- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ooloo
őstag
válasz
mdav88 #95302 üzenetére
Match botok tekintetében nekem kimaradt az elmúlt majd 20 év . Sajnos a magyar kereskedők kínálata igen szegényes , mert a horgászok zöme feeder , bojlis , rakós , waggleres botokkal horgászik , és nyilván azokat a botokat keresik .
Igen , valóban vannak pontyozni való úszós botok , és lehet , hogy végső kétségbeesésemben azok közül válogatok .... vagy marad a telematch .galervin93 : Szilárd és az említett bot főszereplésével szívesen vettem volna egy 4-5 kg ponty akasztását , fárasztását , szákolását bemutató videót . De ilyen nincs sajnos .
Abban igazad van , hogy partközelben előnytelen a hosszú bot , de bedobásnál , a kirohanásoknál kifejezetten előnyös .... így vagy vagy alapon kell dönteni . Egy hosszabb bot jobban dolgozik , több erőt szed ki a halakból . Én max 420 asban gondolkodok a 450 már inkább hátrány ... szerintem . A tévedés kockázatát fenntartom magamnak .Mondom ezt úgy , hogy 450-es bot még a kezemben sem volt .
Ja igen ... nem waggleres botot keresek , hanem egy kellően gerinces , ugyanakkor majdnem C akciós , viszonylag könnyű botot , amivel 10-20 méteres kirohanás után megállíthatom a halat . Nyilván nem 10+ os halakra gondolok . Igen , és a felső polcról kéne , lehetőleg . Nem sok márkát ismerek testközelből, de azt tudom , hogy a minőséget nem adják aprópénzért . Lehet megkövezni , de siheder koromban én mogyoró bottal kezdtem a horgász pályafutásomat . De sok este az első szériás Rileh Rex orsóval a gondolataimban hajtottam álomra a fejem , és azzal is ébredtem .... messziről jöttem . Ma már megengedhetem magamnak a minőséget és igénylem is .Amúgy a pergetőwaggler botos történetedről jutott eszembe ... van 2db SHIMANO Heavy feeder botom ... 396cm 120 gramm dobósúllyal .. a bot súlya sem vészes 298 gramm . Elég karcsú bot ahhoz , hogy kipróbáljam mit tud úszóval . Mondjuk a bot karakterisztikája nem erre lett kitalálva .
aladarazurbe : Megnéztem a videót ... csodálom ezt a palit . Nem kevés időt töltöttem el a Budai rakparton bottal a kezemben , de ez a pali lemegy randomban , és egy olyan kapitális márnát fog , amit életemben nem láttam . De sorolhatnám ... mindenből (is) a kapitális példányokat akaszt...
Igazad van a keszegezés terén , de én ezt , mármint a minőséget más módszerekre is kiterjeszteném . Köszi a videót !hermanyi : Az a baj a rakós bottal , hogy statikus , min. 1/2 óra felkészülést igényel . Teljesen új módszer , és mire úgy ahogy belejönnék , addigra vinnének az öregek otthonába .
Éppen ezért soha nem venném a kezembe ... félek , hogy megfertőzne .
Görbüljön!
Komolyra fordítva a szót , macerás. -
balou84
csendes tag
válasz
mdav88 #95218 üzenetére
A felszerelésigény attól is függhet, hogy mennyi akadó van. Nálunk az egyesületi tavunkon feeder bottal jópár harcsát fogtak pontyozás közben finomabb cuccal, de itt semmi akadó és körbe lehet sétálni a tavat a bottal. Tavaly azért az egyik 30-as harcsához azért így is kellett csónakot tenni a vízre, mert lefeküdt és nem volt hajlandó megmozdulni.
-
Spoon16
tag
válasz
mdav88 #95216 üzenetére
Botból Eurostar Powertip-et nézz, akár a 270-es,akár a 300-ast. Dobósúlyban mehet a középső, a legnagyobb már elég combos, bár ha nagyobb ólmokat akarsz hajigálni,akkor lehet az is.
Én feltennék egy 35-40 körüli fonottat,meg valami combosabb orsót (nekem Longbow 80-as van) aztán had szóljon. Ezzel a szettel kb bárhol jó vagy és nem teszi tönkre a családi költségvetést,de már elég-még élvezhető. -
diablo1984
veterán
válasz
mdav88 #93022 üzenetére
Annyira nem célom gyűjteni a botokat, de ami van 420as long cast botom az 405g, versenyen nehéznek is érzem, nem éppen kézben tartós bot. Ez meg 280g lenne, biztos nincs annyi anyag belerakva, de ha bírja, akkor nem érdekel. Most unokaöcsém method lake 360 medium-heavy kariajándéka van nálam, vékony bot, az illesztéseknél vastagított, erősített, a gyűrűk nem egy vékony húsú gyűrűk rajta, feszes, kardos bot, minőségre nem rosszabb mint a czero-s botjaim. Lehet bevállalom, max mikor számítanék rá, akkor pusztul el....
-
PpenoO
őstag
válasz
mdav88 #90825 üzenetére
60cm előkével, slow sinking csalival nem volt sikeres napom ezzel a módszerrel. Lehet mégis van különbség a rendes sbirolino és a cralusso slow sinking kosarának süllyedése között. Rendelek Sziszitől rendes sbirolinot és uszodában letesztelem majd a kettőt
.
Élménybeszámoló:
13as helyen ültem, ami napsütés szempontjából nem volt egy ideális hely. Összesen hat órát volt terepen, ezalatt 10 kisponytot sikerült összeszednem illetve 2 leakadt sajnos.Torpedó módban nyomták a kis serdülő malacok, azt hittem az első pár fogásnál, hogy 4-6kg példányokkal van dolgom, de 2kg volt a max. Bivalyerős halakkal voltak, élvezetes volt. Ami bearanyozta a napot, az az utolsó utáni pillanatban fogott hal volt. Összepakolásnál gondoltam a bölcsőn hagyom még az utolsó botot és elkezdek pakolni a kocsiba. Fél perc sem kellett, fütyült a zsinór. Így kell zárni egy pecát szerintem
Jankovicsnak szép lassan beindultak a kapásai, 5-6 halat biztos fogott 2 óra alatt, így időarányosan eredményesebb volt a sbirolinojával, igaz belefáradt ő is, elővett valami 4.20as botot és majdnem át dobta a tavat
. Amúgy normális srácnak tünt, köszönt magától, illetve egy sráccal érkezett akit mintha tanított volna.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
mdav88 #90819 üzenetére
3 hete voltam, pont akkor, amikor Szisziék forgattak. Mire felállítottam a ládát, becsúzliztam kb fél kg 9mm-es pelletet. Utána nem győztem kapaszkodni a botba, annyi hal állt össze, hogy nehéz elmondani, abban a tiszta vízben fekete volt a környéke a belőtt pelleteknek.
PpenoO: hajrá! nem kell 15m-nél messzebb lődd a pelletet, ahol van az első törés, az látszódik is szabad szemmel is, amögé, ha 5-7m-rel lövöd, odaáll a hal.
jansky, ice: menjetek ki a pcsába
-
Redneck
nagyúr
válasz
mdav88 #90582 üzenetére
Akkor velünk nem lesz gond szerintem. Bár az amurral balfaszkodtam, és szégyellem is magam miatta, de legközelebb jobban figyelek hogy ne érje a halat ekkora trauma.
Az nagyon tetszik, hogy azon a tavon, két horgászállásonként ki van rakva egy bölcső, ami benne van az árban.
-
Redneck
nagyúr
válasz
mdav88 #90577 üzenetére
Nagyon jó lehetett! Szerintem elmegyünk mi is júliusban.
Barátnőm szeretne már olyan helyen pecázni, ahol sok hal van.
A tógazda tényleg nagyon szigorú vagy csak a kezdőket és a felelőtleneket osztja keményen?Az orsó egy Nevis Impulse, vagy valamelyik nyeletős Nevis/Döme?
-
PpenoO
őstag
válasz
mdav88 #90275 üzenetére
Heti 4x2 óra intenzív edzés, több fehérje, lehetőleg marhahús, minőségi zsír illetve szénhidrát bevitel és voila, mehet a bbq meg a nápolyi pizza akár napi szinten 3500kcal is
. De lehet edzés nélkül is, max 2000kcal/nap (irodai melósoknak ezerhaccá) szigorúan hús és tojás 250gr zöldséggel ami lehet grill is, hétvégén 1db nápolyi pizzával
.
Mai kajám, 60gr 100% fehérje edzés után, ebédre a képen látható sertészűz roston és saláta szójás, balzsamecetes öntettel, este ugyanez marhával.
-
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #90201 üzenetére
Tehát akkor van két különböző bot, amik kétfajta orsóval is ugyanazt a hibát produkálják? Az úgy egyre érdekesebb...
Ugye egyre kevesebb a közös tényező, amik ugyanazt a hibát okozhatják két felszerelésen is. Ezek: zsinór, végszerelék, illetve a bot másik végén te.Ez utóbbi lehet egy rossz mozdulat(sor), na ezt a legnehezebb "feltárni" így távgyógyításban...
Szóval én azért még megnézném azt a madzagot is, mert külsőre lehet hogy jó, de a fene se tudja, hogyan viselkedik a valóságban, hogy bírja a sorozatterhelést stb. (Legjobb lenne egy teljesen különböző szerkón kipróbálni.) -
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #90198 üzenetére
Végszerelék nem pörög-forog nagyon kitekeréskor? Az meg tudja még csavarni, ugyanúgy mint pl. a csonticsokor vagy a kukorica az előkét, egy rossz minőségű elem (jellemzően kosár), illetve rosszul kialakított végszerelék (bár ez elsősorban a klasszik open end kosaraknál jelentkezhet) a teljes zsinórt be tudja így pödörni.
Illetve bár írtad az orsó cserét, de annyira gyanús ez az egész, én arra is vetnék egy pillantást... Ki kellene próbálni az orsót más bottal, illetve a botot is egy biztosan tuti jó orsóval.
Igazság szerint szépen egyenként változtatva az elemeket ki kellene szűrni a hibásat, máshogy nem fog menni. -
A Zéé
addikt
válasz
mdav88 #90194 üzenetére
Dobástechnikád milyen? Kiklipszelve dobsz, vagy simán?
Ha előbbi, akkor hagyod, hogy a bot kvázi bebillentsen amikor a klipszhez ér a zsinór? Vagy nem suhintasz túl nagyot?
Kiklipszelve is új jó dobni, hogy magától csak kicsivel menne a kívant távolságnál messzebb a dobás. De ha belesuhintasz mint állat, hogy majd a klipsz úgyis megfogja, meg még esetleg a botot is végig felfelé tartod, akkor az nagyon nagyot ránt a zsinóron. A túlságosan meggyötört zsinórok szoktak így viselkedni. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
mdav88 #90194 üzenetére
Nem akad bele ebbe a merítőbe a bognártüske..?
Hasonló lyukbőségű DAM merítőm volt, most selejteztem, volt pár szakadás a hálón, de lehet hogy szándékosan vágtam bele, hogy ne pusztuljon el a hal, amíg tökölök.
Most sürübb szövésű hálóval ellátott fejek vannak.
Nem lehet, hogy vékony zsinórt használsz dobóelőke nélkül, és a dobásnál megnyúlik a monofil? Viszont ilyenkor az utólsó pár méter tekeredik-pöndörödik, a többi jó.
Esetleg vékony a monofil, és ezeknek a tenyeres dévéreknek a kitekerése nyújtja a zsinórt..? Nem volt beszakítás, akadás, ahol meg lett nyújtva a kanóc?
Ha olyan a tó, dobd át a végszereléket a túlsó partra. Ott vágd le a végszereléket, tekerd vissza a vízen az üres zsinórt. Elvileg kipörgeti magát. -
Horvi
őstag
válasz
mdav88 #89608 üzenetére
Végül sikerült a walterban üléspróbázni egy Korum S23-at és kényelmes is volt. Viszont ahogy láttam annak a lábai négyszög alakúak míg a Matrixnak meg mondjuk a Prestonnak meg kör alakú. Gondolom így csak a korumos kiegészítők mennek rá.
Most láttam a Halcatrazban, hogy a matrix szék 34k szóval elgondolkodtató viszont annál meg úgy láttam, hogy a hátsó láb meg csak egy sima láb, azt nem lehet kiegészítők felszerelésére használni. -
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89872 üzenetére
Pont ettől lesz jóáras, ha ilyen apró, de fontos alkatrészeket kihagynak. Itt egy kis műanyag a fém helyett, ott egy csapágy helyett műanyag persely stb.
Én mondjuk amondó vagyok, az orsó csak egy szükséges rossz a felszerelésben, pont annyit is érdemes rá költeni.Egy jó bot többet ér...
---
Ha már bot, ma felavattam a 7 méteres Blade Pole spiccet, hát rég szórakoztam ilyen jót.
Dévér, karika, bodri és kis pontyok voltak az ellenfelek, illetve hát nem nagyon voltak ellenfelek még utóbbiak sem, igaz a legnagyobb sem érte el a kilót... Kipenderítettem 3 óra alatt 10+ kiló halat, irdatlan halmennyiséget sikerült magam elé állítanom, bár nem volt volt más pecás a közelemben.
Pénteken ugyanitt buli verseny, papíron két botos, bármilyen módszer, hát én viszem ez ta 7-es spiccet, aztán szórakázok egyet. -
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89866 üzenetére
Csak adott típuson belül érdemes a számozást közvetlenül hasonlítani.
Ettől függ ökölszabályként kb.:
2000: 220 g
3000: 250-270 g
4000: 270-330 g
5000: 350 g +
6000: én ilyen disznókat már nem használok
Azt én sem hiszem, hogy a fonottat ne tekerné, nézd át a görgő környékét...
Én a Matrix Aquos-ok mellett tettem le a voksom, az összes feederemen ez van + egy bolon is. Könnyű, nagy a dobja, engem kb. ez a kettő érdekel. Idén szereztem be őket, szóval pár évig elleszek velük. -
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89448 üzenetére
---
Szanaszét pecáztam ma az agyam. Volt nem egész 3 órám, mondom mit csináljak, nincs kedvem szüttyögni, pergetés kilőce mert árad a víz... Vettem egy kiló mirelit kukoricát, majd hosszú előkés cuccal 12 méterre elkezdtem nyomatni, natúr kukorica a kosárba, semmi több. A nettó 2.5 óra peca alatt kijött 6 potyka 2.5-3 kiló között, egy rakat kisponty 50-70 dekásak, meg jó pár szép keszeg. Hát rendesen elfáradtam, nyári ütemben jöttek, volt hogy le se tettem a botot, már kitekerte a kezemből.
-
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89413 üzenetére
Más ötleteim már nincsenek mi lehet a gond. Még esetleg ha olyan a végszerelék ami bepörög. Gondolom nem olyan pl a kosár kitekerésnél .
Nem olyan hű de sok orsót használtam mert nem szeretem a régi cuccaimat se cserélgetni . Nem az a típus vagyok aki állandóan újra cserélgeti a régi cuccokat. Eladogatni se nagyon szoktam horgászcuccot max ha tényleg nagyon felesleg nálam vagy valamiért nagyon nem jön be. Szóval amit ténylegesen használtam az úttörő boton lévő tároló orsótól, a bodzán lévő két szögig, és a shimano stradic-ig nem tapasztaltam ilyen zsinórcsavarodásból származó problémát.
Pedig én a zsinór felrakásánál nem bonyolítom a dolgot. Egy vödör víz amibe bedobom a zsinór dobját az orsót felrakom a bot alsó részére keverő gyűrűn átvezetve a zsinór megfogom az orsó előtt és tekerem fel . Pl mosószert én soha nem használtam zsinór feltekerésnél. Arra se figyeltem soha a zsinór spulni milyen pozícióban van ahogy tekerem ahogy éppen ugrál a vödörben.
Ez a precíz feltekerésem. A kevésbé precíz ledobom a földre a zsinór spulnit és tekerem fel szárazon közben az egész szobában ugrál össze vissza a zsinór dobja. Ez sem csavarta nekem soha úgy össze a zsinórt utána horgászatnál ennek hátránya lett volna.
Pl shimi us baitrunner régi széria kifejezetten ronda zsinórképe van annak az orsónak. Mai orsókon a leggagyibb is jobb zsinórképpel lehet. Viszont gubanc sosem volt vele fonott zsinórral sem. Van aki ilyennel perget fonottal és nincs gubanc. Ehhez képest a régi abum zsinórképe maga a tökéletesség és mégse szereti a fonott zsinórt. Biztos megvan ennek a műszaki oka de ember legyen aki megfejti miért van ez csak ennél a két orsónál.
Viszont monofil zsinórnál nem láttam még olyan orsót ami arra sem volt képes úgy feltekerje utána dobásnál ne legyen gubanc. Ettől még lehet ilyen is de ott akkor valami olyan konstrukciós alap hiba kell legyen amit már 1980-as évekbeli orsókban se volt.
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89401 üzenetére
Még egy lehetőség a kínaiak csináltak valami orsónak kinéző dolgot. Csak az egy szakma elvileg.
De ha ez a helyzet akkor az mindig minden zsinórt csavarna , már amikor felrakod a dobra a zsinórt akkor és az üres próba dobásnál már jelentkezne a gond , vagy amikor csak üresen kitekered.
Nincs tapasztalatom ezekkel a kínai orsókkal nem tudom mennyire lehet ilyen eleve az orsó alkalmatlan a horgászatra. Nehéz elképzelni mert akkor hamar becsődölne az árusítása.
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89399 üzenetére
Zsinór + orsó együtt nem működött nálam kb 35 év hivatalos horgászat alatt fonott zsinór pergetésnél fordult elő nem megfelelő orsóval. Van egy régi abu orsóm még a fonott előtti időkből azt használtam egy darabig de sok volt a gubanc. Egy idő után lerántott a dobról dobásnál egy adag zsinórt és jó kis bogozások voltak még nappal is nem éjszaka. Rá kellett jönnöm nem alkalmas erre ez az orsó , shimano stradic fb-t feltettem szerintem a 20 év alatt egy gubancot nem dobtam vele, az tudta kezelni a fonott és pergetés témát. Hozzátéve azt is pergetésnél is sokszor nem használok forgót csak not a knotot .
De az a régi abu ami a fonottat nem szerette egy feederboton monofil zsinórral gond nélkül működik.
Ezen kívül nekem olyan a zsinórral dobásnál gond lenne max akkor volt ha túl volt töltve a dob, vagy a dobóelőke csomója lerántott egy kis zsinórt magával főleg túltöltött dobon . Első dobásnál ez általában kiderült nem nyerő ez így.
Pedig aztán én forgókapcsot még sokszor a harcsázóra sem rakok , mindig a legegyszerűbb összeállítás. Pl harcsázó úszósnál nem rakok forgót, tenyeres és felfelé csalihalak csűrik csavarják amikor azt kitekerem a hátába van tűzve kábel vastagságú zsinór mit csavarodik vagy nem csavarodik.
Soha nincs gubanc dobásnál lerántana valami zsinórt vagy bogot .
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89399 üzenetére
Nem volt még soha olyan esetem annyira megcsavarodott volna feltekerésnél a zsinór ez gondot okozna horgászatnál. Pedig én maximum egy vödör vízbe dobom be és az orsó előtt fogom a zsinórt feszesen kerüljön rá. Nem érdekel a zsinór spulnija hogyan ugrál a vödörben fekszik vagy pörög vagy mit csinál. Sőt , ilyet ne csinálj, vastagabb zsinóroknál sokszor vízbe sem teszem csak feltekerem. A zsinór spulnija közben ugrál össze vissza a padlón. Mielőtt felcsalizok minden peca előtt, ha nem felejtem el , dobok egy lazát lássam minden rendben, és vizes lesz a zsinór is könnyebb nagyot dobni utána.
Forgókapcsokat az előke előtt sem szoktam használni pl matchboton , ott egész vékony zsinórral 0,14, 0,16-al nonstop dobálás van , ha jó peca van végig kapással és nagy terhelést kap a zsinór nem használok forgókapcsot az előkénél se matchbotnál. Dobóelőkét sem használok matchbotnál . Nem emlékszem olyanra valaha dobásnál ez a meggyötört vékony zsinór gubancot csinált volna. Pedig ott nagyon picik a gyűrűk.
Nem lehet, hogy a dobóelőkének a csomója leránt egy kis zsinórt és az csinálja a gondot?
Vagy úgy húzod ki a halat csak tekered az orsót és bepörög egy kicsit, pl törp tud pörögni . Pumpálod fárasztásnál a kisebb halakat is nem csak az orsóval tekered sose pöröghetne be vsz annyira gond legyen.
Pedig aztán használtam már rileh orsót is fenekezésnél időszámításunk előtt az nem volt éppen egy csúcsminőségű orsó és a görgőjének a forgása se . Nem tudom elképzelni az orsó görgője lenne a gond. Az max ha nem forog rendesen a zsinór berágja előbb utóbb.
-
sasa311
veterán
válasz
mdav88 #89399 üzenetére
Olyan alis "céleszközt" már én is rendeltem, egy igazi xar volt, semmire sem jó
Zsinórcsavarodással én is sokat szenvedtem régen, de már megtaláltam a tuti módszert:1. Zsinórt ÁZTASD BE
2. Tedd melegvízbe mielőtt felcsévéled
3. Én egy kiszuperált fazekat használok, aminek olyan fedője van amin van egy lyuk. A lyukon átfűzöm a zsinórt, így nem fröcsög ki a víz. A spulni pedig tudjon pörögni a vizben, ne feküdjön leAzóta nincs gondom a csavarodással
-
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89401 üzenetére
Terhelés alatt is optimálisan működik az orsó? Lehet hogy a feszülő zsinór miatt pl. nem is forog az a görgő, vagy ilyesmi. Vagy pl. sérülés valamelyik gyűrűn, ami csak terhelés alatt jelentkezik/okoz gondot a zsinórnak. Valami ilyesmi vonalon keresgélnék.
A minap amit vettem magokat, 5 kiló roppantott + 10 kiló búzát kértem. 7 és 11 kilót lett a mérlegen. Mindegy, nem vitt csődbe, az egész nem volt 3000 forint, aztán jó pár pecára meg lesz oldva az etető.
Szóval maradhat.
-
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89399 üzenetére
"Annyi megoldast lattam mar, hogy sokat is."
Nem kell túlbonyolítani, igazából hulla egyszerű a zsinór felcsévélés, ha a józan paraszti eszét használja az embert (értsd úgy kell feltekerni, hogy semmiképpen se tekeredhessen a hosszanti tengelye körül). Nyilván ezt millió féleképpen meg lehet oldani. Ezért a sok, időnként izzadtság szagú "how to" cikk, videó.
"Ha nincs hal, nincs csavarodas sem"
Az mondjuk gyanús. Biztosan csavarodásról van szó? Tehát ténylegesen megcsavarodik a hosszanti tengelye mentén? Nem "csak" megnyúlik, pöndörödik? Mert ezek teljesen különböző hibát sejtetnek. -
galervin93
addikt
válasz
mdav88 #89317 üzenetére
Önmagában a nedvesítés nem biztos, hogy elegendő. A csomó meghúzása egy lassú, de határozott, folyamatosan mozdulat legyen, bármilyen kötésről is van szó.
Ha olyan a kötés, hogy az egyik zsinórt "rákötöd" a másikra (pl. uni-uni), akkor nem agyonszorított csomót mozgatunk a másik zsinóron, hanem úgy húzzuk meg a csomót, hogy akkor szoruljon, amikor már a tökéletes pozícióban van.horcsog
Ha a 22-es is szakad, az user error. Ha kötsz egy fél méteres darabra egy-egy végfület, és megpróbálod szabad kézzel elszakítani, hát valszeg nem fog menni, vagy behugyozol, annsira belevág a húsba. 22-es zsinór már bitang erős, ha csomónál szakad, akkor szinte biztosan a csomó a rossz. Ha mégis a damil a hibás, akkor jó eséllyel szakad kötés nélkül is, azt könnyen ellenőrizheti az ember, egy rosszul tárolt monofilt szabad kézzel is eltép az ember vékonyabb méretekben.
És vannak azok a ritka esetek, amikor egy zsinór nem tolerálja a csomókat, van ilyen is, de szerintem ez kifejezetten ritka.
Akárhogy osztunk-szorzunk, a legjellemzőbb hibaforrás szinte mindig az ember. -
törölt tag
válasz
mdav88 #89319 üzenetére
+ etetőanyag gondolom az úgy együtt már elég ráfeszíts és akkor mindenféle zsinór jól fog merülni 0,22-ben.
Használtam egyszer professionalt spiccbotozáshoz nem is emlékszem hányas zsinórt de olyan 0,14 környéke lehetett. Azt kerüld el szerintem vékony méreteknél, az is a leggyengébbek között lehet amit valaha láttam.
