- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126533 üzenetére
Tedd hozzá, hogy Intel vagy AMD. 2db 64-es?
AMD 256GB-ig támogatja már alapból hivatalosan, míg Intel hivatalosan csak 96GB-t ír. Lehet csak a megint a DDR3 16GB, vagy DDR4 32GB modul problémája, hogy megjelenéskor csak 48GB-s modulok voltak.
Szóval ha egyszer lesz 128GB-s modul akkor az is menni fog. -
zsolti75
senior tag
válasz
Reggie0 #126451 üzenetére
Amikor a Thinkpad Stack-omba kerestem 8terrás meghajtót, kézenfekvő lett volna a 2,5 sata, de inkább m.2-t vettem bele átalakítóval, azért mert ugyanazon az áron modernebb/gyorsabb meghajtót lehet venni, át lehet rakni akár új laptoba is, ill. ha pár év múlva el akarnám adni még el is fogom tudni. Egy 2,5 satának most még van ára, van is rá némi kereslet, de ez exponenciálisan fog csökkenni hamarosan.
#126445 Surfym@n Szerintem még most cseréld le m.2-re míg nagyjából egy az egyben áron meg tudod tenni! -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126451 üzenetére
"ma mar nincs ertelme egy uj gepbe egy uj 2.5"-ost rakni meg egyes juzerek kereshetnek 2.5" kompatibilis gepeket"
Ez tyúk tojás.
Ha nincs 2.5" es meghajtó akkor nem lesz gép amiben van. Ez nem desktop ahol van hely, m.2 és SATA semmilyen formában nem kompatibilis a méret miatt eleve.Keresni lehet, de nem lesz.
Nem csodálkoztam semmin, okot és magyarázatot adtam, miért nincs és nem is lesz már. -
tomazin
veterán
válasz
Reggie0 #126092 üzenetére
Windows alatt is fagyi van.
Most kivettem a ramot es agyergorcsot is kaptam, h nem fagy azonnal, de reggelre meghalt. Ujrainditottam, kb 30percen belul megint.
Kiderult, h nem premium cares, ugyhogy ma felhivom valamelyik szervizt. 4ig vagy duna elektronika, nador rendszerhaz, inter computer a valasztek. Melyiket erdemes hivni? -
LZs?!
aktív tag
válasz
Reggie0 #126053 üzenetére
Sziasztok,
Pár hete vettem az aprón egy T495-öt (Ryzen7 Pro 3700U 4C/8T / 32GB / 512GB nVme / HU). Nem mai model, de összességében minden OK, még az akksi is 99%-os; Win11 Pro-val használom.
Viszont két 'kényelmetlenséggel' kapcsolatban lennének kérdéseim:
1) USB-C PD/DP protokoll - egy LG 43UN700-B 60W@PD monitorral használom a monitorhoz mellékelt gyártói kábellel, 10-ből 8-szor semmi gond, viszont teljesen random jelleggel előfordul, hogy a gép megborul csatlakoztatáskor: átadja a képet, visszaveszi folytatólagosan, időnként üzen is a Windows, hogy USB eszközzel nem tud mit kezdeni és a tápellátást pedzegeti (sohasem tudtam rendesen végigolvasni...); ilyenkor két dolog segít: néha elég, ha gépen lévő két USB-C között átdugom, de legtöbbször csak az, ha a töltöjét is bedugom - utána pár perccel már ki is tudom húzni, és laptop rendesen megy a monitorral (kép és töltés). Nem vettem észre különbséget abban, hogy lemerülve vagy teljesen feltöltve csatlakoztatom a monitorra, ahogy abban sem, hogy a gép indításakor vagy az OS-be való bejelentkezést követően dugom rá. A alvó módot kerülöm, az összes driver (Lenovo support) és egyéb csinglingi telepítve / frissítve van.
Igyekeztem már utána járni a neten, de semmi konkrétat nem találtam a témában. Még fél éve egy Inteles Lenovo Thinkpad L14 modellt használtam pár hónapig ugyanígy, és soha ilyen problémám nem volt.
Erre van valami általános megoldás vagy egyedi probléma lehet?
2) Döcögős - nem tudom jobban megfogalmazni, valahogy minden applikáció lassan reagál indításkor, a böngésztől kezdve, a File kezelőn keresztül a Task manager-rel bezárólag...és így tovább. Indulás után már rendben megy, de nem kapkodósan. A power management-ben kitoltam mindent maxra (fix Power Mode), de csak a melegebb lett, ergo a hűtés lett hangosabb, a gép ugyanabban a tempóban intéze a dolgait.
A viszonyítási alapom egy P15 Gen 1 (Intel 10850H / nV T1000 / 1TB nVme), amit munkára használok párhuzamosan, és az sokkal simábban és pattogósabban jár; de AMD vonalon is használtam még egy éve is egy Lenovo Legion 5 - 5800H 8C/16T / RTX3060 / 1TB nVme laptopot és azon is szépen, simán futott minden.
Ezzel tudok valamit kezdeni, vagy ez ilyen és kész?
-
totron
addikt
válasz
Reggie0 #126048 üzenetére
Csak a kopott részeken érzéketlen?
A NOS T450-et 1 hó alatt sikerült kikoptatni, bejött ez a körkörös görgetés, elég faszányos, sokkal kézkímélőbb, mint vertikálisan legyintgetni végtelenül. Ezen a modellen meg különösen jó, sokkal könnyebb levenni a touch jobb oldaláról, aktiválni a gesztust, mint az elődöknél. Később ez a cirkuláris opció visszajön valamelyik modell driverében? Most olyan, mintha kikopott a ponton Piroska szörp ömlött&száradt volna rá, lekopott a bőre, meg lassan az enyém is. Megoldása van ennek?
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126012 üzenetére
Még egyszer az nem 1300. US árak ÁFA nélkül vannak feltüntetve és arra jön az adott állam minden adója fizetéskor. Ezért se rendelheted máshova, csak US-be vagy adott országba.
Hogy jó fenébe ne lenne rá vám messze értékhatár felett van, nem csak vám, de áfa is van, max. a US 5-10%-ot esetlegesen visszaigényelheted, de menne rá az 27% magyar + vám + kezelézi költség. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #125815 üzenetére
IA-64 már nem támogatott, utolsó 2017-es, 23-ban szűnt meg a támogatás, sorolhatnék még párat.
De, nem erre gondoltam. Hány HW-t nem támogat?
Pl. AMD NPU-kat jelenleg se támogatja (CPU része, ahogy nV kártyákat se rendesen.) 3éves a gépem nem tudom használni.Általánosan írtad hacsak nem MS specifikus törvényt szeretnél...
Továbbra is MS egy litát adott ki, hogy az adott OS mit fog támogatni új gépeken. Mivel ezeket 10évig fogja az adott OS támogatni, erről szól az egész lista.
8gen továbbra is támogatott a már meglévő gépeken, valószínűleg még 6 évig(2032).Az hogy most tűnt fel valami, amit az MS 20+ éve csinál az nem az ő problémájuk.
-
vicze
félisten
-
i400
senior tag
válasz
Reggie0 #125751 üzenetére
HP Elitebook G5 szériánál voltak ilyen problémák, toltak ki rá bios frissítést is állítható töltési korláttal (halottnak a csók volt). Onnan lehetett tudni, hogy gond van, hogy a touchpad sarkai egy szintre kerültek a palmresttel. G3nál 1 esetben fordult elő, de ott 2016-2024 között töltőn lógott a gép 0 ciklussal
-
-
Penty
aktív tag
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Egy nagy +1 erre!
Minden rossz szó ellenére, amit itt a logouton néha olvasni lehet tapasztalatlan emberektől, nálam stabilan és kis erőforrás felhasználásával működteti már fél éve a jelenlegi P16v-met ez a nyamvadt Linux, 2013 óta meg a Dell Latitude laptopomat. Mindezt megelőzően meg az asztali gépemet az utolsó 1-2 évében is. Szóval kb. 14 éve egy elégedett felhasználó vagyok.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Jaja, most már "transz-woke-debian" lett, meg volt valami botrány, hogy mehetsz oda dolgozni, kivéve ha fehér bőrű vagy ázsiai férfi vagy, mert muszáj megtartani a diverzitást.
Vagyis náluk a született / választott hovatartozás fontosabb a szaktudásnál, ami nem biztos hogy be fog válni hosszútávon. -
-
-
V.Stryker
nagyúr
-
barnam_
nagyúr
válasz
Reggie0 #125233 üzenetére
Aha. Megnéztem az Intel oldalán, ott 110°C-t ad meg max üzemi hőmérsékletnek... lehet bírja a szilícium, de azért aggasztó
Igaz ez a kép úgy készült, hogy max teljesítmény profilon ment a gép, nem nagy terhelés mellett. Ilyenkor bőszen turbózik, az meg elég sok hőt generál. Összes szálon terhelve meg leveszi a teljesítményt, ergo hűvösebb. -
Atos23
senior tag
válasz
Reggie0 #125123 üzenetére
Ez is igaz, nem félek a kijelzőcserétől
Valószínűleg az lesz, hogy holnap beugrok a Rádiumos srácokhoz, hátha van nekik bemutatóban kirakva E14 polcra, és ott meg tudom nézni a kijelzőt. Nem akarom őket azzal szívatni, hogy elhozom a gépet, aztán 14 napos elállással visszaviszek nekik egy felbontott, már nem szűz laptopot.
-
válasz
Reggie0 #125079 üzenetére
Ezzel az esettel semmi, mert nem fért oda nagyobb a gép dimenzióiból adódóan, de mostanában nem ez a helyzet, szélesek a gépek, hely lenne, de annyira leszarják az ISO usereket (legyenek akárhány millióan), hogy a tervezésnél nem is szempont.
Nem veszem be a valaki által fentebb felvetett érvelést, hogy jaj a heatsink meg a portok... meg lehetne oldani, de nem oldják meg.
-
totron
addikt
válasz
Reggie0 #125079 üzenetére
Ugyanúgy szokós mint az elrendezés. Azonosulni kell vele idővel vagy örök ellenségeskedés/csere.
Láttam egy vidióban, hogy a gyerek két kézzel használja a touchpadot, meg a trackpointos mozgáskultúra sem szabványos volt, vagyis hüvelykujjat nem használt. Kicsit olyan idétlennek hatott, meg amatőrnek, de lehet, hogy neki van igaza. Mivel egykezezéssel alkari fájdalom azért befigyel, ahogy a hüvelykujj sem köszöni meg a repetitív gyakorlatot. Ti kétkezeztek?
-
q13579
senior tag
-
Yellow73_a
tag
válasz
Reggie0 #124940 üzenetére
Nem az egyéni vállalkozókkal van gond, akik alanyi adómentesek, ezért értelemszerűen áfa nélkül (0% áfával) értékesítenek. Hanem az áfakörbe tartozó céggel, aki miért is árul 0%-kal, amikor neki elvileg 27%-kal kéne eladnia. Persze azért adja 0%-kal, mert mondjuk magánszemélytől vette, aki ugye nem áfás.
-
válasz
Reggie0 #124872 üzenetére
Van, hogy lehuzom a kulso akkut es visszadugom, de nem veszi eszre. Komplett kikapcsolas kell
Nem kell, elég ha az eszközkezelőben nyomsz egy "hardverváltozások keresése"-t és megtaláljaFoxiestFox
Van egy érzésem, hogy a T480s esetén már nem véletlen csak 1 akkus lett a gép -
ricsip
addikt
válasz
Reggie0 #124844 üzenetére
valószínűleg minden hazai cég is ugyanattól az aliexpress-től rendeli be a silány vagy ismeretlen minőségű kínai akkukat. Aztán ha szerencséje van, 1-1 jól sikerült gyártmányt fog ki. A másnap ugyanattól rendelt ugyanolyan típusú akku meg simán lehet selejtes. Ide jutott az akkuipar konzumer laptopok szintjén. Felkészülnek a villanyos kocsikba való akkuk (hlcsak ott 2 vagy 3 nagyságrenddel drágábba fog kerülni a selejtes is).
-
ricsip
addikt
válasz
Reggie0 #124670 üzenetére
Az világos, az ember pulzusa kicsit magasabb amíg le nem fut az update, nehogy legyen közben 1 áramszünet. De pont erre való a recovery / backup BIOS, ami pont ezekben a Thinkpad-ekben van.
Asztali gépet ilyen erővel senki sem bios-updatelne, kíváncsi vagyok 100 PC userből hánynak van a gépe szünetmentesre kötve ilyen miatt. Főleg h. a mostani trendek alapján egy mai csúcsgép fogyasztása a 600W tartományban van, ehhez értelmezhető szünetmentesből kellene minimum egy 2000VA-es h. azt az 5-10 percet biztos kihúzza. Normális valódi szinuszos APC-ből az a ~félmilliós kategória. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Reggie0 #124511 üzenetére
Én sokáig Debianos voltam, próbáltam én is a gentoot (ami elég fun, míg meg nem unod a folytonos fordítgatást ha pl. jön egy frissítés vagy csak ki szeretnél próbálni valamit), Archot stb. de mindig visszatértem Debianhoz. Hasonlóképp mint te, meguntam a hülyeségeit, míg végül voidra váltottam, és most már több mint 4 éve ezt használom, nem mentem azóta se debianra vissza. Bár nem kezdőknek való, Arch-csal ellentétben van installátora, de utána egy elég minimál rendszert kapsz. Még a hangot is neked kell csiholni, systemd helyett runit van. De Thinkpad barát. Egyébként meg ha Debian akkor inkább Devuan.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Reggie0 #124509 üzenetére
Én is Ubuntu-t tanácsolnék, de nem biztos, hogy Gnome-al, inkább valami lightweight kezelőfelülettel.
Egy dolgot említenék még: mintha bizonyos verziótól kezdve csak UEFI boot lenne, nem? T61 valószínűleg még nem tud olyat. -
válasz
Reggie0 #124511 üzenetére
Ne próbáld, csak ha elvetemült vagy. A Gentoo egy ún. metadisztribúció, gyakorlatilag a legreszelhetőbb linux, minden egyes csomagot forráskódból fordít, te adhatod meg hogy milyen gcc flagekkel vagy csomagszintű feature-ökkel (ún. use flagek). Automatikus telepítője nincs, kézikönyv alapján kell végigzongorázni konzolból. Ugyanígy a csomagok is egy minimális konfigurációval települnek (fordulnak), ami után általában kell kézi konfiguráció. Alapból OpenRC az init system, a systemd opcionális. Ja és természetesen rolling release, nincsenek oprendszer verziószámok, általában minden csomagból elérhető a legújabb. Egyedül annyi van, hogy szokott lenni külön ún. stable és testing verziója a csomagoknak, de ezek vegyíthetők igény szerint, ha kell valamiből a legújabb verzió.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Reggie0 #124369 üzenetére
Nekem jobban tetszik ez a falba dugós, mert nem kell hozzá azt a nagy bumszli 220V ágat cipelni a hatalmas földelt fejével. Utazáshoz, hordozáshoz praktikusabb. Meg ha jól sejtem a EU plug levehető és alatta sima 2 eres 220V bemenet van hagyományos nem földelt kábelnek, amiből van 20cm-es is (ha nem lehet a konnektorhoz férni). Ráadásul 1,7m hosszú, de (remélem) meghosszabbítható egy 3m-es 100W-os PD (apa/anya) kábelhosszabbítóval. Így már elég sokoldalúnak tűnik.
Nekem amúgy a 65W slim verzió van, de lehet benevezetk egy ilyen falba dugósba is cipelni
-
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #124073 üzenetére
Pontosan, "jósolni" csak a felhasználó tud jól. Ezért fontos, hogy a felhasználó tudja állítgatni a limiteket. Ha előreláthatólag hosszú akkus üzemidőre lehet szükség, feljebb lehet állítani a küszöböt, szépen feltölti, amikor meg hosszú asztali használat van kilátásban, le lehet venni, meríteni picit és akkor ottmarad és nincsenek meglepetések, örülhet az akku is és a felhasználó is.
A töltésvezérlő "javulását" önmagában azért nem tartom lényegesnek, mert elsősorban a gyártó általi paraméterezés, ami sokat számít. Egy régi, "buta" vezérlő is elég okos volt már, ha kellően konzervatív értékekre programozták.
Illetve a legokosabb vezérlő sem segít, ha rosszul van tervezve az egész, pl. durván alulméretezett az akku, vagy fűti a gép, vagy nem enged limitet állítani... Tény, bizonyos felhasználási módoknál segíthet, ha próbál automatikusan alkalmazkodni, de ennek a "kényelemnek" valahol máshol lesz meg az ára.
-
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123971 üzenetére
Nem az a kérdés szerintem, hogy lehet-e találni olyan algoritmust, amin nem segít a cache, egyébként ezt már megtették mások, pl. az Ethereum régi PoW algoritmusával [link] . A jó kérdés szerintem inkább az, hogy nagyon speciális feladatokon kívül mekkora sebességű ram, ami szükséges és még gazdaságos egy CPU mellé, és milyen cache-ekkel gyorsítva?
Mondok példát, Ryzen 7700X vagy 7800X3D. Elég hasonló CPU, előbbi picit magasabb órajelen jár, utóbbiban pedig 32 helyett 96MB L3 van. Mégis az esetek többségében a 7700X nyer, viszont amikor az alkalmazás kedvez a 7800X3D-nek, akkor általában nagy fölénnyel nyer [link] . De ez a néhány alkalmazás alapján nem biztos, hogy érdemes lenne mindenkinek ilyen CPU-t ajánlani...
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123968 üzenetére
A bányászalgó, amihez halomra vették a Ryzeneket, mert pont belefért az L3-ba, és hasított rajta, mint a szél?
Az ideális az lenne, ha az egész ram kb. L1 cache lenne, ne szerénykedj a lassú L2-vel.Persze, elméletileg csökkenhetne a közelebbi integrációval a késleltetés, de valahogy eddig ezt nem nagyon láttam a gyakorlatban megvalósulni, az AMD stackelt L3-át leszámítva. Illetve még mindig kérdés, általános feladatokban ez mennyit hozna, megérné-e eldobni miatta a bővíthetőség fontos szempontját.
#123969 azbest : Az egy vicces darab volt.
De itt tegyük gyorsan hozzá, hogy ehhez egy 56 magos, 350W-os CPU-szörny is tartozott.
Persze, volt ahol sokat tolt rajta a HBM, ahogy Ryzenből is megvolt a haszna a gigantikus L3-akkal szerelt szerver verzióknak.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123960 üzenetére
Ezért van minden magnak saját cache-e is...
#123961 azbest : Érdekes téma ez egyébként. Alapvetően egyébként szvsz CPU-számára azért sem látunk óriási előrelépéseket, mert a sávszélesség csak az egyik fele, de legalább olyan fontos adat a késleltetés, az pedig nem sokat javult az elmúlt években. Ezért sincs túl sok értelme az egekbe szélesíteni a buszokat, mert a CPU nem igazán tud vele mit kezdeni. Eredményeket lásd pl. [link] .
#123962 zsolti75 : Én már 15 évvel ezelőtt olyan asztalit vettem, amiben 3 csatorna is volt. [link]
Gyakorlati hasznát nem nagyon vette a processzor a későbbi kétcsatornás generációtársaihoz képest, de azért szedte a lábát rendesen. -
válasz
Reggie0 #123955 üzenetére
Ja, programozás jellegű workloadról (fordítás, tesztek, stb) lenne alapvetően szó, de ilyen 50x jellegű gyorsulásokkal. Konkrétan P16 i7-12800HX procival vs Macbook M1/M2 Max. Másik tipp esetleg az SSD lenne, hogy a P16 irdatlan bugos vagy a Apple Silicon integrált NVMe vezérlője ennyire jó. Harmadik meg hogy szimplán ennyire erős a szoftveres alap vagy default beállítások, mert amúgy ugyanaz az IDE, kód, stb., csak Windows helyett MacOS rendszeren fut.
-
válasz
Reggie0 #123943 üzenetére
Kicsit off, de ott az Apple Silicon, lehet az M1/M2/M3 processzoraik pont azért olyan gyorsak, mert nagyobb a memória sávszél?
Példának okáért vegyük az Intel utóbbi csúcsprocijait, 80-90 GB/s RAM sávszél van sima DDR5-tel. LPDDR5(X) esetén lehet ~120 GB/s körül, de ez ritkább. Na ehhez képest már az M1/M2/M3 Max egyaránt képes 400 GB/s-ra, ez simán 4-5x (!!!) jobb nyers sávszélben, ami nagyon-nagyon komoly különbség.
Tudom, leginkább a GPU miatt lehet erre szükség, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy a CPU is képes hasznosítani.
-
HSM
félisten
válasz
Reggie0 #123940 üzenetére
"VGA-nal is tuleljuk, hogy nem lehet boviteni a memoriajat."
VGA-t kicsit egyszerűbb cserélni, mint komplett laptopot...
Valóban gyorsabb lehet, ugyanakkor ennek ritkán van gyakorlati haszna, kivéve az integrált VGA erőteljes igénybevétele, ami eléggé rétegigény.
Én továbbra is azt látom, hogy izzadtságszagú semmiért van beáldozva egy felhasználói szempontból igen hasznos lehetőség. Persze, elég nyilvánvaló, mi állhat a dolog hátterében, hiszen profitorientált vállalatokról beszélünk...
-
vargas0502
tag
válasz
Reggie0 #123912 üzenetére
Most dobtam le az ékszíjat...., folytatván a tegnap sztorit. Gondoltam ma leformázom a HDD-t a gépben és csinálok egy friss Win95 install-t az NT helyett (ezzel érkezett). Meg is csináltam aztán elkezdtem gondolkodni, hogy milyen apróságokat lehetne még kipróbálni a tegnapi napon kifejtett probléma felderítésében. Mondom az install után, hogy elteszem a töltőt mert kész vagyok és még eszembe jutott utána rá egy fél órára, hogy fel kéne pakolni egy-két dolgot a gépre. Teljesen kiment a fejemből a probléma és indítottam a gépet áramforrás nélkül úgy, hogy csak az aksi volt bene és tökéletesen elindult.
Nem gondolnám, hogy a formatálás ás a clean install Win95 segített,de most boldogság van. Az is igaz továbbra sem tudom mi volt a gond,de a lényeg, hogy működik. -
Rossi
addikt
válasz
Reggie0 #123826 üzenetére
Nem volt szó alaplapcseréről, annyi történt, hogy downgrade-elték a BIOS-t 1.27-ről 1.26-ra, ami állításuk szerint megszüntette a túlmelegedést, és így akarták visszaadni a gépet fél napig főtt processzorral.
A kendácsolást arra írtam, amikor felmerült, hogy rossz a cpu pasztázása, és esetleg újrapasztázzák.
Mindkét sztorival az a bajom, hogy visszakaptam volna a 100 fokon főtt procis gépet.
De továbbra is az a véleményem, hogy a gyártó ne alaplapot cserélgessen a valamilyen okból hibás új gépben, hanem hívja vissza, rakja össze újra és azt adja vissza, vagy értékesítse újként a vevőnek pedig cserélje.
Mert miért kell pl. megvárni, hogy a kifizetett termék újra megjárja a gyártót?Egy szó mint száz: ha én hibázok a munkámban, akkor kevesebb pénzt kapok, javítanom kell a hibás teljesítést, megkötbéreznek stb., de egy elektronikai eszközgyártó bármint elbaszhat, kerüljön az bármennyibe, a vevő kussoljon és örüljön, hogy egyáltalán foglalkoznak vele?
Hát a f@szt.
-
barnam_
nagyúr
válasz
Reggie0 #123814 üzenetére
Én megértem a másik hozzáállást is.
Ismerek egy T betűvel kezdődő szervizt, ahonnan anno elég sok panasszal találkoztam. (Bár TP-ket csak nagyon limitált ideig javítottak.)
Tehát érthető, ha valaki nem javított terméket akar hanem újat, és van lehetősége elállni a vásárlástól. Neki volt, hát hadd éljen vele -
válasz
Reggie0 #123654 üzenetére
A probléma nem az, hogy nem lehet 4:3 tartalmat megjeleníteni szélesképernyős gépeken, hanem hogy a gépek szélesebbek a kelleténél az igényeimhez.
A tökéletes méretaránynak valahol a 14" T60 környékén tartottam.
Lényegében vették a legjobb billzetüket, és tettek köré egy vékony és erős 4:3 gépet úgy, hogy a footprint egy cuki kis kocka lett gyakorlatilag, a billzettől szélre alig van túlnyúlása, csak amennyi nagyon muszáj volt a keretnek.Ezzel szemben ami azután jött a csíkszerű gépekkel, persze, adott felbontást a szélekre, de elvette a vertikális hasznos területet, olyanért cserébe, amit nem kértem és sosem hiányzott semmihez, kivétel filmezés, amit azért csak nem laptopon végzünk, főleg nem business class.
Hogy vegyük a 4:3-ban számomra kb ideális felbontást 15"-ön, 1600x1200, tegyünk mellé egy 1920x1080-as panelt, az nekem egy szar trade, mert nincs szükségem a szélére, cserébe ocsmányabb a gép, és veszítettem 120 pixelt vertikálisan. Ha a régi top 4:3 2048x1536-os panelhez nézem, még rútabb a kép.
Ha mondjuk 16:10-re vetítem, az már nem olyan rémes (nem véletlen szerettem a W500-am, és volt az egyik leghosszabb ideig használt lapim), ott a top kijelző 1920x1200 volt, nem vett el vertikálisan semmit, de adott a széléhez, persze ettől a gép is szélesebb lett, ismétlem, számomra, nem jó trade.
Nem véletlen kezdtek visszajönni amúgy a 16:10, 3:2, fel lett ismerve, hogy rossz irányba fordultunk a csíkozással.
Nincsenek illúzióim hogy lesz még valaha T60 14" kaliberű gép, de azt sem gondoltam, hogy valaha valaki csinál egy moduláris és legóként szerelhető laptopot, erre ott a Framework, úgyhogy kb bármi is megtörténhet
-
-
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #123590 üzenetére
A 99.99%-os, biztos nagyon vizes...
#123589 barnam_: Pára nem számít, folyékony dolog ölheti meg. Nincs garcia, hogy meghal, de amennyi meghalt pár cseptől is, az túl magas. Nyilván egy teljes bögre is lett beleömtve és semmi gond, de sajátoddal lehet nem akarsz kockáztatni. A világítosok egyszerűen extrém érzékenyek. Indirekt izopropanol a legbiztossabb, nyilván azt se öntöd bele.
Mindjuk COVID alatt csak 3-at nyírtam ki nem megfelelő tisztítással.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- T14s Gen4 14" FHD+ IPS i7-1365U 16GB 512GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ThinkBook 16p Gen3 16" QHD+ IPS Ryzen 5 6600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged