Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

Köszönöm a válaszokat, véleményeket! Jól megtoltátok tegnap este óta.

Ahogy én látom, egyetértek azokkal, akik szerint a D&I velünk marad. Ez nem feltétlenül rossz, és igazából már tizensokévvel ezelőtt is volt D&I, csak akkor ez kimerült a láthatóan fogyatékkal élők, illetve vallási-faji-szexuális kisebbséggekkel szembeni awarenessben. Ez egy abszolút fontos téma különösen számunkra az IT-ban, hogy mennyire "accessible" a szoftvertermék vagy kontent, meg pl. ha közelkeleti országokkal dolgozol együtt, akkor nem teszel péntekre mítinget (cserébe ők se vasárnapra), vagy esetleg nem kezded el meredten bámulni az ügyfelet, ha éppen nem fehér bőrű, mert még nem láttál mást.

OFF az offban:

Nem akarok vitát nyitni a szexuális hovatartozás kérdésén, vegyesek az érzéseim, amikor a "melegpropaganda" szót olvasom. Ugye van, akinek már az is sértő és provokatív (sic!), hogy ilyen emberek léteznek, míg másnál tényleg ott szakad el a húr, amikor a törpe-féllábú-mexikói-transzvesztita vigyorog rá a TV spotból. Az azért vegyétek figyelembe, hogy általános felmérések szerint az emberiség néhány százaléka meleg (már gondolom már ez sem PC kifejezés... ), tehát pl. egy Schönherz méretű koliban bármely időpillanatban jó néhány szobányi leendő villanymérnök vagy infós bizony nem hetero. De akár egy teljes szintet is kitehet az érintettek száma. Csak a miheztartás végett.
    Hasonlóan a női "kvótára". A történelem során számos hires, és még több kevésbé ismert női mérnök, matematikus, tudós, stb. alkotott, csak alapvetően el voltak nyomva, nem beszélt erről senki, és a mai napig furán néznek egyesek pl. egy IT-s nőre. Nekem ezzel alapvetően pozitiv a tapasztalatom, a megállapodásom előtt volt több IT-s barátnőm, és mindegyiknek sokkal többet kellett teljesitenie és bizonyitania, mert nagyon mélyről indultak ebben a "férfias" iparágban. Viszont szakmailag egyikre se tudnék rosszat mondani. Hasonlóan a női ügyfeleknél, kollégáknál, vegyétek már észre, nincs semmi hatása az X vagy Y kromoszómának a kognitiv képességekre.

Ezek "kultúrember" számára magától értetődő dolgok, ám mivel különbözőek vagyunk, hát a multi tesz róla, hogy mindenkinek le legyen töltve az információ. Ezen én nem botránkozom meg, ne legyél előítéletes náci barom, és akkor dolgozhatsz menő helyeken.

Ami számomra relatíve új, az a tipikus nebáncsvirág hozzáállás, és hogy abszolút tojáshéjon kell lépkedni bármilyen szakmai (!) feedback adása közben. Én nem vagyok egy bully típus, nem ordítom le senki fejét, türelmesen állok a kérdésekhez, segítek 1:1, de nyomom a belsős oktatásokat is - szóval gondolom nem hiába lettem az évek során team lead. Viszont van egy szint, ami "non negotiable". Azért veszünk fel embereket, hogy az előre közölt elvárásokat teljesítsék, dolgozzanak, szállítsák le a terméket, kódot, stb. Ebbe nem fér bele a lustaság, a nemtörődömség, egyes munkafeladatok, processzek ignorálása.

Hiába mondjuk, hogy nehezebb a kommunikáció az angol anyanyelve hiánya miatt, igazából fehér, heteró férfiként, gyerekes családapaként, testi fogyatékosság nélkül én csak szopóágon lehetek. Ki kéne találni valami mentális betegséget, aztán arra hivatkozva előnyt kovácsolni a dologból, hehe. Én úgy érzem csak a nyelvi háttér harmatgyenge kifogás előbb-utóbb. Tanultam volna meg MÉG jobban angolul, ezzel lesz elütve a kérdés.

Ami talán jó hír, hogy szerintem ez most csak egy fajta túllövés, és be fog állni egy normálisabb szintre a D&I kérdése is. De velünk marad. Csak emiatt biztosan nem fogok munkahelyet váltani, sőt, továbbra is kiváncsian olvasom mások tapasztalatait amerikai cégekkel kapcsolatban, mert nem vagyok arról meggyőződve, hogy ne ez lenne a jövő(m).

A főnököm újdonsült mikromenedzselése jobban zavar, de az is lehet, hogy személyesen én vertem ki nála a biztositékot, amiért az elmúlt egy évben:

- 3 hónapnyi Kurzarbeit gyerek miatt, fullos fizetésen
    - 2 hónapnyi extra apaszabi, megintcsak fullos fizetésen

Ezek a számára is jól jöttek volna (hasonló élethelyzet családilag), de neki nem német a munkaszerződése, és bizony a számára nem adatott meg. Ha tényleg marad itt némi feszkó köztünk, akkor igen, kénytelen leszek egyelőre cégen belül másfelé nézelődni. Szóval CV-t kell
    frissíteni, az amúgy se árt...

Részben kapcsolódik: pont a napokban beszéltem egy régi cimborámmal, ő másik cégnél, support vezetőként azon puffogott, hogy lassan semmi sem lesz a kezükben, hogy teljesítményt mérjenek, necces területekre fókuszáljanak, mert ilyen-olyan adatvédelmi okokból pl. nem látják, hogy melyik mérnök hány órát dolgozik egy-egy eseten, vagy éppen az adott megoldásra milyen feedback jön az ügyfélről. Aggregálva, anonimizálva "még" szerencsére elérnek ezt-azt, de egyre nehezebb így dolgozni, kapacitást tervezni.

Érdekesek ezek a változások, ne lepődjetek meg, ezek Magyarországra is be fognak gyűrűzni.

Új hozzászólás Aktív témák