0,22-ben lehet még az is elmegy nem próbáltam azt.
Mondanám a colmic fendreelt de az drága és nincs nagy kiszerelésben úgy tudom. Ezért nem ideális feederezéshez nem tudsz sokszáz vagy 1000 méteres kiszerelésben venni. Azt csinálnám a helyedben olyat vennék ha sokat fenekezel ami nagy kiszerelés aztán ha már sokat kellett levágni belőle raksz újat belőle. Egy egy pecán fogsz 10-20 pontyokat és rendszeresen jársz hamar leamortizálódik ez a vékony mono hiába van dobóelőke.
Egyébként ha 0,24-est használsz mondjuk nagy jelentősége a dobástávon kívül vsz nem lesz pontyozásnál. Nekem a boljlisomon azért van az egyiken 0,22 főzsinór mert messze kell dobni legyen mivel. Könnyebb nagyot dobni 0,22-vel mint 0,25-el.
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89317 üzenetére
Előfordulhat gyárilag valami gond volt vele, vagy ki tudja hol tárolták. Viszont 0,22 azért kötésnél szakadhat úgy is ha minden oké vele. Ezt érezni kell túl könnyen megadja magát , vagy jó az csak éppen nem úgy sikerült a kötés. Régen csináltam olyat 0,18-as főzsinórt 30-as dobóelőkével kötöttem, hát ott kellett nekem is vagy 5 de lehet több próbálkozás mire úgy ítéltem meg jó lesz az a kötés.
Pedig pár dobóelőkét kötöttem már előtte . 0,22-0,30 se mindig sikerül elsőre úgy.
Ami még lényeges lehet mennyire "kemény" az a zsinór, fenekezni inkább a kisebb nyúlású zsinórok jók "keményebb" zsinórok vsz vékony méretben 0,3 -ban nagyjából már nem lesz akkora jelentősége. Ebben mekkora különbségek vannak monofil és monofil között az egy jó kérdés ebben sincs akkora vsz, hogy valamelyik teljesen alkalmatlan legyen 0,22-ben.
Most pl használok Carp Zoom bulldogot 0,22-ben fenekezni, kollégák mondják itt alátétzsinórnak jó.
Nem olyan rossz az a zsinór 0,22-ben fenekezni vsz. Használható erre a célra és az egy kemény zsinór ilyen vékony méretben is alkalmas fenekezni és én nem vettem észre hátrányát . Igaz olyan bojlison van ami 3 libra gyárilag de inkább 2,5 valójában 3 kilós ponty 0,22-es zsinórral karikába hajtja kb. Ezen a boton nagyon alkalmatlan zsinór kellene ne lehessen vele pecázni 0,22-ben ez is igaz.
Még valami annak, hogy süllyedő e a zsinór 0,22-ben fenekezésnél vsz semmi jelentősége nem lesz , úszózásnál igen, de fenekezésnél amikor bedobsz 50- 100 grammot és ráfeszítesz ott bármelyik 0,22-es gyorsan fog merülni. Ez a süllyedő téma is egyébként túl van szerintem értékelve ebben sincs olyan hatalmas különbség zsinór és zsinór között ha az mondjuk 0,16-os úszózásnál.
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89308 üzenetére
Szóval sok volt megint a duma a részemről.
Lényege a véleményemnek ha a cuccod passzol a zsinór vastagságához a bot keménysége passzol hozzá és a fárasztásod olyan akkor a legócskább 0 zsinórral is elpecázol 0,22-es méretben. Neptunt használtam egyszer bojlis boton vagy talán még teleszkópos korszakban. Nem mondom valaha feltennék még olyat mert az tényleg veszélyes volt vékony méretben de használható volt amíg új volt.
Ha az volt a gond a zsinór már a boltban rossz volt akkor azt kötésnél szakad, nem úgy viselkedik ahogy a dobról leengeded pöndörödik látszik, hogy az kuka. De én ilyet nem nagyon tapasztaltam eddig, lehet szerencsém volt . Viszont a ládáimban vannak olyan maradék monofilok amik sok éve ott vannak, és kötök belőle dobóelőkét vagy horogelőkét ha éppen az kell. Nem volt még egyikkel se gondom . Egy vékony méretben horogkötésnél, vagy dobóelőke kötésnél ha baja van a zsinórnak az kiderül vsz.
-
törölt tag
válasz
mdav88 #89295 üzenetére
Monofil zsinórok nagyjából egy kaptafa . A vékony méreteknél értsd nem harcsázó méretek arra kell figyelni ha sok fárasztásod volt, vagy nagy hal akkor vágni kell belőle mert megnyúlik . Ha ilyen probléma van vele látszik ha leengedsz néhány métert és végignézed már máshogy viselkedik mint újkorában . Vagy ha úgy fárasztasz 1 kilós ponty 1 db is kinyírhat könnyen egy 0,22-es zsinórt sőt egy fél kilós kárász is . Nem szakad csak már nem olyan .
Ez a legdrágább és a legolcsóbbnál is így fog működni (legalábbis amiket eddig én láttam a praxisomban) Ha erre figyelsz és gyárilag nem sérült nem hibás az a zsinór a legócskábbal is lehet normálisan horgászni szerintem.
Hány "km" van benne az fontosabb vsz mint maga a konkrét típus. Vadi új mindenből jó kellene legyen és nincs olyan amivel tonnaszámra fogod a halat és egyben marad. 0,75-ösből vágok egy egy fárasztás után ha az olyan fárasztás volt, jó az más műfaj .
Colmic fendreel vsz a legjobb ilyen vékony méretekben de baromi drága spiccbotozáshoz szeretem használni , cralussot próbálgatom még spiccbotozáshoz 0,14-16,8 közötti méretekben. Nincs azzal se rossz tapasztalatom . Colmic az hihetetlen mit kibír tenyeres halak röptetésében vagy pontyfárasztásnál. De ettől még erre is érvényes a fenti nyúlás és utána már nem tudja azt mint az új. 22-es zsinórnak nem kell sok gallyra menjen fogod vele a nagy pontyokat. 30-assal ha bojlizok is ha jön egy 5-ös ponty és nem vagyok lusta levágok már belőle. Ezért sem szeretem a nagyon drágát venni ilyen célra. Igaz én nem horgászom olyan helyen ahol 10-20 pontyok jönnek pár óra alatt.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
mdav88 #89299 üzenetére
Jelentkezem, használtam!
0,25 méretig szódával elmegy, kissé merevebb zsinór. A 0,30-as méret nekem mát túl merev volt. Elég hamar pöndörödött, csavarodott ez is. Ha szereted a kissé merevebb zsinórokat, feeder méretben elmegy, átlagos, árkategóriájában.
Carp Expertből inkább ezt ajánlom: [link]
Nekem idén ez van próba alatt: [link] Ebből tekercseltem 2 orsóra is. Lágy, nem pöndörödik, jó a csomótűrés..Így szárazon tesztelgetve. Persze egy szezon után válik el, milyen, de kellemes meglepetés volt a találkozásunk. -
eisento
addikt
válasz
mdav88 #89285 üzenetére
en eddig sufixet hasznaltam nem volt vele bajom de mondom megnezek mast is iden vettem sedot sargat es narancsosat is eddig 2x horgasztam vele eddig semmi extra bar nem sok nagy hal akadt horogra jovo het vegen remelem par potyesszal tudom tesztelni
szerk: a valosagban ez a narancs szin erosen pirosnak nez ki de uv fennyel megvilagitva szep narancsos
-
Zoli bácsi
őstag
-
PpenoO
őstag
válasz
mdav88 #89254 üzenetére
Zsinórvezetővel minden ok? Ha nem forog rendesen, esetleg beállt az okozhat csavarodást. Illetve ha kézzel húzogatod (jujj
), akkor attól is csavarodhat a damil. Amúgy a pöndörödés nem mindig egyenlő a csavarodással, szar damil is okozhatja ezt a jelenséget csavarodás nélkül.
Zoli bácsi: Tudtommal magánszemély/horgásznak tilos ilyen eszközt használnia (rsdn biztos). Nehogy az engedélyedbe kerüljön a mutatvány.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
mdav88 #89254 üzenetére
Pörgesd ki. Keress kisebb folyót, rajta egy hidat. Dobd a zsinór végét a vízbe, a folyás hadd vigye. Fejtsd le kézzel a dobról, adagold neki. Úgyis tudod kb. mennyi zsinór amit használsz, azt fejtsd le. Mikor idáig elértél, csévéld vissza, szépen a víz kipörgeti..
Amúgy létezik, valamelyik zsinór érzékenyebb, előbb pöndörödik. A peremfutó orsók sajátossága, hogy csavarja a zsinórt. A profik úgy fárasztanak, hogy kikapcsolt visszaforgásgátlóval, mert a fékkel lehúzott, majd visszacsévélt zsinór csavarodik.
Én azt gondolom, peremfutó orsónál elkerülhetetlen a csavarodás, kiküszöbölni nem, csak csökkenteni lehet.
Vannak ilyen zsinórkipörgető ólmok, ezt is vehetsz, de legegyszerűbb, amit leírtam. Én mostanában próbálok széles dobú, nagyobb orsókat használni, itt is kevesebb a csavarodás mint kisdobú orsónál.
Lehet csal a kép, de mintha felülre többet rakna az orsód. Egy alátétet tennék a tengelyre, dobon emelnék.
Más: Hegesztő ismerősömet kértem meg, készítsen ilyen hínarazót, amit kötéllel bedobok. Ezt a képet küldte, hogy készül. Nem használtam még ilyet, jó lesz, vagy súlyt pakoltassak még rá...?
-
galervin93
addikt
-
PpenoO
őstag
válasz
mdav88 #89087 üzenetére
Ott a töltő is a képen, 2e ft.... néha lelkiismeret furdalásom van amikor Preston mellett ott figyelnek a Nevis cuccok negyedáron. Csak azért vettem Prestont, mert van itthon 10 kosár amivel az xl szár kompatibilis.
Galervin93: suna certified újjakkal megoldható a dolog kis kosárral is
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
mdav88 #89071 üzenetére
Szerintem nemigen megy a Carp Zoom szekere. A győri boltba ha bemegyek, alig van vevő, az is apróságot vesz. Ugyanazt az átmatricázott kínai bóvlit árulja mint az Energo, de utóbbi egy vagyont tol a reklámokra, a termékek népszerűsítésére.
Évente sokszor bedobják ezt a 20% akciót, mondjuk engem nem érint, állandó 15 % van. (Kéklámpás kedvezmény, mentő, tűzoltó, rendőr. UV fejlámpával ne próbálkozzatok, szolgálati igazolványt fel kell mutatni).
Hozzáteszem, nekem szimpatikusabb a CZ, mint az Energo. Túltolják az önfényezést, visszataszító már, mármint az Energo.
Ha már a Nőnap előkerült, ne feledkezzetek meg a csajokról.Tudjátok, én keresem az ár/érték bajnokokat, szóval menjetek be a LIDL-be, nálunk tegnap délután hegyekben állt a virág. Virágbolti ár feléért, ahogy néztem.....
És akkor:
Természetesen ha vannak itt nők, nekik Boldog Nőnapot! Nyugodtan előjöhetnek, nem kell megijedni Hermanyi mester zord tekintetétől!
-
bercsi
aktív tag
válasz
mdav88 #88913 üzenetére
Concours-ra van egy master carp pro 5000, arra az kerülne
BlackmMmDog #88914
Szabadidőt hanyagolom, nekem nem jött be a horgászhelyek miatt. Ha horgászat van akkor feleség + 2 gyerek (a harmadik még csak a járást tanulja) jön, esélytelen úgy leülni hogy lőtávon belül legyenek. A biztonsági őröket már nem is mondom, meg van róluk a véleményem.
-
bercsi
aktív tag
válasz
mdav88 #88904 üzenetére
Vanity már van folyóra, Excite volt de nem kedveltem meg. Egyébként nekem is ezek ugrottak be először, de más fele nézelődnék.
BlackmMmDog
Adatok és videók alapján tetszik mindkettő. Kár hogy Kecskeméten nincs belőlük, megtapizám őket. Bár inkább húzok a Concourse felé, jobb szeretem a lágy botokat.galervin93
Köszönöm a részletes leírást, nagyon a Concourse felé hajlok. Most xfish-en 31 a benzar bot, ez elég jó ár érte -
Tótotto
tag
válasz
mdav88 #88865 üzenetére
Megneztem a mereteket.
825: 277gr,zsinor 100m-0,30
835: 285gr,zsinor 150m 0,30
Olyan mintha ha csak a dob lenne nagyobb rajta.Meret novekedesnel nagyobbnak kellene lennie a sulynak is szerintem.A zsinorbehuzas is tobb a 835-nel.Mas kulonbseget nem igazan olvastam roluk a technikai adatoknal.
Berendeltem asszonynak a botjara egy 835-t.Jovo heten ha megjon ossze hasonlitom a kettot. -
PpenoO
őstag
válasz
mdav88 #88651 üzenetére
Orsószervizesnél volt alkalmam kézbe fogni, mert vett magának egy pár 5000eset. Elég fullos volt így kézben áttekerve, igaz ezek már tuningon átesett példányok voltak. Szerinte jó alapanyag, megmunkálás és csapágyas a fogantyú tengelye is. Szétszedte és csak a csapágyakat kellett cserélni, azok gyenge minőségűek voltak. Illetve tett bele még kenőanyagot is mert az sem volt benne. Azt mondta így már simán eléri a 70-80ezres kategóriát.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
mdav88 #88529 üzenetére
Ezek után (amit a kezedbe fogsz, tönkremegy), nem mernék elmenni pisilni.....
Ha a zsinór tekeredett rá, az user error. Ez szerintem a törésen látható, hogy nem anyaghiba. Dobóelőke nekem nem akad, évek óta Albright csomóval kötöm. Ennél nagyobb károd ne legyen soha, 2 spicc, meg egy úgyis kuka nyél. Benne van a pecában, a feeder spicc fogyóeszköz. Figyeljetek oda dobásnál, annál nincs jobb tanulás, amikor saját kárán tanul az ember.Ha közel van a bolt, nem kell utazni, mutasd meg az eltört spicceket, hátha mondanak valamit, látnak anyaghibát.
Valószínű a Nevis botod spicce keményebb, nagyobb is a gyűrű. -
sasa311
veterán
válasz
mdav88 #88508 üzenetére
Ez a 420-as
Galervin
Majd ha hazamentem megméren mennyi az átmérő. Kb mint az ujjam a az orsó tartó felett.Hermanyi
De az bolo Bátya nem feeder messzire dobalos dioveroén amatőr vagyok, csak az ilyen Döme lc botokhoz tudom hasonlítani, abból az olcsó 350 gramm, a gold meg kb ugyan ennyi csak 100 rongy
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Házimozi belépő szinten
- Synology NAS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Melyik tápegységet vegyem?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűnyíró topik
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest