Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• djgeg

őstag

válasz denko #20469 üzenetére

Valami infó félremegy.

-M.on van a bejelentett munkahely akkor kvázi nem tudsz legálisan kint dolgozni.
    Miért ne tudnál?! Kérdés, hogy mennyi ideig vagy kint? stb.
    -Ha külföldre dolgozol be mint Contractor saját kft-vel akkor tudom elképzelni hogy működne a szürde zona, de akkor sem vagyok biztos mi a helyes menet.
    Ha van egy céged, akkor (magával a céggel)nem nagyon tudsz szürkezónába kerülni, mivel az egy cég, bejelentett székhellyel stb, itt nics olyan, hogy felkapom a hátamra és viszem. Nem a semmiért megy az offsore cégesdi vagy mai napig és optimalizálja így az adót minden nagy (Írországban pl). (Körbeszámlázzák license díjként az egészet és a lokál cég nem birtokolja a jogokat, majd license díjat fizet ki az Ír cégnek ahol meg nem adóznak.)
    Amit láttam ilyenkor, hogy a számodra elérhető legkedvezőbb adótörvényekkel rendelkező országban egyéni vállalkozóit kiváltod/ céget alapítasz, majd szépen adózol.
    Viszont cég esetén ha majd kiveszel a belőle pénzt akkor adókötelezettséged jelentkezik, itt kerülhetsz szürkezónába, hogy hol is kéne adózni, ha digitális nomád vagy. A céged viszont adózik.

-Ha külföldről dolgozol egy 3-ik országból akkor a bejelentett ország szabályinak kell megfelelni gondolom én)
    Ezt úgy érted pl., hogy Magyar állampolgárként dolgozol, egy Német cégnek Franciországba?
    Itt számít a munkavégzés helye, ha pl Itthonról nyomod akkor magánszemélyként ezt csak úgy teheted, meg ha az adott cég foglalkozási köre alapján nem köteles Magyarországi bejegyzésre. Tehát nem kell leányt/fióktelepet stb-t alapítania.
    Ha ez fenn áll akkor a külföldi cég Németországból felvehet mint alkalmazott és szépen befizetheti utánnad a járulékokat a munkavégzés helyén (Országba). Amit nem fog megtenni mert nem fog vele szarakodni....
    Ezt egyszer láttam csak akkor, amikor a hosszabb kiküldetésre küldtek ide embert (franc se tudja de talán valami nyugdíj elötti szarakodás volt).
    Ha contractor vagy akkor meg ugye a kérdés, hogyan. Mert ha tényleg digitális nomádként élsz és mozgásban vagy, akkor ennyi erővel Román egyéni vállalkozásod is lehetne, ami kedvezőbb adóügyi szempontból és nagyobb a kerete mint a KATA-nak. Másik kérdés, hogy ezt be is kell tudnod bizonyítani és ha sehol se maradsz sokáig akkor "elvileg" egyik ország se se kérhetné rajtad számon, de ebben az esetben inkább kifizetném a kedvezőbb adót Romániába és le van tudva.
    (persze aztán EU-n kívül/olyan országgal amivel esetleg nincsen kettős adóztatást megelőző megállapodás, franc se tudja).

Disclaimer
    Ez már amennyire én utánajártam/megértettem:
    Kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében kérdezze meg könyvelőjét. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák