- Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzDavid99: Út a Korea turistaparadicsomba, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #127112 üzenetére
"Procik evrol evre nem fejlodnek sokat. Most a T480 utan a T14 Gen5-be vegre van lepes memomeretben"
Mert a procit írtad, hogy nem fejlődik."ketto kozott max 48Gb volt az elerheto"
Ennek pedig semmi köze nem volt a CPU-hoz, hanem a single slot korlátozása. Forrasztottal 64GB volt.
E-k és L-ekben volt két RAM slot, úgyhogy ott ment a 64GB. De a U-s CPU-k nem támogattak 64GB-nél többet elég sokáig. De az hogy mennyi memóriát kezel az a gyártó korlátozása adott kategóriában, nem fejlődés kérdése. -
válasz
Reggie0 #127104 üzenetére
Pedig épp most érett be a heterogén koncepció, és úgy kezd működni, ahogy már 3évvel ez előtt kellett volna, mármint ha kicsi a terhelés akkor az ulv magok dolgoznak, és simán 20+órát lehet netezgetni vagy videózni, ha meg teljesítmény kell, ott a 4db gyors mag, és simán jobb számokat hoz mint egy 4évvel ez előtti workstation.
A számok nem is adják vissza milyen gyors lett a rendszer, szerintem fűképp a cpu-ra forrasztott 8500-as ramok miatt.
Próbálj ki egyet, nem fogsz visszavágyni T480-ra! -
-
válasz
Reggie0 #127062 üzenetére
wazze mindjárt csinálok neked egy videót hogy felfogd végre, hogy nálam ilyen nincs. Görgetem a pdf-et, (egy görgőkattintás 3sor) nincs folyamatos mozgás mint az ufónál, hanem rögtön ugrik 3sort.
webbongésző, és word ugyanez.
youtube 25fps, videók 23,976fps, a többi felhasználásom meg nagyrészt statikus, ezért a motion blur-t én nem veszem észre. Nem használok tv-t/monitort ahol ez látványos/abb lenne. -
válasz
Reggie0 #127031 üzenetére
Bevallom nem értettem mire gondolsz.
Most voltam muternál és az ő telefonján ha görgetem tényleg durva a különbség 60/120hz, de ez szerintem a finom görgetés és egyéb animációk miatt van. Én még ilyennel sose találkoztam laptopon, ez szerintem újkori telefonos fícsőr. -
válasz
Reggie0 #127046 üzenetére
Filmnél nincs semmi baj, ott nincs interakció, így késleltetés nem számít, továbbá ott a motion blur miatt nem darabos a mozgás sem. Animációnál meg 12 fps szokott lenni, na az ténylegesen darabos, de az meg a stílus része, és így jó, a gyorsan mozgó dolgokra ott a smear frame.
-
RoboGuru
tag
válasz
Reggie0 #126724 üzenetére
Persze hogy van ha direktbe azt üldöződ
, amúgy nem ebből szögből nézed gondolom?
Az ablak 2 méterre van nálam, mondjuk a fekvése és a gép is úgy van hogy eleve nincs erős behatás. Plusz a meleg miatt most a sötétítő is el van húzva.
Még ha nálam szembetűnő is volna a tükröződés, de ahogy Tikakukac is mondta, minden más annyira brutális, hogy az nálam már majdnem kínzással érne fel, ha vissza kellene ülnöm egy sima panel elé. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126533 üzenetére
Tedd hozzá, hogy Intel vagy AMD. 2db 64-es?
AMD 256GB-ig támogatja már alapból hivatalosan, míg Intel hivatalosan csak 96GB-t ír. Lehet csak a megint a DDR3 16GB, vagy DDR4 32GB modul problémája, hogy megjelenéskor csak 48GB-s modulok voltak.
Szóval ha egyszer lesz 128GB-s modul akkor az is menni fog. -
válasz
Reggie0 #126451 üzenetére
Amikor a Thinkpad Stack-omba kerestem 8terrás meghajtót, kézenfekvő lett volna a 2,5 sata, de inkább m.2-t vettem bele átalakítóval, azért mert ugyanazon az áron modernebb/gyorsabb meghajtót lehet venni, át lehet rakni akár új laptoba is, ill. ha pár év múlva el akarnám adni még el is fogom tudni. Egy 2,5 satának most még van ára, van is rá némi kereslet, de ez exponenciálisan fog csökkenni hamarosan.
#126445 Surfym@n Szerintem még most cseréld le m.2-re míg nagyjából egy az egyben áron meg tudod tenni! -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126451 üzenetére
"ma mar nincs ertelme egy uj gepbe egy uj 2.5"-ost rakni meg egyes juzerek kereshetnek 2.5" kompatibilis gepeket"
Ez tyúk tojás.
Ha nincs 2.5" es meghajtó akkor nem lesz gép amiben van. Ez nem desktop ahol van hely, m.2 és SATA semmilyen formában nem kompatibilis a méret miatt eleve.Keresni lehet, de nem lesz.
Nem csodálkoztam semmin, okot és magyarázatot adtam, miért nincs és nem is lesz már. -
válasz
Reggie0 #126092 üzenetére
Windows alatt is fagyi van.
Most kivettem a ramot es agyergorcsot is kaptam, h nem fagy azonnal, de reggelre meghalt. Ujrainditottam, kb 30percen belul megint.
Kiderult, h nem premium cares, ugyhogy ma felhivom valamelyik szervizt. 4ig vagy duna elektronika, nador rendszerhaz, inter computer a valasztek. Melyiket erdemes hivni? -
LZs?!
aktív tag
válasz
Reggie0 #126053 üzenetére
Sziasztok,
Pár hete vettem az aprón egy T495-öt (Ryzen7 Pro 3700U 4C/8T / 32GB / 512GB nVme / HU). Nem mai model, de összességében minden OK, még az akksi is 99%-os; Win11 Pro-val használom.
Viszont két 'kényelmetlenséggel' kapcsolatban lennének kérdéseim:
1) USB-C PD/DP protokoll - egy LG 43UN700-B 60W@PD monitorral használom a monitorhoz mellékelt gyártói kábellel, 10-ből 8-szor semmi gond, viszont teljesen random jelleggel előfordul, hogy a gép megborul csatlakoztatáskor: átadja a képet, visszaveszi folytatólagosan, időnként üzen is a Windows, hogy USB eszközzel nem tud mit kezdeni és a tápellátást pedzegeti (sohasem tudtam rendesen végigolvasni...); ilyenkor két dolog segít: néha elég, ha gépen lévő két USB-C között átdugom, de legtöbbször csak az, ha a töltöjét is bedugom - utána pár perccel már ki is tudom húzni, és laptop rendesen megy a monitorral (kép és töltés). Nem vettem észre különbséget abban, hogy lemerülve vagy teljesen feltöltve csatlakoztatom a monitorra, ahogy abban sem, hogy a gép indításakor vagy az OS-be való bejelentkezést követően dugom rá. A alvó módot kerülöm, az összes driver (Lenovo support) és egyéb csinglingi telepítve / frissítve van.
Igyekeztem már utána járni a neten, de semmi konkrétat nem találtam a témában. Még fél éve egy Inteles Lenovo Thinkpad L14 modellt használtam pár hónapig ugyanígy, és soha ilyen problémám nem volt.
Erre van valami általános megoldás vagy egyedi probléma lehet?
2) Döcögős - nem tudom jobban megfogalmazni, valahogy minden applikáció lassan reagál indításkor, a böngésztől kezdve, a File kezelőn keresztül a Task manager-rel bezárólag...és így tovább. Indulás után már rendben megy, de nem kapkodósan. A power management-ben kitoltam mindent maxra (fix Power Mode), de csak a melegebb lett, ergo a hűtés lett hangosabb, a gép ugyanabban a tempóban intéze a dolgait.
