- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petrónius
aktív tag
Sziasztok
A Lenovonak van olyan e-mail elérhetősége ahol érdemben foglalkoznak is az emberrel? -
fatpingvin
addikt
válasz
zsolti75 #122896 üzenetére
"Tök jó Iphone és 256GB, a Samsung már úgyis tele van fényképpel"
lesz majd itt siránkozás meg a fogaknak csikorgatása ha tönkremegy az a telefon... mindenki az első "azon a telefonon volt a fél életem" eset után tanulja meg hogy a folyamatosan zsebedben hordott, nem szétszedhető zsebkomputer nem az adattárolásra való rendszer
-
válasz
vicze #122892 üzenetére
Most is van elvileg "Storm grey" T14-es, de nem láttam sehol, még a konfigurátorban sem, csak a PSREF-ben olvastam, hogy létezik.
A nem érdekelt senkit kijelentésed tetszik.
Tudod milyen az átlag T14 felhasználó?
Mint az asszony.
Felhívott, hogy kapott új telefont és laptopot.
-Na mondom, milyet?
-Tök jó Iphone és 256GB, a Samsung már úgyis tele van fényképpel(128+128GB a francnak vettem én ennek a NAS-t).
-Na és a laptop?
-Azt nem tudom, pici és fekete.
Na ez volt egy T14A G2. Ő az átlag T14 user. Az IT-s koléga odatette elé az asztalra hogy itt az új gép. Ha tetszik, ha nem, ezt kapja. -
válasz
vicze #122892 üzenetére
Egyszerre volt a kezemben a T14 G4 és a X13 G4. Nagyon meglepődtem, hogy a T14 mennyire hajlik, a X13 meg milyen kis masszív "betontömb" lett. De meg merem kockáztatni, hogy az L14/15 is kevésbé hajlik mint a T.
És most látom, hogy a G5 még könnyebb lett, ezért vannak rossz előérzeteim a merevséggel kapcsolatban. -
barnam_ & zsolti75:
Köszi.
-
vicze
félisten
válasz
zsolti75 #122885 üzenetére
"Az igazi változás az lett volna, ha full magnézium vázat kapott volna"
Az ugye a T14s.A bill benyomódás a műanyag fólia a miatt van. Amúgy G3 óta jelentősen vastagabb lett a fedlap és merevebb. T440-T14 G1-ig láttam a benyomódást, nálunk nem olyan jelentős pár gép csak, amit tényleg jól összenyomtak. Viszont az összes touch-oson volt, mert a rajtuk lévő fólia nagyon puha, és nincs semmi keret ami kiemelje a billtől. Nyilván valóan az üveg miatt jelentősen merevebbek, így ott nem a meghajlás a probléma, pusztán szar tervezés.
Na meg volt egy ahol majdnem, hogy a kráter volt a kijelzőben a billtől, és a billből hiányoztak gombok, nem a Lenovot hibáztattam abban az esetben."A marketinget meg ismerjük, meg kell magyarázni"
Őszintén szólva, ezzel csak az iFixit teszi hiteltelenné magát nálam.Értem, hogy kell a pénz nekik, de nem full BS-t várnék el tőlük.
Szerk: Jut eszembe volt a T490/T14-ből egy ezüst változat, ami full alu volt, nem érdekelt senkit.
-
P16 és P16v között mi a különbség?
-
válasz
zsolti75 #122885 üzenetére
Szerintem a billzetnyomos kijelző szempontjából ez nem számítana.
Annyira vékonyak a gépek, hogy akármilyen anyagból építik, annak lesz annyi mozgástere, hogy egy táskában simán hozzányomódjon.
Ahhoz hogy ez ne legyen, olyan vastagnak kellene lennie a fedlapnak, ami manapság elképzelhetetlen... -
-
válasz
vicze #122884 üzenetére
Jobb kijelző pozitív, a plusz ramnak van ki örül, van aki nem, de a többséget meg nem érdekli, a copilot meg elmehet a búsba.
Az igazi változás az lett volna, ha full magnézium vázat kapott volna mint az x13, és akkor talán nem lenne billenyomatos a kijelző, és nem hajlongana úgy mint egy pár gennel korábbi L14.
Egyébként nem igazán értem néha hogy merre megy a fejlesztés, és miért pont arra, számomra néha tök logikátlan. A marketinget meg ismerjük, meg kell magyarázni, hogy a változások a felhasználók érdekében történnek. -
vicze
félisten
válasz
nevemfel #122882 üzenetére
Amúgy ez az auk CRU reklámozása elég vicces, mert konkrétan semmi nem változott, és most rámondják, hogy CRU...
1-gyöbb cserélhető RAM slot miatt 20%-kal jobban szerelhető, ezt magyarázza már meg valaki hogy működik? Konkrétan semmi más nem változott."Lenovo swapped the Fn and Ctrl keys round. As an ex-IBMer it's heresy"
Asszem lesz vissza swap optció. -
nevemfel
senior tag
T14 Gen 5 hírek:
iFixit And Lenovo Work Together To Make Laptop Repairability The Standard
MWC 2024 | The real ThinkPad T480 successor: New ThinkPad T14 Gen 5 is iFixit approved
Két SO-DIMM DDR-5 mem. csatlakozó, hátul fújja a forró levegőt, az akku CRU, ctrl + fn helyet cserél, + co-pilot gomb, sztenderd kijelző 400 nit.
-
Bogyi007
veterán
Szereztem 90%-os 3 cellás 45N1127-es akkut az X260-hoz. Már majdnem furcsálni kezdtem hogy miért nem töltődik az akksi a kezdetektől, aztán a régi PH általi teszt megadta a választ.
Ezt mutatja az Aida az akkumlátorokról:
-
válasz
energy4ever #122877 üzenetére
Igen.
-
energy4ever
addikt
Sziasztok!
Melohelyi laptopon elfogyott a ram win10 frissitest kovetoen.
T430-rol lenne szo! Ha jol tudom az egyik a billentyuzet alatt a masik a hatoldalon/alul van.
Ez jo lehet hozza?
8GB 1600MHZ DDR3L NOTEBOOK RAM G. SKILL STANDARD CL9 (2X4GB) (F3-1600C9D-8GSL)Koszi elore is!
-
ricsip
addikt
válasz
donjohnson #122874 üzenetére
Igen, azzal variáltam kb. csak. Meg volt valami win10 registry hack, amit aztán a mikroszoft meg is szüntetett. Egyik se eredeményezte a jólismert S3-at. Vagy S0 volt, vagy eltűnt maga a sleep opció teljesen.
Céges gép, bios se volt apdételve 2021 óta (az IT leszarja, nekem meg nem sikerült elindítanom se a ventoy-os usb pendrájvval se a lenovo update-el h. magamnak megcsináljam), így végül énis leszartam.
-
HSM
félisten
válasz
ricsip #122873 üzenetére
Nálam T14 G1 AMD és G2 AMD-n is működik, van sleep lehetőség, és teszi is a dolgát az elvártnak megfelelően. Igaz, én sosem bootoltam be ezt a rendszert úgy, hogy lett volna modern verzió engedélyezve.
#122874 donjohnson : A "linuxos" beállítás az sima S3. Hogy miért nem lehetett nevén nevezni...
-
HSM
félisten
válasz
vicze #122871 üzenetére
Ebben az a komikus, hogy valójában nincs probléma. Csak a nevükön kellene nevezni a dolgokat. Az alvás az az S3. A "modern/connected standby" és hasonlók az nem alvás, kellene neki egy külön menüpont. És akkor a user eldönthetné, alvó gépet akar, vagy csak magát alvónak álcázott "connected" valamit.
Nálam mindkettőnek meglenne a maga haszna.
De az S3 a fontosabb, ha választanom kell, és szerencsére a T14 G2-m még biztosította BIOS-ból az opciót ehhez.
-
vicze
félisten
"És elég a maximálisan elérhető 32GB, ami nem valami sok manapság bizonyos munkákhoz"
P14s G4 AMD-nél van 64GB, illetve az összes G5 már 64-gyel lesz rendelhető.Az ár régiónként össze vissza van valamiért, de általában van akció a UK szintűre minding.
S3 hiánya sajnos egy erőteljes Win probléma, talán az ARM-re optimalizálással átszivárog x64-re is valami értelmes működés. Meg egyre inkább rá vannak kényszerítve ezért.
-
HSM
félisten
válasz
vicze #122869 üzenetére
Ez így teljesen jó, ha tudod magadnak konfigurálni. És elég a maximálisan elérhető 32GB, ami nem valami sok manapság bizonyos munkákhoz. Én leginkább német piacról néztem előre összeállított konfigurációkat a G2-es AMD-s T14 és T14s vonatkozásában, ott erősen fennállt az általam írt jelenség.
Bár volt generáció, ahol a konfigurált gépnél is vicces árban volt a memória/SSD fejlesztési opció, de arra már nem emlékszem, melyiknél.Én is attól tartok, hogy az S3 nem fog visszajönni.
Kár érte, mert én nem preferálom azzal szemben a táskában felébredő, frissíteni próbáló, saját tokjában megfőződő, a helyszínre érve lemerült notebookot.
-
vicze
félisten
"Újonnan is arcpirító felára volt pl. a 32GB-os modelleknek egy házilag fejlesztett 16GB-os modellhez képest"
Lenovo konkrétan 50GGBP-ért kínálja az upgrade-et. Crucial So-DIMM 48GBP. Nem pirultam el tőle...
8GB megszűnt mint SKU G4 Intelnél(bár AMD-nél se láttam 8GB-s opciót soha, valószínűleg valami regionális, vagy CTO SKU), és most a G5-tel teljesen."Jut eszembe, S3 sleep lesz már ezeken?"
Szerintem felejtsd el örökre. Intelen még lehet marad, majd meglátjuk.
Ha Snapdragon Elite működőképesen(Win support szempontból) bejön idén, akkor nem lesz olyan gyártó, aki be fogja vállalni a normál S3-at 1-2éven belül. -
HSM
félisten
válasz
vicze #122867 üzenetére
"mi a ráknak vennék S-t"
Gondolom pont a kevesebb fém miatt. A T14-ben eddig sem tengett túl a merevítés erőssége, míg az S-ek teljes fém váza az előző generációkban elég masszív volt."az aftermarktet kivéve 0 jelentősége van"
Újonnan is arcpirító felára volt pl. a 32GB-os modelleknek egy házilag fejlesztett 16GB-os modellhez képest pl. G2-nél. De már meglévő gépnél is adódhat úgy, hogy kezdetben bőven elég 16GB, aztán kijön valami szoftverből egy új verzió, vagy egy nagyobb projekt, és máris szűkös a 32GB is... Ilyenkor szerintem sokkal jobb, ha nem komplett gépet kell cserélni, hanem opció csak beledobni egy nagyobb RAM modult, ami költség és időráfordítás tekintetben is sokkal kedvezőbb. És ilyen téren óriási előny a dupla slot, mivel tudod rendesen dual-channel pakolni bele, pl. a T14 G1 AMD gépemben csak 8GB lett integrálva, így kénytelen voltam lemondani némi sebességről 24GB mellett, hogy csak a ram első 16GB-ja lett dual-channel. Ez sokkal nagyobb fék, mint hogy 6400Mhz helyett "csak" 5600-on megy az új."megszűnt az értelmes sebességű AMD opció"
A valamivel lassabb IGP szerintem érdemben a gép célcsoportjából nagyon keveseket fog valójában lényegesen érinteni. Olyan feladatra valószínűleg nem is egy IGP-s gép lenne a megfelelő...."Szerinted?
