Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha a sima párolgás miatt kezd dögleni, akkor megoldhatja a víz. De ha már érzehetően gyenge, az nem sok jót jelent

-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Eleg sok ilyen video van. Mind atveres lenne?
Masreszt siman lehet, hogy azert gyengul megaz akku, mert elparolgott a viz a cellabol. Lehet egy probat megerne.
Jo lenne ha nem kene akkut venni es elmenne vele egy mini 5V ontozo. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hát én max annyit csinálnék amennyit a videókban láttam.
Fecskendővel felszívtak desztvizet, majd levéve az akku cellák kupakjait, feltöltötték ami hiányzott belőle. [link]Aztán valamelyik másik videón, ha jól láttam ~13.5V körül töltötték, az elején 500mA-el, majd mehetett többel.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A ruhának annyi lesz,és az akku sem lesz jó. Ezen már én is túlléptem
-
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm!
akkor ez lesz a dolog mögött... Amikor nincs bekötve a relé, akkor a táp 15-17V közt mozog.
Viszont amikor a relét bekötöm, akkor 1.5, 3 meg hasonló Voltokat mérek.
Nem igazán értem, hogy mi ez... mitől működött hónapokig jól és most mi lelte...
Egy síkmágnes vezérlőjéről van egyébként szó. -
hundai
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
REX C100 PID szabályzó milyen feszültséget ad ki? Van itthon egy "szettem" (Rex c100, fotek ssr, k hőelem).
Még nem teszteltem, keltető gép lesz belőle.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, nem a címezhető kell csak sima valódi háromszínű ledekből szerelt szalag.
Tudod, csak hogy homogén legyen a kevert szín is. -
laed
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
NiZn akku jobb megoldás lett volna....
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az jellemző, hogy 1,4V alatt már egyes eszközök nem működnek megfelelően, de olyankor mennek tovább távirányítóba és faliórába.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A régi ilyen wireless egereket lassan el lehet felejteni.
Én a Zossanba vettem 2 éve egy bill-egés kombót, usb adapterrel.
A bill. AAA eleme 5-7 hónapot, az egér AA eleme 3-4 hónapot bír napi használattal. Nincs rajtuk kapcsoló se. Ha nem használom, elalszik mindkettő, a bill. azonnal ébred bármely gomb lenyomásra és már küldi is a karaktert, az egéren piilanatra meg kell nyomni bármelyik gombot és bekapcsol. Ha a pc-t leállítom, 5 másodperc múlva elalszik a bill. meg az egér is, nem kell szórakozni ki-be kapcsolással.
Rohadt kényelmes és energiatakarékos, bőven megérte az árát.
Valami noname Solver Line fantázianevű, került szettbe asszem 4000 forintba.
Ezért nem érdemes bíbelődni meg akkuzni meg töltögetni.
Ugyenezz a Dell blutuszos egerem. ez is a modernebb, 1 éve vettem.
2 darab AA elemmel még csak 1 éve megy, nem tudom meddig tartamak az elemek mert 1 éves még csak az egér
Nem vagyok a pazarlás melett de a régi elemzabálókat már lassan le kell selejtezni. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Tavaly a felesegem 3 eves Samsung telefonjan ugy felfujodott az akku, hogy konkretan leszedte a teljes hatlapot.
Pedig annyira erosen volt ragasztva, hogy az egyik saroknal meg igy is tartott a ragasztas, de ott a hatlapot torte el egy vonalban.
Pedig abban gyari akku volt es ami durva, hogy az elso ev utan mar bekapcsolta a vedelmet es ket even at csak 85%-ig toltodott az akku.
Szoval eleg lutri szerintem a telefonok eseten, hogy mire lehet szamitani. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szerintem minden felfújódik, amit eddig láttam, mind púposodott, csak az idő nem mindegy.
Meg egy utángyártott akkun valószínű a védőelektronika sem olyan jó, bár a gyakran használt alkatrészekről olvasgattam, de egy csúcstelefonban elvárnám, hogy kicsit jobb van a gyári akkun
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nehol a tekercs es a kondik is a 2596 adatlapja alapjan vannak meretezve rajtuk, amik ugye egy valojaban harmadakkora frekin mukodo IC-hez nem igazan optimalisak.
Na mindegy, vegulis mukodnek, 1$ es hasonlo nagysagrendben 2575-ot se igen kapsz itthon, csak erdemes ezzel tisztaban lenni.#93727 hcl
GLS csomagpontra ingyen jon a cucc 15ezerFt felett, 20kg alatt. -
baly81
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nyugalmi állapotban kioldva, feszültség hatására húz be és csak ebben az állapotában marad zárt áramkör a 3 fázison, ha benyomom a fekete gombot. Túlterhelésre egy másik mechanikán keresztül old le, a tekercs állapotától függetlenül.
Nem cáfoltál meg a tekercs bekötésévek kapcsolatban.
Jól gondoltam, hogy valamely két fázisra kössem rá?
Köszi a segítséget. -
cech19960320
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Oj, ez alapján azt hiszem, jobb, ha 3 akksi kerül ki és 3 új beszerelésre
Ami most benne van, az kb 5-7 éves lehet. Ami feltűnő, hogy már alig tud felmenni 1-1 emelkedőn. -
Audience
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha ezzel párhuzamosan az áttételt is változtatja akár le is tudja lassítani.
-
setup
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az adatlapi karakterisztika szerint 10,5W-ot tud a TDA2040 +/-11V supply voltage mellett a 2030 meg 8,3W. A gyártó 10W-ot írt a cuccra, innen vélelmezem, hogy kb. egy 2040 lehetett benne gyárilag.
Nyilván okkal gondolta, aki beletette a 2030-at, hogy jó lesz az és nem is vitázom vele. Biztos értett hozzá, mert szépen forrasztott, csak inkább úgy vagyok vele, hogy most egy ezres perpill egy ilyen TDA2040 darabra vásárolva. Megkockáztatom.
Hátha jobb lesz.
Ez az a szint, amit hallani. Úgy értem a 10W is kevés.
Ha most az lenne, hogy 20W vagy 25W hozzá sem nyúlnék. Csak most jó ha 8W marad a 10-ből, amikor már a 10W is kevés.
A két IC között meg van szűk 300Ft árkülönbség.
Nem hiszem, hogy direkt döntött a kisebb mellett, inkább csak volt neki éppen 2030 otthon. Vagy a boltosnak volt csak 2030 éppen készleten, amikor az üzletben járt és nem akart várni a 2040-re. -
szoke12
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Magát a vezérlőt egy 2A-es trafó hajtja meg, ami elvileg 12VAC-t ad ki, gyakorlatban inkább 13,5VAC-t.
Az általam beiktatott relé pedig egy 2A-es 12VDC kapcsüzemű táp kimenetét kapcsolja a mágneseknek.Szóval azt gondolnám, hogy a tápellátás megfelelő
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Neked is Audience!
Számomra is így volt logikus.
Feszültség és áram stabilizátorokat tanulmányozom. Zener dióda záró irányú küszöbfeszültsége érdekes. Úgy értelmeztem, hogy pl egy 8V -os Zener 8V felett nyit (záró irányba behelyezve). Egy netes dokumentum szerint pedig 18 V ez a küszöbfeszültség. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És a többiek,
megvan az oka.
Az igaz hogy akkuról megy, 360Ah 24V de a stabilizátor egy 0,7kW trafós LF szinuszinverter segédtápját állítja elő.
És teljes terhelésen igen erős csúcsáramokat szopogatnak a fetek, 57A.
És ez a szerencsétlen elkó igyekezett 24kHz-en visszatologatni az áramot, hát ettől forrt fel az agya. 24kHz az SPWM freki.
Most tesztelem az invertert, egyelőre deszkamodell. És pár perc teljes terhelésnél a 4700uF/35V elkó ami a fetek lábain van, annak az elkónak elkezdett vörösen izzani a lába
Hogy ezt hogyan küszöbölöm ki, gőzöm sincs, több kisebb elkó vagy..?
A gyári rajzokon 4700+1000uF kondik vannak, semmi több és nem orrnak fel.
Vagy ide extra low esr kell, vagy milyen? -
Rodzser Mór
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A kérdéses szerkentyűt nem lehet szétszedni (csak roncsolással), ezért csak a gombelem irányából tudok hozzáférni. Ezért lenne jó valami közdarab. Na akkor valószínűleg marad a közdarab barkácsolás.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem akku gond.
Próbáltam szinte új akkuval, ugyan úgy kiírja, hogy Power fail
Van több videó is YT n, még a szétszedésével kküzdök (mélyen van egy csavar, toldani kell egy csavarhúzót) -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Epp a minap szórakoztam ilyesmivel, próbáltam soros söntön feszültséget merni differencial konfigurációban OPAMP-pal.
Mondanom sem kell nem sikerült, na persze nincs is itthon precíziós OPA csak a sima 358 meg MCP602 (ez azért mar nem is rossz).
LTSpice-ban is csak az "ideális opamp"-pal működik a dolog
Felso oldalon szeretnem merni minél kisebb ellenállással, ebből adódik a nehézség.
Ilyen celeszkozre bízom inkább: INA180A1IDBVR
-
tknof1871
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
#93384 mezis és #93388 Dr. Szilikát köszönöm a válaszokat! Rögtön felhagyok a használatával és eltüntetem a lakásból. Ezek szerint a következő bekapcsolás után talán a Sürgősségi Betegellátó Osztály-on kötöttem volna ki.

A minőségi Bone Conduction heasetek akkor nem véletlenül kerülnek kb. 70 000 Forintba. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Én nem veszek komolyan ilyen apró hibákat
Csak a fólia púposodik,akku nem.De ez gond,mert a mérete megváltozik. Ezért kiszúrom.és leragasztom. Újra gyári mérete lesz. Nem kell utánam csinálni,mert csak nálam működik! -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Max 13.2-13.5 V kell.
Több nem próba padra kerülne illetve rövid tesztüzem futna róla.
Enyi lenne a szerepe
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A kapcsoló is lehet beteg,elég összedobott megoldásokat használnak...2 lámpámban is minden akkucserénél újra össze kell rakni az egész kapcsoló részt...Darabokra hullik.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Audience, Dr. Szilikát:
Köszönöm az infókat. Hasznosak voltak.
Így nem csak a megoldást, az okot is megtudhattam.
Közben felmerült bennem, hogy audio jel kapcsolásakor (2körös relé) szükséges-e még valami komponens a megfelelő használathoz.
Egy másik project keretében szeretnék egy szintén kontrollerrel vezérelt audio bemenet választót csinálni majd. Ehhez már megvan a kétkörös 5V relé, de talán jelenthet problémát (pukkanást) az adott bemenet zárása-bontása.Kell ezzel a problémával számolnom?
Váltáskor érdemes a bontás után, a másik relé zárása előtt kis szünetet beiktatnom? -
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
-
Garsza
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És tudsz ajánlani szalagot ez helyett. Eddig úgy javítottam, hogy beáldoztam egy rosszat és a müködő ledeket leforrasztottam és pótoltam egy másikon a rosszakat. De kényelmesebb volna a szalagot cserélni.
Igen ötösével vannak párhuzamosan kötve. És 60db van a szalagon. Mindég 5db megy tönkre.
Ez a tápja.
-
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon köszönöm!
-
Honda567
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem. Sajnos nem igazán értek hozzá, ezért szívesen veszek minden segítséget. Véleményed szerint mit kellene bekötnöm a venti elé, ha az angol leírás flyback diódát ír oda?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
szüksége van erre egy pici DC ventihez? Szvsz ezzel nem szivatnám magam.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A táblázat nem a töltést mutatja.
Az 2,3V/cella. Itt évekig lehet a cella, ennyi a készenléti szünetmentesek, riasztóakksik állandó töltőfeszültsége.
(nálam is ennyi a sufnituning kazán ups-em állandó töltése, 3 éve köszöni szépen jól elvan a 100Ah autóakku, évente lecsekkolom, még tudja a 70-75 amperórát 0,05c-vel, dacára hogy egy autóba már 2 évet teljesített előtte)
2,4V/cella meg a vízbontási határ, ennek ellenére az összes autóba ennyivel tölt a generátor.
Az elárasztott, gel, agm kivitelek között lehet pár század V eltérés, pláne a kalciummal agyondúsított celláknál de a 2,3V az egy nagyon jó gyakorlati érték. -
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A leírás ilyen. Illeve egy kapcsolási rajz. A TC4+ a vezérlőlap neve.
A Flyback diode a netes keresésem alapján egyenirányító dióda magyarul.
Illetve egy teljes kapcsolási rajz. A K hőelemek/hőszondák működnek (TC1 és TC2), azt már próbáltam. Még a DC ventillátort és az SSR-t kell bekötni a fűtőszál miatt.

-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igaz, hogy a táblázat nem a töltési feszültséget mutatja, hanem az üresjárási feszültséget, de tartósan 5 V-ra húzni akkor is kicsit sok.
Az autóakku 6 celláját 14,4 V-ig szokás tölteni, illetve hidegben (vagy AGM) 14,7 V-ig. De telítés után azt is ajánlatos lejjebb engedni a tartófeszültségre.
-
Alg
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi - erre egy linket tudnál adni hogy milyenre gondolsz?
16V/2200μF? -
Reggie0
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
induktiv is ossze tudja hegeszteni, csak kicsit mas mechanizmussal.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Világos, köszönöm.
Lehet egy ilyenről még megnézhettem volna, hogy miként működik a cella: [link]
Na, majd legközelebb, ha lesz ilyen.
A töltő szerint (Charge Test) valami 1400+ (miliohm???, nem írja) volt a beső ellenállás. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem volt, mert ezen a panelon akartam kis módosítást, hogy csak 500mA-el töltsön.
Már be is szereztem hozzá a megfelelő ellenállásokat.
De ha le is választott volna, akkor sem használtam volna, mert valami miatt nagyot zuhant a feszültség pár óra alatt. Szóval akku gond van biztosan.
De hétvégén csinálok 1-2 ilyen panelon módosítást és beépítem.Mint említettem, itt van előttem a kapcsolás és folyamatosan írja egy oled kijelzőre a cellafeszültséget. Szóval jól nyomonkövethető és tervezhető, hogy nagyjából mikor fog lemerülni.

Este 3.2V körül volt még a cella. Nagyjából pár nap lett volna tapasztalat alapján, hogy elérje a 3V-ot, aminél ki szoktam venni a cellát és másikat teszek bele, az pedig megy majd a töltőre.
Az oled kijelző 2.8V-ig stabilan működik, ha jól emlékszem az kezd először "begbolondulni", ha leesik a feszültség, mivel a saját LDO-ján még esik valamennyi. Aztán a szenzorok és a végén a kontroller.
Szóval, ha valami fura dolog miatt a kontroller rosszul mérné a feszültséget, akkor is biztosan 2.8V felett volt a cellafeszültség. Ergo ha a kijelző működött este, akkor sem lehetne reggelre 1.65V. De magam kalibráltam és teszteltem, szóval biztosan jó feszültséget írok ki +/- 0.02V tűréshatárral.Csak próbából elkezdtem tölteni ezt a cellát, gyakorlatilag azonnal elkezdte a töltő visszavenni a töltőáramot 200mA-ról 60mA-ig. Nagyjából 10 másodpercet volt töltőben.
Ezután kivettem a cellát és ez a 10mp töltés 1.65V->2.05V feszültség ugrást eredményezett. Találtam egy 39ohm/5W ellenállást itthon, azzal elkezdtem meríteni.
Ez induláskor ~50mA volt, de szinte 1perc alatt 1.2V-ra merült a cella. Itt lelassult ugyan a merülés, de percek alatt 1V-nál volt így is. Szóval valami gond van ezzel a cellával.
Teljesen lemerítem és leadom.Barret001:
Köszönöm, ha csak sima merülés lenne megtenném, de így nem töltöm.
1.65V cellafeszültségnél nem kisérletezem.
És nem is a cella megmentése a célom, hanem inkább az okot keresném, hogy 25mA terhelésnél hogy a fenébe tud így tönkremenni. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Egyébként 18650 is létezik 4,35 V-ra tölthető, amihez kapható átkapcsolható töltő, LiitoKala stb.
Ezt nem tudtam (a többit kb igen).

A diódás megoldás, amit írtam (akkukímélés), az működik, ugye?
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az ic elpukkanását szinte biztosan nem az okozta, mint korábban írtam augusztusban volt egy közeli vihar, ami jórészt a lanon futott végig, de pl. az egyik klímám is elszállt, ami nem onnét kapta, így biztosra veszem, hogy a dvd lejátszó is akkor hallt meg teljesen, az ic akkor sülhetett meg. Azóta csak a C25 cseréje után próbáltam (izzón keresztül, tehát a biztosíték pl. biztosan nem most olvadt ki), korábban viszont még halk sípoló hangot lehetett hallani ha megpróbáltam bekapcsolni, tehát próbált elindulni a táp, és se a biztosíték, se az ic nem lehetett halott. Persze rég nem próbáltam bekapcsolni, a vihartól független is elhalálozhatott, de az a legvalószínűbb.
A C7-C8-at természetesen kimérem majd.
-
zebrasügér
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Sziasztok, nekem is van több ilyen ledsorom, aminek ilyen a vezérlője. Forrasztással én is rövidre zártam, hogy folyamatosan világítsanak, nincs is velük gond.
Most rendeltem még pár darabot, de az újak vezérlője már nem így néz ki, hanem a képen látható módon. Tudnátok segíteni, hogy itt hogy tudom rövidre zárni, hogy folyamatosan világítson?
Másik lehetőségként az is szóba jöhet, hogy a vezérlőt teljes egészében kiiktatnám és pl. egy ledszalag trafója lenne a táp. Ez lehetséges?
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
Tamy
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Itt két egymástól független hiba volt, csak a tisztánlátás kedvéért írtam le a teljes történetet. A kifújt kondi nem a tápegységet vágta tönkre, azt vélhetően az augusztusi vihar tette. Viszont a táp már korábban se nagyon akart bekapcsolni, ezért viszont úgy vélem a kiszáradt kondi lehetett a felelős, de azért is írtam le a teljes történetet, hátha valakinek még ezzel kapcsolatban ötlete lenne.
A C7-C8 párosra rámérek majd, köszönöm a tippet. Vagy úgy érted, hogy ezek miatt kapcsolhatott nehezen be?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm!
30V DC-vel forog szép lassan, elég nagy nyomatéka van.
Egyelőre fogalmam sincs mire lesz ez majd jó nekem.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
Azt hiszem már semmit nem értek.
Végülis AC vagy DC ez a motor?
Miért van három vezetéke?
Az is érdekes, hogy a fűtőszál relével, ez a motor pedig FET-tel van kapcsolva. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Illetve később láttam, hogy az utolsó képen is van egy zavarkeltő felirat (Hz), továbbá a külső hengert természetesen nem a fém burkolatra értettem, hanem alatta van egy hengeres mágnes.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ennyit látok belőle:

-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
AC a motor, 230V 50Hz van ráírva, csak egy irányba forog.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ebből egy kukkot nem értek, 1.0-ás hobby szintre le tudod fordítani?
Berajzoltam a maradékot:
Laikusként gondolom, hogy amit tordaitibi írt, a Q1-es miatt van a cucc alapállapotban kikapcsolt.
Nem a Q1-esnél kell a sárga lábat a feketéhez vagy a narancssárgát a feketéhez egy darab kis vezetékkel
Vagy az R10 citromsárgát a negatív kimenethez
Ha f.ság, akkor még nem értem.
-
hzsolee
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
hzsolee
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az oké, de a panelen hogyan történik?
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm, de ezt most nem tudom beszerezni
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az akku 3.52V-on állt és így működött, ennyi jelent meg cirka a panel out érintkezőkön.
Aztán usb-ről (~4.8V) töltés közben 3.7V-ot mértem már a cellán.
Sajnos töltőáram kimaradt, de majd megnézem, elméletileg 1A körül kell lennie.
Tehát ha jól számolom, akkor ~1.1W-ot kellett elfűtenie.
Bele sem merek gondolni, hogy 3V cellafeszültség esetén (eddig engedi merülni elméletileg) milyen hőmérséklete lenne töltésnél.Az áramot melyik ellenállás cserével lehetne megtenni és milyen értékkel? Az 500mA csúcsáram bőven elég lenne nekem.
Barret001: Ja, lehet azt kellene tenni. Viszont most sem kicsi bordám, sem folyékony hővezető ragasztóm nincs. Annyira apró ic, elhelyezni sem lehet egyszerű a hűtést rajta.
Dr. Szilikát, Barret001: köszönöm az eddigi infókat.
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen ilyen egyszerű kapcsolast en is láttam mar, végülis adja magát az opamp erre.
Epp par napja lattam olyat, hogy az illeto 12db opamp-ot párhuzamosított csatornánként, hogy kiadja a kivant teljesítményt.
ez lesz az -
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen azt igyekeztem jól beállítani, bar kicsi eltérés megis van.
Pl. DC nyugalomban (a szimuláció szerint)
Q1-en 10mA-re gondoltam de 9.6 lett
Q2 Vce = 4.35V a mozgaster
Q3 Vce = 4.63V
a kimeneten a kondi elott 4.64VEz problemas mértékű eltérés?
-
aujjobba
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az R5-R6-Q4 struktura egy Vbe-multiplier, az R5/R6 aránya állítja be, amint R5=R6 ott 2 diódányi feszültség esik.
szerk.: a Q2/Q3 szempontjából lehet végülis osztonak nevezni, ok.Az elofok bazisosztoja az R1/R2(/R20).
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Kiszedem és jobban megnézem, méricskélek. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igazából pont arra lennék kíváncsi, hogy hogyan "némítja" el a végfokot?

Azt írtad, a nyugalmi árama marad, szóval a kimenetet kapcsolja? -
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor maradnak a diodák, mert sajnos az egyik kimenet nem is jó sajnos.
-
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez most így nekem egy kicsit sok, de lényegében akkor csak azt az átkötést kell megcsinálnom amit rajzoltál feljebb? Mert az akkor simán megvan
-
superg
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
OK.kösz
-
mokus1
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem cél hogy villogjon, csak azt szeretném hogy világítson. Így a 4db 1n53 van összeforrasztva. Így csináltam.
Ennél ha úgy áthidalom akkor csak világítani fog jól értem? Vagy meg csináljam ezt is hasonlóan mint az előzőt?
-
eshe
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Úgy néz ki hogy ez valami biztosíték ellenállás lehetett mert tökéletesen működik rövidzárral.Úgytűnik hogy nincs baja a motornak mert nem látok semmi rendellenest.
Köszi a segítséget. -
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséged! Végül a relét kötöttük rövidre, így most tökéletes.

-
ribarszki
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm! Pont ez a baj, hogy sajnos ennyire nem vagyok otthon elektronikában..
Még az jutott eszembe, hogy ha fűtés kimeneti szálát megszakítom, s rákötöm pl. a dobforgató szál kimenetére. (Odaforrasztom vagy rátekerem, mert a dob az egyetlen olyan rész ami mindig kap jelet, mindig forog.) Vagyis a dobforgás kimenet együtt adna 5V jelet a dobmotornak és a fűtőszálnak. Ezzel nem csinálok nagy hülyeséget, zárlatot?Egyébként a képen a zöld színű kábel fix 5V. A leírás szerint így jönnek sorba a kábelek, balról jobbra.
GND / 0V
+5V
FAN
EJECT SOLENOID
MOTOR2 / AGITATION
MOTOR1 / DRUM
HEATER -
eshe
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi akkor kipróbálom rövidzárral aztán majd meglátjuk mit mutat.
-
eshe
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen,de itt sorban van kötve és az állórészre megy, ezért nem lehet kondi.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nagynehezen kb. lekövettem a kapcsolást, nagyítót mindent bevetettem, nem biztos hogy pontosan sikerült de a lényeg:
Az egyik opto mintha csak a 24V kimenetet figyelné. Semmi mást nem látok körülötte.
A másik egy szabvány TL431 kör. Ezt fogom megtámadni az áramfigyelővel.
0,0valahány ohm áramfigyelő, 7-8 ampert kéne tartania, és egy LM358 komparátor.
Szerinted mennyire egészséges a TL431 refereniakörébe babrálni így, ez lenne a legegyszerűbb. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ne röhögtess, hogy ezt pénzért árulják, az 500Ft-os kínai Step-down szabályozót csupaszon odakókányolva

-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Közben olvasgattam. Az akku töltése a két vezetékkel történik, a gyári adapter-ből is két vezeték jön ki (A fehér csatlakozó). A hajóra csatlakoztatják a fekete 3 vezetékes stekkert.
Ha jól értem amit írtál, akkor az akkuban van a védelem.
Készítettem skicc rajzot (ismét
), ehhez lenne kérdésem. Autó szivargyújtóról lenne táplálva.
Kell a kapcsolásba a 12V stabilizátor (LM7812)?
Illetve a jobb oldali szabályzó IC -nél milyen értékű ellenállást és potmétert alkalmazzak?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
-
leweegee
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ilyet én is csináltam, de nem áramgenerátorral
élvilágításos cső helyett ment a ledszalag, az inverter 24 voltos volt, úgyhogy kapott egy 7812R-t ami előállította a 12 voltot és a bl_on pedig kapcsolta az ic-t azt az enabled lábon. Igaz nem volt fényerőállítás, de pont megfelelő volt így is. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az OK, csak akkor miért mondogatják mindenhol, hogy áramgenerátoros táp a szalaghoz :S
Nyilván van olyan szalag is, amin nincs ellenállás, az is érthető. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Áh, ért. Ehhez képest mindig azt hallom, hogy áramgenerátoros táááp

-
ekkold
Topikgazda
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nálam az első QUAD-nál úgy derült ki a gerjedés, hogy egy zsebrádióban is szólt az amit éppen hallgattam az erősítőn
, csak meglehetősen torz volt a hang a rádióban. Később aztán "lett" oszcilloszkópom is, először egy orosz CI94, majd RFT EO213... aztán ezek szépen cserélődtek az évek során. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem.
Nálam fa doboz lesz, illetve nincs előfokozat.
Ez egy érthető jó leírás, itt azt említik, hogy mindent (is) be kell kötni. -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm!
Lenne még kérdésem, mivel az első ilyen jellegű készülékemet építem.
Azt már tudom, hogy a dobozolást kissé elsiettem ( lapszabászatban vágattam anyagot, de szerintem kicsi lesz, nem lesz szellős), remélem legalább jól néz majd ki
A kérdésem a belső huzalozásra irányul. Olvastam több cikket is erről, több helyen a csillagpontos huzalozást írják, ha jól értem az összes GND-t össze kell kötnöm?
Holnap teszek fel képet a "tervemről" és a kész panelekről. A tápegység is elkészült, középkivezetéses trafót használok. Pufferelés után +V -V és GND lesz. Ezt a GND -t is be kell kötnöm a bemeneti GND-hez? Remélem érthetően fogalmaztam meg a kérdésemet.
Köszönöm.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a választ!
Természetesen van itthon hővezető pasztám (PC processzorhoz használandó).
A csillám szigetelő valóban merev, rideg. A szürke az hajlékony. Tehát ha a méret megfelelő, használhatom a bontott szürke szigetelőt is?!
+-38V A tápfeszültség. -
daninet
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ezt megpróbálom, köszi
-
Dajkusz
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Most megnéztem konkrétan hogy mi is van ráírva az akkura, mert eddig csak emlékezetből írtam. Li-ion battery pack. Nominal voltage 37Vdc Max. Charge voltage 42Vdc. Rated capacity 12.4 Ah/458.8Wh. Akkor ez a nominal feszültségen milyen töltöttségi szinten lehet? Van 3db adapterem ami 12,3vdc 2,5 a. Ezek lehet kapcsoló tápok. Rakok fel képet róluk: [kép] [kép] [kép]
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
na igen ha van utana egy fokozat ami hangeroszabalyzos akkor azzal lehet segiteni a dolgon. de erre gondolni kell elore ezert is irtam a kolleganak hogy figyeljen ra mert nem biztos hogy megussza ezt a rajta levo gombokkal.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Pont erre gondoltam,nem kell kikapcsolni.Pause,aztán mérés,mennyit fogyaszt.Ha csak néhány mA,akkor ez egy jó megoldás.1 gombnyomás,és már indul is.
-
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a választ
Az usb-t így ki se próbáltam, viszont a jack -es se működik.
A zaza csak usb-c ir -t keres. Azt meg csak venni.
Már nincs benne hogy hop keresse az ir-t.Úgy hogy már nem működnek a házilag elkészített ir blaster -ek.
Ahogy kötöttem: jack gnd - ir negatív ; jack left vagy right - ir positive
Próbáltam mind két oldalt külön külön.
Mikrofont nem használtam. -
lanszelot
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Zaza remote az alkalmazás.
Automatikusan erzékeli , ha beépített akkor azt használja, ha jack akkor azt, ha usb akkor azt.
[link]
Pl itt van ez is usb c.
A jack verziónál is 2 szálon megy. Usb c-n is megy adat.Video leírásban az van honnan szedte össze hogy mit hova hogyan. "we step by step learn IR blaster circuit with diagram, you make just five minutes after watching this video. "
Tehát nekünk nem kell utána járni, megmutatja itt a videóban hogy kell.Na, akkor majd letesztelem, és megírom.

-
Gregman
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Nyaralás előtt kikapcsoltam, és két hét múlva mikor kapcsolnám be se kép, se hang.
Az alaplappal lehet gond, mert ez egy USFF gép, külső táppal, és az jó.
Egyébként a hagyományos elkók egy része így néz ki.
Ezeket mindenképpen cserélem. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Utóbbi.
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ilyen problémám volt még sok évvel ezelőtt régi panel lakásban, mikor meg lett az első asztali gépem. A lakásban csak a fürdőszoba és a konyha tartalmazott olyan konnektort, ami elvileg földelt volt, a szobákban viszont sehol.
A konyhában később kiderült, hogy valamiért semmilyen áramellátása sem volt konnektornak, csak a fürdőszoba volt rendben. Mivel az eredeti vezetékek sok helyen a panel hézagokban. vagy a pelben csatornában futnak, így nem sikerült megtalálnom, hol van a hiába, inkább a biztosíték táblától húztam be egy 3 eres, szalag falkábelt.
A szobákba pedig egy külön szál földelést vezettem be a padló-fal sarokban, a PVC szegő alatt vezetve és többé nem rázott (csípett meg) a számítógép háza.Üdv.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi. Erre voltam kíváncsi. (gyök2)
Jövő héten megérkeznek az alkatrészek. Szeretnék valamit alkotni, ami működik is
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Vagyis teleszkópantenna. Védőszemüveg helyett, fújás közben szemet hunyni ajánlatos.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
akkor milyen jól jön, hogy a driver rugalmasan lejjebb engedi a feszültséget, miközben áramra stabilizál.
Ez miért jó? Úgy tudtam, hogy CC módban nagyjából mindegy a LED-eket meghajtó feszültség, amíg a nyitó feszültség fölött marad.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
300mA-es áramkorláttal ment a két táp (nincs olyan tápom ami egyben tudta volna ezt a feszt) és pont el tudtam menni a maxig (32V-os táp).
18db 1W-os LED aminek vsz. egész jó lehet a hűtése (mert egy elég nagy fémtestről beszélünk).
Ennek ellenére tény, hogy nem tudom kizárni, hogy legközelebb majd nem valamelyik LED hal be.
Van pár akkus lámpám, azok brutális terhelést kapnak, ha maxra kapcsolom mégis bírják (még).leweegee
Ezt a megoldás úgy gány ahogy van, egy U alakú lemezbe betették a panelt az aljára tettek egy szigetelő lapot és az egészet kiöntötték valami lágy szilikonnal. Nem tudnám megismételni. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem, ez új cucc, még garisan kapta a villámot, a töltő is kicsi, kapcsolóüzemű biztosan.
Akkor a 3. csak a földelés, a felvett áramból kalkulálja a töltöttséget?Akkukat kellene kimérnem, mert sztem azzal lehet a bánat, ha sosem éri el a max töltöttséget.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Elektromos sütőt nem kellene konnektorról kikapcsolni. A sütés végén a hűtése még megy ~5 percig, h az elektronikát ne süsse meg. Ezért nem szabad az ajtót sem nyitva hagyni, ha vége, akkor lekapcs és becsuk, teszi a dolgát. Nyitott ajtónál nem, ez fura, de evvan.
-
vizimento
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A laptop hibátlanul üzemelt. Akkuról most is üzemel. De ha csatlakoztatom a tápot, egy percen belül forró a jelölt alkatrész.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igazából tegnap oldott le az overload kapcsoló. Ma tudtam használni és ugyanúgy 25 perc után kezdett szaga lenni. Elég meleg volt a motor...
Van egy nyomtatott áramkör, azon van egy piros led, ami azt vettem észre,hogy terhelés nélkül nyugiban van, de ha én futok rajta, akkor pirosan villog.
Ez a motor felújjítható amúgy? Most kefe, meg kommutátor...nekem nem mond semmit.
Néztem én is,hogy lehet kapni, de 80k-ért most nem vennék motort.Most vettem a gépet. Használtan.
Pedig könyörögtem a feleségemnek, hogy vegyünk újjat, de az anyagiak miatt húzta a száját. Soha többet nem hallgatok rá.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi hogy válaszoltál! Csak ismereteket gyűjtök egyenlőre. A háttérvilágítást önállóan be lehet kapcsolni? Lepróbálás céljából.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi-köszi!
Akkor inkább hagyom is. Gondoltam én is arra, ha nem kondi, hanem egy IC, akkor cseszhetem, mert arra már nincs megfelelő eszközöm, se gyakorlatom.... all-in-all nincs értelme kísérleteznem.
Szétszedem alkatrészeknek, hátha valamikor valami hasznos lesz belőle.
Köszi még1x!
Új hozzászólás Aktív témák
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996, 100% Akkumulá
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- XBOX Series X 1TB // Számla+Garancia //
- Dell 14 Latitude 7450 WUXGA 2in1 Touch X360 Ultra5 135U 12mag 16GB 512GB Win11 Pro WiFi7 Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

), ehhez lenne kérdésem. Autó szivargyújtóról lenne táplálva.
Pedig könyörögtem a feleségemnek, hogy vegyünk újjat, de az anyagiak miatt húzta a száját. Soha többet nem hallgatok rá.
ekkold