett 2db új Lurefans a farkas verzióból(halat még nem adott
)
De tényleg nem tudom megmondani miért nem zavar ha pergetésnél nem nagyon fogok.
Idén volt olyan pecánk ,hogy reggeltől késő du ig én fogtam kb 6 halat a kollégám meg 26db ot . És nap végén úgy száltam ki a csónakból ,hogy dekurva jó peca volt a magam 6db ballerével . Na ha ez úszózva fordul elő akkor 2 napig nem alszom ,hogy mi a rothadást basztam el . Mert ugyanott voltam 2és fél m re szinte ugyanazokat dobáltuk . De pergetésnél nem tud mozgatni abszolúte . Igaz eddig nem sok 0 ám volt az elmúlt pár évben .Ervin a pergetés partról tényleg az , néha csónakból is . Ami kell hozzá iszonyat helyismeret . Nézzük a radart és akkora sivatagok vannak a vízen ,hogy félelmetes . Van ,hogy nem látjuk a balinokat a radaron de az apró halakat bandában igen , na az 90% ban ad balint ,mert ott vannak alattuk . De ahol tegnap fogtunk halat az közel sem jelenti azt ,hogy ott ma is van hal . Persze vannak jól bejáratott haltartó helyek ahol szinte mindig látszanak , főleg ha már bebandáztak igy tél elején. De most még nincsennek összeállva .
De ami nagyon örömteli ,hogy a Nagydunában rengeteg a hal és évről évre több vagy csak többnek tűnik . -
hermanyi
addikt
Nálam annyi a különbség ,hogy az úszózást az elejétől fogva komolyabban akartam csinálni . A pergetés pedig megmaradt a vízen levés szeretetének. Ha úszózom és nem fogok halat vagy nem annyit mint terveztem felbasz az ideg , pergetésnél ez még sosem fordult elő. Hiába nem volt egész nap egy koppintásom sem akkor is jól éreztem magam és nem azon rágódtam egész nap meg este ,hogy mi volt a gond .
Ami biztos még egy botot veszek Nagy vízre mert oda puha a mostani . És akkor megvagyok . Talán még arra 1 orsó de nem tartom valószínűnek mert a Balzer bot igy felesleges lesz és azon számomra megfelelő orsó van. -
lumpy92
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
[kép] [kép]
Sajnos ilyen botban nem tudok segíteni. De ha elfogadod elküldök neked egy 3 méteres 50-100-as beastmater-t a hőskorból.Nem túl szép és azthiszem a spicc gyűrű is cserélve volt ,illetve ő is volt velem a Pó folyón de szerkezetileg rendben van.Én már nem használom. Természetesen ingyen ha nem sértelek meg. -
hermanyi
addikt
én nem voblerezek meg semmi ilyen olyan . 25-35 fej max 9cm es gumi. És a vertik 12-27g ig .
Módszer tanulmány eldobom lekoppan gyorsban beletekerek 1 et 2 öt és várom ,hogy ismét lekoppan .
A mostani botom nagyon jó de nem a Nagydunára . kisebb csalik vagy állóvízre tökéletes, mint ahogy Nagydunán is az öblökbe . Ugye nagydunánál azért a sodrást is bele kell számolni . És ezért kell az uj pálca . -
hermanyi
addikt
Voltam ma ben Waltera botokat tapogatni . Nem kellene mert fájni fog de nagyon
Az ajánlott miatt mentem be , REIVA ESCAPE SPINNING 235H 15-45G .
Egyik kezemben ez a másikban a saját REIVA FINEMASTER SPINNING 2,29 7-28GR van különbség bőven ,bár a bot építés is teljesen más filozófia, tudom a dobó tartomány miatt is mást mutat de akkor is . Rázogatom ezt rázogatom azt . Közben kezembe nyomják ezt meg azt ,hogy ezeket is nézzem meg ( megörülök ) mert ezek is jók lehetnek az elvárásaimnak. Végül hoznak egy GRAPHITELEADER TIRO 24GTIRC-762MH CAST FAST 2.29m 9-38gr-ot és egy silveradot teljes a képzavar
Silverado nagyon tetszik
Őszintén a tököm teli ,hogy ennyi féle van már ezekből is
-
lbandi777
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
Akkor kezet foghatnak az én barátommal is ,gyakorlatilag ebből élt 20 éven keresztül nem is rosszul. De ugye aki ennyi időt tölt a vízen azt semmiféle szakirodalom nem pótolja.Szoktam is neki mondani hogy neked nem kell jó cucc elég egy seprűnyél, azzal is megfogod.Csak tudni kell mikor és hol pecázz az már félsiker.Hozzáteszem nyáron is itt helyben többet fog mindenféle radar nélkül mint a csiliárdos monitorokkal felszerelt "divat" horgászok.
