Hirdetés
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg-
#4194
üzenetére
ha kipattintod a szűrőt, kifolyik a maradék, én mindig elmosom külön őket
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
#4194
üzenetére
Ezért jó a nyitott kar. Én is mindig szétfolyatom, ha a dupla kifolyóssal kávézom.
-
-HajTömeg-
őstag
Áruljátok már el nekem,hogy mi a fizikai magyarázat arra,hogy miután elöblítem a kart, majd kifolyatom belőle a vizet, elfordítom balra-jobbra, megrázom, megfordítom, megblögygölgetem, áttörlöm és raknám a csepptálcára, még mindig marad benne 4 és fél liter, addig makacsul a karban rejtőző víz,ami kifolyik a konyhapultra és a kőre...
Ezhogy?
-
RBJ
addikt
Graef tulaj segíthetne mert sokkot kapok.
Nálam csak függőlegesen lehet betenni a babtartályt semmi tekerés ide, oda csak az állító gyűrű csavarásával lehet rögzíteni és oldani.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz
vendingo
#4185
üzenetére
Ajánlom neked ezt az oldalt sok kérdésre választ kapsz.
Ez is egy jó oldal,ráadásul frissebb,mint az előbb linkelt, itt szemeskávé tesztek is vannak.Szerintem először érdemes eldöntened,hogy milyen kávék jönnek be neked, a gyümölcsös vonal, citrusos ízek vagy a klasszik csokis vonal.
Aztán lehet kisérletezni,de nemrég tettem fel itt a kérdést a kedvenc kávékról és egész sokan válaszoltak,érdemes visszakeresni.
Nekem a citrusos vonal egyáltalán nem jön be, a nagyon robusztás kávékat sem szeretem.
Paljoctól kipróbáltam egy csomót, azokat neked is bátran ajánlom.
A Java mix-et még nem kóstoltam,de Toobee azt mondta olyan íze van,mint a sport szeletnek,szóval egyre tuti lecsapok majd
A frissen pörkölt kávék nagyon jók
Mikor áruházban vásárolsz,mindenképpen nézd meg mikor jár le és olyat szerintem ne vegyél,aminek közel a lejárata. (2-3hó pl)
Paljoc kávéi mellett nekem nagyon bejött a Lucaffe Classic, egészen csokis ízvilág.
Tuti ki fogom tőlük próbálni a MrExclusive-t is.
MédiaM-ban is kapható,de ők rádobnak 4-500forintot a 25dekásra.
Olcsóbb vonalon a Rome Espresso jött be sokaknak. -
RBJ
addikt
Magyarul leszedni se tudom gyűrű nélkül. Csak egyben jön le. Érdekes a leírás.
-
RBJ
addikt
tegye vissza a kávébabtartót a helyére
és fordítsa el az óramutató járásával megegyezően. / áll a leírásban/
Na vagy én vagyok hülye vagy nem tudom de ha én beteszem az állító gyűrűbe a kávébabtartót egy mukkot nem lehet jobbra tekerni. Csak az állítógyűrűt és úgy rögződik.
Lehet én vagyok béna?
Sőt a gyűrűt fel se lehet tenni ha nincs benne a babtartó tartály.ilyen mozdulat nálam nincs.

-
vendingo
veterán
válasz
vadászcsiga
#4183
üzenetére
Még csak elméleti síkon vagyok.
Most főztem kávét és megint megdicsérték.
Csodálkoztak, milyen hamar kész van vele a kávé, csak azt nem mondtam meg, hogy már fél órája fűtöm a gépet
Nagyon várom a darálót, bár ha bolti darálttal ilyen jó, el se tudom képzelni házi darálttal.
Eddig nagyon nem bántam meg a belefeccölt pénzt.Láttam tescoba szemes Lavazza-t, van vele tapasztalatotok?
Nekem eddig ez volt az etalon. -
RBJ
addikt
Kezdem úgy érezni a graef darálóm szivat. Finomabbra vettem erre meg durvábbat darál.
Furcsa is volt milyen hamar végzett.
Gondolom mikor üres a daráló akkor érdemes állítani rajta. -
Toobee
veterán
válasz
t-bali3
#4169
üzenetére
Pár fokot esik a mért hőmérséklet, egy húzósabb dupla vége szőkülget is, de nagyon vagány dupla risztrettókat lehet húzni velük. Szerintem jó az irány, amin agyalsz, maradj rajta! Első és utolsó gépnek is tök jó választás egy GC, GB. Én még a TX-10-et is dicsérném, azzal olyan duplákat lehet húzni, hogy szinte fáj leállítanom, mert annyira szépen oldódik ki, de az nálad kiesik az asszony faktor miatt.
Látom Parci már beelőzött.
-
vendingo
veterán
Mennyire macera PID-esíteni egy baby-t, és milyen anyagi vonzata van?
-
RBJ
addikt
Na érdekes a múltkor 10 fokozaton darálás nem bírt átmenni a szűrőn, most meg átszaladt.
Beiratkozok valami graef iskolába daráló ügyben.
-
válasz
t-bali3
#4169
üzenetére
a pid szondája ugye nem a pogácsát érő vizet méri, sokkal inkább a bojler falát vagy a bejövő víz hőmérsékletét. tehát normális, hogy ott esik, ettől még a kiemeneti ponton lehet, hogy egy fokon belül van. ezzel együtt egy dupla kicsit sok már egy gaggiának. szimplánál egy fokon belül van.
-
t-bali3
senior tag
Most ment valamilyen női műsoron TV2-n (Nespresso támogatásával) a kávé rovat. Egy szakértő beszélt a kávé termelési helyeiről, honnan származik. A végén megcsapta a fülem, hogy a műsorvezető nő szerint nagyon sok helyen találkozunk savanykás kávéval, ami minden esetben oda vezethető vissza, hogy rossz minőségű a kávé.

Következő részben a kávé izéről fognak beszélgetni, kíváncsian várom milyen a "jó" kávé íze.
-
RBJ
addikt
Hát az enyémet nem érdekli ennyire azért nem is tudom, akarom megtanítani. Ő még csak kávét iszik és kész. Semmi élvezet benne.
Hülyeség lenne amit gondolok, csináltam, hogy pl főzés előtt kicsit gőzre állítom a gépet így elvileg melegebbre fűt és utána csapolok egyet. -
vadászcsiga
félisten
Az en feleségemet az évek alatt megtanitottam használni a a GC-t, amikor nem vagyok otthon ő csinálja magának az espresso machiato-t, sőt mindig el is dicsekedik sms-ben hogy milyen fasza kavet készített. A műszaki dolgokra is ügyel, amikor véletlenül teli babtartállyal vettem finomabbra a faemát majd otthagytam, masnap elindította de abban a pillanatban le is állította es hívott engem.
-
RBJ
addikt
Asszonyokat, babáitokat hogyan tartjátok távol a géptól?

Babámat nem engedem oda, hál istennek bonyolultnak találja a sok macerát amit csinálok vele.
Az a baj, hogy nem adná meg a gépnek a gondoskodást, tisztítást, eltakarítás stb csak menne, menne a főzés telibe és orrán száján bibis lenne a gép.
Valami alternatíva kellene neki. van kapszulás martello de az is a végét járja. Van pod om is amit nyomathatna a gépen de nem akarom odaengedni. Sőt hajlamos bekapcsolva hagyni is a gépet sokszor, szegény leégne.
-
vendingo
veterán
Ismételten főztem bolti daráltból és már így is klasszisokkal jobb mint amihez szoktunk. Meg is dícsérték, hogy finom :-)
-
t-bali3
senior tag
PID-es upgrade-ekből kétféle verzió létezik?
1. Csak kimutatja a hőmérsékletet
2. Amellett, hogy kimutatja beavatkozik a hőkezelésbe és egy előre beprogramozott értéken tartja azt -
zolnagy
őstag
Az a baj, hogy a gép hőstabilitását teszed tönkre ezzel (nem műszakilag, csak az adott előmelegítését
)
A Gaggiaknak elég kicsi a bojlere és ez is sokat számít.
Ha Evod van, akkor világít, amikor fűt (ha jól emlékszem)
Amikor befejezi a fűtést, onnantól kb. fél perc, amikor hőcsúcson van.
Így lehet számolni, kísérletezni. -
RBJ
addikt
Eszpresszó képes őrlést, hogyan lehetne jellemezni ránézésre, tapintásra állagra. porszerű?
akié ez a gép az nem garázdálkodik eme fórumon? Tippek jó lennének.

-
RBJ
addikt
válasz
zolnagy
#4156
üzenetére
Azt hittem valami műszaki tönkretétel lehetséges.
Ezek szerint sokat eshet a hőfok, így sok idő míg visszafűt. Pedig érdekes a kezelésiben az van ha már felfűtött mindegy ég e lámpa mehet orrba-szájba.
Valaki azt mondta, hogy azt a pillanatot kell elkapni mikor felvillan a lámpa és utána max 10 mp míg felmegyen az üzemi hőfok.
Akkor melegítem csapból forró vízzel. -
zolnagy
őstag
Így van. Mint volt Gaggia tulaj meg tudom erősíteni, hogy főleg Gaggianal nem szabad csapolás előtt csészemelegítő csapolást csinálni.
Amikor meglett az első Evom, akkor a Delonghis korszakból beidegződött csészemelegítő csapolással csináltam én is. Mikor ezt elhagytam drasztikusan javult a kávém.
-
RBJ
addikt
válasz
-HajTömeg-
#4154
üzenetére
Szerintem kávéfőző színe adja, hogy mi megyen mihez. Nekem a saeco hd hoz jobban ment volna a fekete.
De sebaj.
Lassan fél óra se telt el de már innám a második adagot, sőt a babám is kér azt mondta.
Itt fogunk pislogni ma úgy látom. -
RBJ
addikt
válasz
-HajTömeg-
#4149
üzenetére
-
RBJ
addikt
Megvolt az első sikerélményem.
Hála az általatok kapott tippeknek. Mikros melegítés nem ér semmit, így eszembeötlött simán kávéfőzőből melegvíz engedés csészébe így igen csak meleg lett a bögre és betartottam előbb a kávé és utána a tejhab lépést.
Mi volt a sikerélmény? Hát itt van az asszonynál vendég és megdicsérte milyen finom kávé és érzik a friss darálás.
Büszke lettem hirtelen.
Igaz messze volt még az igazitól amit én tudok de egy nagyon laikusnak is már ez is finom élmény a tömegkávézáshoz képest.
Tippeket kérnék graef ügyben. Két vékony alátét van a kúp alatt 10 en még befullad a gép de már 12 es meg durvát őről. Nagy az ugrás a fokozatok között. Tipp? -
-HajTömeg-
őstag
Lenne pár technikai kérdésem.
Egyrészt tudja-e valaki,hogy az EVO víztartályában miért van 2db szilikoncső?
A másik,hogy a gép tisztítását, a szűrők zsíroldós átmosását milyen gyakran érdemes elvégezni?
Akár hetente?
A vízkőmentesítést havi kétszer? -
And06
aktív tag
paljoc, ez a sidamo nagyon fasza! remélem van még, mert a köv adagba is biztos kérek

-
szaszandras
csendes tag
Na, megbontottad végül? Nálam egy pörkölési dátum nélküli adag van - egy konferencián találkoztunk, és nem tudtam otthagyni, pedig paljoctól is van épp többféle itthon
-, és tegnapra sikerült végre rendesen elkapni! Kicsit durvább őrlés, PID 100-on, pici cukor és a citrom/grapefruit visszahúzódott, de megmaradt a gyümölcsös savasság... Nagyon ízlik! Ha csapolok egy duplát, mindjárt hívogatja maga után a következőt. 
-
emre
veterán
Üdv!
Nem emlékszik esetleg valaki, hogy a nyáron a 20 éves a CBA keretein belül meghirdetett kávé akcióban mennyiért adták a Tchibo Family 2x250gr-os változatát?
A csomagoláson 849 Ft volt, meg egy felirat hogy nem a feltüntetett ár érvényes.
-
bbuffy
senior tag
Reggelt'
Birtokomban található pár napos Mr. Espresso lekóstolása után bizton állíthatom hogy ööö....izé....na hogy is?
Ejha.
Jó dolog a kv zás

-
radi8tor
MODERÁTOR
Legközelebb itt jelezd a törlési kérelmet.

-
belenéztem az indexes topikba, majd gyorsan vissza is jöttem

-
adpeter
tag
Valami ilyesmi lehetett,mert előtte hiába járattam a pumpát, nem jött a víz és a csepptálcába se engedte vissza a nyomást. Aztán hirtelen miden oké.
3 hete akarok bemenni egy vakszűrőért az expoliba,mert az még hiányzik, így nem tudok visszaöblíteni. Hétfőn asszem az lesz az első címem! Hátha az a baja.....

-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
#4127
üzenetére
Én nem,de érzek egyfajta bizsergést...és kicsit hanyag vagyok. De egész jó lett az őrlőben lévő maradék sicurta egy kis honduras shb-vel fűszerezve. Vagy csak nagyon kellett már a KVÉÉÉÉÉ!

-
adpeter
tag
BLAZE: Köszönöm,bár ezt nem komolyan írtam! :-) De 1szer még jól jöhet!

Parci: Nos megpróbáltam mindent,DE TÉNYLEG MINDENT ami elősegítheti a légtelenítést de semmi.
Aztán kínomban elmentünk kiscsaláddal anyósékhoz. Bótyi apósom az új pálinkafőzőjét avatta fel.(100 literes kisüsti) úgyis mentem volna.
Szerencse volt még neki valami dugi 3 éves barackpálesz. Ijedtembe,hogy kinyírtam a Baby-t bevertünk 5-6 felest
.Én mivel padlón voltam a kávé hiány miatt,szűretlen búzasörrel próbáltam még elviselhetőbbé tenni a napot.
Sikerült. 
Most értünk haza. Kicsit megéheztem a szeszre,úgyhogy kerestem valami flamót.Közben eszembe jutott,hogy na megnézem a kis rohadékot. Főkapcsoló on, pumpa indít ééééééééééééés már jött is a víz ahogy kell.Ilyen gyorsan még sose indult meg a víz.

Ezek szerint ez a GB is egy kis ribanc. Ha fáj a feje,nincs kávé. Ha jó neki akkor nekem is jó!
-
mgy
senior tag
Ejnye paljoc, miért nem fogadod el a felajánlott szantoszt? Azután, hogy a hátad mögött minden sz.rn.k el lettél mondva ez lenne a legkevesebb, nem?

---
Mikor lesz kész a cup of excellence? Fogyóban van az eszpresszós készletem! -
fishi
tag
Ahogy azt a zindexre anno megírtam, a net feltúrása után én a következőkre jutottam:
Cappuccino: A Ronin által kedvelt hagyományos habos és a barista habos ugyan az az ital, mert a habosított tej és a kávé aránya ugyanaz. (A tejhab minősége az, ami eltér, a barista habnál sokkal homogénebbre gőzölik a tejet. Nyilván ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be, de ettől függetlenül a cappu cappu marad.)
Flat white: Nem egyenlő a barista habos cappuval! Attól "flat", hogy a tejhab sűrűbb részét vissza kell tartani, hogy csak az "extra selymes" rész kerüljön bele: http://youtu.be/rq6BZxAD1Rk
-
válasz
-HajTömeg-
#4121
üzenetére
ha kisbojleres géped van, akkor ugye végiggondoltad, hogy ilyenkor a bojlerből gőzölsz, ergo fogy a víz belőle, amit nem pótolsz..?
-
válasz
adpeter
#4118
üzenetére
leírtam. járó szivattyú mellett legyen nyitva a gőzcsap, így ott kinyomja a levegőt. de egyébként azért ennyire nem kell parázni (vagy nem feltétlenül), attól függ, hogy hol van a fűtőszál ugye... gaggiánál például külső fűtőszálas a bojler
, de ettől még kell víz bele, szétrepedhet talán anyagában is az alu. belső fűtőszálasoknál is alapvetően azért felülről szokott szívni a pipacső (a kijövő vizet onnan veszi), ergo kiszipkázza a levegő nagyját akkor is, ha nem légtelenítesz.ugyanúgy kell légteleníteni, mint a radiátorokat: legyen nyomás a rendszerben és nyiss meg egy kilépési pontot, jelen esetben a gőzcsapot.
-
bl4ze
veterán
válasz
adpeter
#4100
üzenetére
Nagy, hosszú gőzölés után ha nem volt légtelenítve lehet simán, hogy fellevegősödött.
Próbáld meg úgy ahogy Parci leírta.
Utána jónak kell lennie, eddig is jó volt akkor gyanítom, hogy fellevegősödött....
Vagy dugulásod van, akkor meg vízkőtelenítővel járasd meg és gőzcsap kinyit-elzár, sokszor pumpa menjen -- a pulzálástól a dugulás megszűnik.de SiD majd jobban távszakérti szerintem...

-
-
RBJ
addikt
Na letelt a wellnes szabim Egerben. Két helyen ittam kávéfélét, Egyiken capuccinot, másikon latte.
Jelentem egyik sem közelíti meg azt amit itthon főzők, alkotok.
Sőt hatásban sem éreztem egyik után semmit. Itthon meg indulás előtt ittam melynek eredménye, hogy minden km kőnél majd meg kellett álljak pisálni.
Kicsit zavaros nálam a capuccino és a latte fogalma de már tisztázódott.
De akkor mikor mintás cappucino készítés van a youtubon akkor mind latte nak van írva.
Alig várom a holnapot, hogy szétkávézam magam.
Állítok még a darálón mert még a legutóbb csöpögősen jött le.
Jelentem van egy bűnöm. Én a kávét mézzel édesítem.
-
t-bali3
senior tag
Elég melegen futtatod Te azt a gépet?

Ebben a kávéban biztosan van a gyümölcs mellett más is, legalábbis szerintem. Ezt a mást most kesernyésnek érzem, de lehet nálatok ez a csokis vagy nem tudom... Igaz, többet próbálkoztál, mint én.Illetve ne felejtsd, hogy kötelező napi 5L kávét, ami szükséges a szervezetednek néha fel kell locsolni egy kis vízzel is. Elég egy-két csészényi

Idővel szerintem én is visszatérek a pici cukros megoldáshoz, de még kóstolgatok. Megyek ám majd több kávézóba is, csak emellett dolgozom, így előnyt élvez.
-
Toobee
veterán
válasz
t-bali3
#4112
üzenetére
Természetesen nem hagyhattam, hogy meghaljon, ezért már nincs belőle. Ma fogyasztottam el az utolsó 4 duplát belőle
Nálam akkor minősül eltaláltnak, ha egyáltalán nem keserű, csak gyümölcsös. A vendégemmel megfeleztük az egyik duplát, fél gramm cukrot engedélyeztem neki, de ilyen fintorokat én rég láttam már. Pedig el volt találva nagyon, én ittam a másik felét. Érzésem szerint ő marad a tejes vonalon. -
t-bali3
senior tag
Én ma sikeresen megkóstoltam az Etióp Yrgacheffe-t T&P-ben.
Maximális pont a kisasszonynak, mert nem az volt betárazva, de külön darált nekem egy kicsit, továbbá magának is főzött belőle, hogy megízlelje jól sikerült-e.
Sima presszót ittam. Találtam benne mindenféle ízt, gyümölcsöstől kezdve, erősebb kesernyésig is.
Még szokom a dolgot, így elsőre minden egy kicsit túl intenzív volt, de a hölgy azt mondta, hogy ez még darálástól függően lehet egy kicsit kevésbé gyümölcsös is, úgy akár teli találat is lehet, nekem. 
Maradt még Toobee vagy már benyakaltad mindet?

-
And06
aktív tag
én minden vizutántöltés után megcsinálom (meg minden gőzölés után, de az elég ritka
)húztam egyet a sidamoból LM szimplával középre tömöritve 9grammból. jól eltaláltam az őrlést, nem is szőkült ki, de a reggeli 13grammoshoz képest l.fasz volt, vékony és kevésbé intenziv izek. lehet csak a gaggia ilyen, de teletöltve sokkal jobb kávét ad nálam az LM szimpla.
-
válasz
adpeter
#4093
üzenetére
majd lesz, ha nem légtelenítesz egy kiadós gőzölés után, és alig marad víz a bojlerben, és széthasad a fűtőszálad!
gőzölés után gőzcsap kinyit, pumpa elindít, és addig vársz, amíg nem víz jön egyenletesen a gőzcsapból. akkor gőzcsap elzár, majd pumpa elzár. én amúgy ezt szinte naponta megcsináltam az audrey-val anno.
-
-HajTömeg-
őstag
Erről az őrlőről tudunk valamit?

-
emiki6
veterán
Életem első valódi kávézása.

Kicsit sok volt az az egy Kapucsínó és egy Flatwhite. Kicsit remeg a kezem meg és fel vagyok pörögve, sebaj, Széll Kálmán-ról futottam haza (Déli pu környéke) és csak a prosnál álltam meg.

De bátran állíthatom, hogy életem 2 legjobb kávéját ittam! Kapucsínóval kezdtem és annyira ízlett hogy egy Flatwhitot is ittam és egy helyben sütött sima croissant is helyet kapott mellé

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Legyen már este, 2 napja nem kávéztam...










![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

köszi.