"
Tudom, hogy a belső épp olyan lett, azért is aggódom a hűtés hatékonysága miatt, rendszeresen hallom a kollégák ilyen megoldású gépeit hangosan süvíteni az irodában.És volt szerencsém hibakeresni pár 100 fokon üzemelő/throttlingolót is.
Ja, a forrasztott WLAN is egy katasztrófa, főleg, ha valami gyengébb modult sikerült ráragasztaniuk.
"egy fokkal jobb lesz mint a régebbi lefelé sugárzók"
Pontosan erre számítok, ami nem lenne jó, ha így lenne.Jut eszembe, S3 sleep lesz már ezeken? Vagy ezek is már túl AI-k lesznek csak úgy bután, kiszámíthatóan pihenni?
-
vicze
félisten
válasz
vicze #122860 üzenetére
T14s G5-n természetesen nincs RAM slot, a Lenovo saját press kit-je hibásan írja...
LPDDR5x van benne, ami csak forrasztott lehet.Még egy érdekesség, hogy a T14 belsőjében kevesebb lett a fém merevítés, így már csak 40g a különbség T14s-hez képest, erőteljesen megkérdőjelezve, hogy mi a ráknak vennék S-t... 4Wh-val nagyobb aksi???
Köv évek újításai, majd az lesz, hogy megszűnnek a touchpad gombok, mint X1 és Z-n.
Az vicces, hogy a Copilot gomb miatt, az X1-en vissza kell rakják a rendes bekapcsoló gombot.Vagy kiveszik a Win-t?
A plus RAM slot csak egy tök értelmetlen marketing fogás, aminek az aftermarktet kivéve 0 jelentősége van. Cserébe megszűnt az értelmes sebességű AMD opció, nem hiszem, hogy megérte.
#122865 HSM:
"Attól nem tartok, hogy komoly gondot okozna az AMD-snek, hogy csak 5600-os memóriákkal jár"
iGPU-ban legalább 20%-ot jelent, de elég egyértelmű lesz majd a T14 és a T14s közti sebesség különbségéből, ja nem...Akkor majd egy Z13-at lehet nézni.
Zen továbbra is nagyon RAM érzékeny és nem változott újabb generációkkal. Több feladat is van, ahol ez elég lényeges. Az AMD-s verzió 7500-as RAM-ot kaphatna, az nem kicsi különbség. Mondjuk lehet, hogy a késleltetési problémák miatt csak 6400 lenne sajnos.Ha megnézed a belsőt erőteljesen át kellett tervezni, kb. 1-1-ben Dell/HP lett, most mind a 3 felépítése szinte azonos. Ja nem HP-nál még van cserélheti WLAN, amiről valahogy kussol az iFixit csöpögése is...
"középre rakott hangszóró helyett hogyan fognak teljesíteni a látványosan miniatűr, oldalra zsúfolt hangszórók."
Pont mind a korábbi generációknál, na jó egy fokkal jobb lesz mint a régebbi lefelé sugárzók."Lenovo féle megoldás képes lesz-e hozni az elődök hűtési hatékonyságát, főleg kinyitott képernyővel."
Szerinted?A HP-nál megnézheted az pont ugyanilyen.
-
-
HSM
félisten
válasz
vicze #122860 üzenetére
A két ramslot igen örvendetes az AMD-s T14-ben. Attól nem tartok, hogy komoly gondot okozna az AMD-snek, hogy csak 5600-os memóriákkal jár. Kíváncsi leszek, az általam a korábbi T14-ekben igen kedvelt középre rakott hangszóró helyett hogyan fognak teljesíteni a látványosan miniatűr, oldalra zsúfolt hangszórók.
A hátra fújó ventilátorok nekem eddig nem igazán váltak be más márkáknál, kíváncsi leszek, a Lenovo féle megoldás képes lesz-e hozni az elődök hűtési hatékonyságát, főleg kinyitott képernyővel.A copilot gomb mit fog csinálni Ubuntu alatt?
"Illetve mindenki örülhet a Fn-ctrl fizikailag meg lett cserélve"
Nagy kár érte. Remélem, lesz opció a BIOS-ban visszacserélni.A lenyílós ethernettel nekem nincs bajom, ott van a gépen, az a lényeg, bevethető ha szükség lenne rá. A T480s-en sem okozott nekem gondot.
Ha nagyon akarták volna, szerintem a régi elrendezéssel is ment volna a két ramslot elhelyezés, de így nyilván sokat egyszerűsödött/olcsósodott a hűtés a rövidebb hőcsövökkel, és magasabb TDP-hez is jobban tudnak majd alkalmazkodni kisebb tömeg mellett.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
vicze #122860 üzenetére
> Az átrendezés miatt visszajött a két RAM slot,
> viszont 5600-os max., ami AMD-s modellnek elég nagy szivás.végre lehet belerakni 96 GB-ot és a RAM már itthon is elérhető:
Crucial SO-DIMM 96GB KIT DDR5 5600MHz CL46 (al.z.a, 133e Ft )
és lehet, hogy féléven belül már 128GB -os is lesz.Amúgy szerintem a Frame.work eléggé felerősítette a szerelhetőségi igényeket. És ha lenne thinkpad-es billentyüzet, akkor rengetegen azonnal váltanának is ..
A verseny jó.. a Lenovonak is lépnie kell.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
vicze #122860 üzenetére
"designed to be more repair-friendly, not only extending customer replaceable parts (CRU) to include the battery with a cable-free connector in addition to a fully socketed DIMM design"
Végre rájöttek hogy nem kéne ráheggeszteni a ramot a deszkára, akkor nem csak féloldalasan lehet növelni a méretét! Hány évük is ment rá a kerék újrafeltalálására? De legalább nem ragaszkodnak tovább a hülyeséghez, végül csak lemásolták a Fujitsut, ez is valami. Ezek szerint már gyártanak 4800-asnál gyorsabb ddr5 modult? Ha már AMD 8040-et raknak bele, aminek már az elődje is gyorsabbat használt, és állítólag ezért kellett heggeszteni.
Az aksi cserélhetőségét meg még tudnám azzal növelni, hogy nem kell lepattintgatni apró karmos hátlapot róla fél órán keresztül, hanem kívülről is elérhető, ahogy ez korábban évtizedekig is megoldott volt náluk is! Remélem a Gen6-ban már ezt is újrafeltalálják.
A lényeget viszont kifelejtették: mikor lesz kapható?
-
vicze
félisten
Na T14 és T14s G5 kapott idén egy minimális faceliftet, de a belső nagyban változott. Az átrendezés miatt visszajött a két RAM slot, viszont 5600-os max., ami AMD-s modellnek elég nagy szivás. Illetve hátra került a venti, ami azt jelenti, hogy változik a zsanér, mert eddig a fedlap kitakarta a hátulját teljesen.
T14s-nek megszűnt az AMD opciója.
Hello Copilot gomb.
Szerk: Ja igen T14 T480s tipusú fordított lenyílós ethernetet kapott.
Illetve mindenki örülhet a Fn-ctrl fizikailag meg lett cserélve minden modellen.
-
Frenky89
addikt
válasz
lezso6 #122857 üzenetére
Köszi!
Ez akkor azt is jelenti, hogy a kábel nem fog beleszólni a MST-be sem, ha nincs benne semmi extra, igaz? Tehát, ha minden jól megy akkor tényleg elég lenne egy adapter.
A dokkoló vonalat még hanyagolnám egyelőre, főleg a workstation verziók árait elnézve.
Szerk.:
De valami kavar csak van, DP1.2 chippel: [link] vs. DP1.4 nincs chip info: [link] Mi szösz!? -
válasz
Frenky89 #122856 üzenetére
Az a legolcsóbb amit Lezso írt, usb-c-ethernet adaptert tudok adni, ha kell.
Itt tudsz utánanézni, hogy melyik dokkoló mit tud kijelző szempontjából.
Egy olcsóbb TB3-as dokk szerintem már elég lenne a célra,
de ha egy kábelen akarod tölteni és dokkolni is, akkor workstation dokk fog kelleni. -
Frenky89
addikt
Sziasztok!
Egy P1 Gen 6 ThinkPad-re szeretnék a legegyszerűbb módon két Dell U2415 monitort rákötni. A monitorok tudják a DP MST-t, így az asztali gépemre most daisy chain-elve vannak rákötve. Viszont a notin nincs csak HDMI meg egy rakás USB-C és fogalmam sincs, hogy milyen átalakító vagy dokkoló kellene a feladat megoldásához.
Elsősorban a monitorok csatlakoztatása volna a cél. Viszont lehet jó lenne egy Ethernet csatlakozás is és őszintén szólva, nem lenne baj, ha nem 5-8 kábelt kellene dugdosni, ha vinni kell valahova a notit.Mi lenne a megoldás csak a monitorokra? Két USB-C -> DP adapter? Egy HDMI + egy USB-C -> DP és akkor marad opció később Ethernet-re?
Melyik dokkoló lenne opció? Illetve, a dokkolók mennyire bonyolultak manapság támogatás szempontból? DP MST gondolom vértizzadós. (Utoljára X230-hoz volt, akkor még "rendes" dokkolóm.) -
válasz
lezso6 #122853 üzenetére
Megvan, nem keverem. Szóval a Security alatti Virtualization almenüben kell ezt a kernel DMA protection izét vagy mit letiltani, legalábbis most így már működik a felébredés után a dokkoló, köszi.
A dokkoló firmware frissítés egyébként így sem megy, illetve tegnap próbáltam a dokkoló resetelését, de sajnos az sem segített. De végülis minek, hisz a dokkoló tökéletesen működik.
Egy élmény volt ma úgy hazaérni, hogy csak egy kábelt kellett bedugni, s máris asztaliként használhatom, külső billetnyűvel, egérrel, monitorral, hangfalakkal. Anno az X220 tablettel volt ilyenem, ott még egy extra HDD is volt a dokkolóban.
-
válasz
donjohnson #122852 üzenetére
Nincsen sajnos ilyen beállítás, csak PCIe tunneling. De mindjárt kipróbálom.
Igen, pont ezért írtam, mert most értem haza, rádugtam a gépet a dokkolóra, ébresztés, aztán se kép, se hang.
-
donjohnson
addikt
válasz
lezso6 #122851 üzenetére
nekem más gépem van, de bios-ban a config/thunderbolt alatt szokott lenni.
ha nálad nincs ilyen menüpont, akkor dugd be a dokkoló tápját egy piros gombos (kapcsolós) hosszabbítóba. és amikor nincs kép sleep után (miután belogoltál windows-ba), akkor kikapcsolod a hosszabbítót meg vissza, és lesz kép. így nem használódik el az usb c csatlakozód a sok ki-be dugdosástól (az is egy megoldás, ha olyankor kihúzod meg visszadugod). -
válasz
donjohnson #122844 üzenetére
Hogy lehet ezt a Thunderbolt Security-t kikapcsolni P16-ban? Nem találtam. A CPU virtualizációs kernel protection izével keverem vagy ez lenne az?
-
fatpingvin
addikt
válasz
azbest #122835 üzenetére
ezt a választ is nagyon köszönöm
egy cimborámnál van egy régen használt ilyen dokkolóm, majd egy teszt erejéig visszakérem tőle. ha Archra lehet akkor Debianra is. amúgy frissült a wiki amióta utoljára láttam, szval esélyesen tényleg elhaladt mellettem a technológia úgy hogy nem vettem észre.
a FL2000 chipsetes cuccot meg meghagyom rádióadónak -
Dhampir
félisten
zsolti75, Dr. Akula
Köszönöm szépen válaszotokat!
-
válasz
Reggie0 #122846 üzenetére
Ha nem HDR, akkor az enyém pl viszi elvileg, mert van DisplayPort 1.4, a 2560x1440 @ 165 Hz az megy. HDMI-n nem, de az se a dokkoló, hanem a monitorom miatt van, hogy 144 Hz a max. A dokkoló HDMI 2.1-et tud, a monitorom csak 2.0-t.
ThinkPad Thunderbolt 4 WorkStation Dock van nekem.
-
válasz
donjohnson #122844 üzenetére
Akkor ez egyre gyanúsabb, mindenekelőtt azt fogom kikapcsolni, hátha csoda történik.
-
Közben elkezdtem egy HDR filmet nézni. Gép HDMI-vel túlszaturált, dokkolóéval meg jó. Szóval mosott a jó, lehet én vagyok a hülye.
Azaz a dokkolón jó a HDR kép, ás a gép seggén lévő HDMI a bugos vagy valami el van rajta állítva. Meg kéne néznem más géppel is, de sajnos most nincs kéznél.
Többit hamarosan megpróbálom, mert sikerült belefutnom egy valós firmware bugba: alvás utáni ébredésnél a monitoron nincs kép, amíg a dokkolót le nem csatlakoztatom, majd vissza.
-
-
-
válasz
donjohnson #122837 üzenetére
Elolvastam részeltesebben, neki tök más a problémája, mint nekem.
Közben probálkoztam a Fwupdate.exe fájlt konzolból hívogatni, a MAC címet sikerült kinyernem, a több adatkikérő parancs egyszerűen szétfagy.
De szerintem ha tudnám is frissíteni, akkor is mosottak maradnának a színek HDR módban.
Próbáltam pár régebbi firmware frissítőt is, mindegyik ugyanúgy kifagy.
-
válasz
donjohnson #122837 üzenetére
Nvidia van. RGB-n kívül csak YCbCr mód van, 422 és 444, utóbbi ad csak képet, de magenta színű így minden, szóval nem jó.
Monitoron nem lehet állítani semmit HDR módban, s másik HDR monitorom sajnos nincs.
Linket köszi, ezt nem találtam meg, de gyorsan átfutva itt is firmware problémával szenvednek. Nekem 1.0.11 van, az 1.0.16 nem megy fel (lásd fent), de ezek szerint az 1.0.13-mal lenne jó?
-
donjohnson
addikt
válasz
lezso6 #122836 üzenetére
keresd meg az intel grafikus vezérlőpultban, ahol lehet állítani a színeket RGB-ről YUV-re.
esetleg másik monitor próbaképp?
reddit:
so the issue is on the screen side), the solution is to use an external adapter (which seems to force RGB mode instead of YUV, but I haven't been able to verify that). A (not satisfiable) workaround without an external adapter is to force the color profile to "Generic RGB" (it also makes the flicker stop slowly). -
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #122808 üzenetére
múltkor vettünk használtan kétfélre displayink dokkot. Újonnan mocskosul drágák, egyiket ma is kapni 80 ezer körül, de amúgy 12-15 ezerért volt használtan ilyen sokéves példány:
- Dell SuperSpeed USB Dock D3000 - ez fhd-t tud, a dl3000-es chipset van benne. StarTech brand alatt is láttam teljesen ugyanolyannak tűnőt.
- StarTech USB3DOCKHDPC - ez talán 4k 30Hz-et is tudna. DL-5900 chipsetes.Mindkét fajta ugyanazzal a linuxos driverrel megy. Pár lépés ubira feltenni [link] , Azt hiszem a 6.2-es hwe kernellel próbáltam Ubi 22.04 lts-en.
Másik gépen valami arch származék Garuda Linuxra az 1.2 pont alapján tettük fel 6.7-es kernellel [link]Az egyik dell dl dokkunk lehet korához mérten döglődik már döglődik, mert néha állásában lefagy és áramtalanítnai kell. Folyamatos a chipset gyártói támogatás hozzájuk, a Synaptics megvette őket pár éve.
Gondolom hasonlóan visekledhet bármelyik lenovo dokk is, ami dl-3xxx - dl-6xxx generációk közé esik.Azzal több szívás volt, hogy hogyan állítsuk át ubi alatt a wayland alatt limited rgb (16-234)-ről full rgb-re (0-255), hogy egyforma színek legyenek a natív hdmi-vel. Hihetetlen, hogy még mindig nincs kivezetve gui-ra linuxon és serviceket kell írni vagy máshogy kell hekkelni, ha nincs gpu gyártó által biztosított dashboard erre. [link] Asszem végül a kommentek közt udev rule lett a megoldás.
A kínai utánzat fl2000 chipseteseket kaland linuxszal használni. Ha sikerül lefordítani a többek által összetákolt félkész drivert, akkor is okozhat kernelpánikot
-
válasz
donjohnson #122833 üzenetére
Mindkettővel probáltam, ugyanolyan. Tehát a dokkolón lévő HDMI és DisplayPort ugyanolyan. A gép seggén lévő HDMI élénkebb, de nem kicsit. De csak HDR módban, mert SDR-ben az összes egyforma.
-
Valaki találkozott ilyen Firmware frissítési problémával, hogy itt megáll? Tegnap egész éjjelre úgy hagytam, de semmi, azon kívül, hogy pörgeti a CPU-t:
Ez egy vadonatúj dobozból kivett ThinkPad Thunderbolt 4 WorkStation Dock (40B0).Felraktam a legfrissebb drivereket is a dokkolóhoz, tehát a PCIe LAN és USB 3.0 LAN drivert is. De semmi változás. Lehúztam mindent a dokkolóról, újraindítottam a gépet, áramtalanítottam mindent, stb., de ugyanezt csinálja.
Nincs egyébként semmi gond a dokkolóval, működik. Kivéve a HDR, ami habár megy, de a színek jóval fakóbbak, mint a Thinkpad P16 HDMI kimenetéről. A dokkolón az egyik Displayporton egyébként teljesen pixelharcos, csíkos a HDR kimenet, valószínűleg egyáltalán nem támogatja, de a másik Displayport, ami a HDMI alatt van, azon működik. A HDMI-ről is működik. Csak jelentősen fakóbbak a színek. Vagy lehet ez lenne a normális és az eddigi élénk szín volt a bug? De nem hiszem, mert ha a lejátszó (MPC-HC + MPC renderer) végzi a HDR -> SDR konverziót szoftveresen, akkor mintha élénkebbek lennének a színek, mint HDR módban. Sőt, mint a sima SDR desktop színek is...
A fenti miatt próbáltam a firmware frissítést, hátha. Habár a firmware changelog sem tartalmaz semmi HDR javításra utalót, így lehet ez valami szoftveres probléma inkább.
-
fattyu
veterán
ok jogos,
nyilván macem nekem van és alapvetően vigyázok rá. Nálam azon nincs nyom. Macből nincs jelentőséggel bíró mintahalmazom.
figy az el van írva hogy ne matricázd össze a gépet, és úgy add le ahogy kaptad.
Állandó beszélgetés hogy na akkor tessék a spricni meg törlőkendő és leszeded a matricákat mielőtt leadod.... -
HSM
félisten
válasz
fattyu #122828 üzenetére
Nem kellett sokat keressek (első keresés, első találat), hogy almáéknál is megtaláljam a jelenséget: [link] .
Szerintem ha minden gép mellé odaraknátok egy ilyen leszabott kendőt és egy cetlit, hogy ezt miért jó használni, biztos lenne, aki praktikusnak találná és használná is.
A felelősséget viszont vállalni kellene ezekért, ha már így került a polcokra, ezzel tökéletesen egyetértek.
Szerk.: az almások nem ajánlják a takarót... [link]
Nekem mondjuk kitűnően védte évekig az összes gépem, T420, T460s, T480s, most T14 G1, G2.Pedig a hátizsákban hordás nem is a legkíméletesebb szállítási mód.
De tényleg csak a legvékonyabb kendők jók, a vastagabbakkal ezek sem csukódnak úgy, ahogy kellene. -
fattyu
veterán
perszen van megoldás. csak ezt munkagépeknél, flottaüzemeltetés esetén nem tudod az egyégsugarú user szájába rágni.
és érdekes módon a macbook airemen nincs ez.szóval meg lehet ezt csinálni jól is. de a Lenovo rosszul tervezte meg, és a saját tervezési hibája miatt kihátrál nem user indukált, és nem a kijelző esztétikai romlását kezelő, egyértelműen GARANCIÁLIS felelőssége alól.
-
HSM
félisten
válasz
fattyu #122819 üzenetére
Elég szomorú helyzet.
Ráadásul a kijelző gyártó írja elő, hogy fel kell feküdjön a panel a billentyűkre, hogy ne törjön el hordozásnál, persze hogy így karcolódni fog.Egyébként én vékony fajta mikroszálas kendőt szoktam emiatt méretre vágni bele. Nem a garancia miatt, hanem mert számomra idegesítő, ha nem szép karcmentes a kijelző.
-
válasz
fattyu #122819 üzenetére
Itthon bevallom ezzel a hibával Lenovo esetén a legritkábban találkoztam, Dellek esetében (főleg Vostro egyes szériái) sokkal gyakoribb.
Ez tervezési hiba is amúgy, és ha kicsit is szorosabb táskába teszed, plusz sokat viszed a válladon, akkor esélyes, hogy ilyen lesz.
A Lenovo is, a Dell is, és az összes gyártó is amit lehet újrahasznosít, egyelőre csak a burkolati elemeket nem kérik vissza, de majd egyszer az is eljön... -
Dr. Akula
félisten
válasz
Dhampir #122822 üzenetére
T-nél 1 szabad slot szokott lenni, kivéve DDR5, ott 4800 MHz felett nincs, mert állítólag olyan SODIMM modul nem készült. T...s-nél viszont csak forrasztott van, mert az ilyen ultrabook szerű összenyomott cucc.
2 szabad slotra viszont egyedül a Fujitsu Lifebook tért vissza, az meg jól ki is vonult innen. Túl jó volt, nem is vásárolták. Mint a Thinkpad az IBM-es időkben.
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Nézegettem Gen 1-es E16, T16 és Z16 notebookokat, de mindegyik esetében forrasztott memóriát írt a psref honlapja. Ez a tervezési és gyártási változás kissé szomorú, főleg a T és a Z szériák esetében.
Az ezeknél frissebb generációjú típusoknál is maradtak a forrasztott memóriák?
-
fattyu
veterán
Lenovo garancia (céges NBD ) központi beszerzésű fél millió flottaméret worldwide. csak a perspektíva miatt.
az összes kurrens lenovo ha laptopként használod ( hazaviszed este, reggel meg behozod) ott lesz a klavi nyoma a kijelzőn. t14 t15 t16 13as yoga. tökmindegy. az ÖSSZES gépen ott a nyom. azokon is amikre tényleg vigyázva van.
ez nem ok garanciális cserére. tiszta sor.
amin ledobtam a láncot. Lehal a kijelző. szalagkábel, cfl, bármi. ha van ilyen nyom a kijelzőn, (márpedig van) akkor gari megtagadva, holott iszonyuan nem függ össze.Na szervízes kolléga aki kijár az importőrtől azt mondta hogy az ok: ezeket a lenovo megjavítaná és újrahasznosít, de az esztétika nyomok miatt nem tudja és ezért megtagadja a garanciát.
Pofám szakad le
-
Tim82
félisten
válasz
fatpingvin #122815 üzenetére
Szerintem az Ubuntu 20.04 LTS-en alapuló Mint kellett, hogy legyen akkor, vagyis akkor az 5.4-es kernel. De ha már előkaparom a jövő héten, akkor megnézem, hogy 5.15 meg 6.5 kernelen alapuló Mint-ek (LTS és "Cinnamon Edge" verziók) alatt hogy működik.
-
Tikakukac
titán
válasz
fatpingvin #122809 üzenetére
Senki sem állt beléd és neked nem 1 szaros videokimenet a gondod, hanem összesen 4.
Én nyitottan álltam a válaszhoz: gépcsere. Ha kell ennyi kijelző, akkor meg zsebbe fogsz nyúlni. Neked vannak extra igényeid, az ezzel jár.
-
Tim82
félisten
válasz
fatpingvin #122813 üzenetére
Kifejezetten Linux Mint alatt használva igen, az volt, más disztróval nen próbáltam.
-
Tim82
félisten
válasz
fatpingvin #122811 üzenetére
Legkorábban csütörtök este fogom tudni megtenni. Ez is 3.0-ás egyébként, gyári Lenovo Thinkpad USB dokkoló, 40A7.
-
Tim82
félisten
válasz
fatpingvin #122808 üzenetére
Én Ubuntu-származék (Linux Mint) alatt használtam utoljára, még bőven a covid alatt. Problémám nem volt vele, de kb. arra kellett, hogy átpakoljam annak a kimenetére pár irodai alkalmazás ablakát-megjelenítését. Amúgy meg is lepődtem azon, hogy a rossz híre ellenére meglehetősen flottul működött nekem.
Azóta persze átálltam az USB C-s dokkokra, meg elég általában egy külső kijelző is nekem.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tikakukac #122807 üzenetére
teljesen felesleges belém állnod, kéretlenül idedobtad hogy cseréljek gépet, ami nem is volt felvetett opció, ennek ellenére én nyitottan álltam a kérdéshez, felsorolva hogy minek kéne teljesülnie hogy lecseréljem egy sz*ros videokimenet miatt az egész cuccost. tök nyugodtan írhattad volna azt is hogy nem tudsz ilyen modellt javasolni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Tim82 #122806 üzenetére
jézusom, csak DisplayLink-et ne kelljen
vótmá olyanom, halál volt használni. 5.4-es kernel kötelező, evdi dependency, és 50-50 hogy működik-e ha nem ubin használod.
mindenesetre köszönöm a felajánlást. változott valamit ez a nóta az elmúlt pár évben? van vele tapasztalat?
én most arra gondoltam hogy a két displayport kimenetre próbálok két egyforma, saját órajelet előállító DP-DVI adaptert (nem tudom ilyet specifikusan honnan-hogyan lehet szerezni) a dokk DVI csatiját meg passzív DVI-HDMI kábellel át a 2K monitorba. aztán meglátjuk -
Tikakukac
titán
válasz
fatpingvin #122805 üzenetére
Sőt legyen 10k, 32 videokimenet, 3 ODD és random bármi ami eszembe jut.
Érezni kell mi a realitás mielőtt megindul a kívánságszatyor
-
Tim82
félisten
válasz
fatpingvin #122800 üzenetére
Az IGP limitációit már kitárgyalták felettem, ezért hardveres javaslatom van: alternatív megoldásnak - ha kábé irodai használatra kell - az egyik nem 2k-s monitorhoz megpróbálkozhatsz egy USB 3.0-as és DisplayLink-es dokkolóval. Nekem úgy rémlik, hogy már ki van kupálva használhatóra a Linuxos DisplayLink driver.
Ha kell, adok kölcsön valamikor ehhez ilyen dokkolót.
-
fatpingvin
addikt
válasz
azbest #122801 üzenetére
nagyon szépen köszönöm a részletes választ, esélyesen ez lesz a megfejtés
intel only, két egyforma DVI-s monitor, egy DP, plusz a belső LVDS (LVDS-eDP adapterrel egy FHD panel)
a laptopon lévő miniDP csatlakozóval működik a 3 monitor. az ideálistól ez messze van, de legalább nem a VGA szöszös képe van a jobb oldali monitoron. sejthető módon a LVDS out így se ment. amúgy a DVI-t meg a DP-DVI adaptert is HDMI-nek látja. amúgy most az jutott eszembe, hogy két egyforma DP-DVI adapterrel, plusz egy DVI-HDMI kábellel vajon meg lehetne-e oldani: a két DP etetné a DVI-s monitorokat, ugyanolyanként, a DVI HDMI módban a 2K monitort és maradna egy órajeles kimenet a LVDS-nek... na ez már a jövő zenéje leszdonjohnson, HSM: köszi, valamiért úgy rémlett hogy 4, de tévedni emberi dolog
Tikakukac: hallgatom a javaslataidat a cseremodellre amire van coreboot, nincs dedikált GPU, van rajta ODD hely, támogat négy független videokimenetet, van rajta ExpressCard slot és preferáltan megáll 30e forint alatt. -
Tikakukac
titán
válasz
Amit keresel az így hívják, hogy gépcsere
-
HSM
félisten
válasz
Az IGP csak 3 kimenetet támogat egyszerre [link] .
-
donjohnson
addikt
válasz
3 külső + 1 belső, a képeken láthatod a lenovo oldalán legalulra görgetve: [link]
-
azbest
félisten
válasz
a 4338 dokkolón az egyás mellett lévő dvi és dp port közös, ugyanazt a kimenetet adja más formában. Párban vannak (dp hdmi) (dp hdmi). A 4337 dokkon független az egy hdmi és egy dp port. Ha van vga port, akkor az egy harmadik.
DE... ha csak intel gpu van benne, akkor az egyszerre 2 db órajelet igénylő kimenetet tud kezelni (hdmi, dsub, dp portra kötött passzív hdmi átalakító, belső lvds). DP elvileg saját órajelet generál, az nem számít bele a keretbe.
Displayportnak, ami tényleg a dp protocolt használja, elvileg nem kéne ilyen órajel és lehet, hogy úgy többet is bír.
Nekem úgy sikerült 3 monitort használni, hogy
a) 3 egyforma fhd dp monitor volt dp porton át rákötve - kettő a dokkolóra, egy a noti dp portjára [link] Nem tudom, hogy működne -e különböző dp monitorokkal is, úgy nem tudtam próbálni.
b) két egyforma fhd hdmi monitor (vagy tökéletesen egyforma hdmi paramétereket kérő két monitor) tud osztozni egy órajelen, így mellette egy harmadik, másik fajta is képes működni. De ez lehet csak linux alatt megy emlékeim szerint. Win alatt nem. [link] Ha különböző dp-hdmi átalakító van, az sem egyformának számít, mret más paraméterezést mutathatnak.A beépített képernyő ezen még nem eDP így annak is kell egy órajel. Szal ha az aktív, akkor egyet a kettőből már elhasznált az inteln onlynál legalábbis. Ha jól emlékszem 3 dp monitor mellet sem lehetett használni a belsőt az intel only géppel.
Win alatt a dvi porton a hang sem jön ki dvi-hdmi kábellel. Linux alatt hdmi-ként kezeli, ha a monitor képes rá.
Dp-vel 4k30Hz monitort is kezel. Komolyabb aktív dp-hdmi átalakítóval hdmi-re is tud így 4k@30Hz-et adni (a dongle alakítja át dp-ről).
Ha van dedikált gpu, ott máshogy van, mert van amit az intel, van amit a dedikált tud meghajtani. Van erről egy hivatalos táblázatuk. NVIDIA Optimus [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Windows 11
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Az Apple bemutatta az iPhone 17-et
- PlayStation 5
- A magas vérnyomást is felismerheti az Apple Watch Series 11
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Mobil flották
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Eladó - Acer Predator Helios 300 (PH317-55-71VR) + 2026.05-ig garanciális.
- Lenovo ideapad 100 i3-5005u / 8gb ddr3 / 500gb Hdd / töltő / akku rossz- karcos
- VivoBook 15 X540UBR 15.6" FHD i3-8130U GeForce MX110 12GB 480GB magyar bill gar
- X1 Carbon 9th 14" FHD+ IPS i7-1165G7 32GB 500GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- Thinkpad T14 Gen3 14" FHD+ IPS i5-1245U 16GB 256GB NVMe gar
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G3 - AMD A10 I 8GB I 256SSD I Radeon I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Huawei FreeBuds Pro 3 // Számla + Garancia //
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest