Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Meggyi001: Amire figyelned kell Párizsban is...
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xabi78
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
"A MaraX már egy nagyobb, rozsdamentes acélkazánt kapott"
A Mara, Mara S, Mara T 1,5l-es rézkazánnal van szerelve, a Mara X egy 1,8l-es rozsdamentes acélkazánnal.
"hogy jobban elviselje a felfűtéskor jelenkező magas gőznyomást. "
A MaraX nem úgy működik, mint egy "hagyományos" HX (bár van rajta egy kapcsoló, és akkor tud úgy is viselkedni, bár nem nyomskapcsoló van benne, hanem a gőzkazán hőmérsékletét szabályozza, 0: 120 1: 123 2:126 fokra, ami gyakorlatban 1,0-1,2-1,5 bar nyomásban manifesztálódik), hanem gyakorlatilag egy két szondás hőmérsékletszabályozást valósítottak meg. Az egyik szonda a HX rész hőmérsékletét, a másik a gőzkazán hőmérsékletét monitorozza, és ehhez hangolták a szabályozást, ami a PIDnél bonyolultabb, és van benne néhány "kényelmi funkció", pl hogy csapolás után a kazán gőznyomását megemeli 1,5 barra, hogy ne 0,6 barral kelljen szerencsétlenkedni gőzölésnél. A hőmérsékletszabályozás része lehet, hogy néha indokolatlanul bekapcsol a pumpa, gondolom, ilyenkor a túlszaladó termoszifon vagy a HX kör hőmérsékletét befolyásolja plusz víz hozzákeverésével.
A felfűtése úgy van programozva, hogy gyakorlatilag túllövi a gőzkazán hőmérsékletét, vagyis a hidegindításkori felfűtés során a gőzkazán nyomása 2,5-3 barig is fölszalad (nem tudom pontosan, de valahol azt olvastam, hogy 140° körüli hőmérsékletet is elér a kazángőz), hogy a HX kör és a termoszifon hőmérséklete is gyorsabban emelkedjen, majd innen csökken vissza 0,6-0,8bar körülre.
Azt olvastam (most hirtelen nem találtam meg a forrást), hogy emiatt döntöttek úgy, hogy acélt használnak a kazán anyagául, mert az jobban elviseli a nyomásingadozást, meg a 3bar gőznyomást (gondolom, rezet is lehet így méretezni, inkább azt gondolom, hogy az eddig használt 1,5 literes nem erre volt tervezve, és ha már cserélni kellett, inkább a most divatosabb rozsdamentes acélhoz nyúltak - de ez csak feltételezés).Persze simán lehet, hogy nem ezért acél, hanem mert éppen abból volt sok a polcon.

Remélem, ez így már érthetőbb, és nem írtam nagyon nagy hülyeségeket.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- Apple iPhone 16e 128 GB White 100% Akkumulátor 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4535, 100% AKKSI
- 0perces SAMSUNG DDR5 6400MHz vadiúj 2x16GB memória 1 év garancia (6400B)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest