Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz CyberPunk666 #29335 üzenetére
Nyilván többet tud/hat/sz megtakarítani.
ha pedig a magasabb fizetés mellé még egy kicsit magasabb életszínvonalat is megengedsz magadnak, akkor arányaiban még inkább.
Na de pontosan ez a kérdés. Mi az, amit 800-ból nem tudsz, de 1000-ből már igen. Mitől lesz magasabb? Drágább húst veszel? Drágább bort? És érzed is a különbséget? Vagy mit? Gyakrabban fested ki a házat? Bocs, melós családból jövök, nem tudok költekezni
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
bandus
veterán
mit nem lehet erteni a koncepcion? ott van a peldaban, hogy azonos koltes mellett evi masfel millioval tobbed van. ebbol utazhatsz, vehetsz jobb ruhat, vagy csak elrakod es nyugdijas korodban vehetsz belole csirkemellet a farhat helyett.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
-
CyberPunk666
senior tag
1, autóra gyűjtesz, ami mondjuk 4.5 M forint, akkor az egyik esetben másfél a másikban 3 évnyi félretett pénzedbe kerül.
2, jobb környéken lakhatsz, azt csak észreveszed, nem?
3, én érzem a különbséget a kacsacomb és a csirkecomb között és a marhapörkölt és a sertéspörkölt között is.
4, a balatont is meg tudom különböztetni a tengertől, a két hetes nyaralást is az egyhetestől, a főzzél magadnak apartmant és az all inclusive hoteltől
5, a kifestett házat is meg tudom különböztetni a 20 éve a kerítés se lett lefestve háztólAz évi másfél millió, ami a különbség, önmagában elég egy autót fenntartani és vagy a nyaralásra akár.
Meg a félretehető pénz egy óriási különbség, nagyon nem mindegy, hogyan gyűlik a megtakarítás, hogy mikor és milyen házad lehet. lehet-e egyáltalán.
-
válasz CyberPunk666 #29355 üzenetére
Az egyes pontot leszámítva, amibe nehéz belekötni, mert egy osztás, a többit szerintem röhögve a 800-ból is. Na mindegy, elfogadom, hogy ez valakinek nagy lépés.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
törölt tag
válasz CyberPunk666 #29355 üzenetére
Magamból kiindulva, amikor 800 körül kerestem ,akkor 1000-ért nem váltottam volna.
Egyszerűen nem akkora pénz, hogy megéri potenciálisan beszopatódni, bedolgozni magad, újra beilleszkedni, stb. Másrészt ha előtte váltogatsz, akkor vágysz egy kis állandóságra, mert kiéget a folytonos változás és ezzel járó nyűg. Plusz ha zajlik az élet, mert mondjuk ingatlant veszel, felújÍtasz, épÍtkezel, házasodsz, baj van a családban etcetc, akkor nem szaros 133K plusszal fogsz foglalkozni épp. Na meg ha az új helyre többet kell bejárni, és mondjuk kocsival közlekedsz, akkor eleve elviszi a plusz pénz egy jelentős részét, főleg ha még céges parkoló sincs...[ Szerkesztve ]
-
Sztenly
tag
válasz dellfanboy #29343 üzenetére
Az MS BI-t, Tableau es qlick view/sense ezek voltak eddig. Nagyon összefoglalva írtam le a sztorit, mert nem egy role-ban foglalkoztam mindennel.
Itt nincs olyan h pro szinten a pénzügyben. Mindenki user és senki nem fejleszt(het) arra külön csapat van.
Data mint terület érdekel. A nagyon tech kevésbé de a BA feladatkör félék inkább.
Vba-ban nincs hosszab távon fantázia. sql meg elég ritkán került eddig elő.
Telco szektor és angol tárgyaloképes szinten mozgok. (SSC)
Mivel adott EU-s piacra dolgozunk két főnököm is van, de a közelebbi most megy el.
Relatív h mi az átlag, mert tőlünk br1 -ért ment el egy apuka aki nagyjából a 10+ éves forever-junior szintet üti meg, de beszél még egy idegennyelvet. -
travix
aktív tag
-
BeZol
őstag
válasz #41635072 #29333 üzenetére
Szabadidőben fejlesztettem magam elmúlt években, és eleve angular bootcamp volt a pozi megnevezése. Tudtam h nem akarok pénzügyi vonalon maradni, nem tudtam kiteljesedni benne.
Így utólag 2 hónap intenzív célirányos oktatást követően sztem bárki megütné a junior szinthez szükséges basic tudást, amivel már poziba lehet kerülni.Természetesen ez így még kevés, ill. aki előtte sohasem kódolt, azt sokkolja a dolog és bőven lemarad, de kell mellé kb. 1 nagyobb referencia projekt, és a felvételi próba-alkalmazást vmilyen szinten teljesíteni kell. Előbbi kb. netes tutorialokból meg is van, utóbbinál meg kiderül van-e tudás is mögötte. (egy ilyen ref-projektes tanulásos téma intenzíven szintén 1 hónap)
Számomra a lényeg, hogy végre bekerültem az IT-körforgásba (ez a legnehezebb sztem, főleg IT-végzettség hiányában), az már csak hab a tortán h kvázi heti 5 HO van, míg előző pénzügyi elemzős poziban nem volt HO opció, csak Covid alatt, de akkor is csak szakaszokban pár hónapra...
A jövőbeli fizu-szintek, ill. a kvázi globálisan oda költözök dolgozni x év referenciával ahova szeretnék (gyerek miatt, ilyen oktatási rendszerben nem fog részt venni; magunk miatt, ilyen egészségüggyel nem járunk jól; stb...), na ez pedig kb. álom valóra válása kategória
-
törölt tag
Grat, remélem nem csak a kezdeti lelkesedés marad meg. Azért hosszú távon, egyre nagyobb felelősséggel minden szakma tud nyomasztó és megterhelő lenni. Főleg ha majd te leszel “A” senior, és a te hátad ütik mindenért. Illetve frontenden azért elég nagy a verseny globálisan, nem tudom meddig marad ez az őrület ami most van. (Szerintem most van egy erős hype, és magasak a bérek, mert korábban nem volt ekkora igény). Viszont ha nem jött be a közgázos irány, ezt meg élvezed, akkor mindenképp jó döntés volt.
-
MODERÁTOR
válasz Oppenheimer #29313 üzenetére
Ok. Látom nem érted továbbra sem
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
VirsLee
őstag
Ez azért ennyire nem egy nehéz dolog
Nekem havi 450k körül van az átlag költésem. Rezsi, hiteltörlesztés, kaja, stb. Ebből tudnék valamennyit lefaragni, ha szükséges, de nem ez a lényeg.
Ha 800k a bruttóm, akkor marad havi 82k, ha 1m a bruttó, akkor 215k marad.
Ez még pont az a rész, ahol van jelentősége ennek a dolognak.
Havi 82k esetében 33 hónapig kellene félretenni azt az összeget, hogy meglegyen a javasolt 6 havi vésztartalékod. Másik esetben csak 12.5 hónap. Szerintem ez hatalmas nagy különbség.De abban egyetértek veled, hogy ha ugyanazt a szar bort veszed függetlenül a fizetésedtől, és nem érdekel az se, hogy mennyi megtakarításod van, akkor tényleg mindegy mennyi a fizud
-
-Skylake-
addikt
jol ertem, azon megy a diskurzus, hogy a tobb penz miert jobb mint a kevesebb?
"Homie, I get up I run my shit, Really, I don't give a fuck "
-
CyberPunk666
senior tag
válasz -Skylake- #29372 üzenetére
Az eredeti állítás az volt, hogy kevés fizetésnél arányaiban fontosabb a pénzért váltani, mint amikor már nagy a fizetésed, mert kis fizetés mellett az elérhető növekedésnek nagyobb az impactje az életedre.
De aztán mások levezették, hogy bruttó 1M-ból nem lehet jobban élni, mint bruttó 800-ból és nem jár semmi különbséggel. -
-Skylake-
addikt
válasz CyberPunk666 #29373 üzenetére
lol ertem. btw brutto 1m es 800k kozott eg es fold a kulonbseg nagyjabol. az a fix megelhetesen kivul a fennmarado "barmi koltheto" osszeget lenyegeben duplazza.
-
skoda12
tag
1M alatt +100-200k-ért még sokan lehajolnak. Nem drágább ruhát fognak venni, hanem lehet, hogy átüti a havi megtakarítás azt a küszöböt, aminél már elmegy valaki a mamahotelből albérletbe, mert így már belefér vagy nem fáj annyira feleslegesen kiadni ezt a pénzt, mikor igazából otthon is lakhatna. Vagy gyűjt saját lakásra vagy megengedheti, hogy a drága hobbijára szórja a pénzt, pl vesz még 2-3 objektívet fotózáshoz.
Munkahelyen is szembetűnő, hogy inkább a fiatalok ugrálnak a plusz pénzzel járó lehetőségekért. 24 órás rendelkezésre állás, hétvégi support, esti support, ilyesmi. A senior nem fogja magához ragasztani a laptopot hétvégén, mert többet ér a szabadideje és nincs akkora szüksége a plusz pénzre.
-
kovsol
titán
válasz skoda12 #29380 üzenetére
Pedig vannak olyan szakmák ahol a seniornak is kell dolgoznia néha hétvégén. Egy nagyobb Go Live, vagy komolyabb upgradeket prod rendszerken nem hétkönap napközben szoktak megejteni. 1M feletti alap bérrel azért egy kis hétvégi munkával már százezrekről beszélünk pluszban. Én személy szerint simán bevállalom ezt hiába vagyok expert. 6 hetente be van írva a naptárban, hogy ügyelet/hétvégi meló.
Az új gardrób szekrény árát ha megkereshetem egy hétvége alatt, akkor én igent fogok mondani rá. és az asszony se fog kiakadni érte.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
goodboy007
senior tag
válasz -Skylake- #29374 üzenetére
Ez pontosan így van! Nyilván az ember, ahogy javulnak az anyagi lehetőségei, többet is költ bizonyos dolgokra, ételből, ruhából is becsússzanhat drágább, de ha nem kezdi el szórni, akkor a nagyobb tervekre megmaradó összeg és a biztonsági tartalék nőni fog.
Az én sztorim (Wall of Text következik):
Pécs, 5,5 év után nettó 230k + 30k cafeteria + 1 havi bónusz - 45 m2 albi, saját szoba, cimbora lakótárs, 50-55k, kb. 80k megmaradt a kötelezők után. Amikor elkezdtem dolgozni, jóval kevesebb bérrel kezdtem, de OCD-vel együtt úgy is meg volt a 200k. Az elején marha sokat költöttem ruhára és ez alatt azt értem, hogy vettem több 4k-s pólót, márkás cipőt 15-20k körül, illetve rengeteg, 90-100k elment kajára, mert volt időszak, amikor napi 1kg csirkemellet ettem.
Sikerült megcsinálni a B és A jogsikat, egyszer vettem magamnak egy 170k-s telefont és a PC-mre is tudtam költeni, noha nem mindenből a legjobbat vettem, illetve biciklivel jártam mindenhova, ezért a közlekedés minimális összegbe került + havi 2k-ért jártam konditerembe. Ellenben egyszer voltam több napot nyaralni cimborákkal, ami akkor kb. 80-90k-ba került és étterembe is kb. 2-3 havonta egyszer, innivalóval spórolással jutottam el.
Az utolsó 1 évben havi 60k-t fizettem sógoromnak motortörlesztésre, illetve amikor BP-re költöztem, konkrétan 0 Ft-om maradt.
A diákhitelem lazán tudtam fizetni, ez havi 10k kiadást jelentett.BP - 1. munkahely - nettó 520k + 13. havi + 1 havi bónusz + 25k cafeteria - 36m2 albi, egyedül bérelve, 140-160k, kb. 200-250k megmaradt a kötelezők után. Kajára kiadott összeg nem nőtt, kb. havi 1x vettem magamnak egy drágább hústerméket, pl. Steak, Pisztráng. Itt bejöttek olyan extra kiadások, mint a kondibérlet/AYCM, havi 13k, illetve a tömegközlekedés, némi tankolás. Nem éreztem problémának, hogy vegyek egy-egy drágább hoodie-t és pólóra is már kiadtam akár 8-9k-t is, ha tetszett. 2x voltam nyaralni haverokkal, amiből az egyik fesztiválos volt, ezek alkalmanként kb. 120k-ba fájtak. Emellé barátnőmmel is voltunk 2-3 napokat itt-ott belföldön, ezt általában én fizettem neki is. Étterem 2 havonta.
Emellett folyamatosan nőtt a félretett pénzem.BP - 2. munkahely - nettó 630k + 2 havi bónusz + 25k cafeteria - albi ugyanaz, 300k megmaradt a kötelezők után. A tavalyi bedurrant inflációig heti szinten vettem steak-et vagy minőségi halat. Itt már ha pár havonta elmegy 40-50k ruhára, szinte fel se tűnik, illetve a PC-m is fájdalom nélkül upgrade-eltem több száz rugó mértékben.
Mivel páromnak van egy háza, ami nem felelt meg az én komfortigényemnek, egy csomó mindent könnyedén fel tudtunk újítani/ki tudtunk cserélni a házon, mielőtt ideköltöztem, emellé részvény+kripto befektetésre is jutott, illetve olyan típusúra, hogy mondjuk vettem 2 nagyobb értékű Lego-t is, amik itt állnak bontatlanul. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy olyanra költsek, ami nem ad élményt vagy nem érződik azonnal a hasznossága. Idén egy 10 napos erdélyi nyaralás is belefért, ami kb. 160k-ba fájt.
Étterem egy-két havonta simán. A pofátlan italárak fájnak, de elfogadom, kifizetem.
A diákhitelem a bérem növekedése miatt itt már 50k volt idén, illetve bejött egy 33k-s áruhitel, ami most járt le.
Folyamatosan volt annyi pénz a számlámon, ami elég lett volna 6 havi megélhetésre.
Ami "fájt", hogy autót szerettem volna, de elment a pénz a fontosabb dolgokra, főleg azért, hogy minél előbb össze tudjunk költözni és ne kelljen az albira havi 120k-t kidobni az ablakon.BP - 3. munkahely - nettó 930k + 13. havi + 1 havi bónusz + 25k cafeteria - 550k megmarad a kötelezők után.
Ez már az utóbbi 3 hónap termése, végre meg lett a pénz, hogy meg tudjam venni a 2 éve vágyott autót. Nyilván ez plussz fix költségekkel jár, egyelőre ezt még nem tudom számosítani, de legyen havi 50k. Az viszont nagyon jó érzés, hogy nincs albi, nem dobok ki az ablakon havi 120k-t a lakhatásra. A rezsi kb. annyi felezve, mint amennyit korábban fizettem, cserébe jóval komfortosabb (klíma, mosogatógép, szárítógép, normálisan fűtött lakás).
Simán befigyelnek drágább elektronikai eszközök, gyakorlatilag egy csomó mindent azért nem fogok megvenni, mert nincs elég helyünk (pl. 65"-os TV, AirFryer).
Innen már olyan tervek vannak, mint a ház széppé tétele, illetve az előkert rendbetétele, aztán eladni és nagyobb, közös otthonba költözni + páromnak is egy normális autó. Amit észrevettem, hogy mióta 6500-7000-ről 10500-11000-re nőtt a Lidl-s Steak-ek kilós ára (egy csomag 1800 helyett 3000), 2 havonta egyszer ha veszek, mert teljesen irreálisnak tartom. Az, hogy a csirke-pulyka-sertés 2500-3000/kg kevésbé zavar, úgymond nem is számolom. Szerintem havi 130k-t is költhetek kajára úgy, hogy mellé párom is vásárol. Kicsit lehetne spórolósabban vásárolni (olcsóbb teavaj, olcsóbb húsárú), csak már nem érdekel. Az, hogy venni kell bármit itthonra, ami akár 50k vagy drágább, mert elromlott, nem tétel.Főleg az utolsó mondatban leírt dolog, ami hatalmas különbség aszerint, hogy az embernek 200k, 300k vagy 400k marad hónap végén a kötelezőkön felül. Én olyan ember vagyok, aki folyamatosan tervez, célokat fogalmaz meg és nagyon rossz, amikor apróságok miatt tolódik valami hónapokat, mert nem marad rá pénz. Ezt a szabadságot és azt az időt, amit ezzel a szabadsággal nyer az ember lehet a több pénzen megvenni.
Illetve ha az embernek nincs ingatalana, ez a pénz még mindig brutál kevés. Ha egyedül kellene egy budapesti lakásra spórolnom úgy, hogy albit fizetek, így is 3-4 év után lenne elég a megmaradt pénz, hogy utána még 20 millió hitet kelljen sok-sok évig törleszteni.
Ez az igazán durva, hogy a fizum alapján simán az ország keresetének felső 5%-ba tartozom, de mondjuk 10 év mire perspektíva lenne egy saját otthon.
És akkor ott van az a faktor, hogy 3 év alatt több, mint 4x-eztem a bérem, noha nyilván nem lettem 4x tapasztaltabb -noha nem vagyok rossz és megdolgoztam azért, ahol tartok- és ehhez képest hány embert használnak ki, aki fényévekkel jobb, mint mondjuk én, de nem mer vagy nem tud váltani és esetleg mellé még szarrá is dolgoztatják.Innen mondjuk egyelőre nem látom, hogy hova tovább. Most úgy számolom, hogy bruttó 2,2 alatt nem érné meg a rizikót egy újabb váltás és nyilván két év múlva mások lesznek a számok, de ezért is fogadtam hitetlenkedve múltkor, hogy "60%+ ért váltanék", mert még mindig hihetetlen saját magam számára is sokszor, mikor tudatosul, hogy igen, én itt tartok és hogy még ennél is lehet -itthon- feljebb.
De valószínű az lesz a következő szint, hogy már az sem fog zavarni, ha megrendelek egy 50k-s cipőt vagy 30k-s galléros pólót, ha tetszik vagy simán eszem étteremben 15k-ért 15dkg steak-et. Ezek jelenleg még távol állnak tőlem.
Azt viszont abszolút vallom, hogy egy idő után szeretnék jótékonykodni, de nem úgy, hogy x összeget y szervezetnek átutalva, hanem konkrét eszközöket véve mondjuk egy gyermekkórháznak.
Azt észrevettem, hogy ahogy nőtt a bérem, egyre több borravalót is adtam. Régen kb. forintra visszakértem a visszajárót szórakozóhelyen is, aztán étteremben adtam valamennyit, most már többet, illetve most már futárnak, illetve autó,- gumiszervízben is szoktam. Jó érzés, hogy aki korrekt velem, azzal megtehetem, hogy ilyen módon is kifejezzem.[ Szerkesztve ]
"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007
-
lumpy92
aktív tag
Csökkenő határhaszon elve.
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
Sztenly
tag
válasz #41635072 #29363 üzenetére
En szeret(t)em csinálni főleg úgy h más role-t vittem félig és bele láttam. Tehát nem a sajátomban történt a workload növekedés ami azért jó, mert egy jó hiring véget vet a dolognak.
Voltak kompromisszumok, meg kellemetlenségek is, de ez kb plusz napi másfél óra meló kb.
Úgy h fél órás ebédszünetet tartok és 1 órával előbb kezdem sok esetben elég volt. Persze bizonyos napok meg 12órásak voltak néha. -
-
VirsLee
őstag
Szerintem is félreértetted, csak azt írtam, hogy 450k-t költök, ez nagyjából lefedi az összes fix költésünket (hitel, rezsi, kaja/pia, stb) a feleségemmel együtt. Írtam is, hogy ebből tudnánk valamennyit lefaragni, ha odafigyelnénk a dolgokra, de nem érzem szükségesnek ezt jelenleg. Mindketten dolgozunk, ha csak egyikünk veszíti el a munkáját, akkor még menedzselhető a dolog, ha mindketten egyszerre, akkor már a megtakarításokhoz kell nyúlni, ebben az esetben pedig valamelyikünknek 5 éven belül munkát kellene találnia, hogy ne éljünk fel mindent. Egyelőre nem érzem annyira kockázatosnak a helyzetünket. Tény, hogy nem kiegyensúlyozott, mert jelentősen többet keresek, mint a feleségem, de Ő még soha nem panaszkodott emiatt
-
bdos
csendes tag
Sziasztok,
most kezdtem ERP programozó, konzulens pozícióban egy osztrák multinál. Az adott konkrét domain-en 6 év tapasztalatom van, általánosságban még kétszer ennyi más ERP-releváns munkakörben, szóval nem vagyok már mai gyerek. Az első körben ajánlott éves bértömeg 52.000 EUR volt, én ezt elfogadtam, mivel forintosítva több, mint amit itthon eddig kerestem. (Ez kb. 30%-kal magasabb, mint amit a cég hasonló munkakörben hirdetve a junior bérsáv aljaként - Mindestgrundgehalt - kötelezően megjelölt.) Így nem igazán tudom osztrák szinten ez milyen fizunak számít, de nekem mindenképpen előrelépés. Azt gondolom szerencsém is volt, mert a cégnek vannak leányvállalatai angolszász területen, így nem volt feltétlenül szükséges a német nyelv ismerete (angolul tárgyalási szinten beszélek). Teljesen remote a meló, tehát itthonról dolgozom.
A szitu érdekes volt, mert ugyan nincs magyar képviselet, de így is meg lehetett oldani alkalmazottként, bár nem ment egyik napról a másikra lemeccselni a kinti HR-rel és jogi osztállyal, az tény. Ez a cikk remekül összefoglalja a buktatókat, ha valaki hasonlóban gondolkozik:
[link] -
Kobe
veterán
ERP melyik vonal? SAP, Microsoft Dynamics vagy valami Oracle megoldas?
SAP konzulensre az evi br 52e - ha ez brutto - nem annyira combos ajanlat sajnos, mert ugye abban benne van minden egyeb osztrak evkozi juttatas is, meg ha neked nem is ugy szol a szerzodesed. Kb havi br 3800eur ra jonne ki, ami domain tudassal es tapasztalattal kifejezetten rossz / itthon is siman elerhetoIgy kint elve mar egy kimondottan sovany offer lenne belole, a hazai remote munka tenye tompithatja ennek kicsit az elet, de helyben finanszirozva mindent mar eleg garasszamolos sztori lenne.
Nemet SAP konzulens lokalis munkavegzessel / 50% home officeal evi 70-80K kozotti savban mozog, inkabb a sav teteje fele
[ Szerkesztve ]
-
-
HoTDoG
tag
válasz VirsLee #29390 üzenetére
Minden elismerésem, hogy 450-ből hitellel együtt megvan a havi költés két főre.
Ha nem számolom a gyerekek részét, akkor sem tudok ennek a közelébe kerülni. Nem szórjuk a pénzt, nem költünk felesleges holmikra, elektronikai cuccokra, átgondoljuk mire van szükségünk. Étterembe a gyerekek miatt csak ritkán jutunk el, de akkor sem a Bábelbe, cserébe a Wolt-ot sokat használjuk. Ruha is a középkategória, nem Gant vagy Ralph Lauren. Összegezve egy kényelmes középosztálybeli lét, ahol nem kell néznem a boltban melyik polc az olcsóbb, de mégis csak azt veszem ami szükséges vagy megüt egy bizonyos minőséget, mégsem elrugaszkodott. Kikapcsolódás/sport ugyanez, semmi extra, semmi drága hobbi. Alkalmanként egy mozi, színház. Mégis, ez nagyon messze van 450k-tól két főre, még akkor is ha ebben már hitel is van.[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz -Skylake- #29387 üzenetére
Szerintem ekörül folyt itt a diskurzus és hianyoltam ezt a fogalmat innen, ha már kerülgetve volt. Bocs, hogy csak így "beböfögtem".
D1rect: a beszedett adókra is igaz maga az elv, de nem ez alakítja az adópolitikát.
[ Szerkesztve ]
"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
-Skylake-
addikt
válasz lumpy92 #29395 üzenetére
tovabbra sem ertem, hogy ez itt milyen kontextusban szerepel. ez az elv nagyon konyhanyelven kb annyit mond, hogy ha szomjas vagy az elso pohar viz nagyon ertekes, de mondjuk a 6. mar nem igazan, vagy epp ellentetesen , mar nem is esik jol.
ezt en nem vagyok kepes konkretan munkaval elerheto fizetesre ertelmezni. nyilvan ha milliardok allnak rendelkezesre/ev , ott ebben mar lehet valami, de ha csak (csak) havonta 5 millio koltozpenzzel szamolok, ami egy irrealisan magas szam igazabol, ott ez hol ervenyesul ? meg ennyi penzt is rendkivul konnyu ertelmes dolgokra elkolteni, nyilvan premium minoseguek lesznek azok az "ertelmes" dolgok, de hogy havi 5M nettonal meg KORANTSEM beszelunk az "eszembejut - megveszem" szintrol. ott meg rengeteg dolog van ami elbol elerthetetlen , mert egyszeruen keves hozza ez a penz, es mocskos rengeteg dolog van ami elerheto, ha masrol cserebe lemondassz. szumma, nem ertem mit keres itt ez a kifejezes.ez egy 800k-t keresek vagy 1m-et keresek kerdeskornel teljesen ertelmezhetetlen, mert ott meg csak a masodik pohar vizrol beszelunk (legjobb esetben) , nem a 7.rol
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz OPiiPO #29393 üzenetére
most kezdtem ERP programozó, konzulens pozícióban
most akkor konzulens vagy programozo? Mert mindkettot irta a kollega. Mivel domain tudast irt mint korabbi tapasztalat ezert inkabb a konzulens az eselyesebb, nem igazan szoktak rogton ABAPnak nekifogni, inkabb business sme, konzulens, utana dev a tipik eletut SAP vonalon
-
lumpy92
aktív tag
válasz -Skylake- #29396 üzenetére
Hát akkor ebben nem értünk egyet, van ilyen.
Miért ne lenne igaz a fizetésre? Konkrétan ezzel (is) példázzák mikor tanítják a suliban.
És a topiklakók közül is volt aki írt ilyet, hogy ha br. 1,4 M-t keres, akkor nem fog +br. 100 ezerért váltani, mert újra be kell szokni, plusz a többi macera, kockázat.
Aki meg keres br. 300-at, az váltani fog +br. 100-ért.
Pontosan ez a csökkenő határhaszon elve.
Azon lehet vitakozni, hogy ezen a görbén hol tartunk, különböző fizetések esetén, de attól még igaz rá.
Az, hogy Te más elvek mentén döntesz a munkahelyváltáskor, az egy más dolog."never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"
-
dugo_
veterán
válasz -Skylake- #29396 üzenetére
de hogy havi 5M nettonal meg KORANTSEM beszelunk az "eszembejut - megveszem" szintrol
De, mert mindenkinek csak olyan dolgok jutnak az eszébe, ami a saját társadalmi, jövedelmi szintjéhez passzol, amiben szocializálódott. Ezért fut ki mindig parttalan vitába, hogy mennyiből lehet/érdemes megélni.
-
Jhonny06
veterán
válasz HoTDoG #29394 üzenetére
A Wolt (meg úgy bármelyik rendelős szolgáltatás) iszonyat drága. Már eleve felárral dolgoznak az átlag éttermi árakhoz képest + technikai díj + kiszállítás. 3500-4000/fő alatt lényegében semmit nem kapsz mindennel együtt és még az se olyan, hogy degeszre etted magad, ráadásul ezek a legátlagabb minőségű kaják. Ez 2 felnőttel + a gyerekekkel számolva 1 étkezésre jóval 10k felett van. Ha csak 10x rendeltek egy hónapban, az már egy komoly összeg.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- Beszámítás! Acer Predator Z35 UW-QHD 4ms 120Hz monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan állapotban
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Series 10 GPS + Cellular 46mm okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest