-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz Csabesz666 #6767 üzenetére
nappal a legegyszerübb: fötávcsövön beállitasz egy távoli pontot,pl. villanyoszlop egy pontja, utána a vezetöt felteszed és ugyanoda állitod. szálkeresztes okulár nélkül nem lesz halálpontos, de kb. középen lesz. amugy minek párhuzamositani? nekem van amikor egészen másfelé néz a vezetöm, mert az objektum körül nincs megfelelö csillag vezetni.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! 50 esvezető távcsövet szeretnék párhuzamosítani, ezt hogyan lehet kivitelezni? nincsen szálkeresztes okulárom. A segítséget előre is köszönöm!
-
senior tag
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #6748 üzenetére
hát Cray barátom elvitték a tubusodat. egy idösebb bácsihoz került, tuti jo kezekben lesz. annyiért adtam tovább amennyiért töled van. mellé adtam pár kiegészitöt amire nekem már nincs szükségem, neki meg nem kell megvennie.
-
Dilikutya
félisten
válasz popey37 #6763 üzenetére
Én most ősszel jutottam el oda, hogy elkezdtem feljárni (=voltam 3-4 alkalommal) a pénteki előadásokra, meg leskelődni. Vicces, amikor közvetlen a toronyház szomszédságában laktam, egyszer se sikerült.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
popey37
addikt
a karácsonykor készült 3 objektumról fotó, amit a multkor feltettem, most kicsit feldolgoztuk:
ezek a fotok az utolsók a 120/600 akromáttal. remélem az új tulaj nagy becsben fogja tartani ezt a kiválló tubust.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
első bevetés. sajna csak másfél óra egem volt az erkélyről, a ház fekvése miatt csak a polus és környékét látom/ nagymedve-cassiopeia/ itt sok látnivalo nincs. M81-82 max.a többit a ház erkélyei meg a szemben lévő fasor kitakarja.
-
popey37
addikt
Megerkezett. Mar eg alatt is van.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
nincs mit fejleszteni: profi tubus, kamera, mechanika, szürökészlet. sőt még jópár minőségi okulárom is van. mit fejlesszek és hova?
a mecha simán birja az új tubust/ főként azért, mert csak 6,5 kilo/.
a 120mm optika pont az a méret ami még akár kitelepülős is lehet, nagyobbnak nincs értelme./ amugy a 140mm-est akartam megvenni, de lebeszéltek róla-új mecha kellett volna alá és az a 2 centi nem hoz annyit amibe került volna a HEQ-6 Pro Go-to/.
amugy meg nagyon keskenysávon fotozom: 3nm. a sima 120-as akromátom is megfelelt volna, de jött az apo szembe és nem birtam kihagyni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz Csabesz666 #6752 üzenetére
Wifi? (Ha PC-n nem is, de tableten, esetleg telefonon meg tudod nézni. Sokkal jobb, mint a gép kijelzője.)
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok! Sony A7r3 váznál, hogyantudom azonnal ellenőrizni az elkészült képeket egy monitoron, vagy pc n? Usb kábelt, ha rádugok, letiltja a kamera vezérlést, olyan módkéne, hogy párhuzamosan, mondjuk egy studió környezetben lehessen csekkolni a képeket. A segítséget!
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #6748 üzenetére
hát aki viszi. eddig nagy tolongás nem volt érte.
-
senior tag
-
kuyarashi
őstag
válasz Cray Tyler #6745 üzenetére
Hasonló a helyzetem, ezért fejlesztettem. Logikus, nem?
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz Cray Tyler #6743 üzenetére
muszály megválnom tőle, jön az askar 120mm-es Apo
-
senior tag
-
kuyarashi
őstag
válasz Cray Tyler #6743 üzenetére
Vedd vissza!
-
senior tag
-
popey37
addikt
27-én még utoljára hadrendbe állitottam a 120-ast. + hutec nebula idas 1 duoband szürő
célpontok:
NGC 2244 43 db. 2 perces expo
NGC 1893 120 db. 2 perces expo
NGC2343 75 db 2 perces expo.
feldolgozás: az asi studio stackelő programjával. utómunka nincs.( nincs fenn az uj asztali gépen semmi/
kicsit sajnálom, hogy el kell adni ezt a tubust, de remélem az utod is beváltja a hozzá füzött reményeket.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
azt a hosszu csövet ne tedd be a fényutba, csak a zenittükörrel és okulárral probáld meg. ugy lenni kell képnek.
ahhoz a tubushoz sok a barlow, 360mm fokusz x 3 az 1080mm. 50-es optika az F21,6. azon az 50mm-es likon nem megy át annyi fény, hogy láss vele valamit.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz popey37 #6738 üzenetére
Jól hangzik, sok csillagot hozzá! Én most a bolygókhoz beújítottam egy Skymax 150-es kismakit, fő erénye, hogy KÖNNYŰ és kis helyen elfér: egy kézzel viszem állványostul A-ból B-be, bár a fészerben kell meg neki helyet csinálni, hogy komplett felállítva tudjam tárolni: így nem lesz gond a hűtés.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
popey37
addikt
elado lett a 120/600-as akromátom táskával és egy 0.79x photoline reduktorral, esetleg adok hozzá grátis egy zenittükröt és egy 5 mm-es oklit.
ára: 200000 forint.budapest és vonzáskörzetében házhoz viszem.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
-
Ami feltünt, hogy a fél méterre lévő apró tárgyat élesen és kb x5 nagyításban látni,de távolra továbbra is homályosan.
Félek ez is polcra kerül.
De még egy kicsit várok a holdra,hátha azt lehet valamennyire vizslatni.
Lidl-iset esetleg vett valaki?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
Sziasztok,
Gyereknek hozott a "Jézuska" egy ilyen távcsövet: [link]
Akárhogy próbálkoztunk vele egyelőre semmit se látni. Végigpróbáltam az összes kombót. Fókuszt oda vissza tekertem és full sötét minden. (kupak természetesen le van véve)
Van esély ezzel bármit is vizslatni vagy úgy ahogy van inkább kuka?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
senior tag
-
kuyarashi
őstag
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6725 üzenetére
azért kell drágábban feltenni, mert mindenki ugyis alkuszik, ha kiteszed 400k-ra engedni fogsz belöle 50k-t. ha kiteszed 500k-ra/ uj ár plusz szíjhatás 650k kb./ engedsz belöle 70k-t és 400k fölött eladod.
nekem eszem ágában sincs eladni a cuccom. bár keresnék rajta legalább a dupláját mint a beszerzési áruk volt. de kizárt hogy eladjam. max a tubust, ha meglesz az APO, de még az sem biztos.
-
t72killer
titán
válasz kuyarashi #6725 üzenetére
Mifelénk egy kolega most próbál egy tényleg frissen vásárolt GT81 apo-t eladni "100 font kedvezménnyel" a bolti árhoz képest. Nem szóltam be neki, majd a piac helyrerakja pár hónap érlelődés után .
Viszont ami jóáras, az percek alatt eltűnik. Kitettek egy 585MC PRO kamerát a boltihoz képest féláron, egy órán belül ráírtam, hogy megyekfutokrohanokviszem - már késő volt
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok,
Egy jó állapotú, bordásszíjas NEQ6 Pro GT, kézivezérlő nélkül, minden tartozékával (háromláb, súlyok, okulár tálca, Makszutov számla) mennyiért reális most? (Gyári állítócsavarok emelőkarosra cserélve, átalakítás Éder Iván által.)
[ Szerkesztve ]
-
5150head
senior tag
válasz Dilikutya #6719 üzenetére
Nem egyszerű, szegény távcső.
Szerintem nem sok embernek lehet itthon ilyen mc-je. Gondolom a környéken felnyomtak egy csillagdát/nyaralót, aztán ezzel nem tudtak mit kezdeni, értékét meg valszeg nem tudták. Remélem meglesz a gazdája, látom, a poszt alatt már rárepült a sok keselyű... -
Dilikutya
félisten
válasz 5150head #6718 üzenetére
Passz. Asztrós, csillagászos csoportokban téma délután óta. Ott is a lopott a tipp, csak aki lopta, nem tudta, mi az, se nem fűnyíró, se nem bicikli.
Nem tudom, van-e ezeken sorozatszám, nekem nincs csövem.
Talán jövőre, bár félek belevágni.[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Dilikutya
félisten
Pécelen a Rákos-patak partján a fűben találtak egy Skywatcher Skymax 180MC-t.
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #6712 üzenetére
Szokott lenni jetstream, de most ugy nez ki a het kozepetol javul es ki tudok menni
En ugy szoktam, hogy a Meteoblue-n megnezem a seeinget es osszevetem a Windy-n a jetstreammel. Ezek alapjan dontok.
#6711kuyarashi: Windy.com, Windfinder, meteo-parapente. En ezeket hasznalom, itt nalunk a meteo-parapente a legjobb, legpontosabb.
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
bolygósoknak érdekesség: Jetstream térkép (nem jó a színes foltok alatt lenni, ha jó seeinget szeretne az ember).
-
t72killer
titán
válasz ratkaics #6703 üzenetére
Igen, ha jársz német vagy angolföldön, mindenképp azokon a piacokon érdemes nézelődni. Kérdés persze a költségkeret, egy 20as Dobsonért nem feltétlen érdemes 1000km-t autókázni.
Mivel egy kevesek által művelt hobbiról van szó, a használtpiac egy elég komplex valami. Mifelénk (UK) kb a vevők 2/3ada túlárazza a cuccait és ül rajta 2-3hónapig, akkor már lehet velük alkudni. Nagyon ritkán meg előfordul egy bombabiznisz, tényleg olcsón beteszi a jó cuccost, az egy napon belül el is megy. Postázni nem szeretnek, amit megértek, a csalók országa vagyunk.
Érdekes típusok, HA szembejön valami jó áron (bolti ár fele):
Tükör: Skywatcher Flextube dobson, ha GoTo motorizálva van, főleg. TS Photon 8"
Katadioptrikusok: C8, Skymax 150, MakNewton
Lencsék: kb bármilyen 120mm APO.
Az árakat majd meglátod, irány ebay, astrotreff (német), astrobuysell, stb amerre jársz. A büdzsét úgy kell tervezni, hogy vagy komplett rendszert veszel át oklikkal, mechával, stb, vagy hagysz helyet a kiegészítőknek.
[ Szerkesztve ]
-
ratkaics
senior tag
válasz t72killer #6701 üzenetére
Köszi!!!
Úgy érted, hogy külföldön nézzek használtat?
Amúgy esetleg konkrét típust javasolnál az előbbi célokra?
A fotózást első körben nem úgy képzeltem el, hogy órákig/napokig fotózok valamit, utána még ugyan ennyit utómunkázok majd rajta. Inkább valami egyszerű, akár telefonos megoldásra gondoltam, amikor fotózást említettem.[ Szerkesztve ]
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Jim-X
őstag
Ha esetleg valakit erdekel, a tegnap este Elo Csillagaszat musorban benne van 2 Mars kepem (13. percnel ). Amugy a musor is nagyon erdekes, beszelnek benne az uj szuperteleszkoprol Chile-ben
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
válasz ratkaics #6700 üzenetére
Nincs egyértelmű megoldás a "később fotózásra használnám" kitételre.
A vizuális indulóhoz: f/5 Newton teljesen okés, ahhoz, h normális képet láss benne, nem kell nanométer precizitással agyonjusztírozni, jó műszer. A vizuálhoz elengedhetetlen 20centi körüli értelmes minimál átmérőt megfizethetően hozza.
VISZONT ezzel fotózni külön mélyvíz. Rögtön azzal indulunk h messze nem akármelyik Newton tubus alkalmas egyáltalán fotózásra. Ha jól tudom a TS foto-Newtonjai pl már elég jók: tartják a kollimációt, megfelelő méretű a segédtükör, jó a fókuszáló, stb. De ezekkel pörög is felfelé az ár.
Refraktor+Katadioptrikus: vizuálra nem az igazi, mert kevéske az átmérő.
Fotózásból két, szó szerint fényévekkel eltérő műfaj van a szakmánkban:
1. Bolygó/Hold: nem igényel világklasszis mechanikát, sőt, akár egy motorizált Dobsonnal/Alt-Az mechával is művelhető. Alapvetően előny a hosszú fókusz.
2. Mélyég: műszerméret növekedésével masszívan növekedő/minőségibb/dráguló mechanika a mély ég fotózás alfája és omegája. Alapvető előny a nagy fényerő (átmérőhöz képest rövid fókusz) A szükséges kameratech is alsóhangon 2-3x-osa a bolygós kitnek. Bár időnként szembejön egy óriásDobsonnal (40-50centi átmérőjű monstrumok) ügyeskedő: ezek eredményei kb ott vannak, ahol egy normális mechára akasztott 10centis lencsésé.A kis maki tök jó kis hordozható, kis helyen tárolható cső, fénygyűjtő felülete viszont soványka (eggyel nagyobb modell kéne) első bolygófotós próbálkozásokhoz, betanulásra jó. DE 100%, hogy idővel cserélni fogod. SzVSz ettől annyira nem kell megijedni, vadássz le egy használtat (mégjobb, az aranyárakon nyűglődő Macarisztán helyett vhol Külföldiában!), akkor nem lesz akkora lyuk a büdzsén.
A mély ég fotózást nagyon nem neki találták ki.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Tőzsde és gazdaság
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- YouTube
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen notebookot vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...