- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgy
senior tag
válasz
vadászcsiga #2498 üzenetére
Übernek az belefér, hogy elkészitem a kapszulás kávét (+2dl tejhab), visszasétálok az asztalomhoz, megiszom, mjad kiveszem a zsebemből a bontatlan kapszulát.
-
lagoon79
tag
Gyerekek, kicsit én is olvasgattam az AVX vagy milyen fórumon, elképesztő. Annyira de annyira az elején járnak még, amivel semmi baj nem lenne, de úgy tolják a hülyeséget, mintha világ életükbe ezzel foglalkoztak volna. atc barátunk meg felvásárolt mindent. de legalább most már tudom, hogy kávét pörkölni mindenki tud. sztem veszek én is egy pofás kis probat-ot meg egy ültetvényt Erzsébeten, aztán mehet bármi.
-
vadászcsiga
félisten
Nálam meg Valdo Cafe (melohely)
Ezt űbereljétek -
mgy
senior tag
Nálam meg (melóhelyen) nespresso. Lassan tejmérgezést kapok, attól félek.
-
And06
aktív tag
mokaflor piros pod:
60-40 vagy 50-50 A : R, icipicit gyors lefolyás, de szép crema. izre a sejtett klasszikus vonalon van ez is, elég egyszerü izvilágú, de számomra szerethető. nálam ajánlott plecsnit kap, bár lehetne kicsit lassab a lefolyás.
az általam próbált podok között az első 3 igy áll: moak espresso bar, lucaffe mammia lucia (vagy mi, abból is a 60:40es), és ez a mokaflor. (a moak utcahosszal vezet)érdekes módon podban a lucaffe classic nálam leszerepelt, közepes, semmi kiemelkedőt nem nyújt, sokkal jobb az emlitett mammia lucia, vagy akármelyik másik, pl exquisit.
még moak sweet taste-ből van pár tasakom, kostoltam már, de az espresso bar jobban izlett. ha elfogyott a többi ilyen, akkor erről is irok.
-
bbuffy
senior tag
Mazzer minibe ha kést veszek, az utángyártott jó, mármint minőségre? Mert a gyári ha épp kapható, horror.
-
Toobee
veterán
Húha, ez az Etióp Djimmah brutál jó cucc! Ma reggel húztam belőle egy ízdíjas risztrettót. 30 perc melegítés, nagyjából 20 ml csapolás a kar felrakása előtt, amolyan ízié' felkiáltással. A nagyon pici dohányíz megmaradt, de az tényleg kell bele és semmi bántóra nem kell gondolni. A gyümölcs erősen jelen van, de nem citrompótló, ezt még lehet, hogy az olaszos arcok is szívesen kortyolgatnák. Vajaskenyérre emlékeztet az illata őrlés előtt, a poginak meg szőlő illata van, marha jó. Jók ezek az Etiópok
-
mgy
senior tag
Érettségizős koromban a beduin kóla volt a divat... Kóla+kávé, fini!
-
bbuffy
senior tag
Szintén zenész
-
paljoc
tag
Na ezt ubereljetek, a forum elejen talaltam, kicsit olvasgattam arrafele. Esetenkent mokas!
"Amugy ha nagyon fáradt valaki, akkor azt kell csinálni, hogy lefőzöd a KV-t a kotyogóban, majd visszaöntöd és ugyan azon a zaccon még egyszer átfőzöd. Elég ütős kis lötty lesz belőle. Ha már ez sem segit, akkor lehet olyat csinálni, hogy egy 3 dcl-es bögrében az ilyen duplán átfőzött 2 dcl KV-hoz, adsz 1 dcl rumot. Na ez üt. Ettől ha nem voltál valóban fáradt akkor felmászol a plafonra. Szivbetegek és gyomorérzékenyek ki ne próbálják. Zenész koromban az 5-7 napos turnék végén ilyennel tartottuk fenn magunkat." -
Toobee
veterán
Ugy nez ki, ez a kave a csopogosseg csopogesevel jo. Hiaba folyik le normalisan, nem lesz olyan jo, mint a 45 mp-es valtozatnal. A dohanyos, fustos iz mindig megvan benne, ez fajtabol szarmazhat, nem hofokbol. Mivel ugyis megyek szittyozni, igy az esti muszak oromere bevallaltam 4 duplat, tehat nagyjabol az osszes kombinaciot kiprobaltam. Kozepes a hoigenye, robi kozeli vizet szeret. Nalam ajanlott a kave, olyan atmenet, mint a Sidamo.
Ati: Expolygon, Vega kar, ha jol remlik. 6000 parszaz, haromcseszes szurovel.
( #2483 ) And06: laikuskent azt az egyszeru magyarazatot fogadom el, hogy lenyegesen kevesebb femmel erintkezik, mire a cseszebe er.
-
-
Toobee
veterán
"Etióp Djimmah-t bontottam": nagyon nehezen jött le, nagyjából 40-45 mp alatt, ezért várható volt, hogy megjelenik benne egy jó adag csoki aka. keserű íz, ez be is jött, de abszolút nem volt bántó, nagyjából a Rome szintjén van. Az alap íz egy nagyon finom félérett/érett narancsos, grapefruitos, szőlős gyümölcsös íz. Szerencsére ez nem durva citrom bomba. Már ez az első shot is nagyon ízlett, nemsokára húzok is egy újat. Nagyjából fél kaput hűtőcsapoltam, de lehet, hogy kellett volna még.
-
mgy
senior tag
Kb. három másodperccel a kérés után már törölt volt a závéikszes fiókom!
Legalább a törléshez ért Bélánk, ha már a kávéhoz fingja sincs. :p -
válasz
tariattila #2463 üzenetére
de, ez az lesz. azt nem tudom megakadályozni, hogy ide írjon, de hogy zéró-tolerancia van, az biztos. és egy gombnyomás úgy törölni, mintha nem is létezett volna.
-
mgy
senior tag
Viszont Béla mai produkciója után (s nem csak a nyilvános szereplésére, hanem a háttrében küldözgetett leveleire is gondolok) kiracsázom magam az ávéikszről. Pedig anno én nyitottam a kávés topikot ott...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Semmi bajom nincs azindexxel, de szerintem ne itt tárgyaljuk ki azt a fórumot.
-
mgy
senior tag
Kíváncsiságból benéztem a feltörekvő, s cseppett terjengős versenytárs fórumra, s kit látnak szemeim?!
Hát zabadakk feltámadt oda is. Odafeltámadt.
Kíváncsi vagyok, meddig bírja majd gyógyszer nélkül! -
Peti...(16v)
tag
Nehezen álltam meg odaát, hogy beírjam a véleményem, de nem akartam etetni. Remélem ismét besértődött pár hétre...
Más: van pár csápos emelőm otthoni autószereléshez. Számlával adom, vagy akár kölcsönbe is, mert nagyon megszaladt mostanában. Pofon egyszerű, csak fel-le gomb van rajta. Adok hozzá autót is, meg szerszámokat is akár. Sőt, leírást is.
-
bl4ze
veterán
Sajnos klinikai eset az ember, unatkozó milliomos aki nem tűr ellentmondást.
amit Ő mond az szentírás, ha nem egyező véleményt lát akkor a másik hülye, idióta, stb.A saját KVX őrületén pedig azonnal tőrli ezeket, ezért is hívják találóan a hifis közösségben "RADíR" néven.
Ahogy látom nem sokáig bírta az index nélkül, pedig elmondta minden fosnak, de továbbra is átjár trollkodni, gonoszkodni....
Mondjuk most kapott 1 nap ban-t, de várhatóan megint jön majd floodolni.
-
Toobee
veterán
Epp most olvasom a sajatjan, hogy az Expolygon azt sem tudja mit arul
Szerintem mar reg ra kellett volna hagyni az egeszet. Total felesleges mindenfele vita. Ha jol erzem, akkor a kerdesek se jutnak el odaig, total masrol beszel, vagy epp szajkozza, hogy a magokhoz minden infot elkuldott Hans Gibderbaum.
-
And06
aktív tag
Paljoc, majd megnézed a maileket?
feladtam a másik helyet :|
-
atyaég, látom tegnap még pörgött tovább a szigeti veszedelem odát
-
adpeter
tag
válasz
vadászcsiga #2446 üzenetére
Jobban jársz,itt más úgysem győzhet!
-
mgy
senior tag
A kínai robuszta nagyon találó, lehet mától az én mondásom (is)? :-D
---
Várady Tibitől hallottam először, nem ugrik be, talán szeletelésnek hívta. Csapolás közben kiskanállal kivett egy-egy kisebb adagot kóstolni az elkészült kávéból, szépen nyomon lehet követni, hogyan változik a lefolyás során az íz.
---
Nem megy má' ez a magyarfogalmazás, inkább megyek dolgozni... -
And06
aktív tag
válasz
vadászcsiga #2440 üzenetére
én annyit próbáltam, hogy az utsó pár másodpercet külön engedtem, kvázi a szőkülő részt.
nem véletlen mondják, hogy állitsd meg ha szőkül, mert ize nincs neki, és csak higitod vele -
adpeter
tag
válasz
tariattila #2437 üzenetére
Kínai robuszta lehet a szervezetében,állítólag pörget rendesen. Az "ember" nagy tételben vette,mert kicsiben csak amatőrök vásárolnak! :-) Most próbál elpasszolni pár kamion felesleget!
-
BlacKSouL
addikt
Azt próbáltátok már, hogy mondjuk egy főzésnél 3 külön pohárba engeditek le a kávét? Mondjuk az első néhány másodpercnyi fekete sűrű az elsőbe, a második kremásabb a második, és a kicsit hígabb, a végefelé a harmadikba. És külön megkóstolni hogy melyikben mi dominál? A home-barista.com-ot olvasgatva merült fel hogy kipróbálom mit érezni így.
-
Toobee
veterán
válasz
tariattila #2437 üzenetére
Egy kis reklamra ment ki az egesz, ha jol latom.
-
tariattila
veterán
úgy nézem odaát bekávéztak a polgárok rendesen....
ki és mit adott el nekik?
én is kérek belőle!
-
bbuffy
senior tag
A ma esti dupla nálam egy V60 ban bontakozott ki, PY Sidamo segítségével. Igen jó lett, már várom a filterkenyát
-
And06
aktív tag
játszogattam az adagolással, és végül arra jutottam, hogy azért lesz jobb a 20g-s kávé, mert minimális/nincs hely a felső szűrő és a pogácsa között. ez roppant érdekes, mert eddig direkt úgy adagoltam, hogy legyen hely közte elég. De, ahogy parci irta, ennél a kávénál igy jobb a kioldás.
találtam egy fórum postot, ahol ezt mondja a srác.
http://www.home-barista.com/tips/instaurator-puck-should-touch-screen-for-properly-extracted-espresso-t13766.htmljó dolog ez a kávéológia, minden elméletre tudok mutatni egy ellen-elméletet
ui: a ma esti adag 19gramm->25g ital, ami igencsak ristretto, de teljesen más lett, mint az előzőek, amellett, hogy mindegyik verzió nagyon jó volt. be kell lássam, szőrszálhasogatok
-
And06
aktív tag
Paljoc, mail ment!
-
bl4ze
veterán
Ma reggel a Grimac-kal a Triesztből hozott Sicurta Aroma Classico-t csapoltam.
TÖMÉNY étcsoki, a nagyon klasszikus Észak-Olasz feeling, semmi bántó robuszta - utóízében is erősen étcsokis, (keserű)kakaós.
Érdekes, hogy a kis QM gépen karcosabb volt, nem tudom a Norda víz, vagy az E61-HX miatt éreztem szelídebbnek.
De jó cucc, Nekem ízlik ! -
Toobee
veterán
válasz
tariattila #2424 üzenetére
Bakker el ne add, inkabb hasznald.
-
bl4ze
veterán
válasz
tariattila #2424 üzenetére
haha
-
Toobee
veterán
18 g Rome-ba szortam 1 g P&Y Kenyat. Ismet egy frenetikusat huztam. Imadom ezt a gepet!
-
tariattila
veterán
válasz
ronin s8 #2418 üzenetére
van benne egy 1200-1300W körüli réz fűtőszál, a hx rézcsöve , felül a légtelenítő szelep, gőzcső kimenete, nyomásszabályzóhoz menő cső, lentebb meg a forróvíz kimenet...
gyakorlatilag ami jobban hajlamos vízkőlerakódásra az a fűtőszál...
a hx kör és az e61 fej megint más téma... :-)
a nagybojlerből ha nem veszel ki vizet akkor nagyon hosszú ideig nem tölt után az autómatika...
nos erre az esetre írta SiD hogy 'kilágyul/nem kell...'
a Te esetedre igen is azt írta, hogy van vízkövesedés!jahh... písz
-
ronin s8
senior tag
A Spinozában elég jó a kávé. Kicsit inkább franciásabb vonal: egészen picit hosszabbra van engedve, mint egy szabályos dupla ristretto. A créma nem a jó lefőzés miatt van, hanem a friss kávé és a kávé típusa miatt. Ízre kiváló. A tejhab is szabályos cappuccino hab (nem mikrohab). Blaze-nek nem tetszene.
Délifrance croissant van hozzá, és házi (sütős) szilvalekvár.
Nagyon jó a hely. Kicsit párizsias.
-
ronin s8
senior tag
válasz
tariattila #2390 üzenetére
Tényleg nem érdemes ezen rugózni. Kicsit különböző nézeteket vallunk. Ennyi.
Azon viszont érdemes elgondolkodni, milyen időközönként tölti tele a pumpa a nagybojlert? Nekem naponta többször, igaz én kapucsínózom. Meg egyszer szétszedni egy ilyet. Mi lehet benne...?
Peace! -
zolnagy
őstag
válasz
tariattila #2405 üzenetére
Ebben az esetben, lehet, hogy mégis a linkről rendelek szűrőt és akkor egyúttal tömítést is (2-t).
Ha esetleg valakinek kell még, akkor keddig szóljon. Addig megpróbálok beszerezni egyet csapágyboltban is.
Vízterítő szűrőt vajon miért árulnak ugynitt hozzá. Tönkre tud ez menni idővel? -
radi8tor
MODERÁTOR
SiD-!
Ez a gép (KitchenAid) valóban Gaggia Baby Twin belsővel rendelkezik?
-
válasz
tariattila #2405 üzenetére
annyi, hogy az én expolys tömítésem fekete. lehet, hogy lalié más. ami biztos, hogy óvatosnak kell lenni, lukra lehet futni.
-
törölt tag
nevezzetek sarlatannak vagy eretneknek, de en mostanaban otthon a jegeskv-t elvezem:
tetszoleges minosegu (nem tul porkolt, nem tul jellegzetes izu) kavebol hosszukavet (van ilyen szakkifejezes egyaltalan?) lefozni, lehuteni, belokdosni jegkockatartoba, lefagyasztani. hosszu uvegpoharba ket kocka, felonteni tejjel, esetleg egy nagyonkicsi vanilias tejszinnel. tudom, tudom, ez tokeletesen szembemegy a minosegi kaveelvezet fogalmaval, de hatha ideferolyasmi mint egy borostopikban froccsrol beszelni
-
tariattila
veterán
válasz
zolnagy #2404 üzenetére
szerinted én nem vagyok összezavarva emiatt?
de...
lehet az expoly'ban is változik a beszerzés... nem tudom azt a szürkét lali onnan vette-e... jó lenne tudniszűrőben az 58-as LM-eket mondta lali... ott valami betűjelzést említett de nem jegyeztem meg...
eredeti QM szűrőt ép eszű ember nem ad el...
utángyártott meg egy ezres...ha a linkeden lévők pontosan a régi megfelelői akkor érdemes lenne egy csoportos rendelést megejteni
( O gyűrűvel együtt persze...) bár utóbbi elég drága lenne onnan ÉS nem sokkal lehet jobb mint egy 'csapágyboltos' verzió... -
zolnagy
őstag
válasz
tariattila #2403 üzenetére
Na most kicsit összezavarodtam. Parci szerint nem jó az Expolys tömítés. Lali szerint pedig igen.
(Bár Lalinak elég sok tapasztalata van QM-ben)
Azt hiszem megpróbálok vmi csapágyboltosat. Aztán ha nem lesz jó, akkor Expolys lesz.Apropó, nincs véletlenül neked vagy vkinek egy szimpla QM szűrő eladó?
Itt mondjuk van szimpla szűrő és kartömítés is: [link] -
tariattila
veterán
válasz
zolnagy #2400 üzenetére
mostanában beszéltem lalival... ő is az expolygonos O gyűrűt mondja QM-hez...
nekem egy szürkét adott legutóbb az durván jó...szilikonos 'állagú'
azóta érkezett hozzám egy QM0650 amihez adták még az eredeti 2db kartömítést...
sajna pont tönkre ment két gépen is O gyűrű így elhasználtam őket :/
igaz azok már jó öregek voltak (kikeményedtek 3X év alatt)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- sziku69: Szólánc.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen routert?
- Nintendo Switch 2
- Milyen TV-t vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Óvodások homokozója
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- További aktív témák...
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!