-
lbandi777
aktív tag
Van egy kedves pecás barátom ,ő pont úgy gondolkodik ahogy te.Hozzáteszem van mögötte 20 év Pó peca.Ha lemegyünk pergetni és a "finom"cuccot hozza akkor az 20-as dragon fonott + 90 grammos bot.A mottó " bármi jöhet legyen esélyem" A múltkor lehívtam pergetni mert találtam egy jó helyet .Én minden dobásra vagy fogtam valamit kisebb süllő ,köves ,balin,ponty,keszeg,vagy volt ütés akár több is egy dobásból.De csak a 1.5- es fekete tantát ették.Ő persze hozta a jól bevált 7.5 centis zöld gumit semmit nem fogott ütése sem volt.Odaadtam neki a buzera botomat 1-10 gramm "japán pe 0.3-as zsinór " 20 as fluorocarbon előke 2 gramm chebu tanta kombót .Egyből fogott kB.10 perc alatt egy méretes süllőt, egy 45 centis csukát meg egy kövest.Viszont az is igaz hogy nyáron megfogja szinte mindig azokat a termetesebb harcsákat amiket akaszt elég jó aránnyal.
-
lbandi777
aktív tag
-
lbandi777
aktív tag
-
rtrace
tag
"Van ez a Dancsosi Miklós féle dunai süllős wobblerezés, Jadabo-nak videója nézd meg milyen erősségű zsinórt használ és milyen boton mennyire van túlbiztosítva."
Ezt mondod?
5-25g, PE#1.2. Mégegyszer, a Daiwa által is alkalmazott itthon megszokott rendszerben ez 0,16.
Mint korábban mondtam, ez még abban a tartományban van, amit indokolt esetben érdemesnek tartok csuka/süllő pergetésre. Vastag, túlbiztosított, de kifejezetten Dunára, partról nem irreális.A baj továbbra is az, hogy ha a korábban linkelt táblázat alapján ezt te 0,19-esre váltod át és ilyen méreteket ajánlgatsz, akkor nagy eséllyel nem ezt fogja megvenni a kérdező az -úgymond- hagyományos márkákból, hanem egy PE#2-eset. Ami viszont már mindenképp overkill, főleg ha egy Tisza holtágon pergetne.
De hiába mondom ezt el akárhányszor, akkor is két külön rendszert keverve mm-ben beszélsz tovább, úgyhogy szerintem is zárhatjuk.
-
lbandi777
aktív tag
-
rtrace
tag
Nem, én nem a 100g-os botról beszéltem.
Hermanyi 0,10-es J-Braid-jére (PpenO Reiva zsinórja is ezt a méretezést használja) mondtad, hogy kevés, az általam ajánlott 0,148-asokra meg azt, hogy jó. Közben meg ez mind PE#0.8."Ugye azt te se vitatod az 42 grammos shimano és 100 grammos tököm tudja már milyen bot más zsinórt igényel"
De, vitatom, hogy a bot "igényelne" bármilyen zsinórt. Adott helyzet (dzsungelharc) meg technika (twitch, jerk) igényelhet vastagabbat, de ha a fék nem satura van húzva, akkor soha nem fog akkora terhelést kapni a zsinór, hogy a bot ereje szakítsa azt el.
PE#1.2-1.5 fölé csukapergetésnél fölösleges menni, akkor is ha akkora óriásméretű csalit dobsz, amihez kell a 100g dobósúly."Minél nagyobb a PE érték annál vastagabb zsinór."
Ezt próbálom én is mondani... Ezért lenne érdemesebb ezt nézni és ez alapján ajánlani, nem pedig az eltérő mérési sztenderdek szerint mm-ben megadott átmérő alapján, amiben előfordul olyan, hogy a 0,128 vékonyabb a 0,09-nél.
"de kérdezd már meg tőle hányas zsinórt rakott rá, ha 0,10-et akármilyen szabványban én a kardomba dőlök"
Indulj ki abból, hogy a partdobós harcsás videójában a finomabb felszerelésén PE#1.5-öset használ, azt mondta ez 25 kilóig még elmegy. Daiwa nyelven az 0,16-os, de van olyan SpiderWire, ami 0,13-asnak nevezi.
-
saen
veterán
Én nem tudom te milyen helyen horgászol, de nekem ezek elképzelhetetlenül erős dolgok.
Legnagyobb csukám eddig hajszállal 5kg felett volt, Balatonon fogtam, nádasban, 10-es daiwa fonott, nulla probléma, 7-21g-s bot. Legnagyobb süllőm 6kg környéke, igaz nem akadós terep, de 10lb-s flourocarbon zsinór (az kb 25-ös) és 21g-s Shimano bot, nulla probléma, csónak körül volt néhány kirohanás, de akadóban sem tudott volna megtréfálni.
Már közel 20 éve pergetek kisebb-nagyobb intenzitással, soha egyetlen hal nem tépett meg. Persze gyakran horgászom olyan helyen ahol igazán komoly hal nem jöhet és ritkán olyanon ahol bármi benne van. Nagyon sokáig a 10-es Daiwa fonott (8 szálas, legdrágább verzió, nem a j-braid) volt a legerősebb zsinórom. Volt, hogy törött a botom (feketesügér, itt is volt flouro előke), mert próbáltam megállítani, zsinór simán bírta pedig nem volt vastag...
Van 40g-s Abu botom, egyszerűen nem használom mert annyira feleslegesen erős, pedig iszonyat jó bot. Sokkal hamarabb nyúlok a kisebb pálcákhoz és még ezen az Abu-n se volt sose gond a vékony fonott.
-
rtrace
tag
Nem lehet olyat mondani, hogy a "ráírt 0,10mm-es vastagságú fonottal nem fogja tudni", amikor az egyik gyártó PE#0.4-es szálakból készúlt zsinórra ír ennyit, a másik PE#0.8-asra, a harmadik meg PE#1-esre.
Előbb is két PE#0.8-as zsinór közül az egyikre azt mondtad, hogy alkalmas csukázni, a másikra azt, hogy felejtős, közben meg ugyanaz a méretkategória a kettő."Persze kiszedni sok mindent lehet akár 0,10 mm -nél sokkal vékonyabb zsinórral nem árt ha akkor bot is komolyan megy lefelé vsz 40-50 grammtól."
Most néztem Jadabo-n Gégény Viktorék új, Tisza-tavi csukás videóját.
Mondogatta végig, hogy ide azért kemény bot kell, mert jöhet nagyobb hal is, hínárból kell tépni, stb. Tudod milyen volt az a kemény bot? Medium, 25g-os.Célzottan nagy csukákra, dzsungelben, ott igen, lehet létjogosultsága ma is az 50g-nak meg a vastagabb zsinórnak. De ne úgy beszéljünk már ezekről, mintha átlag hazai viszonyok között ez lenne az általános és "ezek nélkül kár is elindulni valahová pecázni".
-
hermanyi
addikt
Én meg azt mondom tök mindegy , legyen egy orsód amin jó a fék és az a zsineghez legyen beállítva . Az , hogy 0.5-5g a bot doboja vagy 90-300 az lényegtelen ha jól van belőve az orsó . Minden más kényelem és élvezeti érték. Fonott kanoc sose lesz olyan vékony mint ami rá van írva ha PE- ha más számozást nézünk . Kötéssel meg minden zsinór jelentősen romlik szakitó szilárdságban , legyen az fonott vagy mono .
Ha megnézel egy komoly pergető versenyt ott nem nagyon szól a fék átlag halaknál . De a bot olyat dolgozik mint az atom . Ők rá vannak állva a sebességre , pedig nem 30 as fonottal balinoznak.
De ha van egy közép kategoriás botod orsód és nyílt tereped 10 es fonottal bődületes halakat lehet kiszedni . -
rtrace
tag
"Ha azt meg tudnák csinálni a japcsik, hogy az egyik zsinórjuk 0,10-es átmerőben annyi PE szálat tartalmaz mint a másik 0,15-ben akkor az egész piac az övék lenne."