A viszonyítási alapom egy P15 Gen 1 (Intel 10850H / nV T1000 / 1TB nVme), amit munkára használok párhuzamosan, és az sokkal simábban és pattogósabban jár; de AMD vonalon is használtam még egy éve is egy Lenovo Legion 5 - 5800H 8C/16T / RTX3060 / 1TB nVme laptopot és azon is szépen, simán futott minden.
Ezzel tudok valamit kezdeni, vagy ez ilyen és kész?
-
totron
addikt
válasz
Reggie0 #126048 üzenetére
Csak a kopott részeken érzéketlen?
A NOS T450-et 1 hó alatt sikerült kikoptatni, bejött ez a körkörös görgetés, elég faszányos, sokkal kézkímélőbb, mint vertikálisan legyintgetni végtelenül. Ezen a modellen meg különösen jó, sokkal könnyebb levenni a touch jobb oldaláról, aktiválni a gesztust, mint az elődöknél. Később ez a cirkuláris opció visszajön valamelyik modell driverében? Most olyan, mintha kikopott a ponton Piroska szörp ömlött&száradt volna rá, lekopott a bőre, meg lassan az enyém is. Megoldása van ennek?
-
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #126012 üzenetére
Még egyszer az nem 1300. US árak ÁFA nélkül vannak feltüntetve és arra jön az adott állam minden adója fizetéskor. Ezért se rendelheted máshova, csak US-be vagy adott országba.
Hogy jó fenébe ne lenne rá vám messze értékhatár felett van, nem csak vám, de áfa is van, max. a US 5-10%-ot esetlegesen visszaigényelheted, de menne rá az 27% magyar + vám + kezelézi költség. -
vicze
félisten
válasz
Reggie0 #125815 üzenetére
IA-64 már nem támogatott, utolsó 2017-es, 23-ban szűnt meg a támogatás, sorolhatnék még párat.
De, nem erre gondoltam. Hány HW-t nem támogat?
Pl. AMD NPU-kat jelenleg se támogatja (CPU része, ahogy nV kártyákat se rendesen.) 3éves a gépem nem tudom használni.Általánosan írtad hacsak nem MS specifikus törvényt szeretnél...
Továbbra is MS egy litát adott ki, hogy az adott OS mit fog támogatni új gépeken. Mivel ezeket 10évig fogja az adott OS támogatni, erről szól az egész lista.
8gen továbbra is támogatott a már meglévő gépeken, valószínűleg még 6 évig(2032).Az hogy most tűnt fel valami, amit az MS 20+ éve csinál az nem az ő problémájuk.
-
vicze
félisten
-
i400
senior tag
válasz
Reggie0 #125751 üzenetére
HP Elitebook G5 szériánál voltak ilyen problémák, toltak ki rá bios frissítést is állítható töltési korláttal (halottnak a csók volt). Onnan lehetett tudni, hogy gond van, hogy a touchpad sarkai egy szintre kerültek a palmresttel. G3nál 1 esetben fordult elő, de ott 2016-2024 között töltőn lógott a gép 0 ciklussal
-
-
Penty
aktív tag
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Egy nagy +1 erre!
Minden rossz szó ellenére, amit itt a logouton néha olvasni lehet tapasztalatlan emberektől, nálam stabilan és kis erőforrás felhasználásával működteti már fél éve a jelenlegi P16v-met ez a nyamvadt Linux, 2013 óta meg a Dell Latitude laptopomat. Mindezt megelőzően meg az asztali gépemet az utolsó 1-2 évében is. Szóval kb. 14 éve egy elégedett felhasználó vagyok.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Reggie0 #125704 üzenetére
Jaja, most már "transz-woke-debian" lett, meg volt valami botrány, hogy mehetsz oda dolgozni, kivéve ha fehér bőrű vagy ázsiai férfi vagy, mert muszáj megtartani a diverzitást.
