- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: MS Office365 Linuxon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hcl: Linx 1010, a gagyi x86 tablet újjáéledése
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
Keef_Lee #8098 üzenetére
Na tudtam, hogy olvastam a sűritett tej házilagos készítéséről. Megtalaltam.
-
válasz
#82860288 #8188 üzenetére
Előfordul, hogy a kovásznak savanyú szaga van, ilyenkor az ecetsav baktériumok vannak túlsúlyban, amikor az édeskés illatot érzed, akkor pedig tejsav baktériumok.
Amikor kiveszem a hűtőből az anyakovászt, akkor mindig savanykás illata van, de etetés után pár órával már édeskés. -
totron
addikt
válasz
#82860288 #8188 üzenetére
Gondolj bele, hogy új terület, nem minden vakvágány, ami első tapasztalásra annak tűnik. Én mikor sok éve elöl hagytam a nyári konyhában a palacsintatésztát és kovászként kezdett el működni, átértelmezve magát (micsoda AI!), azt hittem kárt csináltam. Akkor még nem tudtam, hogy dehogy. Vannak ökölszabályok, ugyanakkor nem lehet patikamérlegen kimérni a folyamatok pontos szagát vagy idejét, mert nincs két egyforma baktériumkultúra, eltérők a levegők mindenkinél. Ezért is butaság azt hangoztatni, hogy Mátraderecskén bizony mekkora különlegesség a Los Angeles-i kovász, mert nem lehet átmenteni sem térben, sem időben; 2 sütés alatt teljesen kicserélődik a kultúra. Ebből következik, hogy a dédnagyi által megkezdett, 100+ éves kovász is csak fejben létezik, igazából a fizikai táplálás mellett gombáiban és baktériumaiban is mindig cserélődik és ezt értelemszerűen az aktuális környezete szerint tudja megtenni.
-
#82860288
törölt tag
válasz
MrSealRD #8186 üzenetére
Etetés után pár perccel ránéztem, mert elfelejtettem rátenni az üveg tetejét, akkora lett erős alkohol szaga. Utána eltelt pár óra és megszagoltam megint, de akkor már nem volt annyira erős.
Most reggel még kicsi szaga van, de nem vészes, állaga is jónak tűnik.
Nincs bent hőmérőm, de nálam relatíve meleg van. -
fradi81
veterán
Nálam meg a 3. nap után már csak vizesedett, most már kidobom mert nem lesz buborékos lehet a hőmérséklet csökkenés miatt.
-
válasz
#82860288 #8184 üzenetére
Szerintem a legfontosabb szabály amit nem szoktak kihangsúlyozni.: Nyugodj le, attól lenyugszol.
Általában akkor van savanykásabb / ecetes / kissé alkoholos szaga amikor éhes... Ezen a ponton még fel sem merül a "menthetőség" vagy "elrontottam" témakör...
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a hőmérséklet erősen befolyásolja a folyamat sebességét.
Számomra viszont az nem egyértelmű, hogy etetés után közvetlenül, vagy etetés után pár órával néztél rá újra?
-
#82860288
törölt tag
Kovász kérdés: ma 7. napos a kovászkezdeményem, semmi probléma nem volt vele, illata inkább édeskés volt. Ma amikor megetettem pár órája közvetlen etetés után erős alkohol szaga lett.
Most már kicsit enyhült, viszont nagyon sokat nőtt méretre.
Elrontottam? Kezdhetem elölről vagy menthető még? Elvileg pár nap és már süthettem volna belőle. -
#73959936
törölt tag
válasz
krizmo_ #8178 üzenetére
Hát nem igazán jellemző rám, hogy valamit dicsérek, valakinek azt mondom jól néz ki valami.
Így most sem teszem, csak megállapítottam, mint régi topiclakó, hogy amit főzöl nagyon-nagyon magas arányban túl jól néz ki....(tipp: párod sem szokott ízre panaszkodni)
nem több, nem kevesebb, vagyis pont.
-
válasz
jansky1 #8172 üzenetére
#8173 kovacsen222
Sosem tudhatom, hogy amit készítek az tetszik-e vagy ízlik-e valakinek, amíg el nem mondja, és mindig izgulok, hogy mi a vélemény, mert nem mindig érzem úgy, hogy jól sikerült, pl. erre a csigára is azt gondoltam, hogy nem túl esztétikus, meg se osztottam volna, ha előtte nem harangozom be.
Szóval, a visszajelzés mindig jól jön, még akkor is, ha negatív, mert legközelebb tudom mit kell kiküszöbölni. Páromnak szoktam mondogatni, hogy ha valami nem jó, akkor szóljon, mert különben egész életében úgy kell ennie, ha nem jó akkor is. -
válasz
jansky1 #8174 üzenetére
Mondjuk elég pontosan megadta a mennyiségeket:
Receptem:
( 4db pizzára kb. 250g)
Liszt 618g
Víz 402g (65%)
Só 18,5g
Élesztő 0,7g (instant)
48hNem is csodálkozom, h olyan guszta lett a pizzája
Én kb. sose grammoztam még ki semmilyen kajábavalót. Még az evőkanál / mokkáskanál / picit nagyobb kanál - mennyiséget is csak úgy szemre beleszórom
-
jansky1
senior tag
(#8173) kovacsen222:
Maximálisan igazad van, de engem ez nagyon "szíven ütött", mivel nagyon édesszájú vagyok
A másik kaja, igaz nem édesség, de belevésődött a retinámba az Cha-b pizzája volt -
#8170 Mr.Csizmás
Időnként belefér. -
Kemence?! Hány fokon használod? Ez fontos körülmény mert erősen befolyásolja a képet... Kovász használatnál kiemelten fontos, hogy magas hőmérséklet és hőstabil beltér legyen. Na most otthon a sütőben a levegő minden csak hőstabil...ahogy kinyitod a sütő ajtaját rögtön elvesztetted a hőmérséklet jelentős részét. Amikor csak bedobsz egy tepsin valamit akkor az a levegővel fog találkozni. Aminek vissza kell melegednie...
A kő lassan melegszik fel sütőben... Igaz a vastagságtól is függ. Nekünk vastag van. Legalább 1 óra kell és igényelné a magasabb hőfokot de a sütőnek ennyi a határa (250).
Vaslap gyorsabban átmelegszik és "forróbb" tud lenni. Erre becsúsztatva kenyeret/pizzát teljesen másképp viselkedik a tészta. Egyből látszik az emelkedés...A kőnél ehhez nagyobb hőmérséklet kell.
De a másik jele, hogy ugyanolyan körülmények mellett a pizza alja kő esetén hullafehér marad és nem lesz ropogós. Vaslapnál pedig szép árnyalatot kap és ropisabb lesz. -
Keef_Lee
senior tag
Ez nem olyan, mint a samott kőlap, amit lehet kapni az építőanyag kereskedésekben?
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #8160 üzenetére
Mivel adott többet a sütővas egy sima vagy cseréppel hőterelős sütéshez képest nektek? Most elgondolkodtam, hogy tegyek-e a kemencébe vasat, eddig téglán alul-felül jó lett mindig a pizzéria -- hiába, nem tudok hibázni, -- de ki tudja, sosem kizárt, hogy fokozható még az élményfaktor. Elvégre is mivé lennénk egy kis jó fajta maximalizmus nélkül.
-
bugizozi
őstag
jogos felvetések
-
válasz
bugizozi #8156 üzenetére
Máshonnan van sütőkövem, de nekem a vason sütés jobban bejött, sokkal jobb a végeredmény, ha azon sütök.
Korábban csináltam egy kísérletet: [link]
" 1. Min jobb sütni, vaslapon vagy sütőkövön?
A vaslap és a sütőkő is 1 órán át volt 250 fokos sütőbe átmelegítve.
A vaslap bizonyult a jobb választásnak, sokkal jobb lett a végeredmény, ahogy fent is említettem sütőkővel nem igazán sült meg az alja, és nem is lett olyan szellős a tészta." -
bugizozi
őstag
-
Janusz001
őstag
válasz
bugizozi #8071 üzenetére
Ezt ma kipróbáltuk, annyi tuning volt, hogy előtte karaj kapott kis lisztet, le lett pirítva,valamint a zöldségek közé ment darabolt bacon és fekete erdei sonkica. Mennyei lett, ment is a gyorsan összedobható kaják receptjei közé. Legközelebb több vaj/zsír fog a tepsi aljára menni, hogy legyen bőven szaft, amivel utólag meg lehet locsolni a husit és a köretet, ami nálunk zöldséges rizs volt.
-
Ha péksüteményt készítek, akkor általában KBL100-as liszttel etetem fel, ha kenyérnek kell, akkor TK/ősbúzáslisztekkel. Mindig nagyon jó minőségű, ellenőrzött liszteket kap a kovász, mert nem szeretném, ha meghalna, valamint mindig szűrtvizet adok hozzá etetéskor.
Mostanában a Garat malomtól rendelek liszteket, MO-ról az ő lisztjeiket szeretem a legjobban. -
válasz
fradi81 #8139 üzenetére
Amire figyelni kell, hogy mindig legalább annyi lisztet és vizet kapjon, mint amennyi a súlya(pl.: nekem 50 g anyakovász van a hűtőben, amit kenyérsütéskor mindig 100 g liszttel és 100 g vízzel etetek fel, amiből 50 g visszamegy). Tehát, nem szükséges 1-2 napig etetni, egyszerre több lisztet és vizet is adhatsz hozzá. Volt már olyan is, hogy 2 hétig a hűtőben hagytam az anyakovászt, és nem lett semmi baja, de ekkor már fel volt erősödve. Ennél tovább nem nagyon lehet eltartani etetés nélkül.
-
Keef_Lee
senior tag
Mi most minden péntek este kivesszük a hűtőből, etetjük. Szombat sütéskor megy belőle vissza az 5 dkg a hűtőbe.
Teljesen jól működik. Sőt néhány hét alatt azt látom, hogy javult a minősége a kovásznak. Bubisabbra kel és kevésbé savanyú. (Persze nem is mindig rozst kap.) -
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8124 üzenetére
Tehát ha 10. napon megvan a sütő kovász, akkor be a hűtőbe ahol eláll, ha meg mondjuk hetente akarnék sütni belőle valamit, akkor előtte etetni 1-2 napig, majd 50g vissza a hűtőbe a következő sütésig? Ez gyakorlatilag egy hűtőben bármeddig eltartható élesztő helyettesítő anyag?
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8134 üzenetére
Zsírban gazdag mondhatni
Nálunk megint Szoky fele kalács készült
… valamiért az vált be 75dkg liszt/15 dkg vaj(20%a liszt mennyiségnek 10% helyett) kakaós töltelék olajjal készült hasra csapásra. Meg melegen folyós volt de kihűlve már nem. Én pl ruhellem ha töltelék száraz ezért mindig mikrozom a sütiket(magasabb édesség faktor miatt is)na de egy kelt tésztátAz max újra sütés áldozata lehet. Kakaós csiga azért maradt el, mert ott megég,kifolyik, pultot koszol a töltelék.
-
Ma megkérdeztem páromtól, hogy milyen péksüteményt süssek holnap este, van-e valami, amit enni szeretne, hát volt elképzelése.
Kakaós csigát szeretne, de olyat, aminek puha a tésztája, és tapadjanak össze, ne különállók legyenek, valamint legyen benne durvára tört dió, és rumba áztatott mazsola, a teteje pedig legyen leöntve csokikrémmel, de abban mindenképpen legyen vaj, és kakaópor és egy pici csoki is.
Érdekes elgondolás, holnap jelentkezem mi lett belőle. -
-
válasz
fradi81 #8116 üzenetére
A 4. napon kiveszel a kovászból 50 grammot, és azt eteted fel 50 g liszttel és 50 g vízzel,
Az 5. napon szintén kiveszel 50 grammot és azt eteted fel 50 g liszttel és 50 g vízzel,
És így tovább a 9. napig, a maradékot pedig kidobod, nem tudsz vele mit csinálni(ez csak az elején van így, később természetesen nem kell majd kidobni).
A 10. napon 150 g kovászod lesz, de ebből csak 100 g-ot használj fel, 50 g menjen a hűtőbe(anyakovásznak), ha több kovászra van szükséged a sütéshez etesd fel annyira, amennyi kell. -
-
#82860288
törölt tag
+ Keef_Lee + krizmo_
Köszi az infókat. Valóban azért kezdtem el pár éve sütni kenyeret, mert a boltitól fájt a gyomrom vagy más problémákat okozott. Bár azóta van 1-2 termék, amit ehetek, de szeretek sütni-főzni, és a sajátomnak még az íze is jobb.
De általában azzal szenvedek, hogy a száraz élesztős verzió meg nem mindig sikerül jól, vagy ha jól sikerül, akkor meg szendvicsnek tömény 2 szelettel (vagy zsemle formában).Megnéztem sok leírást meg videót, Szabi videosorozatát 2x is meg amit itt linkeltetek, köszönöm az infókat.
Most nagyon izgulok, mert már látok kis bubikat. De még jobban fogok izgulni, amikor majd hajtogatni meg formázni kell, mert az élesztősnél nálam simán kijön belőle a buborék.
De most gondolkozom, hogy veszek olyan kis kenyér forma kosárkát meg azt a lapos fém kenyérformázó valamit. Bár kerek vaslábasom nincs sajna, de elvileg van olyan, aminek üveg és fém a teteje és lehet sütőbe tenni, de azon meg van kicsi lyuk.Remélem tudok kitartó lenni.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8114 üzenetére
Koszi tudom de az andromeda vegett át tertunk a netes renfeledekre, tele a melyhuto es almalmi akciokkal potolom.
A s tej helyén a kancsos akarmi van es egy eve nincs a valasztekukban. Tobszor kerdeztem de ugyan akkor a Sparban meg a Lidlben is eltuntek.Van recept a neten hazi s tejre. Uveges Maresi meg fogadható minőség.
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8113 üzenetére
Nem olvastam utána csak most elgondolkodtam ezen a kovászon.
Ebben a leírásban: "4. naptól a 9. napig ugyanígy kell etetned. Ugyanígy=4. pont ismételgetése még 5 napig? Ha elértünk a 9. napig akkor 450g lisztből van 100g kovászunk amit élesztő helyett rakok a tésztába, jól tippelek? -
válasz
#76500480 #8109 üzenetére
Semmihez nem használok margarint...
Rozslisztet használtam az elején, de később lecseréltem, mert Pompim (kovászom), nem szerette, nem volt tőle túl fickós, és savanyú is lett nagyon, a péksüteményeknél nem jó a savanyú kovász. Magas fehérjetartalmú lisztekkel etetem általában, de időnként kap ősbúzát, és TK liszteket is.
-
válasz
Beni2360 #8108 üzenetére
Vállalkozói nélkül is tudsz már Metroba menni:
- Ki igényelhet Nyílt napos METRO Gourmet kártyát?
Valamennyi természetes személy, aki jelenleg nem rendelkezik METRO kártyával, illetve nem rendelkezik saját vállalkozással.Megnézem ma a Penny-ben a sűrített tejet, úgy emlékeztem ott szokott lenni. Érdemes megkérdezni az ott dolgozóktól, hogy van-e.
Ezt még az azonnali topikba tettem be korábban, hátha jól jön.
-
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Szabi pék könyvéből : Kovász készítése és etetése
Sokkal jobb kovásszal sütni, én már mindent azzal készítek.
Biztos nem fogod megbánni csak legyél türelmes és kitartó.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Én is itt tanultam, segítettek.
De ebben a videóban a leírt recept alapján értettem meg véglegesen, azt hiszem
15:01-nél a recept. -
totron
addikt
válasz
#82860288 #8107 üzenetére
Most vagy soha alapon elkezdtem.
Üdv a világos oldalon, hasznos útra léptél. A hűtős eseted jól mutatja az élesztő a hanyagolandó instantságban való működését. Emészteni is könnyebb a kovászos verziókat, a vércukrot sem nyomja fel pluszban, mint az élesztő (tk. fehér liszt esetén duplahatásként, nem tk. fehér esetén triplaként), ugyanis ezt is teszi, kevesen tudják. Kovászos rozskenyérnél meg egyenesen más dimenzió az emésztés folyamata egy élesztős fehér-nem teljes kiőrlésűhöz képest. Nincs a fél hűtő felzabálására hívó vércukor-ingadozás okozta hullámvasút, így kevesebb is elég, fogyni is könnyebb vele. Az emésztőrendszeredet sem terheli, alig veszed észre, hogy benned van és dolgozódik fel épp, nincs kajakóma sem. Nem állítom, hogy csak a teljes kiőrlésű végállás a tuti, mert van, akinél meg pont az a gond, de a fehérliszt-élesztő monokultúrája jó, hogy felbomolni, visszaszorulni látszik, nagyon jó. Van, hogy egy alternatív gabonafajta nem tk-ként is könnyebb az adott szervezetnek, mint egy szokványos fehér tk-ként. -
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8103 üzenetére
Nem az ördögtől való.
Felváltva szoktam használni őket. Vajnai azért figyelni kell(keménység).
Kovászeteteshez én a pennyben kapható rozslisztet használom [link]
Jó a garat tk is vagy vészhelyzetben a fehér is, de valamiért a rozsot szereti a kovaszom.Én akkor etetem amikor 50g ra csökken az érettkovasz tömege(ránézésre
) 10dkg rozsliszt/ 10dkg víz. Jól összekeverni és kint hagyni egy éjszakára. Reggel beteszem a hűtőbe:
-
Beni2360
félisten
válasz
Keef_Lee #8098 üzenetére
Vagy 4 eve nem voltunk a metroba. Tan mar a kartya is lejart az ujsagot mar 1,5 eve nem kapjuk. Pedig 1986-ban valtottam ki Bécsben az elsőt. Akkor lettem magan szektoros.
Latom a 200-170-150 gm szep burkolt aremeles. Erdekes anno a Pennyben csobb volt mint a Metroban az ara.
krizmo eppen a Pennyiben nincs mar vagy egy eve. Sysi 170g-s.
Igen nem is izlik ugy evvel a mondva csinalt kavé tejszinnel. Az igszi a Malako volt konzerv fobozban. Vagy 8 eve 1x volt a Lidliben. -
#82860288
törölt tag
-
#82860288
törölt tag
-
válasz
#82860288 #8099 üzenetére
Vagy úgy.
Kicsit repedt is, ahogy látom.
éjszakára a hűtőbe teszem, de ott megemelkedik, majd kicsit összemegy.
A hűtőztetés nem rossz ötlet, viszont ha az emelkedés után összeesik, akkor valószínűleg túlkelt lesz. Ha hosszabb ideig keleszted, akkor érdemes kevesebb élesztőt hozzáadni.Én így sütöttem legtöbbször amikor még élesztőt használtam: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- KARCHER Akkumulátoros magasnyomású mosó kiegészítőkkel
- Kisvasút - saját kép - 40x60 - clip kerettel, prémium poszter, fényes fotópapír
- Klarstein Aero Ring Smart 9000 BTU Mobil klíma
- Vojens Gamer Szék/ Gamer Asztal/ Perifériák
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Eladó Új állapotban lévő Xiaomi Redmi 13C 4/128GB / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest