Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kávé Kálmán

tag

válasz Xabi78 #79303 üzenetére

Lehet, hogy görbébb lett a tükör egy kicsit annál, amit a moderátori stílus felé fordítottam, mint amit egy órás témáról való töprengés után tettem volna. A görbe tükör torzít. Legtöbbször azért, hogy felhívja a figyelmet valamire, ami szubjektíve (!!!) jobban is működhetne, mint a jelenlegi.

Kávés fórumokat összehasonlítani bizonyos szempontból (ezt tettem), szerintem nem hülyeség, mert tanulni lehet belőle (nap mint nap tanulok). Sokan nem szeretnének tanulni, mert azt hiszik, mindent tudnak. Alapigazságként, megkérdőjelezhetetlenül kinyilatkoztatni dolgokat nem szokásom. De gyakran olvasni ilyen stílusban megírt véleményeket itt, amivel "új kávésokat elég könnyű megvezetni" (idézet Tőled). A legkönnyebb ezzel megvezetni. Magyarországon (több kávés fórumba is bele-beleolvasok időnként) a moderátorok gyakran csattogtatják az ostort, amit (csak a német és angol nyelvű fórumok stílusáról nyilatkozhatok elsőkézből) máshol hírből sem ismernek. A moderáció szerintem másról szól. Nem görbe tükörként, de ezt erősítette meg 2 erdélyi kávéfanatikus fórumozó ismerősöm/vásárlóm is, akik inkább a román fórumon mocorognak az itthon gyakorolt stílus miatt.

Amúgy 15-16 éve a legnagyobb német filpperfórumon ismertem meg, mire jó egy internetes fórum, és hogyan működik. Ez a sablon/stílus (működés) megfelelt a kaffee-netz.de, a home-barista.com vagy a coffeesnobs.com.au működésének. Annak meg kevésbé, amit itthon tapasztalni azokon a fórumokon, ahol én is megfordulok.

Új hozzászólás Aktív témák