Vagyis náluk a született / választott hovatartozás fontosabb a szaktudásnál, ami nem biztos hogy be fog válni hosszútávon. -
-
-
V.Stryker
nagyúr
-
válasz
Reggie0 #125233 üzenetére
Aha. Megnéztem az Intel oldalán, ott 110°C-t ad meg max üzemi hőmérsékletnek... lehet bírja a szilícium, de azért aggasztó
Igaz ez a kép úgy készült, hogy max teljesítmény profilon ment a gép, nem nagy terhelés mellett. Ilyenkor bőszen turbózik, az meg elég sok hőt generál. Összes szálon terhelve meg leveszi a teljesítményt, ergo hűvösebb. -
Atos23
senior tag
válasz
Reggie0 #125123 üzenetére
Ez is igaz, nem félek a kijelzőcserétől
Valószínűleg az lesz, hogy holnap beugrok a Rádiumos srácokhoz, hátha van nekik bemutatóban kirakva E14 polcra, és ott meg tudom nézni a kijelzőt. Nem akarom őket azzal szívatni, hogy elhozom a gépet, aztán 14 napos elállással visszaviszek nekik egy felbontott, már nem szűz laptopot.
-
válasz
Reggie0 #125079 üzenetére
Ezzel az esettel semmi, mert nem fért oda nagyobb a gép dimenzióiból adódóan, de mostanában nem ez a helyzet, szélesek a gépek, hely lenne, de annyira leszarják az ISO usereket (legyenek akárhány millióan), hogy a tervezésnél nem is szempont.
Nem veszem be a valaki által fentebb felvetett érvelést, hogy jaj a heatsink meg a portok... meg lehetne oldani, de nem oldják meg.
-
totron
addikt
válasz
Reggie0 #125079 üzenetére
Ugyanúgy szokós mint az elrendezés. Azonosulni kell vele idővel vagy örök ellenségeskedés/csere.
Láttam egy vidióban, hogy a gyerek két kézzel használja a touchpadot, meg a trackpointos mozgáskultúra sem szabványos volt, vagyis hüvelykujjat nem használt. Kicsit olyan idétlennek hatott, meg amatőrnek, de lehet, hogy neki van igaza. Mivel egykezezéssel alkari fájdalom azért befigyel, ahogy a hüvelykujj sem köszöni meg a repetitív gyakorlatot. Ti kétkezeztek?
-
q13579
senior tag
-
Yellow73_a
tag
válasz
Reggie0 #124940 üzenetére
Nem az egyéni vállalkozókkal van gond, akik alanyi adómentesek, ezért értelemszerűen áfa nélkül (0% áfával) értékesítenek. Hanem az áfakörbe tartozó céggel, aki miért is árul 0%-kal, amikor neki elvileg 27%-kal kéne eladnia. Persze azért adja 0%-kal, mert mondjuk magánszemélytől vette, aki ugye nem áfás.
-
válasz
Reggie0 #124872 üzenetére
Van, hogy lehuzom a kulso akkut es visszadugom, de nem veszi eszre. Komplett kikapcsolas kell
Nem kell, elég ha az eszközkezelőben nyomsz egy "hardverváltozások keresése"-t és megtaláljaFoxiestFox
Van egy érzésem, hogy a T480s esetén már nem véletlen csak 1 akkus lett a gép -
ricsip
addikt
válasz
Reggie0 #124844 üzenetére
valószínűleg minden hazai cég is ugyanattól az aliexpress-től rendeli be a silány vagy ismeretlen minőségű kínai akkukat. Aztán ha szerencséje van, 1-1 jól sikerült gyártmányt fog ki. A másnap ugyanattól rendelt ugyanolyan típusú akku meg simán lehet selejtes. Ide jutott az akkuipar konzumer laptopok szintjén. Felkészülnek a villanyos kocsikba való akkuk (hlcsak ott 2 vagy 3 nagyságrenddel drágábba fog kerülni a selejtes is).
-
ricsip
addikt
válasz
Reggie0 #124670 üzenetére
Az világos, az ember pulzusa kicsit magasabb amíg le nem fut az update, nehogy legyen közben 1 áramszünet. De pont erre való a recovery / backup BIOS, ami pont ezekben a Thinkpad-ekben van.
Asztali gépet ilyen erővel senki sem bios-updatelne, kíváncsi vagyok 100 PC userből hánynak van a gépe szünetmentesre kötve ilyen miatt. Főleg h. a mostani trendek alapján egy mai csúcsgép fogyasztása a 600W tartományban van, ehhez értelmezhető szünetmentesből kellene minimum egy 2000VA-es h. azt az 5-10 percet biztos kihúzza. Normális valódi szinuszos APC-ből az a ~félmilliós kategória. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Reggie0 #124511 üzenetére
Én sokáig Debianos voltam, próbáltam én is a gentoot (ami elég fun, míg meg nem unod a folytonos fordítgatást ha pl. jön egy frissítés vagy csak ki szeretnél próbálni valamit), Archot stb. de mindig visszatértem Debianhoz. Hasonlóképp mint te, meguntam a hülyeségeit, míg végül voidra váltottam, és most már több mint 4 éve ezt használom, nem mentem azóta se debianra vissza. Bár nem kezdőknek való, Arch-csal ellentétben van installátora, de utána egy elég minimál rendszert kapsz. Még a hangot is neked kell csiholni, systemd helyett runit van. De Thinkpad barát. Egyébként meg ha Debian akkor inkább Devuan.
-
válasz
Reggie0 #124511 üzenetére
Ne próbáld, csak ha elvetemült vagy. A Gentoo egy ún. metadisztribúció, gyakorlatilag a legreszelhetőbb linux, minden egyes csomagot forráskódból fordít, te adhatod meg hogy milyen gcc flagekkel vagy csomagszintű feature-ökkel (ún. use flagek). Automatikus telepítője nincs, kézikönyv alapján kell végigzongorázni konzolból. Ugyanígy a csomagok is egy minimális konfigurációval települnek (fordulnak), ami után általában kell kézi konfiguráció. Alapból OpenRC az init system, a systemd opcionális. Ja és természetesen rolling release, nincsenek oprendszer verziószámok, általában minden csomagból elérhető a legújabb. Egyedül annyi van, hogy szokott lenni külön ún. stable és testing verziója a csomagoknak, de ezek vegyíthetők igény szerint, ha kell valamiből a legújabb verzió.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Reggie0 #124369 üzenetére
Nekem jobban tetszik ez a falba dugós, mert nem kell hozzá azt a nagy bumszli 220V ágat cipelni a hatalmas földelt fejével. Utazáshoz, hordozáshoz praktikusabb. Meg ha jól sejtem a EU plug levehető és alatta sima 2 eres 220V bemenet van hagyományos nem földelt kábelnek, amiből van 20cm-es is (ha nem lehet a konnektorhoz férni). Ráadásul 1,7m hosszú, de (remélem) meghosszabbítható egy 3m-es 100W-os PD (apa/anya) kábelhosszabbítóval. Így már elég sokoldalúnak tűnik.
Nekem amúgy a 65W slim verzió van, de lehet benevezetk egy ilyen falba dugósba is cipelni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CNC topik
- Milyen autót vegyek?
- PlayStation 4
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Villanyszerelés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad P15v Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-10850H 16/512 QUADRO P620 4GB
- Szép! Lenovo ThinkPad P53s "Kis Tervező Vágó Laptop" -65% 15,6" i7-8665U 32/512 QUADRO P520 2GB FHD
- ZBook Firefly 14 G10 14" FHD+ IPS érintő i7-1355U RTX A500 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 5431 27% 14" FHD IPS i7-1270P 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Laptop Alkatrészek
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3428
- BESZÁMÍTÁS! MSI GE75 Raider 9SF 17 Gamer notebook - i7 9750H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest