Hirdetés
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- aquark: Zsebszámológépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- talmida: Változások 2. rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bruki
csendes tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ha már a "starbucks" is szóba került, akkor nem hagyhatom ki hogy én még e multinál is azt tapasztaltam hogy az americano elkészítési sorrendje az hogy espressora forró víz, nem pedig fordítva.
Én hideg időkben kedvelem ezt az italt és az észak olasz, svájci és espresso kávét is készítő amerikai, valamint kanadai kávézókban ahol megfordultam az espresso+víz volt a módi nem fordítva.
Már ahol nem eleve külön szolgálják fel az "esppresso shot + hot water jug" tálcácskát. -
And06
aktív tag
válasz
t-bali3
üzenetére
az alsó képen látható ebben a hozzászólásban: 3261
sajnos nem tudom megfogalmazni rendesen, de lágyabb mint ami a hagyományos cappuccinoba kell.amikor levegőt viszel a tejbe, akkor keletkezik a hab. ez akkor történik, amikor "szörcsög". ha le van merülve a gőzcső a szörcsögős szint alá, akkor csak melegiti a tejet.
-
ronin s8
senior tag
Én is úgy tudom, hogy eredetileg doppio-val készítik, de vannak egész pici kapus csészék is a digoknál, amikbe szimpla megy egy kis gőzölt tejjel, és habbal.
Ez az újhullámos trend újraértelmezi ezeket a klasszikus italokat. Nem is szabadna ugyanúgy hívni őket, de gondolom ha csak ausztrálul lenne kiírva minden, be se mennének a vevők.
-
And06
aktív tag
válasz
ronin s8
üzenetére
ha cappuccino néven adják a flatwhitet, csak a neve változik, az mindegy, hogy mi is a flatwhite

legalábbis az én mondatom szempontjából...az eredeti cappuccino receptje: 1/3 rész espresso 1/3rész gőzölt tej 1/3 rész tejhab.
a "normál" méret kb 150-180ml. tehát ebbe is dupla kell(ene), vagy nem lesz meg az arány -
ronin s8
senior tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Szia! Ideje lenne frissítenetek ezt az összefoglalót.

Csak pár apróság:
Közlitek az olasz cappuccino receptjét, de az ajánlott kávézó listátokon SENKI sem ezt készíti, hanem az újhullámos verziót, ahol nincs olyan, hogy habosított tej, meg tejhab, csak barista habbal készítik. Ez zavaró lehet egy újoncnak.
Az americanot sem úgy készítik, ahogy írjátok (kávéra víz), hanem pont fordítva: vízre a kávé.
Hiányzik a listáról a café créme, a flat white.Tudom, hogy Ti felvállaltan egy amatőr társaság vagytok, de ezeket az apróságokat igazán kijavíthatnátok. Vagy ne ajánlgassátok itt...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont legalább a ristretto-t jól írjátok.

-
weinmaker
őstag
Talán ez segít: Kávékorzós összefoglaló
-
emiki6
veterán
Mi a kapucsínó és latte meghatározása?
Más: Haverral elmegyünk pénteken az egyik olyan kávézóba, még nem ivott kávét, milyet igyon?
-
mgy
senior tag
Úgy tűnik hamarost rendszeres munkaügyi filterező leszek. Mi most a menő kávé erre?
Paljoc, nálad van most valami errevaló? -
-
RBJ
addikt
Asszony nevére és telefonszámára volt rendelve mivel én nem voltam otthon. De mire rákérdezett volna, hogy mi fene már a futár lépett. Igaz említettem, hogy rendelek darálót de annyiba hagyta, hogy minek az nekem. Itt a fórumtárs hatására mondom nem ragozom, megrendelem és így jártam.

-
lagoon79
tag
Valaki, vmelyik fórumon (már nem tudom követni hol) említette, hogy a tescos tej milyen remekül habosítható.
Tettem egy próbát, a két kép asszem magért beszélt (nem a mintában, hanem a hab állagában, illetve tartósságában van óriási különbség). Technika, gép stb ugyan az. Felső kép tesco, alsó lidl, mindkettő 1,5%, fehérje tartalom is egyforma.
-
Toobee
veterán
Először is: Szuper akciós áron kapható a
Guatemala El injerto Pacamara - 9600 Ft helyett 6400 Ft/kg
Burundi Kayanza Microlot - 11500 Ft helyett 8000 Ft/kg
Honduras Shb Mogola - 8000 Ft helyett 6000 Ft/kg
Laos Catemor - 9600 Ft helyett 7200 Ft/kgMásodszor: 5000 Ft feletti vásárlóinknak 250gr ajándék kávéval kedveskedünk
Harmadszor: 10.000 Ft feletti vásárlásnál ingyenes a szállítás
Ilyet nem akar valaki? Én rendelnék.
-
RBJ
addikt
Fognak hülyének nézni, ha megrendelem ma megint.
-
RBJ
addikt
Megrendeltem úgy, hogy nem szóltam az asszonynak, vagy nem vette komolyan amit mondtam.
Erre jön a futár az asszony mondja ő nem rendelt semmit nesze neked visszaküldte.

-
krx21
nagyúr
válasz
TörökSzabi
üzenetére
Én is mindig duplát iszok...

A szimpla mindig ott fogy el ahol a legjobb... -
-HajTömeg-
őstag
Nem tudjátok véletlenül, hogy az Evo2 miben különbözik az 1-től?
-
bbuffy
senior tag
Valaki használ Maxwell-Williams termékeket? A kv csészék ritka jó designal készültek, mint ahogy a többi termékük. Müller ben felső szinten a Leonardo csoport mellett van. Egész emberi áron.
-
TörökSzabi
csendes tag
Én ma bontottam majdnem egy hónapos Paljoc Guatemalát. Sikerült tigrincseset húzni belőle, de kell még neki hő, mert ízre biztosan több van még benne.
Bírom az új gépen az előáztatás dolgot. A mai is azzal ment, de néha elfelejtem ezt a funkciót, és egyből indítom a csapolást. Sajnos még mindig nincs összerakott darálóm, de lehet elkap a hév, az egyiket lefestetem feketére, a másikat ezüstre, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni a Skertonnal.
Amit megállapítottam a Grimac és az Izzo kapcsán, hogy azonos nyomás mellett 1-1.1 bar, kb 45 perc állás után majdnem annyit mutat mindkét fejhőmérő 108 fok. Ha ilyenkor indítok hűtőcsapolást, akkor eléggé fortyogós a víz, sőt az elején csak gőz jön. Valószínűleg a hőmérőknek nincs baja. -
And06
aktív tag
kenya:
duplával is sikerült "szép"et húzni, cappus csészében erőteljes forgatásra sem szakad meg a crema, szinre is jó, fogyasztás végéig kitart. Sajna az öregedés miatt kicsit gyors lett, 20g kávé->50g ital. Délutánra állitok az őrlőn, megcélzom a 20g kávé -> 30-40g ital arányt. Alakul
-
TörökSzabi
csendes tag
A másik fórumon mindenki írta múltkor az egészségügyi bajait, hátha segít Gyuri bácsi:
http://www.youtube.com/watch?v=bpH2QjBzwFI -
Hami33
aktív tag
Legjobb kis adagokba eltenni simítózáras zacsiban kinyomva a levegőt utána folpack párszor körbetekerve majd visszadugva a saját zacskójában eltenni egy zárt dobozva! Így csak adagokban kell elővenni és nem bolygatjuk meg a többit. Kevesebb levegő éri annál tovább eláll!
-
Hami33
aktív tag
Vákummaml óvatosan kell bánni,mert többet árthat a kávénak ha agyon van vakumozva.Jobb ha enyhén van kiszorítva a levegő zacskóban ,mint egy vakumedény.A vákum ellen felhozott érvek (nem teszteltem) röviden összefoglalhatók. A kávé porózus, a réseket pedig a pörkölés utáni gázok töltik ki (túlnyomórészt CO2). A CO2-t kvázi védőgázként emlegették, ami valszeg vitatható. Feltehetően csak kisebbik rossz, mint az oxigén. Ha vákumot állítasz elő, akkor a porózus szemekben is vákum keletkezik. A CO2-t és minden egyebet kiszívod. Amikor rányitsz a tasakra, betolul a levegő, ami ekkor már a pórusokba is beáramlik. Normál esetben (vákum nélkül) a kávészemben keletkező gázok miatt a szemen belül a parciális nyomás magasabb mint a csomagoláson belül, azaz vákum nélkül ez a gázcsere nem vagy sokkal lassabban/kisebb mértékben történt volna meg. Ha így van, - én hajlok arra, hogy elhiggyem, mert tök logikus -, akkor a símítózáras szelepes zacskónál egyszerűbbet és jobbat (kinyomható a levegő, a szem pedig nem lesz semmilyen sokknak kitéve) nehéz kitalálni.
-
-
RBJ
addikt
akkor vákumdobozkák is jók lehetnek. És főzés előtt a kívánt mennyiséget be a darálóba oszt jó van?

-
krx21
nagyúr
-
RBJ
addikt
szemes kávét érdemes a zacsijában tartani vagy jó helyen lesz a kávédaráló tartályában.
Igaz nem akarom művészi, sznob szintre vinni csak ha már kávézok az fini és jó legyen.
-
bbuffy
senior tag
Nekem van egy saját Joker állásom, általában azon lezavarom az újat, max csöpögős-egyperces lesz, de iható általában. Utána már nagyjából tudom a beállítást.
-
Toobee
veterán
A gyakorlatban semmilyen bonyodalommal nem jár ez a művelet. Ha már tapasztaltabb leszel 1-3 adagból belövöd majd a kávét, onnan meg mész szemre, ahogy öregszik a dolog. Én idejét sem tudom már, hogy friss bontásnál mikor kellett kiönteni az első adagot, mert annyira sikerült elszúrni a vakon készítést. Na jó, igazából tudom: a Kenyánál úgy 3 hónapja. Mérleget mindig használok, de csak azért, hogy ne maradjon bab a tartályban, egyébként mindig tökig töltöm a szűrőmet. Ha 18-ból lesz tele, akkor annyit teszek bele, ha 20,5-ből, akkor annyit...nem csinálok nagy ügyet belőle. Érdemes megkeresni a számodra is elfogadható határt a geekség és az olaszosság között. Nem árt belevinni egy kis hanyagságot, hogy olyan húvazzeg' herceg herceg legyél...érted?!

-
RBJ
addikt
Na holnap gyűn a drágasszág.
/ graef cm70/
Valaki üzente máshonnan, hogy van hozzá pár alátét be kell majd mókolni.
-
And06
aktív tag
paljoc kenya:
LM szimpla, 14gramm peremig. Ristretto lett, igy sikerült elérni, hogy nem szőkül ki a vége. Crema szine jó, lötybölés után záródik, nem tünik el az ivás végére. (újhullámos szinten nézve mindezt.)
Összevetve a másik kenyával (finn pökölő üzemé): hasonló az izvilág, de nem ugyanaz, a másiknak van egy édeskés komponense is, mig ez inkább picit fanyar gyümölcsösségü (jó értelemben véve). Illetve mintha a másiknak lenne egy kis csoki szerü lecsengése a fő izen felül. Valamint a másik testesebb. A finn kenyát 4 naposan kezdtem inni, és 3-4 nap alatt el is fogyott, a paljoc félét pedig 10 naposan nyitottam. Legközelebb ki akarom próbálni 3naposan ezt is. Mind2 elég hamar öregszik ahogy észrevettem.
Mégegyszer mondom, hogy ez csak a másikhoz képest, amúgy teljesen élvezhető eredményt kaptam, igaz meg kellett vele küzdeni. Viszont még koránt sincs vége a csomagnak, és a daráló is új, szóval bármi lehet
Veszek majd abból is mégegyszer. -
Toobee
veterán
3 csészés szűrővel van valakinek tapasztalata? Most húztam 23 gramm Sidamobol egy bűn rosszat, igaz már teljesen halott, bár duplában ízre még nem kopott meg számottevően.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- Call of Duty: Black Ops 7
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi haladó szinten
- Pedzegeti az új Xbox irányát a Microsoft
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- Macska topik
- További aktív témák...
- Motorola Edge 40 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és újszerű 17-18 Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Apple iPhone 11 64GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8/256GB / Kártyafügetlen / 12Hó Garancia
- 246 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
) Túl sok a fogalmi zűrzavar.