De szó nincs erről...
USA vs EU piacos Power Pro-nál megértetted, hogy ugyanaz a zsinór, ugyanaz a gyakorlatban a szakítója, csak más értéket írnak rá. Mert más sztenderdek szerint mérik, másik általánosan elfogadott rendszerbe kell beleilleszkednie, mással szokás arrafelé hazudni, tök mindegy.Itt is ugyanaz a helyzet a japán zsinórok által elnépszerűsített számozással vs a hagyományos itthoni piacon megszokott rendszerrel. Az egyikben a 0,148mm-t nem ugyanúgy kell értelmezni, mint a másikban a 0,15mm-t.
-
rtrace
tag
Mégsem érted pedig, mert két külön rendszerről van szó, hiába ugyanaz a mértékegység.
A 0,148mm (PE#0.8) nem "0,15-ös". Amit errefelé hagyományosan 0,16-osnak nevezünk, az PE-nyelven 0,205mm.
Az a 0,10-es J-braid, amivel hermanyi is perget és nem való szerinted csukára, az szintén PE#0.8. -
rtrace
tag
Csak nem mindegy, hogy PE#0.4-es, vagy PE#0.8-as zsinórra ír egy gyártó 0,10mm-t... Utóbbival már teljesen nyugodtan lehet csukázni átlagos hazai körülmények között 1-3 kilós célhalakra, én még vékonyabbal csinálom.
A #1.2-1.5 meg a maximum, ameddig nagyon indokolt esetben (kifejezetten kapitális célhalak, keményen akadós terep) még lehet egyáltalán értelme elmenni csuka/süllő pergetésnél.Ha valaki megvesz egy olyan zsinórt, ami a Daiwa-féle számozást használja és azt olvassa itt, hogy 0,18-0,20-as kéne, ami ugyanannál a gyártónál a PE#2-2.5-öt jelöli, akkor teljesen fölöslegesen szívatná magát vele, főleg egy átlagos tavon/holtágon.
#93087 PpenoO:
Gosen Roots X8, vagy valamelyik Seaguar. Valamivel olcsóbbak, mint az YGK, Varivas és társai, de szintén nagyon jó minőségű japán zsinórok.
#0.8, vagy max #1, ha abban jobban bízol. -
hermanyi
addikt
Simán pergetnek 0.10 el csukás vízen is csak felpattintja a 60 as fluoro előkét .
Én is 10 es fonottat használok pergetni Nagy Dunán ahol aztán tényleg fingod nincs ,hogy mibe és mekkorába nyúlsz bele Daiwa JB 8 szálas (szín lényegtelen mert a 3. naptól úgy is fehér) 20 as Tatanka Evo kb 60 cm előkével.
Simán meg lehet fogni vele a 10 kilós busát is szemgödörbe
(Amúgy megy mint a tank
) Legyen egy olyan orsó a boton aminek jó a féke és nincs baj .
Kezdek viszont arra rájönni ,hogy fog kelleni vennem egy komoly pálcát
Kiszemelt áldozat egy Graphiteleader
-
rtrace
tag
"100 grammos botra én 16,5 zsinórt nem tennék"
Mint mondtam, a PE#1 0.165mm nem egyenlő azzal, amit a hagyományos európai méretezés 16-osnak hívunk.
Amit a Momoi nevez 0,08-nak, az meg PE#0.2.
Basszus, persze hogy gyenge volt... Ez azért sok dolgot megmagyaráz.
Összehasonlításul, Daiwánál PE#0.6-ra van 0,08 írva.Ahogy egyébként a Power Pro méretezése is "egyedi". Az a 10-es Reiva, amit PpenoO használ, nem egyenlő a 10-es Power Pro-val, úgyhogy nem érdemes arra alapozva sem sokkal vastagabbat ajánlani neki.
Érdekes amúgy összehasonlítani a különböző piacokra szánt zsinórok specifikációit is. USA piacos 0,10-es Power Pro-ra 5lb szakítót írnak, az európaira 5kg-ot.
-
saen
veterán
Ez minden vizen így van. Balatonon pl akkor jó a május 1 süllőre ha elhúzodik és még fészek környékén van a süllő. Olyankor igazi mészárlás van az első pár napon és senkit se zavar... Ha pedig korán lemegy az ívás, akkor május 1 már egy süllő nincs a szokott helyeken, pörögnek a betlik. Gondolom a korai ívásnál meg a február vége lehet még jó... A magyar horgászok viszont szerintem nem érettek meg még a dinamikus tilalmi időre, pedig logikus lépés lenne.
-
Interceptor
addikt
-
rtrace
tag
"Az 50 grammos körüli bot 0,10-es és a 4 grammos bottal is érzéssel a 0,03 zsinórral 10x erősebb bot 3x vastagabb zsinór."
De ennek semmi köze a bothoz, nem amiatt kell finoman bánni az ennyire vékony zsinórokkal. 10x nagyobb dobósúlyú botra fölösleges 10x erősebb zsinór, nem az fogja elszakítani továbbra sem.
[link] Itt Kecskés Viktor a 100g-os boton horgászott 0.165-ös Sufix zsinórrál, ami PE1, Daiwa nyelven 0,13-as. Kifejezetten nagy csukákra horgásztak, Norvégiában.
Nem gondolom, hogy akkor 40g-os boton, átlag hazai körülményekre, 1-2 kilós célhalakra a 0,10-es annyira alulméretezett lenne. -
saen
veterán
-
@mriya@
őstag
-
Interceptor
addikt
Köszi, bár ez a része most annyira nem volt nehéz, mert csak a dropshotos horgászokat kellett figyelni, mely részeken érdemes dobálni és mi a vezetési technika, csalizás stb. Volt aki segítőkész volt, néhány tippet azért sikerült is tanulni tőlük, végére azért csak sikerült ráérezni hogyan érdemes ezt csinálni, főleg ebben az időszakban. Ezt a jeget még fel akartam törni idén, mert a késő őszi/téli parti pergetés nem igazán volt eredményes korábban, éppen ezért kevesebbet is próbálkoztam mint kellett volna. Idén trükkösebben álltam hozzá a témához, és végül is sikerült tanulnom belőle.
-
rtrace
tag
Kirill már a másik véglet, az a peca nekem sem jön be.
Az döbbent meg, hogy sokan még ezt a módszert tartják sportszerűnek. Egyszer egy kettes forma balinba szakadt bele a csalija és írták a kommentekben, hogy "meg kell adni nekik az esélyt", meg "most a hal nyert".
De a 8-as, 10-es zsinór azért még nem ez a kategória, bevágáskor nekem még soha nem szakadt. Elakadáskor is van, hogy dobra ráfogva sem tudom elszakítani, mert előbb adja meg magát a wolfram előke, de olyan is volt, hogy chebu-ban lévő drót hajlott valahogy ki (vagy tört el).
Mustad Classic Jig horgokat is rendszeresen vissza kell hajlítani kicsit egy komolyabb tépés után, a gyengébb típusokról nem is beszélve. -
hermanyi
addikt
-
saen
veterán
-
saen
veterán
-
rtrace
tag
Tegyük hozzá, hogy nem mindegy milyen zsinórról beszélünk, nem mindenhol ugyanazt jelenti a 0,10mm. Itt EU-ban a legtöbb gyártó a PE0.8-at nevezi annak, pedig azt igazából 0.148-ra kéne átváltani. Power Pro-nál, amihez te viszonyítod, ott meg talán a 0,13 körüli felelhet meg a leginkább ennek.
50g sem az átlag ma már, főleg állóvízen 10 centis gumikat meg 3-as körfogókat húzni, ahogy ő tette. Ehhez még a fele is inkább túlbiztosított lenne, mint alulméretezett.
-
PpenoO
őstag
0.20as monofillel ki szoktam húzni +10 de akár 18 kilós pontyot, 0.10es fonott előkével. Drótelőkével a 0.10es fonottnak is tudnia kell a 6-8kg csukát/süllőt. Plusz kényelmi és dobótáv szempontok miatt esett a 0.10esre választás. Sokkal nagyobbakat lehet vele dobni, illetve kevésbé süllyed, egyszerűbb a lassabb a csévélés, pláne ha 8 órán keresztül dobsz 250x.
Mivel fogtunk halat? Olaj színű kínai utánzás, illetve warninshotz fox rage világosabb gumi csalijaria. Mire volt nagy kapás? Mepps Aglia fehér 3as forgó. Se a piros, sem a narancssárga nem kellett nekik.
-
hermanyi
addikt
-
saen
veterán
Igazából a blade-eknél a márka kb mindegy, az a lényeg hogy dolgozik. Lurefans nekem nincs, de biztosan jó az is. Fogtam aliexpress-es filléres blade-del is süllőt, de nekem azok jobban tetszenek amiknek finom a veretése, mint pl a spinmad-eknek. Ezek akkor ilyenek ha nagyon vékony a fém penge vagy nem fémből van hanem valamilyen műanyagból.
-
saen
veterán
Ez egyébként igaz. Évente csak akkor kell szervizeltetni ha sokat horgászol, amivel ritkán, azt sokkal ritkábban. Nekem pl abszolút nincs szükségem arra, hogy minden évben megkenjek egy orsót, még a legtöbbet használtba se megy bele annyi km.
Ami viszont fontos, hogy gyárilag nagyon kevés kenőanyag kerül az orsókba. Sokat segít rajta ha újonnan szétszeded és rendesen megkened. A Daiwa egyébként már odáig ment az egyik új felsőkategóriás pergetőorsójánál, hogy nem rakott bele zsírt, csak kis olajat. Még be is vallják, hogy így kisebb lesz az élettartam, de ők arra mentek, hogy könnyen forogjon az orsó
Első dolgom lenne szétkapni, kimosni az olajat és rendes zsírt tenni bele. -
Steady74
Topikgazda
-
Steady74
Topikgazda
-
rtrace
tag
"Csak látok ilyen c4 könnyített már nincs is súlya stb dolgokat. Bár nem tudom milyen botot tud kiegyensúlyozni ha még könnyítik"
Egy modern kialakítású pergetőbotot valahogy így fog meg az ember, sokat nem oszt, nem szoroz szerintem ilyen szempontból, hogy közvetlenül a keze alá mekkora súly kerül.Volt régen nekem is olyan 3 méteres botom, aminek a markolata is az orsótartó előtti 20 centin húzodott. Ott valóban létezett még az, hogy a megfelelő méretű orsóval kellett kiegyensúlyozni a botot, de manapság már az orsónál van eleve a "forgáspont".
-
saen
veterán
Ahogy írtam én nem harcsázom, nekem a Saragosa nem érdekes, sose volt a kezemben. Ez egy nagy tengeri orsó, itthon max harcsára van értelme. Én jellemzően 2500-as mérettel horgászom, a nagyon max ami valaha kéne az a 4000-es Twin Power az alacsony áttétellel. Ami ezzel nem jön ki az nem az én halam
Most ránéztem, 220USD egy Stradic, szóval valamennyit drágult, ez emlékeim szerint 200 alatt volt picivel. De akkor is a 20k-s árat ma nézni nincs értelme, ma már nem 160 Ft egy dollár...
-
saen
veterán
Én mondjuk nem harcsázok, szóval nagy igénybevétel nincs, bírnia kell a cuccnak. A 3-400k az már a tengeri méretek gondolom, nekem ilyesmire nincs szükségem, emellett a twin power szerencsére sokkal olcsóbb, mint a stella, de azért még minőségi darab.
Egyébként sokáig én is kardoskodtam az olcsóbb orsók mellett, aztán amikor megszokod és utána egy haverod normális orsóját kezedbe fogod akkor jön a nagy meglepi. Egész más világ tárul fel.Penn-t meg elvből nem veszek. A Purefishing család sajnos rossz kezekben van, covid meghozta az érdeklődést a befektetőcégeknél is és rossz nézni amit művelnek. Mennek a pletykák sajnos, hogy Abu svéd gyárában megindulnak a leépítések rövidesen. Emellett japánban mai napig nagyon népszerűek a régi pici Abu multik amiket a svédek gyártottak. A japán leányvállalat keményen beleállt, hogy hozzák őket vissza, mert piac is lenne rá, de nem engedték, mert a koreában gyártott tucat szarjaikon sokkal több a haszon. Értem, hogy pénzből élnek, de a régi orsókon is tudnának pénzt keresni, de inkább kirúgják az embereket
Szóval ezt a cégcsoportot kerülöm amint tudom. -
saen
veterán
Nekem gyerekként igazi gagyi cuccaim voltak
Faterom viszont az én hatásomra kezdett el horgászni, mert ki kellett vinnie és unatkozott kinnt. Ő egy amerikai cégnél dolgozott már a 90-es években és sokszor kijutott, sőt horgászott is kinnt. Hozott/hozatott haza anno sokféle orsót, olcsót és drágát egyaránt. Ami érdekes volt, hogy az olcsóbb kategóriások egytől egyig meghaltak az évek alatt, valami törött, valami feladta és nulla alkatrész. A felsőkategóriás orsók viszont a mai napig tökéletesen működnek. Nekem aztán volt egy szünet a pecában azért kamaszkorban amikor ráuntam, de már közel 20 éve újra tolom. Alapvetően én próbálok normális minőségű cuccokat venni, kipróbáltam sokmindent az aliexpress-es cuccoktól a drágább Shimi/Daiwákig. Halat sokmindennel lehet fogni, főleg letett botos pecánál, de pergetőcuccban az orsókat elkezdtem lecserélni Shimano-kra. Azok se tökéletesek, messze nem, de nekem azok jöttek be a legjobban. Nemrég vettem egy Twin Powert is, újat, idén jelent meg, ez Japán még. Amennyit én horgászom család meg munka mellett, úgy tervezem, hogy ez már végleg megmarad nálam, nem fog tönkremenni. Olcsó orsók nekem pergetéshez nem jöttek be, használhatóak persze, meg lehet velük halat fogni, de sok apró bosszantó hiba, nem elég sima futás, eléggé lerontja az élményt nálam. Leülős pecához meg elég a középkategória, ott kevésbé zavar ha nem tökéletes a futás. Az alját itt is kerülöm, inkább gyűjtök vagy nem veszek semmit ha nincs rá pénz. Azért egy harcifékes orsót jó lenne még beszerezni márcsak a régi emlékek miatt. Megvan még két gyerekkori botom, azok is elég vackok, de nincs szivem kidobni, értéke meg nulla.
-
saen
veterán
20 évet egyik se bír ki ha mindennap pergetsz vele, még a Stella sem. Folyamatos használatnál még ha karbantartod is előbb-utóbb eljutsz oda, hogy elkopnak a dolgok és ilyen sok évre visszamenőleg nem lesz alkatrész.
Egyébként nem kell romantikázni a régi orsókat, az évek alatt nagyon sokat fejlődtek. Mi kevesebbet látunk belőle, mert a forint gyengülés miatt azt látjuk, hogy egyre drágábbak, de ha megnézzük azt, hogy dollárban vagy yen-ben mennyi, akkor ezek az orsók ma is kb pont ugyanannyiba vannak, mint 20 évvel ezelőtt...
Most pont karácsony előtt szoktak kijönni az ilyen felszerelésajánló videók és egy feketesügéres csatornának néztem az orsóajánlóját, minden évben tolnak ilyet és pont az a trend megy, hogy egyre olcsóbb Shimiket is ajánlanak, mert a felső kategóriából lejövő megoldások miatt egyre jobban bírják. Akik csinálják a csatornát kb non-stop pecáznak meg guide-olnak is, szóval rengeteg pecaóra van náluk. Szóval a világ másik felén totál máshogy látják, mint ahogy itthon megy a vélekedés.
Emellett Stradicból nekem is volt FB régen, az enyém annyira szar volt, hogy meguntam a folyamatos szervizelését és egy idő után inkább kidobtam a kukába. Mindig volt valami baja... Gyerekkorom orsói is megvoltak sokáig, volt egy olyan DAM orsóm (olcsó fajta) amivel szinte kizárólag úszós süllőzést toltam. Ez nagyon könnyű igénybevétel, kevés dobás, kicsi súlyok és amikor szétszedtem, hogy karbantartsam, látszott a fogaskeréken a kopás. Iszonyat egy gagyi vacak volt, ráadásul lógott mindene. Ilyen orsókat én ma már azért nem látok.
-
saen
veterán
Jaaa, itt végig a harcifékről ment a diskurzus, szerintem Steady-nek is az van.
A sima elsőfékesekből van rengeteg féle, akkor felejtsd el amit mondtam

Egyébként sok mai orsó nagyon jó szerintem, legalábbis a felsőbb kategóriában. Az új elsőfékes Stradic is több fejlesztést megkapott a magasabb kategóriából. Az olcsóbb kategória butul igazából ahol mindenáron tartani kell az olcsó árat. Na ott pörög a spórolás rendesen. Drágább orsóknál inkább a súly amit tartani kell, mert sok pénzért nehéz orsót ma már nem lehet eladni.
Beastmaster bot széria pedig már nem létezik
-
saen
veterán
Stradic után már nincs lépcső, mert a magasabb kategória már eltűnt. Volt régen Twin Power meg Aspire is, de ezek már a múlté, legalábbis harcifékes orsókban.
Egyébként harcifékesben mindig is 4000-es volt a legnagyobb és nem volt 6 feletti áttetel, legalábbis én nem tudok ilyenről. Ma már csak 4 féle harcifékes orsót gyárt shimano, kétféle stradic, super és sahara. Nem lepődnék meg ha ez a szám tovább csökkenne... -
Steady74
Topikgazda
-
saen
veterán
-
Steady74
Topikgazda
-
saen
veterán
-
lumpy92
aktív tag
-
Interceptor
addikt
-
Interceptor
addikt
Körforgó tényleg ideális csukára, a lassú sebesség miatt is, úgy hogy közben nagy rezgést ad le, bár mostanában blade csalikkal próbálom helyettesíteni, kevésbé csavarja a zsinórt. Balinozásnál meg a körforgó gyorsabb bevontatásához mindig vízbe nyomtam a spiccet, olyan gyorsan tekerve az orsót, hogy még ne pattanjon ki a csali. Ezt inkább akkor alkalmaztam ha más csalira nem volt kapás, többször sikerült így fognom, bár nem túl élvezetes a csalivezetés így.
Az elmúlt egy két hétben inkább köveseztem a Duna különböző részein és Öblökben is(partról), de nagyon sok kicsi jön, nem tudom hol vannak a nagyobbak mostanában, biztos a csónakos pecások villanyozzák a vizet
-
hermanyi
addikt
-
Steady74
Topikgazda
-
Steady74
Topikgazda
-
Steady74
Topikgazda
-
Steady74
Topikgazda
-
lumpy92
aktív tag
*Körösi holtágra

Érdekesség, hogy Félhalom régen a ragadozó állományáról, főként süllő állományáról volt híres. Gyerekkoromban a süllő méretkorlátozása fel volt oldva, mert olyan sok volt belőle. Hordták is el a 15-20 centis gyereksüllőkét, mondván tepsibe pont jó lesz ...
Félhalom egy zseniálisan működő rendszer volt, ugyanis megfelelően magas körösi vízállás esetén az I-es holtágat szivornyával lehet tölteni, ami így olcsó vízpótlást eredményez, és ez a friss, oxigéndús folyóvíz végigment a többi holtágba is. Tavasszal a környező rizsföldeket a holtágrendszeren keresztül kijuttatott körös vizével elárasztják, ősszel pedig ide kerülnek lecsapolásra a rizsföldek. A rizsföldekre tavasszal némi hal is kijutott ívni, így ősszel pedig milliónyi babahal került vissza a holtágakba, ez a sok kishal adta az erős ragadozóállomány alapjait. A környéken a rizsföldeken tenyészidőszakban csodálatos madárvilág figyelhető meg, rengeteg a daru, gém, stb. akik a rizsföldeken vadásznak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Metal Gear Solid
- Cyberpunk 2077
- Gyúrósok ide!
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Samsung LCD és LED TV-k
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A 27g-os boton(az már egy bálnázó) a vastagabb zsinórral ezen semmit nem lehetett érezni.
Az már a komoly kapás kategória... Ennél sokkal finomabb dolgok vannak víz alatt. Ugyanez igaz a tapogatásra is, ha már fognyom van a csalin, az komoly kapás.
Kiszemelt áldozat egy Graphiteleader
Szóval ezt a cégcsoportot kerülöm amint tudom.
dobtam nekik sokféle csalit, színben is, de most nem volt hozzájuk szerencsém.
Steady74