Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 7 – Még egy megosztó – de gyors – étel: resztelt máj
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Babetta-X #101145 üzenetére
Nem a lagjobb.
Hacsak nem 300-400m2 az épület,és mindenhol padlófűtés.
jobban jártak volna a 2 szint zónázásával.
2 termosztát 2 zónaszelep 1 zónavezérlő.
Ha a cirkó beépített utókeringetéses, ez emlékeim szerint kb. 90-91-es gyártás után mindbe benne van akkor még érdekesebb a megoldás.
A cirkónak kell állandó 230.
Ugyanerről a fázisról és nulláról viszed a 2 + keringető tápolást és a 2 szobatermosztásztot is.
A temosztátok kapcsolnak 1-1 normális relét vagy inkább a legkisebb mágneskapcsolót amik kapcsolják a cirkót.
Hidraulikusan meg remélem nem felejtették ki a vízkörből a 2 kör 2 darab visszacsapószelepét.
Az jó a ha szivattyúk elektronikusak.
Össze kéne hangolni a vízhozamot a cirkó beépített szivattyújával különben lehetséges a hangos üzem, zúgni fog a csövekbe a víz a nagy áramlási sebességtől. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
A processzoros szivattyú önmagát automatikusan szabályozza, illetve csatlakozhat hozzá hőmérő szenzor is. Az adott típus dokumentációját kellene megkeresni szerintem.
https://www.szivattyubolt.hu/elektronikus-fordulatszam-szabalyozasu-szivattyuk-85
Az elektromos fordulatszám-szabályozású szivattyúk tökéletesen alkalmazkodnak az adott fűtési rendszerhez, mivel a készülék munkapontja pontosan beállítható. Azon fűtési rendszerek esetében, ahol a radiátorokon automatikusan, a helyiség hőmérsékletének megfelelően nyitódó-záródó szelepek vannak, folyamatosan változik a rendszer térfogatáram-igénye. Egy modern szivattyú reagál erre; ennek köszönhetően pedig a meleg víz keringetése a rendszer aktuális igényéhez mérten változtatható, illetve a fűtési költségek is csökkenthetők.
A korszerű szivattyúkban a kifinomult vezérlőelektronika már alapfelszereltség
A régebbi berendezéseknél a fentiekhez még kiegészítő eszközöket kellett alkalmazni, ma viszont a kifinomult vezérlőelektronika már a szivattyúk alapfelszereltsége. Elektronikus fordulatszám-szabályozású szivattyúkat gyárt például a Wilo vagy a Grundfos.
Különböző szabályozási módok
A fordulatszám-szabályzás történhet állandó és változó nyomáskülönbségre is. Az első esetben a szivattyú adott térfogatáram-tartományon belül növeli vagy csökkenti a motor fordulatszámát a mért nyomáskülönbségnek megfelelően. Változó nyomáskülönbség esetén pedig a berendezés visszaméri a nyomáskülönbséget, és úgy változtatja a motor fordulatszámát, hogy a nyomáskülönbség az előre beállított módon módosuljon. A szabályozás alapja lehet az állandó hőmérséklet is: ebben az esetben a fordulatszámot a szivattyú egy külső hőmérséklet-jeladó jele alapján szabályozza. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Lehet, hogy azért zavartak el, mert eleve nem jó így?
Nem vagyok fűtésszerelő, csak amit láttam eddig rendszert, ott mindig 1 szivattyú volt.
Most egy 6 lakásos házban lakom és úgy tudom, hogy csak a bojlernál van szivattyú. A lakásokban elektromágneses szelepek vannak. Helységenkét termosztáttal. 5 kör, 5 termosztát. Padlófűtés.
Másik lakásban radiátorok voltak, ott a radiátoron volt a (tekerős) termosztát. Ilyeneket már lehet kapni digitális formában is. De szivattyúból nem láttam egyet sem a lakásban. Szerintem ott is csak egy volt a kazánnál.
A családi házban is 1 szivattyú hajtotta a vizet és a radiátorokon lehetett állítani az átfolyást. Még csak nem is termosztátos.Emellett szerintem fontos megemlíteni, hogy két szivattyú kétszer annyi fogyasztás.
Míg ezek a mágnesszelepek két állásúak, így csak a váltáshoz kell áram. A radiátorra szerelhető digitális termosztát meg gondolom elemes. A sima tekerős, meg tapasztalós.Ha mindenképp az elképzelésednél akarsz maradni, akkor jó lenne tudni, hogy a kazánod mi alapján kapcsolja a fűtést.
Egy gázos házban laktam eddig, ott az átfolyó víz kapcsolta be. Ha túl kicsi volt a nyomás (mert a főbérlő kicentizte a fizetést, a vizesek meg elzárták a csapot pénteken), akkor nem volt melegvíz. Inni tudtunk. Ez esetben elég csak a keringetőt kapcsolni.
Ha valamilyen elektromos jel kell a kazánnak, akkor relés megoldás lehet talán a legjobb. A termosztát egy-egy (vagyis összesen kettő darab) relét kapcsol. Az egyik relére az egyik keringető van kötve, a másikra a kazán. Ez az egyik kör. A másik ugyan így néz ki, annyi, hogy ott ugye a másik keringetőt kapcsolod. A kazánról ugyanazt a kábelt kell kettéágaztatni, ami majd a termosztátok reléjére megy és ugyanazt a kábelt kell egyesíteni, ami a relék másik oldaláról lejön és rámegy a kazánra. Mivel így ugyanarról a jelről van szó, így mindegy, hogy egyik kapcsolja vagy másik, esetleg mind a kettő, nem lesz gond. -
ViZion
félisten
válasz
Ez így kevés infó...
Milyen fűtés van, padló/radiátor/egyéb...
Milyen kazán, hogyan vezérelhető?
Mekkora ház, hány helyiség, hol mi az igény...?
Szintenként elég egy termosztát? Okosotthonban nem gondolkodtok?
Minden ház más, mások a lakók, a helyiségek hőigénye. Amit itt írunk, vagy az okosotthonban az valamilyen lesz, de közel sem ideális...
Fura, h aki átépítette, az ezzel nem foglalkozott.
"Ha jól gondolom szintenként olyan termosztát kéne, ami tudja kapcsolni külön a szivattyút és a kazánt is ha kell..."
igen, kb. most ez a helyzet.
"ezeket sorba kéne kötni" ööö, nem, nem sorba. Ha van pontos adat mindenről is, akkor le tudjuk írni, de valószínűleg jobb lenne, ha szakember átnézné és megoldaná a vezérlést.
Új hozzászólás Aktív témák
- World of Tanks - MMO
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csúcshálózat: ROG STRIX GS-BE18000 router tesztje
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Futás, futópályák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3457, 94% Akkumulátor
- Eladó karcmentes Apple iPhone 13 128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN Apple Watch Ultra 2 Natural Titanium 49mm -1 ÉV GARANCIA - 100% Akkumulátor, MS3219
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest