- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
Olyan a 12 V-os is, de ezekre a pára sem hat, légmentesen ragasztott. Attól még beéghet az érintkező a terhelés, illetve induktív hatás miatt, ha feltételezzük, hogy az a hibás, nem a motor kommutátor vagy bármi.
Ilyet is szedtem szét, ha jól emlékszem, alul szikével támadva, a házát lefeszegetve. Igaz, hogy egyik esetben meg is repedt az oldala. Bontásnak nem feltétlenül célja a javítás, bár olyan is volt, ami szabályosan lepattintható, utána az érintkező felpolírozható és ugyanúgy összerakható. Szakadt tekercset is javítottam már, amikor hozzáférhető kivezetésnél volt csak gond.
Viszont én sokszor azért is "kényszeresen" szedek szét dolgokat, hogy saját szemmel lássam a tényeket, mi volt a probléma, ha az volt egyáltalán.
-
-
15A 650V N csatornás fet. Rendesen túl van méretezve az a táp
Pont ilyen nem biztos hogy lesz elérhető közelségben, helyettesítő könnyebben feltalálható.
Pl. 600V/20A a Hestoreba.
[link]
További bonyodalom, ahogy nézem a tiéd FDPF azaz szigetelt, ez még nehezíti a helyettesítést.
[talán ez ] de bakker ezek egy kisebb vagyonba kerülnek + posta.
[vagy válogass itt hátha szerencsével jársz] -
Nekem a tesztvégfokom egy körömnyi panelon egy PAM8610 d osztályú, 12 voltról megy , sztereó. 25*30mm az egész panel.
Fájdalmas torzításig hajtva kézzel meg tudom fogni az ic-t a panelen.
Nem mindegy hogy 92 vagy 66% a hatásfok, megfordítva nem mindegy hogy 5 vagy 25 wattot kell eldisszipálni. -
-
Azok a magnótrafók szerintem nem tudnak annyit amit te szeretnél. Nem voltba, VA-be. Wattba ha így jobb.
Megnézed a nyákon a TDA milyen kapcsolásba van, szerintem a legmezeibb. Megkeresed a bemenetét, ahová jön be a jel. Azt a szálat +testet átviszed a vendég végfokpanelre, és ezt a panelt, csak ezt megtápolod a laptopadapterrel. Az eredeti táp marad az eredeti áramkörön.
Minden megmarad, a potik, a preamp, az öszes funkió csak ráakasztottál egy külső végfokot.
Max. szint illesztési problémád lehet, ha nagy a jel leosztod, ha kicsi az macerásabb de megoldható.D-class végfokot nem kell hűteni ebben a 20-30W tartományba. Egy TPA3118 kész panelt 2-2500 forintért meg lehet venni és abból tényleg kijön 19V táp mellett 23-25W. Kétszer is
0,1% thd mellett és nem 10 meg 100% a torzítás.De ha jobben szeretnél építeni, analógot, akkor ha eleve hidalt Ic-t választasz ami elbírja a 19 voltot, ugyanitt vagy 20-25W környékén csak ahhoz kell hűtőborda. Meg drágább a csupasz ic mint egy komplett d végfok panelen.
-
A két ic között akkor lesz hallható teljesítmény növekedés ha megemeled a tápot.
528 darab, féle fajta analóg végfok ic tok ugyanazt a teljesítményt fogja produkálni pl. 22 voltról, mivel itt a tápfesz. a korlátozó tényező.
Pl. egy TDA7294, ami egy 100 watot tudó ic, +-11 voltról már elindul de töredékét fogja tudni a 100wattnak mert ahhoz +-30-40V kellene neki.Lőjetek egy D osztályú legalapabb fégfokot, meg kell kínálni 24 volttal és csodát fogsz hallani.
Mégegy megoldás van, ha a táp adott, hidalni (bridge) kell 2 darab ic-t de ez további problémákat vet fel
A meglévő táp nem fogja bírni, valamint ésszel hidalni meg terhelni mert a dupla teljesítmény 4x áramcsúcs és ezt az ic-knek bírnia kell. -
Dr. Szilikát
őstag
Az adott tápfeszültséget esetleg MOSFET végfokkal lehetne kicsit jobban kihasználni, de például TDA2030 és 2040 ugyanaz a bipoláris technika, csak utóbbi többet bír. (Jobb autórádióknál ezért is preferált a MOSFET, mivel az akku korlátozza a lehetőségeket, minden tizedvoltot ki kell használni.)
Ha egy erősítőben a 2030 is bírja, akkor a 2040 sem nyújt többet lényegében, gyakorlatilag azt tapasztaljuk, hogy egyik is működik, másik is.
Ha növeled tápfeszt, illetve tápteljesítményt, az már egy másik eset.
-
Ribi
nagyúr
Doksiban meg tudod keresni ezeket.
2040 esetén 5ik oldalon írnak példákat, 11V esetén 2 görbe, 4 és 8 ohmra 0,5% (d az gondolom THD akar lenni) 10W. A 2030-ra valamiért csak 8.5Wot ad 11V-ra. -
-
rednifegnar
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
Egyértelműen kizártad a LED-hibát, terheléses teszttel? Mert inkább az szokott vibrálással kezdődni.
Hogy jön ide pont a japán oldal, ez egy gyakori kínai LED-driver, más típusszámok alatt is előfordul ilyen, bár pontosabban nem jegyeztem meg.
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/download/908933/WINSEMI/WS9221B.html
-
Erről az elektronikáról van szó? (Google ezt adta ki)
Én egy elektromos csellót építettem magamnak, de a tiéddel pont ellentétes módon: a hangszer testét én faragtam ki, de nincs benne elektronika.
Volt benne saját építésű preamp, de kiderült, hogy nélküle sokkal jobban szól.
-
-
-
mezis
félisten
Az árnyékolási javaslatokat a zavar keletkezési helyének, eszközének megkereséséhez
gondoltam, ideiglenes jelleggel.
Aztán ha meg van honnan, milyen közvetítéssel kerül az erősítőd bemenetére, akkor lehetne gondolkodni a csökkentésén.A basszusgitár egy másik hangeszköz, vagy ehhez készítetted az előerősítőt?
-
mezis
félisten
Gondolom a szenzor feladata érzékelni a környezetében megváltozó elektromágneses teret. Ha teljesen leárnyékoltad volna, akkor az már nem szenzor, csak díszítés.
Fémeket (acél húrok?) nullára vagy árnyékold az egész hangszert egy basszus bekapcsolásához.
A basszus húrjaival is kísérletezhetsz.
A fém húrok antennaként is működhetnek... -
-
-
-
mezis
félisten
Hát igen. Drága is egy Linux és óriási a hw igénye (30 - 50GB). Meg nagyon bonyolult az installálása (már installált WinXX-ből fel tud szabadítani magának tárhelyet).
Ezek után még a boot is bonyolult lesz, mert menüből kell választani melyik op. rendszer is töltődjön be.
De ha mégsem, akkor futhat az installálóról (DVD, PEN,...) is. -
Dr. Szilikát
őstag
https://winlirc.sourceforge.net/
https://www.lirc.org/transmitters.htmlA program alkalmas IR-jel rögzítésére és visszaadására, kvázi mint egy tanítható távszabályzó. Egyedi kód is kibocsátható, amennyire emlékszem. Régen használtam, egyszerű vevőt építettem hozzá soros portra, amivel a számítógép, illetve médialejátszó vezérelhető volt, bármilyen betanított távszabályzóval. A kódokat szöveges fájlba rögzíti.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Arduino az ebayről, egy IR dióda, pár vezeték, némi kód... Filléres: https://www.hackster.io/electroboy001/ir-transmitter-remote-using-arduino-94e906
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux Mint
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest