Hirdetés

2024. június 6., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#26501) mobal válasza Oppenheimer (#26500) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szerintem az még annyira nem. Emélkeim szerint elég egyszerű volt használni a korossága ellenére. Van rosszabb is, pl. svn és a körítése.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#26502) CyberPunk666


CyberPunk666
senior tag

https://nofluffjobs.com/hu/job/xyzdcqzi

Ez eliras vagy itt tart a piac?
Azt irja mid level.
Ennyiert most kitanulom.

[ Szerkesztve ]

(#26503) kexksz válasza proof88 (#26498) üzenetére


kexksz
addikt

Nem a viz a hulye ha a kacsa nem tud uszni :D

(#26504) n00n válasza CyberPunk666 (#26502) üzenetére


n00n
őstag

ez elég hihetetlenül hangzik...

[ Szerkesztve ]

(#26505) Xero válasza CyberPunk666 (#26502) üzenetére


Xero
nagyúr

Architecti szinten meg oke, szodaval lenyelem de mid szinten? -1M.
Elszallt a piac, de nem ennyire, bar teny, hogy hasonlo teruleten honapok ota nem talalunk megfizetheto architectet.

(#26506) bandus válasza bdos (#26494) üzenetére


bandus
veterán

same here. egy mai interjún elhangzott ugye - szintén ausztria - , hogy tök örülnek, ha ki akarok kötlözni bécsbe, de felőlük maradhatok bp-n is, egyébként meg normális alkalmazotti szerződés kerül megkötésre. ez nekem is kicsit fura, ebben biztosan van valami kiskapu. és nyilván csábító, hogy egy bécsi fizuból itthon éljek, de legalább annyira csábít a lehetőség, hogy elhúzzak ebből a fertőből :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26507) szakika11 válasza CyberPunk666 (#26502) üzenetére


szakika11
csendes újonc

Ennyiert kitanulom en is :D

(#26508) D1Rect válasza bandus (#26506) üzenetére


D1Rect
félisten

Azért van mostanában egy trend, hogy akik kimenetek jönnek vissza a "fertőbe".
Esetleg érdemes lenne elbeszélgetni olyanokkal akik így döntöttek, hátha nem járó végig ezt az utat te is!

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#26509) sutszi válasza D1Rect (#26508) üzenetére


sutszi
veterán

Természetesen nem reprezentatív...de elég sokszor szubjektív indokokat hallok... Főleg érzelmi alapúak a döntések. Család, barátok, honvágy... stb... Bár ezt sose értettem, hogy ezekből melyik finanszírozza az életet jobban...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#26510) section9 válasza sutszi (#26509) üzenetére


section9
őstag

Egy bizonyos jövedelem felett (amit IT-ban pár év után az állami szektor és hugyosjóska bt kivételével bárhol megkeresel) szerintem az érzelmi behatások fontosabbak, mint a fizetés. Az érzelmi parákat a külföldi beilleszkedéssel kapcsolatban meg leginkább azok értik, akik éltek már kint, egyszerűen nem való mindenkinek.

(#26511) sutszi válasza section9 (#26510) üzenetére


sutszi
veterán

Engem érdekelne, hogy milyen beilleszkedési parák vannak?
Mert közvetlen környezetben is van egy éppen futó példa ahol elég erős inogás van... Kinti élet meg pénz jó...csak nincs kivel csacsogni...meg nyelvtudás problémák vannak...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#26512) carapace válasza bandus (#26506) üzenetére


carapace
csendes tag

Nincs ebben semmi különös, gondolj azokra, akik pl Sopronból ingáznak át minden nap, lényegében ugyanez. Amikor Bécsben dolgoztam egy ideig én is Mosonmagyaróvárról jártam be, igazából semmi gond nincs vele, leszámítva a következőket:

1. Az egészségbiztosításod ugye osztrák lesz. Ha Magyarországon akarsz orvoshoz menni, akkor kell az EUs EÜ kártya, de azzal lehetnek néhol macerák (ez saját tapasztalat)
2. Adóznod elvileg itthon kell, viszont az osztrák szja-t visszaigényelheted.

(#26513) carapace válasza section9 (#26510) üzenetére


carapace
csendes tag

Én 9 évet húztam le kinn, ebből az elsőt Ausztriában. Ott még nem volt semmi gond, mert kezdetben még Magyarországról jártam át, aztán meg amikor beköltöztem Bécsbe, akkor is kb minden hétvégén hazamentem. Aztán jött 8 év Svájc, na ott viszont végig volt bennem egy ilyen nem is tudok erre jobb szót fenyegetettség érzés, tehát kb az, hogy ha történik valami gebasz, akkor csak magadra számíthatsz. Aztán persze idővel ahogy az embernek lesznek helyi barátai ez csökken, de sose múlt el teljesen.

Úgyhogy amikor megszületett a lányom, haza is jöttünk egyszerűen szükség volt némi családi support-ra... (de szerintem ha eléri az iskoláskort megyünk is vissza mint a pinty.)

(#26514) section9 válasza sutszi (#26511) üzenetére


section9
őstag

Alapvetően ugye kint nincs kapcsolati hálód és nem is lesz, ha nem dolgozol rajta. Ezt sokan nem tudják feldolgozni és várják, hogy a semmiből majd egyszer csak lesznek barátaik. A másik probléma, hogy az "őslakosoknak" általában már megvan a kialakult társasága, akikkel van már történelmük, hozzájuk nagy valószínűséggel nem tud majd az ember kapcsolódni. Akikkel bármikor lehet barátkozni bárhol, azok irodai munka esetén a munkamániás arcok és az expatok, de ehhez tudni kell hozzáállni és aktívan barátkozni kell.

Aztán ha az ember párkapcsolatban költözik ki, akkor az is bonyolítja a helyzetet, hogy nem csak a saját szociális életére kell figyelni, hanem a másikéra is. Az ismerősök között több hazaköltözés is volt emiatt, bár ugye ez nem reprezentatív minta. :)

(#26515) emvy válasza sutszi (#26509) üzenetére


emvy
nagyúr

Hat vazze, az eletedrol van szo, hogy a fenebe ne hoznal erzelmi donteseket :D teljes felreertes, hogy nem szabad erzelmi donteseket hozni, amikor az elet lenyege, hogy jol _erezd_ magad, nem az, hogy sok asseted legyen, amikor meghalsz

@bandus+@D1Rect: erdemes lehet ugy keretezni, hogy nem 'emigralsz', hanem 'kikoltozol egy rovid idore, aztan majd meglatjuk'.

while (!sleep) sheep++;

(#26516) CyberPunk666


CyberPunk666
senior tag

Szerintem ahogy az élet minden területén, úgy a kiköltözőknél is sokan mennek átgondolatlanul és hirtelen felindulásból. Pont ahogy sokan vesznek fel meggondolatlanul hitelt, választanak meggondolatlanul szakmát, indítanak meggondolatlanul vállalkozást.

Ha az embernek irreálisak az elvárásai, nincs kellő önismerete, személyiségéhez nem passzol (a költözés vagy a célpont), csak a párja miatt csinálja.... stb. Akkor valószínűleg hosszan tartó szenvedés lesz a dologból.
A legtöbben csak a pénzt, meg az esetleg meglévő nyelvtudást veszik alapul a cél meghatározásához. Nehezen alkalmazkodnak ahhoz, hogy a dolgok kint mások, nem feltétlenül jobb/rosszabb, de más. Nem tud egyedül elleni rövidebb ideig sem egy csomó ember. Nyilván a helyiek számára nyilvánvaló dolgokból milliónyi van, és azt évekig tart felszedni, és frusztráló tud lenni.

Ha csak annyi a motíváció, hogy itt szar, ott biztos jobb lesz, akkor nem lesz.

(#26517) bandus válasza emvy (#26515) üzenetére


bandus
veterán

+1 :K igazából amit veszíthetsz, az mind csak anyagi dolog, amit nyerhetsz az meg úgy gondolom, hogy sokkal több. és ha mégsem tetszik, bécsből hazaköltözni nem a világ vége :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26518) gygabor88 válasza sutszi (#26511) üzenetére


gygabor88
tag

Csak pár hónapot töltöttem itt-ott.

Svájcban végig úgy éreztem, hogy kinéznek. A kelet-európaiakat külön szobába helyezték az épületen belül. Mindenki más vegyesen volt elhelyezve: svájciak, brittek, németek, indiaiak, stb. Ha valakivel együtt kellett dolgoznom, az én problémám volt a legutolsó neki. Napokon keresztül ment az ignorálás. A boltban a pénztáros leveteti velem a hátitáskám, hogy belenézzen nem lopok-e valamit, de csak azután, hogy 1 mondatot szóltam hozzá és levette akcentusból, hogy nem helyi vagyok, pedig nincs bűnöző fejem.

Hollandiában ez a táskás boltos dolog ugyanúgy megvolt, persze nem minden vásárlásnál, de akkor is gáz. Próbáltam vegyülni pedig rühellem a céges programokat. Céges sörözésnél a semmiből nekem támadnak a holland kollégák, hogy ők tudják ám a sajtóból, hogyan bánunk a cigányokkal mi magyarok :U És hogy mekkora bajba tudnék kerülni, ha itt is úgy viselkednék stb. Ugyanitt volt szervezett céges vacsora, amire elfelejtettek meghívni. Este eszem a szobámban a sarkon vásárolt hambit és felhív a főnök, hogy hol vagyok meg egyáltalán miért nem tudok a szervezett céges programról.

Általában is többször előfordult, hogy hülyének néztek külföldiek. Sok éve Londonba akart egy recruiter kivinni évi 40K-ért, amikor az adott cég, akiknek dolgoztam internal mobilityn keresztül 60K-ért vitt volna szintén Londonba. Osztrák recruiter benyög egy ajánlatot (pontos összegre nem emlékszem), ami valami minimálisan több, mint amit akkor kerestem. Mondom neki, hogy lol ennyit megkeresek most, de ha itthon váltok, akkor többet is. Erre felháborodik, hogy át akarom verni, de nem fog menni, mert ő aztán tudja, hogy mennyit keresnek a magyarok.

[ Szerkesztve ]

(#26519) dellfanboy válasza gygabor88 (#26518) üzenetére


dellfanboy
őstag

en nem tudom Hollandiaban hol/merre dolgoztal, de en 2015 augusztusa ota elek kint, dolgoztam tobb cegnel, laktam tobb varosban, de soha nem talalkoztam olyannal, hogy a penztaros bele akart nezni a taskamba... holland fonok se hivot fel munkaidon kivul sose, meg ugy unblokk kollegak se...
a helyi cigany kerdest eleg jol kezelik, van itt eleg torok/marokkai/arubia feka.

az osszes recruiter akik idaig talalkoztam altalaban lefele nyomja az arat nem folfele..
tegnap volt egy elso koros interjum egy lengyel hr-sel, XY pozi kapcsan a hirdetesben OK leirtak hogy a fizu 80-100 en a telefonba 90-100 savot lottem be, erre az volt a valasza hogy ok max 85-ot tudnak adni.
mondtam oke de hirdetesben ezt irtatok, erre mondja igen de ahhoz ok ilyen/meg olyan vezetoi skilleket varnak, ami azert meglepo mert egy sr pozi. no mind1 nem rugoztam rajta hanem mondtam hogy akkor storno, toroljek a jelentkezesemet.. a fszomnak sincs ideje ilyenekre, foleg nyaron

[ Szerkesztve ]

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#26520) Tapsi válasza CyberPunk666 (#26516) üzenetére


Tapsi
veterán

Nekem most házasság után nagyon beakadt az emigráció gondolata Ausztriába. Az okok: oktatás nálunk hamarosan összeomlik, egészségügy szintén (ezt személyesen is megtapasztaltam). Ha családunk lesz, akkor ez lesz a prio nálunk. Anyósék nyugati határ mellett laknak, szóval Bécs triviális választás lenne. Vannak is kint ismerősök, eszük ágában sincs visszaköltözni. Én jól érzem itt magam, de a gyereknek egyértelműen jobb helye lenne kint. Pénzügyi értelemben nem érné meg egyébként.

(#26521) bandus válasza Tapsi (#26520) üzenetére


bandus
veterán

+1, nálam is ezek a fő motivációk, most valahogy a pénz kevésbé foglalkoztat. oktatás, eü, és igazából ha valami van, akkor 3 óra alatt bp-n vagyok. illetve én személyesen is imádom ausztriát télen-nyáron, és nagyon tetszik a gondolat, hogy a síelés ne egy olyan extra legyen amit folyamatosan szervezni kell, hanem kocsiba be és 2-3 óra alatt ott vagyok a legjobb pályákon.

illetve ebben a lehetőségben, ami most előttem van én elég nagy potenciált látok, akár tényleg lehet egy igen sikeres startup is (most kb 50 fő).

ettől függetlenül, ha nem kapom meg a kért 100k-t (ami durván 63k nettó), akkor valószínűleg nem fogadom el az offert. ebből azt gondolom ketten is biztonságban elélünk (és még marad is valamennyi), amíg a csajomnak nem lesz valami munkája.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26522) emvy válasza Tapsi (#26520) üzenetére


emvy
nagyúr

Az, h a gyerekeknek jó lenne-e, az nem egyértelmű. A gyerek nem egy kicsi felnőtt, más dolgok a fontosak. Jó oktatást lehet venni Magyarországon is, kb. havi 500 euro/gyerek, egészségügy dettó (főleg hogy a gyerekeknél szerencsére ritka a krónikus betegség).

En pl Ausztriában tuti nem laknek, falra mászom az ottani mentalitástól, de ez persze személyes preferencia. Viszont pl. ha a sieles a hobbid, akkor az eleg kiraly hely.

(Viccen kivul az egyik fo ok, hogy elkoltoztem Londonbol, hogy nem lehetett rendesen bringazni meg futni.)

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#26523) CyberPunk666 válasza emvy (#26522) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

De környezetet és légkört nem lehet venni. Lehet élni a munkahelyi és a baráti burokban, de nem lehet kikerülni teljesen a valóságot. Ez a része pedig biztosan fontos a gyereknek.

(#26524) emvy válasza CyberPunk666 (#26523) üzenetére


emvy
nagyúr

Persze, ezért sem egyértelmű az egész. Valószínűleg Londonban udvariasabb az ügyintézés, cserébe nem találkozik a nagymamaval. Stb.


Egy volt iskolatarsam az idejének jó részét fekete Afrikában tölti, ezzel jár a munkája (vszeg sokan ismeritek a nevét). Egyébként itthon el a családja, és tok boldogok, gyerekek included. Nem keres jól egy IT-shez képest.
Ötmillió dolog számít az ember életében, Magyarország nem egy kifejezetten szar hely a világon egyébként.

while (!sleep) sheep++;

(#26525) D1Rect válasza Tapsi (#26520) üzenetére


D1Rect
félisten

Ha itthon összeomlás szélén van az egészségügy, akkor Németországban már összeomlott.
Tiszta oroszrulett, hogy elkapsz-e a kórházban valami olyan rezisztens baktériumot amiből jelenleg nem tudnak meggyógyítani.
Egyszerűen nincs takarítószemélyzet.
Arról nem is beszélve, hogy már közel sincs olyan rend és tisztaság mint csak 20 évvel ezelőtt volt.
Már akkor is nagyon beszakadt a német pedánsság amikor beengedték az NDK-t, de azóta meg pláne.

"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."

(#26526) CyberPunk666 válasza Tapsi (#26520) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Mi nem régen házasodtunk, a terv az volt, hogy befejezem a matematikust (~2 év) aztán külföld és gyerek.
Az okok az oktatás, egészségügy, közgondolkodás, légkör.

Az okok nem anyagiak. Persze jó lenne olyan helyre menni, ahol az is rendben van, de nem ez az oka.

Amúgy én jártam úgy, hogy magánegészségügyben sehol sem vállaltak el, mert volt minimális speciális része a dolognak, nem is jelentős, és kénytelen voltam államiba menni. Hiába lettem volna hajlandó 1M-t fizetni, a 300k-s egynapos sebészetért.
Hajadra kenheted a pénzedet a magánban is, ha nem valami sima rutin dolog.

De most éppen újratervezek, miután délben kiderült, hogy az asszony terhes, amit csak későbbre terveztünk.

(#26527) CyberPunk666 válasza D1Rect (#26525) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Magyarországon titkolják a kórházi fertőzések számát.
Ahol voltam ott a sebészeten(!) a fekvőben 1 wc volt 50+ emberre.
Nem adtak fájdalom csillapítót a műtét utáni éjjel, mert be kellett osztaniuk.
Nem adtak egy alapbetegségem miatt elég gyógyszert nekem, mert az drága, vennem kellett magamnak a patikában. De ezt is elsumákolni próbálták, csak beszéltem a saját szakorvosommal, simán adtak volna fele dózist, ami konkrétan életveszély az esetemben.

Ez Budapesten, nem valami vidéki kiskórházban.

A magyar egészségügy már régen összeomlott, csak valami miatt nem hívjuk annak azt, hogy emberek várólistákon és elkerülhető fertőzésekben meg elégtelen gyógyszerezésben halnak meg.

(#26528) Tapsi válasza D1Rect (#26525) üzenetére


Tapsi
veterán

Nézd, múltkor meghúztam az ujjamat. 4 állami intézményben voltam, és végül magánban kellett fizetnem azért, hogy valaki végre rámondja: semmi bajom.

Műtöttek is pár éve a Merényiben. Ami ott volt, az 3. világbeli, és most nem túlzok.

Azt is elhiszem, hogy szar a német egészségügy, de hogy a magyarnál jobb, abban egészen biztos vagyok. Vannak olyan implantátumok, amelyek nálunk nem is elérhetőek a finanszírozás problémája miatt, ott pedig igen. És ez csak egy konkrét példa első kézből.

emvy:

Persze, mi is néztük a magánsulikat, de illúzió azt hinni, hogy azok az intézmények jók. Normális ember már régen nem megy tanárnak, miközben a legdrágább iskola is csak belőlük válogathat. És persze, haveromék is magánkórházban szültek 2 milláért, lehet vinni a gyereket magánba mindenhova, de az is már nagyon túl van terhelve. Az országban nincs jó egyetem, ha pedig úgyis külföldre megy majd továbbtanulni, akkor miért ne szocializálódjon eleve nemzetközi környezetben?

Szeretünk síelni, bár ez a legutolsó érv Ausztria mellett. :D

(#26529) emvy válasza Tapsi (#26528) üzenetére


emvy
nagyúr

> Normális ember már régen nem megy tanárnak,

Ez netto hulyeseg, bocs.

> ha pedig úgyis külföldre megy majd továbbtanulni, akkor miért ne szocializálódjon eleve nemzetközi környezetben?

Ha Ausztriabol megy Oxfordra, az ugyanugy nagy valtas, mintha Budapestrol menne.

A nemet egeszsegugy egyebkent eleg jo szerintem, de pl. az angol az eleg kemeny.

Tovabbra sem affele ervelek, hogy marhasag kikoltozni, csak azt mondom, hogy csoppet sem egyertelmu, hogy jobb lesz, mint itthon. Nagyon naiv elkepzelesek vannak itt a topicban.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#26530) adrian14


adrian14
tag

Szerintem ez a kiköltözős dolog emberfüggő. Volt egy kollégám, akinek minden baja volt itthon. Szar a kormány, szomszéd, lakás, fizu, oktatás, egészségügy.... konkrétan minden szar. Elment Angliába családostul, hogy majd ott minden király lesz. Fél év múlva ráírtam és ugyanezeket mondta. Annyi, hogy hazajártak néha orvoshoz, mert itthon olcsóbb volt.

(#26531) CyberPunk666 válasza emvy (#26529) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Én nagyon szívesen lennék tanár. Még az is megfordult a fejemben, hogy ha kimegyünk külföldre, akkor akár úgy is folytatnám szívesen. Az eddigi próbálkozásaim során (magántanár, demonstrátor) nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, és rettentően élveztem csinálni.

De az itthoni rendszerben nem vagyok hajlandó vállalni ezt. Úgy van kitalálva és megalkotva, hogy elnyomja a lehetőségét annak, hogy jól csinálhasd. Ha jó tanár vagy, lelkes, elhivatott és minden ami kell, akkor sem tudod jól csinálni, mert az egész rendszer ki van hegyezve arra, hogy elnyomja a lehetőséget.

Sokan azt hiszik, hogy az oktatást hülyék irányítják, de ez egy tévedés. A magyar oktatási rendszert olyanok találták ki, akik tökéletesen tudják és értik, hogy mi kellene ahhoz, hogy jó lehessen, és pontosan levédik, hogy esélyed se legyen úgy csinálni.

Mint a BME-n a tárgy, ahol úgy is lehet ötöst kapni, ha minden válaszod rossz, mert annyira kicsi az esélye, hogy véletlenül rontsd el mindet, hogy csak az tudja úgy megírni, aki minden választ tud. Az oktatás szervezése pontosan ilyen. Elképesztően jól támadja azokat a pontokat, amikkel jó oktatást lehetne csinálni.

A mai rendszer jó tanárai csak olyan helyeken tudnak érvényesülni, ahol többszörösen leválogatott tanulók vannak, akik még ekkora ellenszélben is képesek valamire.

[ Szerkesztve ]

(#26532) emvy válasza CyberPunk666 (#26531) üzenetére


emvy
nagyúr

En latok ellenpeldakat; a lanyom altalanos iskolas tanitonoje csodalatos, egy jo baratom a Budapest Schoolban dolgozik, es amennyire meg tudom itelni, hagyjak jol dolgozni, stb. stb., de nyilvan YMMV

while (!sleep) sheep++;

(#26533) Tapsi válasza emvy (#26529) üzenetére


Tapsi
veterán

Persze, asszony barátnője is tanár, tök lelkes, tehetséges. De ezek a kivételek, és magánban sok pénzért is van rá esély, hogy belefutsz egy rosszba.

Nekem is számtalan ismerősöm akar visszaköltözni a honvágy miatt, de objektív érvet nem nagyon tudnak felhozni.
Bécs sokadszor lett a világ legélhetőbb városa btw.

(#26534) emvy válasza Tapsi (#26533) üzenetére


emvy
nagyúr

A honvagy szerintem objektiv erv, ha a cel az, hogy minel jobban erezd magad.

while (!sleep) sheep++;

(#26535) carapace válasza Tapsi (#26533) üzenetére


carapace
csendes tag

Bécs szerintem nagyon túl van értékelve. Főleg a lakáshelyzet rémes, a bérleti piac iszonyú gáz, ahhoz, hogy valami értékelhető színvonalú lakást kifogj, lehetőség szerint távol a muszlim gettóktól, szerintem rá kell szánni minimum 2000 eurot, ami azért elég sok ha tudod, hogy az átlag IT netto olyan 3000 körül van. A tömegközlekedés jó, de egyszerűen vannak olyan zónák, pl a Praterstern és társai, amik színvonalban kb a Blahával versenyeznek, és egyszerűen nem tudod őket kikerülni. Egy ismerősömet, pl valami huligánok megverték ott éjjel, holott csak békésen haza akart menni. Ezek ilyen 9 éves emlékek, na azóta a helyzet úgy hallom, sokat romlott.
Az óvoda / iskola helyzet szintén nagyon gáz, ezeket az intézményeket ellepték a nem europában szocializált polgártársak gyermekei, ha ezt ki akarod kerülni, mehetsz Döblingbe vagy valamelyik gazdag negyedbe lakni, de akkor visszaugrunk megint az első pontra, hogy ennek milyen költségei vannak.
A bürokrácia borzalmas, nekem a svájcival van összehasonlítási alapom. Zürichben a tartózkodási engedélyt úgy kapod meg, hogy bemlsz a hivatalba, vársz öt percet egy teljesen kulturált teremben, majd egy nagyon kedves ügyintéző, akár angolul elkéri a papírjaidat és öt perc múlva mehetsz. Bécsben hajnalban be kellett állni egy kilométeres sorba. három óra után jutottam el az első ablakig, ahol közölték, hogy másoljam le a papírjaimat, a fénymásolók aprópénzzel működnek, ha nincs nálad, így jártál. Mindemellett még egy másik papírtért be kell menni a kerületi önkormányzathoz is, ahol nem beszéltek angolul...szóval rémes.

Én mindenkit eltanácsolnék a Bécsbe költözéstől különösen annak fényében, hogy az IT fizuk kimondottan rosszak és az adók marha magasak.

Ha remote-ban meg tudod csinálni Magyarországról magyar adózással az persze más.

(#26536) Alg válasza carapace (#26535) üzenetére


Alg
veterán

1000 euróért kapsz a belvárosban, északnyugati oldalon jó környéken, új építésű, 2 szobás 50nm körüli lakást a Duna-sziget mellett, közvetlen vasúti és metró összeköttetéssel, a megállótól kettő percre. (Handelskai). A kertvárosi részeken is találni kis szerencsével hasonló áron jó lakást.

A Praterstern éjjel tényleg gázos néha, bár már rááltak a rendőrök és járőröznek folyamatosan szóval sokat javult az utóbbi pár évben. Amúgy meg közel sem megkerülhetetlen, és az egyetlen problémás csomópont.

Óvoda/iskoláról nem tudok nyilatkozni de több kollégának van a gyereke most bölcsi/oviban, senki nem panaszkodik. Van amúgy magyar bölcsi/ovi is.

A lakcímbejelentés tényleg sorbanállós volt, de nekem (3 éve) már nem kellett fénymásolgatni, azóta úgy hallottam javítottak a helyzeten és megy elektronikusan is. Önkormányzatnál sosem jártam, egyszer kell megcsinálni neten a handysignatur-t onnantól minden megy online egészségügytől az adózásig.

Jövedelemadó sávos, de van 13-14. havi fizetés ami alig adózik (valami 10%-ot összesen). IT fizetésekről nincs infóm, szerintem nettó 2500-3000 nem lehetetlen, ebből már félre is lehet tenni minimum 500-at havonta akkor is ha egyedül vagy (+13-14. havi).

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#26537) Kickass


Kickass
őstag

Jó ez a jövedeem topik….oh wait :N

(#26538) sutszi válasza section9 (#26514) üzenetére


sutszi
veterán

Valószínűleg értem, hogy miért nem érttettem meg és nem is fogom ezt a problémakort. Én 0 kapcsolati hálóval vetődtem önerőből kialakított új kapcsolatokon keresztül az ország különböző szegleteibe. Teljesen máshogy alakult emiatt a gondolkodásom. Egy ilyen új környezet inkább felkelti az érdeklődésem, és érdekesnek találom. Nem pedig kihívásnak. Az emberi kapcsolatok organikusan alakulnak... Persze ez nyilván személyiség kérdése is...
Tudom külföld más...de ha nem ismersz senkit, az alapvetően mindenhol rossz... de ha nem nyelvtudás nélkül mész külföldre élni... ami azért elég ön tökön lövés...akkor azért tudsz kommunikálni. És ha csak nem döntötték el valahol hogy márpedig utálni fognak akkor van esély új ismeretségeket kötni...

#26515 emvy: Szerintem teljesen elbeszélünk egymás mellett... A külföldre költözés...és komfortzónából kilépés nyilván okoz némi turbulenciát az életben...de aztán ennek ki kell simulnia.
Most itt arról van szó, hogy valaki eleve rosszul érzi magát már itthon, különben nem ment volna el külföldre... Ott meg találkozik egy másik világgal...de csak az előnyeit szeretné. A hátrányokat nem.
Személyes privát véleményem, hogy túlértékelik a családi és baráti kapcsolatokat... De aláírom, hogy ezt az életutam alakította így ki bennem. Vannak akik jobban kötődnek. Lelkük rajta. Természetesen nem nekik találták ki a külföldi szerencsepróbát...

#26518 gygabor88 : Ez jogos és számításba kell venni, hogy ilyenek is előfordulhatnak... Gondoljunk csak bele mit mesélhetnek rólunk akiknek mi voltunk Bécs, London...stb...

#26539 kexksz +1 :DDD

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#26539) kexksz válasza Kickass (#26537) üzenetére


kexksz
addikt

Ez a topik vadnyugat, topikgazdak sincsenek, es epp ezert jo. :DDD

(#26540) bandus válasza kexksz (#26539) üzenetére


bandus
veterán

végre valami off amire rá tudok én is moccanni, git használat, meg a mostani seniorok régen juniornak is kevesek lettek volna témák mellett ;]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#26541) Strezi válasza kexksz (#26539) üzenetére


Strezi
őstag

Ahozképest, szinte rendben van :C
Vagy azért :))

[ Szerkesztve ]

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#26542) Because válasza Kickass (#26537) üzenetére


Because
őstag

Engem motivál ez a maroknyi ember aki megosztja itt a topikban a tapasztalatait. Bár lehetne inkább a neve IT, fejlesztő jövedelem.

[ Szerkesztve ]

(#26543) CyberPunk666


CyberPunk666
senior tag

szerintem az, hogy melyik országban élsz, hogy ott mi tartozik bele a fizetésbe, és mi nem, a társadalmi és szociális költségek mind beleférnek a jövedelem topicba.

Aki konkrét számokra kíváncsi csak, az kereshet pozícióra, vagy tud kérdezni, amire hamar érkezik válasz. Amúgy többek között pont az aktív élet miatt érkezik hamar válasz. Ha nem járnánk ide beszélgetni, akkor válasz se érkezne túl gyakran.
Azon kívül a konkrét számadatok elég hamar elavulnak még deflációs időszakban is, most meg a fél éves adatok sem validak már.

Szóval szerintem az aktív fórumos életből mindenki profitál, felesleges gúnyolódni rajta.

(#26544) Kickass válasza CyberPunk666 (#26543) üzenetére


Kickass
őstag

Már ne is haragudj de az hogy ki szerint szar Bécs és kis szerint nem, meg ki szerint szar a német egészségügy meg ki szerint nem rohadtul semmi köze nincs a jövedelem topikhoz, ennyi erővel a hatósági csirkefarhátról is mehetne a vita mert hát tulajdonképpen annak is van köze a jövedelmedhez....
Nincs kedvem visszakeresni, de nemrég ment itt a hiszti valamiről ami nem jövedelem topik, de ezek szerint csak annak a pár embernek csípte a szemét aki 'saját játszóterének' tekinti a topikot. De legalább ilyenkor lehetne a fáradtságot venni arra, hogy legalább offba rakja a hozzászólását.
Bár abban lehet igazság, hogy mint jövedelem topik totál nem működik, mert az átlagot csak elvétve képviseli így egy átnevezés pl IT fejlesztők beszélgetős off topikjára senkit meg se lepne.

[ Szerkesztve ]

(#26545) emvy válasza Kickass (#26544) üzenetére


emvy
nagyúr

Ha siman adatok kellenek, akkor Hays, Glassdoor, Levels.fyi, esatobbi. Ez egy forum, ami egy hardverforumbol notte ki magat, arrol folyik a beszelgetes, ami a latogatokat erdekli. Peldaul azert beszelunk Becsrol, mert valaki azon gondolkozik, hogy Becsben hogy tudna megelni, stb.

while (!sleep) sheep++;

(#26546) Kickass válasza emvy (#26545) üzenetére


Kickass
őstag

Egyébként az igaz hogy fölösleges volt hozzászólni, ez egy full offtopik, és azon számonkérni aki offol teljesen fölösleges úgyis megmagyarázza miért nem az. :D
Van itt hasznos info, de a sok felesleges és nem a topik címéhez tartozó szófosás miatt elveszik.
Nekem 8, én ezt a topikot kikövetem, de a 'szaktopikok' azért vannak, hogy a kedves látogató ott az adott témáról beszélgessen, ez bármennyire szeretnétek bizonygatni egy max milyen külföldön élni jellegű téma, amire ugyan most nem keresek rá de szinte biztosan létezik ph-n belül.
További jó fórumozást! :R

(#26547) Oppenheimer válasza emvy (#26545) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Így van, ez emiatt kötődik is a jövedelem témához, szóval a károgók görgessenek tovább, ha nem érdekli őket.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#26548) weiss válasza Kickass (#26544) üzenetére


weiss
addikt

Legyek gonosz, és mondjam azt, hogy tőled még egy fizus hsz.-t sem láttunk, mert hogy az volna az igazi ontopik.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#26549) Oppenheimer válasza Kickass (#26546) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Minek teszed duplán offba? Ennek mi értelme van? Már többször láttam ezt a hülyeséget a fórumban.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#26550) HoTDoG


HoTDoG
tag

Én kifejezetten örülök, hogy többen megosztják a külföldi tapasztalataikat is. A jövedelem egy életminőséget meghatározó tényező, ahogy az is, hogy épp hol élsz. A kettő pedig szorosan kapcsolódik. Úgyhogy köszi, aki megosztotta eddig a kinti léttel kapcsolatos tapasztalatokat is.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.